Hur länge behöver man äta betakaroten för att bli brun?

Betakaroten är ett pigmenterat biokemiskt ämne. Att det är pigmenterat betyder helt enkelt att det är färgat. Färgen är röd-orange och det är denna färg som ger morötter, pumpa och sötpotatis deras färger.

Grundidén med att äta mycket livsmedel rika på betakaroten eller ta kosttillskott är att färga huden med pigmentet, stärka huden och öka aktiveringen av melanin. Därigenom kan du få en mörkare hudton och en hud som skyddar mot solen (för en finare solbränna).

Effekten kommer naturligtvis inte omedelbart. Du får vänta lite på resultatet, men hur länge? Det får du svar på i den här artikeln. Följ länkarna för att ta del av forskningsresultat och mer ingående fakta.

Såhär länge behöver man äta betakaroten för att bli brun

  • Det tar ett par veckor för huden att börja ändra färg
  • För en solskyddande effekt måste du äta betakaroten i minst ett par månader
  • Det är en bra idé att fortsätta med betakaroten när du ser resultat
  • Hudfärgen återgår sakta till det normala när du slutar ta tillskott

Huden blir brunare inom ett par veckor

Att färga huden, vilket är det som den här karotenen faktiskt gör, är inget som sker över en natt. Istället sker processen gradvis när mängden betakaroten ökar under huden och hudcellerna omsätts. Det tar därför en stund innan du kan se en märkbar skillnad.

De flesta som äter tillskott med betakaroten upptäcker en skillnad inom två veckor(1). För dem som väljer att äta mer frukt och grönt med högt innehåll av karotener kan en första effekt på hudfärgen normalt iakttas efter omkring sex veckor.

Anledningen till skillnaden är att tillskott är mer koncentrerat. Det finns dock inget hinder för att äta så mycket av livsmedel rika på betakaroten att man får samma effekt som med en tablett.

Vilken förändring kan du då vänta dig

Din hud kommer att få en lite mörkare ton som kan liknas vid en lättare solbränna. Den här förändringen kan ses som gynnsam i sig men bäst effekt får du genom att komplettera med att vistas ute i solen. Det är kombinationen av intag av betakaroten och ett ansvarsfullt solande som ger den djupare solbränna som många önskar sig.

Det finns dock en sak att tänka på. Med ett högre intag finns en risk att huden får en gulaktig ton som inte upplevs som särskilt attraktiv. Detta är dock inte samma sak som tillståndet carotenemia(2), då huden blir mycket gul och orange - särskilt på handflator och i ansiktet. Det är framför allt personer med mycket ljus hy som kan få den här effekten.

Om du upplever att huden antar en lite mindre attraktiv ton kan du prova med att minska på intaget. Efter ett par dagar kommer du förmodligen att se en effekt.

Skydd mot solen inom 10 veckor

Tillskott med betakaroten skyddar mot solens strålar. Det handlar bland annat om att ämnet omvandlas till A-vitamin. Den här vitaminen är central i tillverkningen av melanin, som är ett ämne som absorberar skadliga UV-strålar och skyddar cellerna från skador(3). Ju mer melanin i huden, desto mörkare hudton.

Skyddet mot solen uppkommer inte med den första tabletten kosttillskott med betakaroten, inte heller de tabletter du äter de första veckorna. Istället krävs ett minimum av 10 veckor med tillskott innan de solskyddande effekterna blir tydliga(4).

Det krävs alltså en ganska lång period av intag innan de solskyddande effekterna kommer i spel. Det är anledningen till rekommendationen att börja äta betakaroten långt innan man ska vistas mycket i solen, till exempel på en resa med sol och bad utomlands eller en semester hemma i Sverige. Ämnet förbereder huden för solens strålar och ger den ett skydd. Det betyder dock inte att du inte ska använda solskyddsfaktor!

Behöver man fortsätta med betakaroten när man ser resultat?

Hudens färg är ett resultat av produktionen av melanin, mängden betakaroten under huden och mängden solning(5). Om någon av dessa faktorer ökar kommer din hud att bli mörkare och motsatsen gäller naturligtvis om någon faktor minskar.

Vad som är ett önskat resultat är givetvis individuellt. Om vi utgår från att du vill ha en hälsosam solbränna som håller länge är det en fördel om du fortsätter med betakaroten när du ser resultat. Det är nämligen så att ämnet långsamt ombildas till A-vitamin och då försvinner från under huden. Om du då inte fyller på lagret med tillskott eller frukt och grönt rika på ämnet kommer hudens färg att blekna.

Dock kommer din solbruna hy inte att blekna på samma sätt. Solens strålar har tvingat huden att bli brunare som ett skydd och den delen av din hudfärg försvinner inte i samma hastighet som lagret av betakaroten under huden.

Den färgande effekten och påverkan på melaninet försvinner gradvis och hur snabbt det går beror självklart på mängden betakaroten i huden. Om du äter betakaroten och plötsligt slutar kommer lagret att försvinna inom allt mellan någon månad till ett par, tre månader(6). 

Med det sagt finns kanske anledning att justera intaget av betakaroten när man ser resultat. För en normalperson som inte röker och inte har rökt tidigare finns emellertid få risker med att äta betakaroten i lite större mängder under lite längre tid. Tvärtom kan denna antioxidant bidra till en god hälsa med sina många positiva effekter på kroppens fysiologi(7).

Sammanfattning

När man talar om effekten av betakaroten på huden finns det i grunden två tidsfönster att utgå ifrån. Den första effekten av en ökad mängd betakaroten i huden är en färgning av huden och den effekten kommer normalt efter ett par veckor.

Den andra effekten är en förstärkning av huden och en förberedelse för solning. För att dra fördel av ämnets effekter bör du äta betakaroten regelbundet i ett par månader. Genom ett kontinuerligt intag av lite större mängder (jämfört med rekommenderat lägsta intag) gör du huden redo för att bli vackert solbrun.