Bäst i test: Bästa Laktostabletterna 2023

Senast uppdaterad:

Laktostabletter - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,9 Healthwell Laktas Mage Healthwell Laktas Mage
Bästa pris
149 kr
Till butik
betyg 4,5 Holistic Laktozym Holistic Laktozym
Bästa pris
175 kr
Till butik
betyg 4,4 Lactrase Go 50 Tabletter Lactrase Go
Bästa pris
159 kr
Till butik
betyg 4,3 Hjärtats Laktas 100 st Hjärtats Laktas 100 st
Bästa pris
174 kr
Till butik
betyg 4,2 LaktasDuo Kapsel 30 st LaktasDuo Kapsel 30 st
Bästa pris
159 kr
Till butik

Laktostabletter, eller laktasenzymtabletter som de även kallas, är kosttillskott som innehåller laktas, ett enzym som hjälper till att bryta ner laktos, ett socker som finns i mjölk och mejeriprodukter. Människor som har svårt att smälta laktos, ett tillstånd som kallas laktosintolerans, kan ta laktastabletter för att hjälpa dem att smälta laktosinnehållande livsmedel utan att uppleva symtom som uppblåsthet, gaser och diarré.

Laktasenzymtabletter kan tas före eller under en måltid som innehåller laktos och kan hjälpa personer med laktosintolerans att njuta av ett bredare utbud av livsmedel. Dessa tabletter går att köpa receptfritt och är säkra för de flesta att använda. Det rekommenderas dock att konsultera en läkare eller en dietist innan du börjar använda det, särskilt om du har något medicinskt tillstånd. Vi har granskat några av de mest köpta laktastillskotten på den svenska marknaden och betygsatt dem utifrån ett flertal kriterier. Läs mer om testet nedan och se vilka vi valde ut till bäst i vårt test.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa Laktostabletterna

 1. Bäst i test: Healthwell Laktas Mage
 2. Bästa laktostabletter med proteas: Holistic Laktozym
 3. Bästa sugtabletterna: Lactrase Go
 4. Bästa billiga: Hjärtats Laktas 100 st
 5. Bästa premium: LaktasDuo Kapsel 30 st

Bäst i test: Healthwell Laktas Mage

4,9
Innehåll
4,9
Pris
4,8
Externa kundfaktorer
5,0
Totalt:
4,9
Till butiken
(Svensk Hälsokost)

Healthwell Laktas Mage fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Otroligt höga kundbetyg
 • Fungerar utmärkt för laktosintolleranta
 • FCC-enheter laktas per tablett
Nackdelar
 • Ta inte fler än 5 tabletter per dag
Egenskaper
 • Storlek: 90 tabl
 • FCC / kapsel: 5000 FCC
 • Pris / dos: 1,66 kr
Produkten finns att köpa här:

Bästa laktostabletter med proteas: Holistic Laktozym

4,5
Innehåll
4,5
Pris
4,1
Externa kundfaktorer
4,9
Totalt:
4,5
Till butiken
(Svensk Hälsokost)

Holistic Laktozym fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Kombination av Laktas och proetas
 • Mycket höga externa kundbetyg
 • Lämplig för veganer
Nackdelar
 • Innehåller maltodextrin
Egenskaper
 • Storlek: 90 kaps
 • FCC / kapsel: 1000 FCC
 • Pris / dos: 3,89 kr
Produkten finns att köpa här:

Bästa sugtabletterna: Lactrase Go

4,4
Innehåll
4,5
Pris
3,9
Externa kundfaktorer
4,7
Totalt:
4,4
Till butiken
(MEDS)

Lactrase Go fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Smidig förpackning
 • Finns i olika varianter
 • Kan användas av gravida personer
Nackdelar
 • Ska ej användas av barn under 3 år
Egenskaper
 • Storlek: 50 tabl
 • FCC / kapsel: 5000 FCC
 • Pris / dos: 3,18 kr
Produkten finns att köpa här:
159 kr
Till MEDS

Bästa billiga: Hjärtats Laktas 100 st

4,3
Innehåll
4,5
Pris
4,4
Externa kundfaktorer
4,0
Totalt:
4,3
Till butiken
(Apotek Hjärtat)

Hjärtats Laktas 100 st fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Apotek hjärtats egna prisvärda varumärke
 • Hjälper till att bryta ner laktos
 • En kapsel kan spjälka upp till 20g laktos
Nackdelar
 • Ingen fri frakt om man endast köper den lilla förpackningen
Egenskaper
 • Storlek: 100 tabl
 • FCC / kapsel: 5000 FCC
 • Pris / dos: 1,74 kr
Produkten finns att köpa här:

Bästa premium: LaktasDuo Kapsel 30 st

4,2
Innehåll
4,7
Pris
3,7
Externa kundfaktorer
4,2
Totalt:
4,2
Till butiken
(Apotek Hjärtat)

LaktasDuo Kapsel 30 st fördelar och nackdelar

Fördelar
 • dubbelverkande medicinteknisk produkt
 • Motverkar gasbildning
 • För spjälkning av mjölksocker
Nackdelar
 • Endast 30 kapslar per förpackning
Egenskaper
 • Storlek: 30 kaps
 • FCC / kapsel: 5000 FCC
 • Pris / dos: 5,30 kr
Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du laktostabletter

När du köper laktasenzymtabletter finns det en mängd olika faktorer att ta hänsyn till för att välja den bästa produkten för dina individuella behov. Här är några viktiga saker att titta efter när du gör ditt köp.

Ingredienser

Det är viktigt att kontrollera ingredienslistan på förpackningen för att säkerställa att tabletterna innehåller rent laktasenzym, och inte en blandning av enzymer. Undvik produkter med tillsatta fyllmedel, bindemedel eller konstgjorda ingredienser som kan ha oönskade biverkningar. Leta efter märken som använder högkvalitativa, kliniskt studerade ingredienser.

Styrka

Laktasenzymtabletter finns i olika styrkor, mätt i FCC (Food Chemical Codex) laktasenheter. De flesta tillskott vi har jämfört består av cirka 5000 FCC per tablett. Se till att välja en styrka som passar dina individuella behov. Vissa människor kan behöva en högre styrka av laktasenzym, medan andra bara behöver en lägre styrka. En läkare eller en dietist kan hjälpa dig att bestämma rätt styrka för dig.

Varumärkesrykte

När du köper laktasenzymtabletter är det viktigt att välja ett välrenommerat varumärke som har bra kundrecensioner och bevisade resultat. Leta efter varumärken som är transparenta om sin tillverkningsprocess och som har en bra erfarenhet av att producera kosttillskott av hög kvalitet.

Antal tabletter per förpackning: Jämför antalet tabletter per förpackning mellan olika produkter, och välj en som har en tillräcklig mängd för dina behov. Om du planerar att ta tabletterna regelbundet, leta efter en större förpackningsstorlek som räcker längre.

Utgångsdatum

Det är viktigt att kontrollera utgångsdatumet innan du köper laktasenzymtabletter, för att säkerställa att produkten fortfarande är effektiv när du använder den. Se till att du kommer att kunna använda hela paketet före utgångsdatumet, eller överväg att köpa en mindre paketstorlek.

Tablettform

Laktasenzymtabletter finns i olika former såsom kapslar, tabletter eller tuggtabletter, du kan välja en som du tror är lättast att ta för dig, eller rådfråga din läkare eller dietist vilken som är bäst för dig.

Konsultation

Rådgör med en läkare eller en dietist innan du tar några tillskott om du har något medicinskt tillstånd, för att säkerställa att produkten är säker för dig att ta, och för att bestämma rätt dosering och schema för dina individuella behov.

Pris

Jämför priser på olika märken och se till att du får bra valuta för pengarna. Var dock uppmärksam på att inte offra kvalitet för priset, och det är bättre att välja ett välkänt varumärke med positiva recensioner.

Såhär fungerar laktostabletter

Laktasenzymtabletter fungerar genom att förse kroppen med laktas, ett enzym som ansvarar för att bryta ner laktos, ett socker som finns i mjölk och mejeriprodukter. Laktos består av två enkla sockerarter, glukos och galaktos, som absorberas av kroppen som enstaka molekyler. Individer med laktosintolerans saknar tillräckligt med laktasenzym för att korrekt bryta ner laktos i tunntarmen. Som ett resultat fraktas osmält laktos till tjocktarmen där den fermenteras av bakterier och producerar gaser, uppblåsthet och diarré.

När laktasenzymtabletter tas före eller under en måltid som innehåller laktos, frisätts laktasenzymet i tabletterna i tunntarmen. Detta laktasenzym bryter sedan ner laktosen i maten och omvandlar den till glukos och galaktos, som sedan lätt kan tas upp av kroppen. Genom att ta laktasenzymtabletter kan personer med laktosintolerans minska symtomen förknippade med laktosintolerans och njuta av ett bredare utbud av livsmedel som innehåller laktos. Det är viktigt att notera att laktasenzymtabletter inte ska användas som ersättning för en laktosfri diet, och det rekommenderas även att konsultera en läkare eller en dietist för personlig rådgivning.

Bieffekter av laktostabletter

I allmänhet anses laktasenzymtabletter vara säkra för de flesta att använda. Men som med alla kosttillskott kan vissa personer uppleva biverkningar.Vanliga biverkningar av laktasenzymtabletter inkluderar:

 • Illamående
 • Magbesvär
 • Diarre

Dessa biverkningar är vanligtvis milda och kan uppstå när tabletterna tas på fastande mage eller i högre doser än vad som rekommenderas. Det rekommenderas att ta tabletterna med en måltid eller ett mellanmål för att minska risken för magbesvär. Det är också möjligt att få en allergisk reaktion mot en ingrediens i laktasenzymtabletterna, om du upplever symtom som nässelfeber, andningssvårigheter eller svullnad av ansikte, läppar, tunga eller svalg bör du sluta använda produkten och sök läkarvård omedelbart.

Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare eller en dietist innan du börjar använda laktasenzymtabletter, särskilt om du har några medicinska tillstånd, för att säkerställa att produkten är säker för dig att ta och för att bestämma lämplig dos för din individ. behov.

vanliga frågor om Laktostabletter

FAQ

Hur många laktostabletter kan man ta?

Den normala rekommendationen på förpackningen är att man tar 1-2 tabletter per tillfälle. Detta är tillräckligt för att de flesta ska kunna äta mjölkprodukter. Det rekommenderas generellt att börja med en lägre dos och gradvis öka den efter behov.

När bör man ta laktostabletterna?

Det vanliga rekommendationen är att ta laktasenzymtabletter strax före en måltid eller i början av en måltid. Detta eftersom laktosen i maten kommer att utlösa frisättningen av laktas.

Hur fungerar laktostabletter?

 Laktasenzymet som finns i laktostabletterna hjälper till att bryta ner laktosen. Detta gör att du som laktosintolerant slipper att dras med de besvär som uppstår när du annars äter mejeriprodukter.

Hur länge verkar laktostabletter?

Effektiviteten av laktasenzymtabletter kan variera beroende på individen, styrkan på tabletterna och den dos som tas. I allmänhet börjar laktasenzymtabletter att verka i kroppen direkt efter att de tagits och deras effekter kan vara i flera timmar. Detta gör att laktasenzymet kan bryta ner laktos i maten medan det fortfarande finns i magen och tunntarmen.

Kan man ta laktostabletter om man är gravid?

Om du är gravid eller ammar är det bäst att undvika laktasenzymtabletter såvida du inte har rådfrågat din läkare eller en dietist först.

Kan barn ta laktostabletter?

Rekommendationen är att barn över 3 år kan ta laktostabletter. Vi anser det dock bäst att rådfråga med 1177 innan du ger ditt barn kosttillskottet.

 

 

Hur testar vi laktostabletter på Fitnessfrank.se?

När vi granskade laktostabletterna var det flera faktorer vi tog hänsyn till och betygsatte produkterna utifrån. De viktigaste punkterna var följande:

 • Innehållet: Vad innehöll produkten? Innehöll den något mer utöver laktasenzym? Om det var en kapsel, vad var den gjord utav, gelatin eller något vegetabiliskt som gör att även veganer kan ta produkten?
 • Priset: Hur prisvärd var produkten? Hur länge räcker en förpackning och vad är kostnaden per dosering?
 • Externa kundfaktorer: Vad har tidigare kunder och tester sagt och skrivit om produkten? Är de flesta nöjda med resultatet eller inte?

Utöver dessa faktorer vägde vi även in andra punkter såsom leveranstider, hur enkla tillskotten var att ta, dvs om kapslarna/tabletterna var lättsvalda samt om de smakade illa.

Senast uppdaterad: 11 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Betyg: 4.7 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.