Topp 5 bästa Matsmältningsenzymerna (nov. 2022)

Våra kroppar är helt och hållet beroende av matsmältningsenzymer för att bearbeta det vi äter och på så sätt ta upp näringsämnen. Däremot är det inte säkert att vi har tillräckligt med enzymer för fullgott näringsupptag. Här är de bästa matsmältningsenzym

Matspjälkning är en komplicerad process genom vilken människokroppen bryter ned det som äts för att kunna utvinna såväl energi som mikronutrienter. Spjälkningsprocessen är däremot helt och hållet beroende av ett flertal olika enzym varav några tillverkas av kroppen och andra tillförs via kosten.

Om kroppen inte kan tillverka tillräckligt mängd enzym, eller om enzymer inte tillförs utifrån, så kan det uppstå allt från regelrätt malabsorptionssyndrom till dåligt näringsupptag då enzymerna inte minst är en viktig del av vad som gör näringsämnen biotillgängliga. Att tillföra enzym som kosttillskott är ett enkelt sätt att helgardera sig.

Här är de matsmältningsenzymer som visade sig vara bäst.

Testvinnare - Bästa Matsmältningsenzymen 2022

Här är en överblick över årets bästa Matsmältningsenzymer.

 1. Bäst i test: Healthwell Enzym Vital
 2. Bästa billiga matsmältningsenzymer: GAAM Enzym Complex 90 caps
 3. Bästa premium matsmältningsenzymer: Holistic Måltidsenzym
 4. Bästa med maskros: Healthwell Maskros Extrakt
 5. Bästa matsmältningsenzymerna från kundbetyg: Healthwell Betain HCL

Hur vi valde ut de bästa Matsmältningsenzymerna

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Matsmältningsenzymer

Så hittar du bästa Matsmältningsenzymen

Matsmältningsenzymer har på kort tid blivit väldigt eftertraktade. Förmodligen för att både främjar matsmältning och säkerställer fullgott upptag av näringsämnen och mikronutrienter. Men då det finns väldigt många verksamma enzym kan det vara svårt att veta vad man bör välja.
Här är en praktisk köpguide för dig som vill välja rätt enzymer för dina behov.

Sammansättning

Med matsmältningsenzymer har man att välja mellan enzymkomplex eller produkter som fokuserar på särskilt utvalda enzymer. Är man osäker på vad man vill ha är det en bra idé att välja ett komplex. Vill man däremot ha mer av vissa enzym vinner man i längden på att välja mer specifika enzymprodukter.

Laktosintolerans

Upplever du att mjölkprodukter har negativ inverkan på den image, eller om du har etablerad laktosintolerans, är det en bra idé att välja ett enzymtillskott som innehåller laktas. Detta enzym säkerställer fullgod nedbrytning av laktos och kan i många fall även minimera behovet av särskilda laktastillskott.

Dagsdos

När det gäller enzymtillskott bör man vara beredd på att behöva äta ett flertal kapslar om dagen. Det är helt enkelt nödvändigt för att nå upp till de verksamma nivåerna och sprida ut effekten jämt över dagen. Har du problem att svälja kan du överväga att öppna kapslarna och blanda dem med vätska.

Helhetseffekt

Medan vissa enzym har en uttryckt matsmältningseffekt så har andra mer bred immunologisk verkan. Är helhetshälsa din fokus bör du överväga att välja enzym med mer allmän verkan. Är det däremot maghälsa och näringsupptag som är din fokus är de specifika matsmältningsenzymen ett bra val.

Kostnad

I slutändan så är priset viktigt att ta i åtanke. I många fall så kommer de väldigt breda komplexen att resultera i en högre kostnad. Mycket på grund av att det krävs fler kapslar för att komma upp i samma nivåer. Är priset avgörande bör du fundera på att välja ett billigt komplex eller en produkt med ett färre antal enzymer.

Våra 5 bästa Matsmältningsenzymer (november 2022)

1. Healthwell Enzym Vital - Bäst i test

Healthwell Enzym Vital - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Från Healthwell kommer Enzym Vital som är ett mångfacetterat svensktillverkat enzymkomplex. Enzymblandningen utgörs av amylas, proteas, laktas, lipas och cellulas vilket gör detta till en optimal produkt för dig som har problem med mjölkprodukter eller vill maximera upptaget av näringsämnen från både mat och övriga kosttillskott.

Det är en sammansättning som man märker gör skillnad. Har du någonsin upplevt att din mage lätt blir uppsvälld eller drabbas av gasbildning så kommer detta komplex att göra skillnad. Då det innehåller båda kroppsegna och externa enzym så får man en bred variation.

Med en rekommenderas dos på tre kapslar om dagen så blir det däremot lätt kostsamt i längden, och det lönar sig därför definitivt att köpa storpack. De i vår testpanel som annars åt en särskild laktasprodukt för laktosintolerans upplevde att denna utan problem täckte behovet.

Om du vill ha ett mångfacetterat komplex som hjälper din kropp att hantera och bearbeta det du äter så kommer du inte att bli besviken på Healthwell Enzym Vital.

Healthwell Enzym Vital blev "bäst i test" bland tillskott med matsmältningsenzym. En högdoserad produkt med bred enzymprofil. Vi gillar särskilt att den har tillsatt bromelain som främjar spjälkning och nedbrytning. Väl värd det om man är villig att betala vad den kostar.

Egenskaper

 • Storlek: 90 kapslar
 • Kapslar / dag: 3 st
 • Antal Enzymer: 5 st
 • Enyzymer mg/portion: 150 mg

Fördelar

 • Fem olika enzymer
 • Berikad med bromelain
 • Veganskt kosttillskott

Nackdelar

 • Kostsam i längden

Omdöme

Högkvalitativt multikomplex med spjälkningsenzym och bromelain.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Dosering:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Pris:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
159 kr
Till butik
159 kr

2. GAAM Enzym Complex 90 caps - Bästa billiga matsmältningsenzymer

GAAM Enzym Complex 90 caps - Bästa billiga matsmältningsenzymer
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Proteinbolaget)

Något man direkt ligger märke till med GAAM Enzym Complex 90 caps är att man verkligen får valuta för pengarna. Den innehåller de fem verksamma enzymen amylas, proteas, laktas, lipas och celullas. Den som redan är inne på enzym noterar nog att denna kombination har kommit att utgöra något utav standardkombinationen på marknaden för enzymtillskott. Men skälen för detta är goda då det är en beprövad blandning.

Med en dagsdos motsvarande tre kapslar är balansen mellan kostnad och doseringsmängd i ett relativt hänseende väldigt fördelaktigt. Särskilt då man in många fall kan få ett bättre snittpris genom att välja de större förpackningarna Vi gillar även att kapslarna är lättsvalda och saknar bismak.

Ett prisvärt enzymkomplex som fungerar som bastillskott och ger alla en chans att testa om enzym är rätt väg att gå.

Den "bästa billiga matsmältningsenzymprodukten" visade sig vara GAAM Enzym Complex 90 caps. Man får bra valuta för pengarna då den innehåller ett flertal enzym i verksamma mängder. En riktigt bra möjlighet för dig som vill prova på eller är osäker på om matsmältningsenzymer är rätt val för dig.

 

Egenskaper

 • Storlek: 90 kapslar
 • Kapslar / dag: 3 st
 • Antal Enzymer: 5 st
 • Enyzymer mg/portion: 150 mg

Fördelar

 • Mångfacetterat komplex
 • Prisvärt
 • Räcker i en månad

Nackdelar

 • Ej för veganer

Omdöme

Ett billigare kosttillskott i vegetabiliskt utförande som ändå innehåller tillräckliga mängder enzymer för att ge resultat.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Dosering:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Pris:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
127 kr

3. Holistic Måltidsenzym - Bästa premium matsmältningsenzymer

Holistic Måltidsenzym - Bästa premium matsmältningsenzymer
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Måltidsenzym från Holistic är ett spännande multikomplex som innehåller en väldigt stor variation när det kommer till enzym. Proteas 3, 4 och 6 i förening med amylas, glukoamylas, invertas, laktas, lipas, cellulas, fytas, xylanas och hemicellulas gör att man tillför allt som krävs för att helgardera matsmältningssystemet.

Värt att poängtera är att detta komplex har större variation men mindre mängd. Därför blir det lätt något kostsamt att komma upp i verksamma doser. Men vill man vara säker på att få tillgång till samtliga relevanta enzym så är det väl värt sitt pris.

Vi upplevde att Måltidsenzym gjorde enorm skillnad gällande såväl pigghet som matsmältning. Magen kändes mindre uppsvälld efter måltid, och effekten av andra vitamintillskott verkade på många sätt öka. Ett av de mest spännande alternativen bland enzymtillskott och ett enkelt sätt att öka biotillgängligheten på det man konsumerar.

Egenskaper

 • Storlek: 90 kapslar
 • Kapslar / dag: 3-6 st
 • Antal Enzymer: 12 st
 • Enyzymer mg/portion: ?

Fördelar

 • Oerhört bred mängd enzymer
 • Fri från tillsatser och GMO
 • Höga externa kundbetyg

Nackdelar

 • Ganska lågdoserad

Omdöme

Kvalitetskomplex med hela 12 verksamma enzymer.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.9/5
4,9/5
Dosering:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Pris:
Betyg 4/5
4,0/5
Totalt:
Betyg 4,3/5
4,3/5

Priser

Till butik
207 kr
Till butik
207 kr

4. Healthwell Maskros Extrakt - Bästa med maskros

Healthwell Maskros Extrakt - Bästa med maskros
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Maskros Extrakt från Healthwell är på sätt och vis mer än bara en enzymprodukt. Det är även ett alternativ för dig som är nyfiken eller redan har upptäckt maskrosens oerhört mångfacetterad effekt på människokroppen.

Med 300 mg maskrosrotextrakt per kapsel utgör två kapslar om dagen den rekommenderade dosen. Detta räcker väl för att komma upp i kliniskt verksamma nivåer av de gynnsamma ämnen som finns i maskrosen. Bäst effekt fås antagligen om man kombinerar tabletterna med ett fullgott intag av vatten.

Vi upplevde att maskrosextraktet gjorde väldigt stor skillnad och skapade en mer bekväm mättnadskänsla. Det hade även en påtaglig effekt på den allmänna piggheten. Man har nog mycket att hämta från såväl långvarigt användande som mer kortsiktiga kurer.

Healthwell Maskros Extrakt utsågs till testets "bästa maskrostillskott". En spännande produkt för dig som vill främja såväl matsmältning som immun- och lymfsystemens normala funktion. På det stora hela ett bra val för att säkerställa magfunktion och skapa rätt förutsättningar för god allmänhälsa.

Egenskaper

 • Storlek: 90 kapslar
 • Kapslar / dag: 2 st
 • Antal Enzymer: 0 st
 • Enyzymer mg/portion: 0 mg

Fördelar

 • Kliniskt bevisad effekt
 • Veganvänligt
 • Mycket skonsam mot magen

Nackdelar

 • Inte särskilt mångfacetterad

Omdöme

Spännande maskrosextrakt som har mångfacetterad effekt.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Dosering:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Pris:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Till butik
103 kr
Till butik
103 kr

5. Healthwell Betain HCL - Bästa matsmältningsenzymerna från kundbetyg

Healthwell Betain HCL - Bästa matsmältningsenzymerna från kundbetyg
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Healthwell Betain HCL är ett tillskott som fokuserar på betain. Med en särskild kombination av aminosyran betain och saltsyran hydroklorid får man både en prestationsfrämjande och maglugnande effekt. Därför är det ett bra val både för dig som tränar hårt, och vill ha något för magen.

Vi kan direkt konstatera att det här inte är något för dig som vill ha ett brett enzymtillskott. Tvärtom är det ganska ensidigt i sitt utföranden. Fördelen är däremot att du är garanterad verksamma nivåer av betain vilket främjar näringsupptag och ett stabilt matsmältningssystem.

Samtliga i panelen tyckte att Healthwell Betain HCL hade en spännande helkroppseffekt. Utöver att ge en lugn mage så upplevde många att skillnaden i pigghet och ork var oerhört påtaglig. Vill man testa betain får man en perfekt möjlighet.

Healthwell Betain HCL är det tillskott med matsmältningsenzymer som har "bäst kundbetyg". Många uppskattar den då den är unik i sin sammansättning när det gäller påtagliga nivåer betain. Ett smidigt val för dig som vill ha något som lugnar magen och jämnar ut magsyran för optimal matsmältning

Egenskaper

 • Storlek: 120 kapslar
 • Kapslar / dag: 1 st
 • Antal Enzymer: 1 st
 • Enyzymer mg/portion: 60 mg

Fördelar

 • Stor mängd betain
 • Vegetabiliska kapslar
 • Innehåller även proteas

Nackdelar

 • Begränsad mängd enzymer

Omdöme

Populärt enzymtillskott med fokus på betain och som även innehåller proteas.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Dosering:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Pris:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 3,9/5
3,9/5

Priser

Till butik
159 kr
Till butik
159 kr

Jämför de bästa Matsmältningsenzymerna i testet

Matsmältningsenzymer Storlek Kapslar / dag Antal Enzymer Enyzymer mg/portion Totalbetyg Pris
Healthwell Enzym Vital 90 kapslar 3 st 5 st 150 mg Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
159 kr
GAAM Enzym Complex 90 caps 90 kapslar 3 st 5 st 150 mg Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
127 kr
Holistic Måltidsenzym 90 kapslar 3-6 st 12 st ? Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
207 kr
Healthwell Maskros Extrakt 90 kapslar 2 st 0 st 0 mg Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
103 kr
Healthwell Betain HCL 120 kapslar 1 st 1 st 60 mg Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
159 kr

Vanliga frågor om bästa matsmältningsenzymen

FAQ: Vanliga frågor om matsmältningsenzymer

Här är några av de frågor som är återkommande när matsmältningsenzymer kommer på tal. Vi hoppas att det hjälper dig på vägen till ett bättre val.

Vilka matsmältningsenzymer är bäst?

Healthwell Enzym Vital är enligt oss det bästa alternativet för matsmältningsenzymer. En prisvärd blandning av ett flertal viktiga enzym som främjar maghälsa och näringsupptag.

Spelar det någon roll vilka matsmältningsenzymer man väljer?

Enzymer är oerhört mångfacetterade. De är en del av matsmältningsprocessen och finns naturligt i såväl mun som mage och tarm. Alla har däremot en högst egen funktion. För att helgardera sig så väljer många komplex. Då slipper man även ta ställning till vilka enzym man bör välja. Vill du däremot ha väldigt specifik funktion är det en bra idé att välja ett tillskott med större mängd specifikt enzym.

Vilket matsmältningsenzym bör man välja?

Det beror lite på vad man vill uppnå. Vill du främja upptag av protein är proteas ett givet val, för kolhydratupptag krävs amylas och gällande mjölkprodukter är laktas en nödvändighet. Vill du täcka alla fronter är det däremot bäst att välja ett mångfacetterat enzymkomplex.

Är det nödvändigt med matsmältningsenzym?

Utan matsmältningsenzym kan kroppen inte tillgodogöra sig vare sig näring eller vitaminer och mineraler. Turligt nog producerar kroppen många egna enzym, och en hel del enzym finns även i kosten. Problemet är däremot att många av enzymen försvinner i samband med bearbetning och tillagning av maten. Det är inte heller säkert att kroppen klarar av att producera en tillräcklig mängd enzym. Därför är ett brett tillskott i många fall oerhört viktigt.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5