De 5 viktigaste typerna av kollagen och deras fördelar

Kollagen är ett protein som hjälper till att ge struktur åt din hud, hår, senor, skelett och leder. Kollagenpeptider är korta kedjor av aminosyror som härrör från kollagen. Dessa peptider har många hälsofördelar, inklusive ledhälsa, hudhälsa och minskad inflammation (1).

Det finns så många som 28 olika typer av kollagen i våra kroppar, och varje typ har olika fördelar, däremot finns de i olika stor mängd i våra kroppar. Här är en sammanfattning av de fem vanligaste(2)(7) typerna av kollagen och vad de gör för din kropp:

 1. Typ 1 kollagen är den vanligaste typen av kollagen i människokroppen. Det finns i huden, senor, ligament och ben. Typ I kollagen är ansvarigt för styrkan och elasticiteten i vår hud.
 2. Typ 2 kollagen finns i brosket och friska leder. Det hjälper till att hålla våra leder smorda och skyddade från slitage.
 3. Typ 3 kollagen finns i huden, musklerna och artärerna. Det ger struktur och stöd till dessa vävnader.
 4. Typ 5 kollagen finns i hår, naglar och tänder men även i hornhinnan i dina ögon. Det hjälper till att ge dessa vävnader sin styrka och hållbarhet.
 5. Typ 10 kollagen hittar du i skelett och leder och spelar en nyckelroll i strukturen av dessa. Denna typ av kollagen kallas även för ett “nätverksbyggande kollagen”

Så om du letar efter ett kollagentillskott som kan hjälpa dig med din hälsa, är det viktigt att välja rätt typ. I den här artikeln kommer vi att lista de fem huvudtyperna av kollagen och deras fördelar. 

Läs mer: Bästa kollagentillskotten

Tänk på att det också spelar roll när man tar kollagen och hur mycket kollagen man tar.

Kollagen typ 1: Det vanligaste kollagenet 

Kollagen är det mest förekommande proteinet i människokroppen och står för ungefär en tredjedel av hela kroppens proteininnehåll. Kollagen typ 1 är dessutom den vanligaste typen av kollagen, och det är den primära komponenten i våra bindväv. Denna typ av kollagen är ansvarig för att ge struktur och stöd till våra kroppar. Eftersom den är så pass vanlig i kroppen bidrar den på ett eller annat sätt till många delar av kroppen såsom; hår, hud, naglar, organ, ben, senor, ligament, blodkärl och ögon.

Det är the Homecoming Queen och det mest populära barnet i skolan. Typ I kollagen gör Regina George svartsjuk. Och agera inte som att du inte vet vem Regina George är, det gör du. (3)

Dr. Cate Shanahan, cbsupplements.com

Trots att kollagen är ett så viktigt, strukturellt protein, minskar tyvärr dess produktion när vi åldras. Detta leder till synliga tecken på åldrande, såsom rynkor, ledvärk, sämre syn och tunnare hår.

Kollagen typ 2: Broskläkaren

Artrit är ett av de vanligaste tillstånden i världen och drabbar miljontals människor i alla åldrar. Det är ett komplext tillstånd som kan orsaka smärta, stelhet och inflammation i lederna. Den goda nyheten är att det finns naturliga behandlingar som kan hjälpa till att lindra symtomen på artrit och till och med hjälpa till att förhindra att tillståndet utvecklas i första hand. Kollagen är nämligen ett protein som finns i brosk och leder. Det spelar en viktig roll för att hålla lederna friska och starka. När kroppen inte producerar tillräckligt med kollagen kan det leda till ledproblem som artrit. Det gör att en av de mest effektiva naturliga behandlingarna för artrit är just tillskott av kollagen typ 2.

Fyra patienter i kollagengruppen hade fullständig remission av sjukdomen. Inga biverkningar var uppenbara. Dessa data visar den kliniska effektiviteten av en oral tolereringsmetod för reumatoid artrit. (4)

Trentham, D E et al., Effects of oral administration of type II collagen on rheumatoid arthritis

 Det finns många olika sätt att få in kollagen typ 2 i kroppen, inklusive genom kosttillskott, topiskt applicerade krämer och geler och till och med mat. Det bästa sättet att få in kollagen typ 2 i kroppen är genom en hälsosam kost som innehåller mat som är rik på kollagen. Några av de bästa kollagenrika livsmedel inkluderar benbuljong, kyckling, fisk och gröna bladgrönsaker.

Kollagen typ 3: Vävnadsbyggaren

Kollagen typ 3 en annan viktig form av kollagen och har en väldigt viktig del i många av kroppens ihåliga organ. Detta inkluderar våra blodkärl exempelvis men även livmoder och tarmarna. Dessutom interagerar kollagen typ 3 med blodplättarna under koaguleringsprocessen, detta leder till att denna sorts kollagen spelar en stor roll vid läkning av sår. (5)

Ni vet alla hur Robin är den pålitliga sidekicken och en mycket viktig roll som hjältemod för Batman, men han är #2 och inte lika cool?

Det är precis vad typ III kollagen är för typ I – superviktigt, ganska rikligt i kroppen, men inte huvudhjälten. Kan Batman vara lika cool utan Robin? Nej. Det är därför typ I behöver typ III. (3)

Dr. Cate Shanahancbsupplements.com

Ett tips om du funderar på att ta ett tillskott av kollagen typ 3 är det dock att först prata med din läkare. Kollagen typ 3-tillskott är nämligen inte lämpliga för alla, och de kan interagera med vissa mediciner.

Kollagen Typ 5: För dina ögons hälsa

Typ V kollagen är ett strukturellt protein som finns i en mängd olika vävnader i hela kroppen, inklusive hår, naglar och tänder. Det är också en viktig komponent i hornhinnan, det klara yttre lagret av ögat som hjälper till att skydda ögat från skador och infektioner. Du hittar den dock också i andra viktiga cellmembran och vävnader.

Typ V kollagen är också känt för att stödja benmatris, hornhinnestroma och den interstitiella matrisen av muskler, lever, lungor och placenta. Lovande resultat av forskning om typ V kollagentillskott inkluderar potentiella fördelar för ögonhälsa, cellmembran och vävnaden som finns i moderkakan. (6)

Michelle Llamas, BCPA, drugwatch.com 

Utan kollagen typ V skulle hornhinnan alltså vara mer mottaglig för skador och sjukdomar. Det är därför det är så viktigt att upprätthålla en hälsosam kost och livsstil, eftersom detta kan hjälpa till att säkerställa att din kropp har allt kollagen den behöver för att bibehålla frisk vävnad.

Kollagen Typ 10: Hälsosamma leder och skelett

Detta nätverksbyggande kollagen hittar du generellt i kroppens normala ledbrosk (7) men även i skelettet. Detta gör att kollagen typ 10 är en av de absolut vanligaste formerna av kollagen som enligt vissa studier kan hjälpa dig att återhämta dig efter benbrott eller skador mot ledbrosket.

Detta är den typ av kollagen din kropp är beroende av för benbildning. Till exempel, när ben och brosk läker efter en skada, är kollagen typ X viktigt för repareration och återställning. (8)

customcollagen.com

Typ 10 av kollagen-proteinet kan även vara en sorts markör för den nya benbildningen i ledbrosk. I framtiden planeras kollagen typ 10 att användas för att bistå vid läkning av brott i olika leder som kräver mycket rörelse, såsom armbågar, höfter och knän (9).

Sammanfattning

En tredjedel av kroppens protein består av olika former av kollagen, där de vanligaste typerna är 1, 2, 3, 5 och 10. Med effekter på hår, hud, leder, skelett, brosk, vävnader, blodkärl och mycket annat är det väldigt viktigt att få i sig en god mängd kollagen av alla dess former. Framför allt då kroppens naturliga produktion av kollagen tyvärr minskar när vi blir äldre.

Läs mer: Vad är kollagen bra för?

Resultatet av kollagen ser man inte direkt utan det tar några veckor. Läs gärna vår artikel om hur lång tid tar den innan man får effekt av kollagen.

Referenser

 1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/
 2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen
 3. https://cbsupplements.com/cc/what-are-5-types-of-collagen/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8378772/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6579750/#:~:text=It%20is%20found%20as%20a,signalling%20molecule%20in%20would%20healing.
 6. https://www.drugwatch.com/health/collagen/types/#:~:text=Type%20V%20collagen%20is%20also,tissue%20found%20in%20the%20placenta.
 7. https://ancientnutrition.com/blogs/all/collagen-types
 8. https://customcollagen.com/types-of-collagen-and-which-type-is-right-for-you/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15667640/#:~:text=Conclusion%3A%20Type%20X%20collagen%20is,adaptive%20remodeling%20of%20madibular%20condyle.