Bäst i test: Bästa kosttillskottet för håret 2021

Biotin, silica, kollagen eller selen? Vi reder ut begreppen om ämnena som gör håret starkare och fylligare
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Hårtillskott finns det många av och det finns även många ämnen som är kopplade till vårt hårs hälsa, vilket gör att det inte är lätt att välja mellan produkter, i vad som ofta kan kännas som en desperat jakt på hjälp. Speciellt i om man känner att man håller på att tappa håret, något som man kanske starkt kopplat till sin personlighet. Då vill man inte bara ta ett tillskott man vill helst att det fungerar. Vi har granskat och jämfört hårtillskott, för att göra ditt val enklare. Nedan kan du läsa mer om vårt test och vad vi tycker om de produkter som finns på marknaden idag, och få reda på varför vi valde Healthwell Biotin 10000 som de bästa hårtillskottet i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av kosttillskott för håret

Mycket i detta test är baserat på research, det är helt klart det mest effektiva sättet att reda ut bevisade effekter och upplevda effekter av dessa tillskott. Vi har utgått från de punkterna i avsnittet “Vilket är det bästa hårtillskottet” när vi samlat information och gått igenom de olika produkterna. Punkterna är som tidigare nämnt:

 • Innehåll - Vilka verksamma ämnen och vilken dosering av dem innehåller kosttillskottet? 
 • Pris - Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion och dag?
 • Effekt - Hur bra fungerar hårtillskottet? Ger tillskottet önskad effekt, några andra positiva effekter eller några bieffekter?
 • Kundrecensioner och tillverkare - Vad tycker andra kunder som har köpt produkten? Vad har tillverkarens andra produkter för omdömen överlag?

Vi utförde även ett test där vi delade upp tillskotten på en testgrupp där de fick först beställa och sedan under en månad använda tillskottet, med ovanstående punkter i åtanke. De fick sedan betygsätta tilldelat tillskott mellan 1-10. Detta och vår egen research ligger till grund för vår betygsättning. Deltagarnas upplevda effekt är självklart väldigt subjektiv, men den är viktig när det kommer till tillskott där bevisade effekter ofta är väldigt varierande från person till person.

Vilket kosttillskott för håret är bäst?

Vi har testat många kosttillskott för håret. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive kosttillskott för håret samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa hårtillskottet: Healthwell Biotin 10000

  9,7/10
  Healthwell Biotin 10000
  Bäst i test
  Storlek
  100 tabl
  Pris / tablett
  2,49 kr
  Effekt
  A
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Bra för hår, hud och naglar
  • Vattenlösligt vitamin

  Healthwell Biotin 10000 är ett klart köpvärt tillskott för dig som vill förbättra kvaliteten på hår, hud och naglar. Biotin 10000 innehåller 10 000 mcg rent biotin per portion och är den mest koncentrerade produkten som Healthwell erbjuder. En portion av detta högdoserade tillskott motsvarar 20 000 % av ditt dagliga behov av biotin. 1 portion består av 1 kapsel, vilket innebär att en burk räcker i 100 dagar.

  • 10 000 mcg biotin
  • 20 000 % av det dagliga behovet
  • 100 kapslar
  • 2,49 kr per daglig portion

  Healthwell Biotin 10000 innehåller vitamin (d-biotin), klumpförebyggande ämne (risextrakt) och vegetabilisk kapsel (hydroxipropylmetylcellulosa).

  Tillskottet har fått mycket bra omdöme av de betygssättande kunderna. Många menar att de har fått starkare naglar och att håret har blivit tjockare samt växer snabbare. Det finns även användare som har fått tjockare ögonfransar. Vissa menar att de kunnat se hur nytt hår vuxit ut redan efter ett par veckor. Deltagarna i vårt test såg främst hur kvaliteten på naglarna förbättrades. Naglarna växer trots allt snabbt och det går lättast att se en skillnad på dem efter en relativt kort tid. För att se skillnad i hårkvalitet kan det kräva att du tar tillskottet under en längre tidsperiod. Kapslarna i sig var lätta att svälja, speciellt med ett halvt glas vatten.

  Vi utnämner Healthwell Biotin 10000 till "bästa hårtillskottet". Priset per kapsel är lågt sett till hur högkoncentrerat tillskottet är.

  Läs mer
 2. 2. Bästa hårtillskottet med silica: Healthwell Silica

  9,6/10
  Healthwell Silica
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  1,88 kr
  Effekt
  A
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Med kisel och kollagen
  • Bra för brosk och leder

  Healthwell Silica är en produkt som innehåller kisel från bambuextrakt. Kisel är en naturligt förekommande mineral som bidrar till att stärka hår och naglar. Detta är en högdoserad produkt som hjälper dig att främja bildandet av såväl kollagen som elastin. I kroppen så finns kisel i bindväv och skelett. I den dagliga dosen ingår 334 mg bambuextrakt varav 250 mg rent kisel/solicum. Du tar en vegetabilisk kapsel per dag vilket innebär att burken räcker i 90 dagar. Vid behov kan du öka till två kapslar per dag.

  • 334 mg bambuextrakt, varav 250 mg rent kisel/silicum
  • 90 kapslar
  • 1,88 kr per daglig portion

  Healthwell Silica innehåller bambuextrakt (Bambusa vulgaris stand. till 75 % elementärt kisel), fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa) och vegetabilisk kapsel (hydroxypropylcellulosa)

  Tillskottet har fått högt betyg av flera nöjda kunder. Flera tycker att naglarna växer fortare och att de blir starkare. De upplever också att Silica ger dem tjockare hår redan efter några få månader. Vi upplevde på samma sätt som flera kunder, att framför allt naglarnas kvalitet förbättrades. Håret märkte vi inte någon skillnad på under vår testperiod.

  Sammantaget utser vi Healthwell Silica till "bästa hårtillskottet med silica". Ett lågt pris per kapsel och en god effekt är det som gör produkten till testvinnare i denna kategorin.

  Läs mer
 3. 3. Bästa multitillskottet för håret: Healthwell Wonderful Hair

  9,5/10
  Healthwell Wonderful Hair
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  2,54 kr
  Effekt
  A
  229 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Med biotin, selen och zink
  • Naturligt innehåll

  Healthwell Wonderful Hair kan hjälpa dig att få ett naturligt vackrare hår och starkare naglar. Med ingredienser såsom biotin, kiseloxid och hirsextrakt verkar tillskottet naturligt i kroppen och främjar hår, hud och naglar. Healthwell Wonderful Hair har skapat blandningen av alla de naturligt förekommande ämnen i kroppen som bidrar till en starkare och snabbare hårväxt.

  • Innehåller bambuextrakt, kisel, MSM, selen, zink, biotin & vitamin C
  • 1 000 % av dagligt intag av biotin
  • 90 kapslar
  • 2,55 kr per daglig portion

  Du tar en vegetabilisk kapsel per dag vilket innebär att en burk räcker i 90 dagar. Vid behov kan du öka till två kapslar per dag.

  Healthwell Wonderful Hair innehåller kisel (från bambuextrakt), hirsextrakt, vitaminer (D-kalciumpantotenat) (l-askorbinsyra) (d-biotin), MSM (metylsufonylmetan), aminosyra (L-cystein), mineraler (zinkglukonat) (kopparglukonat) (natriumselenat) och vegetabilisk kapsel (hydroxypropylmetylcellulosa)

  Tillskottet har fått 5 stjärnor av 5 möjliga i genomsnitt av alla kunder. Användarna upplever att produkten är mycket bra. De har fått tjockare hår av bättre kvalitet och dessutom har det synts riktigt snabb hårväxt. Under vår testperiod, som varar under 3 veckor, såg vi viss skillnad på hårkvaliteten. Framför allt blev håret mer "levande" än tidigare. De kunder som använt tillskottet under en längre period, har märkt en tydligare skillnad.

  Vi tvekar inte att välja Healthwell Wonderful Hair till "bästa multitillskottet för håret". Innehållet är speciellt sammansatt för att förbättra just hårkvaliteten och priset per kapsel är fullt rimligt.

  Läs mer
 4. 4. Priorin

  9,3/10
  Priorin
  Storlek
  60 tabl
  Pris / tablett
  5,25 kr
  Effekt
  A
  315 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Naturligt växtextrakt
  • Med vitamin B5 och B7
  • 200 mcg biotin
  • Hirsextrakt, pantotensyra & L-Cystin
  • 60 kapslar
  • 9,2 kr per daglig portion

  Priorin är produkten för dig som vill ge extra näring och omtanke till ditt hår. Med naturliga växtextrakt och biotin kan du få ett tjockare och glansigare hår. Priorin kan hjälpa dig som drabbats av tillfälligt håravfall eller tunt hår som orsakats av till exempel ensidig kost, stress eller hormonella förändringar.

  Med hjälp av biotin och pantotensyra som finns i form av vitamin B7 och B5 återställs ditt hår med hjälp av extra näring. Ta två kapslar per dag efter måltid. En förpackning räcker i 30 dagar. För att se effekt av Priorin bör du använda tillskottet dagligen under tre månader.

  Priorin innehåller vetegroddolja, hirsextrakt, geleringsmedel (gelatin från nötkreatur), fuktighetsbevarande medel (glycerol), förtjockningsmedel (gult bivax), vitaminer (pantotensyra i form av kalciumpantotenat, biotin), emulgeringsmedel (magnesiumoxid), färgämnen (järnoxider (brun, röd, gul), titanoxid), aromer (vanillin, acetanisol) och ytbehandlingsmedel (medellångkedjiga triglycerider)

  Tillskottet har fått 4,9 stjärnor av 5 i genomsnitt av kunderna. Användarna upplever att håret växer mycket snabbare när de tagit Priorintillskottet. Håret blir glansigare, tjockare och naglarna växer som ogräs.

  Läs mer
 5. 5. Great Earth Beautiful Hair

  9,1/10
  Great Earth Beautiful Hair
  Storlek
  60 tabl
  Pris / tablett
  2,82 kr
  Effekt
  A
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Populär produkt
  • Med koppar och mangan
  • Innehåller zink, biotin, L-Cystein & koppar
  • 800 mcg biotin
  • 60 kapslar
  • 2,81 kr per daglig portion

  Great Earth Beautiful Hair hjälper dig att få ett vackert hår och en bra hårkvalitet. Produkten består av en bra blandning av olika vitaminer, mineraler och välbehövliga näringsämnen för håret. Great Earth Beautiful Hair innehåller bland annat vitaminerna B3, B5, B6, B9, B12 och B7. Dessutom innehåller produkten zink, järn, vitamin C samt L-Cystein som finns i keratin.

  Här får du ett tillskott som hjälper hårets normala pigmentering och som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Allt detta för att hjälpa din hårkvalitet. Ta en tablett dagligen i samband med måltid. En burk räcker i 60 dagar.

  Great Earth Beautiful Hair innehåller fyllnadsmedel (dikalciumfosfat, mikrokristallin cellulosa), l-cysteinmonohydrat, askorbinsyra, zinkglukonat, järnglukonat, klumpförebyggande medel, vegetabilisk fettsyra, vegetabiliskt magnesiumsalt av fettsyror, inositol, D-kalciumpantotenat, hirsexktrakt, åkerfräkenextrakt, manganglukonat, pyridoxin hcl, kelp, nikotinamid, betakarotenpulver, sojaproteinisolat, stabiliseringsmedel (tvärbunden karboximetylcellulosa), kopparglukonat, aloe vera-pulver, pteroylmonoglutaminsyra, D-biotin, cyanokobalamin, kaliumjodid och ytbehandlingsmedel (hydroxipropylmetylcellulosa och vegetabiliskt glycerol)

  Tillskottet har fått 4,0 stjärnor av 5 i genomsnitt av alla kunder. De upplever att produkten är bra och effektiv samt rekommenderar andra att testa den. 

  Läs mer
 6. 6. New Nordic Hair Volume

  8,9/10
  New Nordic Hair Volume
  Storlek
  30 tabl
  Pris / tablett
  5,50 kr
  Effekt
  A
  165 kr
  Till Butik
  • Innehåller biotin, zink & koppar
  • 950 % av dagligt intag av biotin
  • 30 tabletter
  • 5,6 kr per daglig portion

  New Nordic Hair Volume består av en sammansättning av väl valda tillskott och näringsämnen för att bibehålla normalt hår med normal pigmentering. Håret blir ofta tunnare av stigande ålder, stress, hormoner och ensidig kost och genom att dagligen inta Hair Volume kan du motverka detta.

  Produkten innehåller bland annat koppar, zink och biotin som hjälper hår, hud och naglar att behålla längd, lyster och färg. Ta en tablett dagligen under minst tolv veckor. En förpackning räcker i 30 dagar.

  New Nordic Hair Volume innehåller fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa), äppelextrakt, hirsextrakt, åkerfräkenextrakt, vatten, L-cystein, L-metionin, vitaminer (kalcium-d-pantotenat, d-biotin), ytbehandlingsmedel (vegetabiliska magnesiumsalter av fettsyror, hydroxipropylmetylcellulosa), mineraler (zinkoxid, kopparsulfat), konsistensmedel (tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa) och klumpförebyggande medel (kiseldioxid) 

  Tillskottet har fått 5,0 stjärnor av 5 i genomsnitt av de betygsättande kunderna. De upplever att produkten verkligen fungerar och att hår och naglar blivit

  Läs mer
 7. 7. Alpha Plus Hair Nutrition

  8,8/10
  Alpha Plus Hair Nutrition
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  2,10 kr
  Effekt
  A
  189 kr
  Till Butik
  • Biotin, kisel, L-Cystein, vitamin C, B1, B2 & B6
  • Veganska kapslar
  • 90 kapslar
  • 2,1–6,3 kr per daglig portion

  Alpha Plus Hair Nutrition är ett vårdande tillskott för hår, hud och naglar. Kapslarna innehåller alla de vitaminer och näringsämnen som hår och naglar behöver för att växa sig starka och bibehålla sin naturliga glans. Genom ett tillskott av vitamin C så skyddar kapslarna kroppen mot oxidativ stress, en stress som kan påverka kroppens celler negativt. Vitamin C hjälper även till att bilda kollagen vilket är viktigt för både hur, hud och naglar.

  I Alpha Plus Hair Nutrition finns bland annat 600 mcg biotin, 8 mg tiamin och 100 mg pantotensyra per kapsel samt selen, jod, kisel och L-Cystein. Inta en kapsel en till tre gånger dagligen. En förpackning räcker då i 30 till 90 dagar.

  Alpha Plus Hair Nutrition innehåller pantontensyra (D-kalciumpantotenat), kolin (kolinbitartat), C-vitamin (kalcium-L-askorbat), L-cystein, kelp (Ascophyllum nodosum), bambuextrakt (Bambusa vulgaris.

  75 % kiselkisel), inositol (myoinositol), zink (zinkglukonat), niacin (nikotinamid), mangan (manganbisglycinat), selen (L-selenmetionin), klumpförebyggande medel (kiseldioxid), B6-vitamin (pyridoxinhydroklorid), tiamin (tiaminhydroklorid, B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), biotin, folsyra (pteroylmonoglutaminsyra) och kapsel av (vegetabilisk cellulosa)

  Tillskottet har fått 5 stjärnor av 5 i genomsnitt av alla betygssättande kunder. Användarna upplever att tillskottet fungerar bra och att de får ett fantastiskt resultat. Dessutom är de nöjda med sammansättningen av näringsämnen i produkten.

  Läs mer
 8. 8. Mest prisvärda hårtillskottet: Stora Hårkuren

  8,5/10
  Stora Hårkuren
  Storlek
  300 tabl
  Pris / tablett
  0,46 kr
  Effekt
  B
  139 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.4 / 5 betyg Svensk hälsokost
  • Innehåller flera välgörande örter
  • Prisvärt tillskott

  Stora Hårkuren är ett populärt tillskott med en unik sammansättning av vårdande örter, vitaminer och mineraler som är bra för såväl hud och når som naglar. Det som ger Stora Hårkuren sin unika karaktär och kraftiga effekt är bland annat åkerfräken, nässla, kelp och propolis. Dessa naturliga produkter tillför nämligen allt från kiselsyra och kalcium till järn och vitamin D, helt enkelt allt som håret behöver.

  • Unika örter och vårdande tillskott
  • 600 mcg biotin
  • 300 tabletter
  • 1,39 kr per daglig portion

  Stora Hårkuren innehåller dessutom zink, biotin, L-Lysin, niacin och fosfor. Inta tre tabletter dagligen. En förpackning räcker i 100 dagar.

  Stora Hårkuren innehåller åkerfräken, nässla, kelp, propolis, kisel, metionin, L-lysin, PABA, vitamin A, kalcium, zink, järn, fosfor, biotin, niacin, pantotensyra, fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa), stearinsyra, di-kalciumfosfat, magnesiumsalter av fettsyror

  Tillskottet har fått 4,4 stjärnor av 5 i genomsnitt av alla betygssättande kunder. De upplever att tabletterna hjälper dem att bibehålla en god hårkvalitet samt att de tappar mindre hår. Huden känns också mjukare samtidigt som håret känns tjockare. När vi testade detta hårkosttillskott upplevde vi inte någon direkt effekt av det. Vi inser att du måste ta tillskottet över en längre tidsperiod för att det ska ge tydliga effekter. Sett till det mycket låga priset du betalar och det naturliga innehållet av ört- och växtextrakt, inser vi dock att Stora Hårkuren har en hög prisvärdhet och väljer det således till det "mest prisvärda hårtillskottet".

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du det bästa hårtillskottet

De flesta som känner ett behov att köpa ett hårtillskott, gör det för att de har upplevt håravfall och vill förhindra, stoppa eller vända på den processen. Det finns dock även flera andra anledningar till att ta ett hårtillskott. De flesta produkterna och aktiva ämnena i dessa produkter har även effekt på hud och naglar. De är dessutom till för hårets hälsa i stort och individer som känner att ens hår saknar lyster eller att de börjar gråna kan också vara i behov av ett tillskott. Något som kan vara viktigt att påpeka är att effekterna av dessa produkter är väldigt individuell. Om du redan upplevt håravfall och har kala fläckar borde du inte förvänta dig nytt hår, men du kan ha större chans att behålla det hår du fortfarande har.

 • ingredientsInnehållet
  När det kommer till innehållet i ett hårtillskott är det vissa aktiva ämnen du bör leta efter. För ett fullständigt skydd skulle vi till och med kunna rekommendera att kombinera flera produkter med de olika ingredienserna. Det finns en del som kombinerar 2-3 av dessa men saknar ofta någon av de andra. Ingredienser att hålla utkik efter, på grund av deras egenskaper och påvisad effekt på hårhälsan är: biotin, selen, kisel, zink, kollagen och lysin. Längre ner på denna sida kan du läsa om dessa och andra vitaminer och mineralers inverkan på hårhälsan.

 • customer satisfactionKundrecensioner och tillverkare
  Se gärna över kunders betyg och kommentarer på produkten, även om dessa ofta är väldigt subjektivt och indikerar individuellt upplevda effekter ger de ändå en indikation på hur populärt och effektivt tillskottet är. Tänk även på att återförsäljaren och tillverkaren av produkten spelar roll när det kommer till kvalitet och leverans. Etablerade, och därmed mer pålitliga, tillverkare är säkra kort. Det är säkert att handla från t.ex. Svensktkosttillskott.se eller svenskhälsokost.se och produkter från tillverkare såsom Healthwell har väldigt gott rykte.
 • effectsEffekt

  Är tillskottet mot håravfall, för fylligare hår, eller ska det ge ökad hårväxt? Det är inte säkert att alla tillskott gör exakt det du är ute efter. Läs noga igenom förväntade effekter på produkten så att du får vad du är ute efter. Detta kan vara ett väldigt specifikt problem, men om det t.ex. är så att du är ute efter att behålla hår och motverka håravfall, så bidrar majoriteten av tillskotten på ett eller annat sätt till hälsan av ditt hår.

 • riskPriset
  Likt många kosttillskott är dessa för dagligt bruk, vilket gör att priset kan vara väl värt att se över, speciellt pris per kapsel. Ett billigt tillskott kan vara det just på grund av att det inte innehåller speciellt många kapslar. Tänk på pris per kapsel men även antalet kapslar. Det är oftast skönare att slippa köpa ofta än att kortsiktigt spara en mindre summa.

Vitaminer i hårtillskott

Om du vill ta ett kosttillskott specifikt för att främja hårväxten så är det hårsäckarnas produktion som är den främsta måltavlan. Här är det ett antal vitaminer som är avgörande för hur mycket hår som bildas och av vilken kvalitet, men den främsta är biotin.

 • Biotin: Biotin är också känt som H-vitamin eller B7 och är ett ämne som vi hittar naturligt i bland annat äggula, inälvsmat, nötter och soja. Dess huvudfunktion är att omvandla det vi äter och dricker till energi och hjälper kroppen att producera och påverkar också keratinets uppkomst. Lider man av brist på det här ämnet så brukar det synas på just hår, naglar och hud genom till exempel utslag eller håravfall. Som kosttillskott stimulerar biotin hårsäckarnas förmåga att producera mer hår, men är också bra för hudens och naglarnas kvalitet.
 • Övriga B-vitaminer: Över lag så är även många andra vitaminer i familjen B bra för håret. Medan B12 är nödvändigt för hela vår organism så är andra mer specifikt nyttiga för hårväxten, till exempel B5 som påverkar hur starka hårstråna är och i kombination med B9 främjar hur snabbt de växer.
 • D-vitamin: För nordbor är D-vitamin av alldeles särskilt stor vikt då det här är det ämne som produceras av solljus och som påverkar allt från våra naglar till vårt humör. Det är just på grund av det som både hår och naglar växer snabbare på sommaren, och därför mår man bra av att få i sig lite extra under de mörka vintermånaderna.
 • C-vitamin: En riktig klassiker för hela kroppen som länge har tagits som kosttillskott för att boosta allt från immunförsvaret till humöret. Även håret behöver C-vitamin och det beror på ett antal anledningar. Först och främst så är det tack vare C-vitamin som kroppen kan ta upp järn, vilket i sin tur är viktigt för hårets hälsa, och fungerar antioxidant. Det här är också ett ämne som är avgörande för att kroppen ska kunna producera tillräckliga mängder med proteinet kollagen, som förutom håret även ger bra kvalitet på huden och de inre organen.
 • A-vitamin: Det här är ett ämne som påverkar både hur mycket hår man har på skalpen men också hur mycket det glänser, då A-vitamin hjälper huden att behålla sin fuktighet och stimulerar hårsäckarnas produktion.

Mineraler i hårtillskott

Även mineraler behöver håret för att må bra. Nedan följer några av de viktigaste. 

 • Kisel: Grundämnet kisel ligger bakom hur frisk vår hud och starkt vårt skelett är då det främjar bildandet av bindväv, liksom proteiner som kollagen och elastin och det för håret så viktiga ämnet keratin. Om man lider av brist på kiselsyra så syns det på både hårets och naglarnas kvalitet genom att de blir lite spröda och sköra och lätt går av. Som kosttillskott kallas det här ämnet för silicea och återfinns nästan alltid i de produkter som har hår och naglar som specifik måltavla och i vanlig kost hittar man särskilt höga nivåer i vegetabiliska produkter som spenat, nötter, rödbetor, maskrosor och råris. Du kan läsa mer om Kiseltillskott här.
 • Zink: Ämnet zink hittas i matvaror som skaldjur, kött, ägg, svarta vinbär, bönor, frön och nötter och är viktigt för att vårt immunförsvar ska fungera och att kroppen ska kunna producera hundratals av viktiga enzymer. Brist på zink påverkar håret både direkt och indirekt; dels så det kan ge upphov till skorv och mjälleksem i skalpen, dels då det påverkar hårväxten och hårets kvalitet. Ett matt och grånande hår är till exempel tecken på zink-brist.
 • Järn: Järn förknippas framförallt med blodet då detta mineral hjälper kroppen att producera röda jordkroppar och att forsla syre runtom hela systemet. Det här inkluderar även skalpen och håret som mår mycket bättre om cirkulationen fungerar som den ska.
 • Selen: Ett annat grundämne som är viktigt för kroppen och håret är selen, som bland annat fungerar som en antioxidant men också stimulerar syretillförseln och fungerar som en booster för E-vitamin. Selentillskott går att köpa var för sig.
 • Koppar: Koppar är ett ämne som kroppen behöver mycket lite av men samtidigt gör stor skillnad då det påverkar både huden och hårets kvalitet, liksom är en viktig antioxidant. Förutom att stärka hårstråna så är det också koppar som till stor del är ansvarigt för dess färg, varav brist kan leda till att håret grånar i förtid.
 • Kollagen: är en kroppens viktigaste byggstenar och hittas i nästan alla delar av kroppen främst hud, ben, naglar, ligament, senor och då intressant för oss hår. Kollagen har visat sig påverka hårhälsan och är på många sätt ett tillskott värt att använda, då den naturliga prodkutionen av kollagen i kroppen minskar sakta med åren. Läs mer på vår sida om kollagen.
 • L-Lysin: Hittas i kroppens kollagen och är en av kroppens mest användbara aminosyror. Den används primärt inom hud- och vävnadshälsa där den är en grundpelare men dess inverkan på kroppens kollagen gör den även till ett mineral intressant för hårhälsan. Läs mer på vår sida om L-lysin.

Problem med håret: slitage, avfall, förtunning

Håret avslöjar mycket om den allmänna hälsan och det är därför ingen slump att en trött kropp ofta ackompanjeras av ett trött hår. Medan de flesta problem kan lösas genom en förbättring sina matvanor och fysiska hälsa, så är tillskott av specifika ämnen ofta en snabbare väg och en garanti att man får i sig det kroppen behöver. Håravfall, till exempel, är något som plågar både män och kvinnor och enligt många studier kan det bland annat motverkas genom att stimulera blodcirkulationen, vilket enklast görs genom att hålla bra nivåer av järn och kisel i kroppen.

Om håret är sprött eller matt så är det kvaliteten på hårstråna som är problemet, och inte antalet, och det beror på att hårsäckarna inte producerar tillräckligt mycket keratin för att håret ska bli starkt nog. Ett kosttillskott med zink, biotin och omega fetter ger ett starkare och mer skinande hår.

Torr hårbotten, mjäll och eksem är något som drabbar många människor och kan vara symptom på underskott av viktiga ämnen som B-vitamin, E-vitamin, D-vitamin och niacin, men ironiskt nog kan underskott av dessa vitaminer även leda till fett hår. Symptom av till exempel fett eller torrt hår, kan förvisso bero på så enkla saker som att håret tvättas för ofta eller för sällan, men kan också bero på hormonell obalans.

Mängden näringsämnen beror på individen

Vad man äter och hur mycket är en avgörande faktor i ens välmående. Hur mycket som behövs av exempelvis proteiner och mineraler, vitaminer och fetter beror på ett antal faktorer. Några exempel på det är följande:

 • Storlek: Längd och vikt spelar stor roll för ämnesomsättningen.
 • Ålder: Olika åldrar kräver olika mängder.
 • Aktivitetsnivå: Ett aktiv fysisk livsstil kräver mer än ett stillasittande liv.
 • Hälsotillstånd: Olika sjukdomar eller åkommer kräver ibland mer eller mindre av vissa ämnen.
 • Ärftlighet: hårgenetiken kommer från ens föräldrar på gott och ont – inte bara kvaliteten och färgen men också om det är torrt eller fett.

Genom en bra och varierad kosthållning, anpassad efter de individuella behoven, så kan man få i sig det mesta av det kroppen behöver men kosttillskott gör också stor skillnad. Att veta exakt vad man får i sig och var det brister är inte lätt, och där kan tillskott ge den där påfyllnaden som både kroppen och håret behöver. Det finns ett flertal kosttillskott som är specifikt utformade för att främja hår och naglar, och de kan tas i olika former såsom kapslar eller pulver.

Doktor Mikael (känd från bl.a TV4s nyhetsmorgon) går igenom varför vi tappar håret. 

Omega-fetter

De livsviktiga Omega fetterna återfinns framförallt i fet fisk som lax, makrill och sardiner men också i nötter och frön. Genom att ha tillräckliga nivåer av framförallt Omega 3 så hjälper man kroppens förmåga att bevara fukt, vilket är nödvändigt för att håret ska hålla sig friskt och fräscht.

Yttre behandlingar

Det är viktigt att inse att skönhet kommer inifrån, och för att få ett vackert och friskt hår är det alltid näring som är A och O. Det finns även yttre behandlingar som man kan komplettera med, till exempel regelbundna inpackningar, att trimma topparna och använda hårprodukter som innehåller t.ex. välgörande oljor. Den stora skillnaden är dock att det i de här fallen handlar om att det ges en rent kosmetisk försköning snarare än att påverka kvaliteten på hårstråna, som ju redan vuxit ut hårsäckarna och därmed är ”färdigproducerade”. Det kan liknas vid till exempel mascara, som kan försköna ögonfransarnas utseende men inte ger varken fler, längre eller tjockare fransar. Hemligheten bakom ett vackert hår är med andra ord en frisk allmänhälsa.

Vanliga frågor om kosttillskott för håret

Hur vet jag vad hårtillskott ska innehålla?

Brist på B-vitaminer, zink, järn och kisel är vanliga orsaker bakom onormalt håravfall, sprött och livlöst hår samt hår som inte vill växa. Dessa ämnen återfinns därför i de flesta hårtillskott på marknaden, men koncentrationen av respektive vitamin och mineral kan däremot variera mellan olika produkter. Utan en läkarkontroll och utförliga blodprover är det dock svårt att säga exakt vilket av dessa ämnen man eventuellt har brist på. Därför kan det också vara svårt att veta vilken typ av tillskott man kan bli bäst hjälpt av.

Är det första gången du ska testa ett hårtillskott kan det vara en bra idé att satsa på något som innehåller lite av varje - ett brett B-vitaminkomplex samt lagom mängder av järn, kisel och zink. Upplever du ingen förändring kan det vara värt att byta produkt, alternativt att med hjälp av en läkare ta reda på om det är något av dessa ämnen du behöver lite extra av.

Behöver jag hårtillskott?

Så länge man äter en hälsosam och varierad kost, ser till att motionera regelbundet och får tillräckligt med sömn behövs normalt sett inget hårtillskott, för förutsättningar för en bra hårhälsa är reda uppfyllda. Är livet i obalans och det brister i någon eller flera av dessa grundläggande delar, eller du har symptom som tyder på en bristfällig hårhälsa, kan ett stärkande tillskott hjälpa dig och ditt hår. Kvaliteten på håret speglar ofta hur det står till med hälsan i allmänhet, vilket är varför problem med just håret kan vara en viktig signal om att man behöver göra förändringar kring t ex mat, sömn, stress och fysisk aktivitet.

hur lång tid tar det innan man ser resultat?

Det är varierande från produkt till produkt och person till person. Vissa upplever ingen skillnad, andra upplever en enorm. Du kan räkna med att du borde se skillnad på ditt hår efter ungefär en månad.

Vad händer om jag slutar med hårtillskottet?

Det finns alltid en stor risk att effekterna du upplevt sakta går tillbaka till det normala när du slutar med ett tillskott. Kroppen kommer ju återgå till ruta ett så att säga, men det finns många recensenter som upplever att effekterna är permanenta vare sig tillskottet fortsätter användas eller ej.

Vad är hår egentligen?

Hår är ett slags protein som kallas keratin, ett hornämne, som bildas i människor och djurs hårsäckar på huden. Det finns hårsäckar över nästan hela kroppen och håret fungerar till exempel som ett extra skydd för huden, ett sätt att behålla kroppstemperaturen och motverka att man får friktionsskador.

Från keratin bildas även våra naglar och det är därför det finns en sådan stark koppling mellan håret och naglarnas hälsa. Har man starka, skinande naglar så brukar man också ha bra kvalitet på håret, men om det uppstår bristningar eller om naglarna blir sköra så kan man räkna med att hårstråna också är matta och slitna. Precis som naglarna växer håret hela tiden, och i genomsnitt brukar man säga att det växer ungefär 1 till 1.5cm i månaden.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
85 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester