Topp 4 bästa glukosamin (nov. 2022)

Genomgång av de bästa glukosamintillskotten för förslitningar i leder och mot artros.

Om du lider av eller vill förebygga problem med ditt skelett och dina leder, till exempel knän, armbågar och axlar, så är glukosamin ett kosttillskott som kan passa särskilt väl. Ämnet har använts sedan länge för att hjälpa människor och djur med slitna leder, artros och ledvärk. Vi har testat ett tjugotal olika glukosamintillskott och bäst i test blev Healthwell Glukosamin Kapslar. Vi har även utsett testvinnare i flera andra kategorier som bästa premiumvalet och bästa pulvret.

Testvinnare - Bästa glukosaminet 2022

Här är en överblick över årets bästa glukosamin.

 1. Bäst i test: Healthwell Glukosamin Kapslar
 2. Bästa glukosaminkomplex: W.W Glukosamin kapslar med Kondroitin
 3. Bästa premium glukosamin: Pharma Nord Glukosamin Kapslar
 4. Bästa glukosamin pulver: Healthwell Glukosamin Pulver

Hur vi valde ut de bästa glukosamin

 • Innehåll: Hur mycket glukosamin innehåller produkten? Är den rekommenderade dagsdosen tillräcklig? Innehåller den några andra aktiva ämnen som kondoitrin? Innehåller tillskottet många tillsatser som till exempel fyllnadsmedel?
 • Pris: Vad kostar glukosaminet? Vad blir priset per kapsel och dag? Vad blir priset per gram rent glukosamin?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet? Vad är ursprunget till innehållet?  Var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller angiven mängd glukosamin?
 • Användarvänlighet: Är kapslarna stora och svårsvalda eller små och lättsvalda? Hur många kapslar behöver man per dosering och per dag? Om det istället är ett pulver, är det lättlösligt i vatten? Hur smakar det? Är det enkelt att dosera rätt mängd?
 • Effekt: Har du upplevt någon positivt effekt sedan du började använda tillskottet? Har du upplevt några bieffekter som till exempel flatulens?
 • Kundbetyg: Vad säger andra kunder som testat produkten? Vad tycker de är bra och dåligt? Vad har produkten fått för betyg hos återförsäljaren?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Glukosamin

Så hittar du bästa glukosaminet

Det har blivit allt vanligare att folk som har problem med lederna testar glukosamintillskott. Men för att kosttillskottet ska göra någon nytta, och för att inte betala onödigt mycket, kommer här en lista på saker som man bör känna till innan man köper ett tillskott.

Innehåll

Innehållet är det första man bör kolla upp på varje produkt. Först och främst bör man se till att det innehåller en bra mängd glukosamin. Även om det inte finns jättemycket forskning på området ser det ut som att en dagsdos på ca 1500 mcg är det som krävs för att uppnå någon effekt på ledhälsan för en medelperson. Många alternativ innehåller även andra verksamma ämnen för lederna som konroitin och MSM. Detta kan ge en bättre effekt för vissa men kosttillskotten är oftast dyrare än ren glukosamin. Därefter bör man helst välja ett tillskott utan för mycket fyllnadsmedel och andra tillsatser.

Pulver eller kapslar?

Du har två alternativ när det gäller att ta glukosamin: pulver eller kapslar. Pulver har några fördelar. Det är generellt sett billigare, och vissa säger att det är lättare att svälja. Pulver tenderar att ha en udda smak, så detta argument har lite vikt.

Å andra sidan är kapslarna mer bekväma. Du behöver inte heller ta med mat, eftersom vissa användare klagar på när de tar pulver.

I slutändan handlar det om personliga preferenser. Du kan köpa antingen pulver eller kapslar till en lägre kostnad genom att köpa i bulk.

Pris

När det kommer till priset på är det bra att känna till att alla kapslar inte innehåller lika mycket glukosamin, så att bara titta på priset per kapsel eller burk ger inte en rättvis prisbild. För att se hur prisvärd ett glukosamintillskott är bör man istället titta på hur många tabletter man ska ta per dag och hur mycket en dagsdos kostar. För att underlätta för dig har vi räknat ut hur mycket man betalar för varje gram rent glukosamin i vår lista här ovanför.

Kvalitet

Många kosttillskott har visat sig innehålla mer eller mindre glukosamin än det som står i innehållsförteckningen. Se därför till att du handlar från en välkänd återförsäljare och tillverkare. Det allra bästa är såklart om det finns några labbrapporter som styrker att innehållet i tillskottet är precis det som står i innehållsförteckningen, eller att produkten är tillverkad enligt HACCP eller GMP.

Medicin

Glukosamin kan reagera negativt ihop med vissa mediciner, framförallt blodförtunnande. Rådgör därför alltid med din läkare om du går på några mediciner innan du beställer hem ett tillskott.

Kundbetyg

Ett bra sätt att få en snabb överblick om ett glukosamintillskott är bra eller inte är att kolla vad tidigare kunder hos en återförsäljare har sagt om produkten. Är de flesta väldigt nöjda med produkten är det stor chans att även du blir det.

Våra 4 bästa glukosamin (november 2022)

1. Healthwell Glukosamin Kapslar - Bäst i test

Healthwell Glukosamin Kapslar - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

De här vegetabiliska kapslarna med glukosamin kan hjälpa bra vid problem med lederna, såsom vid exempelvis artros. Glukosamin främjar nämligen kroppens egen tillverkning av det ledbrosk som förhindrar att lederna skaver mot varandra.

Kapslarna är enkla att svälja och du kan med fördel ta dem i samband med måltid. Att ta glukosamin i kapselform är smidigt och rekommenderat intag av den här varianten är mellan en och tre kapslar per dygn och den rekommenderade dagliga dosen är viktbaserad. Det är viktigt att den rekommenderade dosen inte blir överskriden.

Fördelen med just glukosamin i kapselform är att de inte har någon smak. De finns att köpa i förpackning om antingen 90, 180 eller 270 kapslar.

Healthwell Glukosamin kapslar är den glukosaminprodukt som vi utsett till "bäst i test". Det är svårt att klaga på mängden i förhållande till priset. Plus i kanten för att den finns i olika förpackningsstorlekar.

Egenskaper

 • Storlek: 90 kaps
 • Pris / g: 1,16 kr
 • Form: Kapslar
 • Veganskt: Ja

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • 100 % veganskt
 • Från fermenterad majs

Nackdelar

 • Rekommenderad doseringsanvisning bör ej överskridas.

Omdöme

Vegetabiliskt glukosamintillskott i lättsvalda kapslar.

Priser

Till butik
103 kr
Till butik
103 kr

2. W.W Glukosamin kapslar med Kondroitin - Bästa glukosaminkomplex

Weight World Glukosamin kapslar med Kondroitin - Bästa glukosaminkomplex
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Weight World)

Detta kosttillskott är utformat för att stödja friska leder. Den innehåller glukosamin och kondroitin, som är viktiga komponenter i brosk. Denna produkt kan hjälpa till att minska ledvärk och stelhet och förbättra ledfunktionen. Den är lämplig för vuxna med ledvärk eller stelhet, eller de som vill behålla friska leder.

Kapslarna var relativt lättsvalda, speciellt tillsammans med dryck. Inte heller kände vi någon smak eller eftersmak av kapseln. Bra att känna till är att kapselskalet är animaliskt och produkten är således ej lämplig för veganer.

En burk innehåller 180 kapslar och rekommendationen är att ta 2 stycken per dag. Detta gör att en burk räcker i ca 1,5 månad och portionspriset landar på knappt 6 kr.

Egenskaper

 • Storlek: 180 kaps
 • Pris / g: 2,77 kr
 • Form: Kapslar
 • Veganskt: Nej

Fördelar

 • Komplextillskott
 • Med kondroitin
 • Nöjdhetsgaranti

Nackdelar

 • Ej lämplig för veganer

Omdöme

.

Priser

Till butik
249 kr

3. Pharma Nord Glukosamin Kapslar - Bästa premium glukosamin

Pharma Nord Glukosamin Kapslar - Bästa premium glukosamin
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Pharma Nord Glukosamin Kapslar är en naturlig produkt som innehåller glukosamin och glukosaminsulfat. Burkarna kommer med 90 hårda kapslar med 400 mg glukosamin vardera. Glukosaminsulfat motverkar framför allt ledförslitningar orsakade av artros. Kapslarna kan antingen sväljas hela eller lösas upp i vätska eller yoghurt.

Eftersom glukosamin långsamt stärker och främjar broskbildandet i lederna är det här en produkt som ska tas under en längre tid. Till en början kan du ta en kapsel tre gånger om dagen, men när lindringen börjar komma kan du sänka dosen till 1-2 kapslar dagligen. Kunder som tagit dessa kapslar under några månader säger sig både märka skillnad vad gäller värk och rörlighet, men också att lederna klickar och knäpper mindre i allmänhet.

Som "bästa premium glukosamin" är Pharma Nord Glukosamin Kapslar ett givet val. Om du vill vara säker på att få glukosamin med kliniskt hög kvalitet är detta utan tvekan produkten för dig.

Egenskaper

 • Storlek: 90 kaps
 • Pris / g: 4,97 kr
 • Form: Kapslar
 • Veganskt: Nej

Fördelar

 • 4.8 / 5 i kundomdöme
 • Effektiv mot ledförslitningar
 • Prisvärd produkt

Nackdelar

 • Priset

Omdöme

Premiumtillskott från Pharma Nord mot lätt till måttlig artros.

Priser

Till butik
179 kr
Till butik
179 kr

4. Healthwell Glukosamin Pulver - Bästa glukosamin pulver

Healthwell Glukosamin Pulver - Bästa glukosamin pulver
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Healthwells glukosaminpulver kommer från fermenterad majs och är ett helt vegetariskt kosttillskott, som också är fritt från allergener. Det glukosamin som finns i det här pulvret är inte bara bra för att bevara ledernas hälsa, utan hjälper också till att lindra vid problem med artros. Dessutom ger det näring till brosk och ligament samt senor.

Pulvret består till 100 % av glukosamin som du bland kan annat strö över din mat. En förpackning på 500 gram räcker i 100 dagar.

Healthwell Glukosamin Pulver är enligt oss det "bästa glukosamin pulver" på marknaden. Mycket på grund av att mängden i förhållande till priset är oslagbar. Enkelt att dosera i hemmet, men definitivt inte lika praktiskt som kapslar.

Egenskaper

 • Storlek: 500 g
 • Pris / g: 0,40 kr
 • Form: Pulver
 • Veganskt: Ja

Fördelar

 • Betydligt mycket mer prisvärt än kapslar
 • Vegansk produkt
 • Räcker i mer än 3 månader

Nackdelar

 • Kapslarna är smidigare att få i sig

Omdöme

Prispressat glukosaminpulver från 100 % rent glukosaminsulfat.

Priser

Till butik
199 kr
Till butik
199 kr

Jämför de bästa glukosamin i testet

Glukosamin Storlek Pris / g Form Veganskt Totalbetyg Pris
Healthwell Glukosamin Kapslar 90 kaps 1,16 kr Kapslar Ja Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
103 kr
Weight World Glukosamin kapslar med Kondroitin 180 kaps 2,77 kr Kapslar Nej Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
249 kr
Pharma Nord Glukosamin Kapslar 90 kaps 4,97 kr Kapslar Nej Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
179 kr
Healthwell Glukosamin Pulver 500 g 0,40 kr Pulver Ja Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
199 kr

Vad är glukosamin?

Glukosamin är ett aminosocker som förekommer naturligt i brosket hos människor och andra däggdjur. Det är en viktig komponent i vissa proteiner som finns i leder och hud.

Ämnet finns i många livsmedel, inklusive kött, fisk, skaldjur, bönor, grönsaker, honung och sojabönor. De flesta människor konsumerar tillräckligt med glukosamin i sin kost, men de som följer en vegetarisk eller vegansk livsstil kan behöva komplettera sin kost med detta näringsämne.

glukosamin i mat

Vilka är fördelarna med glukosamin?

Glukosamin har visat sig gynna leder och hud. Det spelar en viktig roll vid konstruktion och reparation av ledbrosk.

När vi åldras producerar våra kroppar mindre glukosamin och det glukosamin vi gör blir mindre effektivt. Detta gör att vi löper större risk för ledvärk och artrit. Att komplettera med glukosamin har visat sig bromsa och till och med vända skadan som orsakas av dessa tillstånd.

Glukosamin är också en föregångare till hudens näringsämnens kolesterol och fettsyror. Att konsumera glukosamin hjälper till att främja frisk hud.

Kan bromsa hudens åldrande

Intressanta studier av glukosamin är för närvarande på gång både i ren medicinskt syfte och inom skönhetsindustrin. Detta beror framförallt på att forskare har sett ett visst samband mellan kroppens och hudens åldrande och glukosamin och dess bromsande effekter. Det verkar också finnas en koppling mellan ökade nivåer av glukosamin och livslängd, både bland djur och människor, även om det ännu inte riktigt fastställt hur det hela hänger ihop. Andra studier visar att glukosamin eventuellt har en påverkan på saker som metabolism och ämnesomsättning, men än så länge är ingenting fastställt med säkerhet.

glukosamin artros

Kan hjälpa vid artros

Ett av de främsta användningsområdena vad gäller glukosamin är bland människor som lider av artros. Enkelt förklarat så beror artros på att det ”vadderande” brosk som skyddar benpiporna som möts i lederna från att gnuggas mot varandra brutits ner i varierande grad. Det leder till smärta både vid stillasittande och rörelse, och för många personer upplevs problemet som handikappande och ångestladdat. De vanligaste formerna av artros drabbar knän, axlar och fingrar men även rygg och armbågar, det vill säga de mest använda lederna i kroppen.

Bildande av brosk

Ämnet glukosamin har flera olika effekter på både människors och djurs kroppar och framförallt när det kommer till bildandet och bevarandet av brosk, uppbyggandet av leder, ligament och stärkande av skelett. Det här fungerar på flera nivåer, inte minst i alstringen av det livsviktiga proteinet kollagen, som bland annat bygger upp celler i organ, skelett och hud

glukosamin för leder

Minskar smärta på ben, vävnader och leder

En annan viktig funktion som glukosamin har är att minska smärta vid problem med ben, vävnader och leder. Det beror på att ämnet har anti-inflammatoriska egenskaper och med det lugnar ner irriterade kroppsdelar som av olika anledningar blivit inflammerade. Just benvävnader, brosk och leder tar ofta mycket längre tid att reparera sig än muskler och det beror bland annat på att dessa kroppsdelar inte har lika många blodkärl som musklerna har.

glukosamin blodtryck

Blodtryck

Glukosamin har visat sig bromsa den gradvisa ökningen av blodtrycket som uppstår med åldern. Det gör det genom att förbättra förmågan hos musklerna i kroppen att slappna av. Det har också visat sig minska nivåerna av LDL-kolesterol och triglycerider, som båda är kopplade till hjärt-kärlsjukdom. Det gör det genom att förbättra leverns förmåga att absorbera fett.

Fungerar verkligen glukosamin?

Det råder dock en hel del diskussioner om effekterna med glukosamin. Problemet är att man fram tills nu inte genomfört tillräckligt många stora och vidsträckande studier på människor och därför inte till 100% kan konfirmera verkliga resultat. Glukosamin skrivs därför inte ut på recept som läkemedel, utan finns endast i form av kosttillskott, och kan inhandlas fritt både på apotek och i hälsokostbutiker.

Bland de artrosdrabbade som upplever glukosamin som lindrande finns framförallt de som lider av lättare eller medelsvåra former, liksom hos dem som lever extra aktiva liv. Då ämnet hjälper kroppen att återbygga brosk kan glukosamin också fungera som ett slags bromsmedel, då det förhindra det redan existerande brosket från att brytas ner ytterligare.

glukosamin vs msm

Ska man välja glukosamin eller msm?

Det finns några saker att tänka på när du väljer mellan glukosamin och MSM. För det första, vad är ditt mål med att ta kosttillskott? Om du vill förbättra ledhälsa är glukosamin ett bättre val. Om du letar efter allmänna hälsofördelar är MSM ett bättre val.

MSM är en svavelhaltig förening som finns i alla levande vävnader. Det är en viktig antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från skador.

Så om du vill förbättra ledhälsa är glukosamin det bättre valet. Det är mer effektivt, det varar längre och det är vad din kropp faktiskt behöver för att tillverka brosk. Å andra sidan, om du vill behålla en frisk hud och ett hälsosamt kardiovaskulärt system, så är MSM det bättre valet.

Dosering

Ta ett kosttilskott med glukosamin, 300 mg – 500 mg, tre gånger om dagen, för en total daglig dos på 900 mg – 1 500 mg. Fördelarna med glukosamin är dosberoende och studier använder upp till 2 000 – 3 000 mg per dag, taget i flera doser.

Glukosaminsulfatsalter är det bästa sättet att ta glukosamin, med glukosaminsulfat som en nära tvåa. Glukosaminhydroklorid är ineffektivt. N-acetylglukosamin är inte glukosamin och bör betraktas som ett annat tillskott.

Glukosamin bör alltid tas tillsammans med mat.

glukosamin biverkningar

Biverkningar

Glukosamintillskott är vanligtvis säkert för personer att använda och inga större biverkningar har hittats vid normal dosering.

Det finns dock vissa mindre biverkningar som har observerats hos människor och dessa är:

 • Trötthet
 • Magproblem såsom gaser, diarré eller förstoppning
 • Hudklåda och rodnader

Det finns även vissa teorier om att diabetiker och personer med förhöjt blodsocker eller blodtryck eventuellt kan få biverkningar. I extremt sällsynta fall så har det rapporterats om hjärtklappningar efter en tids intag av glukosamin och därför bör personer med högt blodtryck eller kända hjärtproblem också konsultera läkare för säkerhets skull. Slutligen är det viktigt att skaldjursallergiker undviker de kosttillskott som är gjorda på skaldjur. 

Vanliga frågor om bästa glukosaminet

Frågor och svar om glukosamin

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna om glukosamin

Behöver jag glukosamin?

Alla människor kan ta glukosamin i förebyggande syfte men ämnet lämpar sig särskilt väl för dig som av olika anledningar har problem med lederna.

Det funkar bra vid såväl stukningar och vrickningar som artros eller ledinflammationer.

Hur starka glukosamintabletter ska jag ta?

För att glukosamin ska ha en avgörande och varande effekt så bör den dagliga dosen ligga på mellan 750-2000 mg, beroende på saker som kroppshydda, ålder och livsstil. Se till att tillskottet innehåller glukosaminsulfat, då andra varianter av ämnet inte har visat sig ha någon effekt.

Följ alltid tillverkarens instruktioner för dosering!

Vad är glukosamintabletter bra för?

 • growing upKan bromsa hudens åldrande
 • painKan hjälpa vid artros
 • cartilageHjälper till vid bildandet av brosk
 • kneeMinskar smärta på ben, vävnader och leder

Har du problem med lederna kanske du även är intresserad MSM eller kollagen:

Läs mer: Vilket är det bästa MSM-pulvret?

Läs mer: Vilket är det bästa kollagenet?

Kan glukosamintabletter vara farliga?

Glukosamintillskott är sällan farligt att använda, men det finns dock risk att få vissa biverkningar som:

 • Trötthet.
 • Magproblem såsom gaser, diarré eller förstoppning.
 • Hudklåda och rodnader.
 • I extremt sällsynta fall har det rapporterats om hjärtklappningar.

Råkar du ut för några biverkningar bör du avbryta behandlingen eller minska doseringen.

Vilket glukosamintillskott är bäst?

Vilket tillskott med glukosamin som är bäst kommer variera från person till person då vi alla har olika preferens när det kommer till tabletter eller pulver, budget samt dosering. Bäst överlag i vårt test blev Healthwell Glukosamin Kapslar. Den har fått höga betyg vad gäller såväl pris som innehåll och användning.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
155 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5