Bäst i test: Bästa proteinbaren 2022

De är inte särskilt billiga och kan innehålla mer kolhydrater och socker än en chokladbit. Vår lista innehåller nyttiga proteinbars som passar för alla.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

En proteinbar kan ses som ett mindre snacks eller mellanmål. Det är enkelt att ta med sig och går fort att äta upp. Dessutom innehåller det rikligt med protein vilket gör att de både är nyttigare samt mättar längre jämfört med exempelvis en chokladbit. Barsen består normalt sätt av cirka 20-40 procent protein, 15-30 procent kolhydrater och resterande del fett. 

Vi har testat några av de mest köpta proteinbarsen. Nedan kan du läsa mer om testet samt själv jämföra bland våra favoriter.

Testvinnare - Bästa proteinbaren

 • Bäst i test: Core Protein Bar 2.0
 • Bästa proteinhalten: FAST ROX Bar
 • Bästa veganska: Barebells Vegan Bar
 • Bästa miniproteinbar: Pändy Protein Bar
 • Bästa kundbetygen: Swebar
 • Godast proteinbar: Njie Propud Protein Bar
 • Bästa äggproteinbaren: Helt Ärligt Proteinbar
Filtrera
Innehåll
Stäng
 1. 1. Bäst i test: Core Protein Bar 2.0

  9,5/10
  God och prisvärd bar som kommer i flera olika smaker och har ett bra näringsinnehåll.
  Core Protein Bar 2.0
  Bäst i test
  Proteinhalt
  34%
  Protein / bar
  17 g
  Pris / st
  14,92 kr
  Kcal / bar
  175 kcal
  179 kr
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg
  • God konsistens
  • Gluten- och sockerfri
  Nackdelar
  • Hade gärna fått ha i sig lite extra krisp

  Priset skiljer åt en hel del vad gäller proteinbarsen. De billigaste barsen gör man enklast själv men vill man istället köpa färdiga så är det bäst att man dels väljer att köpa ett paket och inte styckvis samt att man kan tänka sig något lägre proteinhalter än de lite dyrare alternativen.

  Core Protein Bar är en av Svenskt kosttillskotts egenproducerade proteinbars och den de marknadsförde som mest innan deras nya sockerfria probar lanserades. Core protein Bar finns i 3 olika smaker, chokladfudge, chokladbomb, salt karamell och äppelpaj. Det går att köpa dessa styckvis, i 12-pack eller i 24-pack. Något annat som är intressant är att deras 10-pack är ger ett av de billigaste styckpriserna på marknaden.

  En bar väger 50 gram, innehåller 175 kcal och består främst av; 17 g protein, 13,7 g kolhydrater och 7,2 g fett. Baren är tillverkad av mjölkprotein, mjölkchoklad, glukossirap, fruktossirap, rapsolja, hydrolyserad kollagen och mörka chokladbitar.

  Smaken är bra, inte exceptionellt bra, men tillräckligt bra för att kunna tänka sig att äta en till. Den smak vi testade var chokladfudge och jag hade gärna sett att den var lite mer krispig. I övrigt var konsistensen bra. Sett till priset och proteinhalten är det en god och bra bar som vi rekommenderar.

  Läs mer
 2. 2. Bästa proteinhalten: FAST ROX Bar

  9,3/10
  Supergod bar med den högsta proteinhalten i testet.
  FAST ROX Bar
  Proteinhalt
  37%
  Protein / bar
  20 g
  Pris / st
  22,60 kr
  Kcal / bar
  210 kcal
  339 kr
  Till Butik
  339 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högt proteininnehåll
  • Smakerna är bland de bästa i testet
  • Låg sockerhalt
  Nackdelar
  • Priset

  Fast Rox bar är en riktigt god proteinbar med cirka 20 gram protein per bar (något som kan variera beroende på vilken smak du köper). Fast Rox är helt fri från palmolja och innehåller inget extra adderat socker. Produkten finns i 6 olika smaker, bland annat berry chocolate crisp eller dark chocolate crisp som vi själva testade. Det går att välja på att beställa 1 bar eller ett paket med 15 stycken bars.

  En proteinbar innehåller 207 kalorier, fördelade på 8,3 gram fett, 19 gram kolhydrater( där 1,9 gram av dessa är sockerarter) och ca 20 gram protein. Produkten har bland annat i sig kakaosmör, mjölkprotein, sojaprotein, kakaomassa och hydrolyserat kollagen.

  Produkten är sötad med maltitol (sockeralkohol) och majoriteten av kolhydraterna kommer från polyoler, som är fattigare på kalorier än vanligt socker.

  Både jag och min testkamrat ger smaken av dark chocolate crisp full pott. Den var mycket god och mättande, inte för söt men ändå tillräckligt för att ta bort sockersug.

  Det som drar ner betyget är det höga priset.

  Läs mer
 3. 3. Bästa veganska: Barebells Vegan Bar

  9,3/10
  Vegansk och nyttig proteinbar som kommer i 3 goda smaker och innehåller rikligt med protein.
  Barebells Vegan Bar
  Proteinhalt
  27%
  Protein / bar
  15 g
  Pris / st
  20,75 kr
  Kcal / bar
  224 kcal
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Godaste veganska alternativet
  • 3 olika smaker
  • Nyttigt innehåll
  Nackdelar
  • Något "sträv" konsistens

  Barebells Vegan Bar är en vegansk proteinbarsnyhet för året 2020. Man har fokuserat på protein från soja, ärta och ris vilket ger ett fullvärdigt protein. Barebells är ett av de mer kända företagen som tillverkar proteinbars och det går att hitta deras produkter lite överallt, exempelvis i mataffärer, på pressbyrån och även såklart i kosttillskottsbutiker på nätet. Tre olika smaker finns att välja mellan, salta jordnötter, chocolate dough eller hasselnöt och nougat. Det går normalt sett att köpa barsen styckvis eller i ett 12-pack.

  En proteinbar innehåller 224 kalorier som främst är fördelade på 11 gram fett, 19 gram kolhydrater (1 gram av dessa är sockerarter), 6,7 gram fibrer och 15 gram protein. Några av de mest använda ingredienserna var protein (från soja, ärta, ris), fiber (polydextros, oligofruktos) och sötningsmedel, maltitol, sukralos.

  Vi testade hasselnöt och nougatsmaken vilket smakade mycket bra. Både under tiden man tuggade och efter man svalt produkten hade man en god känsla i munnen. Dåliga eftersmaker var det inte frågan om utan istället en mild hasselnöts-och nougatkänsla. Konsistensen var lättuggad men samtidigt med en del tuggmotstånd. En av oss som testade tyckte att konsistensen var lite för sträv vilket drog ner på betyget.

  Priset drar tyvärr ner betyget en del men vi ger den ändå ett relativt högt betyg då Barebells Vegan Bar är ett gott alternativ för den som är vegan eller av andra anledningar inte vill få i sig mjölk eller animaliskt protein.

   

   

   

  Läs mer
 4. 4. Bästa miniproteinbar: Pändy Protein Bar

  9,1/10
  Ett mindre alternativ som både är god och innehåller lite socker.
  Pändy Protein Bar
  Proteinhalt
  35%
  Protein / bar
  12 g
  Pris / st
  13,83 kr
  Kcal / bar
  128 kcal
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Liten smidig bar
  • Hög proteinhalt
  • God smak
  Nackdelar
  • Vissa kan nog tycka att smaken är för söt

  En liten men riktigt god proteinbar som, precis som namnet, mer känns som en godisbar än en proteinbar. Konsistensen är bra (lite halvseg efter att den precis kommit ut ur kylen) och smaken får toppbetyg. Proteinhalten är hög och på det stora hela är det mesta positivt. Det finns 4 olika smaker att välja mellan, strawberry white chocolate, nougat, chocolate with creamy milk samt den vi provade, caramel and sea salt.

  Vikten på baren är endast 35 gram vilket gör den till en av de minsta proteinbarsen i testet. En proteinbar innehåller 128 kalorier som främst består utav protein (12g), kolhydrater (11g) och fett (5g).  Produkten går att köpa som 16-pack eller individuellt.

  På det stora hela är Pändy Candy Bar den kanske godaste proteinbaren i testet. Den ligger helt klart i toppskicket. Den är dock ganska liten vilket gör den förhållandevis dyr i proportion till den mängd protein man får ut.

   

  Läs mer
 5. 5. Bästa kundbetygen: Swebar

  8,7/10
  Härlig bar uppskattad såväl hos oss som externa tester och kunder.
  Swebar
  Proteinhalt
  29%
  Protein / bar
  16 g
  Pris / st
  20,00 kr
  Kcal / bar
  210 kcal
  20 kr
  Till Butik
  20 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Höga externa kundbetyg
  • Förhållandevis bra pris
  Nackdelar
  • Innehåller mycket socker

  Ännu en riktigt god bar! Vi testade Swebar med smak av marängswish och det var verkligen en toppenupplevelse. Man kan se små marängbitar i baren som är krispiga precis som de ska vara. I övrigt var konsistensen perfekt. Swebar finns i över 10 olika smaker, bland annat bananchoklad, kokos, hallon/lakrits, mintchoklad och päronglass. Den går att köpa styckvis eller i ett 20-pack som då drar ner priset rätt rejält per bar.

  En proteinbar innehåller 210 kalorier fördelade på 17 gram kolhydrater, 17 gram protein och 8,3 gram fett. Den innehåller en mindre mängd sötningsmedel men istället mer socker. Några av ingredienserna är vassleproteinisolat, mjölkprotein, äggviteprotein och kakaosmör.

  Fungerar för dig som är gluten- eller nötallergiker men kan innehålla spår av soja.

  Priset och smaken är bra och så länge du inte söker efter en sockerfri proteinbar så rekommenderar vi Swebar!

  Läs mer
 6. 6. Godast proteinbar: Njie Propud Protein Bar

  8,6/10
  Jättegott alternativ från NJIE som bland annat står bakom ProPud
  Njie Propud Protein Bar
  Proteinhalt
  29%
  Protein / bar
  16 g
  Pris / st
  18,25 kr
  Kcal / bar
  215 kcal
  219 kr
  Till Butik
  219 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Smaken var otroligt bra
  • Högt proteininnehåll
  • Inget tillsatt socker
  Nackdelar
  • Kan innehålla spår av ägg, nötter, sesam och vete

  De flesta av de proteinbars vi testade innehöll inte särskilt mycket socker. Istället innehåller de olika former av sötningsmedel. Exempel på detta är maltitol som används i de flesta sockerfria proteinbarsen.

  Njie Propud Protein Bar ligger i topp vad gäller smaken. Tillsammans med bland annat Fast Rox bar är de enligt oss utan tvekan de godaste proteinbarsen. Den innehåller inget tillsatt socker och finns i 4 olika smaker, banana split, cashew almond, chunky peanut (den vi testade), och hazelnut caramel. Det går att köpa dessa styckvis eller i 12-pack som ger dig ett lägre styckpris.

  Proteinbaren består av 215 kalorier fördelade på främst protein (16 gram), kolhydrater (18 gram), fett (11 gram) och fibrer (4,4 gram). Baren innehåller bland annat mjölkchoklad, kakaomassa, mjölkprotein, helmjölkspulver, sötningsmedlet maltitol och även en hel del jordnötter (9 % av innehållet). Tänk på att produkten innehåller mjölk och soja, samt kan innehålla spår av äggnöttersesam och vete (gluten).

  För att sammanfatta kan återigen nämnas den mycket goda smaken som får vägas emot ett högt pris per bar. Bryr du dig inte om de där extra 10 kronorna man får betala är Njie Propud Protein Bar värt att prova.

  Läs mer
 7. 7. Bästa äggproteinbaren: Helt Ärligt Proteinbar

  5,8/10
  Nyttigt alternativ framtagen med ägg som proteinkälla.
  Helt Ärligt Proteinbar
  Proteinhalt
  30%
  Protein / bar
  17 g
  Pris / st
  14,95 kr
  Kcal / bar
  231 kcal
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Nyttigt alternativ
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Smaken var inget vidare

  Helt Ärlig Proteinbar är en bar med ett annorlunda fokus på proteintyp än många andra bars på marknaden. De har, istället för att välja mjölk/vassleprotein som primär proteinkälla, valt att helt fokusera på äggprotein i sin bar. Det är kronägg som ligger bakom företaget och äggproteinpulvret görs på svenska ägg. Det finns 4 olika smaker att välja mellan, choklad, hallon, salt kola och kokos. Dessa går att köpa enskilt för sig eller i 20-pack.

  En proteinbar har 200 kalorier i sig, dessa består främst av 8,8 gram fett, 20,9 gram kolhydrater och 16,5 gram protein. Några av de främsta ingredienserna är maltitolsirap, äggvite- och äggulepulver, sockerfri mörk choklad och vassleproteinisolat.

  Helt ärligt var detta ingen favoritbar för vare sig mig eller min testkollega. Vi köpte och testade smaken Salt Kola och till en början kändes den helt okej. Problemet var att konsistensen var för hård och gummiaktig. Det kändes inte som att den långsamt smälte som många andra proteinbars. Detta gjorde den till slut jobbig att ha i munnen.

  Smaken var till en börja bra och gav vad den lovade, dvs en kolasmak med lite sälta i sig. Problemet uppstod dessvärre i slutet av smakupplevelsen när en mild hönsaktig eftersmak uppstod. Det smakade alltså inte ägg utan snarare lite milt hönshus. Denna eftersmak höll i sig i 10-20 minuter.

  Priset var ganska bra men smak och konsistens drar tyvärr ner slutbetyget rejält och vi hade nog istället valt andra proteinbars i slutändan.

  Läs mer
Se alla produkter

Proteinbars köpguide

protein supplement

När du ska välja bäst proteinbar är det viktigt att försöka utvärdera vilken effekt de har innan och efter träning. Du bör även försöka att bilda dig en uppfattning om sådant som smak, konsistens och kroppens och magens reaktion på barsen innan du väljer vilken du ska köpa. En bra proteinbar ska ge energi utan att man ska känna sig för mätt och oförberedd på träning. Billiga, söta alterntiv som snarare är godis med tillsatt protein är kanske inte ett bra alternativ för magen. 

Vi listar här de viktigaste punkterna att tänka på innan du köper proteinbars:

 • Innehåll: Först och främst är det såklart viktigt att en proteinbar innehåller tillräckligt med protein, men även att det är ett fullvärdigt protein. Vassleprotein är alltid ett bra val om du inte är laktosintolerant eller vegan då ärtprotein är ett bra alternativ. Sedan bör en bar inte innehålla allt för mycket kolhydrater. Sikta på en produkt som innehåller max 20 g. Säkerställ också att så lite som möjligt av dessa kolhydrater kommer från socker eller xylitol och maltitol. Förutom detta innehåller en bra bar även en del fibrer, 1-3 g är ett bra riktvärde. Fibrerna gör att du känner dig mer mätt och lugnar magen. När det kommer till fett vill du helst undvika transfetter och mättade fetter, med max 3 g per bar. 
 • Smak och konsistens: Det finns idag ett stort utbud av olika smaker på proteinbars. Allt ifrån choklad, jordgubb och vanlij till mer exotiska alternativ som crunchy caramel och hallonlakrits. Välj en smak som du tror passar dig, vilken smak du väljer påverkar ändå inte hur effektiv baren är. Det viktiga är att hitta en bar som man tycker smakar riktigt bra, annars kommer man undvika att äta den. Förutom smak är konsistensen också viktig att tänka på då ganska många proteinbars är lite sega och svårtuggade. Vissa gillar det medan andra inte ens kan få i sig en hel bar om den är för seg.
 • Kalorier: Oavsett om du försöker gå ner i vikt eller bygga muskler är antalet kalorier en viktig faktor. Här finns det egentligen inget som är rätt eller fel utan om innehållet är bra spelar det ingen roll om du får i dig lite eller mycket av det goda. Vill du gå ner i vikt är det såklart inte bra att få i sig för mycket kalorier och vill du bygga muskler kanske det snarare är ett välkommet tillskott med lite extra kalorier i proteinbaren. 
 • Pris: Priset är så klart alltid intressant att titta på. Det finns både billiga och dyra barer som är goda och med bra näringsinnehåll. Här handlar det kanske främst om smakpreferenser och om man är beredd att betala lite extra för en bar som man tycker är riktigt god. Men låt bli att köpa en billigare bar med mycket socker!

Utöver vad som är bra och dåligt för alla finns det vissa saker i innehållet som inte passar alla. Det kan till exempel vara om du:

 • Har en allergi: Exempelvis mot soja, nötter, gluten eller laktos. Dessa brukar finnas i flera olika proteinbars.
 • Är vegan: Flera proteinbars innehåller mjölkprotein.
 • Försöker gå ner i vikt: Det är stor skillnad på hur många kalorier och socker en proteinbar innehåller. Vissa kan ha mer än dubbelt så många kalorier per bar än en annan.

Så gjorde vi testet

I vårt test av proteinbars så har vi undersökt en mängd olika produkter, alltifrån bästsäljare till dyra premiumalternativ och godisliknande budgetbars. Vi granskar noga pris och innehåll för att få en uppfattning om vad du som konsument får för pengarna. Efter första sållning så testar testpanelen produkterna vid olika tillfällen. De äter barsen efter och innan träning och på vilodagar för att bedöma smak, konsistens och kroppens och magens reaktion på baren. Vi har kommit fram till att följande är det viktigaste för att avgöra om en proteinbar är bra:

 • Innehåll: Hur mycker protein innehåller produkten? Hur hög är sockerhalten? Hur mycket "onödiga" tillsatser innehåller den? Hur ser aminosyraprofilen ut? Vilken typ av protein innehåller den? Är den berikad med vitaminer och mineraler?
 • Smak och konsistens: Är den god? Hur många olika smaker finns produkten i? Är den lättuggad och lättsvald? Hur söt är den?
 • Pris: Hur mycker kostar produkten? Hur mycket protein får man för pengarna? Är produkten prisvärd? 
 • Omdömen: Vad tycker tidigare kunder om produkten? Är de flesta nöjda vad gäller smak och konsistens eller klagar många på något specifikt?

Därefter har vår testpanel fått betygsätta varje proteinbar på smak och konsistens. Testpanelens betyg i kombination med en bedömning av innehåll, prisvärdhet och kundernas omdömen har sedan sammanställts till ett slutbetyg som går att se i vår lista här på sidan.

Frågor och svar gällande proteinbars

Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna vi fått inskickade till oss

När äter man proteinbars?

Du kan äta en proteinbar antingen innan eller efter träningen, men det rekommenderas inte att du äter proteinbars som tillskott, förutom för dig som tränar väldigt hårt och ofta. Som ett mellanmål för extra energi är det däremot alldeles utmärkt, men tänk på att om du äter mer energi än du förbrukar så förvandlas det till fett vilket leder till viktökning. Det spelar alltså ingen roll vart energin kommer ifrån.

Vilka proteinkällor finns det i barsen?

Protein finns i animaliska produkter som kött, eller i mjölkbaserade produkter som mjölk och ägg. Du hittar dem även i växtriket i form av linser, bönor och nötter. Utöver dessa finns även protein i hampa och olika sädesslag. Vassleprotein är baserad på mjölkprodukter och tas upp av musklerna på ett mycket effektivt sätt. Mjölkprotein består både av vassle och kasein, men kaseinet är ett långsamt protein medan vassle är snabbare. 

Kan man äta proteinbars när man är gravid?

Vanliga proteinbars brukar inte innehålla ämnen som Livsmedelsverket varnar för när det gäller graviditet. Dessa ämnen är exempelvis kalebass och ginseng, något du kan titta lite närmare på när du läser innehållsförteckningen av en proteinbar. Att äta en proteinbar då och då när du är gravid är alltså inte farligt, om du inte är allergisk eller överkänslig för vissa ingredienser förstås. Om du är osäker bör du alltid rådfråga en läkare för att få ett kvalificerat svar.

Vilka tider kan jag äta proteinbars?

Proteinbars är till för dig som behöver energi, alltså om du tänker träna eller utöva någon fysisk aktivitet. De passar väl för dig som vandrar längre sträckor och som behöver få i dig näring utan att kunna laga mat, eller för dig som tränar hårt och behöver snabb återhämtning efter passet.

Du kan äta proteinbars när du vill, men det rekommenderas inte att du använder dem som en diet för att skippa vanliga måltider. Du bör alltid rådgöra med en dietist eller läkare om du vill veta mer om hur du kan använda proteinbars i en diet.

Det rekommenderas inte heller att du äter proteinbars allt för ofta, även om de är väldigt goda. De innehåller mycket energi och om du inte gör dig av med energin som du förbrukar kommer du till slut att omvandla det till fett och gå upp i vikt.

Vad är proteinbars bra för?

 • Energi innan träning - En proteinbar före ett träningspass bidrar snabbt till extra energi så att du kan ta dig igenom hela passet.
 • Snabbt och effektivt mellanmål - Är du på språng, missade du frukosten och stressar till jobbet? En proteinbar kan ibland göra under när du känner hungerkänslorna komma efter att ha struntat i frukosten för att hinna i tid till jobbet.
 • Bidrar till en mättnadskänsla - En proteinbar kan hålla dig mätt i flera timmar. Detta till en kalorihalt av cirka 200 Kcal/bar.
 • Hjälper till vid återhämtning - Ett enkelt sätt att snabbt få i sig energi och i form utav kolhydrater och proteiner efter ett träningspass som på så sätt hjälper till vid återhämtningen.
 • Istället för godis - Vissa av de proteinbars vi testade var riktigt goda och hade fungerat att ta istället för godis. De dämpade sötsuget rejält, var mättande och inte alls lika onyttiga som den vanliga chokladkakan.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
201 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester