

Bäst i test: Bästa linfröoljan 2023
Linfröolja - Bäst i test
Betyg | Bild | Namn | Pris | Läs mer |
---|---|---|---|---|
|
![]() |
Healthwell Linfröolja EKO |
Bästa pris
69 kr
|
Till butik |
|
![]() |
Holistic Flytande Linfröolja |
Bästa pris
79 kr
|
Till butik |
|
![]() |
Weight World Linfröolja 1000 mg |
Bästa pris
205 kr
|
Till butik |
|
![]() |
Biofood Ekologisk Linfröolja |
Bästa pris
53 kr
|
Till butik |
|
![]() |
Holistic Linfröolja |
Bästa pris
209 kr
|
Till butik |
Linfröolja är gjord av linblommans frön. Oljan innehåller ämnen som främjar god hälsa, bland annat alfa-linolensyra (ALA), en essentiell fettsyra som förebygger hjärtsjukdomar. ALA finns kanske framför allt i fisk men vegetarianer och veganer som inte äter fisk kan istället konsumera linfröolja. Vi har testat flera olika linfröoljor. Läs vidare och ta reda på varför vi valde Healthwell Linfröolja EKO till bäst i test 2023.
Testvinnare - Bästa linfröoljan
- Bäst i test: Healthwell Linfröolja EKO
- Bästa KRAV-märkta: Holistic Flytande Linfröolja
- Bästa linfröolja kapslar: Weight World Linfröolja 1000 mg
- Bästa billiga: Biofood Ekologisk Linfröolja
- Bästa svenskproducerade kapslar: Holistic Linfröolja
Bäst i test: Healthwell Linfröolja EKO


Healthwell Linfröolja är ett EU-ekologiskt kosttillskott som är rikt på Omega 3-fettsyror och E-vitamin. Oljan är kallpressad och kommer från ekologiskt odlade linfrön från Sverige. Den är lätt att ta, enkel att blanda i mat eller dryck och är förhållandevis prisvärd. För dig som söker linfröolja i flytande oljeformat rekommenderar vi denna produkt.
Healthwell Linfröolja EKO fördelar och nackdelar
- Rik på essentiella fettsyror
- En billigare olja
- Använd som dagligt tillskott
- Vissa personer har svårt för smaken
- Storlek: 250 ml
- Pris / l: 276 kr
- Övrigt: EKO/Kallpressad
Bästa KRAV-märkta: Holistic Flytande Linfröolja

Holistic Flytande Linfröolja är ett naturligt kosttillskott som ger dig alla fördelarna med omega-3 fettsyror. Oljan är kallpressad och kommer från svenska ekologiskt odlade linfrön som dessutom är KRAV-märkta. Den är lätt att ta och lätt att blanda i mat eller dryck och har en relativt lång hållbarhet. 1 matsked om dagen gör att den räcker i cirka 16 dagar.
Holistic Flytande Linfröolja fördelar och nackdelar
- Med vitamin E
- Omega-3, -6, -9
- Lättupptagligt
- Något dyrare än Healthwells linfröolja
- Storlek: 250 ml
- Pris / l: 316 kr
- Övrigt: Från Sverige
Bästa linfröolja kapslar: Weight World Linfröolja 1000 mg

WeightWorld Flaxseed Oil Softgels är ett kosttillskott i kapselformat som gör att du slipper dras med smaken från oljan. Varje softgel innehåller högkvalitativ, kallpressad linfröolja som är rik på essentiella fettsyror, inklusive omega-3, Omega 6 och omega 9. Förhållandet mellan epa och dha ligger på en bra nivå. Varje förpackning innehåller 180 stycken softgels, som är ganska lätta att svälja och saknar eftersmaken som vissa andra produkter kan ha. Då det räcker med 1 kapsel per dag räcker produkten i upp till ett halvår. Vi rekommenderar den här produkten till dig som inte är förtjust i smaken av linfröolja men ändå vill få i dig dess eftertraktade nyttigheter.
Weight World Linfröolja 1000 mg fördelar och nackdelar
- En förpackning räcker i ett halvår
- Veganskt alternativ till fiskolja
- Nöjdkundhetsgaranti hos återförsäljaren
- Något svåra att svälja för vissa
- Kapslar ej lämpliga för veganer
- Storlek: 180 kaps
- Pris / l: 3078 kr
- Övrigt: Räcker i 6 månader
Bästa billiga: Biofood Ekologisk Linfröolja

Biofood Ekologisk Linfröolja fördelar och nackdelar
- Ekologiskt odlad
- Helt kallpressad olja
- God och smakrik
- OBS: Ej värmetålig
- Storlek: 250 ml
- Pris / l: 212 kr
- Övrigt: EKO/Kallpressad
Bästa svenskproducerade kapslar: Holistic Linfröolja

Testets utan tvekan dyraste produkten men som även har sina fördelar. Ett bra exempel på detta är att produktens kapselskal är vegetabiliskt till skillnad mot WeightWorlds kapslar, vilket gör att denna produkt lämpar sig väl för veganer som inte tycker om linfröoljans smak. Produkten består dessutom av 180 kapslar och de rekommenderar 3 kapslar per dag vilket gör att 1 förpackning räcker i cirka 2 månader. Produkten är, liksom de andra produkter i testet både ekologisk och kallpressad. Linfröna är dessutom tillverkade i Sverige vilket är ännu ett plus i kanten. För veganen som ogillar linfröoljesmaken rekommenderar vi Holistic Linfröolja Kapslar.
Holistic Linfröolja fördelar och nackdelar
- Smidiga kapslar
- Mycket höga externa kundbetyg
- Fungerar bra för veganer
- De dyraste kapslarna i testet
- Storlek: 60 kaps
- Pris / l: 6276 kr
- Övrigt: Med E-vitamin

Så väljer du linfröolja
När det kommer till att välja den bästa linfröoljan finns det ett antal viktiga faktorer att beakta. Vi har här sammanställt en köpguide med de 6 viktigaste punkterna att tänka på:
-
Kallpressad vs. upphettad: Kallpressad linfröolja är näringsrikare eftersom den är tillverkad utan att använda höga temperaturer. Detta gör att oljan behåller sina näringsämnen och antioxidanter, samtidigt som det också ger en härligare smak. Upphettad linfröolja, å andra sidan, är billigare och har en längre hållbarhet, men den har förlorat en del av de viktiga näringsämnena.
-
Märkning: Titta efter ett certifieringsmärke på förpackningen som garanterar att linfröoljan är organisk, ekologisk och/eller kallpressad. Detta ger dig som konsument tryggheten att oljan verkligen innehåller det som lovas. Ännu bättre är om oljan är tillverkad i Sverige och enligt GMP och HACCP.
-
Smak: Linfröolja har en märkbar smak och konsistens, så det är viktigt att välja en olja som du tycker om smaken på. Prova gärna olika varianter och se vad som passar dig bäst. Läs gärna vad tidigare kunder har att säga för att bilda dig en uppfattning om smak och konsistens.
-
Förvaring: Linfröolja är känslig för ljus och värme, så det är viktigt att förvara den i en mörk och sval plats. Det rekommenderas att hålla den i kylskåpet efter öppnande för att maximera hållbarheten.
-
Användning: Tänk på vad du planerar att använda linfröoljan till. Ska du använda den i matlagning eller som kosttillskott? Olika varianter av linfröolja kan passa bättre för vissa syften än andra.
-
Pris: Det finns både bra och dåliga linfröoljor som inte kostar en förmögenhet. Generellt har de lite dyrare oljorna lite bättre smak och konsistens.
- Kapslar eller flytande form: Linfröolja kan komma i både kapslar och flytande form. Kapslar kan vara ett bra val för dig som inte gillar smaken av linfröolja eller om du märker att du inte får i dig tillräckligt med olja genom maten. Kapslarna är också enkelare att ta med sig på resande fot eller ta med till gymmet. Linfröolja i flytande form är mer flexiblt och kan användas både i matlagning och bakning. Det kan också användas som kosttillskott genom att droppa den i smoothies eller dricka den direkt. Tänk på vad du ska använda linfröoljan till och välj formen som passar bäst för dina behov.
Så där har du det, det viktigaste att tänka på för att hitta den bästa linfröoljan för dig.
Och glöm inte att njuta av oljan. Det är inte bara bra för din hälsa utan också en smakupplevelse på samma gång! Linfröolja är en av mina absoluta favoriter i köket och jag kan garantera att det kommer förhöja smaken på din mat!
Men kom ihåg, det finns egentligen ingen rätt eller fellinfröolja - det handlar mest om vad som passar dina personliga preferenser. Tänk också på hur mycket du använder. Linfröolja är rik på omega-3 fettsyror, som är viktiga för hjärt- och kärlhälsan, men det är också en högkaloriolja. Så se till att använda den i lagom mängd, speciellt om du försöker hålla din vikt under kontroll.

FAQ
Vad är linfröolja?
Linfrön kallas ofta för "superfrön" och kommer från växten lin. De är populära att använda både i matlagning och bakning. Linfrön är en bra källa till omega-3 och innehåller framförallt höga halter av fettsyran ALA.
Från linfrön utvinns även en olja, linfröolja eller linolja som den också kallas. Linolja är effektivt att använda bland annat som kosttillskott, medicin och hudvård. Tack vare det höga innehållet av omega-3-fettsyror är linfröolja ett bra tillskott för alla som vill ta hand om sin kropp lite extra.
Linfröolja tillverkas vanligtvis i Kanada och Sydamerika, men är en populär produkt att använda i hela världen. Tack var dess nyttiga innehåll som till stora delar består av Omega-3, Omega-6 och Omega-9-fettsyror, har den blivit en riktig hälsoboost. Framställningen av linfröolja sker genom att pressa frökapslarna från linblommor. Lin växer även i Sverige men oljan tillverkas väldigt sällan här. I Sverige är det vanligare att använda växten lin till att ta fram linfiber, vilket används för att spinna fram lingarn. Ett mycket populärt naturmaterial som används till såväl kläder som andra textilier.
För att linfröoljan ska vara så nyttig som möjligt är det viktigt att den kallpressas. All linolja som går att köpa i dagligvaruhandeln och på apoteken är i regel kallpressad. Oljan kallpressas för att den ska vara så ren som möjligt, vilket går att se på den ljusa och klara färgen. Ju renare oljan är desto bättre verkar den både på insidan och utsidan av kroppen.
Vad är linfröolja bra för?
Omega-3-fettsyror finns förutom i linfröolja nästan bara i fisk. Lax, makrill och sill är bra källor till omega-3, men det är svårt att äta tillräckligt mycket av det för att få i sig det dagliga behovet. Veganer, vegetarianer och andra som valt bort fisk från sin kost får nästan inte i sig några Omega-3-syror alls. Därför är linfröolja ett mycket viktigt tillskott och bör intas dagligen för att göra kroppen glad.
För vegetarianer och veganer är kosttillskott en viktig del av vardagen då det är svårt att få i sig alla viktiga näringsämnen utan att äta animaliska produkter. Utöver Omega-3 så är även brist på järn och protein vanligt hos veganer. Detta går att få i sig även genom plantbaserad kost, men det är svårt att komma upp i tillräckliga mängder varje dag. Därför är det bra att regelbundet äta tillskott för att säkerställa att kroppen mår bra och fortsätter fungera som den ska.
Väldigt många människor har blivit hjälpta med alla möjliga problem med hjälp av linfröolja. Den höga halten av Omega-3 och andra fettsyror har stor påverkan på kroppen i positiv mening. Bland annat kan ett regelbundet intag (2-3 msk/dag) behandla följande:
- Diabetes
- Cancertumörer
- Hyperaktivitet
- PMS-besvär så som humörsvängningar, nedstämdhet och hudproblem
- Magbesvär, så som smärta och förstoppning
- Övervikt
- Allergier och astma
- Depression, ångest och vanföreställningar
Är linfröolja bra för hjärtat?

Linfrön kan man bland annat strö över sin filmjölk eller yoghurt till frukosten
Det sägs att fisk gör en smart, ett påstående som grundar sig i att fisk innehåller höga halter Omega-3-syror. Detta stämmer faktiskt väldigt bra. Omega-3-syrorna som finns i både fisk och linfröolja är viktiga inte minst för hjärnans funktion. Ett av de viktigaste näringsämnena i linfröoljan är den essentiella fettsyran alfalinolensyra (ALA). En essentiell fettsyra är något som kroppen inte själv kan tillverka, utan måste få i sig genom tillskott. Därför är det viktigt att få i sig en lagom mängd ALA varje dag, och det enklaste sättet är genom att äta linfröolja.
Fettsyran ALA kan omvandlas i kroppen till DHA. Dokosahexaensyra (DHA) är en huvudkomponent i hjärnan och är en viktig del i att sändningen av nervsignaler fungerar korrekt. Alfalinolensyran omvandlas inte bara till DHA, utan även till EPA (eikosapentaensyra) vilket är bra för hjärtat och blodkärlen. EPA sänker kolesterol- och triglyceridnivåerna samt kontrollerar blodkoaguleringen vilket minskar risken för blodpropp och hjärtattack. Ett dagligt intag av linfröolja som har en hög halt ALA kan alltså rädda livet på dig!
Är linförolja bra för hud och hår?
Linfröolja är inte bara bra för kroppens insida, även utsidan mår bra av oljan. Den som lider av torr och irriterad hud bör testa att smörja in sig både morgon och kväll. På endast ett par dagar kommer du märka stor skillnad. Linfröolja rekommenderas också till de som lider av psoriasis eller eksem, vilka också hjälps mycket av linfröolja.
Vid långvariga problem räcker det med att smörja in sig en gång om dagen, och endast över problemområden. Linfröolja gör snabbt hud mjuk och fin, och kan även ge en helt ny lyster till ansiktet.
Linfröolja är verkligen en mirakelolja som kan användas till nästan allt. Omega-3-fettsyrorna är bra till väldigt många saker och hjälper kroppen att fungera på alla tänkbara sätt. Bland annat så blir hjärnan mer snabbtänkt och hjärtat fungerar bättre. Omega-3-fettsyrorna är viktiga både för att undvika hjärtskador och blodproppar, och för att hålla sig pigg och vaken under dagarna. Men det finns också många yttre faktorer som oljan förbättrar.
På senare år har det blivit allt mer populärt att använda linfröoljan i håret. Vanligtvis byts balsam och/eller hårinpackning ut mot ren linfröolja. Det är bara att tvätta håret som vanligt med schampo och sedan försiktigt massera in oljan, ungefär lika mycket som man i vanliga fall använder av balsam eller hårinpackning. Oljan kan sedan verka i håret allt från några minuter till flera timmar. Är håret väldigt sprött, torrt och livlöst kan man linda lite plast eller ett tygstycke runt håret efter att oljan lagts i, och sedan sova med oljan i håret under natten. När den sedan sköljs ur på morgonen är håret som nytt! Linfröolja kan även användas på torra och kluvna hårtoppar för att ge dem nytt liv. Tvätta och föna håret och ha sedan i några droppar linolja i topparna och de kommer genast att kännas mycket friskare.
Fungerar den mot celluliter?
Att linfröoljan är bra mot eksem och andra hudskador är känt sedan länge. Men det är inte lika många som vet att den är minst lika bra för att göra frisk hud ännu vackrare. Celluliter, bristningar och andra skönhetsskavanker har bevisats bli färre när man regelbundet smörjer in huden med linfröolja. Den är även bra till att motverka rynkor i ansiktet. Tänk på att endast använda en eller ett par droppar i taget. För mycket olja i ansiktet är inte bra oavsett vilken olja det är.
Huden i ansiktet är känslig och behöver lagom mycket fukt. För mycket olja i ansiktet kan till och med leda till en torrare och mer förstörd hy, eftersom huden själv slutar producera fett när det tillsätts för mycket utifrån. När det gäller linfröolja är en eller ett par droppar om dagen perfekt. Om huden ändå börjar kännas torr så testa att gå ner till varannan eller var tredje dag under en period. Linfröoljan hindrar nya rynkor från att uppkomma lika snabbt som annars, och slätar ut ojämnheter i huden.
Vad säger forskningen om linfröolja?
Det finns mycket forskning kring linfröoljan och dess vitala funktioner. En av de som fått fram väldigt goda resultat av sin forskning är tyska Johanna Budwig. Under 1950-talet utforskade hon möjligheten att bota cancer med hjälp av linfröolja. I sin forskning upptäckte hon att personer med kroniska sjukdomar, bland annat cancer och diabetes, har brist på lipoprotein som är en fettsyrabärande albumin. Hon började då testa att ge svårt sjuka cancerpatienter en sked linfröolja varje dag i förhoppning om att de skulle bli bättre. I Johanna Budwigs forskning finns över 1000 dokumenterade fall där cancerpatienter blivit bättre av behandlingen med linfröolja. Behandlingen botar inte cancer, men genom att ge patienterna ett par matskedar linolja 2-3 ggr/dag ökade hon livslängden för många. Nya tumörer slutade dyka upp och metastasbildningen förhindrades.
Metoden används inte idag inom traditionell sjukvård, men rekommenderas fortfarande av många forskare. Bland de som sysslar med alternativmedicin är linfröolja känd som en riktig superolja med många helande krafter.
Förutom att hjälpa cancersjuka kan den också vara till stor nytta för de som har diabetes. Även detta var Budwig en av de första att dokumentera. Hon upptäckte att Omega-3-fetterna som finns i linfröolja är bra för diabetiker och minskar deras behov av insulin. Idag är det väl känt att den är bra för diabetessjuka och används som tillskott av nästan alla diabetiker.
Finns det några risker?
Linfröolja låter som och är enligt många något av en mirakelmedicin. Konstaterat är att det inte finns några nackdelar med att använda linfröolja så länge den är korrekt tillverkad. En ordentlig överkonsumtion kan orsaka diarré, magont och illamående men är inte på något sätt farligt eller livshotande. Märker du av några av dessa symptom så sluta använda oljan under en kortare period och börja sedan igen i mindre doser.
Vid behandling av allvarligare problem så som tumörer, diabetes och svår depression bör läkare informeras om intaget av linfröolja. Avstå heller aldrig andra behandlingar för att du börjat med linoljan. Oljan ska användas som ett tillskott och kompletterar övriga behandlingar. Det finns många kända forskningsrapporter som bevisar att linfröoljan verkligen har förmildrande effekter både när det gäller cancer och diabetes. Bland annat den tyska forskaren Johanna Budwig har över 1000 lyckade resultat i sina rapporter.
Hur använder man enklast linfröolja?
Att hälla linfröolja på en matsked och äta den som den är fungerar helt utmärkt. Men den kan vara lite besk i smaken och bli tråkig i längden. Istället finns det många roligare sätt att få i sig oljan på, som passar både barn och vuxna. Linfröolja ska inte hettas upp men passar utmärkt i bland annat smoothies och sallader.
Exempel på bra saker att ha i en smoothie med linfröolja:
- Nyponpulver, havtorn, kvarg och linfröolja. En nyttig och mättande smoothie som man står sig på i många timmar.
- Blåbär, hallon, mjölk och linfröolja. En perfekt efterrätts-smoothie eller ett bra mellanmål för barnen.
- Spenat, grönkål, banan, baobapulver och linfröolja. En riktigt grön powerboost! En stor frukostfavorit med allt man behöver för att orka hålla energin uppe under dagen.
Att ringla någon matsked över salladen är också ett roligare sätt att få i sig oljan. Blanda den med dressing först eller ringla som den är. Den passar speciellt bra till sallader med mycket smak då linfröoljan i sig har en ganska speciell smak. Att blanda i den i en mild sallad kan därför göra att den tar över mycket. I sallader med starkt kryddad halloumi eller kyckling gör den sig däremot perfekt. Smaken kan till och med höja salladen och ge den det där lilla extra.
Funderar du över att lägga linfröolja i maten så finns det några regler att förhålla sig till. Linfröoljan får aldrig hettas upp och kan därför inte användas till att steka eller fritera i. Den bör av samma anledning heller inte användas i bakning. När oljan hettas upp förstörs den och kan rent av bli farlig att få i sig. Undvik också att sprida ut oljan för mycket. Måtta upp rätt mängd per portion och häll över den precis innan det är dags att dricka/äta. På så sätt går inget av oljan till spillo och intaget sker snabbt och smidigt. Med dessa nya kunskaper är det fritt fram att börja experimentera. 2-3 matskedar om dagen är bra för nästan alla, och skillnaden kommer att märkas väldigt snabbt.
Innehåller linfröolja omega-3?
Ja, linfröolja är en källa till omega-3 fettsyror. Omega-3 är en typ av fleromättat fett som kan ha positiva effekter på hjärt- och kärlhälsan. Linfröolja innehåller huvudsakligen det omega-3 fettsyra ALA(alpha-linolensyra) som kan omvandlas till DHA och EPA i kroppen, dock i låga mängder. Det är viktigt att notera att linfröolja inte innehåller EPA och DHA i samma mängd som fisk- eller algolja.
Är fiskolja bättre än linfröolja?
Det beror på vad man är ute efter. Linfröolja och fiskolja innehåller båda omega-3 fettsyror, men de är olika typer av omega-3. Linfröolja innehåller huvudsakligen omega-3-fettsyran ALA (alpha-linolensyra), medan fiskolja innehåller EPA (eikosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra) fettsyrorna som är mer lättillgängliga för kroppen att använda. Fiskolja innehåller även högre andel omega-6 än linfröolja.
Studier har visat att EPA och DHA kan ha starkare hälsoeffekter, särskilt när det gäller hjärt- och kärlhälsan. Därför kan fiskolja vara ett bättre val för personer som försöker förbättra sina hjärt- och kärlhälsa, eller har låga nivåer av EPA och DHA i kroppen. Men det är viktigt att notera att EPA och DHA även förekommer i andra källor än fiskolja.
Linfröolja är fortfarande en bra källa till omega-3 och kan ha andra hälsofördelar såsom antioxidantegenskaper. Linfröolja kan vara ett bra val för personer som inte äter tillräckligt med fisk eller för personer som inte gillar smaken av fiskolja. Vilken typ av omega-3 som är bäst för dig beror på dina personliga behov.
Hur testar vi linfröolja på Fitnessfrank.se?
Vi har fokuserat på flera olika områden när vi granskat de olika linfröoljorna. Några av de mest väsentliga är följande:
- Kallpressad: Är oljan tillverkad genom kallpressning eller upphettning?
- Märkning: Är linfröoljan ekologisk? Är den tillverkad enligt GMP och HACCP?
- Smak: Hur smakar oljan? Hur upplevs konsistensen?
- Pris: Hur mycket kostar oljan? Är den prisvärd?