Bäst i test: Bästa hampaproteinet 2021

Hampaproteinpulver låter dig maximera resultatet av träningen och samtidigt vara snäll mot magen
Senast Uppdaterad: Juli 2021

Hampproteinpulver är ett av de bästa växtbaserade proteintillskotten eftersom det är mycket biotillgängligt, rikt på essentiella aminosyror och helt organiskt. Dessutom innehåller det många andra nyttigheter som fibrer, omega 3 och mineraler.

Vi har testat 5 hampaproteinpulver. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell Hampaprotein EKO till bäst i test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa hampaproteinpulver

Allt fler börjar köpa hampafrön och hampaprotein för dess goda hälsoeffekter och lättsmälta protein. När du väljer hampaprodukt är det bra att titta efter följande aspekter:

 • Innehåll: Välj en produkt som bara innehåller hampa, eller så få ingredienser som möjligt. En naturlig och ren produkt är alltid att föredra och prisskillnaden är inte särskilt stor mellan högkvalitativa produkter och billigare blandprodukt.
 • Smak: Hampa smakar jordigt eller nötigt, en smak som vissa gillar och andra har svårt för. Det finns smaksatta pulver för den som föredrar det. Naturellt hampaproteinpulver gör bra i shakes och till mat.
 • Fiber och protein: Proteinhalten ligger runt 50 % men det finns produkter med extra tillsatt protein, men vi föredrar produkter med bara hampa i. Fiberinnehållet varierar ganska mycket, från några procent upp till 25 %. Välj pulver efter dina kostbehov, om du får i dig mycket fibrer i din övriga kost så ska du köpa hampapulver med lågt fiberinnehåll för att slippa problem med magen.
 • Ursprungsland: Hampans ursprung varierar. Titta gärna efter inhemska varor, för att säkerställa en bra kvalitet och noggranna kontroller av råvaran. Välj främst hampa odlad i Norden eller Europa. 
 • Ekologiskt: Samtliga hampaproteinpulver i vårt test är ekologiska. Ett ekologiskt hampaproteinpulver kan ha fler hälsofördelar än ett som är odlat med konventionella metoder. Mängden bekämpningsmedel är till exempel lägre. 

Läs mer Minimera

Testvinnare - Hampaprotein

 • Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa hampaproteinpulvret
 • WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein - Godaste hampaproteinet
 • Rawpowder Hampaprotein 50% EKO
 • Holistic Active Hampaprotein
 • Superfruit Hampaprotein

Så har vi testat och betygsatt hampaproteinpulvren

Nedan följer vårt test av de bästa hampaproteinpulvren. Många av de mer populära tillskotten är likvärdiga vilket i slutändan gör att så länge du väljer en produkt tillverkad av ett bra varumärke så kommer du att bli nöjd. Med det som utgångspunkt valde vi att jämföra och granska följande punkter i vårt test: 

 • Prisvärdhet: Eftersom att många av de produkter vi testade var mer eller mindre likvärdiga blev priset en viktig del av vårt test. De produkter som var prisvärda fick ett högre betyg. 
 • Ekologiskt: Samtliga hampaproteinpulver i vårt test var ekologiska, detta påverkade således inte resultatet men var någonting vi valde att kolla upp för varje enskild produkt vi testade. 
 • Ursprungsland: Vart hampan är producerad har vi valt att ta med i testet. VI föredrar inhemska varor och om inte detta finns så ska de gärna vara från norden eller Europa. 
 • Externa kundbetyg: Externa kundbetyg, det vill säga vad andra kunder och tester har gett produkten för betyg (samt varför) är även det något vi har kollat närmare på.
 • Effekt: Gav hampaproteinet något upplevt positivt resultat på träningen? Gav det några andra positiva eller negativa effekter?
 • Smak: Hur smakade proteinpulvret? Löste det upp sig lätt i vatten eller klumpade det sig?

Testpanelen beståendes av träningsfreaks och vi i redaktionen fick sedan betygsätta produkterna efter dessa punkter. Totalbetyget på hampaproteinpulvren blir sedan en sammanvägning av testpanelens omdömen, näringsinnehållet och priset på produkten.

De bästa hampaproteinpulvren 2021

Vi har testat många hampaproteinpulver. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive hampaprotein samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla hampaproteinpulver som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa hampaproteinpulvret

  9,5/10
  Healthwell Hampaprotein EKO
  Bäst i test
  Proteinhalt
  50%
  Pris / kg
  298 kr
  Protein g/kr
  1,68
  Sockerhalt
  7%
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • Ekologiskt certifierad
  • Rik på fiber
  • 4,7/5 av användarna
  Nackdelar
  • Lite mycket socker

  Ekologiskt, veganskt och 100% fritt från tillsatser och artificiella smakämnen. Hampaprotein EKO från Healthwell är enligt oss ett utmärkt alternativ för dig som efterfrågar en kraftfull proteinkälla, men vill undvika onaturliga ämnen och tillsatser som inte tillför kroppen något gott. Det här kosttillskottet innehåller hela 50 % fullvärdigt protein, 10 essentiella fettsyror samt 25 % kostfiber som hjälper till att hålla matsmältningssystemet igång och främjar ditt
  välbefinnande.

  Tack vare att proteinet utvinns ur hampafröna med hjälp av skonsamma processer, behålls alla viktiga näringsämnen och man får ett naturligt protein med naturlig smak. Produkten har neutral smak, vilket kan upplevas ovant i början om du är van vid vanliga proteinpulver i mängder av olika smaker. Men, du vänjer dig snabbt och den naturliga smaken gör dessutom att Healthwells ekologiska hampaprotein passar utmärkt att blanda i smoothies, strö över frukostfilen eller bara blanda ut i varm eller kall dryck. En perfekt energiboost på morgonen eller i samband med träning.

  Är du ute efter ett högkvalitativt kosttillskott innehållande såväl nyttigt protein, bra fetter och mängder med vitaminer och mineraler - är Hampaprotein EKO från Healthwell värt de extra slantarna. En solklar favoritprodukt både hos oss och bland många nöjda kunder.

  Läs mer
 2. 2. WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein - Godaste hampaproteinet

  9,1/10
  WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein
  Proteinhalt
  50%
  Pris / kg
  398 kr
  Protein g/kr
  1,26
  Sockerhalt
  6%
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Ekologiskt hampaprotein
  • Rik på Omega 3 & 6
  • Högvärdigt protein
  Nackdelar
  • Dyrt

  Wellawares Ekologiska Hampaprotein är mildare i smaken om man jämför den med andra alternativ som exempelvis Superfruit Hampaprotein eller Holistic Active Hampaprotein. Det gör den ännu godare som tillsats i morgonens fräscha smoothie eller varför inte göra en enkel hampaglass som lyxig mellis? Det ekologiska hampaproteinet fungerar bra som en extra proteinkick oavsett måltid.

  Produkten ger en optimal balans av protein, fettsyror och vitaminer. Det är ett utmärkt val för alla som valt en grön livsstil. Veganer, vegetarianer och laktosintoleranta har en stor användning av produkten. WellAware Hampaprotein är även ett bra val för alla som tränar och vill uppnå en snabb återhämtning. 

  Nackdelen med WellAware Hampaprotein är att priset är relativt högt. Detta anser vi dock kompenseras av att smaken är god och att tillskottet håller en hög kvalitet. Dessutom är den 100 % ekologisk, vilket gör den mer attraktiv.

  Läs mer
 3. 3. Rawpowder Hampaprotein 50% EKO

  8,7/10
  Rawpowder Hampaprotein 50% EKO
  Proteinhalt
  50%
  Pris / kg
  350 kr
  Protein g/kr
  1,43
  Sockerhalt
  7%
  Till Butik
  175 kr
  Fördelar
  • Rik på omega-3
  • 100% veganskt
  • Av naturliga frön
  Nackdelar

  Hampaprotein EKO från Rawpowder är ett ekologiskt och helt naturligt framställt kosttillskott lämpligt för dig som är vegan, vegetarian och/eller som bara är ute efter ett riktigt bra alternativ till de traditionella proteinpulvren. 

  Bland näringsinnehållet i det här hampaproteinet hittar vi bl a 50 % protein, ett stort gäng aminosyror, mycket kostfiber och viktiga mineraler som järn, zink och fosfor. Dessutom innehåller Rawpowders ekologiska hampaprotein en mycket bra sammansättning av Omega-3 och Omega-6, som annars kan vara svåra att få i sig en balanserad mängd av. 

  Produkten är helt fri från artificiella smakämnen och tillsatser. Är du van vid väldigt söta proteintillskott med smak av hallon, choklad eller kanske vanilj - kan smaken kännas lite annorlunda i början, men de flesta vänjer sig snabbt. Vårt bästa tips är att blanda en portion hampaprotein - ca 20-30 gram - i varm eller kall dryck, i en fruktig smoothie eller varför inte i frukostyoghurten. Glöm inte att skaka eller röra om ordentligt, för att undvika att klumpar bildas. Rawpowders hampaprotein är enligt oss ett mycket prisvärt, högkvalitativt och kraftfullt kosttillskott - som förvisso inte bör ersätta vanlig kost - men som fungerar perfekt som en extra energiboost. 
  Läs mer
 4. 4. Holistic Active Hampaprotein

  7,6/10
  Holistic Active Hampaprotein
  Proteinhalt
  48%
  Pris / kg
  423 kr
  Protein g/kr
  1,14
  Sockerhalt
  4%
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • Högt fiberinnehåll
  • Fullvärdigt vegetabiliskt protein
  • Från ekologiska hampafrön
  Nackdelar

  Holistic Active Hampaprotein har inte bara en utomordentligt bra smak men ger alla som föredrar en vegetarisk eller vegansk livsstil chansen till att förbereda smak- och proteinrika smoothies och maträtter.

  Produkten är ett fullvärdigt protein fritt från gluten, laktos och animalier som smakar fantastiskt med frukt, vetegräs och doftrika kryddor i form av en stärkande dryck. Den är precis lika lätt att blanda i mandelmjölk som den är att använda som en extra tillsats eller i en vegorätt.

  Produkten innehåller 50 % protein, endast 4 % socker och hela 23,4 % fibrer. En riktig hälsococktail fri från gluten, laktos och animaliska tillsatser. Sist men inte minst är Holistic Active Hampaprotein en ekologisk produkt utan konstigheter. Hugg i! Det gjorde jag och blev nöjd, mätt och belåten.

  Läs mer
 5. 5. Superfruit Hampaprotein

  7,0/10
  Superfruit Hampaprotein
  Proteinhalt
  45%
  Pris / kg
  318 kr
  Protein g/kr
  1,42
  Sockerhalt
  5,1%
  Till Butik
  159 kr
  Fördelar
  • 100% ekologiskt
  • 20% fibrer och 10% omega 3
  • Inga bekämpningsmedel
  Nackdelar

  Till maten, som tillägg i en smoothie eller bara blandad med mandelmjölk är Superfruit Hampaprotein en fullvärdig proteinkälla som dessutom är 100 % ekologisk. Även om den kan smaka lite kärvt i vissa maträtter så brukar smaklökarna må bra av att blanda produkten med frukt eller i en god pannkaksmix.

  För vardagsidrottare, laktosintoleranta och veganer är Superfruit Hampaprotein ett utmärkt sätt att få i sig bra protein och långvarig energi fri från tillsatser och rik på aminosyror, omega 3 - fetter och kostfibrer.

  Det enda som kan kännas lite tråkigt är att det finns hampaprodukter med lite högre proteinhalt än 45 %, skillnaderna är däremot inte så stora. Produkten erbjuder ett välbalanserat näringsinnehåll med låg sockerhalt och mycket fibrer.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Fördelar med hampaprotein

Hampaproteinpulver innehåller mängder av nyttiga näringsämnen och säljs som vanligtvis helt utan några tillsatta ämnen. Det innehåller inga laktosämnen eller andra animaliska produkter vilket gör det till ett helt veganskt och laktosfritt proteinpulveralternativ. Inte heller hittar vi några färg- eller smakämnen. Så vad innehåller då alla dessa hampafrön?

 • fiber

  Högt fiberinnehåll

  Gäller framförallt vid användandet av oskalade hampafrön. Fibrer är kolhydrater som inte bryts ned vid matsmältningen, men utgör en viktig del för att säkerställa normal tarmfunktion och därmed minska risken för trög mage. Fiberrika produkter bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan. Den som vill hålla nere vikten kan alltså med fördel äta fiberrik mat.
 • protein

  Högt proteininnehåll

  Proteiner är livsviktiga näringsämnen som kroppen använder bland annat för att  bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för att bygga upp immunförsvaret. För dem som tränar och idrottar mycket är det viktigt att få i sig en tillräcklig mängd av proteiner, eftersom de också används till muskeluppbyggnad.
 • omega-3

  Högt innehåll av omega-3

  Omega-3 är fleromättade essentiella fettsyror. Med essentiella avses att kroppen behöver dem men inte kan skapa dem själv. Därför måste vi tillföra dessa via kosten. Det finns olika sorters omega-3-fettsyror; DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) kallas ofta för fiskolja eftersom de finns i fisk och skaldjur, medan ALA (alfalinolensyra) kommer från växtriket och finns i bland annat hampa. En fördel med ALA är att Kroppen kan omvandla ALA till EPA och DHA i små mängder om det skulle behövas. Det omvända, att omvandla EPA eller DHA till ALA, klarar kroppen däremot inte. Läs mer: Test: Bästa omega-3 kosttillskott
 • zinc

  Zink

  Zink är en livsnödvändig mineral som kroppen behöver för att omsättningen av fetter, kolhydrater, proteiner och vitaminer skall fungera tillfredsställande. Mineralen zink har även en positiv inverkan på immunförsvaret. Liksom i fallet med järn förekommer zink framförallt i animaliska produkter, men även i vissa nötter och frön och återigen är hampa en av de största vegetabiliska bärarna av ämnet. Precis som i fallet med järn bör den som är vegetarian se till att få i sig tillräcklig mängd av zink och för den som är vegetarian kan ett kosttillskott baserat på hampaprotein vara en både enkel och effektiv lösning för att få i sig sitt dagliga behov av zink.
 • järn

  Järn

  Järn behövs framförallt för att säkerställa blodets upptagning och transport av syre. Järnbrist är den vanligaste näringsbristen i världen och den drabbar framförallt kvinnor i fertil ålder, det vill säga kvinnor som har menstruationer. Även vegetarianer kan drabbas i hög grad eftersom järn framförallt finns i animaliska produkter, men det finns även i många nötter och frön, som till exempel hampa.

Dosering

Hampaproteinpulver är ett väldigt bra alternativ till vassleprotein. Det passar både för vegetarianer och veganer och är fullpackat med mineraler och vitaminer. Om du föredrar hampafrön framför pulver så kan du strö några matskedar över gröten, yoghurten eller din sallad. Hampa i både pulver- och fröform är enkelt att dosera och konsumera.

Doseringen är enkel; en halv till en hel deciliter per dag som du blandar i valfri dryck (förslagsvis vatten eller juice).

Biverkningar

Om du tar medicin för högt blodtryck eller vätskedrivande medicin så rekommenderas det att du konsulterar läkare innan du konsumerar hampa. Hampa har nämligen lätt vätskedrivande egenskaper och kan sänka blodtrycket. Vid graviditet rekommenderar också att du konsulterar läkare då forskningen än så länge är bristfällig på området.

Hampa har få kända bieffekter och är att anses som ett säkert livsmedel som kan förtäras dagligen. Men vissa kan uppleva någon av följande biverkningar:

 • Gaser: Hampa har ett rikt fiberinnehåll vilket kan leda till uppblåsthet och gasig mage om du tar en stor dos. För att undvika detta rekommenderar vi att du börjar med något mindre doser än förpackningen rekommenderar för att se hur du reagerar.
 • Allergi: Hampaallergi förekommer hos ett fåtal individer, hampa ses generellt sett som ett allergivänligt livsmedel, men överkänslighet kan förekomma.
 • Sänkt blodtryck: Hampa kan sänka blodtrycket, men det finns inte tillräcklig forskning för att fastställa hur ofta det sker och om det gäller pulverformen.

Frågor & svar om hampaprotein

Nedan följer några av de vanligaste frågorna gällande hampaprotein

Är det verkligen lagligt att konsumera hampaprotein?

Frågan är relevant eftersom växten är förbjuden och klassad som narkotika. Men hampaprotein är helt lagligt och dessutom den nyttigaste vegetariska naturprodukt man känner till. Alla och speciellt de med en hög aktivitetsnivå både kan och bör konsumera hampaprotein. Delta-9-tetrahydrocannabinol, (THC) finns i en mycket liten mängd i hampafröet. Det är denna substans som anses stå för 70 - 100 % av de huvudsakliga ruseffekterna vid användandet av cannabis.

Du kommer inte att känna av några ruseffekter om du inte överdoserar och är extremt känslig för THC. Farhågor har funnits att det THC som trots allt finns i hampaprotein skulle ge utslag vid ett drogtest. En studie publicerad i november - december numret 2001 av "Journal of Analytical Toxicology" efterliknade daglig konsumtion av hampa och undersökte THC metabolitnivåerna. Studien konstaterade att THC-metaboliter i urin var fortsatt låg, även efter långvarig användning. Slutsatsen blev att den som konsumerar den genomsnittliga dagliga doseringen av hampa inte bör vara utsatt för risken att testas positivt på drogtest.

Hur får man enklast tag på hampaprotein?

Det smartaste alternativet är att köpa ett av alla de hampaproteinpulver som finns ute på marknaden. Detta är både enkelt, nyttigt, effektivt och brukar dessutom vara enkelt att införskaffa.

Hur smakar hampaproteinpulver?

Smaken på proteinet är lite mer gräsaktig på grund av skalinnehållet.

När är det bäst att äta det?

Det finns inget som är rätt eller fel här men tänk på att det är ganska mättande och således kan vara olämpligt inför ett träningspass.

Vad är hampa?

Hampa är en ettårig nässelväxt som, beroende på var den odlas, kan variera i maximal växthöjd från två till fyra meter, varav de kortare är de nordligast växande arterna. Hampa blev tidigt en viktig växt att odla. Sista delen av dess latinska artnamn, sativa, betyder just odlad eller användbar.

Vilka bör inte konsumera hampaprotein?

Om du äter blodförtunnande medicin bör du rådgöra med din dietist eller läkare innan du startar med hampaprotein. Den som lider av herpes och de som har förfrysningsskador bör inte äta hampaprodukter dagligen. Detta beroende av det höga innehållet av aminosyror. Aminosyror är bra för kroppen, men används också av herpesvirus och ett högt intag av hampaprotein kan förvärra herpessymtomen. Även de som lider av någon autoimmun sjukdom bör vara försiktig med hampaprotein.

Det har inte gjorts någon vetenskaplig studie över hampaprotein effekter vid autoimmuna sjukdomar, men man vet att fröets höga halt av essentiella fettsyror och aminosyror ökar kroppens produktion av vita blodkroppar. Hampaprotein kan hos vissa personer ge en mild diarré, men det undviks enkelt genom att börja doseringen försiktigt med en tesked per dag och sedan långsamt öka till den angivna doseringen. I övrigt är inga sidoeffekter av hampaprotein kända.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
39 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5