Topp 6 bästa Multivitaminerna för gravida och ammande (nov. 2022)

Graviditet är en unik upplevelse som i många fall är lika givande som den är krävande. Vi har tittat närmare på de bästa multivitaminerna för gravida och ammande.

Det är nog ingen hemlighet att såväl graviditet som dess efterdyningar skapar enorma påfrestning på både kropp och själ. För att skapa rätt förutsättningar för dig och ditt barnet är det i många fall rekommenderat att säkerställa ett heltäckande och varierat tillskott av vitaminer.

Vilka vitaminer som är rätt val kommer i viss utsträckning att bero på den fas du själv är i, och vilka behov som faktiskt föreligger. För att hjälpa dig ta rätt beslut har vi gjort en djupdykning på marknaden för multivitaminer.

Här är de bästa multivitamin för gravida och ammande som visat sig vara bäst i test.

Testvinnare - Bästa Multivitaminet för gravida och ammande 2022

Här är en överblick över årets bästa Multivitaminer för gravida och ammande.

 1. Bäst i test: Thorne Basic Prenatal
 2. Bäst multivitamin inför graviditet: Healthwell Folsyra+B6+B12+D
 3. Bästa billiga multivitamin för ammande och gravida: ACO Gravid Multivitamin
 4. Bäst multivitamin under graviditet: Orgynal Graviditet
 5. Bäst multivitamin för ammande: Terranova Prenatal Complex
 6. Bäst multivitamin för återhämtning efter graviditet: Healthwell Multivitamin Kvinna

Hur vi valde ut de bästa Multivitaminerna för gravida och ammande

 • Innehåll: Hade de rätt profil för gravida eller ammande?
 • Nivåer: Innehöll de tillräckligt rikliga nivåer?
 • Form: Var tabletterna eller kapslarna lättsvalda?
 • Särskilda egenskaper: Hade de något särskilt oväntat men gynnsamt innehåll?
 • Pris: Var de värda sitt pris?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa Multivitamin gravid ammande

Så hittar du bästa Multivitaminet för gravida och ammande

Under graviditet så sker enorma kroppsliga och hormonella omställningar som ökar behovet av ett stort antal vitaminer och mineraler. Såväl när det gäller den blivande mamman som barnet. Under amning ökar påfrestningarna ytterligare då väsentliga näringsämnen måste förflyttas från den ammande till barnet. Här är några saker som du bör hålla särskild utkik efter när du väljer multivitamin.

Vitamin- och mineralnivåer

Graviditet och amning ställer enorma krav på kroppens förmåga att tillverka hormoner och mobilisera celler. Därför är det av naturliga skäl viktigt att faktiskt tillföra ganska påtagliga mängder av väsentliga mikronäringsämnen. Gällande vitaminer och mineraler så är det en bra idé att ligga i den högre gränsen för det rekommenderade dagliga intaget. Kom däremot ihåg att det aldrig är en bra idé att närma sig de övre gränsvärdena. Är man osäker kan man i många fall med fördel komplettera multivitamin med mer riktade tillskott.

Folsyra

Folsyra är nog det omtalade vitaminet när det gäller graviditet och amning. Oavsett om man väljer att kalla det för folsyra, folat eller Vitamin B9 så åsyftas samma vattenlösliga vitamin som är avgörande för såväl korrekt fosterutveckling som kroppens tillverkning av röda blodkroppar. Därför rekommenderas gravida att inför graviditet och under graviditets gång äta extra folsyra för att minimera risken för fosterskador. Som tumregel rekommenderas 400 mikrogram folsyra dagligen.

Järn

Även om järn är viktigt för alla kvinnor i fertil ålder så ökar behovet under graviditet och i samband med amning. I stor utsträckning handlar det om att blodomsättningen ökar under graviditeten, och att bröstmjölken därefter blir en järnkälla för det ammande barnet. Många rekommenderar även järntillskott till barn efter de når ungefär fyra månaders ålder.

Jod

Jod är avgörande för sköldkörtels utveckling och funktion. Och för ammande barn är bröstmjölken den primära källan till jod. Hur mycket jod som finns i mjölken beror däremot helt och hållet på kosthållningen. Då kosten i många fall inte täcker det vanliga dagsbehovet blir tillskott ofta ett måste för att täcka både mamman och barnets jodbehov.

Vitamin D

Bland gravida och ammande så är det ungefär en fjärdedel som har bristfälliga nivåer av Vitamin D. Därför rekommenderas ofta att man tillför åtminstone 10 mikrogram per dag för att se till så att behoven är täckta. Det blir särskilt viktigt på nordiska breddgrader där antalet soltimmar är förhållandevis få.

Våra 6 bästa Multivitaminer för gravida och ammande (november 2022)

1. Thorne Basic Prenatal - Bäst i test

Thorne Basic Prenatal - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Thorne HealthTech har kommit att satsa på särskilt utvalda sammansättningar som på många sätt och vis helt enkelt är bättre. Deras Basic Prenatal består av en varierad sammansättning av vitaminer och mineraler som är väsentliga under graviditet och vid amning. Även om 3 kapslar är den rekommenderade dosen, så kan man i många fall med fördel använda lägre dosering som komplement till varierad kost. Särskilt då innehållet är så pass väl tilltaget. Utöver vitaminer innehåller kapslarna även bra nivåer av kalcium och ett flertal spårämnen.

Testpanelen uppskattade att Basic Prenatal täcker i stort sett allt som behövs. Då många andra tillskott saknar lättillgängligt järn, vitamin K och koppar så bjuder detta tillskott tvärt om på riktigt rikliga mängder. Ett pålitligt val för alla som vill vara säkra på att få i sig det som gynnar såväl modern som barnet. Tyvärr ej certifierat veganvänlig. Alla i panelen tyckte att tabletterna var lättsvalda.

Som "bäst i test bland multivitaminer för gravida och ammande" så var Thorne Basic Prenatal förstahandsvalet i vårt test. Väl tilltagna mängder, brett innehåll och bra biotillgänglighet gör den till ett perfekt val för alla lägen.

Fördelar

 • Bra biotillgänglighet
 • Innehåller jod
 • Har många viktiga spårämnen

Nackdelar

 • Dyr i längden

Omdöme

Bidrar till normal fosterutveckling samt hjälper återhämtningen efter födseln.

Priser

Till butik
342 kr
Till butik
342 kr

2. Healthwell Folsyra+B6+B12+D - Bäst multivitamin inför graviditet

Healthwell Folsyra+B6+B12+D - Bäst multivitamin inför graviditet
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Svenska Healthwell har med Folsyra+B6+B12+D lanserat en prisvärd basvitamin för de som planerar att bli gravida. Samtidigt som den är billig nog att konsumeras regelbundet, så täcker den även grunderna avseende de vitaminer som krävs för rätt fosterutveckling. Ett tryggt val då man aldrig kan vara helt säker på när graviditeten faktiskt inträffar. Med den rekommenderade dosen 1 tablett per dag så ger varje burk 90 dagsdoser.

Testpanelen uppskattade att fokus i stor utsträckning låg på just folsyra, B6, B12 och vitamin D då dessa har en särskilt viktig inverkan på det tidiga fosterstadiet. Några poängterade däremot att det även hade varit bra om den också innehåll jod. Trots ensidighet gjorde priset och sammansättningen att många tyckte den var väl värd att använda.

Som "bästa multivitamin inför graviditet" täcker Healthwell Folsyra+B6+B12+D grundbehovet av det som är väsentligt för korrekt fosterutveckling. Den kan med fördel användas som komplement till andra tillskott.

Fördelar

 • Bra mängd folsyra
 • Perfekt som komplement
 • Veganvänlig

Nackdelar

 • Något ensidig

Omdöme

Heltäckande multivitamin inför graviditeten med hög mängd folsyra och vitamin D3 från lav.

Priser

Till butik
79 kr
Till butik
79 kr

3. ACO Gravid Multivitamin - Bästa billiga multivitamin för ammande och gravida

ACO Gravid Multivitamin - Bästa billiga multivitamin för ammande och gravida
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(MEDS)

Klassiska ACO har med Gravid Multivitamin lanserat vad som skulle kunna beskrivas som ett givet standardval. En multivitamin utan krusiduller som tillgodoser grundbehovet av både vitaminer och mineraler. Den rikliga mängden spårämnen gör att den faktiskt kan mäta sig med många av de dyrare alternativen. Utifrån rekommenderad dos på 2 tabletter om dagen får man 50 dagsdoser i varje burk.

Panelen framhävde att det egentligen inte är något som särskiljer ACO Gravid Multivitamin från andra alternativ. Men att den trots detta är förvånansvärt heltäckande. Om du inte har särskilda önskemål, utan bara vill ha en multivitamin som gör vad den ska så är detta valet för dig. Många i panelen uppskattade särskilt att den innehöll väldigt påtagliga mängder mineraler.

Som "bästa billiga multivitamin för ammande" fick ACO Gravid Multivitamin en särskild position i testet. Trots budgetprissättning så får man en bred och varierad mängd vitaminer. Bonuspoäng för att den innehåller mer mineraler än många avsevärt mycket dyrare alternativ.

Fördelar

 • Mycket värde för pengarna
 • Innehåller mineraler
 • Räcker länge

Nackdelar

 • Förhållandevis låg mängd järn

Omdöme

Prisvärt multivitamin med vegetabilisk kapselskal där 2 tabletter om dagen täcker dagsbehov av det mest essentiella.

Priser

Till butik
109 kr

4. Orgynal Graviditet - Bäst multivitamin under graviditet

Orgynal Graviditet 92 tabletter - Bäst multivitamin under graviditet
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(MEDS)

Med Orgynal Graviditet ser du till att täcka hela dagsbehovet av samtliga väsentliga vitaminer, och även ett flertal spårämnen. En tablett om dagen är tillräckligt för att tillföra mycket av det som är väl behövligt för att graviditeten ska fortlöpa på rätt sätt. Väl tilltagen mängd gör att man inte behöver oroa sig för brist. Varje burk innehåller totalt sett 92 dagsdoser.

Testpanelen reagerade på att varje tablett rent mängdmässigt gav avsevärt mycket mer än samtliga övriga produkter i testet. Med extra mängd jod och folsyra så upplevde många dem som ett särskilt tryggt val, speciellt då dessa fyller en särskild roll såväl under graviditet som vid amning. Flera i panelen rekommenderade däremot ett särskilt mineraltillskott som komplement.

Som "bäst multivitamin under graviditeten" visade sig Orgynal Graviditet vara ett riktigt bra vitaminfokuserat val. En per dag räcker för att med råge täcka vitaminbehovet för såväl den havande som det blivande barnet.

Fördelar

 • Väl tilltagen multivitamin
 • En om dagen räcker
 • Extra jod

Nackdelar

 • Ont om mineraler

Omdöme

Lättsvalda tabletter i veganvänligt utförande helt anpassade för dig som försöker bli gravid.

Priser

Till butik
189 kr

5. Terranova Prenatal Complex - Bäst multivitamin för ammande

Terranova Prenatal Multivitamin Complex - Bäst multivitamin för ammande
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(MEDS)

Terranova har med Prenatal Multivitamin Complex skapat en väldigt speciell sammansättning som definitivt har låtit sig inspirerats av de senaste årets innovationer inom kosttillskott. Utöver ett stort antal vitaminer så innehåller den även ekologiska växter, pulver och bioflavonoider. På så sätt får man utöver mikronäringsämnen också tillgång till många antioxidanter och gynnsamma spårämnen. Med rekommenderad dos på 2 kapslar om dagen räcker en burk i 50 dagar.

Panelen gillade särskilt Prenatal Multivitamin Complex för att den hade ett unikt innehåll. Genom att kombinera många av de ämnen som annars främst dyker upp inom träningsvärlden, och anpassa dem till en särskild amningsprodukt, har de verkligen förenat det bästa av två världar för nyblivna mödrar som vill se till att amningen blir så gynnsam för barnet som möjligt.

Terranova Prenatal Multivitamin Complex blev i vårt test utsedd till "bäst multivitamin för ammande". En på många sätt unikt mångfacetterad multivitamin som innehåller mycket som andra alternativ saknar. Praktiskt sätt att skapa bästa möjliga förutsättningar för det ammande barnet.

Fördelar

 • Innehåller växtextrakt
 • Innehåller cirusflavonoider
 • Täcker grunderna

Nackdelar

 • Kostsam i längden

Omdöme

Tillskott med 22 aktiva ämnen helt fri från tillsatser och med färska frystorkade växter, frukter, bär och örter.

Priser

Till butik
239 kr

6. Healthwell Multivitamin Kvinna - Bäst multivitamin för återhämtning efter graviditet

Healthwell Multivitamin Kvinna - Bäst multivitamin för återhämtning efter graviditet
Betyg 3,5/5
Betyg 3,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Att föda barn och amma är definitivt kraftansträngningar. Och detta gäller nog även hela upplevelsen att vara förälder. Därför bör man inte underskatta vikten av god återhämtning. Med Healthwell Multivitamin Kvinna så blir det enkelt att tillföra allt som den egna kroppen behöver för att fungera optimalt. Med 2 kapslar om dagen får man i sig ett stort antal vitaminer samt ett mångfacetterat mineral- och växtkomplex som säkerställer att immunsystemet hålls på topp.

Panelen tyckte det var särskilt viktigt att poängtera vikten av att även prioritera sin egen hälsa. För om man inte håller sig själv i bra skick är det svårt att göra det bästa för barnet. Healthwell Multivitamin Kvinna är en allmänt orienterad multivitamin som främjar väl fungerande kropp och själ. Trots att den inte är särskilt framtagen för gravida eller för amning så innehåller den ändå mycket av vad som kroppen behöver under dessa tillfällen. Perfekt som komplement eller som allt-i-allo-val.

Vi utsåg Healthwell Multivitamin Kvinna till "bästa multivitamin för återhämtning efter amning" då det innehåller allt som krävs för att återhämta sig efter en intensiv graviditet och lång period av amning. Ett prisvärt sätt att ge kroppen allt den behöver för att ta nästa steg i föräldraskapet.

Fördelar

 • Brett innehåll
 • Frukt-, bär- och örtkomplex
 • Piperin

Nackdelar

 • Ej särskilt framtagen för graviditet och amning

Omdöme

Mångsidigt heltäckande multivitamin för dig som behöver en vitamin- och mineralboost efter graviditet och amning.

Priser

Till butik
159 kr
Till butik
159 kr
Se alla produkter

Jämför de bästa Multivitaminerna för gravida och ammande i testet

Multivitamin gravid ammande Totalbetyg Pris
Thorne Basic Prenatal Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
342 kr
Healthwell Folsyra+B6+B12+D Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
79 kr
ACO Gravid Multivitamin Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
109 kr
Orgynal Graviditet 92 tabletter Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
189 kr
Terranova Prenatal Multivitamin Complex Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
239 kr
Healthwell Multivitamin Kvinna Betyg 3,5 / 5
3,5 / 5
Pris från
159 kr

Vanliga frågor om bästa multivitaminet för gravida och ammande

FAQ: Vanliga frågor om multivitamin för gravida och ammande

Här är en samling med de frågor som vi upplever är vanligt förekommande gällande just vitamintillskott för de som är gravida eller ammande.

Vilket multivitamin för gravida och ammande är bäst?

Thorne Basic Prenatal är ett heltäckande vitamin- och mineraltillskott som även har en bred spårämnesprofil. Hög biotillgänglighet och väl tilltagna nivåer av de mest väsentliga vitaminerna gör den till ett väldigt pålitligt val för alla lägen. 

Är det något som är särskilt viktigt vid amning?

Bröstmjölkens sammansättning beror i stor utsträckning på den ammandes näringsmässiga tillstånd. I många fall så nämns just folsyra, jod och järn som tre väldigt viktiga komponenter av bröstmjölk. Därför rekommenderas i många fall att man säkerställer fullgoda nivåer av dessa mikronäringsämnen och spårämnen.

Är det nödvändigt med tillskott under graviditeten?

Huruvida det är nödvändigt med tillskott under graviditeten kommer i slutändan att handla om vad man får för näring från kosten. Men även med varierad och fullgod kost kan det vara svårt att nå upp till rätt mängder folsyra. Därför anses folsyratillskott vara något som alla bör överväga i samband med graviditet.

Behöver nyfödda barn tillskott?

För nyfödda så kommer bröstmjölken i många fall att vara den primära födokällan. Därför är det mer viktigt att säkerställa att den som ammar har en fullgod näringsprofil. När barnet blir lite äldre så kommer däremot vitamin D-droppar och järntillskott möjligen att aktualiseras.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Genomsnitt: 5 / 5