Bäst i test: Bästa energibaren 2021

Testet av energibars kommer få dig att tänka efter både en och två gånger innan du köper en random proteinbar i matbutiken
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Energibars är ett populärt och praktiskt kosttillskott som kan intas före, under och efter träningen. Innehållet varierar mellan olika energibars. Gemensamt för dem alla är att de innehåller kolhydrater (glykogen). Vilken typ du ska välja beror på vilken effekt du är ute efter – en snabb energikick eller återhämtning? Vi har jämfört några av de mer populära energibarsen. Läs mer om jämförelsen nedan och se vilken vi valde ut till den bästa energibaren i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av energibars

Alla våra tester utgår ifrån research. Vi gick igenom all relevant information vi kunde hitta för att ge oss en inblick i vad som gäller när det kommer till energibars t.ex. vad de innehåller, vad de används till och vad man borde leta efter. Sedan köpte vi en ett stort antal energibars och började successivt testa de olika energibarsen i kombination med träning för att se hur bra de fungerade. I stort utgick vi utifrån de punkter du finner i våran köpguide, dvs:

 • Hur mycket kolhydrater innehåller produkten?
 • Hur mycket protein innehåller varje energibar?
 • Hur hög är sockerhalten?
 • Hur stor är den totala mängden kalorier?
 • Hur smakar energibaren? Finns den att köpa i flera olika smaker? Har den någon otäck eftersmak?
 • Hur är konsistensen? Är den lättuggad och lättsvald?

Utifrån smak, konsistens och övergripande intryck betygsatte vår testpanel de olika energibarsen mellan 1-10, och sedan sammanställde vi alla betyg i kombination med en bedöming av näringsinnehållet och hur prisvärd produkten är för att komma fram till ett helhetsbetyg. Energibarsen med högst betyg inom varje kategori blir således testvinnaren i respektive kategori.

Vilken energibars är bäst?

Vi har testat många energibars. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive energibars samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa energibar för snabbast energiupptag: Vitargo Endurance Bar

  9,3/10
  Snabbverkande energibar med tillsatt kreatin
  Vitargo Endurance Bar
  Bäst i test
  Kalorier
  230 kcal
  Kolhydrater
  68 %
  Protein
  8 %
  Fett
  6 %
  28 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Innehåller koffein och kreatin för ökad energi och uthållighet
  • Testats vid Karolinska Institutet i Stockholm
  Nackdelar
  • Kan innehålla spår av jordnötter

  Vitargo Performance Bar är en ganska speciell energibar. Den innehåller en patenterad typ av kolhydrat som tas upp snabbare än vanliga kolhydrater. Dessutom innehåller den mycket protein, vilket skyndar på återhämtningen. Det smidiga formatet och smaken av vanilj bidrar till att göra Vitargo Performance Bar till en av våra favoriter.

  I detta kosttillskott finns en patenterad ingrediens som kallas för Vitargo®. Det är en slags kolhydrat som är särskilt framtagen för att ge idrottare en optimal upptagning av kolhydraterna i kroppen. Vitargo® har testats vid Karolinska institutet i Stockholm. Denna kolhydrat tas upp i musklerna 70 procent snabbare jämfört med ”vanliga” kolhydrater. Dessutom passerar Vitargo® magsäcken 80 procent snabbare än vanliga kolhydrater.

  Efter träningen behöver kroppen och musklerna protein för att återhämta sig. En enda energibar från Vitargo innehåller nästan 17 gram protein. Det är nästan som en hel liten måltid. Vassleprotein är en av de absolut bästa typerna av protein. Det är en slags protein som tas upp snabbt av kroppen och bidrar till snabb återhämtning.

  Kombinationen av högkvalitativt protein och snabba kolhydrater gör Vitargo Perfromance Bar till en utmärkt energibar såväl under som efter träningspasset.

  Vitargo Performance Bar finns även som 25-pack.

  Läs mer
 2. 2. Bästa energibar med äggprotein: Helt Ärligt Bra Bränsle Energibar

  9,1/10
  Nyttig energibar med sötning från honung och protein från ägg
  Helt Ärligt Bra Bränsle Energibar
  Kalorier
  223 kcal
  Kolhydrater
  51 %
  Protein
  15 %
  Fett
  17 %
  25 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Naturlig energi
  • 2 smaker
  • Glutenfri
  Nackdelar
  • VIssa har problem med smaken
 3. 3. Bästa energibar för träningen: Enervit Power Crunchy Sport Bar

  9,1/10
  Krispigt god och lättuggad energibar med snabb energi och hög proteinhalt
  Enervit Power Crunchy Sport Bar
  Kalorier
  157 kcal
  Kolhydrater
  59 %
  Protein
  19 %
  Fett
  9 %
  25 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • God smak
  • Energi från bland annat havre
  Nackdelar
  • Innehåller palmolja

  Med denna krispiga energibar med smak av choklad får du snabbt tillbaks energin. Den innehåller bland annat havre, russin och mjölkchoklad. Eftersom denna energibar är både lättuggad och lättsmält fungerar den bra både under och efter träningen. Dessutom är den god och ger en härlig mättnadskänsla. Enervit Power Crunchy Sport Bar är helt glutenfri.

  Denna energibar används av toppatleter inom en mängd grenar. Här hittar vi proffs inom till exempel cykling, löpning och triathlon. Även tennisspelare och längdskidåkare använder Enervit Power Crunchy Sport Bar. Till och med inom ironman är den populär, vilket visar på dess styrka.

  Enervit Power Crunchy Sport Bar innehåller både magnesium och C-vitamin. Magnesium behövs bland annat för att skapa enzymer och för kroppens muskel- och nervfunktioner. C-vitamin är som bekant en viktig antioxidant som behövs för att skydda kroppen och hålla immunförsvaret på topp.

  Enervit Group bedriver egen forskning inom mat och näringstillskott. Det är ett italienskt företag som är specialinriktat på sport och atleter. Enervit har hängt med i över 50 år och har idag mer än 150 anställda, vilket inger ett mycket gott förtroende för de energibars som de marknadsför.

  Enervit Power Crunchy Sport Bar finns även i praktiskt 25-pack.

  Läs mer
 4. 4. GET RAW Chocolate & Walnut Bar 42 g

  9,1/10
  Energibar gjord på 100 % naturliga ingredienser och helt vegansk, ekologisk och glutenfri
  GET RAW Chocolate & Walnut Bar 42 g
  Kalorier
  197 kcal
  Kolhydrater
  40 %
  Protein
  11 %
  Fett
  30 %
  21 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lågt GI
  • Sötad med kokosblomsnektar
  • Vegansk
  Nackdelar
  • Proteinhalten hade gärna fått vara något högre
 5. 5. Bästa billiga energibaren: Maxim Energy Bar

  8,9/10
  Prisvärd energibar i storpack som kombinerar snabba och långsamma kolhydrater
  Maxim Energy Bar
  Kalorier
  220 kcal
  Kolhydrater
  69 %
  Protein
  7 %
  Fett
  10 %
  109 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Belagd med mjölkchoklad
  • Innehåller havreflak
  Nackdelar
  • Ej lämplig för jordnötsallergiker

  Med Maxim Energy Bar får du den extra energi du behöver för att prestera optimalt genom hela träningspasset. Den innehåller en blandning av snabba och långsamma kolhydrater. Maxim Energy Bar passar bra såväl före som under träningen eller som ett mellanmål fullt med energi.

  I denna energibar finns både snabba och långsamma kolhydrater. De snabba kolhydraterna ger dig den omedelbara energikick du ibland behöver under träningspasset eller då du tävlar. Tack vare de långsamma kolhydraterna klingar energin inte av på en gång. Istället biter den sig fast och räcker under en längre tid. Troligtvis hela träningspasset ut.

  En bra energibar ger inte bara en energikick, den är god också. Maxim Energy Bar har en lite annorlunda smak än många andra energibars. Här är det smaken av karamell blandat med choklad som gäller. Gillar du karamellsmak är denna energibar ett utmärkt val. Dessutom är den krispig vilket förhöjer smakupplevelsen.

  Maxim Energy Bar finns även som 25-pack.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bäst energibar

Energibars säljs normalt sett styckvis eller i 12-24 pack. De är främst framtagna för atleter eller personer som tränar eller tävlar i sporter där uthålligheten ska sättas på prov. Det höga kolhydratinnehållet ger bränsle åt musklerna. De allra flesta energibars innehåller även en viss mängd proteiner, vilket används för att återhämta musklerna och bygga muskelmassa. I vissa fall kan energibarsen ha fokus på att få i sig vissa nyttoämnen såsom omega-3. Dessa brukar innehålla rikligt med linfrön. Nedan följer, vad vi anser, vara viktiga beståndsdelar i en energibar och saker du borde fundera över innan ditt köp, så att du får den bästa energibaren för dig. 

 • carbsKolhydrater
  Huvudingrediensen i alla energibars är kolhydrater. När du äter en energibar tillför du kroppen snabb energi. Kroppen använder kolhydrater som energikälla. Musklerna behöver kolhydrater för att kunna fungera. Om du tränar med ett för lågt intag av kolhydrater kommer din prestationsförmåga att påverkas negativt. Försök kolla så att det är en bra balans mellan kolhydrater och protein, speciellt om du vill använda energibar i kombination med träning, då protein är den kanske viktigaste byggstenen i muskelbygge.

 • proteinpowderProtein
  En energibar brukar innehålla runt 5-25g protein per 100 gram och använder du baren i styrketräningssyfte vill du gärna se en sån hög siffra som möjligt här. Detta är mindre viktigt om du använder baren i t.ex. konditionssyfte, där det är uthållighet du är ute efter, då bör du istället se över kolhydraterna. 20gram protein är en bra mängd för en bar vid styrketräning. Är du intresserad av att använda en bar för att maximera styrketräningen kan du kanske vara intresserad att läsa vår sida om proteinbars.

 • sugarSocker
  Socker ger dig snabbt energi, och är du ute efter effekten av energibaren snabbt så borde du ändå ha ett relativt högt sockervärde i den. Om du använder din bar mer som ett mellanmål eller snacks när du börjar tröttna på dagen, så kanske socker är vad man vill ha men kanske inte det mest nyttiga valet. Socker är något du vill använda upp som energikälla och inte sitta på för då riskerar du att spara all den energin i form av fett. Till skillnad från väldigt sockriga snacks ger dock energibars en mättnadskänsla som varar under en längre tid. Därför är de inte bara bra som extra näring utan de fungerar även som motivationshöjare. 

 • caloriesKalorier
  En energibar brukar ligga på mellan 100-300 kalorier. Är tanken att du ska springa ett lopp eller ta ett långt pass på gymmet borde du satsa på fler kalorier om du vill att baren ska ge mest. Som snacks eller mellanmål utan planerad fysisk aktivitet kopplat till skulle vi däremot rekommendera att ta någon bar med färre kalorier. Detta är ju dock helt upp till dig, då de kaloririka barerna tenderar att vara de godaste. Energibars bör inte användas istället för ett mål mat, är du intresserad av att gå ner i vikt skulle vi rekommendera våran sida om måltidsersättning istället.

 • energy barKonsistens
  Energibars brukar även ha en fibersammansättning och konsistens som gör dem lätta att äta. Barer kommer ofta i mer släta eller crunchiga-format. Här är det egentligen dina egna preferenser som får styra men vi skulle säga att crunchiga-barer är något godare och innehåller ofta gott om kolhydrater. För ännu mer tuggmotstånd kan du frysa in energibaren, det kan göra de svårtuggade om du vill ha i den fort men förhöjer ofta smakerna och konsistensen i baren. Tänk efter vad du gillar och välj efter dina preferenser.

 • yummymanSmak
  Smaken är ju helt klart viktigt när man ska äta något. Energibars är ingen undantag, du vill väl ha en snabb energikick som ändå smakar gott? Du bör alltså fundera vilka smaker du gillar och sedan köpa rätt bar. Jordnötssmör rekommenderar vi, men passar inte det eller allergier hindrar dig, så är ju choklad också gott.

Vanliga frågor om energibars

När tar man sin energibar?

Detta är väldigt individuellt beroende på vad du vill ha ut av energibaren. Du kan se i vårt stycke om "När behöver man en energibar?" om olika fördelar med energibarer beroende på när man tar den.

Vilken energibar är bäst?

Vi har valt Clif Bar Chrunchy Peanut Energibar 68 g som vinnare i vårt test på grund av dess egenskaper. Du kan läsa mer om den, och våra andra testade produkter, i recensionerna, genom att trycka på "läs mer" i produktinformationen. Vilken bar som är bäst är ju i slutändan subjektivt och dina förutsättningar kanske kräver ett annat val, läs gärna vår köpguide som hjälp till rätt energibar för dig.

Kan jag banta med energibars?

Det är inte att rekommendera. Energibarer innehåller mycket snabb energi i form av socker och andra kolhydrater, om de inte nyttjas snabbt brukar de sparas i form av fett. Så även om energibarer inte alltid innehåller jättemycket kalorier, så innehåller den fel kalorier för att nyttjas som bantningsmetod. Det finns betydligt bättre alternativ än energibars om det är vikt du vill tappa.

Blir jag fet av energibars?

Inte om du använder dem korrekt. Om du bara äter energibars utan att träna, så finns de risk att du drar på dig vikt, då de snabba kolhydraterna i energibars sparas som fett om de inte nyttjas.

vad är vanliga ingredienser i energibars?

De flesta energibars har ett ganska varierat innehåll. Tack vare en mängd olika ingredienser har detta kosttillskott flera prestationshöjande egenskaper. Bland de vanligaste ingredienserna som vi hittar i energibars är:

 • Glukossirap, fruktglukossirap, invertsockersirap

 • Brun rissirap

 • Sojarischips, rostade sojabönor

 • Kornstärkelse/Vitargo

 • Mjölkchoklad

 • Mjölkprotein

 • Maltodextrin

 • Jordnötsmjöl

 • Havregryn

 • Rismjöl

 • Russin

 • Majsflingor

 • Risflingor

Vad är näringsinnehållet i en energibar?

Näringsinnehåll

Exakt vad en energibar innehåller beror på märke och typ. De flesta energibars har följande näringsinnehåll:

 • Kolhydrater: 20-70 g/100 g

 • Protein: 5-25 g/100 g

 • Fett: 6-10 g/100 g

 • Kostfiber: 2-8 g/100 g

När behöver man en energibar?

 • Inför träningen: Det är bra att inta kolhydrater innan ett träningspass för att ha tillräckligt med energi för att orka träna. Kanske går du till gymmet eller träningen direkt efter jobbet? Då är en energibar ett praktiskt sätt att snabbt få i sig den energi du behöver för att orka träna på ett effektivt sätt.
 • Under träningen: Du kan även äta en energibar under träningspassets gång för att hålla uppe energinivån. Har du viljan att fortsätta men kroppen säger ifrån? En energibar kan vara lösningen. Musklerna kan snabbt tillgodogöra sig kolhydraterna. Detta är speciellt nödvändigt om du t.ex. tränar långdistans eller har väldigt långa gympass.
 • Efter träningen: Vissa väljer att ta en energibar direkt efter träningspasset. Efter träningen behövs protein – men även kolhydrater för att undvika onödig nedbrytningen av muskler och optimera proteinsyntesen. Efter träningspasset är en energibar som innehåller både kolhydrater och proteiner ett optimalt val.
 • För atleter: För atleter eller för dig som tränar uthållighetsträning kan det vara extra viktigt med ett energitillskott under träningen eller tävlingen för att orka prestera maximalt. Då är energibars ett lätt sätt att få i sig den energi som behövs.

Vad är skillnaden på en energibar och en proteinbar?

Proteinbars är en typ av energibar. Liksom namnet antyder ligger fokus på proteininnehållet. Proteinbars innehåller dock fortfarande nödvändiga energigivande kolhydrater. Tack vare en betydande mängd proteiner är dessa energibars särskilt lämpade för återhämtning och muskelbygge. Eftersom kroppen bryter ner musklerna under träning är det bra att äta protein direkt efter träningen, eller rent av i samband med träningen

Andra namn för energibars är sports bars, performance bars, diet bars och gainerbars. Ofta handlar det då om produkter med särskilda egenskaper, som namnen antyder. Vill du har mer information om liknande produkter som dessa kan du läsa mer i våra sidor som länkas här nedanför.

Läs mer: Vad är gainer?

Läs mer: Vilken måltidsersättning ska man välja?

Läs mer: Vilken proteinbar är bäst?

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
152 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester