Bäst i test: Bästa energibaren 2021

Testet av energibars kommer få dig att tänka efter både en och två gånger innan du köper en random proteinbar i matbutiken
Senast Uppdaterad: Juli 2021

Energibars är ett populärt och praktiskt kosttillskott som kan intas före, under och efter träningen. Innehållet varierar mellan olika energibars. Gemensamt för dem alla är att de innehåller kolhydrater (glykogen). Vilken typ du ska välja beror på vilken effekt du är ute efter – en snabb energikick eller återhämtning? Vi har jämfört några av de mer populära energibarsen. Läs mer om jämförelsen nedan och se vilken vi valde ut till den bästa energibaren i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bäst energibar

Energibars säljs normalt sett styckvis eller i 12-24 pack. De är främst framtagna för atleter eller personer som tränar eller tävlar i sporter där uthålligheten ska sättas på prov. Det höga kolhydratinnehållet ger bränsle åt musklerna. De allra flesta energibars innehåller även en viss mängd proteiner, vilket används för att återhämta musklerna och bygga muskelmassa. I vissa fall kan energibarsen ha fokus på att få i sig vissa nyttoämnen såsom omega-3. Dessa brukar innehålla rikligt med linfrön. Nedan följer, vad vi anser, vara viktiga beståndsdelar i en energibar och saker du borde fundera över innan ditt köp, så att du får den bästa energibaren för dig. 

 • carbsKolhydrater
  Huvudingrediensen i alla energibars är kolhydrater. När du äter en energibar tillför du kroppen snabb energi. Kroppen använder kolhydrater som energikälla. Musklerna behöver kolhydrater för att kunna fungera. Om du tränar med ett för lågt intag av kolhydrater kommer din prestationsförmåga att påverkas negativt. Försök kolla så att det är en bra balans mellan kolhydrater och protein, speciellt om du vill använda energibar i kombination med träning, då protein är den kanske viktigaste byggstenen i muskelbygge.

 • proteinpowderProtein
  En energibar brukar innehålla runt 5-25g protein per 100 gram och använder du baren i styrketräningssyfte vill du gärna se en sån hög siffra som möjligt här. Detta är mindre viktigt om du använder baren i t.ex. konditionssyfte, där det är uthållighet du är ute efter, då bör du istället se över kolhydraterna. 20gram protein är en bra mängd för en bar vid styrketräning. Är du intresserad av att använda en bar för att maximera styrketräningen kan du kanske vara intresserad att läsa vår sida om proteinbars.

 • sugarSocker
  Socker ger dig snabbt energi, och är du ute efter effekten av energibaren snabbt så borde du ändå ha ett relativt högt sockervärde i den. Om du använder din bar mer som ett mellanmål eller snacks när du börjar tröttna på dagen, så kanske socker är vad man vill ha men kanske inte det mest nyttiga valet. Socker är något du vill använda upp som energikälla och inte sitta på för då riskerar du att spara all den energin i form av fett. Till skillnad från väldigt sockriga snacks ger dock energibars en mättnadskänsla som varar under en längre tid. Därför är de inte bara bra som extra näring utan de fungerar även som motivationshöjare. 

 • caloriesKalorier
  En energibar brukar ligga på mellan 100-300 kalorier. Är tanken att du ska springa ett lopp eller ta ett långt pass på gymmet borde du satsa på fler kalorier om du vill att baren ska ge mest. Som snacks eller mellanmål utan planerad fysisk aktivitet kopplat till skulle vi däremot rekommendera att ta någon bar med färre kalorier. Detta är ju dock helt upp till dig, då de kaloririka barerna tenderar att vara de godaste. Energibars bör inte användas istället för ett mål mat, är du intresserad av att gå ner i vikt skulle vi rekommendera våran sida om måltidsersättning istället.

 • energy barKonsistens
  Energibars brukar även ha en fibersammansättning och konsistens som gör dem lätta att äta. Barer kommer ofta i mer släta eller crunchiga-format. Här är det egentligen dina egna preferenser som får styra men vi skulle säga att crunchiga-barer är något godare och innehåller ofta gott om kolhydrater. För ännu mer tuggmotstånd kan du frysa in energibaren, det kan göra de svårtuggade om du vill ha i den fort men förhöjer ofta smakerna och konsistensen i baren. Tänk efter vad du gillar och välj efter dina preferenser.

 • yummymanSmak
  Smaken är ju helt klart viktigt när man ska äta något. Energibars är ingen undantag, du vill väl ha en snabb energikick som ändå smakar gott? Du bör alltså fundera vilka smaker du gillar och sedan köpa rätt bar. Jordnötssmör rekommenderar vi, men passar inte det eller allergier hindrar dig, så är ju choklad också gott.

Läs mer Minimera

Testvinnare - Energibars

 • CLIF Bar - Bäst i test energibar
 • Vitargo Endurance Bar - Bästa energibar för snabbast energiupptag
 • Enervit Power Crunchy Sport Bar - Bästa energibar för träningen
 • Maxim Energy Bar
 • RawBite EKO, Jordnöt
 • Nicks Go Nuts

Så gjorde vi testet av energibars

Alla våra tester utgår ifrån research. Vi gick igenom all relevant information vi kunde hitta för att ge oss en inblick i vad som gäller när det kommer till energibars t.ex. vad de innehåller, vad de används till och vad man borde leta efter. Sedan köpte vi en ett stort antal energibars och började successivt testa de olika energibarsen i kombination med träning för att se hur bra de fungerade. I stort utgick vi utifrån de punkter du finner under titeln "Såhär väljer du rätt energibar" här nedanför, dvs:

 • Hur mycket kolhydrater innehåller produkten?
 • Hur mycket protein innehåller varje energibar?
 • Hur hög är sockerhalten?
 • Hur stor är den totala mängden kalorier?
 • Hur smakar energibaren? Finns den att köpa i flera olika smaker?
 • Hur är konsistensen? Är den lättuggad och lättsvald?

Utifrån smak, konsistens och övergripande intryck betygsatte vår testpanel de olika energibarsen mellan 1-10, och sedan sammanställde vi alla betyg i kombination med en bedöming av näringsinnehållet och hur prisvärd produkten är för att komma fram till ett helhetsbetyg.

De bästa energibarsen 2021

Vi har testat många energibars. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive energibars samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla energibars som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. CLIF Bar - Bäst i test energibar

  9,5/10
  CLIF Bar
  Bäst i test
  Kalorier
  256 kcal
  Kolhydrater
  56 %
  Protein
  16 %
  Fett
  9 %
  Till Butik
  219 kr

  Denna energibar står ut bland mängden på flera sätt. Det är en energibar som ger dig en snabb energikick för att du ska kunna ge max under träningspasset. På grund av sitt extra höga näringsinnehåll passar den även som ett mellanmål när du är på språng. Det finns en mängd smaker att välj bland och den smakar faktiskt riktigt gott. Till och med förpackningen utstrålar att det är något unikt med denna energibar!

  Man kan säga att Clif Bar uppstod under ett träningspass. Grundaren Gary Erickson var på cykeltur och fyllde på energidepåerna med en energibar. Men han var less på smaken. Han tänkte att det måste gå att göra godare energibars än så. Det var så Clif Bar uppstod. Idag finns det flera spännande smaker att välja bland. Här hittar vi till exempel Crunchy Peanut Butter, Coconut Chocolate Chip och Chocolate Almond Fudge. Det vattnas i munnen! Clif Bar utvecklar ständigt nya smaker vilket gör det till en spännande energibar som man lätt skaffar sig ett långt förhållande till.

  Clif Bar är packad med kolhydrater så att du får den där välbehövda kicken under träningspasset. Det är även en populär produkt bland många uthållighetsidrottare. Clif Bar är ganska unik eftersom den innehåller mer näringsämnen än de flesta andra energibars. Förutom kolhydrater finns det en mängd vitaminer, som exempelvis vitamin A, D, E, C, B6 och B12. Det gör denna energibar till ett bra val för dig som någon gång ibland behöver få i dig ett snabbt mellanmål när du är i farten.

  Det är något speciellt med företag som drivs av visioner. Clif Bar är ett sådant. Förutom att de tillverkar grymt goda energibars satsar de på att vara så miljövänliga som möjligt. Man tänker långsiktigt genom hela produktionsprocessen. Många av råvarorna är klimatsmarta, ekologiska och organiska.

  Clif Bar finns även som 12-pack.

  Läs mer
 2. 2. Vitargo Endurance Bar - Bästa energibar för snabbast energiupptag

  9,3/10
  Vitargo Endurance Bar
  Kalorier
  230 kcal
  Kolhydrater
  68 %
  Protein
  8 %
  Fett
  6 %
  Till Butik
  28 kr

  Vitargo Performance Bar är en ganska speciell energibar. Den innehåller en patenterad typ av kolhydrat som tas upp snabbare än vanliga kolhydrater. Dessutom innehåller den mycket protein, vilket skyndar på återhämtningen. Det smidiga formatet och smaken av vanilj bidrar till att göra Vitargo Performance Bar till en av våra favoriter.

  I detta kosttillskott finns en patenterad ingrediens som kallas för Vitargo®. Det är en slags kolhydrat som är särskilt framtagen för att ge idrottare en optimal upptagning av kolhydraterna i kroppen. Vitargo® har testats vid Karolinska institutet i Stockholm. Denna kolhydrat tas upp i musklerna 70 procent snabbare jämfört med ”vanliga” kolhydrater. Dessutom passerar Vitargo® magsäcken 80 procent snabbare än vanliga kolhydrater.

  Efter träningen behöver kroppen och musklerna protein för att återhämta sig. En enda energibar från Vitargo innehåller nästan 17 gram protein. Det är nästan som en hel liten måltid. Vassleprotein är en av de absolut bästa typerna av protein. Det är en slags protein som tas upp snabbt av kroppen och bidrar till snabb återhämtning.

  Kombinationen av högkvalitativt protein och snabba kolhydrater gör Vitargo Perfromance Bar till en utmärkt energibar såväl under som efter träningspasset.

  Vitargo Performance Bar finns även som 25-pack.

  Läs mer
 3. 3. Enervit Power Crunchy Sport Bar - Bästa energibar för träningen

  9,1/10
  Enervit Power Crunchy Sport Bar
  Kalorier
  157 kcal
  Kolhydrater
  59 %
  Protein
  19 %
  Fett
  9 %
  Till Butik
  25 kr

  Med denna krispiga energibar med smak av choklad får du snabbt tillbaks energin. Den innehåller bland annat havre, russin och mjölkchoklad. Eftersom denna energibar är både lättuggad och lättsmält fungerar den bra både under och efter träningen. Dessutom är den god och ger en härlig mättnadskänsla. Enervit Power Crunchy Sport Bar är helt glutenfri.

  Denna energibar används av toppatleter inom en mängd grenar. Här hittar vi proffs inom till exempel cykling, löpning och triathlon. Även tennisspelare och längdskidåkare använder Enervit Power Crunchy Sport Bar. Till och med inom ironman är den populär, vilket visar på dess styrka.

  Enervit Power Crunchy Sport Bar innehåller både magnesium och C-vitamin. Magnesium behövs bland annat för att skapa enzymer och för kroppens muskel- och nervfunktioner. C-vitamin är som bekant en viktig antioxidant som behövs för att skydda kroppen och hålla immunförsvaret på topp.

  Enervit Group bedriver egen forskning inom mat och näringstillskott. Det är ett italienskt företag som är specialinriktat på sport och atleter. Enervit har hängt med i över 50 år och har idag mer än 150 anställda, vilket inger ett mycket gott förtroende för de energibars som de marknadsför.

  Enervit Power Crunchy Sport Bar finns även i praktiskt 25-pack.

  Läs mer
 4. 4. Maxim Energy Bar

  8,9/10
  Maxim Energy Bar
  Kalorier
  220 kcal
  Kolhydrater
  69 %
  Protein
  7 %
  Fett
  10 %
  Till Butik
  5 kr

  Med Maxim Energy Bar får du den extra energi du behöver för att prestera optimalt genom hela träningspasset. Den innehåller en blandning av snabba och långsamma kolhydrater. Maxim Energy Bar passar bra såväl före som under träningen eller som ett mellanmål fullt med energi.

  I denna energibar finns både snabba och långsamma kolhydrater. De snabba kolhydraterna ger dig den omedelbara energikick du ibland behöver under träningspasset eller då du tävlar. Tack vare de långsamma kolhydraterna klingar energin inte av på en gång. Istället biter den sig fast och räcker under en längre tid. Troligtvis hela träningspasset ut.

  En bra energibar ger inte bara en energikick, den är god också. Maxim Energy Bar har en lite annorlunda smak än många andra energibars. Här är det smaken av karamell blandat med choklad som gäller. Gillar du karamellsmak är denna energibar ett utmärkt val. Dessutom är den krispig vilket förhöjer smakupplevelsen.

  Maxim Energy Bar finns även som 25-pack.

  Läs mer
 5. 5. RawBite EKO, Jordnöt

  8,9/10
  RawBite EKO, Jordnöt
  Kalorier
  276 kcal
  Kolhydrater
  44 %
  Protein
  14 %
  Fett
  23 %
  Till Butik
  18 kr

  Behöver du få i dig något före eller efter träningen? Då är RawBite EKO energibar med jordnötter ett bra val. Lika bra fungerar den som ett snabbt mellanmål på jobbet eller hemma. Att den är gjord av 100 % naturliga ingredienser är bra för både kropp och samvete.

  RawBite är en energibar som framställts med jordnötter och dadlar. Dessa naturliga ingredienser är fullproppade med energi och ger dig garanterat den kick du behöver för att fortsätta hålla igång.

  Denna energibar är helt fri från gluten. Dessutom innehåller den varken laktos, soja, ägg eller konstgjorda ämnen. Därför är RawBite EKO Jordnöt ett utmärkt val för glutenintoleranta och personer med många andra former av intolerans. Naturligtvis ska du inte äta den ifall du är allergisk mot jordnötter.
  Det finns inget raffinerat socker i denna energibar. Det socker som finns i RawBite EKO Jordnöt kommer nämligen från frukt. Det gillar vi!

  Vissa energibars har en tendens att ha en rätt så tråkig smak. Så är det inte med RawBite energibars. Ta en tugga så förstår du vad vi menar. Smaken är så bra att det man gärna tar en portion extra.

  På tal om portioner – en portion RawBite EKO jordnöt innehåller hela 7 gram protein. Det innebär att du med denna typ av energibar inte bara får i dig välbehövlig energi utan även en hel del proteiner. Om du vill kan du ta en eller två RawBites efter ett träningspass på gymmet. Då får du i dig tillräckligt med kolhydrater för att stoppa nedbrytningen av din muskelmassa. Dessutom får du i dig en helt OK mängd proteiner som ”första hjälpen” till dess att du intar en måltid eller tar en proteinshake när du kommit hem.

  Gillar du RawBite Jordnöt kan vi glädja dig med att denna energibar även finns i flera andra läckra smaker! Tips: köp RawBite i 12-pack så blir den billigare per portion!

  Läs mer
 6. 6. Nicks Go Nuts

  8,7/10
  Nicks Go Nuts
  Kalorier
  130 kcal
  Kolhydrater
  22 %
  Protein
  11 %
  Fett
  33 %
  Till Butik
  10 kr

  Om du är ute efter en ganska annorlunda men god energibar då är Nicks Go Nuts det rätta valet. Namnet talar nästan för sig självt. Denna energibar består till stor del av nötter. Det finns varken socker eller artificiella sötningsmedel något som bidrar till den sköna naturella känslan med Nicks Go Nuts.

  Nicks Go Nuts har satsat på det naturliga. Denna energibar består till större delen av jordnötter, mandlar och solrosfrön. Botten är täckt av smaskig choklad. Denna energibar ger dig snabbt den extra energi du behöver under träningspasset eller som en nyttig snack under dagen.

  Nicks Go Nuts innehåller inget socker. Den innehåller inte heller några artificiella sötningsmedel. Istället får den sin söta goda smak av stevia och björksocker. Därför är denna energibar mer fördelaktig för blodsockernivåerna än många andra energibars.

  Dessutom innehåller Nicks Go Nuts energibar inget vete. Därför passar den utmärkt även för glutenintoleranta och veteallergiker. Självklart passar den inte för nötallergiker, men det säger sig kanske självt. Nicks Go Nuts finns i två smaker: Milk Chocolate och Dark Chocolate.

  Om du är vegan ska du välja smaken Dark Chocolate för den är faktiskt helt vegansk!

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

När behöver man en energibar?

 • Inför träningen: Det är bra att inta kolhydrater innan ett träningspass för att ha tillräckligt med energi för att orka träna. Kanske går du till gymmet eller träningen direkt efter jobbet? Då är en energibar ett praktiskt sätt att snabbt få i sig den energi du behöver för att orka träna på ett effektivt sätt.
 • Under träningen: Du kan även äta en energibar under träningspassets gång för att hålla uppe energinivån. Har du viljan att fortsätta men kroppen säger ifrån? En energibar kan vara lösningen. Musklerna kan snabbt tillgodogöra sig kolhydraterna. Detta är speciellt nödvändigt om du t.ex. tränar långdistans eller har väldigt långa gympass.
 • Efter träningen: Vissa väljer att ta en energibar direkt efter träningspasset. Efter träningen behövs protein – men även kolhydrater för att undvika onödig nedbrytningen av muskler och optimera proteinsyntesen. Efter träningspasset är en energibar som innehåller både kolhydrater och proteiner ett optimalt val.
 • För atleter: För atleter eller för dig som tränar uthållighetsträning kan det vara extra viktigt med ett energitillskott under träningen eller tävlingen för att orka prestera maximalt. Då är energibars ett lätt sätt att få i sig den energi som behövs.

Proteinbars

Proteinbars är en typ av energibar. Liksom namnet antyder ligger fokus på proteininnehållet. Proteinbars innehåller dock fortfarande nödvändiga energigivande kolhydrater. Tack vare en betydande mängd proteiner är dessa energibars särskilt lämpade för återhämtning och muskelbygge. Eftersom kroppen bryter ner musklerna under träning är det bra att äta protein direkt efter träningen, eller rent av i samband med träningen

Andra namn för energibars är sports bars, performance bars, diet bars och gainerbars. Ofta handlar det då om produkter med särskilda egenskaper, som namnen antyder. Vill du har mer information om liknande produkter som dessa kan du läsa mer i våra sidor som länkas här nedanför.

Läs mer: Vad är gainer?

Läs mer: Vilken måltidsersättning ska man välja?

Läs mer: Vilken proteinbar är bäst?

Vanliga frågor om energibars

När tar man sin energibar?

Detta är väldigt individuellt beroende på vad du vill ha ut av energibaren. Du kan se i vårt stycke om "När behöver man en energibar?" om olika fördelar med energibarer beroende på när man tar den.

Vilken energibar är bäst?

Vi har valt CLIF Bar som vinnare i vårt test på grund av dess egenskaper. Du kan läsa mer om den, och våra andra testade produkter, i recensionerna, genom att trycka på "läs mer" i produktinformationen. Vilken bar som är bäst är ju i slutändan subjektivt och dina förutsättningar kanske kräver ett annat val, läs gärna vår köpguide som hjälp till rätt energibar för dig.

Kan jag banta med energibars?

Det är inte att rekommendera. Energibarer innehåller mycket snabb energi i form av socker och andra kolhydrater, om de inte nyttjas snabbt brukar de sparas i form av fett. Så även om energibarer inte alltid innehåller jättemycket kalorier, så innehåller den fel kalorier för att nyttjas som bantningsmetod. Det finns betydligt bättre alternativ än energibars om det är vikt du vill tappa.

Blir jag fet av energibars?

Inte om du använder dem korrekt. Om du bara äter energibars utan att träna, så finns de risk att du drar på dig vikt, då de snabba kolhydraterna i energibars sparas som fett om de inte nyttjas.

vad är vanliga ingredienser i energibars?

De flesta energibars har ett ganska varierat innehåll. Tack vare en mängd olika ingredienser har detta kosttillskott flera prestationshöjande egenskaper. Bland de vanligaste ingredienserna som vi hittar i energibars är:

 • Glukossirap, fruktglukossirap, invertsockersirap

 • Brun rissirap

 • Sojarischips, rostade sojabönor

 • Kornstärkelse/Vitargo

 • Mjölkchoklad

 • Mjölkprotein

 • Maltodextrin

 • Jordnötsmjöl

 • Havregryn

 • Rismjöl

 • Russin

 • Majsflingor

 • Risflingor

Vad är näringsinnehållet i en energibar?

Näringsinnehåll

Exakt vad en energibar innehåller beror på märke och typ. De flesta energibars har följande näringsinnehåll:

 • Kolhydrater: 20-70 g/100 g

 • Protein: 5-25 g/100 g

 • Fett: 6-10 g/100 g

 • Kostfiber: 2-8 g/100 g

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
112 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5