Bäst i test: Bästa gainern 2021

Vi har hittat de bästa gainersen baserat på smak, pris och innehåll
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

En gainer är ett kosttillskott som består av en blandning rik på protein och kolhydrater, som även kan vara utökad med tillsatser av kreatin och vissa fetter. Målet med produkten är att enkelt komma upp i ett kaloriöverskott för att på så sätt gå upp i vikt.

Core Gainer från svenskt kosttillskott är den bästa gainern i vårt test. Smakerna är goda, priset på produkten är en utav de bättre på marknaden (under 100 kronor per kilo) och innehållet är perfekt lämpat för dig som vill gå upp i vikt.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av gainers

Det finns många olika gainers att välja mellan och alternativen skiljer sig åt på många olika punkter. Dessutom finns det mer subjektiva bedömningar som smak som avgör om man tycker om en gainer eller inte. Så vilken gainer ska man då köpa?

För att avgöra vilken gainer som är bäst har vi låtit vår testpanel testa ett tjugotal olika gainers och betygsätta de på 5 punkter:

 • Innehåll: Hur mycket kolhydrater och vilken typ av kolhydrater innehåller gainern? Hur hög är proteinhalten? Hur ser aminosyraprofilen ut? Innehåller gainern även vitaminer och mineraler som behövs vid tung träning?
 • Smak och tillredning: Hur smakar gainern? Gillar du smaken? Löser sig pulvret lätt i vatten? Är den för tjock eller för blaskig? Är den alldeles för söt? Är smaken balanserat, överdriven eller smakar knappt något alls? Är det lätt att dosera rätt mängd?
 • Resultat: Har du lyckats gå upp i vikt med hjälp av produkten? Har du upplevt några bieffekter?
 • Pris: Vad kostar gainern? Vad blir priset per 100 g, portion och dag? Skulle du kunna tänka dig att själv köpa den här produkten?
 • Kundbetyg: Vad tycker andra kunder som testat produkten? Är de flesta nöjda eller missnöjda?

Vilken gainer är bäst?

Vi har testat många gainers. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Specialkost
Stäng
 1. 1. Bäst i test: Core Gainer

  9,7/10
  Fullproppad med högkvalitativt näringsinnehåll av bland annat vassleproteinkoncentrat och kreatinmonohydrat
  Core Gainer
  Bäst i test
  Proteinhalt
  22%
  Pris / kg
  80 kr
  Kcal / 100g
  409kcal
  Sockerhalt
  12%
  318 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.7 / 5 användarbetyg
  • Mycket populär
  • 5 olika smaker
  Nackdelar
  • Några av smakerna var för söta

  Core Gainer är en gainer framtagen av Svenskt Kosttillskott. Det som gör den till en mycket bra produkt är kombinationen av ett bra pris och en högkvalitativ mix av protein, kolhydrater, kreatin samt mineraler såsom kalcium, kalium och fosfor. En portion (527 kcal) innehåller bland annat 29 gram protein och 85,5 gram kolhydrater. Kreatinet hjälper dig att öka i vikt ännu effektivare.

  Denna gainer finns i fem olika smaker - Raspberry Milkshake, Strawberry Milkshake, Vanilla Milkshake, Chocolate Milkshake och Salted Caramel. Vi tyckte att dessa inte bara smakade gott, utan att de även var enkla att blanda i vätska eftersom de inte klumpade ihop sig så lätt. Du kan enkelt blanda din Core Gainer i mjölk eller vatten i en shaker. Vi valde mjölk eftersom det ger en mer fyllig smakupplevelse.

  Sammantaget är Core Gainer en gainerprodukt som vi rekommenderar och utser den till "bästa gainern". Tillskottet har en bra avvägning mellan sockerinnehåll, protein och kalorier. Detta till ett mycket rimligt pris.

  Läs mer
 2. 2. Bästa premium gainern: Serious Mass

  9,5/10
  En gainer gjord på högkvalitativt vassle med snabba kolhydrater från maltodextrin
  Serious Mass
  Proteinhalt
  15%
  Pris / kg
  106 kr
  Kcal / 100g
  374 kcal
  Sockerhalt
  6,3%
  579 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.3 / 5 användarbetyg
  • 6 goda smaker
  • Lättdrucken gainer
  Nackdelar
  • Innehåller gluten, mjölk och soja

  Serious Mass är en supergod gainer anpassad för dig som siktar på ett kaloriöverskott. Bulkar du, eller på annat sätt vill gå upp i vikt, är det här en bra produkt för dig. Den höga halten av proteiner, kolhydrater och vitaminer och mineraler gör även gainern till ett näringsrikt tillskott. Förutsatt att du följer doseringsrådet, ligger varje portion på 1250 kalorier. Det som skiljer denna gainer från många andra är dock smakbetygen. Flera kunder menar på att det är en av de godaste varianterna av gainer som de testat. Vi kan inte annat än att hålla med och väljer Serious Mass framför andra gainerns när det gäller just smaken.

  När det gäller innehållet bjuder Serious Mass på en rad olika näringsämnen där några av de viktigaste är proteiner, kolhydrater, vitamin A, B1, B2 och flera andra B-vitaminer, vitamin C och E, magnesium, zink och kalcium.

  Proteininnehållet är 50 gram per portion och mängden kolhydrater ligger på hela 250 gram. Produkten finns i 5 smaker. Du kan välja mellan choklad, vanilj, jordgubb, cookies & cream eller banan. Majoriteten av de externa kundbetygen är positiva och många har fått enklare att öka i vikt med produkten. Priset är tyvärr lite högre än exempelvis Core Gainer, vilket drar ner på vårt slutbetyg.  Vi rekommenderar trots detta Serious Mass Gainer och utser det till "godaste gainern".

  Läs mer
 3. 3. Bästa näringsinnehållet: Self Omninutrition Mass Active Gainer

  9,4/10
  Optimal gainer med hela 30 % vassleprotein och fylld med vitaminer och mineraler
  Self Omninutrition Mass Active Gainer
  Proteinhalt
  30%
  Pris / kg
  82 kr
  Kcal / 100g
  420 kcal
  Sockerhalt
  10%
  329 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.1 / 5 användarbetyg
  • Choklad eller jordgubb
  • Full med energi
  Nackdelar
  • Kan innehålla spår av havre, ägg och soja

  Self Omninutrition Active Whey Gainer är en bra gainer med fokus på en något högre proteinhalt än många andra produkter. Till skillnad från Mutant Mass och Serious Mass känns det som att tillverkarna inte har ett lika aggressivt fokus på snabb viktökning utan snarare fokuserar på en långsammare och mer stabil viktuppgång. Det går även att tänka att den är mer anpassad för personer som inte tränar lika hårt men fortfarande strävar efter att gå upp i vikt. Portionsrekommendationerna är således mycket mindre än de tidigare nämnda gainers och så är även kalorimängden per rekommenderad portion.

  Varje portion innehåller 420 kalorier. Dessa består bland annat av 30% vassleprotein, 7% fett och 1,2 gram kostfibrer och majoriteten av resterande andel som kolhydrater. Dessutom är har gainern extra vitaminer och mineraler i sig så att den ska fungera som mellanmål.

  Det finns 2 smaker att välja på, choklad och jordgubb. Båda smakerna är goda men kan för vissa vara något för söta.

  Läs mer
 4. 4. Bästa billiga gainern: Body science Gainer 5 kg

  9,3/10
  Testets billigaste gainer med 25 % protein och goda smaker
  Body science Gainer 5 kg
  Proteinhalt
  24 %
  Pris / kg
  80 kr
  Kcal / 100g
  393 kcal
  Sockerhalt
  29 %
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Riktigt prisvärd gainer
  • Hög proteinhalt
  • Supergoda smaker
  Nackdelar
  • Sockerhält betydligt högre än andra produkter i vårt test
 5. 5. Godaste gainern: GAAM 100% MASS Premium, 1 kg

  9,3/10
  Den godaste gainern i vårt test med hela 9 olika smaker att välja bland
  GAAM 100% MASS Premium, 1 kg
  Proteinhalt
  25%
  Pris / kg
  99 kr
  Kcal / 100g
  432 kcal
  Sockerhalt
  14%
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Unika och goda smaker
  • Höga externa kundbetyg
  • Rabatt om man köper storpack
  • Fri från Palmolja
  Nackdelar
  • Kan vara något trög att blanda
 6. 6. Bästa vegetariska gainern: Better You Vegetarisk Gainer

  9,0/10
  Härlig vegetarisk gainer med protein från havre, hampa och pumpakärnor och sötad med stevia
  Better You Vegetarisk Gainer
  Proteinhalt
  30%
  Pris / kg
  299 kr
  Kcal / 100g
  315 kcal
  Sockerhalt
  2,5%
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 i kundbetyg
  • Naturliga råvaror från 3 proteinkällor
  • 3 olika smaker
  Nackdelar
  • Mycket dyrare än de som inte är veganska

  Better You Vegetarisk Gainer är en helt vegetabilisk gainer som använder sig av naturliga råvaror från havre, hampa och pumpakärnsprotein. Havret, som utgör den största delen av innehållet, kommer dessutom från svenska gårdar. Kolhydraterna kommer från palatinos vilket är en unik kolhydrat med långsamt energiflöde. Näringsinnehållet består av 30% protein, ca 5% fett och ca 60 % kolhydrater. Detta gör gainern till en av de mer proteinrika som dessutom inte innehåller något socker. Förpackningen väger 1 kilo vilket ger dig 25 portioner. Det går att välja mellan 3 olika smaker, choklad, jordgubb och vanilj. Prislappen är något högre jämfört med de flesta andra gainers. Pengarna är dock väl värda att spendera på produkten om du söker en högkvalitativ vegansk gainer med svenska råvaror. 

  I vårt test valde vi ut två av smakvarianterna, vanilj/päron och choklad. Av dessa uppskattade vi den förstnämnda mest. Båda varianterna var dock lätta att blanda ut och passade bra med både havremjölk och vatten. De största fördelarna vi såg med denna gainer var att sockerhalten är mycket låg, proteinhalten hög och att naturliga, vegetabiliska råvaror använts vid framställningen. Nackdelen är att priset är högt. Samtidigt får du en produkt av hög kvalitet, vilket kan väga upp prisnivån. 

  Vi utser Better You Vegetarisk Gainer till "bästa vegetariska gainern". Smakerna är mycket goda, den går lätt att blanda ut och passar med flera olika vätskor/drycker. Ingredienserna är också av hög kvalitet.

  Läs mer
 7. 7. Bästa laktosfria gainern: Elit Nutrition ELIT GAINER - Lactose free

  8,9/10
  Gainer gjord på laktosfritt mjölkprotein, maltodextrin från majs och linfrömjöl.
  Elit Nutrition ELIT GAINER - Lactose free
  Proteinhalt
  25%
  Pris / kg
  129 kr
  Kcal / 100g
  455 kcal
  Sockerhalt
  20%
  699 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högt kalori- och proteininnehåll
  • 6 olika smaker
  • Matspjälkningsenzymer tillsatta
  Nackdelar
  • Core Gainer är ett billigare alternativ om du inte är laktosintollerant

  Elit Gainer från Elit Nutrition är en högkaloriprodukt speciellt framtagen för laktosintoleranta personer. Produkten har tillsatts matspjälkningsenzymer vilket underlättar matsmältningen. Varje portion består av 1000 kalorier fulladdade med proteiner, kolhydrater och bra fett. Produkten är dessutom förstärkt med BCAA, glutamin, MCT-fett och omega-3. Dessutom innehåller gainern en frukt- och bärmix som ökar de nyttiga näringsämnena ytterligare. Förpackningen är stor, 5,4 kilo och går att köpa i 6 olika smaker. För detta får man betala strax över 100 kronor per kilo. Kolhydraterna består främst av maltodextrin som snabbt tas upp av kroppen. 

  Vi liksom övriga tester och kundbetyg ger både smakerna, priset och innehållet höga betyg. Är du laktosintolerant och söker en produkt som hjälper dig när du ska bulka är det här gainern du ska köpa. Elit Nutrition ELIT GAINER blir alltså vår testvinnare i kategorin "bästa laktosfria gainern".

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa gainern

En bra gainer ska innehålla både kolhydrater och protein i rätt balans. Om det är hårt bulk som gäller ska du köpa en gainer med högt kolhydratinnehåll och komplettera med proteinpulver. Om du vill gå upp i vikt lite långsammare kan du skippa proteinpulvret och köpa en gainer med högre proteinhalt.

 • ingredienserIngredienser:

   Titta noga igenom de ingredienser som produkten innehåller. Vad för proteinkälla samt kolhydratskälla består produkten av? Är produkten vegansk, laktosfri? Innehåller produkten mycket socker? Hur många kalorier per 100 gram består gainern av? Titta även efter huruvida gainern innehåller extra vitaminer och mineraler som kan behövas vid tyngre träning.
 • markeVarumärket:

   Hur välkänt är varumärket och vad säger andra kunder och tester om märket? Har det ett bra rykte från deras kosttillskott? Alla de gainers vi har med i vårt test är från välkända varumärken som säljs av stora webbutiker. Skulle du välja att köpa någon annanstans är det viktigt att du gör din egna efterforskning.
 • prisPrisvärdhet:

   Priset mellan produkterna kan skilja sig åt markant. Detta trots att innehållet är mer eller mindre densamma. Vi har i vår granskning jämfört priset per kilo på varje enskild produkt för att du enkelt ska kunna hitta de mest prisvärda produkterna. Tänk dock på att en dyr produkt kan vara mer prisvärd på grund av dess innehåll.
 • smakSmak:

   En portion gainer är normalt sätt ganska så stor. Därför är det viktigt att den smakar bra. Mer eller mindre samtliga gainers i vårt test har fått bra betyg vad gäller smak av både oss själva och andra externa tester och kunder. Det finns däremot flera olika smaker och det är viktigt att du själv väljer en du tror du gillar. Tänk på att vissa kan smaka väldigt sött vilket vissa inte gillar.

Frågor och svar om gainer

Nedan följer några av de vanligaste frågorna och svaren om gainers

Hur snabbt går man upp i vikt av gainers?

Man går inte upp i vikt bara av att dricka gainers. Anledningen till att du går upp i vikt är p.g.a att du ligger på ett kaloriöverskott, dvs får i dig fler kalorier än du gör av med.

För att gå upp 1 kilo krävs att du har ett överskott på 7.000 kalorier.

Hur tar jag gainer enklast?

Det enklaste sättet att få i sig gainers är med hjälp av en shake. Blanda pulvret med vatten eller mjölk och drick!

Hur länge håller gainer?

Normalt sätt håller en gainer i flera år. Det ska alltid stå hur länge just din gainer håller på förpackningen. Se till att sluta igen påsen när du inte använder den så ökar hållbarheten.

Hur många gainer per dag ska man ta?

Antalet gainers du ska ta varje dag varierar mellan individer. Dock brukar de flesta rekommendera att du tar det 1-3 gånger per dag mellan måltiderna. 

Är gainer bra för att gå upp i vikt?

Svar: Ja! Om du tar gainer mellan dina måltider kommer du att öka ditt kaloriintag och få det lättare att gå upp i vikt. 

Finns gainers utan kreatin?

Svar: Ja! Det finns gainers både med och utan kreatin. Läs på innehållsförteckningen så ser du om produkten innehåller det eller inte. 

Vad innehåller gainer?

Det finns framför allt 2 ingredienser i de flesta gainers:

 • Vassle: Vassle är ett protein som utvinns från framför allt komjölk. Detta sker genom en separering av vassleproteinet och kaseinproteinet i mjölken. Observera att laktosintolleranta kan få magproblem om de äter detta. 
 • Maltodextrin: Maltodextrin är en kolhydrat som snabbt tas upp i kroppen. Det är en stärkelse som kommer från majs, potatis eller ris och ser ut som ett vitt pulver i gainern.

Finns det några biverkningar av att ta gainers?

Det finns inga direkta uppvisade biverkningar med att få i sig gainers. Det som dock går att nämna är följande:

 • Om du inte tränar tillräckligt mycket kan det leda till att du går upp i vikt där majoriteten av uppgången består av fett.
 • Många gainers innehåller vassleprotein som i sin tur innehåller laktos. Är du laktosintolerant kan magproblem uppstå.

Vad är skillnaden mellan en gainer och proteinpulver?

Gainers och proteinpulver skiljer sig på flera avseenden, bland annat syftet och innehållet i produkten. 

 • En gainer syftar till att gå upp i vikt, både muskelmassa och fett. Den används således oftast av personer som bulkar.
 • Ett proteinpulver har inte fokus på viktuppgången utan används istället för att enklare öka muskelmassan.

Vad gäller innehållet går bland annat följande att nämna:

 • En gainer innehåller nästan alltid proteinpulver men innehåller även olika källor av kolhydrater.
 • Ett proteinpulver består vanligtvis uteslutande av någon form av protein.

En gainer är således en blandning av ett eller flera proteinpulver och ett kolhydratpulver.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
209 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester