Bäst i test: Bästa energibaren 2022

Testet av energibars kommer få dig att tänka efter både en och två gånger innan du köper en random proteinbar i matbutiken
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Energibars är ett populärt och praktiskt kosttillskott som kan intas före, under och efter träningen. Innehållet varierar dock ganska mycket mellan olika alternativ. Gemensamt för dem alla är att de innehåller kolhydrater (glykogen). Vilken typ du ska välja beror på vilken effekt du är ute efter – en snabb energikick eller återhämtning? Vi har testat ett tjugotal olika energibars och presenterar här vinnarna i olika kategorier. Bäst överlag blev Enervit Power Crunchy. En väldigt god energibar med riktigt bra innehåll.

Testvinnare - Bästa energibaren

 1. Bästa energibar för träningen: Enervit Power Crunchy
 2. Bästa energibar med äggprotein: Helt Ärligt Bra Bränsle
 3. Bästa energibar för snabbast energiupptag: Vitargo Endurance
 4. Bästa veganska energibaren: GET RAW Chocolate & Walnut
 5. Bästa billiga energibaren: Maxim Energy Bar
 1. Bästa energibar för träningen: Enervit Power Crunchy

  9,7/10
  Krispigt god och lättuggad energibar med snabb energi och hög proteinhalt.
  Enervit Power Crunchy Sport Bar
  Bäst i test
  Kalorier
  157 kcal
  Kolhydrater
  59 %
  Protein
  19 %
  Fett
  9 %
  Till Butik
  25 kr
  Till Butik
  25 kr
  Fördelar
  • God smak
  • Energi från bland annat havre
  Nackdelar
  • Innehåller palmolja

  Med denna krispiga energibar med smak av choklad får du snabbt tillbaks energin. Den innehåller bland annat havre, russin och mjölkchoklad. Eftersom denna energibar är både lättuggad och lättsmält fungerar den bra både under och efter träningen. Dessutom är den god och ger en härlig mättnadskänsla. Enervit Power Crunchy Sport Bar är helt glutenfri.

  Denna energibar används av toppatleter inom en mängd grenar. Här hittar vi proffs inom till exempel cykling, löpning och triathlon. Även tennisspelare och längdskidåkare använder Enervit Power Crunchy Sport Bar. Till och med inom ironman är den populär, vilket visar på dess styrka.

  Enervit Power Crunchy Sport Bar innehåller både magnesium och C-vitamin. Magnesium behövs bland annat för att skapa enzymer och för kroppens muskel- och nervfunktioner. C-vitamin är som bekant en viktig antioxidant som behövs för att skydda kroppen och hålla immunförsvaret på topp.

  Enervit Group bedriver egen forskning inom mat och näringstillskott. Det är ett italienskt företag som är specialinriktat på sport och atleter. Enervit har hängt med i över 50 år och har idag mer än 150 anställda, vilket inger ett mycket gott förtroende för de energibars som de marknadsför.

  Enervit Power Crunchy Sport Bar finns även i praktiskt 25-pack.

  Läs mer
 2. Bästa energibar med äggprotein: Helt Ärligt Bra Bränsle

  9,5/10
  Nyttig energibar med sötning från honung och protein från ägg.
  Helt Ärligt Bra Bränsle Energibar
  Kalorier
  223 kcal
  Kolhydrater
  51 %
  Protein
  15 %
  Fett
  17 %
  Till Butik
  25 kr
  Till Butik
  25 kr
  Fördelar
  • Naturlig energi
  • 2 smaker
  • Glutenfri
  Nackdelar
  • VIssa har problem med smaken

  Energibaren har en härlig smak av blåbärspaj sötad med honung med en underton av vanilj. Ägg är den primära proteinkällan så är du allergisk mot det bör du undvika den här produkten. 8,3 gram protein för en bar av denna storlek är precis lagom. Energibaren ger en extra kick energi efter träningen. Den är även perfekt som mellanmål för att klara sig fram till lunch. Dessutom är det positivt att den inte har spår av nötter.

  Läs mer
 3. Bästa energibar för snabbast energiupptag: Vitargo Endurance

  9,3/10
  Snabbverkande energibar med tillsatt kreatin.
  Vitargo Endurance Bar
  Kalorier
  230 kcal
  Kolhydrater
  68 %
  Protein
  8 %
  Fett
  6 %
  Till Butik
  25 kr
  Till Butik
  25 kr
  Fördelar
  • Innehåller koffein och kreatin för ökad energi och uthållighet
  • Testats vid Karolinska Institutet i Stockholm
  Nackdelar
  • Kan innehålla spår av jordnötter

  Vitargo Performance Bar är en ganska speciell energibar. Den innehåller en patenterad typ av kolhydrat som tas upp snabbare än vanliga kolhydrater. Dessutom innehåller den mycket protein, vilket skyndar på återhämtningen. Det smidiga formatet och smaken av vanilj bidrar till att göra Vitargo Performance Bar till en av våra favoriter.

  I detta kosttillskott finns en patenterad ingrediens som kallas för Vitargo®. Det är en slags kolhydrat som är särskilt framtagen för att ge idrottare en optimal upptagning av kolhydraterna i kroppen. Vitargo® har testats vid Karolinska institutet i Stockholm. Denna kolhydrat tas upp i musklerna 70 procent snabbare jämfört med ”vanliga” kolhydrater. Dessutom passerar Vitargo® magsäcken 80 procent snabbare än vanliga kolhydrater.

  Efter träningen behöver kroppen och musklerna protein för att återhämta sig. En enda energibar från Vitargo innehåller nästan 17 gram protein. Det är nästan som en hel liten måltid. Vassleprotein är en av de absolut bästa typerna av protein. Det är en slags protein som tas upp snabbt av kroppen och bidrar till snabb återhämtning.

  Kombinationen av högkvalitativt protein och snabba kolhydrater gör Vitargo Perfromance Bar till en utmärkt energibar såväl under som efter träningspasset.

  Vitargo Performance Bar finns även som 25-pack.

  Läs mer
 4. Bästa veganska energibaren: GET RAW Chocolate & Walnut

  9,1/10
  Energibar gjord på 100 % naturliga ingredienser och helt vegansk, ekologisk och glutenfri.
  GET RAW Chocolate & Walnut Bar 42 g
  Kalorier
  197 kcal
  Kolhydrater
  40 %
  Protein
  11 %
  Fett
  30 %
  Till Butik
  21 kr
  Fördelar
  • Lågt GI
  • Sötad med kokosblomsnektar
  • Vegansk
  Nackdelar
  • Proteinhalten hade gärna fått vara något högre

  Den här baren från Get Raw är svårslagen om du älskar korta innehållsförteckningar och ärliga ingredienser. Det finns inga konstiga tillsatta ämnen vilket spontant verkar nyttigt och fräscht.

  När du är riktigt sugen på något med choklad i, till exempel en brownie eller liknande, passar den här energibaren perfekt. Den påminner om andra sötsaker men utan sockret och gluten (som vissa behöver undvika). Konsistensen är underbart seg, men baren kan ibland vara svårtuggad om den äts utomhus när det är kallt.

  Läs mer
 5. Bästa billiga energibaren: Maxim Energy Bar

  8,9/10
  Prisvärd energibar i storpack som kombinerar snabba och långsamma kolhydrater.
  Maxim Energy Bar
  Kalorier
  220 kcal
  Kolhydrater
  69 %
  Protein
  7 %
  Fett
  10 %
  Till Butik
  109 kr
  Fördelar
  • Belagd med mjölkchoklad
  • Innehåller havreflak
  Nackdelar
  • Ej lämplig för jordnötsallergiker

  Med Maxim Energy Bar får du den extra energi du behöver för att prestera optimalt genom hela träningspasset. Den innehåller en blandning av snabba och långsamma kolhydrater. Maxim Energy Bar passar bra såväl före som under träningen eller som ett mellanmål fullt med energi.

  I denna energibar finns både snabba och långsamma kolhydrater. De snabba kolhydraterna ger dig den omedelbara energikick du ibland behöver under träningspasset eller då du tävlar. Tack vare de långsamma kolhydraterna klingar energin inte av på en gång. Istället biter den sig fast och räcker under en längre tid. Troligtvis hela träningspasset ut.

  En bra energibar ger inte bara en energikick, den är god också. Maxim Energy Bar har en lite annorlunda smak än många andra energibars. Här är det smaken av karamell blandat med choklad som gäller. Gillar du karamellsmak är denna energibar ett utmärkt val. Dessutom är den krispig vilket förhöjer smakupplevelsen.

  Maxim Energy Bar finns även som 25-pack.

  Läs mer
 6. Bäst i test energibar: Clif Bar Chrunchy Peanut

  1,0/10
  Clif Bar Chrunchy Peanut Energibar 68 g
  Kalorier
  256 kcal
  Kolhydrater
  56 %
  Protein
  16 %
  Fett
  9 %
  Till Butik
  20 kr

  Denna energibar står ut bland mängden på flera sätt. Det är en energibar som ger dig en snabb energikick för att du ska kunna ge max under träningspasset. På grund av sitt extra höga näringsinnehåll passar den även som ett mellanmål när du är på språng. Det finns en mängd smaker att välj bland och den smakar faktiskt riktigt gott. Till och med förpackningen utstrålar att det är något unikt med denna energibar!

  Man kan säga att Clif Bar uppstod under ett träningspass. Grundaren Gary Erickson var på cykeltur och fyllde på energidepåerna med en energibar. Men han var less på smaken. Han tänkte att det måste gå att göra godare energibars än så. Det var så Clif Bar uppstod. Idag finns det flera spännande smaker att välja bland. Här hittar vi till exempel Crunchy Peanut Butter, Coconut Chocolate Chip och Chocolate Almond Fudge. Det vattnas i munnen! Clif Bar utvecklar ständigt nya smaker vilket gör det till en spännande energibar som man lätt skaffar sig ett långt förhållande till.

  Clif Bar är packad med kolhydrater så att du får den där välbehövda kicken under träningspasset. Det är även en populär produkt bland många uthållighetsidrottare. Clif Bar är ganska unik eftersom den innehåller mer näringsämnen än de flesta andra energibars. Förutom kolhydrater finns det en mängd vitaminer, som exempelvis vitamin A, D, E, C, B6 och B12. Det gör denna energibar till ett bra val för dig som någon gång ibland behöver få i dig ett snabbt mellanmål när du är i farten.

  Det är något speciellt med företag som drivs av visioner. Clif Bar är ett sådant. Förutom att de tillverkar grymt goda energibars satsar de på att vara så miljövänliga som möjligt. Man tänker långsiktigt genom hela produktionsprocessen. Många av råvarorna är klimatsmarta, ekologiska och organiska.

  Clif Bar finns även som 12-pack.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa energibaren

Köpguide: Så hittar du bästa energibaren

Energibars säljs normalt sett styckvis eller i 12-24 pack. De är främst framtagna för atleter eller personer som tränar eller tävlar i sporter där uthålligheten ska sättas på prov. Det höga kolhydratinnehållet ger bränsle åt musklerna. De allra flesta innehåller även en viss mängd proteiner, vilket används för att återhämta musklerna och bygga muskelmassa. I vissa fall kan de ha fokus på att få i sig vissa nyttoämnen såsom omega-3. Dessa brukar innehålla rikligt med linfrön. Nedan följer, vad vi anser, vara viktiga beståndsdelar i en energibar och saker du borde fundera över innan ditt köp, så att du hittar det bästa alternativet för dig. 

 • carbs

  Kolhydrater

  Huvudingrediensen i alla energibars är kolhydrater för att tillföra kroppen snabb energi. Musklerna behöver kolhydrater för att kunna fungera. Om du tränar med ett för lågt intag av kolhydrater kommer din prestationsförmåga att påverkas negativt. Försök kolla så att det är en bra balans mellan kolhydrater och protein, speciellt om du vill använda energibar i kombination med träning, då protein är den viktigaste byggstenen i muskelbygge.

 • proteinpowder

  Protein

  En energibar brukar innehålla runt 5-25g protein per 100 gram och använder du baren i styrketräningssyfte vill du gärna se en sån hög siffra som möjligt här. Detta är mindre viktigt om du använder baren i t.ex. konditionssyfte, där det är uthållighet du är ute efter, då bör du istället se över kolhydraterna. 20gram protein är en bra mängd för en bar vid styrketräning. Är du intresserad av att använda en bar för att maximera styrketräningen kan du kanske vara intresserad att läsa vår sida om proteinbars.

 • sugar

  Socker

  Socker ger dig snabbt energi, och är du ute efter en snabb effekt så borde du ändå ha ett relativt högt sockervärde i den. Om du använder din bar mer som ett mellanmål eller snacks när du börjar tröttna på dagen, så kanske socker är vad man vill ha men kanske inte det mest nyttiga valet. Socker är något du vill använda upp som energikälla och inte sitta på för då riskerar du att spara all energin i form av fett. Till skillnad från sockriga snacks ger dock energibars en mättnadskänsla som varar under en längre tid. Därför är de inte bara bra som extra näring utan de fungerar även som motivationshöjare. 

 • calories

  Kalorier

  En energibar brukar ligga på mellan 100-300 kalorier. Är tanken att du ska springa ett lopp eller ta ett långt pass på gymmet borde du satsa på fler kalorier. Som snacks eller mellanmål utan planerad fysisk aktivitet kopplat till skulle vi däremot rekommendera att ta någon bar med färre kalorier. Detta är ju dock helt upp till dig, då de kaloririka barerna tenderar att vara de godaste. Den här typen av produkter bör inte användas istället för ett mål mat, är du intresserad av att gå ner i vikt skulle vi rekommendera våran sida om måltidsersättning istället.

 • energy bar

  Konsistens

  Energibars brukar även ha en fibersammansättning och konsistens som gör dem lätta att äta. Barer kommer ofta i mer släta eller crunchiga-format. Här är det egentligen dina egna preferenser som får styra men vi skulle säga att crunchiga-barer är något godare och innehåller ofta gott om kolhydrater. För ännu mer tuggmotstånd kan du frysa in den, det kan göra dem lite för  svårtuggade om du vill ha i den fort men förhöjer ofta smakerna och konsistensen i baren. Tänk efter vad du gillar och välj efter dina preferenser.

 • yummyman

  Smak

  Smaken är ju helt klart viktigt när man ska äta något. Energibars är ingen undantag, du vill väl ha en snabb energikick som ändå smakar gott? Du bör alltså fundera vilka smaker du gillar och sedan köpa rätt bar. Jordnötssmör rekommenderar vi, men passar inte det eller allergier hindrar dig, så är ju choklad också gott.

Så valde vi ut de bästa energibarsen

Hur vi utsåg bästa energibarsen

Alla våra tester utgår ifrån research. Vi gick igenom all relevant information vi kunde hitta för att ge oss en inblick i vad som gäller när det kommer till energibars t.ex. vad de innehåller, vad de används till och vad man borde leta efter. Sedan köpte vi en ett stort antal energibars och började successivt testa de olika energibarsen i kombination med träning för att se hur bra de fungerade. I stort utgick vi utifrån de punkter du finner i våran köpguide, dvs:

 • Hur mycket kolhydrater innehåller produkten?
 • Hur mycket protein innehåller varje den?
 • Hur hög är sockerhalten?
 • Hur stor är den totala mängden kalorier?
 • Hur smakar den? Finns den att köpa i flera olika smaker? Har den någon otäck eftersmak?
 • Hur är konsistensen? Är den lättuggad och lättsvald?

Utifrån smak, konsistens och övergripande intryck betygsatte vi de olika energibarsen mellan 1-10, och sedan sammanställde vi alla betyg i kombination med en bedöming av näringsinnehållet och hur prisvärd produkten är för att komma fram till ett helhetsbetyg. Energibarsen med högst betyg blir således testvinnaren i respektive kategori.

Vanliga frågor om bästa energibaren

Vanliga frågor om energibars

Vilken energibar är bäst?

Vi har valt Enervit Power Crunchy som vinnare i vårt test på grund av dess egenskaper. Du kan läsa mer om den, och våra andra testade produkter, i recensionerna, genom att trycka på "läs mer" i produktinformationen. Vilken bar som är bäst är ju i slutändan subjektivt och dina förutsättningar kanske kräver ett annat val, läs gärna vår köpguide som hjälp till rätt energibar för dig.

Blir jag fet av energibars?

Inte om du använder dem korrekt. Om du bara äter energibars utan att träna, så finns de risk att du drar på dig vikt, då de snabba kolhydraterna sparas som fett om de inte nyttjas.

Vad är näringsinnehållet i en energibar?

Exakt vad en energibar innehåller beror på märke och typ, men de flesta ligger i följande intervall:

 • Kolhydrater: 40-70 g/100 g

 • Protein: 10-20 g/100 g

 • Fett: 5-15 g/100 g

 • Kostfiber: 2-10 g/100 g

När behöver man en energibar?

Energibars kan konsumeras när som helst för en extra energikick, men det är kanske framförallt under träning som den har gjort sig populär:

 • Inför träningen: Det är bra att inta kolhydrater innan ett träningspass för att ha tillräckligt med energi för att orka träna.
 • Under träningen: Du kan även äta den under träningspassets gång för att hålla uppe energinivån. Bra om tränar långdistans eller har väldigt långa gympass.
 • Efter träningen: Efter träningen behövs protein – men även kolhydrater för att undvika onödig nedbrytningen av muskler och optimera proteinsyntesen.

Vad är skillnaden på en energibar och en proteinbar?

Proteinbars är en typ av energibar. Liksom namnet antyder ligger fokus på proteininnehållet. Proteinbars innehåller dock fortfarande nödvändiga energigivande kolhydrater. Tack vare en betydande mängd proteiner är dessa särskilt lämpade för återhämtning och muskelbygge. Eftersom kroppen bryter ner musklerna under träning är det bra att äta protein direkt efter, eller i samband med, träningen.

Är du på jakt efter en proteinbar?

Läs mer: Vilken proteinbar är bäst?

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
203 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5

Bäst i test - Bästa Energibars enligt Fitnessfrank.se

 1. Bästa energibar för träningen: Enervit Power Crunchy
 2. Bästa energibar med äggprotein: Helt Ärligt Bra Bränsle
 3. Bästa energibar för snabbast energiupptag: Vitargo Endurance
 4. Bästa veganska energibaren: GET RAW Chocolate & Walnut
 5. Bästa billiga energibaren: Maxim Energy Bar

Energibars finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Apotek Hjärtat och Bodyman .