Hur lång tid tar det innan jag ser resultat från kollagen?

Det korta svaret: från ett par dagar till drygt ett år. Sanningen är att alla kroppar reagerar olika på kosttillskott och att resultaten varierar.

I de flesta fall kan du dock förvänta dig att börja märka resultat inom tre månader efter att du börjat ta kollagentillskott.

I den här artikeln kommer vi gå igenom hur kollagen fungerar i kroppen och hur lång tid det tar innan man kan förvänta sig olika resultat.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som finns i hud, ben, leder, senor, hår, tarm, muskler och blod. Det är viktigt för sårläkning och celltillväxt samt styrkan i vår bindvävnad. Faktum är att kollagen står för 90 % av vår fasthet i huden och musklerna (1). Folk använder ofta ordet "ge näring" när de talar om kollagen. Det kan lätt bli ett modeord inom hudvård. Vi vet att kollagen är en viktig ingrediens för en frisk och yngre hud (2).

Läs mer: Vad är kollagen bra för?

Kollagen är förmodligen en av de mest populära ingredienserna som du aldrig har hört talas om. Men varför? Därför att den finns överallt - från hudvård och smink till mat, drycker och kosttillskott. Kollagen är också ett av de mest omtalade ämnena inom DIY-skönhet. Om du gör en Google-sökning på "kollagentillskott" kommer du att hitta hundratals resultat. Men hur funkar kollagen och hur snabbt kan du förvänta dig resultat? I den här artikeln bryter vi ned detta populära tillskott och hur snabbt du kan uppleva fördelarna.

Läs mer: Bästa kollagentillskotten 2022

Hur fungerar kollagen i kroppen?

Kollagen är ett strukturellt protein som uteslutande finns i huden, håret och benen hos människor och djur. Det finns också i tarmen, musklerna och blodkärlens väggar. Kollagen är en av huvudkomponenterna i bindväv, såsom ligament och senor, i människokroppen. Det finns också i hud, hår och naglar. När vi åldras kan kollagenet i vår hud skadas, vilket är en av orsakerna till att vår hud ser äldre ut när vi blir äldre (3).

En fråga många undrar är om det spelar någon roll när på dagen man tar kollagen. Generellt är det viktigare hur mycket kollagen man tar än när man tar kollagen

Varför behöver vi kollagen i kroppen?

Kollagen är ett strukturellt protein som uteslutande finns i huden, håret och benen hos människor och djur. Det finns också i tarmen, musklerna och blodkärlens väggar. Kollagen är en av huvudkomponenterna i bindväv, såsom ligament och senor, i människokroppen. Det finns också i hud, hår och naglar  (1).

Kollagen spelar en viktig roll för hälsan hos din hud, ben och bindväv, håller lederna starka, gör huden elastisk och hjälper till att skydda dina organ, såväl som andra funktioner. Enkelt uttryckt, kollagen håller ihop din kropp. (4)

När vi åldras kan kollagenet i huden skadas, vilket är en av orsakerna till att vår hud ser äldre ut när vi blir äldre. Skadliga UV-strålar, stress och överdriven förorening kan också orsaka skador i huden.

Hur mycket kollagen man behöver kan du läsa i vår artikel här: Hur mycket kollagen behöver man?

Hur snabbt märker du resultatet?

Det kan ta mellan ett par dagar till något år innan du ser resultat av kollagen, beroende på vilka effekter du eftersträvar. Detta beror på att din kropp behöver tid för att bygga upp ett nytt lager av kollagen, vilket i sin tur kan de en del tid oavsett hur mycket du äter av tillskottet. 

Gällande hud och hår kan du komma att uppleva fördelar som starkare hud och ett friskare hår börjar visa sig inom fyra till sex veckor. Och i slutet av det första året kommer de flesta förhoppningsvis att se de mest dramatiska resultaten i sin hud.

Kollagen kan även användas flitigt inom fysisk aktivitet som styrketräning eller idrottsutövning. Här kommer du förhoppningsvis att kunna märka en skillnad i träningsvärk redan efter några dagar där kroppen istället för att känna värk och smärta, känns betydligt mer återhämtad. Även en ökning i styrka och muskelmassa kan upplevas, denna effekt tar dock lite längre tid att uppnå där de positiva effekterna oftast börjar märkas först efter 3 månader.

När det kommer till hälsosamma leder, senor och skelett tar även dessa, precis som muskler, längre tid att uppnå några märkbara resultat. För senor och leder borde du börja uppleva förbättringar någon gång mellan 3 månader och ett halvår. För att skelettet ska få sina positiva effekter kan du behöva träget fortsätta med ditt tillskott i över ett år (5).

Förbättringar i hud-, naglar-, muskel- och ledhälsa kan bli märkbar efter tre till sex månaders regelbunden kollagentillskott, men resultaten varierade mellan vetenskapliga studier. Resultaten kan ta längre tid beroende på personliga faktorer inklusive ålder, näringsstatus och allmän hälsa. (6)

Många saker kan påverka processen och dina möjliga resultat, vissa av dem kan du påverka, andra inte. Det första du kan göra är att vara uppmärksam på din kost och livsstil. Om du äter mycket socker, röker, dricker alkohol, sover dåligt och stressar mycket kan detta exempelvis försämra upptagningsförmågan (6). 

Potentiella biverkningar av kollagen

Att ta kosttillskott med kollagen kan alltså bidra med en hel del goda fördelar för hälsan och kroppen. Däremot kan du även komma att uppleva en del biverkningar som kan vara bra att hålla ett öga på, trots att de generellt är väldigt ovanliga. En av dessa biverkningar är allergiska reaktioner, såsom utslag, irriterad hud och i vissa fall problem med andning. Om så är fallet att du skulle uppleva svårigheter att andas i samband med kollagentillskott rekommenderar vi att direkt avsluta din kollagen-kur och kontakta vård. Andra biverkningar kan vara diarré, upplåst mage och även depression och/eller humörsvängningar (7).

Läs mer: 4 potentiella biverkningar av kollagen

Sammanfattning

Kollagen är ett strukturellt protein som uteslutande finns i hud, hår och ben hos människor och djur. Det finns också i tarmen, musklerna och blodkärlens väggar. Kollagen är en av huvudkomponenterna i bindväv, såsom ligament och senor, i människokroppen. När vi åldras kan kollagenet i vår hud skadas, vilket är en av orsakerna till att vår hud ser äldre ut när vi blir äldre. Det kan ta upp till ett år för kroppen att bygga upp ett nytt lager kollagen, så det kan ta ett tag innan du ser resultat av kollagentillskott. Hur snabbt du upplever resultat och vilka resultat du upplever skiljer dock väldigt mycket från person till person. Potentiella biverkningar av kollagentillskott kan vara allergiska reaktioner, diarré, upplåst mage och depression.

Referenser

  1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/
  2. https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits#basics
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
  4. https://health.clevelandclinic.org/what-do-collagen-peptides-do/#:~:text=Collagen%20plays%20a%20vital%20role,collagen%20holds%20your%20body%20together.
  5. https://www.mindbodygreen.com/articles/how-long-does-it-take-for-collagen-to-work
  6. https://www.drugwatch.com/health/collagen/how-long-to-work/
  7. https://www.bustle.com/wellness/collagen-supplement-side-effects-doctors