Hur fungerar aptit- och hungerdämpande kosttillskott?

Att dämpa aptitkänslor och hunger är ett tidsbeprövat sätt att gå ned i vikt. Men hur fungerar egentligen hungerdämpande kosttillskott?

Aptit- och hungerdämpare är kosttillskott som endera minskar aptiten eller ökar känslan av mättnad. De används ofta för att dra ned på energiintaget och på så sätt bli av med extrakilon eller se till att deffen blir som man har tänkt sig.

På biologisk nivå så finns det däremot ett flertal olika mekanismer som ligger bakom den aptitreglerande effekten. Vi har tagit en titt på hur dessa kosttillskott fungerar.

Översikt: Så dämpas aptiten och hungern

  • Aptit- och hungerdämpare minskar endera aptiten eller ökar känslan av mättnad.
  • Det finns många olika ämnen som har aptitdämpande egenskaper. Koffein, ginseng, kapsaicin, alfa-liponsyra och glukomannan hör till de mest beprövade alternativen.
  • För bästa aptit- och hungerdämpande effekt bör du se till att det kosttillskott du väljer innehåller något utav dessa ämnen.

Vad är aptit- och hungerdämpare?

Aptit är i språklig bemärkelse ett begär efter föda. Och även fast hunger numera ofta används som synonym så åsyftade det ursprungligen känslan av att vara tom i magen. Även om skillnaden inte kan verka så stor så är den trots detta ganska talande för hur de aptit- och hungerdämpande kosttillskotten fungerar.

De kosttillskott med direkt aptitdämpande effekt drar helt sonika ned din aptit. Genom att äta dem så blir man mindre hungrig. Man tänker mindre ofta på mat.

De kosttillskott indirekt aptitdämpande effekt fungerar på sätt och vis tvärtom. Istället för att minska hungern så ökar de känslan av mättnad. Man känner sig mer mätt.

Vilka ämnen innehåller de som dämpar aptiten?

Det finns ett stort antal verksamma ämnen som påverkar aptit och hunger. Och i takt med att forskningen på området framskrider så dyker det upp allt fler. Därför är det svårt att ge en heltäckande överblick.

Här är några av de mest vanligt förekommande ingredienserna som påverkar aptiten.

Koffein

Koffein är en av de mer vanlig förekommande ingredienserna i aptit- och hungerdämpande kosttillskott. Men studierna har i många hänseende varit ganska motsägelsefulla gällande huruvida koffein faktiskt dämpar aptiten.

Detta har däremot inte så mycket att göra med koffeinets effekt utan handlar mer om att effekten varierar beroende på när man äter koffein, då den aptitdämpande effekten är tidsbegränsad.

I en studiegenomgång kom man fram till att den hungerdämpande effekten är påtaglig om man äter koffein mellan 0,5 till 4 timmar innan måltid. Men att den aptitdämpande effekten avtar drastiskt efter 3 till 4,5 timmar.(1)

Ginseng

Även om ginseng ofta används vid sidan av koffein för att förstärka den stimulerande effekten så är det faktiskt ett aptitdämpande ämne i sin egen rätt. I studier har man sett att ginseng både främjar fettomsättning och hjälper dig att kontrollera aptit. Personer som regelbundet äter ginseng äter helt enkelt mindre mängder mat.(2)

Chilipeppar (Kapsaicin)

Kapsaicin är ett av de mest verksamma ämnena i chilipeppar. Och i hungerhänseende har det dubbel effekt. De dämpar nämligen både aptiten och ökar känslan av mättnad. Därför är det värt att överväga att både få i sig kapsaicin under dagen och i samband med måltid.(3, 4)

Alfa-liponsyra (ALA)

Alfa-liponsyra (ALA) har länge varit ett populärt tillskott för återhämtning men har på senare tid blivit alltmer uppmärksammat för dess vikt- och energireglerande egenskaper. Då det har visat sig ha en direkt effekt på aptitcentrat i hjärnan är det en effektiv aptitdämpare som både frmäjar energiomsättning och minskar hunger.(5)

Glukomannan

Glukomannan är ett särskilt kostfiber som kommer från konjakroten. Det har blivit populärt som kosttillskott för såväl hälsofrämjande som hungerdämpande egenskaper. Genom att bilda en väldigt tjock gel i tarmen så binder det vätska och ökar på så sätt mättnadskänslorna.

I studier så har det rapporteras att personer som regelbundet äter glukomannan inte upplever sig behöva äta mat lika ofta.(6, 7)

Allmänna kostfiber

Alla kostfiber har i någon utsträckning förmågan att binda vätska i tarm och mage och på så sätt öka mättnadskänslan. Särskilt när det kommer till fibrer som innehåller betaglukan. Vete och havre är i detta hänseende beprövade sätt att öka mättnadskänslan.(8)

Dessa fibrer användas ofta som en del av kosttillskott, men kan även med fördel på egen hand används som komplement.

Slutsats

Det finns ett stort antal effektiva aptit- och hungerdämpande ämnen. Huruvida man väljer att äta dem var för sig eller som en del av ett särskilt tillskott är på sätt och vis en individuell preferens. En fördel med särskilda kosttillskott är att de förenar många av de verksamma ämnena i en och samma produkt. Se däremot till att den produkt du väljer har ämnen som faktiskt har visat sig vara effektiva. De bästa bantningspillren innehåller vanligtvis ett par ämnen av de som nämns ovan.

Källor:

Caffeine, coffee, and appetite control: a review. Matthew M Schubert et al. Int J Food Sci Nutr. 2017 Dec.

Ginseng and obesity. Zhipeng Li et al. J Ginseng Res. 2018 Jan.

Capsaicin increases sensation of fullness in energy balance, and decreases desire to eat after dinner in negative energy balance.  Pilou L.H.R.JanssensRickHurselMargriet S.Westerterp-Plantenga. Appetite. 2014 Jun.

Effects of red pepper on appetite and energy intake. M Yoshioka et al.

Alpha-lipoic acid regulates AMP-activated protein kinase and inhibits insulin secretion from beta cells. E. D. Targonsky, F. Dai, V. Koshkin, G. T. Karaman, A. V. Gyulkhandanyan, Y. Zhang, C. B. Chan & M. B. Wheeler. Diabetologia. 2006 Jul.

Glucomannan and obesity: a critical review. Joyce Keithley et al. Altern Ther Health Med. 2005 Nov-Dec.

Effect of glucomannan supplementation on body weight in overweight and obese children: protocol of a randomised controlled trial. Bartłomiej Mateusz Zalewski et al. BMJ Open. 2015 Apr 13.

Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Candida J. Rebello et al. Nutr Rev. 2016 Feb.