Hur påverkar proteinpulver nivåerna av kolesterol?

Många människor tar proteinpulver dagligen för viktkontroll eller för att få muskler. Men en fråga för många är om de är bra eller dåliga för kolesterol.

Det beror främst på att proteintillskott vanligtvis innehåller en del fett, och folk förknippar fett med dåligt kolestrol.

Den här artikeln avslöjar sanningen bakom dina kolesterolnivåer när du tar proteinpulver.

Snabb sammanfattning

  • Olika typer av proteinpulver och olika typer och mängder fett som kan påverka kolesterolet.
  • Det är viktigt att skilja mellan HDL- och LDL-kolesterolnivåer och hur vassleprotein och andra påverkar dem.
  • Att ta vassleprotein har kopplats till det nyttiga LDL-kolesterolet, men andra typer av proteintillskott är annorlunda.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är ett vaxartat, fettliknande ämne som är en viktig del av din kropp. Det används för att göra hormoner, göra friska cellväggar, och det är en viktig byggsten för många av de hormoner och kemikalier vi behöver för att leva.

Men vi behöver en balanserad nivå eftersom för mycket kan byggas upp i väggarna i våra artärer, vilket gör att de stelnar och gör det svårare för blodet att flöda igenom. Detta gör en stroke eller hjärtinfarkt mer sannolikt.

Ökar eller minskar proteinpulver kolesterolnivåerna?

Svaret på det är att det beror på vilken typ av proteinpulver du använder och hur det bearbetades.

Ett typiskt proteinkoncentrat kommer att ha en blygsam mängd fett, vilket kan öka dina kolesterolnivåer. Men detta är vanligtvis från att smälta de andra delarna av proteinet som fett och socker, inte från själva proteinerna.

Å andra sidan kommer ett proteinisolat att ha väldigt lite fett och socker och detta kommer i allmänhet att hålla dina kolesterolvärden i schack. Och fettet i isolaten kan faktiskt höja dina goda kolesterolnivåer för att sänka blodtrycket och undvika hjärtsjukdomar.

Generellt sett kan ett koncentrat höja dina dåliga kolesterolnivåer, vilket kan ge dig en högre risk för hjärtsjukdom. Medan ett isolat kan förbättra ditt LDL och minska ditt HDL (dåliga kolesterolet), vilket är ett bättre resultat.

Vilka typer av protein är bäst för kolesterol?

För att svara på denna fråga låt oss ta en titt på 3 olika proteinkällor.

Vassleprotein

Detta är en mycket populär proteinkälla och den finns i många proteinpulver. Det är en mycket effektiv källa för att bygga muskler. När det kommer till kolesterol bör du undvika det billigare vasslekoncentratet och lägga vantarna på ett isolat eller hydrolysat.

De har mycket bättre sammansättning, med högre protein och nästan inget fett eller socker.

Äggprotein

Detta är en proteinkälla som är mycket mångsidig. Den används av kroppsbyggare och fitnessentusiaster i många skakningar före och efter träning. När det kommer till kolesterol, innehåller äggulan en del dåligt kolesterol. Men den övergripande effekten av ägg på kolesterolet verkar vara positiv, eftersom det höjer dina goda kolesterolnivåer och förbättrar dess flöde.

Om du vill undvika fettet helt och hållet kan du köpa ett äggviteproteinpulver.

Växtprotein

Det vanligaste växtbaserade proteinet du hittar är sojaprotein, men ris-, hampa- och ärtprotein fungerar lika bra. En bra sak med växtbaserat protein är att det i princip innehåller noll fett.

Saken att hålla utkik efter här är att de flesta växtbaserade proteiner inte innehåller alla essentiella aminosyror. Detta kan orsaka trötthet och kan begränsa dina resultat i gymmet. För att lösa detta måste du para ihop ditt växtbaserade protein med en annan källa som innehåller alla aminosyror, eller köpa en dyrare blandning.

Ett bra växtbaserat alternativ som ger hela aminosyraintervallet är hampaprotein.

Hur mycket protein ska du ta för att sänka kolesterolet?

Vi har tittat på 3 fantastiska proteinkällor. Låt oss nu se hur mycket du behöver ta in för att förbättra ditt kolesterol och vilka faktorer som påverkar detta.'

Oavsett vilken typ av isolat du använder, kan alla typer bidra till att öka ditt goda kolesterol.

För mycket aktiva personer som tränar dagligen är en bra utgångspunkt 20 till 30 gram proteinpulver per dag.

Som en tumregel, ta in 0,8 protein per kg kroppsvikt och dag. Det motsvarar cirka 56 g protein per dag för en person som väger 70 kg. Tänk på att det är det totala proteinintaget, inte bara från proteinpulver.

Om du försöker bygga muskler, sikta på ungefär det dubbla eller cirka 1,6 g protein per kg kroppsvikt och dag.

Om du inte tränar så mycket, sikta på 20-30 g proteinpulver de dagar du tränar. På de träningsfria dagarna sikta på ca 15 g istället.

Detta borde räcka för att stödja din träningsåterhämtning och ge dig de ökade hälsofördelarna med fettminskning.

Nackdelar med att ta mer protein

Människor tenderar att bara fokusera på fördelarna med högre proteinintag, vilket är synd eftersom det också finns vissa nackdelar. Att ta för mycket protein kan till exempel orsaka lös avföring och ökad risk för njursten.

Proteintillskott är generellt sett mycket säkra och nackdelarna visas bara när de tas i för stora mängder.

Om du överdoserar protein kan du:

  • Höja dina kolesterolvärden. (beroende på proteinkälla)
  • Ger dig njursten.
  • Orsakar förstoppning och diarré.
  • Påverka hjärt och kärlhälsan negativt.

Slutsats

Proteinpulver kan ha olika effekter på kolesterolnivåerna beroende på deras ingredienser. Till exempel har proteinpulverisolat visat sig minska LDL-kolesterolnivåerna, medan proteinpulverkoncentrat har visat sig inte ha några eller negativa effekter på kolesterolnivåerna. Så det beror verkligen på vilken typ av proteinpulver du tar.

Så länge du inte överskrider normal användning är det mycket liten risk med någon form av proteinpulver.