Topp 11 bästa multivitamin (nov. 2022)

Stor genomgång av multivitamintillskott i kapsel, tablett- och flytande form för män, kvinnor och barn.

Multivitamin finns som både tabletter, drycker och pulver men det är väl ändå som brustabletter de flesta känner igen det. Det spelar ingen roll vilken form du väljer utan det är viktigare att titta på själva innehållet i produkten. 

Vi har här testat ett 30-tal olika multivitamintillskott och bäst av alla blev Core Vitamins. Det är ett mycket prisvärt multivitamintillskott som innehåller över 20 olika vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

Testvinnare - Bästa multivitaminet 2022

Här är en överblick över årets bästa multivitamin.

 1. Bästa multivitamin: Core Vitamins
 2. Bästa multivitamin för kvinnor: Core Female Vitamins
 3. Bästa multivitamin för män: Core Vitamins Man
 4. Bästa multivitamin för äldre: Healthwell MultiVitaminer
 5. Bästa multivitamin och mineral: Mivitotal Plus
 6. Bästa multivitamin för barn: Hjärtats Multivitamin Barn
 7. Bästa multivitamin kvinna 50+: Alpha Plus KvinnaVital
 8. Bästa multivitamin kvinna 60+: Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st
 9. Bästa veganska multivitamin: Healthwell Multivitamin Vegan
 10. Bästa multivitamin för träning: Hjärtats Multivitamin Sport
 11. Bästa flytande multivitamin: Holistic SuperVitalis

Hur vi valde ut de bästa multivitamin

 • Innehåll: Vilka vitaminer innehåller tillskottet? Vilka mineraler innehåller det? Innehåller det tillräckligt mycket av respektive ämne för att tillgodose dagsbehovet? Innehåller det några andra aktiva ämnen? Innehåller det mycket "onödiga" tillsatser?
 • Användning: Om tabletter: Är de lätta att svälja? Hur många tabletter behöver man ta per dosering och dag? Om pulver: Är det lätt att dosera rätt mängd? Löser det sig enkelt i vatten? Hur smakar det? Om brustabletter: Löser den sig enkelt i vatten? Hur smakar det?
 • Effekt: Har du upplevt någon positiv effekt sedan du började använda produkten? Har du råkat ut för några biverkningar? 
 • Priset: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt produkten om den? Vad är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljare?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Multivitamin

Så hittar du bästa multivitaminet

Multivitamintillskott är bra av flera olika anledningar. För det första ger de oftast en bra heltäckande ämnesflora som hjälper dig att enklare få i dig de vitaminer och mineraler som din kropp kan ha brist på. Många använder multivitamintabletter som en extra näringsboost utöver den dagliga kosten och det är just detta som de ska användas för. Multivitamintillskotten idag har vanligtvis fokuserat på en viss grupp av människor som behöver få i sig extra vitaminer/mineraler av en viss typ. Det är därför en bra idé att kolla upp vad det är man kan sakna beroende på vem man är som person: 

 • multivitamintillskott

  Välj rätt form

  Idag finns det ett stort antal olika multivitaminprodukter på marknaden och de kommer i alla möjliga format som piller, brustabletter, pulver, sprayer och kapslar. Vissa tycker att det är svårt eller till och med obehagligt att svälja kapslar och tabletter, medan andra tycker att sprayer och brustabletter smakar illa. Som tur är finns det lika många produkter som det finns vitaminer så man behöver aldrig oroa sig för att man inte skall hitta det man vill ha.
 • gym

  Tränar du mycket

  Om du lägger mycket tid och energi på din träning bör även känna till att sömnen är lika viktig som själva träningspasset. Vissa vitaminer och mineraler verkar muskelavslappnande och kan få dig att enklare koppla av. Se därför till att du har bra nivåer av dessa ämnen. Exempel på detta är zink, magnesium och vitamin B6. Dessa finns att köpa som kosttillskott i form av "ZMA".
 • man kvinna

  Kvinna eller man

  För en och samma person kan behoven också skilja sig under olika perioder. Många kvinnor har till exempel anlag för järnbrist, vilket kan förvärras vid graviditet. Män däremot behöver vanligtvis mer zink och magnesium i kroppen. Kvinnor kan hålla utkik efter hur mycket folsyra som ingår eftersom det är ett av de viktigaste kosttillskotten vid graviditet enligt Livsmedelsverket. För män är det intressant att kontrollera så att multivitaminer inte innehåller järn eftersom män inte bör få i sig för mycket av detta mineral.
 • vegan food

  Är du vegan

  Äter du en restriktiv diet, exempelvis om du är vegan, kan det vara svårt att få i sig vissa vitaminer och mineraler. Exempel på detta är vitamin B12 och kalcium. Köp därför ett multivitamintillskott som innehåller dessa 2 ämnen. 
 • Bebis

  Små barn

   Små barn kan behöva tillskott av bland annat vitamin D. Det kan alltså vara bra att komplettera kosten med ett multivitamintillskott som innehåller detta vitamin. Många produkter som är anpassade för barn innehåller en annan mängd vitaminer och mineraler, än de som finns för vuxna. Välj alltså främst alternativ framtagna för barn. 
 • Gammalt par

  Är du över 50 år gammal

  Börjar du komma upp i åldern får kroppen det svårare att ta upp vissa vitaminer och mineraler. Vitamin D och vitamin B12 är två exempel på dessa som således bör finnas i de multivitamintillskott du väljer.

 

Som nämnt ovan behöver olika grupper olika mängd av vissa vitaminer. Vi går här igenom de viktigaste vitaminerna för respektive grupp: 

Multivitamin för män
Män behöver extra mycket av vitaminerna D-vitamin, folsyra, C-vitamin och A-vitamin. Det är dessutom extra viktigt för män att få i sig mineralerna kalcium, kalium, magnesium och zink.

Multivitamin för kvinnor
Viktiga vitaminer för kvinnor är folsyra, vitamin B6, vitamin B12, D-vitamin, K-vitamin och E-vitamin. Vidare behöver kvinnor mineralerna järn, magnesium, kalcium, zink, jod och selen.  

Multivitamin för gravida och ammande
Gravida kvinnor behöver extra mycket folsyra och järn. Det är också viktigt med D-vitamin och kalcium. Det är dessutom bra att få i sig näringsämnena vi listat under multivitamin för kvinnor här ovan.

För ammande kvinnor är det särskilt viktigt att få i sig mycket D-vitamin.

Multivitamin för klimakteriet
För kvinnor i klimakteriet är bra vitaminer A-vitamin, vitamin B6, vitamin B12, K-vitamin, C-vitamin och D-vitamin. Utöver det är det viktigt med magnesium och kalcium. Många upplever även förbättring av omega-3, probiotika och gurkmeja.

Multiamin för veganer
Veganer och vegetarianer behöver ofta extra tillskott av vitaminer som finns främst i animaliska produkter. Bra vitaminer för veganer är vitamin B12 och D-vitamin. Viktiga mineraler för veganer är järn, kalcium, zink och jod. Veganer kan också behöva tillskott av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Multivitamin för äldre
Viktiga vitaminer för äldre är D-vitamin, vitamin B6 och vitamin B12. Det är dessutom viktigt att få sig rikligt med kalcium.

Multivitamin för barn
Barn behöver olika mycket vitaminer beroende på ålder och kön.

Barn under 5 år behöver extra mycket av vitaminerna D-vitamin, C-vitamin och A-vitamin. Det är också viktigt med kalcium, B-vitaminer och E-vitamin.

Tjejer behöver sedan extra mycket järn när de börjar med mensen.

Multivitamin för hårt tränande
Om du tränar hårt är det extra viktigt med vitaminerna D-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, B6 och B12 samt A-vitamin. Det är även bra att få i sig kalcium och magnesium.

Våra 11 bästa multivitamin (november 2022)

1. Core Vitamins - Bästa multivitamin

Core Vitamins - Bästa multivitamin
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

För dig som vill ha multivitaminkapslar med ett extra högt koncentrat av vitaminer och mineraler är detta ett mycket bra val. Om du till exempel tränar hårt eller har en aktiv livsstil kan tillskottet passa dig bra. Kapslarna tas en gång om dagen och alltid i samband med måltid. De är lätta att svälja, bland annat tack vare sin glatta yta.

I tillskottet ingår alla viktiga vitaminer, flera mineraler och spårämnen som kroppen behöver. Dessa är till exempel vitamin A, B, C, D och E, liksom järn, magnesium, zink, jod och koppar. Core Vitamins är också rik på antioxidanter och innehåller mjölksyrabakterier som hjälper mage och tarmar genom att bidra till en frisk tarmflora. På så vis hjälper det matsmältningen och förmågan att ta upp näring från kosten förbättras. Med tanke på att tillskottet har ett så pass bra pris och att det är mer än "bara" ett multivitamin, ser vi inga hinder med att utse det till "bästa multivitamin". 

Vårt tests "bästa multivitamin" var utan tvekan Core Vitamins. Balansen mellan mängd, pris och extra tillskott är oslagbar. Vi gillar särskilt att den är berikad med probiotika och flavonoider. En oerhört mångfacetterad multivitamin.

Egenskaper

 • Kön: Båda
 • Pris / tablett: 1,32 kr
 • Tabletter / dag: 1 st
 • Storlek: 60 kaps

Fördelar

 • 4.8 / 5 kundbetyg
 • Mycket uppskattad produkt
 • Rik på mjölksyrabakterier

Nackdelar

 • Ej lämpligt för veganer (animaliskt kapselskal)

Omdöme

Vegetabiliska kapslar lämpade för dig med en aktiv livsstil.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Användning:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Effekt:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
79 kr
Till butik
79 kr

2. Core Female Vitamins - Bästa multivitamin för kvinnor

Core Female Vitamins - Bästa multivitamin för kvinnor
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Om du letar efter ett multivitamintillskott som är väl anpassat för aktiva kvinnor, men även för kvinnor i allmänhet, är Core Female Vitamins ett bra val. Tillskottet innehåller så gott som alla viktiga vitaminer och de flesta mineralerna. Du får dessutom ett tillskott av hälsosamma mjölksyrabakterier, som främjar tarmfloran. En anledning till att detta multivitamin är anpassat för mer aktiva kvinnor är att det, förutom vitaminerna och mineralerna, även innehåller rosenrot och patotensyra. Dessa har bland annat energihöjande egenskaper.

Eftersom vi förbrukar större mängder vitaminer och mineraler när vi tränar, kan det vara bra att ta ett multivitamintillskott för att fylla på kroppens depåer. Vi anser att Core Female Vitamins har en bra kombination av välgörande ämnen, vitaminer, mineraler och spårämnen. Priset är dessutom mycket rimligt och en burk räcker i cirka 2 månader, vid rekommenderad dagsdos. Sammantaget betraktar vi detta multivitamin som ett mycket bra val för dig som kvinna, oavsett aktivitetsnivå. Core Female Vitamins utnämns alltså till "bästa multivitamin för kvinnor".

Vi kom fram till att "bästa multivitamin för kvinnor" var Core Female Vitamins. Utöver extra tonvikt på järn har produkten även berikats med rosenrot och probiotika. Vi gillar att den verkligen ger valuta för pengarna.

Egenskaper

 • Kön: Kvinna
 • Pris / tablett: 1,19 kr
 • Tabletter / dag: 2 st
 • Storlek: 120 kaps

Fördelar

 • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
 • Mycket populär produkt
 • Med energigivande rosenrot

Nackdelar

 • Lite dyrare dagsdos

Omdöme

Tillskott framtaget för kvinnors övergripande hälsa med fokus på bland annat järn, D-vitamin och mjölksyrabakterier.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Användning:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Effekt:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Pris:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Kundbetyg:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
143 kr
Till butik
143 kr

3. Core Vitamins Man - Bästa multivitamin för män

Core Vitamins Man - Bästa multivitamin för män
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Core Vitamins Man är en multivitaminprodukt som är skräddarsydd för den manliga hälsan. Tillskottet innehåller utöver de flesta viktiga vitaminer och mineraler även nyttiga ämnen för tarmfloran. Detta bidrar till en förbättrad matsmältning och ämnesupptagningsförmåga. Det rekommenderade intaget av kapslar är två om dagen. Dessa ska du ta i samband med en måltid för att ämnena ska absorberas så bra som möjligt i kroppen.

core vitamins man

För män som är aktiva, och bland annat tränar, är Core Vitamins Man ett väl anpassat multivitamintillskott. Genom att vitaminerna och mineralerna huvudsakligen kommer från frukter och grönsaker gör det tillskottet till en naturlig produkt. Upptagningsförmågan i kroppen kan på så vis också underlättas. En annan fördel med tillskottet är att det innehåller ämnen såsom PABA. Detta gör det lättare för kroppen att tillgodose sig de olika vitaminerna som kapslarna innehåller. Nackdelen med multivitamintillskottet är att det kan vara svårt att få i sig exakt de vitaminer och mineraler som du kan anse dig ha ett större behov av. Core Vitamin Man passar alltså bäst för den som endast tar ett tillskott och därmed vill ha en bred spridning av olika ämnen, vitaminer och mineraler. 

Eftersom Core Vitamins Man innehåller en väl avvägd sammansättning av olika ämnen för den aktiva mannen, utser vi den som "bästa multivitamin för män".

 

Som testets "bästa multivitamin för män" stack Core Vitamins Man ut ur mängden. Som övriga produkter från Core är mervärdet stort. Rekommenderad dos tillgodoser med råge dagliga rekommenderade intaget, och tillskottet av enzym och mjölksyrabakterier säkerställer hög biotillgänglighet.

Egenskaper

 • Kön: Man
 • Pris / tablett: 1,13 kr
 • Tabletter / dag: 2 st
 • Storlek: 120 kaps

Fördelar

 • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
 • Vitaminer från frukt och grönt
 • Optimal för aktiva män

Nackdelar

 • Lite dyrare dagsdos

Omdöme

Mångsidigt vitamin- och mineraltillskott som fokuserar på de ämnen som män behöver extra utav.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Användning:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Effekt:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Pris:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
135 kr
Till butik
135 kr

4. Healthwell MultiVitaminer - Bästa multivitamin för äldre

Healthwell MultiVitaminer - Bästa multivitamin för äldre
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Det här är ett klassiskt kosttillskott från Healthwell som bidrar till en god ork och allmänhälsa för dem som tar det. Förutom de vanligaste vitaminerna och mineralerna innehåller den här produkten också PABA och kokosolja, som båda hjälper upptaget av dem, och man har även tillsatt B-vitaminer som stimulerar ämnesomsättningen och cellernas funktioner.

För att hjälpa kroppens naturliga avgiftningsprocess innehåller produkten bioflavonoidkomplex som är ett antal antioxidanta komponenter.

MultiVitaminer är en utmärkt produkt för vegetarianer då man tillverkat kapslarna av cellulosa och kokosolja, och man behöver bara ta en kapsel om dagen. En väl sammansatt produkt som ger energi, ork och ett stärkt immunförsvar.

Vi kom fram till att testets "bästa multivitamin för äldre" som tillskott var Healthwell MultiVitaminer. En mångfacetterad produkt berikad med högst relevanta enzymer för allmänt välmående. Med högt innehåll av vitamin B6, B12 och D-vitamin som är särskilt gynnsamt för äldre.

Egenskaper

 • Kön: Båda
 • Pris / tablett: 1,59 kr
 • Tabletter / dag: 1 st
 • Storlek: 90 kaps

Fördelar

 • Högdoserat tillskott
 • Bioflavonoidkomplex
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Personer med kroniska sjukdomar som hjärtsvikt, njur- eller leverproblem eller diabetes bör vara försiktiga med att använda detta tillskott.

Omdöme

Svensktillverkad kapsel som även innehåller Q10.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Användning:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Effekt:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5

Priser

Till butik
143 kr
Till butik
143 kr

5. Mivitotal Plus - Bästa multivitamin och mineral

Mivitotal Plus - Bästa multivitamin och mineral
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Egenskaper

 • Kön: Båda
 • Pris / tablett: 2,71 kr
 • Tabletter / dag: 15 ml
 • Storlek: 1000 ml

Fördelar

 • Innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler
 • Lättupptagliga former av mineraler
 • Fantastiskt god smak

Nackdelar

 • Innehåller laktos och soja
 • Finns billigare alternativ

Priser

Till butik
179 kr
Till butik
179 kr

6. Hjärtats Multivitamin Barn - Bästa multivitamin för barn

Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett 100st - Bästa multivitamin för barn
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Barn som växer och utvecklas kan behöva ett extra tillskott av mineraler och vitaminer. Apotek Hjärtat erbjuder detta lättuggade multivitamintillskott för barn i olika åldrar. Tuggtabletterna har en tilltalande jordgubbsmak, enligt oss, men kundrecensionerna är blandade. Vissa barn tycker inte just denna smaken. Innehållet är anpassat för att barn från 3 års ålder ska kunna ta en tuggtablett om dagen. Produkten innehåller bland annat vitamin D, E, C och B12 och flera viktiga mineraler.

Sammantaget rekommenderar vi Hjärtat Multivitamin Barn till dig som är ute efter ett prisvärt multivitamintillskott med en avvägd sammansättning av olika mineraler och vitaminer. När det gäller kosttillskott för barn ser vi hellre att innehållet av olika ämnen är lite lägre, än för högt. På det sättet riskerar du inte att överdosera något av dem. Speciellt yngre barn kan ha en sämre förmåga att hantera ett eventuellt överskott, än vad vuxna personer klarar av.

Egenskaper

 • Kön: Barn
 • Pris / tablett: 0,63 kr
 • Tabletter / dag: 1 st
 • Storlek: 100 tabl

Fördelar

 • Anpassat för barn från 3 års ålder
 • Lättuggade tabletter
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel

Omdöme

En tuggtablett i god jordgubbssmak som är anpassad för barnens vitamin- och mineralbehov.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Användning:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Effekt:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Pris:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Kundbetyg:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,1/5
4,1/5

Priser

Till butik
63 kr

7. Alpha Plus KvinnaVital - Bästa multivitamin kvinna 50+

Alpha Plus KvinnaVital - Bästa multivitamin kvinna 50+
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Egenskaper

 • Kön: Kvinna
 • Pris / tablett: 2,05 kr
 • Tabletter / dag: 2 st
 • Storlek: 100 st

Fördelar

 • Innehåller väldigt många vitaminer och mineraler
 • Skräddarsytt för behovet hos mogna kvinnor
 • Extra rik på antioxidanter

Nackdelar

 • Lite stora tabletter

Priser

Till butik
205 kr
Till butik
205 kr

8. Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st - Bästa multivitamin kvinna 60+

Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st - Bästa multivitamin kvinna 60+
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Egenskaper

 • Kön: Kvinna
 • Pris / tablett: 0,74 kr
 • Tabletter / dag: 1 st
 • Storlek: 100 st

Fördelar

 • Vitaminer och mineraler anpassade för kvinnor 60+
 • Doserad efter Livsmedelsverkets rekommendationer
 • Med extra betakaroten och D-vitamin

Nackdelar

 • Kunde varit lite högre dos av vissa ämnen

Priser

Till butik
74 kr

9. Healthwell Multivitamin Vegan - Bästa veganska multivitamin

Healthwell Multivitamin Vegan - Bästa veganska multivitamin
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Eftersom veganer kan lida brist på bland annat vitamin B12 och järn, kan ett multivitamintillskott vara ett bra alternativ för att balansera den näring som kosten ger. Healthwell Multivitamin Vegan ger dig denna vitamin- och mineral-boost, utan att innehålla några spår av animaliska produkter. Fördelen med kosttillskottet, och multivitaminer överlag, är att du får i dig en väl avvägd sammansättning av olika ämnen. Nackdelen är att du inte lika lätt kan anpassa innehållet efter ditt eget val, utan är hänvisad till det vitamin- och mineralinnehåll som multivitaminet ger. Att ta extra tillskott utöver vad en multivitaminprodukt innehåller kan medföra eventuell överdosering. 

Sammantaget ser vi Healthwell Multivitamin Vegan som ett mycket bra alternativ för dig som vill komplettera din veganska, eller vegetarianska, kost. Tillskottet innehåller dessutom piperin från svartpeppar, vilket stödjer näringsupptaget av andra ämnen, mineraler och vitaminer. Även om priset per tablett är något högt, ser vi detta som bästa veganska multivitamin. Kvaliteten är hög och prisvärdheten därmed god.

Vi beslutade enhälligt att Healthwell Multivitamin Vegan var testets "bästa veganska multivitamin". Vi gillar att innehåller högra nivåer av järn och B12, vilka typiskt sett riskerar att vara i underskott i samband med helvegansk kost. Ett praktiskt sätt att tillgodose behovet av allsidiga vitaminer.

Egenskaper

 • Kön: Båda
 • Pris / tablett: 1,77 kr
 • Tabletter / dag: 2 st
 • Storlek: 90 kaps

Fördelar

 • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
 • Innehåller piperin för bra upptag
 • Fullvärdigt multivitamin för veganer

Nackdelar

 • Priset

Omdöme

Kosttillskott för både män och kvinnor anpassat för dig med vegansk kost.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Användning:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Effekt:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Pris:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Kundbetyg:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5

Priser

Till butik
159 kr
Till butik
159 kr

10. Hjärtats Multivitamin Sport - Bästa multivitamin för träning

Hjärtats Multivitamin Sport 100 st - Bästa multivitamin för träning
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Apoteket Hjärtat erbjuder ett billigt multivitamintillskott med balanserat innehåll för den som har en aktiv livsstil. När vi tränar eller är mer aktiva, förbrukar vi vitaminer och mineraler på ett annat sätt. Detta kan medföra att vi behöver ett extra tillskott av bland annat olika vitalämnen. Innehållet av magnesium är till exempel relativt högt, något som är viktigt för den som idrottar eller tränar. Magnesium hjälper musklerna att slappna av och kan därmed ge bättre återhämtning. 

Priset på Hjärtats Multivitamin Sport är lågt. Även priset per tablett är jämförelsevis lågt, vilket bidrar till att vi kan rekommendera tillskottet som "bästa multivitamin vid aktiv livsstil". Det vi saknar är extra innehåll av en del spårämnen och mjölksyrebakterier, som vissa andra multivitaminer innehåller. Sett till det låga priset får vi dock ett bra multivitamin som täcker större delar av dagsbehovet av flera vitaminer och mineraler.

Vår testpanel ansåg att "bästa multivitamin för träning" var Hjärtats Multivitamin Sport. Mycket på grund av att mängden elektrolyter och mineraler står i bra relation till övriga vitaminer. Ett praktiskt sätt att hålla kroppslig balans även vid intensiv träning.

Egenskaper

 • Kön: Båda
 • Pris / tablett: 0,76 kr
 • Tabletter / dag: 1 st
 • Storlek: 100 tabl

Fördelar

 • God sammansättning av mineraler och vitaminer
 • Bra komplement till en varierad kost
 • Lågt pris

Nackdelar

 • Ej lämpligt för veganer

Omdöme

Prisvärd multivitaminmix för dig som lever en aktiv livsstil.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4/5
4,0/5
Användning:
Betyg 3.6/5
3,6/5
Effekt:
Betyg 4/5
4,0/5
Pris:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Kundbetyg:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 3,9/5
3,9/5

Priser

Till butik
76 kr

11. Holistic SuperVitalis - Bästa flytande multivitamin

Holistic SuperVitalis - Bästa flytande multivitamin
Betyg 3,7/5
Betyg 3,7/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Holistics multivitamintillskott är ett flytande tillskott som innehåller extrakt från flera växter, frukter och örter. Du får ett mycket brett tillskott av vitaminer och mineraler genom detta ekologiska och naturliga tillskott, bland annat spirulina, chlorella och ingefära. SuperVitalis är ett väldigt bra och uppskattat tillskott, men sett till mängden per flaska är en ganska dyr produkt.

Vi utnämnde Holistic SuperVitals till "bästa flytande multivitamin". Denna spännande nisch är känd för särskilt hög biotillgänglighet, vilket trots högre pris kan ge mer valuta för pengarna. Vi gillar att vitaminerna är växtbaserade och att produkten även innehåller flavonoider.

Egenskaper

 • Kön: Båda
 • Pris / tablett: 5,30 kr
 • Tabletter / dag: 15 ml
 • Storlek: 450 ml

Fördelar

 • Vitaminer och mineraler från växtriket
 • Bär, alger och örter
 • Höga externa kundbetyg

Nackdelar

 • Något dyrare dagsdos än exempelvis vissa av tabletterna/kapslarna

Omdöme

vitamin- och mineraltillskott i flytande form som passar dig som exempelvis inte gillar att svälja kapslar.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Användning:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Effekt:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Pris:
Betyg 3.2/5
3,2/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 3,7/5
3,7/5

Priser

Till butik
159 kr
Till butik
159 kr
Se alla produkter

Jämför de bästa multivitamin i testet

Multivitamin Kön Pris / tablett Tabletter / dag Storlek Totalbetyg Pris
Core Vitamins Båda 1,32 kr 1 st 60 kaps Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
79 kr
Core Female Vitamins Kvinna 1,19 kr 2 st 120 kaps Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
143 kr
Core Vitamins Man Man 1,13 kr 2 st 120 kaps Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
135 kr
Healthwell MultiVitaminer Båda 1,59 kr 1 st 90 kaps Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
143 kr
Mivitotal Plus Båda 2,71 kr 15 ml 1000 ml Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
179 kr
Hjärtats Multivitamin Barn Jordgubb Tuggtablett 100st Barn 0,63 kr 1 st 100 tabl Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
63 kr
Alpha Plus KvinnaVital Kvinna 2,05 kr 2 st 100 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
205 kr
Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st Kvinna 0,74 kr 1 st 100 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
74 kr
Healthwell Multivitamin Vegan Båda 1,77 kr 2 st 90 kaps Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
159 kr
Hjärtats Multivitamin Sport 100 st Båda 0,76 kr 1 st 100 tabl Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
76 kr
Holistic SuperVitalis Båda 5,30 kr 15 ml 450 ml Betyg 3,7 / 5
3,7 / 5
Pris från
159 kr

Vad är multivitamin bra för?

 

Det har under en längre period förekommit olika former av forskning som fokuserat på vilka effekter multivitamintillskott har på kroppen. Några resultat som lyfts fram är bland annat att: 

 • Det kan vara hälsosamt vid åldrande: När vi åldras ökar våra näringsbehov. Samtidigt blir det svårare för kroppen att absorbera näringsämnen. Dessutom kan läkemedel ytterligare tömma vår kropp på näringsämnen och här kan ett multivitamin kompensera för dessa brister.
 • Det kan vara bra för hjärtat: Vissa studier visar att ett multivitamin av hög kvalitet kan minska hjärt-kärlsjukdomar. Hjärtsjukdomar är en allt mer vanligt förekommande dödsorsak hos både män och kvinnor. Vitaminerna B1, B2, B6, K1, Niacin (B3), CoQ10 och magnesium spelar alla en roll i kardiovaskulär hälsa och ett multivitamintillskott som innehåller dessa ämnen kan således minska risken för hjärtsjukdomar. 
 • Det kan minska risken för cancer: Vitaminanvändning har associerats med en minskad risk för vissa cancerformer. En nyligen genomförd studie av 14 000 män i åldern 50 år och äldre visade att ett dagligt multivitamintillskott "signifikant minskade risken för cancer."
 • Det kan öka ditt immunförsvar: C-vitamin är en stark antioxidant som är känd för att stärka immunförsvaret. Vitaminerna D och E ökar också immuniteten. Dessa vitaminer kan också hjälpa till att minska allergisymtom. Samtliga av dessa vitaminer är vanligt förekommande i multivitamintillskott. 
 • Det kan vara bra för ögonhälsan: Vitaminerna A, C, E, Niacin (B3) och selen är alla bra för ögonen. Lutein och Zeaxanthin skyddar också ögonen från skadliga ljusvågor. Studier har visat att multivitaminer som innehåller en kombination av vitaminer, lutein och zeaxantin kan minska risken för vissa ögonsjukdomar.

 • Det förbättrar nivåerna av vattenlösliga vitaminer:  Ett överskott av fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) lagras i kroppen. Vattenlösliga vitaminer (B och C) gör det inte. Ett överskott av vattenlösliga vitaminer åker istället rakt igenom kroppen. Detta betyder att det är nödvändigt att ta dessa viktiga vitaminer kontinuerligt. Genom att ta multivitamintillskott med dessa vitaminer försäkrar du dig om att du kontinuerligt får i dig dessa. 
 • Det kan vara bra för håret huden och naglarna: Ny forskning säger att vitaminer B3 (Niacin), biotin och C-vitamin hjälper dig att få ett fylligare hår. För en frisk hud är det istället vitaminerna A, C, E och CoQ10 som behövs. 

Vem behöver multivitamin?

För dig som äter en varierad kost är ett tillskott av multivitamin förmodligen inte till stor nytta. En diet av mycket frukt, grönsaker, fibrer och bra proteinkällor ger dig alla vitaminer och mineraler du behöver.

Det finns vissa vitaminer, som till exempel D-vitamin, som är svårt att få sig tillräckligt av via maten.

Vissa grupper har även ökad risk för att få brist på vissa vitaminer:

 • Äldre personer löper större risk att få brist av vissa näringsämnen. Man kan till exempel ha svårigheter att tugga och svälja mat eller minskad aptit från mediciner eller ensamhet. Kroppen blir även sämre på att ta upp vitaminer från maten, framförallt vitamin B12.
 • Gravida kvinnor behöver väldigt mycket av vissa vitaminer och det är svårt att få i sig tillräckligt genom den vanliga kosten. Det rör sig främst om folsyra och järn, men även D-vitamin och kalcium.
 • Sjukdomar och mediciner kan leda till sämre upptagningsförmåga eller större behov av vissa vitaminer. Du kan också få sämre aptit och svårt att få i dig tillräckligt via maten 

Behöver jag ta multivitamin?

Om du behöver multivitamin kan nog bara du svara på. Äter du inte en allsidig kost eller om du är i någon av riskgrupperna kan du förmodligen dra nytta av ett multivitamin.

Dosering

Hur mycket man behöver av ett multivitamin är ingen enkel fråga att svara på. Olika åldersgrupper, kön och andra tillstånd gör att du behöver olika mycket av respektive vitamin. De flesta vitaminerna är ofarliga att ta lite för mycket.

Det bästa är att välja ett multivitamin som är anpassad för ditt kön, ålder och tillstånd och sedan följa tillverkarens rekommenderade dosering.

När ska man ta multivitamin?

Eftersom multivitamin består av både vatten- och fettlösliga vitaminer är det bästa att ta ditt multivitamin i samband med en måltid. De fettlösliga vitaminerna behöver en fettkälla för att kunna absorberas av kroppen. Det spelar ingen roll om du tar ditt multivitamin på morgon eller på kvällen.

Hur lång tid måste jag ta tillskott av multivitamin innan jag märker av någon effekt?

Vissa vitaminer kan man se effekt ganska tidigt av medan andra tar lite längre tid.

Vid dagligt intag av multivitamin tar det oftast tre till sex veckor för att känna av en märkbar effekt.

Måste jag ta multivitamin varje dag?

Man måste inte ta en multivitamin varje dag, men för att få bäst effekt bör man ta tillskottet varje dag enligt tillverkarens rekommendationer. Ju oftare du tar tillskottet desto bättre effekt kommer det att få, men du får ingen extra effekt av att dosera mer än tillverkarens rekommendationer. Då ökar du istället bara risken för biverkningar.

Är det farligt att ta multivitamin?

Multivitamin är generellt ett säkert kosttillskott, men det är inte helt riskfritt.

Kroppen behöver 13 vitaminer och 16 mineraler för att fungera som den ska och bästa sättet är att få sig dem via maten du äter.

Multivitamintabletter innehåller ofta 100 % av det rekommenderade dagliga intaget av respektive ämne. De anses som säkra och med få biverkningar om du tar de enligt rekommenderad dosering.

Kan man få i sig för mycket vitaminer?

De flesta vitaminerna är vattenlösliga och lagras inte i kroppen. De kan man i stort sett inte överdosera eftersom man kissar ut överflödet.

Vissa vitaminer som A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin är fettlösliga. De lagras i kroppen och ett för stort intag under lång tid kan leda till allvarliga konsekvenser.

Överdosering av multivitamin är ovanligt och följer du bara tillverkarens rekommenderade dosering är det ingen risk.

Vilka biverkningar kan man få av multivitamin?

Även om biverkningar är ovanligt kan man råka ut för problem med förstoppning, diarré, orolig mage och yrsel av multivitamin. Det är vanligen ganska små och tillfälliga problem

Väldigt ovanliga biverkningar är huvudvärk, näsblod, sömnproblem och gikt.

Vanliga frågor om bästa multivitaminet

Frågor och svar om multivitamintillskott

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om multivitamintillskott

Vad är skillnaden på multivitamin för kvinnor respektive män?

Bakgrunden till varför det finns separata vitaminprodukter för kvinnor och män är att våra vitaminbehov skiljer sig åt. Några exempel är:

 • Folsyra: 300 mg för män och 400-500 mg för kvinnor.
 • Järn: 9 mg för män och 15 mg för kvinnor (i fertil ålder).
 • Vitamin B6: 1,6 mg för män och 1,2-1,3 mg för kvinnor.
 • Zink: 9mg för män och 7 mg för kvinnor.

Vilket multivitamintillskott är bäst?

Core Vitamins utsågs till det bästa allroundtillskottet medans Core Female Vitamins och Core Vitamins Man var bäst för kvinnor respektive män. Detta baserades framför allt på uppsättningen av innehållet men även priset. 

Vem behöver multivitamintillskott?

Veganer eller personer med en diet där vissa vitaminer och mineraler är brist på kan med fördel utnyttja multivitamintillskott. Även personer som av någon anledning inte äter en mångsidig kost kan dra fördel av multivitaminer.

Vad är multivitamin bra för?

Multivitamin är bra för att du enkelt kan få i dig de essentiella vitaminer och mineraler som din kropp behöver.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
251 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5