Hur många matskedar i en skopa proteinpulver?

Att förstå näringsdeklarationerna på proteinpulver kan vara utmanande. I den här artikeln går vi igenom hur du tolkar du informationen på etiketterna för proteinpulver och hur du balanserar din kost genom att använda dessa produkter.

Snabb sammanfattning

  • Det finns ingen internationell standard för skopor med proteinpulver, men man kan göra grova beräkningar utifrån medelvolym.
  • En matsked är ungefär 15 gram proteinpulver, men varje kosttillskottsskopa kan ha olika storlek.
  • För att räkna ut antalet matskedar proteinpulver per skopa måste du känna till skostorleken på ditt föredragna tillskott.

Ordet skopa används på väldigt olika sätt på alla livsmedelsetiketter. Ibland hänvisar det till måttet som följer med dina mått, ibland hänvisar det till volymen på den skopan, och ibland hänvisar det till hur mycket pulver du får genom att använda den medföljande skopan. För att göra saken mer förvirrande anger termen "portioner per behållare" inte hur stor en portion är!

Näringsdeklarationen på proteinpulver talar om hur många kalorier, hur mycket protein, socker och fett det innehåller. Den ger också information om mängden natrium och kolhydrater. Proteinpulver kan användas för att öka ditt proteinintag, men för att få ut det mesta av dina skopor måste du veta vilken portionsstorlek du har och hur många skopor du använder. Därifrån kan du beräkna de kalorier, fett, protein, kolhydrater och socker du får i dig.

Vilken är standardstorleken för skopor med proteinpulver?

En typisk skopa eller portion proteinpulver är ca 25 g, vilket är lika med cirka 1,75 matskedar.

Baserat på allmänt accepterade mått är en matsked proteinpulver lika med 15 gram. Det betyder att en portion proteinpulver - 25 gram - är detsamma som 1,75 matskedar.

Skopor med proteinpulver finns i en mängd olika storlekar och det finns ingen internationell standard. Men majoriteten av skopor är mellan 25 gram och 30 gram.

Växtbaserade proteinskopor är i allmänhet något mindre, vanligtvis runt 20 gram. Det är lika med 1,3 matskedar.

Ännu viktigare är dock att titta på det exakta proteininnehållet per skopa. Till exempel innehåller 25 gram av ett proteinpulver med 90 % proteinhalt mer protein än 30 gram av ett proteinpulver med 70 % proteinhalt.

Hur många matskedar i en skopa proteinpulver?

Serveringsstorleken på proteinpulveretiketter är vanligtvis cirka 25 gram, vilket är detsamma som en skopa. Baserat på genomsnittliga mätskopor som följer med proteinpulver, är en skopa cirka 25 gram proteinpulver. Du kan grovt räkna ut mängden protein, fett och kolhydrater i en portion baserat på skopans vikt och antalet skopor du tar.

Till exempel, om en portion proteinpulver är 25 gram, och du använder två skopor, får du 50 gram proteinpulver. Med ett genomsnittligt proteinpulver får du då ca 40 gram protein, 2-3 gram kolhydrater och 2-3 gram fett. 

Hur många kalorier i en skopa proteinpulver?

Som vi nämnde ovan har en skopa proteinpulver i allmänhet cirka 25 gram, som innehåller cirka 100 kcal. Av dessa kalorier kommer ca 18 kalorier från fett, 9 från kolhydrater och 73 från protein. Så jämfört med andra proteinkällor är proteinpulver ett bra alternativ med låga kolhydrater och anständiga mängder fett.

Är det bättre att väga proteinpulvret?

Att väga ditt proteinpulver är det mest exakta sättet att mäta det. Proteinpulver kan variera i vikt även om de är av samma märke och smak.

Du kan också använda matskedar, skopor eller bara fylla din shaker till toppen med proteinpulver. Kom bara ihåg att kontrollera etiketten för den rekommenderade portionsstorleken och justera din serveringsstorlek därefter.