Bäst i test: Bästa matchapulvret 2023

Senast uppdaterad:

Matcha - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Superfruit Matcha Superfruit Matcha
Bästa pris
285 kr
Till butik
betyg 4,3 Weight World Ekologiskt Matcha Tepulver Weight World Ekologiskt Matcha Tepulver
Bästa pris
159 kr
Till butik
betyg 4,3 Terranova Matcha Green Tea Terranova Matcha Green Tea
Bästa pris
225 kr
Till butik
betyg 4,1 RawPowder Matcha Supreme RawPowder Matcha Supreme
Bästa pris
209 kr
Till butik
betyg 3,9 Pukka Supreme Matcha Green Pukka Supreme Matcha Green
Bästa pris
55 kr
Till butik

Matchapulver är ett finfördelad pulver tillverkad av bladen från Camellia sinensis-växten, samma växt som används för att göra grönt te. Till skillnad från grönt te görs matcha från hela bladet, medan grönt te endast görs från bladen. Dessutom används matcha vanligtvis i pulverform som löses i vatten, medan i fallet med grönt te brygger man de hela bladen i hett vatten.

Matcha är en kraftfull superfood som är laddad med näringsämnen och har många hälsofördelar. Den är rik på antioxidanter, kan hjälpa till att öka metabolismen och viktminskning, förbättra hjärnfunktionen och koncentrationen, minska risken för vissa kroniska sjukdomar och sänka blodsockernivåerna.

I den här artikeln kommer vi att ta en djupare titt på matchapulver, dess hälsofördelar, olika typer och vad man ska tänka på när man köper det, samt hur man använder det på bästa sätt. Vi presenterar även de, enligt oss, bästa mathcapulvren på marknaden.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa matchapulvret

Bäst i test: Superfruit Matcha

4,7
Kvalitet
4,8
Smak
4,6
Pris
4,7
Totalt:
4,7
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Superfruit Matcha fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Ekologiskt grönt tepulver
 • Gott att använda i smoothies och bakning
 • Hög halt av teanin
Nackdelar
 • Icke EU-jordbruk
Egenskaper
 • Storlek: 100 g
 • Ekologiskt: Ja
 • Ursprung: Kina
 • Kilopris: 2850 kr
Produkten finns att köpa här:

Bästa billiga: Weight World Ekologiskt Matcha Tepulver

4,3
Totalt:
4,3
Till butiken
(Weight World)

Weight World Ekologiskt Matcha Tepulver fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 1
Nackdelar
Egenskaper
 • Storlek: 100 g
 • Ekologiskt: Ja
 • Ursprung: Japan
 • Kilopris: 1590 kr
Produkten finns att köpa här:

Bästa kapslar: Terranova Matcha Green Tea

4,3
Totalt:
4,3
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Terranova Matcha Green Tea fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 1
Nackdelar
Egenskaper
 • Storlek: 50 kapslar
 • Ekologiskt: Nej
 • Ursprung: Kina
 • Kilopris: 11250 kr
Produkten finns att köpa här:

Godast: RawPowder Matcha Supreme

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

RawPowder Matcha Supreme fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 1
Nackdelar
Egenskaper
 • Storlek: 100 g
 • Ekologiskt: Ja
 • Ursprung: Japan
 • Kilopris: 2090 kr
Produkten finns att köpa här:

Bästa teblandning: Pukka Supreme Matcha Green

3,9
Totalt:
3,9
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Pukka Supreme Matcha Green fördelar och nackdelar

Fördelar
 • 1
Nackdelar
Egenskaper
 • Storlek: 20 påsar
 • Ekologiskt: Ja
 • Ursprung: Japan
 • Kilopris: 1833 kr
Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du matcha

Det finns många olika sorters matchapulver på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken som är den bästa för dig. Här är några viktiga faktorer att tänka på när du köper matchapulver:

Kvalitet och ursprung

Det är viktigt att köpa matchapulver som är gjort av högkvalitativa matchablad. Dessa blad bör vara plockade från växter som har odlats i ett bra klimat och i en bra jord. Japan är ett vanligt område för matchaproduktion, men det finns också bra alternativ från andra delar av världen. Det är också viktigt att se efter matchapulver som är certifierade som organiska och icke-GMO.

Tillverkning

Det är viktigt att köpa matchapulver som har odlats och bearbetats på ett hållbart sätt. Detta innebär att bladen ska ha odlats utan användning av skadliga kemikalier och att pulvret ska ha bearbetats med minimal användning av kemikalier. Det är också viktigt att se till att pulvret har bearbetats med minimal användning av värme för att bevara näringsinnehållet.

Typ av matcha

Det finns olika grader av matchapulver, inklusive ceremoniell, premium och kulinarisk. Ceremoniell matcha är det högsta kvalitetspulver som används i traditionella japanska teceremonier. Premium matcha är också högkvalitativt, men kan användas för både ceremoniella och kulinariska syften. Kulinarisk matcha är den billigaste typen och används främst för matlagning och bakning.

Färg och utseende

Färg och utseende är viktiga faktorer att tänka på när man köper matchapulver. Ett högkvalitativt matchapulver ska vara mörkgrönt och jämnt fint. Detta är ett tecken på att bladen har plockats och bearbetats på rätt sätt, och att pulvret är färskt och fullt av näring. Undvik pulver som är gult eller har klumpar, eftersom det kan vara ett tecken på dålig kvalitet och innebär att pulvret har varit lagrat för länge eller har bearbetats med för hög värme. En annan sak att kolla är om pulvret är jämnt och fint. Det indikerar att det är ett pulver av hög kvalité.

Lukt och smak

Lukt och smak är också viktiga faktorer att tänka på när man köper matchapulver. Ett högkvalitativt matchapulver ska ha en stark, frisk arom och en komplex, balanserad smak. Aromen ska vara frisk och svalkande, och smaken ska vara mjuk och jämn. Det ska inte vara för bittert eller för sött. En lite vegetabilisk smak är normalt och är ett tecken på att pulvret är gjort av högkvalitativa blad. En stark lukt av jord eller fuktighet kan vara ett tecken på att pulvret har lagrats under dåliga förhållanden och ska undvikas.

Näringsinnehåll

Tänk på att matchapulver är rikt på antioxidanter och teanin, och kan också innehålla en hög mängd koffein. Var säker på att du är medveten om eventuella näringsämnen som du behöver undvika, och använd pulvret i enlighet med rekommenderad dosering. Det är också bra att leta efter ett matchapulver som har certifierats av tredje part för att bekräfta näringsinnehåll och kvalitet.

Kostnad

Kostnad är en viktig faktor att tänka på när man köper matchapulver, men det är viktigt att notera att pris inte alltid är ett bra mått på kvalitet. Det är viktigt att jämföra priser mellan olika märken och alternativ, men tänk också på andra faktorer såsom kvaliteten på matchabladen, odlings- och bearbetningsmetoder, graderingen av pulvret och kundrecensioner. Det kan vara lockande att köpa det billigaste alternativet, men det kan innebära att man får ett pulver av lägre kvalitet med mindre näringsinnehåll. Det är därför viktigt att tänka på kostnad i förhållande till de övriga faktorerna för att hitta det mest prisvärda alternativet.

Kundrecensioner

Kundrecensioner är ett bra verktyg för att få en bättre uppfattning om ett matchapulvers kvalitet och prestanda. Det är viktigt att läsa recensioner från olika källor, inklusive från onlinebutiker, matbloggare och teentusiaster. Dessa recensioner kan ge en idé om smak, aroma, färg, kvalitet och användbarhet av pulvret. Det är också bra att titta på betyg och omdömen från oberoende källor för att få en mer rättvis bild av pulvrets kvalitet. Det är dock viktigt att notera att kundrecensioner inte alltid är objektiva och kan vara påverkade av personliga preferenser. Det är därför viktigt att titta på ett brett urval av recensioner för att få en mer rättvis bild av pulvret.

Hälsofördelar med matcha

Matcha används vanligen för dess höga nivåer av antioxidanter, som hjälp vid viktminskning och för att förbättra hjärnfunktion och koncentration och för dess unika smak och användningsområden i matlagning. Dessutom kan matcha vara ett bra alternativ för de som vill minska sitt koffeinintag eftersom det innehåller mindre koffein än kaffe.

Höga nivåer av antioxidanter

Matcha innehåller höga nivåer av antioxidanter, upp till 3 gånger mer än vanligt grönt te. Dessa antioxidanter hjälper till att skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler, vilket kan leda till kroniska sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdom. En av de viktigaste antioxidanterna i matcha är EGCg (epigallocatechin gallat) som även har visat sig ha vissa cancerbekämpande egenskaper.

Ökar metabolismen och hjälper till viktminskning

Matcha har visat sig öka kroppens förmåga att bränna fett och kalorier, vilket såklart hjälper till vid viktminskning. En studie visade att personer som drack matcha regelbundet hade högre fettförbränning jämfört med dem som inte gjorde det.

Förbättrar hjärnfunktion och koncentration

Matcha kan förbättra hjärnfunktionen och koncentrationen genom att öka nivåerna av neurotransmittorn dopamin, som spelar en viktig roll när det kommer till uppmärksamhet och minne. En studie visade att personer som drack matcha regelbundet hade bättre arbetsminne och koncentration jämfört med dem som inte gjorde det.

Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer

Katechiner, en typ av antioxidant som finns i matcha, kan hjälpa till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att förbättra kolesterolnivåerna och minska blodtrycket. Matcha kan också hjälpa till att minska risken för cancer genom att bromsa tillväxten av cancerceller och främja celldöd. 

Sänker blodsockernivåerna

Katechinerna i matcha har visat sig hjälpa till att förbättra insulinkänsligheten, vilket kan hjälpa kroppen att sänka blodsockernivåerna. En studie visade att personer med typ 2 diabetes som drack matcha regelbundet hade lägre blodsocker jämfört med dem som inte gjorde det.

Källa: Healthline

vanliga frågor om Matcha

FAQ

Hur är matcha annorlunda jämfört med grönt te?

Matcha är gjort av hela bladet från Camellia sinensis-växten, medan grönt te endast görs från bladen. Dessutom används matcha vanligtvis i pulverform och vispas med vatten, medan grönt te görs med lösa blad som bryggs i hett vatten.

Hur mycket koffein finns det i matcha?

Matcha innehåller vanligtvis ungefär 35 mg koffein per 1/2 tesked. Det är lite drygt en tredjedel jämfört med ungefär 95 mg i en kopp kaffe.

Hur gör man en kopp matcha te?

För att göra en traditionell kopp matcha, behöver man matchapulver, en skål, en visp och hett vatten. Börja med att sikta pulvret i skålen och tillsätt sedan hett vatten. Använd vispen för att vispa pulvret och vattnet tillsammans tills det löser sig och blir skummigt.

Är matcha säkert att äta?

I allmänhet är matcha säkert att äta. Men det är viktigt att notera att vissa personer kan vara allergiska mot Camellia sinensis-växten som används för att göra matcha. I vissa fall kan matcha interagera med vissa mediciner, så det är alltid bäst att rådfråga en läkare innan man äter det.

Kan man använda matcha pulver för att göra annat än te?

Ja, matcha pulver kan användas för att göra en mängd olika saker, som att färga och ge smak till maträtter, såsom desserter, smoothies och bröd. Det kan också användas i kosmetika och hudvårdsprodukter på grund av dess antioxidantegenskaper. Det kan även användas som ingrediens i drycker som latte och smoothie eller används som smaksättning i till exempel yoghurt och müsli.

Kan man överdosera matcha?

Överdosering av matcha pulver är mycket ovanligt, men det är möjligt att få en överdos av koffein om man konsumerar för mycket. Symtom på koffeinöverdos inkluderar sömnlöshet, irritabilitet, hjärtklappning och huvudvärk. Det är därför viktigt att följa anvisningarna på förpackningen och inte överskrida rekommenderad dos.

Hur testar vi matcha på Fitnessfrank.se?

 • Kvalitet: Vilken typ av matcha innehåller pulvret? Var och hur är det tillverkat?
 • Smak, doft och utseende: Smakar och luktar pulvret gott? Ser pulvret ut som det ska? Klumpar det sig mycket?
 • Pris: Hur mycket kosttar matchapulvret? Är det värt sina pengar?
Senast uppdaterad: 24 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
16 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.