Bäst i test: Bästa Kosttillskottet för klimakteriet 2022

För kvinnor är klimakteriet en oundviklig del av livet. Men samtidigt innebär det i många fall stora omvälvningar för kroppen. Vi har tittat på de bästa tillskotten för klimakteriet för dig som vill säkerställa optimal kroppslig balans.
maria andersson
Skriven av Maria Andersson
Uppdaterad juli 2022

Klimakteriet innebär i stor utsträckning en helkroppslig omställning. Väsentliga hormon såsom östrogen och progesteron skiftar i mängd och balans, och då dessa reglerar ett flertal kroppsliga funktioner så kan effekterna i många fall bli högst påtagliga.

Såväl levnadsvanor som val av tillskott kan ha stor betydelse för lindring av klimakteriebesvär. Här har vi tittat närmare på de kosttillskott som är särskilt framtagna och sammansatta för dig som närmar sig eller är i klimakteriet.

Dessa kosttillskott blev våra favoritval.

Bästa Kosttillskottet för klimakteriet:

 1. Bäst i test: Balans Plus
 2. Bästa billiga kosttillskottet för klimakteriet: Healthwell Super Bidrottninggele
 3. Bästa premiumkosttillskott för klimakteriet: Solgar MenoPrime
 4. Bästa kosttillskott för klimakteriet från kundbetyg: Femarelle Recharge
 5. Bästa komplextillskottet: Better You Balans Kvinna
 1. Bäst i test: Balans Plus

  9,7/10
  Naturtillskott med spännande pollenextrakt samt flera vitaminer.
  Balans Plus
  Bäst i test
  Form
  Tabletter
  Storlek
  120 st
  Räcker i
  60 dagar
  Pris / dag
  6 kr
  Till Butik
  365 kr
  Till Butik
  365 kr
  Fördelar
  • Mångfacetterad mängd B-vitamin
  • Naturextrakt från pollen och rödklöver
  • Minskar värmevallningar
  Nackdelar
  • Risk för reaktion vid pollenallergi

  Balans Plus är ett naturligt kosttillskott med en sammansättning särskild anpassad till personer som är i klimakteriet eller i övergångsperioden. Med ett flertal extrakt från växtriket blir det ett sätt att minimera mängden värmesvallningar, svettningar och humörskiften som för många blivit en oundviklig del av klimakteriet.

  Något som särskiljer detta kosttillskott från övriga är att dess effekt i stor utsträckning härleds ur pollenextrakt och rödklöver. Men då tillskottet även innehåller ett B-vitaminkomplex så säkerställer den även bra tillgång på dessa vattenlösliga vitaminer.

  Den rekommenderade dosen motsvarar två tabletter om dagen. Tabletterna är lättsvalda och saknar påtaglig bismak. De blir lätt en del av vardagsrutinen, och många i vår testpanel upplevde att de hade en utjämnande effekt.

  Letar du efter en naturprodukt med beprövad effekt så är det här ett kosttillskott som är väl värt att överväga för alla klimakterierelaterade problem.

  Läs mer
 2. Bästa billiga kosttillskottet för klimakteriet: Healthwell Super Bidrottninggele

  9,5/10
  Prisvärt kosttillskott med väldigt unik sammansättning och 4% 10-DHA.
  Healthwell Super Bidrottninggele
  Form
  Kapslar
  Storlek
  30 st
  Räcker i
  30 dagar
  Pris / dag
  7 kr
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Naturliga näringsämnen från honung
  • Innehåller många gynnsamma enzymer
  • Högdoserat Royal-Jelly-extrakt
  Nackdelar
  • Ej för pollenallergiker

  Healthwell Super Bidrottningsgelé är ett högdoserat kosttillskott för klimakteriebesvär som består av ett extrakt av gelé från bidrottningen. Därför innehåller den naturligt påtagliga mängder av ett stort antal vitaminer, mineraler och aminosyror. Särskilt eftertraktad är bidrottningsgelé då den innehåller ett  väldigt stort antal enzymer som har både fristående effekt och främjar upptaget av näringsämnen.

  Något som vi definitivt gillar med detta kosttillskott är att det är ett av de få tillskott som innehåller påtagliga mängder av gelé från bidrottningen. Som potent extrakt motsvarar varje enskild kapsel ett helt gram gelé. Den rekommenderade dosen på två kapslar innebär därför två gram gelé per dag.

  Bidrottningsgelé har uppmärksammats för att många upplever att det jämnar ut hormonsvallningar. I vår testpanel upplevde många att det hade en påtaglig effekt på humöret, och att irritationsnivån i testgruppen på det stora hela sjönk.

  En förvånansvärt prisvärd produkt som många upplever ger valuta för pengarna.

  Läs mer
 3. Bästa premiumkosttillskott för klimakteriet: Solgar MenoPrime

  9,3/10
  Kvalitetssäkrat tillskott särskilt framtaget för kvinnor över 45.
  Solgar MenoPrime
  Form
  Tabletter
  Storlek
  30 st
  Räcker i
  30 dagar
  Pris / dag
  10 kr
  Till Butik
  285 kr
  Till Butik
  285 kr
  Fördelar
  • Labbtestad kvalitet
  • Robust multiextrakt
  • Veganvänligt
  Nackdelar
  • Kostar ganska mycket

  MenoPrime är tillverkat av välkända Solgar. Det innebär att man får ett labbtestat tillskott som innehåller noggrant utvalda verksamma ämnen med beprövad effekt. Med särskilt fokus på saffransextrakt skapas rätt förutsättningar för god sömn, bättre humor och en allmän antioxidant effekt.

  Den särskilda blandningen av extrakt från saffran och rabarber gör detta till en väldigt verksam produkt. Kombinationen av lugnande och antiinflammatoriska ämnen skapar rätt förutsättningar för att både förebygga och mildra klimakterierelaterade besvär. En tablett per dag täcker rekommenderad dagsdos.

  Testpanelen tyckte att det var ett kosttillskott som på det stora hela fungerade lugnande. Den långverkande effekten gjorde att det gav god effekt under hela dagen.

  Läs mer
 4. Bästa kosttillskott för klimakteriet från kundbetyg: Femarelle Recharge

  9,1/10
  Unikt sojabaserat kosttillskott med trogen användarskara.
  Femarelle Recharge
  Form
  Kapslar
  Storlek
  56 st
  Räcker i
  28 dagar
  Pris / dag
  7 kr
  Till Butik
  209 kr
  Till Butik
  209 kr
  Fördelar
  • Innehåller fytoöstrogener
  • Uppiggande
  • Patenterat sojaextrakt
  Nackdelar
  • Kan påverka magen negativt

  Femarelle Recharge är en på många sätt speciell produkt. Den bygger på ett patenterat sojaextrakt där som har en särskild hormonellt balanserande effekt som säkerställer att kroppen har tillgång på naturmaterial som strukturellt sett liknar östrogen.

  Med sojaextrakt, linfrö och tillsatt B6 ger Femarelle Recharge ett ofta väl behövligt tillskott av många ämnen vars avsaknad är direkt kopplad till många utav de problem som uppstår i samband med klimakteriet.

  Testpanelen upplevde på det stora hela att kosttillskottet bidrog med både ork och energi. De lättsvalda kapslarna kunde utan problem tas såväl morgon som kväll. En effektiv produkt som är unik i sitt slag.

  Läs mer
 5. Bästa komplextillskottet: Better You Balans Kvinna

  8,9/10
  Oerhört mångfacetterat tillskott med hela 11 aktiva ämnen och vegetabiliska kapslar.
  Better You Balans Kvinna
  Form
  Kapslar
  Storlek
  60 st
  Räcker i
  30 dagar
  Pris / dag
  10 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Multikomplex
  • Innehåller probiotika
  Nackdelar
  • Mindre mängd av varje aktivt ämne

  Better You Balans Kvinna är förmodligen en av de allra mest helgarderade klimakterietillskotten. Produkten har ett axplock av de flesta ämnen som förekommer i övriga klimakterieprodukter. Haken är däremot att mängderna av varje enskilt ämne är jämförligt mindre än när det kommer till mer specialiserade tillskott.

  Bredden på innehållet gör detta till ett kosttillskott för dig som vill täppa till näringsmässiga eller kostrelaterade luckor som annars skulle kunna bidra till ökade klimakterieproblem. Därför kan det med fördel användas som komplement till övriga tillskott, eller fristående för dig som känner att du vill fylla på.

  Läs mer

Köpguide: Så hittar du bästa Kosttillskottet för klimakteriet

För att göra det enkelt för dig att välja rätt har vi tittat närmare på några av de särskilda faktorer som är värda att överväga när man väljer kosttillskott för klimakteriet. Dessa är bland annat följande:

Förebyggande effekt

Klimakteriet innebär en drastisk hormonell omställning. Att sträva efter att direkt justera hormoner i förebyggande syfte är däremot sällan särskilt framgångsrikt, då skiftet sker först när klimakteriet inträffar. Däremot är det ofta gynnsamt att säkerställa fullgod tillgång på vitaminer och mineraler som förebyggande åtgärd. Om kroppen har rätt byggstenar blir skiftet med största sannolikhet mildare.

Lindrande effekt

När väl klimakteriet har inträffat så upplever många en god effekt av produkter som direkt strävar efter att påverka hormonella nivåer och det metabola systemet. Många uppger att fytoöstrogener och vissa enzymer är till stor hjälp efter klimakteriet har inträffat.

Sammansättning

Typiskt sett så har man att välja mellan tillskott med specifik eller bred sammansättning. Vad som är rätt val är väldigt svårt att säga då det beror på många individuella faktorer. I många fall kan det faktiskt vara till stor fördel att kombinera ett generellt tillskott med ett specifikt.

Dagsdos

Det bör definitivt uppmärksammas att vissa människor helt enkelt inte gillar att svälja tabletter. Hör du till en av dessa kan det vara bra att överväga ett tillskott där det räcker med en tablett per dagen. Många som upplever tablettobehag förfäras när de väl inser att dagsdosen kan motsvara upp till fem tabletter.

Mängd

Antalet tabletter per burk avgör i många fall hur ofta man behöver fylla på förrådet. Ibland kan det vara väldigt bekvämt att veta att man har en burk som räcker tillräckligt länge. Vill du vara helgarderad är det därför värt att överväga större burkar.

Kostnad

Det är svårt att komma ifrån faktumet att kostnaden alltid är en viktig faktor. Därför kan det vara värt att titta på om det billigare alternativet fungerar. Däremot är det sällan en bra idé att låta priset prioriteras över ren och skär effekt.

Hur vi utsåg bästa Kosttillskotten klimakteriet

Vi tillämpade ett såväl praktiskt som teoretiskt perspektiv för att säkerställa ett så rättvisande synsätt som möjligt. Det innebär att vi tittat på såväl subjektiv som objektiv förväntat effekt av kosttillskotten. Följande har vi lagt fokus på:

 • Sammansättning: Vad innehåller produkten?
 • Effekt: Innehåller produkten verksamma ämnen?
 • Dagsdos: Hur många tabletter om dagen krävs?
 • Mångfacettering: Har produkten bred verkan?
 • Kostnad: Är det ett bra pris på produkten och hur står sig den i förhållande till de andra vi testat?

Testpanelen utgjordes av såväl personer inom kosttillskottens målgrupp, som personer med gedigna tidigare erfarenheter av kosttillskott. På så sätt strävade vi efter att säkerställa ett rättvisande perspektiv utifrån ett flertal infallsvinklar.

FAQ: Vanliga frågor om kosttillskott för klimakteriet

Vi har samlat några av de frågar och funderingar som vi upplever ofta dyker upp när det handlar om denna sorts kosttillskott.

Vilket kosttillskott för klimakteriet är bäst?

Balans plus är helt klart det bästa kosttillskottet för klimakteriet. Hög prisvärdhet och beprövad sammansättning gör det till ett tillskott som går att lita på i alla lägen.

Spelar det någon roll vilket kosttillskott man väljer?

Det tål att påpekas att skillnaden mellan kosttillskott ofta är enorm. Allt ifrån sammansättning till dosering och tablettutförande kan skilja sig åt. Därför är det en bra idé att endera välja ett kosttillskott som innehåller det man efterfrågar, eller vara villig att testa sig fram.

Vilket kosttillskott för klimakteriet bör man välja?

Eftersom klimakterierelaterade problem kan vara högst individuella är det verkligen svårt att ge ett råd som passar alla. Typiskt sett så bör man förhålla sig till beprövade kosttillskott med innehåll som har visat sig ge god effekt. Att vara villig att testa sig fram för att hitta något som passar en själv är däremot en bra inställning.

Är det nödvändigt med kosttillskott för klimakteriet?

Nödvändigt är ett väldigt absolut ord. Många klarar sig bra under klimakteriet helt utan tillskott. Andra upplever däremot att det gör enorm skillnad, och att de inte skulle vilja vara utan särskilda kosttillskott. Tumregeln är att man bör överväga förebyggande tillskott om man förväntar sig besvär, och definitivt testa kosttillskott om man upplever problem.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5

Bäst i test - Bästa Kosttillskott för klimakteriet enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test: Balans Plus
 2. Bästa billiga kosttillskottet för klimakteriet: Healthwell Super Bidrottninggele
 3. Bästa premiumkosttillskott för klimakteriet: Solgar MenoPrime
 4. Bästa kosttillskott för klimakteriet från kundbetyg: Femarelle Recharge
 5. Bästa komplextillskottet: Better You Balans Kvinna

Kosttillskott för klimakteriet finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svensk Hälsokost och Svenskt Kosttillskott .