Bäst i test: Bästa proteinbaren 2021

De är inte särskilt billiga och kan innehålla mer kolhydrater och socker än en chokladbit. Vår lista innehåller nyttiga proteinbars som passar för alla
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

En proteinbar kan ses som ett mindre snacks eller mellanmål. Det är enkelt att ta med sig och går fort att äta upp. Dessutom innehåller det rikligt med protein vilket gör att de både är nyttigare samt mättar längre jämfört med exempelvis en chokladbit. Barsen består normalt sätt av cirka 20-40 procent protein, 15-30 procent kolhydrater och resterande del fett. 

Vi har testat några av de mest köpta proteinbarsen. Nedan kan du läsa mer om testet samt själv jämföra bland de bästa proteinbarsen.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av proteinbars

I vårt test av proteinbars så har vi undersökt en mängd olika proteinbars, alltifrån bästsäljare till dyra premiumprodukter och godisliknande budget bars. Vi granskar noga pris och innehåll för att få en uppfattning om vad du som konsument får för pengarna. Efter första sållning så testar testpanelen produkterna vid olika tillfällen. De äter barsen efter och innan träning och på vilodagar för att bedöma smak, konsistens och kroppens och magens reaktion på baren. Vi har kommit fram till att följande är det viktigaste för att avgöra om en proteinbar är bra:

 • Innehåll: Hur mycker protein innehåller produkten? Hur hög är sockerhalten? Hur mycket "onödiga" tillsatser innehåller den? Hur ser aminosyraprofilen ut? Vilken typ av protein innehåller den? Är den berikad med vitaminer och mineraler?
 • Smak och konsistens: Är proteinbaren god? Hur många olika smaker finns produkten i? Är den lättuggad och lättsvald? Hur söt är proteinbaren?
 • Pris: Hur mycker kostar proteinbaren? Hur mycket protein får man för pengarna? Är produkten prisvärd? 
 • Omdömen: Vad tycker tidigare kunder om produkten? Är de flesta nöjda vad gäller smak och konsistens eller klagar många på något specifikt?

Därefter har vår testpanel fått betygsätta varje proteinbar på smak och konsistens. Testpanelens betyg i kombination med en bedömning av innehåll, prisvärdhet och kundernas omdömen har sedan sammanställts till ett slutbetyg som går att se i vår bäst i test-lista här på sidan.

Vilken proteinbars är bäst?

Vi har testat många proteinbars. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive proteinbars samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Innehåll
Stäng
 1. 1. Bästa billiga proteinbar: Core Protein Bar 2.0

  9,5/10
  Core Protein Bar 2.0
  Bäst i test
  Proteinhalt
  34%
  Protein / bar
  17 g
  Pris / st
  14,92 kr
  Kcal / bar
  175 kcal
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg
  • God konsistens
  • Gluten- och sockerfri

  Priset skiljer åt en hel del vad gäller proteinbarsen. De billigaste barsen gör man enklast själv men vill man istället köpa färdiga så är det bäst att man dels väljer att köpa ett paket och inte styckvis samt att man kan tänka sig något lägre proteinhalter än de lite dyrare alternativen.

  Core Protein Bar är en av Svenskt kosttillskotts egenproducerade proteinbars och den de marknadsförde som mest innan deras nya sockerfria probar lanserades. Core protein Bar finns i 3 olika smaker, chokladfudge, chokladbomb, salt karamell och äppelpaj. Det går att köpa dessa styckvis, i 12-pack eller i 24-pack. Något annat som är intressant är att deras 10-pack är ger ett av de billigaste styckpriserna på marknaden.

  En bar väger 50 gram, innehåller 175 kcal och består främst av; 17 g protein, 13,7 g kolhydrater och 7,2 g fett. Baren är tillverkad av mjölkprotein, mjölkchoklad, glukossirap, fruktossirap, rapsolja, hydrolyserad kollagen och mörka chokladbitar.

  Smaken är bra, inte exceptionellt bra, men tillräckligt bra för att kunna tänka sig att äta en till. Den smak vi testade var chokladfudge och jag hade gärna sett att den var lite mer krispig. I övrigt var konsistensen bra. Sett till priset och proteinhalten är det en god och bra bar som vi rekommenderar.

  Läs mer
 2. 2. FAST ROX Bar

  9,3/10
  FAST ROX Bar
  Proteinhalt
  37%
  Protein / bar
  20 g
  Pris / st
  22,60 kr
  Kcal / bar
  210 kcal
  339 kr
  Till Butik

  Fast Rox bar är en riktigt god proteinbar med cirka 20 gram protein per bar (något som kan variera beroende på vilken smak du köper). Fast Rox är helt fri från palmolja och innehåller inget extra adderat socker. Produkten finns i 6 olika smaker, bland annat berry chocolate crisp eller dark chocolate crisp som vi själva testade. Det går att välja på att beställa 1 bar eller ett paket med 15 stycken bars.

  En proteinbar innehåller 207 kalorier, fördelade på 8,3 gram fett, 19 gram kolhydrater( där 1,9 gram av dessa är sockerarter) och ca 20 gram protein. Produkten har bland annat i sig kakaosmör, mjölkprotein, sojaprotein, kakaomassa och hydrolyserat kollagen.

  Produkten är sötad med maltitol (sockeralkohol) och majoriteten av kolhydraterna kommer från polyoler, som är fattigare på kalorier än vanligt socker.

  Både jag och min testkamrat ger smaken av dark chocolate crisp full pott. Den var mycket god och mättande, inte för söt men ändå tillräckligt för att ta bort sockersug.

  Det som drar ner betyget är det höga priset.

  Läs mer
 3. 3. Barebells Protein Bar

  9,1/10
  Barebells Protein Bar
  Proteinhalt
  38%
  Protein / bar
  20 g
  Pris / st
  19,92 kr
  Kcal / bar
  196 kcal
  239 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.7 / 5 kundbetyg
  • 8 olika smaker
  • Mycket uppskattad bar

  Barebells Bar proteinbar är en av de godare produkterna på marknaden. Den levereras i flera utsökta smaker som Caramel & Cashew, Coconut Choco och Salty Peanut, bara för att nämna några få. Barebells Bar har lagt stort fokus på smakupplevelsen och det märks tydligt i och med alla de olika kombinationerna av smaker.

  Jämfört med många andra proteinbars har Barebells Bar betydligt flera kombinationer av smaker, men trots detta har denna proteinbar ett sockervärde på endast 3,1 gram socker per 100 gram.

  Du kan välja mellan fler smaker än vanligt när det kommer till Barebellls Bar och det är en av de mer positiva egenskaperna med denna produkt. Exempelvis Dark Mint Chocolate passar dig som tycker om mörk choklad, medan White Chocolate Almond är för dig som är ute efter den utsökta smaken av vit choklad.

  Alla smaker som finns att välja mellan är: Caramel & Cashew, Coconut Choco, Cookies & Cream, Hazelnut & Nougat, Salty Peanut, White Chocolate Almond och Strawberry Limited.

  Barebells Bar är något dyrare, samt att den inte är glutenfri. Den har däremot flera smaker än exempelvis Core Protein Bar, dessutom i flera olika kombinationer.

  Läs mer
 4. 4. Pändy Candy Bar

  9,1/10
  Pändy Candy Bar
  Proteinhalt
  35%
  Protein / bar
  12 g
  Pris / st
  13,83 kr
  Kcal / bar
  128 kcal
  249 kr
  Till Butik

  En liten men riktigt god proteinbar som, precis som namnet, mer känns som en godisbar än en proteinbar. Konsistensen är bra (lite halvseg efter att den precis kommit ut ur kylen) och smaken får toppbetyg. Proteinhalten är hög och på det stora hela är det mesta positivt. Det finns 4 olika smaker att välja mellan, strawberry white chocolate, nougat, chocolate with creamy milk samt den vi provade, caramel and sea salt.

  Vikten på baren är endast 35 gram vilket gör den till en av de minsta proteinbarsen i testet. En proteinbar innehåller 128 kalorier som främst består utav protein (12g), kolhydrater (11g) och fett (5g).  Produkten går att köpa som 16-pack eller individuellt.

  På det stora hela är Pändy Candy Bar den kanske godaste proteinbaren i testet. Den ligger helt klart i toppskicket. Den är dock ganska liten vilket gör den förhållandevis dyr i proportion till den mängd protein man får ut.

   

  Läs mer
 5. 5. Godast proteinbar: Njie Propud Protein Bar

  8,6/10
  Njie Propud Protein Bar
  Proteinhalt
  29%
  Protein / bar
  16 g
  Pris / st
  15,50 kr
  Kcal / bar
  215 kcal
  186 kr
  Till Butik

  De flesta av de proteinbars vi testade innehöll inte särskilt mycket socker. Istället innehåller de olika former av sötningsmedel. Exempel på detta är maltitol som används i de flesta sockerfria proteinbarsen.

  Njie Propud Protein Bar ligger i topp vad gäller smaken. Tillsammans med bland annat Fast Rox bar är de enligt oss utan tvekan de godaste proteinbarsen. Den innehåller inget tillsatt socker och finns i 4 olika smaker, banana split, cashew almond, chunky peanut (den vi testade), och hazelnut caramel. Det går att köpa dessa styckvis eller i 12-pack som ger dig ett lägre styckpris.

  Proteinbaren består av 215 kalorier fördelade på främst protein (16 gram), kolhydrater (18 gram), fett (11 gram) och fibrer (4,4 gram). Baren innehåller bland annat mjölkchoklad, kakaomassa, mjölkprotein, helmjölkspulver, sötningsmedlet maltitol och även en hel del jordnötter (9 % av innehållet). Tänk på att produkten innehåller mjölk och soja, samt kan innehålla spår av äggnöttersesam och vete (gluten).

  För att sammanfatta kan återigen nämnas den mycket goda smaken som får vägas emot ett högt pris per bar. Bryr du dig inte om de där extra 10 kronorna man får betala är Njie Propud Protein Bar värt att prova.

  Läs mer
 6. 6. FAST Sports Nutrition 24 x FAST VEG Protein Bar

  7,8/10
  FAST Sports Nutrition 24 x FAST VEG Protein Bar
  Proteinhalt
  26%
  Protein / bar
  13 g
  Pris / st
  18,71 kr
  Kcal / bar
  228 kcal
  449 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Vegansk
  • Choklad- eller kokossmak
  • Höga kundomdömen

  Fast Vegan Bar är en mycket god, krispig och nötig vegansk proteinbar. Den är av samma kvalitativa smakupplevelse som sin kollega Fast Rox bar (ej vegansk). Proteinbaren finns i 2 olika smaker att välja mellan, choklad(den som vi testade) eller kokosnöt. Varje bar innehåller 13 gram protein och båda smakerna är helt fria från palmolja. Det är möjligt att köpa dessa styckvis eller i ett 24-pack.

  En proteinbar innehåller 228 kalorier som främst är fördelade på 9,5 gram fett, 21,1 gram kolhydrater och 13,2 gram protein. Av kolhydraterna är 11,5 gram sockerarter. Proteininnehåller kommer främst från ärtflingor men även från nötterna (jordnötter och mandlar). Sötman från produkten kommer från agavesirap och rissirap.

  Över lag är produkten riktigt god i smaken, den är härligt krispig och man kan enkelt se nötterna samt små små kakaobitar i baren. Mättnadskänslan är även den bra, man känner sig mätt men inte "tung". Till det lite mindre bra hör att smaken var något torr samt att proteinhalten endast låg på 13,2g/bar vilket är något lägre än den andra veganska proteinbar vi testade (barebells vegan bar).

  Vilken man väljer mellan dessa två är egentligen upp till var och en. Båda smakar bra och jag hade nog rekommenderat att prova båda och sedan avgöra själv.

  Läs mer
 7. 7. Barebells Vegan Bar

  7,3/10
  Barebells Vegan Bar
  Proteinhalt
  27%
  Protein / bar
  15 g
  Pris / st
  22,42 kr
  Kcal / bar
  224 kcal
  269 kr
  Till Butik

  Barebells Vegan Bar är en vegansk proteinbarsnyhet för året 2020. Man har fokuserat på protein från soja, ärta och ris vilket ger ett fullvärdigt protein. Barebells är ett av de mer kända företagen som tillverkar proteinbars och det går att hitta deras produkter lite överallt, exempelvis i mataffärer, på pressbyrån och även såklart i kosttillskottsbutiker på nätet. Två olika smaker finns att välja mellan, salta jordnötter eller hasselnöt och nougat. Det går normalt sett att köpa barsen styckvis eller i ett 12-pack.

  En proteinbar innehåller 224 kalorier som främst är fördelade på 11 gram fett, 19 gram kolhydrater (1 gram av dessa är sockerarter), 6,7 gram fibrer och 15 gram protein. Några av de mest använda ingredienserna var protein (från soja, ärta, ris), fiber (polydextros, oligofruktos) och sötningsmedel, maltitol, sukralos.

  Vi testade hasselnöt och nougatsmaken vilket smakade mycket bra. Både under tiden man tuggade och efter man svalt produkten hade man en god känsla i munnen. Dåliga eftersmaker var det inte frågan om utan istället en mild hasselnöts-och nougatkänsla. Konsistensen var lättuggad men samtidigt med en del tuggmotstånd. En av oss som testade tyckte att konsistensen var lite för sträv vilket drog ner på betyget.

  Priset drar tyvärr ner betyget en del men vi ger den ändå ett relativt högt betyg då Barebells Vegan Bar är ett gott alternativ för den som är vegan eller av andra anledningar inte vill få i sig mjölk eller animaliskt protein.

   

   

   

  Läs mer
 8. 8. Helt Ärligt Proteinbar

  5,8/10
  Helt Ärligt Proteinbar
  Proteinhalt
  30%
  Protein / bar
  17 g
  Pris / st
  14,95 kr
  Kcal / bar
  231 kcal
  299 kr
  Till Butik

  Helt Ärlig Proteinbar är en bar med ett annorlunda fokus på proteintyp än många andra bars på marknaden. De har, istället för att välja mjölk/vassleprotein som primär proteinkälla, valt att helt fokusera på äggprotein i sin bar. Det är kronägg som ligger bakom företaget och äggproteinpulvret görs på svenska ägg. Det finns 4 olika smaker att välja mellan, choklad, hallon, salt kola och kokos. Dessa går att köpa enskilt för sig eller i 20-pack.

  En proteinbar har 200 kalorier i sig, dessa består främst av 8,8 gram fett, 20,9 gram kolhydrater och 16,5 gram protein. Några av de främsta ingredienserna är maltitolsirap, äggvite- och äggulepulver, sockerfri mörk choklad och vassleproteinisolat.

  Helt ärligt var detta ingen favoritbar för vare sig mig eller min testkollega. Vi köpte och testade smaken Salt Kola och till en början kändes den helt okej. Problemet var att konsistensen var för hård och gummiaktig. Det kändes inte som att den långsamt smälte som många andra proteinbars. Detta gjorde den till slut jobbig att ha i munnen.

  Smaken var till en börja bra och gav vad den lovade, dvs en kolasmak med lite sälta i sig. Problemet uppstod dessvärre i slutet av smakupplevelsen när en mild hönsaktig eftersmak uppstod. Det smakade alltså inte ägg utan snarare lite milt hönshus. Denna eftersmak höll i sig i 10-20 minuter.

  Priset var ganska bra men smak och konsistens drar tyvärr ner slutbetyget rejält och vi hade nog istället valt andra proteinbars i slutändan.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

protein supplement

Köpguide: Så hittar du bäst proteinbars

När du ska välja bäst proteinbar är det viktigt att försöka utvärdera vilken effekt de har innan och efter träning. Du bör även försöka att bilda dig en uppfattning om sådant som smak, konsistens och kroppens och magens reaktion på barsen innan du väljer vilken du ska köpa. En bra proteinbar ska ge energi utan att man ska känna sig för mätt och oförberedd på träning. Billiga, söta proteinbars som snarare är godis med tillsatt protein och kanske inte ett bra alternativ för magen.

Titta efter följande delar innan du väljer proteinbar:

 • Innehåll: Proteinhalten bör ligga runt 30 %, men även 20 % fungerar bra. I övrigt innehåller de flesta proteinbars bara fett och kolhydrater där kolhydraterna utgör nästa största andelen av innehållet. Det är mycket sällsynt att proteinbars har tillsatta vitaminer och mineraler.
 • Smak och konsistens: Det finns ett stort utbud av olika smaker idag och många proteinbars har en god smak och konsistens. För söta bars som smular eller är för sega är dock inte att föredra.
 • Pris: Priset är så klart alltid intressant att titta på. Om övriga faktorer är likvärdiga, så avgör priset.

Utöver olika sorters protein innehåller proteinbars även andra ämnen. Det är således viktigt att titta närmare på innehållet innan du beställer proteinbar om du har något av följande:

 • En allergi: Exempelvis mot soja, nötter, gluten eller laktos. Dessa brukar finnas i flera olika proteinbars.
 • Är vegan: Flera proteinbars innehåller mjölkprotein.
 • Försöker gå ner i vikt: Det är stor skillnad på hur många kalorier och socker en proteinbar innehåller. Vissa kan ha mer än dubbelt så många kalorier per bar än en annan.

Undvik även gärna produkter med för mycket mättat fett samt se gärna om du kan hitta bars som inte innehåller palmolja. Vissa produkter är dessutom glutenfria medan andra inte är det.

Vad är proteinbars bra för?

 • Energi innan träning - En proteinbar före ett träningspass bidrar snabbt till extra energi så att du kan ta dig igenom hela passet.
 • Snabbt och effektivt mellanmål - Är du på språng, missade du frukosten och stressar till jobbet? En proteinbar kan ibland göra under när du känner hungerkänslorna komma efter att ha struntat i frukosten för att hinna i tid till jobbet.
 • Bidrar till en mättnadskänsla - En proteinbar kan hålla dig mätt i flera timmar. Detta till en kalorihalt av cirka 200 Kcal/bar.
 • Hjälper till vid återhämtning - Ett enkelt sätt att snabbt få i sig energi och i form utav kolhydrater och proteiner efter ett träningspass som på så sätt hjälper till vid återhämtningen.
 • Istället för godis - Vissa av de proteinbars vi testade var riktigt goda och hade fungerat att ta istället för godis. De dämpade sötsuget rejält, var mättande och inte alls lika onyttiga som den vanliga chokladkakan.

 Energibars är ett bra alternativ till proteinbars om fokus inte ligger helt på just proteininnehållet utan istället på snabb energi

Gå ner i vikt med proteinbars

Eftersom en proteinbar innehåller mer protein än kolhydrater passar den väl för viktnedgång, däremot är de inte lämpade som måltidsersättningar utan snarare som ett alternativ till godis eller andra mindre nyttiga mellanmål. Du kan alltså ändra din diet till att innehålla proteinbars istället för sötsaker, framförallt om du vanligtvis äter många sockriga produkter.

Frågor och svar gällande proteinbars

Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna vi fått inskickade till oss

Vad innehåller proteinbars?

Först och främst innehåller de protein från olika källor och det kan se lite olika ut beroende på produkten. Protein finns i soja, mjölkprodukter, ris eller jordnötter, bara som några exempel. Sedan hittar du även sötningsmedel, fett och kolhydrater vilka också kan se lite olika ut beroende på vilken proteinbar du väljer. Sötningsmedel kan vara socker, sirap eller rismalt och kolhydraterna består till exempel av dessa.

Om du tittar mer specifikt på näringsvärdet av de olika produkterna brukar de stå per 100 gram där de är uppdelade i energi, fett, sötningsmdel, protein och kolhydrater. Energimängden är viktig eftersom att du enkelt kan se hur mycket energi du får i dig per måltid.

När äter man proteinbars?

Du kan äta en proteinbar antingen innan eller efter träningen, men det rekommenderas inte att du äter proteinbars som tillskott, förutom för dig som tränar väldigt hårt och ofta. Som ett mellanmål för extra energi är det däremot alldeles utmärkt, men tänk på att om du äter mer energi än du förbrukar så förvandlas det till fett vilket leder till viktökning. Det spelar alltså ingen roll vart energin kommer ifrån.

Vilka proteinkällor finns det i barsen?

Protein finns i animaliska produkter som kött, eller i mjölkbaserade produkter som mjölk och ägg. Du hittar dem även i växtriket i form av linser, bönor och nötter. Utöver dessa finns även protein i hampa och olika sädesslag. Vassleprotein är baserad på mjölkprodukter och tas upp av musklerna på ett mycket effektivt sätt. Mjölkprotein består både av vassle och kasein, men kaseinet är ett långsamt protein medan vassle är snabbare. 

Kan man äta proteinbars när man är gravid?

Vanliga proteinbars brukar inte innehålla ämnen som Livsmedelsverket varnar för när det gäller graviditet. Dessa ämnen är exempelvis kalebass och ginseng, något du kan titta lite närmare på när du läser innehållsförteckningen av en proteinbar. Att äta en proteinbar då och då när du är gravid är alltså inte farligt, om du inte är allergisk eller överkänslig för vissa ingredienser förstås. Om du är osäker bör du alltid rådfråga en läkare för att få ett kvalificerat svar.

Vad är dagsbehovet av protein?

En normalperson behöver ungefär 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt dagligen. Om du däremot tränar hårt behöver du cirka 1,7 gram protein per kilo kroppsvikt, samt att ett mellanmål för återhämtning bör innehålla 10 till 20 gram protein samt 1 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt.

För att få i dig 20 gram protein behöver du äta en eller två bananer, en smörgås samt dricka 6 deciliter mjölk eller äta 1,5 deciliter kvarg. Detta kan du hoppa över med hjälp av en proteinbar vilket även sparar dig tid eftersom du snabbt och enkelt kan äta en proteinbar jämfört med att förbereda dig ett mellanmål från grunden.

Vilka tider kan jag äta proteinbars?

Proteinbars är till för dig som behöver energi, alltså om du tänker träna eller utöva någon fysisk aktivitet. De passar väl för dig som vandrar längre sträckor och som behöver få i dig näring utan att kunna laga mat, eller för dig som tränar hårt och behöver snabb återhämtning efter passet.

Du kan äta proteinbars när du vill, men det rekommenderas inte att du använder dem som en diet för att skippa vanliga måltider. Du bör alltid rådgöra med en dietist eller läkare om du vill veta mer om hur du kan använda proteinbars i en diet.

Det rekommenderas inte heller att du äter proteinbars allt för ofta, även om de är väldigt goda. De innehåller mycket energi och om du inte gör dig av med energin som du förbrukar kommer du till slut att omvandla det till fett och gå upp i vikt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
181 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester