Bäst i test: Bästa kreatinet 2022

Prestera på topp och underlätta muskelbyggandet med något av dessa kreatintillskott.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad januari 2022

Kreatin är ett av de mest populära kosttillskott som används av människor som vill bygga muskelmassa, maximera prestandan och öka styrkan. Vi har granskat och jämfört de bästa kreatintillskotten på den svenska marknaden. Läs vidare om testet nedan och varför vi valde Core Creatine till bäst i vårt test.

Testvinnare - Bästa kreatinet

 • Bäst i test: Core Creatine
 • Bästa premium: Core Creatine Pro
 • Bästa kundbetygen: GAAM Creatine Monohydrate
 • Bästa budget: SmartSupps Creatine Monohydrate
 • Godaste kreatintillskottet: GAAM Candy Series Creatine 500 g
 • Bästa kreatinkombo: RAW Extreme Creatine
 1. 1. Bäst i test: Core Creatine

  9,7/10
  Klassiskt kreatintillskott med helt utan tillsatser och med hundra procent kreatinmonohydrat.
  Core Creatine
  Bäst i test
  Pris / portion
  1,39 kr
  Port. / förp.
  100 st
  Vikt / förp.
  500 g
  139 kr
  Till Butik
  139 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 användarbetyg
  • 100 % kreatinmonohydrat
  • För daglig användning
  Nackdelar
  • Vissa kan få problem med magen av kreatin

  Core Creatine från Svenskt Kosttillskott är föregångaren till deras Pro-produkt och även en given klassiker. Då den helt och hållet består av kreatinmonohydrat är det på en och samma gång en oerhört beprövad och effektiv produkt. I tider då det blivit allt mer vanligt med olika blandningar så har intressant nog även efterfrågan på klassiskt, traditionellt kreatin även ökat. Därför är även den här produkten i ständigt hög efterfrågan.

  • Hundra procent kreatinmonohydrat.
  • Helt utan tillsatser.
  • Det klassiska valet med gedigen vetenskaplig och beprövad effekt
  Läs mer
 2. 2. Bästa premium: Core Creatine Pro

  9,5/10
  Premiumkreatin från Svenskt Kosttillskotts egna varumärke Core som dessutom är skonsamt mot magen.
  Core Creatine Pro
  Pris / portion
  8,03 kr
  Port. / förp.
  31 st
  Vikt / förp.
  340 g
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 användarbetyg
  • Kreatinblandning
  • Med citrullin-malat
  Nackdelar
  • Ganska dyrt

  Core Creatine Pro från Svenskt Kosttillskott är ett svenskt kvalitetssäkrat tilskott som till skillnad från många övriga produkter förenar ett flertal olika kreatinkällor för att säkerställa såväl hög effektivitet som snabbt upptag. Detta innebär att man kan vara säker på att få de bästa fördelarna från kreatin utan att behöva maximera doseringen, drabbas av fysiskt obehag eller tampas med några av de andra problem som är vanligt förekommande vid användandet av ensidiga kreatinprodukter.

  • Unikt mångfacetterad kreatinblandning.
  • Snabbverkande och fungerar utan laddningsfas.
  • Innehåller även l-citrulin som främjar syresättning och prestation.

  Det är knappast någon hemlighet att kreatinmarknaden är mer eller mindre mättad på produkter. Därför är det spännande att se lite nytänk från Svenskt Kosttillskott. Då det har blivit allt mer populärt att skapa blandningar så är det spännande att se hur ett helsvenskt företag leder utvecklingen. Med Core Creatine Pro kan man vara säker på att få en både snabbverkande och effektiv produkt.

  Läs mer
 3. 3. Bästa kundbetygen: GAAM Creatine Monohydrate

  9,3/10
  Tillskott från Proteinbolagets egna varumärke tillverkat av ren kreatinmonohydrat.
  GAAM Creatine Monohydrate 500 g
  Pris / portion
  1,29 kr
  Port. / förp.
  100 st
  Vikt / förp.
  500 g
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 användarbetyg
  • Populär produkt
  • Snabb leverans
  Nackdelar
  • Skopa följer inte med

  GAAMs Creatine Monohydrate är GAAMs standardkreatintillskott som precis fått ett nytt utförande i form av en bättre förpackning. Annars är innehållet detsamma som det varit tidigare, dvs 100 % rent kreatinmonohydrat. Prisbilden är snarlik Svensk kosttillskotts och Gymgrossistens egna kreatintillskott och så är också kundomdömena men där proteinbolagets GAAM ändå drar det längsta stråt med oerhört höga kundbetyg.

  För dig som vill ha snabb leverans och en bra standardprodukt är GAAMs Creatine Monohydrat rätt väg att gå. Både enligt oss och alla de externa kundbetyg vi granskat.  

  Läs mer
 4. 4. Bästa budget: SmartSupps Creatine Monohydrate

  9,1/10
  Prispressat kreatintillskott som kommer i storpack vilket gör att kilopriset minskar.
  SmartSupps Creatine Monohydrate
  Pris / portion
  1,00 kr
  Port. / förp.
  200 st
  Vikt / förp.
  1000 g
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Prisvärt alternativ
  Nackdelar
  • Zipförslutningen gick sönder efter någon veckas användning

  För dig som söker det kreatintillskott som ger mest valuta för pengarna är denna produkt det optimala valet. Prislappen kan med hjälp av sitt storpack pressa priset ett par procentenheter lägre än sina konkurrenters priser. I övrigt är produkten lik de andra genom att bestå av 100 % kreatinmonohydrat. Varje förpackning består av 200 portioner vilket gör att det räcker över ett halvår. 

  För dig som söker det billigaste kreatinalternativet är det SmartSupps Creatine monohydrate du bör välja. 

  Läs mer
 5. 5. Godaste kreatintillskottet: GAAM Candy Series Creatine 500 g

  9,1/10
  Kreatintillskott som finns i 3 olika smaker och är framtagna för dig som har problem med kreatinsmaken.
  GAAM Candy Series Creatine 500 g
  Pris / portion
  1,29 kr
  Port. / förp.
  100 st
  Vikt / förp.
  500 g
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Flera goda smaker
  Nackdelar
  • Innehåller sötningsmedel

  Kreatintillskottet från GAAMs Candy Series, liksom deras andra kosttillskott, syftar till att underlätta intaget av produkterna som i normalfallet inte smakar så gott. Detta genom att tillföra olika sorters smaker som är anpassade för att enkelt dölja produktens naturliga smaker. Detta är något Candy Series lyckats med även i det här fallet och både sur cola och Watermelon rockets fungerar bra. Det ska dock nämnas att båda smakerna är ganska sura och syrliga och vissa kan ha problem med detta. Vidare har produkterna, i och med smaktillsättningen, även fått i sig aspartam. 

  Har du problem med kreatinsmaken är GAAMs Kreatin från Candy Series ett bra alternativ men om du inte käner någon direkt smak från kreatin gör du bäst i att välja en annan produkt med naturlig smak som inte innehåller sötningsmedel. 

  Läs mer
 6. 6. Bästa kreatinkombo: RAW Extreme Creatine

  9,1/10
  Kosttillskott som kombinerar 3 sorters kreatin och som även har blivit smaksatt.
  RAW Extreme Creatine
  Pris / portion
  8,79 kr
  Port. / förp.
  34 st
  Vikt / förp.
  360 g
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 3 sorters kreatin
  • Med beta alanin
  Nackdelar
  • Kostar mycket
  • Ganska sötsliskiga smaker

  RAW är en relativt ny aktör på marknaden för kosttillskott men har för många blivit ett förstahandsval då de storsatsat på unikt verksamma produkter. Deras Extreme Creatine är inget undantag, utan är ett resultat utav en lång utvecklingsprocess. På marknaden för kreatinblandningar sticker produkten till och med ut ur mängden då den består av hela flertalet olika kreatinformer. Detta säkerställer unikt snabbt upptag och riktigt hög effektivitet.

  Läs mer
Se alla produkter

Kreatin köpguide

Kreatin finns i flera olika former. Pulver är den vanligaste, men även kapslar är populära. Innan du bestämmer dig för vilket tillskott du ska använda, bör du läsa igenom vår köpguide. På så vis får du en snabb överblick av de viktigaste delarna att hålla utkik efter.

De olika formerna som kreatin säljs i är följande fyra varianter:

 • pulver

  Kreatinpulver

   Den vanligaste och mest populära formen av kreatin. Lätt att dosera och blanda med andra tillskott. Billigt och smidigt alternativ. Vill du ha så mycket som möjligt för dina pengar ska du välja ett pulver.
 • kapslar

  Kreatinkapslar

   Kapslar hamnar på andra plats när det gäller popularitet. De innehåller oftast 100 % kreatin, men de kan också innehålla vitaminer och mineraler som är bra vid träning. Ett bra val om du inte gillar smaken av shakes eller ett smidigt alternativ att ha med sig. Kapslar är betydligt dyrare än pulver.
 • flytande

  Flytande kreatin

   Flytande kreatin marknadsförs som mer biotillgängligt men det finns inget tydligt konsensus i den frågan. Det finns vädligt få aktörer som säljer den flytande varianten, och vi har faktiskt inte hittat något alternativ hos de större svenska återförsäljarna.
 • mix

  Kreatinblandningar

  Kreatin finns i många olika tillskott, från PWO till gainers. Det är vanligt att du får i dig det från flera olika källor utan att du vet om det. Kolla noga på dina tillskott - du kanske inte ens behöver köpa ett separat tillskott för att tillgodose dagsbehovet. Vi rekommenderar dock att välja andra tillskott utan kreatin och ett separat kreatintillskott för att enklare dosera rätt mängd.

Olika typer av kreatin

Typen av kreatin spelar också roll. Det finns mängder av olika tillskott, oftast handlar det om hur kreatinet är bundet och till vilka molekyler. Men det är egentligen bara tre former som säljs idag:

 • Kreatinmonohydrat

  Kreatinmonohydrat är idag den absolut vanligaste och mest uppskattade varianten. Den är också det billigaste. Forskning som har gjorts på kreatin har i majoritet varit på monohydrat och det finns gott om studier som bevisar monohydratets fördelar på träning. Det består av 88 % rent kreatin bundet till 12 % vatten.
 • CEE

  CEE eller kreatinetylester är en ny variant som snabbt blivit populär. Denna form är dyrare men har visat sig ha en väldigt god upptagningsförmåga. Förmodligen en form som kommer att ta över marknaden allt mer när fler och fler upptäcker effekten.
 • Kreatincitrat

  Kreatincitrat är också en ganska vanlig form där kreatinet är bundet till citronsyramolekyler vilket tros påskynda upptagningen och ge extra energi till musklerna. Forskningen är än så länge bristfällig vad gäller skillnaderna mot monohydrat.

Om du hittar beteckningen micronized eller mikroniserat på förpackningen så betyder det bara att partiklarna är väldigt små och lättupptagliga för kroppen. Om du upplever magproblem i samband med kreatin så rekommenderar vi att köpa en produkt som är mikroniserad.

Andra viktiga aspekter, som är lite svårare att veta utan att testa produkten själv, är hur lättlösligt det är i vatten, hur det smakar och hur prisvärt det är. Här kan man istället dra nytta av exempelvis vårt test här på sidan, eller läsa användarkommentarer hos en återförsäljare för att själv bilda sig en uppfattning.

Så gjorde vi testet

Kreatintillskott är mycket populärt i fitnessvärlden och antalet tillskott har vuxit enormt. Många innehåller bara rent kreatin medan övriga är berikade med andra aktiva ämnen för att boosta effekten. Vissa är i pulverform och vissa är kapslar. Men hur skiljer man egentligen tillskotten åt? 

Vi tycker inte det känns riktigt som en rättvis jämförelse att ställa två väldigt olika tillskott mot varandra så har därför valt ut den bästa produkten i olika kategorier. Som grund för det här testet beställde vi hem ett 30-tal produkter från olika tillverkare. De har sedan testats noggrant och betygsatts på ett antal punkter med hjälp av följande frågor: 

 • Form: Är kreatinet i pulver- eller kapselform? Om det är ett pulver, är det lättlösligt i vatten och hur smakar det? Om det är kapslar, är de i så fall lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta åt gången?
 • Effekt: Ger det önskad effekt? Har du fått några bieffekter av produkten?
 • Innehåll: Vilka kreatinsorter innehåller produkten? Hur bra tas det upp av kroppen? Innehåller den några extra tillsatser för ökad biotillgänglighet? Finns det några övriga aktiva ämnen i produkten som vitaminer och mineraler? Hur mycket tillsatser i form av konserveringsmedel, sötningsmedel eller emulgeringsmedel innehåller produkten?
 • Omdömen: Vad tycker tidigare kunder om produkten? Är de flesta positiva eller är det något som många stör sig på med produkten? Vad har den fått för snittbetyg hos återförsäljare?
 • Pris: Vad kostar produkten i förhållande till hur mycket kreatin den innehåller? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa produkten?

Betygen har sedan sammanställts och vi presenterar här produkterna med det högsta snittbetyget i varje kategori.

Frågor och svar om kreatin

Nedan listar vi övriga frågor och svar relaterade till kreatin

Hur får man ett ökat upptag av kreatin?

Det bästa sättet är att ta kreatin tillsammans med kolhydrater av något slag. I en smoothie, tillsammans med en frukt eller i en fruktjuice. Då får man även med sig en hel del nyttiga vitaminer på köpet. Vitaminer är bra för den allmänna hälsan och ökar chanserna att man kan träna utan avbrott på grund av förkylningar och virus.

Hur mycket kreatin ska man ta?

 • Det dagliga intaget för en normal, frisk person, enligt de studier man gjort, är 3 gram om dagen under en kort tid.
 • Intaget bör ligga runt 5 gram per dag för en normalt idrottande person. Det gäller oavsett om man tränar eller har vilodag.
 • Kreatinet bör intas med en ansenlig mängd vatten - 4 glas rekommenderas per dosering.

Vem behöver kreatintillskott?

 • Veganer och vegetarianer - Det är inte vanligt att lida av kreatinbrist, men om du inte äter animaliska produkter så kan du gynnas extra av att ta kreatintillskott.
 • Sjuka och äldre - Det finns viss forskning som tyder på att människor med minskande muskelmassa till följd av ålder eller sjukdom kan bromsa muskeltappet med kreatin. 
 • Tränande - Både elitidrottare och motionärer kan dra nytta av kreatin. Det vetenskapliga stödet är stort och kreatin är ett av de vanligaste tillskotten som tas av idrottare.

Finns det några risker med kreatintillskott?

Den enda biverkning man hittat vid normalt intag är möjlig viktökning (vilket ofta är anledningen till att ta kreatin). Vid studier har följande biverkningar rapporterats: diarré, magbesvär, trötthet, kramper och även ångest och nervositet. Magbesvär drabbar vissa, då kan du prova att byta märke eller typ av kreatin. Ångest, nervositet och kramper drabbar extremt få.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
163 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester