Topp 5 bästa hampaproteinpulvren (nov. 2022)

Hampaproteinpulver låter dig maximera resultatet av träningen och samtidigt vara snäll mot magen

Hampaproteinpulver är ett av de bästa växtbaserade proteintillskotten eftersom det är mycket biotillgängligt, rikt på essentiella aminosyror och helt organiskt. Dessutom innehåller det många andra nyttigheter som fibrer, omega 3 och mineraler.

När populariteten för hampaproteinpulver fortsätter att växa, börjar fler och fler varumärken erbjuda sina egna versioner av detta populära tillskott.

Med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Det är därför vi har satt ihop en lista över de bästa hampaproteinpulvren 2022, baserad på våra egna personliga erfarenheter och andras erfarenheter.

Om du letar efter ett hampaproteinpulver som hjälper dig att nå dina träningsmål, är ett av dessa alternativ säkerligen en bra passform för dig.

Total har vi testat ett tjugotal olika hampaproteinpulver och bäst överlag blev Healthwell Hampaprotein EKO. Ett ekologiskt och prisvärt alternativ som också är skonsamt för magen.

Vad är hampaprotein bra för?

Hampaprotein är ett protein som kommer från hampafrön. Det ska inte förväxlas med marijuana, även om de kommer från liknande växter, som innehåller THC.

Även om många människor är medvetna om fördelarna med att äta hampafrön i sig, kan det vara utmanande att få i sig tillräckligt av det protein du behöver från att bara äta hampafrön. Det är därför hampfröproteinpulver skapades.

Hampaproteinpulver tillhandahåller alla 20 essentiella aminosyrorna, som är nödvändiga för att bygga muskler och hjälpa din kropp att återhämta sig efter ett träningspass.

Det är en superfood som ger en mängd fördelar, inklusive ökad energi, förbättrad matsmältning och ökad immunitet. Detta protein ger också massor av vitaminer och mineraler, inklusive magnesium, zink och järn.

Proteinet i hampafrön är också lättsmält, vilket gör det till ett av de bästa alternativen till sojaproteinpulver.

Huvudfördelarna med hampaprotein

Som vi nämnde är hampaprotein en bra proteinkälla. Det ger inte bara alla de essentiella aminosyrorna, utan det ger också ett balanserat utbud av proteiner som är lättsmälta. Detta gör det bra för att hjälpa till med muskeltillväxt och återhämtning efter ett träningspass.

Tillsammans med att tillhandahålla 20 procent av ditt dagliga proteinbehov i en portion, är hampaprotein också:

 • Rik på aminosyror – ger dig ett välbalanserat utbud av proteiner som är lättsmälta
 • Hög i fiber – tillför massor av fördelar för din matsmältning och allmänna hälsa
 • Perfekt för vegetarisk och vegansk kost - ger massor av protein utan några animaliska biprodukter
 • Högt innehåll av vitaminer och mineraler - som magnesium, zink och järn
 • Innehåller Omega-3 - fettsyror som är viktigt för bland annat hjärta och kärl

Vem har nytta av hampaprotein?

Medan vem som helst kan dra nytta av att lägga till hampaprotein till sin kost, har vissa människor fler skäl att använda det än andra.

 • Vegetarianer och veganer - Hampafrön är en av de enda proteinkällorna för vegetarianer och veganer, så de kan dra stor nytta av tillsatt hampaproteinpulver till deras dieter. Plus, på grund av mängden vitaminer och mineraler som finns i hampafrön, inklusive magnesium och zink, kan de som undviker kött av hälsoskäl få mycket nödvändig näring från hampafrön.
 • De med flera allergier - Även om sojaproteinpulver ofta används som ett vegetariskt alternativ till vassle, kan hampaprotein vara ett bättre alternativ för vissa människor som är allergiska mot mejeriprodukter och soja. De med flera allergier kan ha lättare att begränsa sin allergirisk genom att undvika andra proteinpulver och istället välja hampaprotein. Dessutom, eftersom hampafrön är icke-mejeriprodukter och icke-soja, är de ett av de minst bearbetade fröna som finns tillgängliga, vilket gör dem mer allergenvänliga.
 • Äldre - Äldre individer kan också dra nytta av att lägga till hampaprotein till sina dieter av olika anledningar. Det är lätt att smälta, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för personer med artrit och andra smärtsamma fysiska tillstånd. Mängden vitaminer och mineraler är också bra för att stödja allmän hälsa och välbefinnande. Dessutom gör den rika smaken det bra för alla som har svårt att äta mycket och njuter av smaken av hampaproteinpulver.

Testvinnare - Bästa hampaproteinet 2022

Här är en överblick över årets bästa hampaproteinpulver.

 1. Bästa hampaproteinpulvret: Healthwell Hampaprotein EKO
 2. Bästa hampaproteinpulvret med lägst sockerhalt: Holistic Hampaprotein
 3. Bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt: Superfruit Hampaprotein
 4. Godaste hampaproteinet: WellAware Hampaprotein Eko
 5. Bästa hampaproteinet enligt kundbetygen: Rawpowder Hampaprotein EKO

Hur vi valde ut de bästa hampaproteinpulvren

 • Innehåll: Hur mycket protein och fibrer innehåller hampaproteinet? Hur mycket socker och tillsatser innehåller det? 
 • Smak & Lösning: Är hampaproteinpulvret gott ? Finns det olika smaker att välja på? Löser det sig lätt i vatten?
 • Pris: Hur mycket kostade hampaproteinet? Är det prisvärt i förhållande till innehåll och smak?
 • Kundbetyg: Har hampaproteinet fått höga betyg från tidigare kunder?
 • Tillverkning: Är hampan ekologiskt producerad? Hur miljövänlig är tillverkningsprocessen?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Hampaprotein

Så hittar du bästa hampaproteinet

Med så många hampaproteinpulver att välja mellan, hur vet du vilket du ska köpa?

Du behöver inte spendera mycket pengar för att hitta ett bra hampaproteinpulver, och det är viktigt att titta på ingredienslistan samt näringsfakta när du bestämmer dig för vilket som är rätt för dig.

Proteinhalten är naturligtvis viktig, men du måste också se till att pulvret du väljer är fritt från ingredienser som du är allergisk mot eller inte vill konsumera.

Du vill också se till att proteinpulvret du väljer är ekologiskt, fritt från tillsatser och konserveringsmedel, och endast är gjort med hampafrön (och kanske vissa vitaminer och mineraler).

Här är några saker att alltid tänka på när du väljer ett hampaproteinpulver:

 • Ingredienser – Ingredienslistan ska bara innehålla själva proteinpulvret, kanske några vitaminer och mineraler och inget annat.
 • Näring - Titta på kalorier, fett, kolhydrater och sockerinnehåll och se till att proteinpulvret du väljer är lågt i socker.
 • Kostnad - Hampaproteinpulver kostar inte alltid mycket pengar, men de är inte heller lika billiga som andra alternativ, som sojaproteinpulver.
 • Kundrecensioner - Kolla online för att se vad andra människor säger om hampaproteinpulvret du funderar på att köpa. Om det har många positiva recensioner är det ett gott tecken.
 • Ursprung - Om du kan hitta ett hampaproteinpulver som är ekologiskt och kommer från USA, är det ännu bättre (även om detta inte alltid är en garanti eftersom ingredienser kan skickas från andra länder och märkas som sådana).
 • Smaker - Hampaproteinpulver finns i en mängd olika smaker, inklusive vanilj, choklad, kola och saltad och du kan även hitta vanliga varianter.

Våra 5 bästa hampaproteinpulver (november 2022)

1. Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa hampaproteinpulvret

Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa hampaproteinpulvret
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Ekologiskt, veganskt och 100% fritt från tillsatser och artificiella smakämnen. Hampaprotein EKO från Healthwell är enligt oss ett utmärkt alternativ för dig som efterfrågar en kraftfull proteinkälla, men vill undvika onaturliga ämnen och tillsatser som inte tillför kroppen något gott. Det här kosttillskottet innehåller hela 50 % fullvärdigt protein, 10 essentiella fettsyror samt 25 % kostfiber som hjälper till att hålla matsmältningssystemet igång och främjar ditt
välbefinnande.

Tack vare att proteinet utvinns ur hampafröna med hjälp av skonsamma processer, behålls alla viktiga näringsämnen och man får ett naturligt protein med naturlig smak. Produkten har neutral smak, vilket kan upplevas ovant i början om du är van vid vanliga proteinpulver i mängder av olika smaker. Men, du vänjer dig snabbt och den naturliga smaken gör dessutom att produkten passar utmärkt att blanda i smoothies, strö över frukostfilen eller bara blanda ut i varm eller kall dryck. En perfekt energiboost på morgonen eller i samband med träning.

Är du ute efter ett högkvalitativt kosttillskott innehållande såväl nyttigt protein, bra fetter och mängder med vitaminer och mineraler - är Hampaprotein EKO från Healthwell värt de extra slantarna. En solklar favoritprodukt både hos oss och bland många nöjda kunder.

I vårt test utsåg vi Healthwell Hampaprotein EKO till "bästa hampaproteinpulvret". Vi gillar att det är helt ekologiskt, utan tillsatser och en fullvärdig proteinkälla. Perfekt både som proteinkomplement och tillskott.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 50%
 • Pris / kg: 238 kr
 • Protein g/kr: 2,10
 • Sockerhalt: 7%

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Rik på fiber
 • 4,7/5 av användarna

Nackdelar

 • Lite mycket socker

Omdöme

Ekologiskt odlat hampaprotein, fri från tillsatser, neutral smak.

Priser

Till butik
119 kr
Till butik
119 kr

2. Holistic Hampaprotein - Bästa hampaproteinpulvret med lägst sockerhalt

Holistic Hampaprotein - Bästa hampaproteinpulvret med lägst sockerhalt
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Holistic Active Hampaprotein har inte bara en utomordentligt bra smak men ger alla som föredrar en vegetarisk eller vegansk livsstil chansen till att förbereda smak- och proteinrika smoothies och maträtter.

Produkten är ett fullvärdigt protein fritt från gluten, laktos och animalier som smakar fantastiskt med frukt, vetegräs och doftrika kryddor i form av en stärkande dryck. Den är precis lika lätt att blanda i mandelmjölk som den är att använda som en extra tillsats eller i en vegorätt.

Produkten innehåller 50 % protein, endast 4 % socker och hela 23,4 % fibrer. En riktig hälsococktail fri från gluten, laktos och animaliska tillsatser. Sist men inte minst är Holistic Active Hampaprotein en ekologisk produkt utan konstigheter. 

Som "bästa hampaproteinpulver med lägst sockerhalt" sticker Holistic Hampaprotein definitivt ut ur mängden. Vi gillar att man får tillgång till hampaprotein utan att riskera insulinpåslag samt att det är ekologiskt.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 48%
 • Pris / kg: 338 kr
 • Protein g/kr: 1,43
 • Sockerhalt: 4%

Fördelar

 • Högt fiberinnehåll
 • Fullvärdigt vegetabiliskt protein
 • Från ekologiska hampafrön

Nackdelar

 • Dyrast i testet

Omdöme

Hampaproteinpulver från det kända svenska företaget Holistic.

Priser

Till butik
135 kr
Till butik
135 kr

3. Superfruit Hampaprotein - Bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt

Superfruit Hampaprotein - Bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Till maten, som tillägg i en smoothie eller bara blandad med mandelmjölk är Superfruit Hampaprotein en fullvärdig proteinkälla som dessutom är 100 % ekologisk. Även om den kan smaka lite kärvt i vissa maträtter så brukar smaklökarna må bra av att blanda produkten med frukt eller i en god pannkaksmix.

För vardagsidrottare, laktosintoleranta och veganer är detta ett utmärkt sätt att få i sig bra protein och långvarig energi fri från tillsatser och rik på aminosyror, omega 3 - fetter och kostfibrer.

Det enda som kan kännas lite tråkigt är att det finns alternativ med lite högre proteinhalt, men skillnaderna är inte särskilt stora. Produkten erbjuder ett välbalanserat näringsinnehåll med låg sockerhalt och mycket fibrer.

Superfruit är det "bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt". Vi gillar att de har hög nivå av både fibrer och Omega 3, vilket säkerställer lång mättnadskänsla. Plus i kanten för att det är ekologiskt.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 45%
 • Pris / kg: 330 kr
 • Protein g/kr: 1,36
 • Sockerhalt: 5,1%

Fördelar

 • 100% ekologiskt
 • 20% fibrer och 10% omega 3
 • Inga bekämpningsmedel

Nackdelar

 • Lägst proteinhalt i testet

Omdöme

100 % organiskt hampaprotein med 20 % fibrer och 10 % omegafetter.

Priser

Till butik
165 kr
Till butik
165 kr

4. WellAware Hampaprotein Eko - Godaste hampaproteinet

WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein - Godaste hampaproteinet
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Gymgrossisten)

Wellawares Ekologiska Hampaprotein är mildare i smaken om man jämför den med andra alternativ. Det gör den ännu godare som tillsats i morgonens fräscha smoothie eller varför inte till en enkel hampaglass? Det ekologiska hampaproteinet fungerar bra som en extra proteinkick oavsett måltid.

Produkten ger en optimal balans av protein, fettsyror och vitaminer. Det är ett utmärkt val för alla som valt en grön livsstil. Veganer, vegetarianer och laktosintoleranta har en stor användning av produkten. WellAware är även ett bra val för alla som tränar och vill uppnå en snabb återhämtning. 

Nackdelen med den här produkten är att priset är relativt högt. Detta anser vi dock kompenseras av att smaken är god och att tillskottet håller en hög kvalitet. Dessutom är den 100 % ekologisk.

Som "godaste hampaproteinet" hamnar Superfruits hampaprotein i en klass för sig. Vi gillar att det helt saknar den annars väldigt särpräglade smaken som ofta finns i hampaprotein. Passar bra ihop med det mesta.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 50%
 • Pris / kg: 398 kr
 • Protein g/kr: 1,26
 • Sockerhalt: 6%

Fördelar

 • Ekologiskt hampaprotein
 • Rik på Omega 3 & 6
 • Högvärdigt protein

Nackdelar

 • Dyrt

Omdöme

Hampaprotein med bra smak och nyttigt innehåll.

Priser

Till butik
199 kr

5. Rawpowder Hampaprotein EKO - Bästa hampaproteinet enligt kundbetygen

Rawpowder Hampaprotein 50% EKO - Bästa hampaproteinet enligt kundbetygen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Gymgrossisten)

Hampaprotein EKO från Rawpowder är ett ekologiskt och helt naturligt framställt kosttillskott lämpligt för dig som är vegan, vegetarian och/eller som bara är ute efter ett riktigt bra alternativ till de traditionella proteinpulvren. 

Bland näringsinnehållet i den här produkten hittar vi bl a 50 % protein, ett stort gäng aminosyror, mycket kostfiber och viktiga mineraler som järn, zink och fosfor. Dessutom innehåller Rawpowders ekologiska alternativ en mycket bra sammansättning av Omega-3 och Omega-6, som annars kan vara svåra att få i sig en balanserad mängd av. 

Produkten är helt fri från artificiella smakämnen och tillsatser. Är du van vid väldigt söta proteintillskott med smak av hallon, choklad eller kanske vanilj - kan smaken kännas lite annorlunda i början, men de flesta vänjer sig snabbt. Vårt bästa tips är att blanda en portion - ca 20-30 gram - i varm eller kall dryck, i en fruktig smoothie eller varför inte i frukostyoghurten. Glöm inte att skaka eller röra om ordentligt, för att undvika att klumpar bildas.

Rawpowders hampaprotein är enligt oss ett mycket prisvärt, högkvalitativt och kraftfullt kosttillskott som fungerar perfekt som en extra energiboost. 

Sett till de "bästa externa kundbetygen" är Rawpowder Hampaprotein EKO väldigt populärt. Förmodligen för att det är lättillgängligt, prisvärt och gör vad det ska. Trots relativt låg proteinhalt är det uppenbart att många gillar det.

Egenskaper

 • Proteinhalt: 50%
 • Pris / kg: 418 kr
 • Protein g/kr: 1,20
 • Sockerhalt: 7%

Fördelar

 • Rik på omega-3
 • 100% veganskt
 • Av naturliga frön

Nackdelar

 • Ej svensktillverkat

Omdöme

Ekologiskt RAW Hampaproteinpulver odlat i Tyskland.

Priser

Till butik
209 kr

Jämför de bästa hampaproteinpulvren i testet

Hampaprotein Proteinhalt Pris / kg Protein g/kr Sockerhalt Totalbetyg Pris
Healthwell Hampaprotein EKO 50% 238 kr 2,10 7% Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
119 kr
Holistic Hampaprotein 48% 338 kr 1,43 4% Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
135 kr
Superfruit Hampaprotein 45% 330 kr 1,36 5,1% Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
165 kr
WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein 50% 398 kr 1,26 6% Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
199 kr
Rawpowder Hampaprotein 50% EKO 50% 418 kr 1,20 7% Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
209 kr

 

vassle vs hampa

För- och nackdelar med hampa och vassle

Ska jag välja vassle eller hampa?

Vassleprotein är en biprodukt från komjölk och kan således inte konsumeras av varken laktosintoleranta, vegetarianer och veganer.

Förutom att det är animaliskt har det även oftast ett högt innehåll av smakämnen, konserveringsmedel och andra tillsatser. 

Hampaprotein å andra sidan är ett helt naturligt alternativ från växtriket och är säkert för nästan alla. Det innehåller sällan några tillsatser eller är GMO-modifierat.

Fördelen med vassle är att du får betydligt mer protein för pengarna och kroppen har enklare att ta tillvara på proteinet.

Den stora fördelen med hampaprotein är att det är rikt på fibrer och väldigt skonsamt för magen.

Biverkningar av hampaprotein

Om du tar medicin för högt blodtryck eller vätskedrivande medicin så rekommenderas det att du konsulterar läkare innan du konsumerar hampa. Hampa har nämligen lätt vätskedrivande egenskaper och kan sänka blodtrycket. Vid graviditet rekommenderar också att du konsulterar läkare då forskningen än så länge är bristfällig på området.

Hampa har få kända bieffekter och är att anses som ett säkert livsmedel som kan förtäras dagligen. Men vissa kan uppleva någon av följande biverkningar:

 • Gaser: Hampa har ett rikt fiberinnehåll vilket kan leda till uppblåsthet och gasig mage om du tar en stor dos. För att undvika detta rekommenderar vi att du börjar med något mindre doser än förpackningen rekommenderar för att se hur du reagerar.
 • Allergi: Hampaallergi förekommer hos ett fåtal individer, hampa ses generellt sett som ett allergivänligt livsmedel, men överkänslighet kan förekomma.
 • Sänkt blodtryck: Hampa kan sänka blodtrycket, men det finns inte tillräcklig forskning för att fastställa hur ofta det sker och om det gäller pulverformen.

Vilket hampaproteinpulver är bäst?

Det bästa hampaproteinpulvret ska vara ekologiskt, rikt på protein och fibrer, smaka bra och lösa sig enkelt i vatten. Det ska såklart inte kosta onödigt mycket heller.

Med det sagt rekommenderar vi Healthwell Hampaprotein EKO som ditt nästa hampaprotein. Det är ekologiskt hampaprotein med 50 % protein, 25 % fibrer och helt utan tillsatser. Healthwell Hampaprotein EKO har en neutral smak och det blir snabbt klumpfritt i en shaker.

Tittar man på vad kunderna har att säga så är vissa skeptiska till smaken, men de flesta tycker ändå att den funkar helt ok. Flera personer med känslig mage vittnar om att Healthwell Hampaprotein EKO fungerar mycket bättre än deras tidigare proteinpulver.

Vanliga frågor om bästa hampaproteinet

Vanliga frågor om hampaprotein

Nedan följer några av de vanligaste frågorna gällande hampaprotein

Är hampaproteinpulver lagligt?

Hampa är förbjudet och klassat som narkotika, men hampaprotein är helt lagligt eftersom det inte innehåller det narkotikaklassade ämnet i hampa.

Hur smakar hampaproteinpulver?

Hampaproteinpulver har en väldigt speciell smak som kommer från själva växten. Det är även svårt att smaksätta hampaprotein då den naturliga smaken lätt skär sig med de tillsatta. Smaken kan beskrivas som lite gräsaktig.

Bästa sättet att få reda på om man gillar det eller inte är såklart att beställa hem en förpackning och testa.

Kan hampaprotein vara farligt?

Hampaprotein är generellt allt annat än farligt och det finns ingen anledning att vara rädd. Det är tvärtom ett väldigt nyttigt och skonsamt alternativ. Det finns dock vissa som bör vara försiktiga med hampa. Det gäller främst personer som lider av herpes eller autoimmuna sjukdomar.

Vad är hampaproteinpulver bra för?

Hampaproteinpulver innehåller mängder av nyttiga näringsämnen och säljs som vanligtvis helt utan några tillsatta ämnen. Det innehåller inga laktosämnen eller andra animaliska produkter vilket gör det till ett bra alternativ för både veganer och laktosinteroleranta. Vad gäller innehållet kan man konstatera följande förderlar:

 • fiberHögt fiberinnehåll

 • proteinHögt proteininnehåll

 • omega-3Högt innehåll av omega-3

 • zincHögt innehåll av Zink

 • järnHögt innehåll av järn

Kan man få biverkningar av hampaproteinpulver?

Hampa har få kända biverkningar och att råka ut för dessa är ovanligt. Men det kan ändå vara bra att känna till att om man har otur kan råka ut för:

 • Gaser i magen och uppblåsthet
 • Allergi eller överkänslighet
 • Sänkt blodtryck
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

 • Passionforhalsa.se: Fördelarna med hampaprotein - En artikel som beskriver fördelarna med hampaprotein jämfört med traditionella proteinkällor
 • Healthline: Hemp Protein Powder: The Best Plant-Based Protein? - En genomgående artikel om fördelarna och nackdelarna med hampaprotein kontra andra proteinkällor.
 • LovetoknowhealthHemp Protein Side Effects and Concerns - Risker och bieffekter från hampaprotein
Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
150 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5