Bästa krom tabletter 2023 - 5 Kromtabletter mot sötsug

Senast uppdaterad:
Minska sötsuget snabbt och effektivt med hjälp av de bästa kromtabletterna
Krom - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Healthwell Krom 200 Healthwell Krom 200
Bästa pris
99 kr
Till butik
betyg 4,3 Solgar Chromium Picolinate 500 Solgar Chromium Picolinate 500
Bästa pris
255 kr
Till butik
betyg 4,1 Nyform Äppelvinäger Krom Nyform Äppelvinäger Krom
Bästa pris
199 kr
Till butik
betyg 3,9 Holistic Krom Holistic Krom
Bästa pris
149 kr
Till butik
betyg 3,6 Vitaprana Krom Vitaprana Krom
Bästa pris
99 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Krom är ett mineral som spelar en nyckelroll när det kommer till ämnesomsättningen. Ämnet finns naturligt i en mängd olika livsmedel som till exempel potatis, vitlök och broccoli. Många använder kromtabletter då det visat sig att det dämpar sötsuget. 

Vi har här testat många kromtabletter och bäst av alla i vårt test blev Healthwell Krom 200.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Vad är kromtabletter bra för?

Krom spelar en viktig roll på flera av kroppens områden för att de ska fungera optimalt. Det är framförallt viktigt för att bevara insulinkänsligheten i din kropp och för att hålla ditt blodsocker på en bra nivå.

Den största anledningen till att folk köper kromtillskott är att det dämpar sötsuget. Det har egentligen ingen direkt effekt på hälsan mer än att du sannolikt inte stoppar i dig lika mycket onyttigheter.

Vissa personer har extra nytta av att få i sig rätt mängd krom:

 • De som vill gå ner i vikt: Flera studier visar att kromtillskott kan minska blodsockernivån och triglyceridnivåerna hos personer med typ 2-diabetes. En systematisk genomgång av 25 studier visade att tillskott med 200 mikrogram (mcg) krompikolinat förbättrade den glykemiska kontrollen utan några ökade biverkningar jämfört med placebo. När man pratar om krom viktnedgång är det framförallt två anledningar som spelar in: att krom reglerar blodsockret, samt att krom minskar sötsuget.

 • Personer med typ 2-diabetes: Även om fördelarna med att använda krom för viktminskning ännu inte är vetenskapligt bevisade menar forskning på att det kan hjälpa till med viktminskning. Detta genom att ett reglerat blodsocker kommer att resultera i ett minskat sötsug. Påståenden att det hjälper till att minska kroppsfett och öka muskelmassan har däremot inte fått stöd av vetenskapliga studier.

Källa: VeryWellHealth

Dosering av krom

Det finns idag inget rekommenderat dagligt intag av krom i de nordiska länderna. De allra flesta får i sig tillräckligt via kosten där musslor, fisk, fullkornsprodukter, baljväxter, kött och nötter innehåller mycket krom.

För dosering av tillskott bör du alltid följa tillverkarens instruktioner. En dos av upp till 200 mcg krom per dag har inte några kända biverkningar.

I USA har Institute of Medicine tagit fram ett tillräckligt intag som ser ut enligt följande:

 • Män: 35 mcg per dag
 • Kvinnor: 25 mcg per dag

Källa: Livsmedelsverket

Biverkningar av krom

Det är ovanligt att överdosera krom och man har inte hittat några tydliga biverkningar när det tas genom munnen i doser upp till 1000 mikrogram dagligen i upp till 6 månader.

Överdrivet höga doser har varit kopplade till allvarliga biverkningar inklusive blodsjukdomar, lever eller njurskador och andra problem.

Vissa grupper bör vara extra försiktiga med att ta kromtillskott:

 • Graviditet och amning: Krom är sannolikt säkert att använda under graviditet och amning när det tas genom munnen i mängder som är lika med eller mindre än normala intagsnivåer. Krom är möjligen även säkert att använda under graviditeten i mängder högre än 25 mcg. Dock bör gravida kvinnor inte ta kromtillskott under graviditet eller amning om de inte uppmanas att göra det av sin läkare.
 • Njursjukdom: Det finns åtminstone tre rapporter om njurskador hos patienter som tog krompikolinat. Ta inte kromtabletter eller andra tillskott med krom om du redan har en njursjukdom.
 • Leversjukdom: Det finns åtminstone tre rapporter om leverskada hos patienter som tog krompikolinat. Ta inte kromtillskott om du redan har en leversjukdom.
 • Diabetes: Krom kan sänka blodsockernivåerna för mycket om de tas tillsammans med diabetesmediciner. Om du har diabetes bör du använda kromprodukter med försiktighet och kontrollera blodsockret noga. Dosjustering till diabetesmediciner kan vara nödvändiga.
 • Kromat/läder-allergi: Kromtillskott kan orsaka allergiska reaktioner hos personer med kromat- eller läderkontaktallergi. Symtomen omfattar rodnad, svullnad, och fjällande hud.
 • Beteendemässiga eller psykiatriska tillstånd som depression, ångest eller schizofreni: Krom kan påverka hjärnans kemi och kan göra beteendemässiga eller psykiatriska tillstånd värre. Om du har något av detta bör du vara försiktig när du använder kromtillskott. Var uppmärksam på eventuella förändringar i hur du känner.

Källa: WebMD

De 5 bästa kromtillskotten i mars 2023

 1. Healthwell Krom 200 Bäst i test: Healthwell Krom 200 4,5/5
 2. Solgar Chromium Picolinate 500 Bästa högdoserade: Solgar Chromium Picolinate 500 4,3/5
 3. Nyform Äppelvinäger Krom Bästa för viktkontroll: Nyform Äppelvinäger Krom 4,1/5
 4. Holistic Krom Bästa GMO-fria: Holistic Krom 3,9/5
 5. Vitaprana Krom Bästa lågdoserade: Vitaprana Krom 3,6/5

1. Healthwell Krom 200

Bäst i test - Prisvärda kromtabletter i vegetabiliskt kapselskal i lättupptaglig form
4,5
Totalt:
4,5/5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
 • Krom / kapsel: 200 µg
 • Pris / kapsel: 0,99 kr
 • mcg/kr: 202,02
 • Storlek: 100 kaps

Healthwell Krom innehåller 100 vegetabiliska kapslar med god upptagningsförmåga. Kosttillskottet kostar 79 kronor, består av 100 små kapslar som vardera innehåller 200 µg krompikolinat. Kapslarna är små, lättsvalda och en kapsel innehåller en tillräcklig mängd krom för att merparten av personer kommer känna ett minskat sötsug. Förslagsvis intas kromtabletten i samband med valfri måltid. De externa kundbetygen är övervägande positiva och majoriteten känner att de fungerar utmärkt för att ta ner på småätandet.

När vi testade dessa kapslar valde vi att ta 1 kapsel i samband med ett mellanmål runt 15.00 och sedan notera sötsugen senare på kvällen. Majoriteten av personerna i vårt test menade på att redan den första dagen fick de ett minskat sötsug. Ett bra pris per kapsel samt goda resultat både från oss och externa kundbetyg gör att vi utser Healthwell Krom till de bästa kromtabletterna i vårt test.

 

Healthwell Krom tilldelades titeln "bäst i test". Den innehåller den bioaktiva kromföreningen krompikolinat, och en tablett räcker för att täcka dagsbehovet. Vi gillar även att kapslarna är helt fria från animaliska produkter.

Fördelar

 • Messt prisvärda i testet
 • Vegetabilisk kapsel
 • En kapsel per dag räcker

Nackdelar

 • Förvaras torrt, svalt och utom räckhåll för direkt solljus
Produkten finns att köpa här:
99 kr
99 kr

2. Solgar Chromium Picolinate 500

Bästa högdoserade - Högdoserat kromtillskott med hela 500 mcg krom per kapsel
4,3
Totalt:
4,3/5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
 • Krom / kapsel: 500 µg
 • Pris / kapsel: 4,25 kr
 • mcg/kr: 117,65
 • Storlek: 60 kaps

För dig som testat de lite svagare kromtabletterna, exempelvis Healthwell Krom eller Vitaprana Chromium men som inte fått någon direkt effekt är Solgars högdoserade Chromium Picolinate 500 ett alternativ väl värt att test. Detta är några av de starkare kromtabletterna som går att köpa i Sverige, där varje kapsel innehåller 500 µg krompikolinat. Kapseln är dessutom vegetabilisk och fungerar således för veganer. Priset är något högre per kapsel men sett till mängden krom varje kapsel innehåller ligger det mer eller mindre i nivå med övriga tillskott i vårt test. 

När vi testade kromtabletterna tog vi 1 tablett i samband med ett mellanmål och sedan utvärderade resultatet vad gäller sötsuget man hade på kvällen. Vad som var extra intressant med just dessa kapslar var om man skulle känna ett ännu mindre sötsug än mot när vi testade de andra kapslarna. Resultatet visade på att man inte kände någon märkbar skillnad mellan de andra kromtabletterna, exempelvis Healthwell Krom. Däremot har ingen av oss som testade produkterna några "gigantiska sötsug" under kvällstiden normalt sett heller. En tanke kan vara att du som lider av stora sötsug och som inte känner att de svagare kromtabletterna hjälper kan testa dessa då de eventuellt kan ge en bättre effekt. 

Vi utnämnde Solgar Chromium Picolinate 500 till "bästa högdoserade kromtillskottet". Varje tablett ger mer än det dubbla dagliga behovet. Plus i kanten för att den har labbtestat kvalitet, och även är veganvänlig.

Fördelar

 • Högdoserade
 • För dig med stort sötsug
 • Från ett lättabsorberat format

Nackdelar

 • Hade inte större effekt än exempelvis Healthwells kromtabletter hos oss
Produkten finns att köpa här:
255 kr
255 kr

3. Nyform Äppelvinäger Krom

Bästa för viktkontroll - Kosttillskott av krom som kombineras med äppelcidervinäger och glukomanna
4,1
Totalt:
4,1/5
Till butiken
(Svensk Hälsokost)
 • Krom / kapsel: 95 µg
 • Pris / kapsel: 2,21 kr
 • mcg/kr: 42,96
 • Storlek: 90 kaps
nyform appelvinager 1 nyform appelvinager 2 nyform appelvinager 6 nyform appelvinager 4 nyform appelvinager 5 nyform appelvinager 3

Nyforms äppelvinägerkapslar är ett bra tillskott i den dagliga dieten för personer som har behov av att reglera sin ämnesomsättning. Det ökar även mättnadskänslan innan och efter måltider. Denna smidiga och enkla kapselform ger samma positiva effekter som flytande äppelcidervinäger men utan den otrevliga smaken. Att kapslarna även innehåller krom är perfekt för den som vill kontrollera sina blodsockernivåer och eventuellt har diabetiker i släkten.

Den övergripande mättnadskänslan är genuin och känns varken artificiell eller obehaglig. En effekt som många ibland upplever vid användning av andra hungerdämpande tillskott. Dessa passar utmärkt som komplement till en bra och balanserad måltid för att minska hungerkänslor och sötsug efter samt innan måltid.

Helsvenska Nyform Äppelvinäger Krom var panelens val som "bäst kromtillskott för viktkontroll". Även om mängden krom är lägre än i övriga produkter, så är den unik i sin sammansättning då den är berikad med särskilt verksamma kostfibrer. Definitivt en spännande produkt.

Fördelar

 • Med äppelcidervinäger
 • Innehåller glukomanna
 • Långvarig mättnadskänsla

Nackdelar

 • Delade åsikter huruvida de fungerar eller ej
Produkten finns att köpa här:
199 kr
199 kr

4. Holistic Krom

Bästa GMO-fria - GMO-fritt kromtillskott i vegetablisk kapssel med bra upptagningsförmåga
3,9
Totalt:
3,9/5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
 • Krom / kapsel: 200 µg
 • Pris / kapsel: 1,49 kr
 • mcg/kr: 134,23
 • Storlek: 90 kaps

För personer som upplever problem med att reglera sitt blodsocker är Holistic Krom ett alternativ som verkligen gör skillnad. Krom har en bevisad effekt att hjälpa till med omsättningen av kroppens glukos, vilket påverkar insulinnivåer och har en positiv inverkan på kolhydratmetabolismen. Innehållet är även mycket drygt i förhållande till priset. Varje kapsel innehåller 200 mikrogram krom, och ger ett effektiv upptag i kroppen. Storleken på kapslarna är behaglig och de är lätta att ta både tillsammans med mat och vatten.

Ytterligare en fördel med dessa kromkapslar från Holistic är att de är helt fria från GMO, vilket känns både fräscht och naturligt. De har ingen underlig eftersmak eller doft, vilket är perfekt då de rekommenderas att intas på daglig basis.

Som "bästa GMO-fria Kromtillskottet" lyfte testpanelen särskilt fram Holistic Krom. En vegetabilisk produkt fri från såväl genmodifierat innehåll som animaliska produkter. Rikligt tilltagna mängder krom gör att den utan problem kan konkurrera med övriga produkter.

Fördelar

 • GMO-fritt
 • Vegetablisk kapsel
 • Innehåller MCT från kokosolja

Nackdelar

 • Priset
Produkten finns att köpa här:
149 kr
149 kr

5. Vitaprana Krom

Bästa lågdoserade - Lågdoserade kromtillskott i ekologisk och vegetabilisk kapsel
3,6
Totalt:
3,6/5
Till butiken
(Gymgrossisten)
 • Krom / kapsel: 100 µg
 • Pris / kapsel: 0,50 kr
 • mcg/kr: 202,02
 • Storlek: 200 kaps
vitaprana chromium 1 vitaprana chromium 2 vitaprana chromium 3 vitaprana chromium 4 vitaprana chromium 5 vitaprana chromium 6

Vitapranas kromtabletter är valet för dig som söker ett lågdoserat kromtillskott som fortfarande har en dämpande effekt på ditt sötsug. Varje burk består av 200 kapslar och här, liksom hos de flesta andra liknande tabletter, räcker det med en om dagen för att uppfylla dagsbehovet. En kapsel innehåller 100 mcg krom, vilket är ungefär hälften av den mängd som de flesta andra kromtabletter består utav. 

Vitaprana Chromium är ett prisvärt alternativ för dig som tror att det räcker med 100 mcg krom per dag för att minska sötsuget. Vissa personer i vårt test kände dock en utebliven effekt, eller åtminstone en stor skillnad mot när de tog kosttillskott med 200 µg. Vitaprana Chromium är ett bra alternativ om man vill prova kromtabletter och börja på en låg dos. Ett alternativ är att prova med att ta 2 kapslar om man inte får någon effekt av 1. Detta ska inte ha några bieffekter som utfall och kan ge ett ännu mindre sötsug än om du bara tagit 1 kapsel. Vi utser dessa kapslar till de bästa lågdoserade kromtabletterna och rekommenderar dem till personer som får ett minskat sötsug av kosttillskott från endast 100 µg krom. 

För dig som bara vill täcka grundbehovet utsåg vi Vitaprana Krom till "bästa lågdoserade kromtillskott". En tablett om dagen säkerställer bra nivåer. Plus i kanten för att kapslarna är helt ekologiska.

Fördelar

 • Lämpar sig för dig som får effekt av låg dos
 • Prisvärt
 • Ekologiska kapslar

Nackdelar

 • Välj annan produkt om du tror att du behöver mer än 100µg krom för att få effekt
Produkten finns att köpa här:
99 kr

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Krom Krom / kapsel Pris / kapsel mcg/kr Storlek Totalbetyg Pris
Healthwell Krom 200 200 µg 0,99 kr 202,02 100 kaps Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
99 kr
Solgar Chromium Picolinate 500 500 µg 4,25 kr 117,65 60 kaps Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
255 kr
Nyform Äppelvinäger Krom 95 µg 2,21 kr 42,96 90 kaps Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
199 kr
Holistic Krom 200 µg 1,49 kr 134,23 90 kaps Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
149 kr
Vitaprana Krom 100 µg 0,50 kr 202,02 200 kaps Betyg 3,6 / 5
3,6 / 5
Pris från
99 kr
viktiga faktorer för att välja rätt krom

Hur man väljer rätt krom

Kromtillskott används ofta som ett hjälpmedel mot sötsuget och för att kontrollera blodsockret. Detta eftersom att krom fungerar genom att hjälpa insulinets reglering i kroppen vilket är viktigt för metabolism och lagring av kolhydrater, fetter och proteiner i kroppen. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man ska välja. Här går vi igenom de 3 viktigaste:

1. Innehållet

Det första du ska göra är att kolla upp innehållsförteckningen och se till att de inte innehåller några allergener, konstgjorda tillsatser och fyllnadsmedel. Vidare är vissa kapslar tillverkade av animaliska produkter som gelatin. Dessa bör således inte konsumeras av veganer eller vegetarianer. Vissa tillskott innehåller även andra aktiva ämnen som du bör ha koll på innan du beställer hem.

Kromet i tabletterna kommer i många olika former. De vanligaste är:

 • krompikolinat
 • kromklorid
 • kromikotinat / polynikotinat
 • kromchelavit
 • kromcitrat

Den bästa formen för maximal upptagningsförmåga är krompikolinat.

2. Dosering

Det rekommenderade dagliga intaget för krom är 35 mcg. Många tillskott innehåller betydligt mer än så (ca 200 mcg krom per tablett), men forskningen har inte hittat några biverkningar även vid en så hög konsumtion. Generellt sett så känner de flesta ett betydligt svagare sötsug efter en 200 mcg tablett. Vissa menar dock på att starkare tabletter hjälper de bättre medan för andra räcker det med 100 mcg. Vi rekommenderar att man börjar med 100-200 för att se om det hjälper och eventuellt senare testa högre doser.

3. Mediciner

Krom kan interagera med vissa mediciner, exempelvis antacida, betablockerare, PPI, insulin och kortikosteroider.

Om du använder något av dessa läkemedel eller har några underliggande hälsoproblem bör du kontrollera med din läkare innan du tar något tillskott.

vanliga frågor om Krom

FAQ: Vanliga frågor om kromtabletter

Vad är kromtabletter bra för?

Krom är ett mineral som behövs för en normal metabolism av kolhydrater, fetter och proteiner. Det behövs också för att kontrollera blodsockernivån vilket tyder på att kromtillskott kan minska begäret för snabba kolhydrater.

Det kan även hjälpa dig som vill gå ner i vikt eller lider av typ-2 diabetes.

Hur starka kromtabletter ska jag välja?

De flesta upplever den sötsugsdämpande effekten först vid ca 100 µg krom. Välj därför ett kromtillskott som innehåller mellan 100-200 µg. Starkare doser än så har inte visat sig ge bättre effekt och du riskerar istället biverkningar från överdosering.

Vem behöver kromtabletter?

Kromtabletter används vanligen för förmågan att minska sötsuget. Mineralet spelar även en viktig roll på flera av kroppens områden. Vissa personer har dock extra nytta av att få i sig rätt mängd krom: 

 • De som vill gå ner i vikt

 • Personer med typ 2-diabetes

Vilka kromtabletter är bäst?

Eftersom vi alla är olika har vi lite olika preferenser och det finns därför inget alternativ som är bäst för alla. Men för de allra flesta rekommenderar vi såklart vår testvinnare Healthwell Krom 200. Ett mycket prisvärt kromtillskott där 95% av de tidigare kunderna är nöjda med produkten.

Så gjorde vi testet

Kromtabletter används av de allra flesta för att förbättra blodsockernivån och därmed dämpa sötsuget så det är också det vi har haft som grund för det här testet. Många tillverkares produkter är förhållandevis lika, men det finns några produkter man bör undvika. Det är till exempel produkter som har dålig upptagningsförmåga eller inte innehåller angiven mängd krom.

För att hitta de bästa kromtabletterna började vi med att beställa hem ett tjugotal produkter från olika tillverkare.  Produkterna har sedan testats grundligt på fem punkter och vinnarna i varje kategori är helt enkelt den produkt som fått det högsta genomsnittsbetyget. Bedömningspunkterna var följande:

 • Innehåll: Hur mycket krom innehåller varje tablett? Vilken form av krom är det? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller det några andra aktiva ämnen som förbättrar effekten? Innehåller det mycket "onödiga" tillsatser?
 • Pris: Vad kostar dem? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa det här tillskottet?
 • Effekt: Upplever du att ditt sötsug har minskat sedan du börjat använda produkten? Har du fått några oönskade bieffekter?
 • Användning: Hur många tabletter måste man ta per dosering och per dag? Är tabletterna lätta att svälja?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat dem och var är de tillverkade? Innehåller de angiven mängd krom?
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Betyg: 4.7 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.