Bäst i test: Bästa kreatinet 2021

Vi har testat alla olika former av kreatin för att du ska hitta det bästa kreatintillskottet för just dig
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Kreatin är ett av de mest populära kosttillskott som används av människor som vill bygga muskelmassa, maximera prestandan och öka styrkan. Vi har granskat och jämfört de bästa kreatintillskotten på den svenska marknaden. Läs vidare om testet nedan och varför vi valde Core Creatine Pro till bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av kreatin

Kreatintillskott är mycket populärt i fitnessvärlden och antalet tillskott har vuxit enormt. Många innehåller bara rent kreatin medan andra har många andra aktiva ämnen för att boosta effekten. Vissa är i pulverform och vissa är kapslar. Men hur skiljer man egentligen tillskotten åt? 

Vi tycker inte det känns riktigt som en rättvis jämförelse att ställa två väldigt olika tillskott mot varandra så har därför valt ut den bästa produkten i olika kategorier. För att sedan avgöra vilket tillskott som är bäst i varje kategori har vi låtit vår testpanel testa tillskotten i en månads tid. De har sedan fått betygsätta dem på ett antal punkter med hjälp av följande frågor: 

 • Form: Är kreatinet i pulver- eller kapselform? Om det är ett pulver, är det lättlösligt i vatten och hur smakar det? Om det är kapslar, är de i så fall lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta åt gången?
 • Effekt: Ger kreatinet önskad effekt? Har du fått några bieffekter av produkten?
 • Innehåll: Vilka kreatinsorter innehåller produkten? Hur bra tas kreatinet upp av kroppen? Innehåller den några extra tillsatser för ökad biotillgänglighet? Finns det några övriga aktiva ämnen i produkten som vitaminer och mineraler? Hur mycket tillsatser i form av konserveringsmedel, sötningsmedel eller emulgeringsmedel innehåller produkten?
 • Omdömen: Vad tycker tidigare kunder om produkten? Är de flesta positiva eller är det något som många stör sig på med produkten? Vad har den fått för snittbetyg hos återförsäljare?
 • Pris: Vad kostar produkten i förhållande till hur mycket kreatin den innehåller? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa produkten?

Vilket kreatin är bäst?

Vi har testat många kreatin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive kreatin samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa kreatinet: Core Creatine Pro

  9,5/10
  Core Creatine Pro
  Bäst i test
  Pris / portion
  8,03 kr
  Port. / förp.
  31
  Vikt / förp.
  340 g
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 användarbetyg
  • Kreatinblandning
  • Med citrullin-malat

  Core Creatine Pro från Svenskt Kosttillskott är ett svenskt kvalitetssäkrat kreatintillskott som till skillnad från många övriga produkter förenar ett flertal olika kreatinkällor för att säkerställa såväl hög effektivitet som snabbt upptag. Detta innebär att man kan vara säker på att få de bästa fördelarna från kreatin utan att behöva riskera att behöva maximera doseringen, drabbas av fysiskt obehag eller tampas med några av de andra problem som är vanligt förekommande vid användandet av ensidiga kreatinprodukter.

  • Unikt mångfacetterad kreatinblandning.
  • Snabbverkande och fungerar utan laddningsfas.
  • Innehåller även l-citrulin som främjar syresättning och prestation.

  Det är knappast någon hemlighet att kreatinmarknad är mer eller mindre mättad på produkter. Därför är det spännande att se lite nytänk från Svenskt Kosttillskott. Då det har blivit allt mer populärt att skapa kreatinblandningar så är det spännande att se hur ett helsvenskt företag leder utvecklingen. Med Core Creatine Pro kan man vara säker på att få en både snabbverkande och effektiv kreatinprodukt.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga kreatinet: Core Creatine

  9,3/10
  Core Creatine
  Pris / portion
  0,99 kr
  Port. / förp.
  100
  Vikt / förp.
  500 g
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 användarbetyg
  • 100 % kreatinmonohydrat
  • För daglig användning

  Core Creatine från Svenskt Kosttillskott är föregångaren till deras Pro-produkt och även en given klassiker. Då Core Creatine helt och hållet består av kreatinmonohydrat är det på en och samma gång en oerhört beprövad och effektiv produkt. I tider då det blivit allt mer vanligt med kreatinblandningar så har intressant nog även efterfrågan på klassiskt, traditionellt och rent kreatin även ökat. Därför är Core Creatine i ständigt hög efterfrågan.

  • Hundra procent kreatinmonohydrat.
  • Helt utan tillsatser.
  • Det klassiska valet med gedigen vetenskaplig och beprövad effekt
  Läs mer
 3. 3. Star Nutrition Creatine Monohydrate

  9,3/10
  Star Nutrition Creatine Monohydrate
  Pris / portion
  1,29 kr
  Port. / förp.
  100
  Vikt / förp.
  500 g
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 användarbetyg
  • Lätt att blanda
  • Räcker länge
 4. 4. GAAM Creatine Monohydrate, 500 g

  9,3/10
  GAAM Creatine Monohydrate, 500 g
  Pris / portion
  1,09 kr
  Port. / förp.
  100
  Vikt / förp.
  500 g
  109 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 användarbetyg
  • Populär produkt
  • Snabb leverans
 5. 5. Optimum Nutrition Creatine Powder

  9,1/10
  Optimum Nutrition Creatine Powder
  Pris / portion
  2,05 kr
  Port. / förp.
  63
  Vikt / förp.
  317 g
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 användarbetyg
  • 100 % kreatin
  • Tas upp snabbt

  Optimum Nutrition har länge varit synonymt med kvalitativa och pålitliga kosttillskott där man helt enkelt vet vad man får. Deras Creatine Powder är något utav en modern klassiker och innehåller inget annat än kreatinmonohydrat. Som ett givet val för fysiskt aktiva personer som vill prestera på högsta möjliga nivå och även säkerställa riktigt effektiv återhämtning så är Creatine Powder ett riktigt bra alternativ.

  • 99% kreatinmonohydrat.
  • Helt utan verksamma tillsatser.
  • Vetenskapligt bevisad effekt på träningsresultaten.

  Få ämnen har studerats så noggrant som just kreatin. Det är unikt i sin förmåga att möjliggöra prestationer på hög nivå och samtidigt vidhålla hög säkerhetsprofil. Därför är det ett av världens mest använda kosttillskott och är numera populärt bland såväl professionella atleter som glada amatörer. Creatine Powder från Optimum Nutrition är därför bevisat gynnsam för dig som tränar.

  Läs mer
 6. 6. Pro Nutrition Creatine

  8,7/10
  Pro Nutrition Creatine
  Pris / portion
  1,89 kr
  Port. / förp.
  100
  Vikt / förp.
  500 g
  189 kr
  Till Butik

  Populära Pro Nutrition är ett givet val bland personer som vill ha produkter som har bevisat effekt när det kommer till muskeltillväxt och prestationsförmåga. Deras Creatine är en produkt som är lika okomplicerad som den är verksam. Den innehåller inget annat än kreatinmonohydrat, vilket gör att den har ett gediget forskningsunderlag när det kommer till bevisad effekt. Därför är den populär bland personer som vill ha en klassisk kreatinprodukt som helt enkelt fungerar.

  • Består helt och hållet av kreatinmonohydrat.
  • Klassisk kreatinform med bevisat gynnsam effekt på muskeltillväxt och prestationsförmåga.
  • Perfekt för dig som vill undvika kreatinblandningar med oklar effekt.

  Som en av de mer populära klassiska kreatinprodukter är Pro Nutrition Creatine ett beprövat och säkert val för dig som vill ha ett kreatin som fungerar. Inga andra kreatinformer har så omfattande dokumenterad effekt som just kreatinmonohydrat.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du det bästa kreatinet

Kreatin finns i flera olika former. Pulver är den vanligaste, men även kapslar är populära. Innan du bestämmer dig för vilket tillskott du ska använda, bör du läsa igenom vår köpguide. På så vis får du en snabb överblick av de viktigaste delarna att hålla utkik efter.

De olika formerna som kreatin säljs i är följande fyra varianter:

 • pulver

  Kreatinpulver

   Den vanligaste och mest populära formen av kreatin. Lätt att dosera och blanda med andra tillskott. Billigt och smidigt alternativ. Vill du ha så mycket kreatin som möjligt för dina pengar ska du välja ett pulver.
 • kapslar

  Kreatinkapslar

   Kapslar hamnar på andra plats när det gäller popularitet. De innehåller oftast 100 % kreatin, men de kan också innehålla vitaminer och mineraler som är bra vid träning. Ett bra val om du inte gillar smaken av kreatin eller ett smidigt alternativ att ha med sig. Kapslar är betydligt dyrare än pulver.
 • flytande

  Flytande kreatin

   Flytande kreatin marknadsförs som mer biotillgängligt men det finns inget tydligt konsensus i den frågan. Det finns få aktörer som säljer flytande kreatin och vi rekommenderar inte att man väljer ett flytande kreatintillskott.
 • mix

  Kreatinblandningar

   Kreatin finns i flera olika tillskott, från PWO till gainers. Det är vanligt att du får i dig kreatin från flera olika källor utan att du vet om det. Kolla noga på dina tillskott - du kanske inte ens behöver köpa kreatin som separat tillskott för att tillgodose dagsbehovet. Vi rekommenderar dock att välja andra tillskott utan kreatin och ett separat kreatintillskott för att enklare dosera.

Olika typer av kreatin

Typen av kreatin spelar också roll när du ska köpa kreatintillskott. Det finns mängder av olika kreatintillskott, oftast handlar det om hur kreatinet är bundet och till vilka molekyler. Men det är egentligen bara tre former som säljs idag och de är följande:

 • Kreatinmonohydrat är idag det absolut vanligaste och mest uppskattade kreatinet. Det är också det billigaste. Forskning som har gjorts på kreatin har i majoritet varit på monohydrat och det finns gott om studier som bevisar kreatinets fördelar på träning. Kreatinmonohydrat består av 88 % rent kreatin bundet till 12 % vatten.
 • CEE, eller kreatinetylester är en ny variant av kreatin som snabbt blivit populär. Denna form av kreatin är dyrare men har visat sig ha en väldigt god upptagningsförmåga. Förmodligen en form av kreatin som kommer att ta över marknaden allt mer.
 • Kreatincitrat är också en ganska vanlig form. Kreatinet är på bundet till citronsyramolekyler vilket tros påskynda upptagningen och ge extra energi till musklerna. Forskningen är än så länge bristfällig här.

Om du hittar beteckningen ”micronized” (mikroniserat) på förpackningen så betyder det bara att kreatinpartiklarna är väldigt små och lättupptagliga för kroppen. Om du upplever magproblem i samband med kreatin så rekommenderar vi att köpa ett kreatintillskott som är mikroniserat.

Andra viktiga aspekter, som är lite svårare att veta utan att testa produkten själv, är hur lättlösligt det är i vatten, hur det smakar och hur prisvärt det är. Här kan man istället dra nytta av exempelvis vårt test här på sidan, eller själv läsa användarkommentarer hos en återförsäljare för att själv bilda sig en uppfattning.

Frågor och svar om kreatin

Nedan listar vi övriga frågor och svar relaterade till kreatin

Hur får man ett ökat upptag av kreatin?

Det bästa sättet är att ta kreatin tillsammans med kolhydrater av något slag. I en smoothie, tillsammans med en frukt eller i en fruktjuice. Då får man även med sig en hel del nyttiga vitaminer på köpet. Vitaminer är bra för den allmänna hälsan och ökar chanserna att man kan träna utan avbrott på grund av förkylningar och virus.

Hur mycket kreatin ska man ta?

 • Det dagliga intaget för en normal, frisk person, enligt de studier man gjort, är 3 gram om dagen under en kort tid.
 • Intaget bör ligga runt 5 gram per dag för en normalt idrottande person. Det gäller oavsett om man tränar eller har vilodag.
 • Kreatinet bör intas med en ansenlig mängd vatten - 4 glas rekommenderas per dosering.

Vem behöver kreatintillskott?

 • Veganer och vegetarianer - Det är inte vanligt att lida av kreatinbrist, men om du inte äter animaliska produkter så kan du gynnas extra av att ta kreatintillskott.
 • Sjuka och äldre - Det finns viss forskning som tyder på att människor med minskande muskelmassa till följd av ålder eller sjukdom kan bromsa muskeltappet med kreatin. 
 • Tränande - Både elitidrottare och motionärer kan dra nytta av kreatin. Det vetenskapliga stödet är stort och kreatin är ett av de vanligaste tillskotten som tas av idrottare.

Vad är kreatin bra för?

 • Kreatin tillgodoser behovet av den energiproduktion som behövs när musklerna ska dras samman.
 • Den gör muskeln fuktig och en fuktig muskel har kapacitet att växa
 • Det bygger styrka och muskler, vilket kan hjälpa till när man tränar med vikter.
 • Fördröjer trötthet i musklerna.
 • Man kan uppleva förbättrad snabbhet vid löpning.
 • Ämnet ser till att återhämtningen efter ett motionspass går fortare.
 • Den kan vara fördelaktig vid neuromuskulära sjukdomar, alltså sådana som väsentligt försämrar musklernas funktion.

Finns det några risker med kreatintillskott?

Den enda biverkning man hittat vid normalt intag är möjlig viktökning (vilket ofta är anledningen till att ta kreatin). Vid studier har följande biverkningar rapporterats: diarré, magbesvär, trötthet, kramper och även ångest och nervositet. Magbesvär drabbar vissa, då kan du prova att byta märke eller typ av kreatin. Ångest, nervositet och kramper drabbar extremt få.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
143 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester