Topp 5 bästa Folsyra (nov. 2022)

Folsyra är en livsviktig vitamin som kroppen inte kan producera på egen hand. Därför är det lätt att hamna under gränsen för fullgoda nivåer. Här är de bästa folsyratillskotten.

Folsyra hör till kategorin B-vitaminer och kallas ofta även för vitamin B9. Det används av kroppen för att bearbeta aminosyror, bilda blodkroppar och mycket mer. Som vattenlöslig vitamin har kroppen däremot inte särskilt stora reservdepåer.

På senare tid har riskerna för brist uppmärksammats. Och enligt Livsmedelsverket får många i sig för låga nivåer av folat från kosten vilket leder till att dagsbehovet inte täcks. Med folsyratillskott blir det därför enkelt att täcka upp för eventuella brister. Fast är alla tillskott verkligen likvärda?

Här är de folsyratillskott som visat sig vara bäst i test.

Testvinnare - Bästa Folsyran 2022

Här är en överblick över årets bästa Folsyra.

 1. Bäst i test: Healthwell Folsyra 400
 2. Bästa premium folsyra: Great Earth Folsyra
 3. Bästa folsyra minitabletter: WellAware Folsyra 180 tabs
 4. Bästa billiga folsyra: Hjärtats Folsyra 100 st
 5. Bästa folsyra komplex: Healthwell Folsyra+B6+B12+D

Hur vi valde ut de bästa Folsyra

 • Sammansättning: Vilka form av folsyra innehåller tillskottet?
 • Mängd: Hur mycket krävs för dagligt rekommenderat intag?
 • Komplex: Innehöll produkten endast folsyra eller var det ett komplex?
 • Kostnad: Hur prisvärt var folsyratillskottet?
 • Användning: Är det enkelt att använda produkten? Är kapslarna lättsvalda? Hur många kapslar behöver man ta åt gången?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder om produkten? Vad är bra och dåligt med folsyran?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Folsyra

Så hittar du bästa Folsyran

Även om folsyratillskott ofta förknippas med graviditet så är de viktiga i ett flertal andra hänseenden. Särskilt i tider då kosten i många fall inte innehåller lika rikliga mängder folat som den en gång gjorde. Delvis på grund av att processad mat blivit vanligt och folat i sin natur är väldigt värmekänsligt. Att välja tillskott blir därför ett sätt att vara säker på att man faktiskt täcker grundnivån.

Här är en liten guide för dig som vill köpa folsyratillskott.

Dosering

Olika skeden i livet kräver olika nivåer av folsyra. Medan 200 µg motsvarar det allmänna rekommenderade dagliga intaget så rekommenderas gravida att i förebyggande syfte och fram till tolfte graviditetsveckan äta 400 µg Därför anser många att man kan vara lite mer flexibel i hur man förhåller sig till doseringen av folsyra och anpassa utifrån omständigheterna.

Kemisk form

Folsyra finns vanligtvis tillgängligt i den syntetiska formen pteroylmonoglutaminsyra och som naturligt förekommande metylfolat. I slutändan anses det inte vara någon skillnad mellan dem. Men vissa anser att metylfolat är mer biotillgängligt då det inte behöver omvandlas av kroppen. Om du inte upplever effekt av den ena varianten kan det vara värt att testa den andra.

Tablettform

Eftersom folsyra är vattenlösligt så har kroppen inte särskilt stora depåer. Därför är det viktigt med ett regelbundet dagligt tillskott för att tillgodose behovet. Att välja tabletter som är bekväma och enkla att svälja kan i många fall göra det enklare att hålla nivåerna uppe. Om du känner till att du har problem med särskilda tabletter bör du därför undvika just den specifika tablettformen.

Prissättning

Att välja folsyratillskott handlar i många fall om avvägningar. Samtidigt som det är viktig att sammansättningen håller hög nivå så är det även viktigt att priset gör att man kan ha ett regelbundet tillskott. Därför bör du se till så att det blir ekonomiskt rimligt att hålla din tänkta dosering under en längre tid.

Våra 5 bästa Folsyra (november 2022)

1. Healthwell Folsyra 400 - Bäst i test

Healthwell Folsyra 400 - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svensk Hälsokost)

Healthwell har ett stort antal produkter på marknaden. Och precis som vanligt håller även deras Folsyra 400 väldigt hög nivå. Det är ett renodlat folsyratillskott som ger 400 mcg pteroylmonoglutaminsyra per kapsel. Då detta omvandlas till folsyra i kroppen är det jämförligt med naturlig folsyra.

Letar du efter ett kvalitativt och prisvärd folsyratillskott så kan det inte gå fel med Folsyra 400. Med få tillsatser och dubbelt rekommenderat dagligt intag per kapsel tillgodoses de kroppsliga behoven med råge. Testpanelen upplevde att effekten blev särskilt bra om man tog kapseln i samband med mat eller en multivitamin.

Vi utsåg helsvenska Healthwell folsyra 400 till "bäst i test". Ett smidigt folsyretillskott som ger mervärde för pengarna. Varje enskild kapsel täcker det dubbla dagsbehovet. Praktiskt även under perioder då man behöver mer folsyra än annars.

Egenskaper

 • Storlek: 150 st
 • Form: Kapslar
 • Pris / kapsel: 0,53 kr
 • Räcker i: 150 dagar

Fördelar

 • Få tillsatser
 • Vegetabiliskt kapselskal
 • 1 kapsel per dag räcker

Nackdelar

 • Onödigt stor burk

Omdöme

Pålitligt svenskt folsyratillskott helt vegetabiliskt och bra pris.
Våra betyg
Sammansättning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Mängd:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kostnad:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Användning:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
79 kr
Till butik
79 kr

2. Great Earth Folsyra - Bästa premium folsyra

Great Earth Folsyra - Bästa premium folsyra
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(MEDS)

Great Earth har positionerat sig som ett premiumalternativ inom ett flertal tillskott. Vår testpanel bedömde att deras Folsyra 400 var testets mest högkvalitativa folsyra. Mycket på grund av att det innehåller metylfolat som är väldigt lättupptaglig för kroppen. Med hög biotillgänglighet kan man vara säker på att kroppen får vad den behöver.

Varje enskild kapsel innehåller 400 mcg folsyra vilket motsvarar det dubbla dagsbehovet. Därför är det här ett tillskott som även lämpar sig för gravida eller personer som tränar intensivt. Alla i panelen tyckte att tabletterna var lättsvalda och många upplevde en ökad pigghet efter några veckors användande.

Vi tilldelade Great Earth Folsyra 400 mcg 60 tabletter utnämningen "bästa premium folsyra". Ett rent folsyratillskott med bra nivåer per tablett. Vi gillar att det är ett skonsamt val som täcker dagsbehovet med god marginal.

Egenskaper

 • Storlek: 60 st
 • Form: Tabletter
 • Pris / kapsel: 1,80 kr
 • Räcker i: 60 dagar

Fördelar

 • Kvalitetsprodukt
 • Hög biotillgänglighet
 • Räcker i 2 månader

Nackdelar

 • Kostsamt i längden

Omdöme

Kvalitativ folsyra med hög biotillgänglighet från ett väletablerat företag.
Våra betyg
Sammansättning:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Mängd:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kostnad:
Betyg 4/5
4,0/5
Användning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
108 kr

3. WellAware Folsyra 180 tabs - Bästa folsyra minitabletter

WellAware Folsyra 180 tabs - Bästa folsyra minitabletter
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Proteinbolaget)

WellAware Folsyra 180 tabs är en högdoserad folsyraprodukt i storpack. Något som särskiljer den från övriga alternativ är att tabletterna är väldigt små, vilket gör dem till ett bra val för dig som har upplevt problem med att svälja tabletter i vanlig storlek.

Panelen upplevde ett det här var ett av de smidigaste tillskotten i överlag. Mycket på grund av de oerhört praktiska tabletterna. Då varje enskild tablett innehåller 500 mcg folsyra motsvarar det även hela 250% av det dagliga intaget. Ett oerhört enkelt sätt att vara helt säker på att få tillräckliga mängder folsyra

Vi har utsett WellAware Folsyra 180 tabs till "bästa minitabletter med folsyra". Ett riktigt bra val för dig som har problem med att svälja större tabletter. Plus i kanten för att varje tablett innehåller hela 500 µg folsyra.

Egenskaper

 • Storlek: 180 st
 • Form: Tabletter
 • Pris / kapsel: 0,77 kr
 • Räcker i: 90 dagar

Fördelar

 • Smidiga tabletter
 • Storpack
 • Lätta att svälja

Nackdelar

 • Innehåller vissa tillsatser

Omdöme

Väldigt lättsvalda tabletter i storpack som räcker i 3 månader.
Våra betyg
Sammansättning:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Mängd:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kostnad:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Användning:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kundbetyg:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Till butik
139 kr

4. Hjärtats Folsyra 100 st - Bästa billiga folsyra

Hjärtats Folsyra 100 st - Bästa billiga folsyra
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Hjärtats Folsyra är något utav folsyravärldens grundprodukt. Ett väldoserat folsyratillskott som gör det oerhört enkelt att verkligen maximera nivåerna. Med hundra tabletter per förpackning och med relativt sett lågt pris går det nog inte att hitta en produkt som ger mer folsyra för pengarna.

De flesta i panelen tyckte att Hjärtats Folsyra kunde mäta sig med avsevärt mycket dyrare folsyratillskott. Åtminstone rent effektmässigt. En av panelmedlemmarna som visste av sig vara överkänslig mot dikalciumfosfat upplevde däremot ett litet mått av illamående.

Hjärtats Folsyra 100 st utsågs till "bästa billiga folsyran" på grund av höga mängder folsyra i stor förpackning. Om ditt fokus är att få i dig så mycket folsyra som möjligt är det här valet för dig. Vi gäller även att tabletterna är veganvänliga. 

Egenskaper

 • Storlek: 100 st
 • Form: Tabletter
 • Pris / kapsel: 0,49 kr
 • Räcker i: 100 dagar

Fördelar

 • Fri från animaliska produkter
 • Billigt storpack
 • Lättsvalda

Nackdelar

 • Innehåller dikalciumfosfat

Omdöme

Prisvärd folsyra för dig som vill ha mycket för pengarna.
Våra betyg
Sammansättning:
Betyg 4/5
4,0/5
Mängd:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kostnad:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Användning:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kundbetyg:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
49 kr

5. Healthwell Folsyra+B6+B12+D - Bästa folsyra komplex

Healthwell Folsyra+B6+B12+D - Bästa folsyra komplex
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Svensk Hälsokost)

Att olika vitaminer samverkar är ingen hemlighet. Därför kan man i många fall få bättre effekt genom att kombinera vitaminer som främjar varandra. Detta folsyrakomplex från Healthwell innehåller ett flertal andra B-vitaminer och även D-vitamin. Ett smidigt sätt att täcka grundnivån av många väsentliga vitaminer och hormon.

Panelen gillade särskilt att tillskottet innehöll Vitamin B12 då höga nivåer av folsyra i vissa fall kan dölja brist på B12. Många i panelen tyckte det var behändigt att tabletterna även täckte den dagliga nivån av vitamin D, vilket minskade behovet av särskilt tillskott.

Healthwell folsyra+b6+b12+D utsågs till testets "bästa folsyra komplex". Utöver riklig mängd folsyra innehåller det även B6, B12 och Vitamin D med hög biotillgänglighet. Ett immunfrämjande komplex som skapar bra förutsättningar för optimal cellfunktion.

Egenskaper

 • Storlek: 90 st
 • Form: Kapslar
 • Pris / kapsel: 0,88 kr
 • Räcker i: 90 dagar

Fördelar

 • Kliniskt bevisad effekt
 • Veganvänligt
 • Bra multivitaminkomplex med hög andel folsyra

Nackdelar

 • Välj annan produkt om du enbart vill ha folsyra

Omdöme

Folsyrakomplex med fokus på immunsystemet.
Våra betyg
Sammansättning:
Betyg 4/5
4,0/5
Mängd:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kostnad:
Betyg 4/5
4,0/5
Användning:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kundbetyg:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Till butik
79 kr
Till butik
79 kr

Jämför de bästa Folsyra i testet

Folsyra Storlek Form Pris / kapsel Räcker i Totalbetyg Pris
Healthwell Folsyra 400 150 st Kapslar 0,53 kr 150 dagar Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
79 kr
Great Earth Folsyra 60 st Tabletter 1,80 kr 60 dagar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
108 kr
WellAware Folsyra 180 tabs 180 st Tabletter 0,77 kr 90 dagar Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
139 kr
Hjärtats Folsyra 100 st 100 st Tabletter 0,49 kr 100 dagar Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
49 kr
Healthwell Folsyra+B6+B12+D 90 st Kapslar 0,88 kr 90 dagar Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
79 kr

Vanliga frågor om bästa folsyran

FAQ: Vanliga frågor om folsyra

Vi har samlat några av de frågor om folsyra som vi upplever vara återkommande. Genom att besvara dem vill vi hjälpa dig göra ett bra val vid ditt inköp av folsyra.

Vilken folsyra är bäst?

Healthwell Folsyra 400 är den bästa folsyran. Som högdoserat och prisvärt tillskott med få tillsatser blir det ett självklart val om man vill tillgodose bra folsyranivåer.

Spelar det någon roll vilken folsyra man väljer?

Kroppen kan använda sig av både syntetisk och naturligt förekommande folsyra. Däremot är det i många fall svårt att få i sig tillräckliga mängder av naturlig folsyra då den är känslig för värme och lätt försvinner i samband med uppvärmning av maten. Därför väljer många syntetisk folsyra som komplement.

Är det nödvändigt med folsyra?

Det är på många sätt och vis väldigt svårt att få i sig tillräckligt med folsyra. Särskild om man äter lagad och processad mat. Inte nödvändigtvis för att tillagning är negativt, utan för att folsyra är en väldigt känslig vitamin. Därför kan de flesta dra nytta av folsyratillskott. Under perioder då kroppen är under särskilt stor belastning kan det absolut vara nödvändigt med tillskott.

Vad gör folsyra?

Folsyra har ett flertal livsavgörande funktioner. Det är viktigt i livets allra tidigaste skede som en del av normal fosterutveckling, men även en nyckelkomponent i kroppens metabolism och cellomsättning. Därför måste man ha ett dagligt tillskott om kroppen ska fungera optimalt.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 5 / 5