Topp 5 bästa E-vitamin (nov. 2022)

Stor genomgång av de bästa E-vitamintillskotten på den svenska marknaden.

E-vitamin hjälper kroppen att hålla huden och ögonen friska samt stärker kroppens naturliga försvar mot sjukdomar och infektioner. Tillskott används kanske främst för att främja hud och naglar men såklart även av personer som riskerar att få brist.

Vi har testat ett tjugotal E-vitamintillskott och vinnaren i vårt test blev Core Vitamin E. De är bland de mest prisvärda tabletterna och det räcker med en enda tablett för att täcka det rekommenderade dagliga intaget.

Testvinnare - Bästa E-vitamin 2022

Här är en överblick över årets bästa E-vitamin.

 1. Bäst i test E-vitamin: Core Vitamin E
 2. Bästa veganska E-vitamin: Healthwell Vitamin E 400 IE
 3. Bästa e-vitamin i softgelkapslar: Pharma Nord Bio-E-Vitamin
 4. Bästa E-vitamintillskott med selen: Great Earth E-Vitamin 60 kapslar
 5. Bästa flytande E-vitamintillskottet: Healthwell Vitamin E Flytande

Hur vi valde ut de bästa E-vitamin

 • Innehåll - Hur mycket E-vitamin innehåller produkten? Vad innehåller den mer? Hur bra är upptagningsförmågan?
 • Kvalitet - Hur känt är varumärket? Kan man lita på innehållet? Innehåller tabletterna angiven mängd E-vitamin och andra ingredienser?
 • Pris - Vad kostar tillskottet? Vad blir priset per tablett, portion och dag? Hur mycket E-vitamin får man egentligen för pengarna?
 • Kundbetyg - Vad tycker konsumenter som använt sig av produkten om den? Vad är bra respektive dåligt?
 • Användbarhet - Är tabletterna stora och svårsvalda eller små och lättsvalda? Hur många tabletter måste man ta åt gången? Ger de någon bismak i munnen?
 • Ursprung - Var kommer produkten ifrån? Var tillverkas den? Är kapslarna vegatabiliska eller tillverkade av gelatin?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa E-Vitamin

Så hittar du bästa E-vitamin

E-vitamin är ett viktigt vitamin som behövs att att upprätthålla funktionen av många organ i kroppen. Det är också en antioxidant, vilket innebär att den saktar ner processer som skadar cellerna. Bästa sättet att få i sig tillräckligt är att äta mycket frukt, grönsakar och fullkorn. Gör man inte det kan man istället behöva ett kosttillskott. Bästa tillskottet hittar du genom att följa vår köpguide här nedan, där vi har sammanställt de viktigaste punkterna när man ska köpa E-vitamin:

 • Innehåll

  Om du är ute efter ett naturligt kosttillskott bör du undvika produkter som innehåller syntetiskt E-vitamin - dl-alfa-tokoferol. Den syntetiska varianten har även sämre biotillgänglighet. För att tillskottet ska göra någon nytta bör du se till att en tablett innehåller minst 100% av det rekommenderade intaget - ungefär 10mg/15 IE per dag. Det är minst lika viktigt att inte överdosera, men den övre säkra gränsen är hög - ca 300 mg/dag.
 • Märke

  Det finns flera olika tillverkare och märken av vitamintillskott. Några av de bästa är enligtl oss Healthwell, Holistic och Great Earth. Dessa har bra produkter överlag och deras E-vitamintillskott har fått många bra kundomdömen. Okända, framförallt utländska, märken kan ofta innehålla mycket mindre eller mer av något ämne än vad innehållsförteckningen säger. Välj alltså med fördel kända och pålitliga märken som är väletablerade.
 • Dosering

  Innan du köper hem ett tillskott bör du se över och försöka uppskatta ditt behov. Om du äter mycket E-vitaminrik mat behöver du inte ett högdoserat tillskott. Det kan räcka med en kapsel då och då, men förmodligen behöver du inget tillskott alls. Om du ändå tror att du behöver ett extra tillskott så försök att balansera intaget med bra livsmedel.
 • Tillsatser

  Vissa kapslar innehåller hjälpämnen, såsom kokosolja, som bland annat bidrar till ett bättre upptag i kroppen. Dessa produkter kan vara ett mycket bra val. Välj däremot bort tillskott med onödiga tillsatser i. 
 • Kapslar

  Kapslarna ska vara av en storlek som gör det lätt att svälja dem. Dessutom ska priset per kapsel vara rimligt i förhållande till kvaliteten och innehållet. Huruvida kapslarna är tillverkade av gelatin eller inte är också en väsentlig faktor att ta hänsyn till om du är vegan. Titta alltid noga på innehållsförteckningen innan du köper något.

Våra 5 bästa E-vitamin (november 2022)

1. Core Vitamin E - Bäst i test E-vitamin

Core Vitamin E - Bäst i test E-vitamin
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Core Vitamin E är ett helt naturligt E-vitamin med bra upptag som du kan köpa i burkar med 90 kapslar. Den rekommenderade doseringen är 1-2 kapslar om dagen, vilket ger dig 133mg/200 IE till 266mg/400 IE. Vi tycker att det är jättebra att du själv kan reglera intaget och att vitaminet är naturligt. Däremot passar Core Vitamin E inte för dig som är vegan då kapselskalen är tillverkade av bovint gelatin. Vissa användare upplever också att produkten är lite för stark, och därför rekommenderar vi alltid att du börjar med den lägre dosen.

Vi kom fram till att Core Vitamin E var "bäst i test". Vi gillar att varje kapsel innehåll en väl tilltagen mängd, och att höljena är helt vegetabiliska. Även om tabletterna är något stora är valutan för pengarna väldigt hög.

Egenskaper

 • Storlek: 90 tabl
 • E-vitamin / tablett: 133 mg
 • Pris / tablett: 1,14 kr
 • Kapseltyp: Animalisk

Fördelar

 • Naturlig vitamin E
 • 200 IE per kapsel
 • En kapsel om dagen räcker vanligtvis

Nackdelar

 • Ej lämpligt för veganer

Omdöme

E-vitaminkapslar i naturlig form till bra pris.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Användbarhet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Ursprung:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
103 kr
Till butik
103 kr

2. Healthwell Vitamin E 400 IE - Bästa veganska E-vitamin

Healthwell Vitamin E 400 IE - Bästa veganska E-vitamin
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Från svenska Healthwell kommer den här produkten som vi tycker är det bästa högdoserade E-vitamintillskotten. Genom att ta en kapsel om dagen får du i dig 400 IE vitamin E och med det ett högaktivt skydd från den oxidativa stress som dina celler konstant utsätts för. Du kan köpa produkten i förpackningar om 60 kapslar för 129 kronor vilket, med tanke på den höga mängd E-vitamin/kapsel, är ett bra pris. Vi gillar att den här produkten innehåller naturligt E-vitamin och att den är så prisvärd. Det är också bra att kapslarna är vegetabiliska men däremot är de lite jobbiga att svälja då de är större än vad vi hade önskat. För dig som brukar ha svårt för piller och kapslar rekommenderar vi istället Healthwells E-vitamin droppar.

Vi utnämnde Healthwell Vitamin E till "bästa veganska E-vitamin". Även om priset är lite högre än övriga alternativ så får man en icke-animalisk kapsel och riktigt bra vitaminmängd.

Egenskaper

 • Storlek: 60 tabl
 • E-vitamin / tablett: 268 mg
 • Pris / tablett: 1,98 kr
 • Kapseltyp: Vegetabilisk

Fördelar

 • 100% vegetabilisk
 • Lättupptaglig form
 • Kraftfull antioxidant

Nackdelar

 • Core är ett billigare alternativ om du inte är vegan

Omdöme

Högdoserat E-vitamintillskott med vegetabiliskt kapselskal.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kundbetyg:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Användbarhet:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Ursprung:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
119 kr
Till butik
119 kr

3. Pharma Nord Bio-E-Vitamin - Bästa e-vitamin i softgelkapslar

Pharma Nord Bio-E-Vitamin 60 kapslar - Bästa e-vitamin i softgelkapslar
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(MEDS)

Bio-E-Vitamin från Pharma Nord kommer i mjuka kapslar och innehåller 134 mg vitamin E per kapsel. Innehållsförteckningen är inte lång, det naturliga E-vitaminet är upplöst i renad olja från sojabönor och kapselskalet är gelatin från nötkreatur. De innehåller även glycerol som fuktighetsbevarande medel. Det är vetenskapligt testat och tillverkat under dansk farmaceutisk kontroll, dessutom är tillskottet bio så är det fritt från GMO och andra tillsatser. Vitamin E skyddar mot oxidation av omättade fettsyror och det förhindrar att Vitamin A förstörs. Bio-E är inte rekommenderat för dig som är gravid eller ammar.

Dagligt intag är 1-2 kapslar i samband med måltid.

Om du inte är vegan, gravid eller ammar så är Pharma Nord Bio-E-Vitamin ett bra, GMO-fritt alternativ som kommer i smidiga, färdigdoserade i kapslar.

Vår testpanel lyfte särskilt fram Pharma Nord Bio-E-Vitamin som "bästa E-vitamin softgelkapslarna". Vi gillar att de är lätta att äta och innehåller antioxidanter för att motverka nedbrytning av e-vitaminet. Även om kapslarna är animaliska är valutan för pengarna hög.

Egenskaper

 • Storlek: 60 tabl
 • E-vitamin / tablett: 134 mg
 • Pris / tablett: 3,67 kr
 • Kapseltyp: Animalisk

Fördelar

 • Softgelkapslar
 • GME-fri produkt
 • Vetenskapligt testat

Nackdelar

 • Rekommenderas inte för gravida och ammande kvinnor

Omdöme

GMO-fritt E-vitamintillskott i mjuka kapslar innehållandes d-α-tokoferol.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kvalitet:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Pris:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Kundbetyg:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Användbarhet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Ursprung:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
220 kr

4. Great Earth E-Vitamin 60 kapslar - Bästa E-vitamintillskott med selen

Great Earth E-Vitamin 60 kapslar - Bästa E-vitamintillskott med selen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Great Earth E-vitamin innehåller hela 268mg E-vitamin per kapsel. Det kommer dessutom med selen som bland annat hjälper sköldkörtelns funktion och boostar immunförsvaret. Och som om det inte vore nog med det har produkten även kokosolja som hjälper kroppen att ta upp och binda E-vitaminet lättare. Vi tycker att det här är ett fantastiskt alternativ för dig som vill satsa på ett bra skydd för dina celler samtidigt som du får flera bonusegenskaper som förbättrad kvalitet på hår, hud och naglar. En kapsel om dagen är allt du behöver. Produkten får också ett extra plus i kanten för att den är vegansk.

Vi kom fram till att bästa "e-vitamintillskott med selen" helt klart var Great Earth E-vitamin. Ett högdoserat alternativ med en blandning av olika former av E-vitamin för bästa möjliga biotillgänglighet. Vi gillar att kokosolja och selen finns med i produkten och som främjar upptag.

Egenskaper

 • Storlek: 60 tabl
 • E-vitamin / tablett: 268 mg
 • Pris / tablett: 2,78 kr
 • Kapseltyp: Vegetabilisk

Fördelar

 • Högdoserat
 • Innehåller ekologisk kokosolja
 • Blandade tokoferoler

Nackdelar

 • Välj Healthwell eller Core om du vill ha ett E-vitamintillskott utan andra ämnen

Omdöme

Högkvalitativt E-vitamintillskott tillsatt med kokosolja och selen.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Kundbetyg:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Användbarhet:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Ursprung:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Till butik
167 kr

5. Healthwell Vitamin E Flytande - Bästa flytande E-vitamintillskottet

Healthwell Vitamin E Flytande - Bästa flytande E-vitamintillskottet
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Flytande Vitamin E från Healthwell är antioxidanten E-vitamin på flaska som tas som ett dagligt tillskott. Flaskan kommer med en medföljande pipett för enkel dosering och det går lika bra att ta den outspädd eller blanda ut den i någon dryck, dock alltid i samband med måltid. Innehållsförteckningen drygas inte ut av onödiga saker eller utfyllnad, det är enbart Alpha, Beta, Gamma och Delta tokoferoler. Eftersom Healthwell Vitamin E Flytande är fettlöslig så passar den bra att blanda ut med alla sorters hud- och hårvårdsoljor, även hemmagjorda produkter, för att ge en längre hållbarhet. Vitamin E har en trögflytande konsistens.

Om du söker ett bra och prisvärt E-vitamin tillskott utan onödiga ingredienser är Healthwells flytande variant ett bra alternativ.

Utnämningen "bästa flytande E-vitamintillskottet" tilldelades i vårt test Healthwell Vitamin E Flytande. Oerhört enkel att droppa i munnen och tillräckligt mångfacetterad för att kunna användas i såväl dryck som för hudvård.

Egenskaper

 • Storlek: 50 ml
 • E-vitamin / tablett: 106 mg
 • Pris / tablett: 1,14 kr
 • Kapseltyp: N/A

Fördelar

 • E-vitamintillskott i flytande form
 • Rik på tokoferoler
 • Kan tillsättas i hudvårdsprodukter

Nackdelar

 • Öppnad förpackning håller i cirka 6 månader

Omdöme

Det optimala valet för dig som föredrar kosttillskott i flytande form.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kvalitet:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Pris:
Betyg 4/5
4,0/5
Kundbetyg:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Användbarhet:
Betyg 4/5
4,0/5
Ursprung:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Till butik
143 kr
Till butik
143 kr

Jämför de bästa E-vitamin i testet

E-Vitamin Storlek E-vitamin / tablett Pris / tablett Kapseltyp Totalbetyg Pris
Core Vitamin E 90 tabl 133 mg 1,14 kr Animalisk Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
103 kr
Healthwell Vitamin E 400 IE 60 tabl 268 mg 1,98 kr Vegetabilisk Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
119 kr
Pharma Nord Bio-E-Vitamin 60 kapslar 60 tabl 134 mg 3,67 kr Animalisk Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
220 kr
Great Earth E-Vitamin 60 kapslar 60 tabl 268 mg 2,78 kr Vegetabilisk Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
167 kr
Healthwell Vitamin E Flytande 50 ml 106 mg 1,14 kr N/A Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
143 kr

Vanliga frågor om bästa e-vitamin

Frågor och svar om E-vitamin

Hur starka E-vitamintabletter ska jag välja?

Det dagliga behovet av E-vitamin varierar utifrån ålder och kön. Livsmedelsverket rekommenderar följande mängder:

 • Spädbarn (under 1 år): 3 mg
 • Barn 2-5 år: 5 mg
 • Barn 6-9 år: 6 mg
 • Flickor 10-13 år: 7 mg
 • Pojkar 10-13 år: 8 mg
 • Kvinnor: 8 mg
 • Gravida kvinnor: 10 mg
 • Ammande kvinnor: 11 mg
 • Män: 10 mg

Eftersom kroppen inte ka tillgodose sig E-vitamin från kosttillskott särskilt bra rekommenderas dock 130 - 260 mg per dag från tillskott.

Ett dagligt maxintag på 300 mg från kosttillskott är satt av EU’s myndighet för livsmedelssäkerhet - EFSA.

Kan man överdosera E-vitamintabletter?

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som lagras i kroppen och det är möjligt att överdosera. Bästa sättet att undvika det är att följa tillverkarens instruktioner och inte laborera själv med doseringen.

Lyckligtvis är överdosering av E-vitamin även det ovanligt. Besvär som kan kopplas samman med för högt intag är illamående, diaréer och huvudvärk. 

Vilka alternativ finns till E-vitamintillskott?

E-vitamin är en av totalt 13 vitaminer kroppen inte själv kan producera. Det måste därför tillföras kroppen via kosten. Följande livsmedel är de bästa källorna till vitamin E:

 • Mandlar och nötter
 • Broccoli
 • Brysselkål
 • Vegetabiliska oljor som solros-, soja-, raps- och vetegroddsolja
 • Havregryn
 • Ägg
 • Fullkornsprodukter
 • Avokado
 • Gröna bladväxter som t ex grönkål och spenat

 

Vad är E-vitamintabletter bra för?

E-vitamin är en mycket effektiv antioxidant vars huvudsakliga uppgift är att skydda och hjälpa till att reparera skadade celler. Får du inte i dig tillräckligt kan E-vitamintabletter hjälpa dig med:

 • Torr hud
 • Sårläkning
 • Kliande hud
 • Psoriasis
 • Naglarnas hälsa

Vad sker vid brist på E-vitamin?

Vitamin E-brist är mycket ovanligt, och faktiskt ingenting som påvisats hos friska och välmående individer. Extremt fettsnål kost samt vissa sjukdomstillstånd kan dock leda till att kroppens behov inte uppfylls. De vanligaste symtomen på Vitamin E-brist är:

 • Anemi
 • Hudskador
 • Muskelskador
 • Nedsatt immunförsvar
 • Dålig matsmältning
 • Försämrad funktion i nervsystemet
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
278 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5