Bäst i test: Bästa kosttillskottet för lederna 2021

13 aktiva ingredienser med bevisad effekt för leder och ligament.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Lider du av smärta och stelhet i lederna så är du inte ensam. Det här är ett av de absolut vanligaste problemen bland människor i alla åldrar, och kan bero på ett flertal faktorer. Lederna utsätts ständigt för påfrestningar och faktorer som ålder, vikt och yrke påverkar dina leders hälsa, men det gör även specifika sjukdomar och arvsanlag. Med hjälp av kosthållning, träning och kosttillskott så kan du både förebygga och lindra ledproblem. Vi har testat och undersökt olika kosttillskott för lederna som vi hoppas kan hjälpa dig att komma till rätta med dina problem.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

 

Om vårt test av kosttillskott för lederna

Vi utgick utifrån egen research i vårt test. Satte oss in i ämnet och redde ut vad som är sant och falskt inom tillskott för lederna. Efter det så utgick vi från punkterna i avsnittet "Såhär hittar du bästa tillskottet för lederna" för att kunna göra en bedömning om tillskotten på marknaden. Punkter vi valde att fokusera på var alltså:

 • Vad innehåller produkten och vilka aktiva ämnen har den?
 • Har produkten bra ömdömen hos tidigare kunder?
 • Vad är den avsedda effekten av produkten?
 • Ger produkten önskad effekt? Ger den några bieffekter?
 • Hur prisvärd är produkten? Vad blir kostnaden per dag jämför med hur effektiv produkten är?

Vi har därefter betygsatt produkterna mellan 1-10 i dessa punkter och tagit fram en vinnare men även valt att ta med den bästa och den sämsta aspekten i respektive produkt för att underlätta ditt val.

Vilket kosttillskott för lederna är bäst?

Vi har testat många kosttillskott för lederna. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa led-kosttillskottet för fysiskt aktiva: Core Joints

  9,5/10
  Core Joints
  Bäst i test
  Storlek
  120 kaps
  Pris / portion
  3,98 kr
  Aktiva ämnen
  7 st
  159 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.3 / 5 i betyg Svenskt kosttillskott
  • Mycket prisvärd
  • Innehåller nypon och kollagen

  Core Joints är ett kombinationstillskott för ledernas välmående. Här förenas ett antal ingredienser, såsom nyponextrakt, kollagen och MSM för att bidra till en bättre ledhälsa. Bland annat motverkas slitage av brosk och nybildande av detta. Även allmäntillståndet kan förbättras. Core Joints passar speciellt för människor som utsätter sin kropp för fysiska påfrestningar och därmed kan behöva ett tillskott av olika vitala ämnen.

  Innehållet inkluderar bland annat kollagen och kondroitin som stärker och bygger upp brosk, bindväv. Det är dessutom bra för hud och hår. Ämnet MSM underlättar upptaget av B-vitamin och stimulerar kollagenproduktionen. Nyponextraktet är fullt av välgörande C-vitamin, som också bygger upp leder och brosk. Det främjar även immunförsvaret och är en stark antioxidant.

  Det här är en produkt som är full av nyttiga ämnen och passar därför särskilt bra för människor som ligger i riskzonen för att slita ut sina leder, exempelvis de som tränar hårt eller har påfrestande yrken. Kunderna anser att produkten är bra, men att det tar lite tid innan dess effekter kommer och att man bör ta maxdosen för att verkligen märka skillnad. För bästa resultat bör du ta två kapslar om dagen på tom mage innan frukost och middag. Vårt test visade ingen märkbar effekt efter 2 veckor, men efter den tredje, och sista testveckan tyckte flera av testdeltagarna att lederna kändes något mjukare. De största fördelarna märker du dock efter en eller några månaders användning.

  Vi väljer sammanfattningsvis att utse Core Joints till "bästa led-kosttillskottet för fysiskt aktiva". Priset är mycket rimligt och näringsinnehållet väl sammansatt för att ge en god effekt över tid.

  Läs mer
 2. 2. Bästa led-kosttillskottet med kollagen: Core Collagen Pro

  9,3/10
  Core Collagen Pro
  Storlek
  340 g
  Pris / portion
  9,97 kr
  Aktiva ämnen
  2 st
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 i betyg Svenskt kosttillskott
  • Högt kollageninnehåll
  • Innehåller inga kolhydrater

  För en del personer upplevs tabletter och kapslar som svåra att svälja. Med Core Collagen Pro slipper du dock detta problem eftersom tillskottet kommer i pulverform. Pulvret förenar några av de viktigaste ingredienserna för att stärka och bygga upp bindväv, brosk och hud. Bland annat inkluderar det MSM, hydrolyserat kollagen, kondroitin och även C-vitamin för ett maximalt upptag.

  Den rekommenderade dosen är att du tar en skopa om dagen, helst innan frukost. Det går dock bra att öka dosen till två skopor om dagen. Då bör du ta den andra innan middagen. Core Collagen Pro kommer i påsar om antingen 240, 680 eller 1700 g. Smaken finns tyvärr bara i en variant, citronsmak. Pulvret i sig är lätt att blanda ut i vatten eller en smoothie, men eftersom det kan fastna på glasets sidor är det bäst att skölja ur det direkt efter du använt det. Vi upplevde Core Collagen Pro som ett högkvalitativt kollagenpulver som inte hade en smak av något annat än just citron. Vissa pulver av lägre kvalitet kan smaka sämre och på så vis vara svåra att svälja. Effekten vi märkte av pulvret var bland annat att magen kändes lugnare och att återhämtningen efter träningspassen gick snabbare.

  De kunder som redan köpt produkten och gett det ett omdöme anser att den håller en mycket god kvalitet och att smaken är fräsch och tilltalande. Efter några veckors användande noterar de märkbara resultat i form av bättre återhämtning efter träningspass, mindre värk i lederna och fin kvalitet på hud, hår och naglar. Vi väljer alltså att utse Core Collagen Pro till "bästa led-kosttillskottet med kollagen". Priset är också lågt sett till att pulvret räcker relativt länge.

  Läs mer
 3. 3. Bästa led-kosttillskottet mot inflammation: Healthwell QURE Inflamin

  9,3/10
  Healthwell QURE Inflamin
  Storlek
  120 kaps
  Pris / portion
  5,82 kr
  Aktiva ämnen
  5 st
  349 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Goda kundomdömen
  • Högdoserat innehåll
  • Gurkmeja, nypon och boswellia

  Ledvärk orsakas i de allra flesta fallen av inflammationer och därför är den här produkten från Heathwell framställd för att motverka just dem. Här förenas fyra mycket antioxidativa ingredienser: C-vitamin från nyponpulver, gurkmeja, ingefära och Boswellia som alla angriper problemet på sina egna, unika sätt. Genom att ta två kapslar innan frukosten och två innan middagen skapar du ett jämt flöde av ett ämnen som motverkar ledinflammation.

  Allteftersom inflammationen avtar ökar din rörelseförmåga, vilket är en viktig del i behandlingen av vanliga ledsjukdomar som artros och reumatism, liksom värk från träning och påfrestande arbete. Den effekt vi märkte av Healthwell QURE Inflamin var att smärtan efter hård träning minskade. Övriga effekter inser vi kräver en längre tid med intag av tillskottet. De kundrecensioner som finns är dock överlag positiva. Dessa poängterar bland annat hur tillskottet håller värk och smärta i lederna borta. 

  Eftersom priset är relativt högt för en burk på 120 kapslar, drar detta ned helhetsbetyget. Om du väljer Healthwell QURE Inflamin får du dock flera olika ämnen och ört-/växtextrakt i en och samma kapsel. Detta gör det onödigt att köpa flera tillskott för samma ändamål. Priset kan med andra ord motiveras. Vi utser Healthwell QURE Inflamin till "bästa led-kosttillskottet mot inflammation".

  Läs mer
 4. 4. MedicineGarden Curamin

  9,1/10
  MedicineGarden Curamin
  Storlek
  90 kaps
  Pris / portion
  8,84 kr
  Aktiva ämnen
  2 st
  398 kr
  Till Butik

  En produkt som har två huvudfunktioner: att stärka immunförsvaret och att främja ledhälsan genom ökad rörlighet och styrka. MedicineGarden Curamin består av kapslar som innehåller höga koncentrat av gurkmeja och Boswelliasyra som båda är dokumenterat antioxidativa, och som därmed motverkar den oxidativa stress som bryter ner kroppens celler. Här är det lederna som är i fokus, men även kroppens allmänna försvar påverkas mycket positivt av produktens ingredienser.

  Kapslarna bör tas på tom mage innan frukost och middag, och efter en intensivare inledningsperiod på upp till fyra veckor, där du bör ta två om dagen, räcker det i fortsättningen med en. För en bättre allmänhälsa och friskare leder.

  Läs mer
 5. 5. Healthwell Gurkmeja Premium

  8,9/10
  Healthwell Gurkmeja Premium
  Storlek
  60 kaps
  Pris / portion
  4,15 kr
  Aktiva ämnen
  1 st
  249 kr
  Till Butik

  Gurkmeja Premium från Healthwell är en naturlig och ekologisk produkt i kapselform som är framställd för att motverka inflammationer och främja ledhälsan. Genom sin höga halt av det starkt antioxidativa ämnet curcumin som gurkmeja innehåller hjälper du din kropp att bekämpa inflammationer och hålla dig frisk i alla lägen. Särskilt leder men också många andra delar av kroppen kan utsättas för inflammation, och inom traditionell ayurveda är det här viktiga ingredienser för dess motståndskraft. Produkten innehåller även svartpepparextrakt som snabbar på upptaget.

  De som använder Gurkmeja Premium säger att den fungerar bra mot ledvärk och krånglande magar. Varje förpackning innehåller 60, 120 eller 180 kapslar och den rekommenderade dagsdosen är två om dagen, en före frukost och en före middag.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa tillskottet för lederna

Oavsett om du sysslar med crossfit, och belastar lederna hårt under träning, eller börjar känna stelhet och smärta i dem på grund av ålder, kan ett kosttillskott för lederna vara till nytta. Nedan går vi igenom hur du särskiljer olika ledtillskott och vad som gör ett bättre än ett annat:

 • noteInnehållsförteckningen
  Det finns väldigt många ämnen med påstådd effekt på lederna. Längre ner på sidan har vi samlat information om dessa ämnen och deras olika effekter. På grund av att ledproblem ofta är mångfacetterade, behövs en lösning som också är det. Såvida du inte har ett väldigt specifikt problem med dina leder rekommenderar vi att du provar ett tillskott som kombinerar flera ämnen med effekt mot ledproblem.
 • customer_rateKundrecensioner och betyg
  Ett av det bättre sätten att få ett hum om kvaliteten och effekten av ett tillskott är att kolla på hur många som betygssatt och recenserat produkten. Om en kund verkligen lagt tiden på att gå tillbaka till sidan för att göra just detta, så säger det en del om effekten produkten haft på kunden. Så ta ett ögonblick och gå in och se över vad som skrivs, vilka betyg som ges ut och hur många det är som gjort det. Det är en bra indikation på produktens kvalitet.
 • walletPris
  Pris är alltid en viktig faktor, ett högre pris brukar innebära en bättre produkt. Det är inte nödvändigtvis sant här, det beror mycket på hur kostsamma ingredienserna är och det är ingen garanti att dyrare innehåll är lika med bättre innehåll. När priserna kan variera med upp till 200kr så blir det ändå ganska mycket i längden. Se över våra andra punkter och sen gör ett beslut om en dyrare produkt verkligen är värt det. Pris per dos är också värt att tänka på då det kan variera en del.
 • boneEffekt
  Fundera över vilket problem med lederna du har. Är det så att du vill återhämta dig efter träning? Eller har du inflammerade leder som du behöver mildra? Produkterna på marknaden kan vara framställda för det enda och inte det andra, även om det finns många aktiva ämnen med effekt på lederna gör de ofta väldigt olika saker. Så är det t.ex. ledinflammation du lider av så finns det produkter som är mer specifikt gjorda för dig. Ett tillskott med t.ex. gurkmeja skulle passa.

Vilka ingredienser ett bra kosttillskott för lederna innehåller

Vi är vad vi äter och genom att hålla en bra och balanserad kost hjälper vi våra kroppar att hålla sig friska. Vid ledproblem finns det också specifika livsmedel och kosttillskott som är särskilt verksamma men också viss mat och dryck som bör undvikas. Framförallt är det anti-inflammatoriska ämnen som kroppen behöver för att motverka smärta i lederna och det finns vitaminer och mineraler som stimulerar allt från blodcirkulationen till bildandet av brosk och starka senor.

 • check5Gurkmeja
  Ett gammalt beprövat ämne mot ledsmärta är gurkmeja som är en asiatisk krydda utvunnen från växten med samma namn. Det är gurkmejans starkt anti-inflammatoriska egenskaper som gör den så bra mot ledvärk, och den används också mot inflammationer i huden och matsmältningsproblem. För att få dra nytta av dess effekter är det dock viktigt att inte använda den vara som du hittar i livsmedelsbutiker, utan att istället ta den i ren pulverform, gärna i kombination med piperin/svartpeppar som förstärker upptaget.
  Läs mer: Vilken gurkmeja är bäst?

 • check5Glukosamin
  När brosket i dina leder bryts ner så försvinner den isolerande och dämpande effekt som det har för våra ben när du går och rör på sig. Det innebär att benen nu gnids mot varandra, vilket kan göra mycket ont. Glukosamin är en av komponenterna i broskets uppbyggande, och har sedan länge tagits för att hjälpa processen på traven. Ämnet utvinns ofta ur skaldjur och tas vanligtvis i tablettform.
  Läs mer: Vem behöver glukosamin-kosttillskott?

 • check5Kollagen
  Kollagen är ett av de främsta proteinerna för vår hud, ligamenten, brosket, håret och lederna och kan tas som ett kosttillskott i bland annat tablett-, pulver- och vätskeform. Hela 70% av kroppens protein består av just kollagen men det bryts sakta men säkert ner med åldern. Nedbrytningen påskyndas ytterligare av saker som sol, stress, rökning och alkohol. Det tar några månader för kollagentillskottets välgörande effekter att märkas, men till dem hör starkare naglar, fylligare hud och friskare leder.'
  Läs mer: Bästa kollagenpulver och kapslar

 • check5Kondroitin
  Ytterligare ett ämne som är viktigt för broskbildandet, och som ofta tas i kombination med glukosamin. Kondroitin finns i både människor och djur och är viktigt för ledernas hälsa, men meningarna är delade bland forskare när det kommer hur mycket det verkligen hjälper. Vid olika studier så har det rapporterats att patienter med till exempel knäartros upplever en viss smärtstillande effekt, men att det endast rör sig om runt 20% av fallen. Däremot så har mer lovande resultat vad gäller nybildandet av kollagen visats, och därför kan det här vara ett ämne som fungerar särskilt bra i förebyggande syfte.

 • check5Hyaluronsyra
  Under senare år så har det talats allt mer om hyaluronsyra men framförallt i samband med skönhetsprodukter då ämnet återfuktar huden och motverkar rynkor. Faktum är dock att hyaluronsyra också är mycket viktigt för lederna, då det är en komponent i bildandet av den vätska som håller brosket och vävnaderna smorda och fuktiga. Reducerar smärta och hjälper viktiga leder som knän och fingrar att behålla sin rörlighet.

 • check5Boswellia
  Ett mindre känt kosttillskott för ledhälsan kommer ifrån det indiska rökelseträdet Boswellia serrata. Här finns en slags syra som länge har använts inom traditionell medicin för att hålla blodsockernivåerna jämna, men som också har visat sig motverka smärta och underlätta ledernas rörlighet. Inom ayurveda används det här ämnet ofta i kombination med gurkmeja.

 • check5MSM
  Enligt många ett mirakelmedel mot just ledbesvär. Bakom förkortningen döljer sig den längre, vetenskapliga benämningen metylsulfonylmetan, men i vardagligt tal kan man också kalla det för organiskt svavel. Ämnet utvinns ur alger och tas upp särskilt bra i kombination med C-vitamin, och har som sin huvudsakliga funktion att bygga upp kroppens olika vävnader. Vid studier har människor med ledproblem som artros upplevt ett flertal positiva effekter av MSM, inklusive minskad smärta och stelhet, ökad rörlighet och snabbare återhämtning. Lederna får med andra ord hjälp från flera håll, och det underlättar dessutom för den som lider att kunna motionera, vilket i sin tur förbättrar ledernas tillstånd.
  Läs mer: Test av MSM-pulver

 • check5Omega 3
  En av de nyttigaste fettsyrorna som ofta tas i form av fiskleverolja och som har anti-inflammatorisk effekt på lederna. Många forskare menar att människor inte får i sig en bra balans mellan Omega 3 och Omega 6, där den sistnämnda fettsyran ökar på inflammationer i kroppen. Ett regelbundet intag av Omega 3 kan ha fördelaktiga resultat på människor med ledproblem som reumatism, men är också bra för hjärtat och kärlen, liksom mot eksem och astma.
  Läs mer: FitnessFrank testar Omega 3

 • check5C-vitamin
  Gamla, hederliga C-vitamin är ett ämne som återkommer i många sammanhang, och det beror inte minst på dess immunförhöjande och anti-inflammatoriska verkan. Genom att bibehålla bra nivåer av vitamin C hjälper du kroppen att ständigt vara redo och hålla sig frisk. Specifikt för ledbesvär så är C-vitamin bra då det ofta är infektioner och inflammationer som är bovarna i dramat.
  Läs mer: Allt du behöver veta om C-vitamin

 • check5D-vitamin
  Särskilt i mörka, skandinaviska länder talas det mycket om D-vitamin, då det är ett ämne som människan framförallt får i sig genom att vistas i solljus. Brist kan leda till problem med skelettet, vävnaderna och den mentala hälsan och studier har visat att personer som får i sig tillräckligt med D vitamin tenderar att löpa lägre risk för vissa ledsjukdomar. Det finns dock ännu inga klara slutsatser, då människor i soligare länder också har andra kostvanor och lever i högre temperaturer, vilket kan främja led-hälsan avsevärt.
  Läs mer: Fördelar med D-vitamin

 • check5Nyponpulver
  Nyponpulver kan lätt blandas ner i frukostmueslin eller i en smoothie, och ger en välkommen boost av C-vitamin och motverkar inflammationer. Mycket populärt kosttillskott hos människor med exempelvis artrit och artros, samt personer som vill stärka immunförsvaret lite extra. Nypon innehåller något som kallas galaktolipider och som är ett slags fett som skyddar kroppen på flera olika sätt. När det kommer till just inflammerade leder kan de bromsa tillförseln av vita blodkroppar och med det hindra svullnaden, vilket hämmar smärtan.
  Läs mer: Nyponpulver bäst i test

 • check5Grönt te
  Ett av de mest naturliga sätten att bekämpa cellernas nedbrytande, inflammationer och ledvärk på är att dricka grönt te regelbundet. Den här typen av te innehåller ett ämne som heter katechin och som är en mycket stark antioxidant, och det pågår studier inom många olika fält när det kommer till just detta ämne. Förutom att bekämpa de inflammationer som får lederna att göra ont så kan grönt te också hjälpa människor att gå ner i vikt, stimulera blodcirkulationen och stärka immunförsvaret.

 • check5Ingefära
  Liksom gurkmeja så har ingefära länge använts inom folkmedicin för att motverka inflammationer och magproblem. Det här är ett naturämne som särskilt rekommenderas för människor som lider av artros, då dess höga halt av anti-inflammatoriska gingeroler är särskilt välgörande.
  Läs mer: Ingefärans positiva egenskaper

Vanilga frågor om kosttillskot för leder

Funkar ledtillskott?

Det finns många studier som visar på att tillskott för leder är effektiva och verkligen hjälper att lindra och förebygga ledproblem. Har du dock någon allvarlig ledsjukdom eller liknande ska du alltid ta kontakt med läkare för korrekt medicinering, men även där kan tillskott ha sin plats.

Hur fungerar kosttillskott för leder?

Detta beror väldigt mycket på vilka aktiva ämnen som tillskottet innehåller. Många innehåller anti-inflammatoriska ämnen vilket skulle hjälpa mot inflammerade leder, andra innehåller t.ex. byggstenar i brosk, senor och ben och hjälper dig stärka och förebygga skador i dina leder.

Bör jag ta tillskott för leder?

Har du problem med smärta i dina leder, eller sliter på dem genom hårdträning, borde du definitivt överväga att testa ett kosttillskott för leder. Din kropp ska hålla livet ut och gå och dra på smärta i onödan ska ingen behöva göra.

Vilket är det bästa kosttillskottet för lederna?

Detta beror på vilket ledproblem du har och vad du behöver använda tillskottet till. I vårt test fick Core Joints topplacering på grund utav de egenskaper den innehar, men det är ingen garanti att det passar just dina behov. Använd gärna vår guide till bäst till skott för dig i avsnittet "Såhär hittar du bästa tillskottet för lederna"

Varför får vi ont i lederna?

Ledproblem kan uppstå på grund av sjukdom eller skada, men också ärftlighet och livsstilsrelaterade saker som stillasittande, rökning och övervikt. Till de vanligaste ledsjukdomarna hör

 • Artros – brosket som skyddar benen i lederna från att gnugga mot varandra bryts ner och orsakar smärta
 • Gikt – en sjukdom som orsakas av för höga nivåer av urinsyra i kroppen och som orsakar smärtsamma inflammationer i lederna.
 • Ledgångsreumatism – stelhet, svullnader och smärta i lederna orsakad av inflammation
 • Diabetes – en försämrad blodcirkulation kan få lederna att värka
 • Inflammationer – om du belastar lederna genom att exempelvis ha på dig fel slags skor när du går eller springer kan de bli inflammerade och värka
 • Infektioner – vid olika virussjukdomar och skador händer det att lederna blir infekterade

Det finns också många andra ledsjukdomar och dessutom en rad olika skador som kan ge problem. Träning som är för hård eller övningar som inte utförs korrekt kan ge smärta och svullnader, liksom kyla och yttre trauman. Kosten spelar också en stor roll och det finns olika typer av livsmedel som antingen kan förvärra eller förbättra ledproblemen. Ett ämne som det forskas en hel del om är också relationen mellan mental ohälsa och värk i lederna. Stress, sömnlöshet och depression kan dels leda till spänningar i kroppen men också påskynda nedbrytningen av cellerna genom så kallad oxidativ stress och ett sänkt immunförsvar.

Vad har lederna för funktion?

Den mänskliga kroppen har 360 leder och även om de finns olika sorter så är deras gemensamma funktion att möjliggöra rörelseförmågan. Ta till exempel en arm; den har en led uppe vid axeln, en vid armbågen, en vid handleden och ett flertal via handen ut till fingertopparna. Hade lederna inte funnit där hade armen och fingrarna varit helt stela, och det hade inte varit möjligt att göra saker som att hålla, lyfta, vrida och vinka.

Lederna är alla de ställen där olika skelettdelar möts och genom ett intrikat system av brosk, senor, ligament och muskler hålls allt samman och saker som böjningar, vridningar, sparkar och steg tillåts. Det innebär att dessa ”mötespunkter” hela tiden befinner sig i rörelse och därmed också utsätts för påfrestningar.

Vem drabbas av ledproblem?

Precis alla människor kan drabbas av ledproblem men vissa löper högre risk än andra. Artros är till exempel vanligare från medelåldern och uppåt, medan människor som har mycket stillasittande jobb ofta får problem med rygg och nacke. Personer som utför upprepade rörelser i specifika kropps-ställningar, exempelvis frisörer och kassapersonal, får ofta problem med armar och axlar. Tränar man hårt utan att värma upp är man mer benägen till led- och muskelskador, och alla människor blir känsligare med åldern. Ytterligare en riskfaktor är övervikt: ju mer en människa väger desto mer belastas lederna, särskilt höfterna, knäna och fotlederna.

Hur förebygger man ledproblem?

Ju starkare muskler och normalare kroppsvikt en människa har, desto mindre belastas lederna. Av den anledningen är det viktigt att vara rädd om sin kropp och försöka hålla den i så fin form som möjligt. Det första rådet som exempelvis artroslidande brukar få är att gå ner fem kilo, och människor som lyckas minska på midjemåttet upplever ofta en markant skillnad. Du kan prova på det här själv: ta två förpackningar med 1 kg mjöl eller socker och gå upp för en trappa eller spring runt kvarteret: du kommer snabbt känna hur stor skillnad bara ett par kilon gör.Styrketräning är också ett fantastiskt sätt att hålla lederna i toppform på. Det beror framförallt på att starka muskler dämpar den påfrestning som lederna drabbas av, och de hjälper även kroppen i allmänhet att vara i bättre form. Människor som tränar regelbundet brukar väga mindre och få bättre blodcirkulation och har dessutom en tendens att röra mer på sig i vardagen.

Hur behandlar man problem med lederna?

Enkelt uttryckt så är hemligheten bakom behandlingen av alla former av ledsmärta följande mantra: avlastning, inte belastning. Det är därför som det till exempel är bättre att simma än att springa om man vill lindra sina problem genom träning, och varför viktnedgång är A och O. Genom sjukgymnastik och stöd för knän och armbågar kan en hel del av belastningen avhjälpas, men det finns också hjälp att få via akupunktur, laserbehandlingar, ultraljud och värmebehandlingar. Ofta är det en kombination av flera saker som hjälper, och därför är det bra att prova på vad som funkar eller inte, så länge det inte kan vara skadligt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
88 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senaste tester