Bäst i test: Bästa CLA 2023

Senast uppdaterad:

CLA - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Core CLA Core CLA
Bästa pris
129 kr
Till butik
betyg 4,4 Star Nutrition Ultimate CLA Star Nutrition Ultimate CLA
Bästa pris
179 kr
Till butik
betyg 4,3 GAAM Health Series CLA 100 caps GAAM Health Series CLA 100 caps
Bästa pris
149 kr
Till butik
betyg 4,1 Optimum Nutrition CLA, 90 caps Optimum Nutrition CLA, 90 caps
Bästa pris
249 kr
Till butik
betyg 3,7 CLA Thistle & Tan CLA Thistle & Tan
Bästa pris
239 kr
Till butik

CLA, eller Conjugated Linoleic Acid, är en typ av fettsyra som finns naturligt i vissa livsmedel som kött, nötter och mejeriprodukter. Det används ofta som kosttillskott för att hjälpa till med att förbättra kroppens fettförbränning och för att öka muskelmassan. CLA kan också hjälpa till att minska inflammation i kroppen och förbättra immunförsvaret. Det är säkert för vuxna att ta CLA som kosttillskott i rekommenderade doser, men det är alltid bra att rådfråga sin läkare innan man börjar ta det, särskilt om man har någon medicinsk tillstånd eller tar andra läkemedel.

Kosttillskotten med CLA kommer framför allt i kapselform och går att köpa för cirka 100 kronor.

Vi har jämfört de mest populära CLA-tillskotten på den svenska marknaden. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför Core CLA blev utsedd till bäst i test.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa CLA

Bäst i test: Core CLA

4,5
Totalt:
4,5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Ett CLA från som blivit oerhört populärt på sistone. Den består av kapslar med ett högt koncentrat av konjugerad linolsyra, omega 6 och ett flertal olika isomer för både ökad fettförbränning och motverkandet av att kroppen minskar på muskelmassan vid diet. En kapsel innehåller hela 1000mg linolsyra och det rekommenderade intaget är en till frukosten och en till middagen. Tar du den på tom mage kan det ge lite magbesvär.

De som framförallt uppskattar den här produkten är de som tränar hårt och är inne i en period där de vill sänka kroppsfettet så mycket som möjligt, exempelvis inför tävlingar. Under sådana perioder går det att dubbla på intaget. En extra bonus är att många upplever att sötsuget minskar eller försvinner helt, vilket också hjälper mot viktökning. Kommer i förpackningar på antingen 60, 180 eller 360 kapslar.

Core CLA fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Konjugerad linolsyra i flera olika isomerer
 • Med 80 % aktivt CLA
 • Ren tistelolja i softgelkapsel
Nackdelar
 • Kapselskal i gelatin lämpar sig inte för veganer
Egenskaper
 • Storlek: 60 kaps
 • Pris / kapsel: 2,15 kr
 • CLA / kapsel: 1000 mg
Produkten finns att köpa här:

Bästa premium: Star Nutrition Ultimate CLA

4,4
Totalt:
4,4
Till butiken
(Gymgrossisten)

En bra och prisvärd CLA produkt från svenska Star Nutrition. Den konjugerade linolsyran är utvunnen ur tistlar och hjälper användaren att minska på fettlagringen i kroppen och skjutsa på förbränningen. Produkten är helt fri från koffein och har som extra effekt att den hämmar hungerkänslorna och kan minska på sötsuget.

Du kan ta upp till tre kapslar om dagen, helst i samband med måltid. Vissa kunder som tagit den här produkten under en tid tycker att den nästan är för aptithämmande medan andra endast tycker att den minskar lite på suget efter mellanmål och sötsaker.

Star Nutrition Ultimate CLA fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Hela 2340 mg CLA per dosering
 • Innehåller den världserkända råvaran Clarinol
 • Innehåller samtliga former av CLA
Nackdelar
 • Passar inte för veganer
 • Något dyrare än andra alternativ
 • Kan innehålla spår av soja och mjölk
Egenskaper
 • Storlek: 90 kaps
 • Pris / kapsel: 1,99 kr
 • CLA / kapsel: 780 mg
Produkten finns att köpa här:

Bästa billiga: GAAM Health Series CLA 100 caps

4,3
Totalt:
4,3
Till butiken
(Proteinbolaget)

Den här produkten består av en förpackning med 100, 200 eller 300 kapslar konjugerad linolsyra för minskad fettlagring och ökad förbränning genom att energi frigörs till musklerna.

Har fått bra recensioner på grund av sitt innehåll men däremot tycker många att kapslarna är så stora att de är svåra att svälja. Fri från stimulanter och mycket prisvärd.

GAAM Health Series CLA 100 caps fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Mycket prisvärt kosttillskott med CLA
 • Aktiverar frisättningen av inlagrat fett
 • 760 mg ren CLA per kapsel
Nackdelar
 • Lite lägre koncentration CLA än konkurrenterna
Egenskaper
 • Storlek: 100 kaps
 • Pris / kapsel: 1,49 kr
 • CLA / kapsel: 760 mg
Produkten finns att köpa här:

Bästa kundbetyg: Optimum Nutrition CLA, 90 caps

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Proteinbolaget)

Konjugerad linolsyra som är utvunnen ur tistlar och som här kommer i så kallade softgel kapslar som många tycker är lättare att svälja än vanliga kapslar. Hjälper kroppen att frisätta fett och omvandla den till energi för musklerna, som på så sätt bevarar sin massa även om man bantar.

Kommer i förpackningar på 90 kapslar, och det rekommenderade är 1-2 st till frukost, lunch och middag. Kostar lite mer än andra produkter av samma sort.

Optimum Nutrition CLA, 90 caps fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Stimulansfri fettförbrännare
 • Motverkar muskelnedbrytning under diet
 • Rekommenderar dosering innebär många kapslar per dag
Nackdelar
 • Dyrt
Egenskaper
 • Storlek: 90 kaps
 • Pris / kapsel: 2,77 kr
 • CLA / kapsel: 750 mg
Produkten finns att köpa här:

Bästa med PABA: CLA Thistle & Tan

3,7
Totalt:
3,7
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Extrakt utvunnet ur ekologiska tistlar som innehåller koncentrat av konjuerad linoliumolja. Främjar fettförbränning och hudens skönhet, då den också innehåller betakaroten från alger.

En naturlig produkt som bibehåller musklerna även om du går på diet, och med tiden ger fin lyster åt huden. Du kan ta upp till fyra kapslar om dagen, helst jämt fördelade och i samband med måltid. Lämpar sig inte för rökare.

CLA Thistle & Tan fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Från ekologisk tistelolja med CLA
 • Innehåller ekologisk Dunaliella Salina-alg med naturligt betakaroten
 • Med PABA och melonextrakt för extra effekt
Nackdelar
 • Många ingredienser ger ett dyrare pris
Egenskaper
 • Storlek: 72 kaps
 • Pris / kapsel: 3,32 kr
 • CLA / kapsel: 630 mg
Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du cla

När det kommer till att hitta den bästa CLA-produkten finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till. Koncentrationen av CLA, tillsatser, form, märke och pris är alla avgörande faktorer som kan påverka effekten av produkten och i slutändan din upplevelse. I denna köpguide kommer vi att titta närmare på var och en av dessa faktorer och ge tips och råd på vad man ska tänka på när man väljer CLA. Syftet är att hjälpa dig att göra ett informerat val och hitta en produkt som passar just dina behov.

Koncentration av CLA

Det är viktigt att välja en produkt med hög koncentration av CLA per kapsel eller dos för optimal fördel. En koncentration på minst 80% är önskvärt. Ju högre koncentration desto mer effektivt kan produkten vara. För att säkerställa att du får en hög koncentration av CLA, se till att titta på mängden CLA per dos, inte bara per kapsel.

Tillsatser

Om du är intresserad av att få ytterligare hälsofördelar, kan det vara värt att leta efter produkter som innehåller tillsatser som grönt te, omega-3 och krom. Dessa tillsatser kan ha positiv inverkan på hälsa, men säkerställ att det inte innehåller skadliga tillsatser. Läs igenom ingredienslistan noga och se till att du känner till alla ingredienser och deras potentiella effekter.

Form

CLA finns i flera former, inklusive kapslar, pulver och olja. Välj den form som passar dig bäst och som du tror kommer att vara enkel att använda i din vardag. Kapslar kan vara enkel att ta med på resande fot, medans olja kan vara lättare att använda som kosttillskott i matlagning.

Märke

Välj ett märke som har ett bra rykte och som uppfyller standarder för kvalitet och säkerhet. Läs recensioner och undersök om det finns några klagomål eller rapporter om problem med produkten. Det är också viktigt att säkerställa att produkten är tillverkad i en anläggning som uppfyller GMP (Good Manufacturing Practices) - standarder.

Pris

Jämför priser och välj en produkt som passar din budget. Men kom ihåg att det inte alltid är enklaste eller billigaste alternativet som är det bästa valet. Det kan vara värt att investera lite mer pengar i en högkvalitativ produkt med hög koncentration av CLA och nyttiga tillsatser. Men samtidigt, se till att du inte betalar för mycket för en produkt som inte innehåller tillräckligt med CLA eller för andra ingredienser som inte tillför någon ytterligare hälsofördel.

vanliga frågor om CLA

FAQ

Vad är CLA?

biffstek

CLA finns bland annat i biff

CLA är en förkortning av den engelska termen för konjugerad linolsyra, conjugated linoleic acid, och tillhör gruppen transfetter. Våra kroppar består av, och behöver, ett antal olika sorters fetter för att kunna existera och de två vanligaste är mättade, det vill säga dem vi får från smör, choklad och bacon, och omättade som vi hittar i avokado, olivolja och nötter. Medan den förstnämnda gruppen, som framförallt är animalisk, anses vara onyttig så uppmuntrar hälsoexperterna oss att äta mer av den andra, till största delen vegetabiliska gruppen.

Transfetter kommer ifrån den andra gruppen, det vill säga omättade fetter, men trots att de kan bildas naturligt så är de i de allra flesta fallen framställda industriellt genom att man härdar dem. De vanligaste livsmedlen som innehåller transfetter är chips, godis och kakor, med andra ord inte de nyttigaste och bland de stora anledningarna till fetma i västvärlden. Det betyder inte att man inte kan njuta av godsaker lite då och då, så länge det är med måtta och inte dagligen.

CLA och viktnedgång

Konjugerad linolsyra tillhör med andra ord den nyttiga gruppen fetter som sedan härdats till den mindre nyttiga gruppen transfetter, vilket gör den något motsägelsefull. Så hur har det här med viktnedgång att göra?

För ungefär trettio år sedan så upptäckte några forskare att djur som går på grönbete har mindre tendenser till att få olika cancersjukdomar och att de hade något högre metabolism än de som äter havre. Det här ledde till studier på framförallt möss, där man konstaterade att möss som fick extra konjugerad linolsyra i sin dagliga kost gick ner i vikt utan att ha ändrat på sitt kaloriintag.

Det som var ännu mer lovande, var att det var frågan om fettförbränning och inte ett nedbrytande av muskler, vilket ofta är fallet vid viktnedgång. Vidare såg man att dessa möss celler blev mer resistenta mot cancerceller och att deras blodådror hölls mjuka och friska. Så nu blev det dags att börja ge människor CLA.

Studier och CLA

Core CLA

CLA Sägs kunna främja hälsan

Studier på både möss och människor som fått ta CLA under längre perioder visar att ämnet främjar flera delar av hälsan, inklusive blodådrornas hälsa och midjemåttet. Man har bland annat testat olika försöksgrupper mot varandra, där en fått CLA kapslar och en annan grupp sockerpiller, och uppmuntrat personerna att i övrigt inte ändra på sina levnadsvanor, vare sig träning eller kost. Vid de här försöken har man flera gånger konstaterat att de som fått CLA fått en minskning i sitt kroppsfett, och en marginell total nedgång i vikt.

Trots att det ännu inte gjorts tillräckligt många studier på människor så är teorin bakom denna fettförbränning att den beror på att CLA består av Omega-6, en viktig fettsyra som i dess naturliga skick framförallt hittas i oljor som raps-, solros- och majsolja, men också till viss del i mjölk från kor som fått gå på fri betesgång. I samarbete med Omega-3 har Omega-6 ett stort antal nyttofunktioner, bland annat att reglera immunförsvaret och blodtrycket och behövs dessutom för att bilda och reparera celler.

När försökspersoner har fått ta kosttillskott med CLA så har forskare konstaterat att CLA verkar hämmande på både kroppens fettlagring och bildandet av fett när man äter. Resultatet är att de som tar kosttillskottet sakta men säkert går ner i vikt, utan att för den delen förlora sin muskelmassa, och det är just det som gör syran så attraktiv bland personer som tränar i syfte att bli mer definierade.

Smalare men fortfarande stark

För att förstå hur relationen mellan viktnedgång och muskelmassa ser ut är det av avgörande betydelse att göra en liten omväg här. Som alla människor vet så går man ner i vikt när man konsumerar färre kalorier än man förbränner. Det här brukar kallas för kaloriunderskott, och ju fler kalorier som ”fattas” desto mer vikt förlorar man. Här ligger det dock en fara! När kroppen märker att den inte får i sig lika många kalorier som den förbränner kan den få panik och tro att det är frågan om svält.

För att klara av den ankommande hungersnöden ser den först till att göra sig av med de delar som förbrukar mest energi och det råkar vara musklerna. Fettet, som ligger tryggt lagrat, sparas så länge som möjligt då det är den sista energidepån som kroppen kan förlita sig till. Med andra ord blir man svagare, vilket kroppen blir glad för då det innebär att förbränningen sänks och den kan klara sig längre på mindre energi.

För den som vill gå ner i vikt är det här dock inte optimalt, då det ju är fettet man vill bli av med och inte musklerna. Vill man motverka detta kan man träna styrketräning, men då gäller det hela tiden att man får tillräckligt med kalorier för att åtminstone kunna bibehålla de muskler man har. Balansen är A och O och det gäller att man är noga med att hålla kosten i jämvikt med vilka mål man har, oavsett om det är frågan om ökad muskelmassa, minskad vikt eller lägre halt av kroppsfett.

När man tar CLA så är det just det kombinerade målet av viktminskning men också bibehållen muskelvolym man kan uppnå! Ämnet tillåter kroppen att förlora en del av sitt kroppsfett utan att det påverkar de värdefulla musklerna. Man går ner i vikt i en jämn och långsam takt och även om det inte är frågan om en dramatisk skillnad så kan man efter ett halvår konstatera en viktnedgång på i genomsnitt 2kg, utan att man varken har tränat mer eller ätit mindre. Det är med andra ord själva fettförbränningen som har stimulerats till att bränna lite mer, varje dag.

Är CLA verkligen något att köpa (som kosttillskott)? Se vad Thomas DeLauer, hälsocoach, har att säga om saken. 

Vem passar CLA?

tjock katt med en kaffekopp

Är du överviktig är det framför allt din kost du bör fokusera på att ändra

Har man däremot länge kämpat mot de där extra, få kilona som bara inte vill försvinna, vad man än gör, så kan man se fram emot bra resultat. Det krävs dock lite tålamod då CLA endast bränner lite extra fett under en längre tid, så lite att det knappast märks på vågen till en början. Resultatet kommer smygande men studier visat att det är frågan om en permanent viktnedgång.

För personer som lider av rejäl övervikt så är CLA inte svaret då det här är ett ämne som höjer cellernas fettförbränning på ett mycket subtilt sätt. Har man över 10 kilo att gå ner så är det endast genom kaloriunderskott som det kan uppnås, och det underskottet skapas bäst genom en blandning av fysiska aktiviteter och lägre kaloriintag. Det är alltså inte frågan om ett magiskt elixir som trollar bort alla överflödiga kilon, utan snarare ett supplement till den som redan är på god väg.

Den bästa målgruppen för kosttillskott med CLA är med andra ord personer som tränar regelbundet, äter nyttigt och endast har några kilon till att tappa, samtidigt som de vill underhålla sin redan existerande muskelmassa. Det är just här som nyckeln ligger, då studier visat att personer som håller igång och som tar CLA inte nödvändigtvis går ner särskilt mycket i kroppsvikt men däremot får minskat kroppsfett.

För kroppsbyggare är det här extra intressant, då deras mål ofta är att uppnå en låg kroppsfettshalt då det får muskler att definieras bättre. När en persons muskler syns väl så beror det inte nödvändigtvis på att de fått större och starkare muskelmassa utan snarare att kroppsfettet minskat.

Finns det några biverkningar?

Eftersom det inte har forskats tillräckligt mycket och länge om kosttillskott med CLA så är det ännu svårt att med säkerhet säga om det finns några biverkningar eller ej. Det finns vissa indicier som antyder att man kan få ökad risk för inflammationer vid långvarigt bruk och känsliga personer kan uppleva lättare magbesvär, men över lag anses CLA vara fritt från biverkningar.

Om du är i en deff-fas där du satsar extra på att minska kroppsfettet och att öka muskelmassan ytterligare så att din kropp får ett riktigt skulpterat och definierat utseende så kan du köpa ett deff-paket där bland annat CLA ingår. Här kombineras uppbyggande, fettförbrännande och energigivande ämnen som kasein-protein, koffein och CLA och man tar de olika produkterna under olika tidpunkter under dagen för optimal träning, mentalt fokus och hämmat fettupptag. Proteinpulvret hjälper dig särskilt mycket under återhämtningen mellan passen och kaseinet ger dig bland annat en förbättrad sömn, vilket också är en oumbärlig del för optimal hälsa. Den rekommenderade tiden för den här typen av paket är 30 dagar.

I vilka livsmedel finns CLA?

Den främsta källan för CLA kommer ifrån ko- och getmjölk, men också kött, där djuren fått äta färskt gräs snare än till exempel hö, och detta naturliga omega-6 rika transfett överlever pastörisering och nedkylning. Man kan alltså få i sig CLA genom att dricka mjölk eller att konsumera andra mejeriprodukter som till exempel yoghurt, smör, ost och keso.

Det finns också torkat kött, så kallat Beef jerky, som är gjort på nötkött och som fungerar som ett mellanmål, med högre doser av CLA. Kom dock ihåg att det här endast gäller produkter från djur som har fått tillgång till grönbete, vilket man brukar kunna läsa om på förpackningen.

Hur testar vi cla på Fitnessfrank.se?

 • Innehåll: Hur hög koncentration av CLA innehåller produkten? Innehåller den några andra ämnen för att förbättra effekten? Innehåller den några onödiga tillsatser?
 • Dosering: Hur mycket CLA får man i sig per dag om man följer doseringanvisningarna?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per dosering? 
Senast uppdaterad: 11 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Betyg: 4.7 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.