Bästa hampaproteinet - Bäst i test 2022 - Köpguide

Hampaproteinpulver låter dig maximera resultatet av träningen och samtidigt vara snäll mot magen

Hampaproteinpulver är ett av de bästa växtbaserade proteintillskotten eftersom det är mycket biotillgängligt, rikt på essentiella aminosyror och helt organiskt. Dessutom innehåller det många andra nyttigheter som fibrer, omega 3 och mineraler.

Vi har testat ett tjugotal olika hampaproteinpulver och bäst överlag blev Healthwell Hampaprotein EKO. Ett ekologiskt prisvärt alternativ som är mycket skonsamt för magen.

Så hittar du bästa Hampaprotein

Viktigt att tänka på vid köp av hampaprotein

För att hitta ett bra hampaprotein måste du tänka på följande:

 • Innehåll: Välj en produkt som bara innehåller hampa, eller så få ingredienser som möjligt. En naturlig och ren produkt är alltid att föredra och prisskillnaden är inte särskilt stor mellan högkvalitativa produkter och billigare blandprodukter.
 • Smak: Hampa smakar lite jordigt eller nötigt, en smak som vissa gillar och andra har svårt för. Det finns smaksatta pulver för den som föredrar det, men de flesta gillar det ändå naturellt. Det naturella gör sig bra både i shakes och till mat.
 • Fiber och protein: Proteinhalten ligger runt 50 % men det finns produkter med extra tillsatt protein. Fiberinnehållet varierar ganska mycket, från några procent upp till 25 %. Välj pulver efter dina kostbehov, om du får i dig mycket fibrer i din övriga kost så ska du köpa hampapulver med lågt fiberinnehåll.
 • Ursprungsland: Hampans ursprung varierar. Titta gärna efter inhemska varor, för att säkerställa en bra kvalitet och noggranna kontroller av råvaran. Välj främst en råvara odlad i Norden eller Europa. 
 • Ekologiskt: Ett ekologiskt hampaproteinpulver kan ha fler hälsofördelar än ett som är odlat med konventionella metoder. Mängden bekämpningsmedel är till exempel lägre. 

Våra 5 bästa hampaproteinpulver (oktober 2022)

 1. Bästa hampaproteinpulvret: Healthwell Hampaprotein EKO
 2. Bästa hampaproteinpulvret med lägst sockerhalt: Holistic Hampaprotein
 3. Bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt: Superfruit Hampaprotein
 4. Godaste hampaproteinet: WellAware Hampaprotein Eko
 5. Bästa hampaproteinet enligt kundbetygen: Rawpowder Hampaprotein EKO

1. Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa hampaproteinpulvret

Healthwell Hampaprotein EKO
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Ekologiskt odlat hampaprotein, fri från tillsatser, neutral smak.
Proteinhalt
50%
Pris / kg
298 kr
Protein g/kr
1,68
Sockerhalt
7%

I vårt test utsåg vi Healthwell Hampaprotein EKO till "bästa hampaproteinpulvret". Vi gillar att det är helt ekologiskt, utan tillsatser och en fullvärdig proteinkälla. Perfekt både som proteinkomplement och tillskott.

Fördelar
 • Ekologiskt certifierad
 • Rik på fiber
 • 4,7/5 av användarna
Nackdelar
 • Lite mycket socker

Ekologiskt, veganskt och 100% fritt från tillsatser och artificiella smakämnen. Hampaprotein EKO från Healthwell är enligt oss ett utmärkt alternativ för dig som efterfrågar en kraftfull proteinkälla, men vill undvika onaturliga ämnen och tillsatser som inte tillför kroppen något gott. Det här kosttillskottet innehåller hela 50 % fullvärdigt protein, 10 essentiella fettsyror samt 25 % kostfiber som hjälper till att hålla matsmältningssystemet igång och främjar ditt
välbefinnande.

Tack vare att proteinet utvinns ur hampafröna med hjälp av skonsamma processer, behålls alla viktiga näringsämnen och man får ett naturligt protein med naturlig smak. Produkten har neutral smak, vilket kan upplevas ovant i början om du är van vid vanliga proteinpulver i mängder av olika smaker. Men, du vänjer dig snabbt och den naturliga smaken gör dessutom att produkten passar utmärkt att blanda i smoothies, strö över frukostfilen eller bara blanda ut i varm eller kall dryck. En perfekt energiboost på morgonen eller i samband med träning.

Är du ute efter ett högkvalitativt kosttillskott innehållande såväl nyttigt protein, bra fetter och mängder med vitaminer och mineraler - är Hampaprotein EKO från Healthwell värt de extra slantarna. En solklar favoritprodukt både hos oss och bland många nöjda kunder.

Var kan jag köpa produkten?

2. Holistic Hampaprotein - Bästa hampaproteinpulvret med lägst sockerhalt

Holistic Hampaprotein
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Hampaproteinpulver från det kända svenska företaget Holistic.
Proteinhalt
48%
Pris / kg
498 kr
Protein g/kr
0,97
Sockerhalt
4%

Som "bästa hampaproteinpulver med lägst sockerhalt" sticker Holistic Hampaprotein definitivt ut ur mängden. Vi gillar att man får tillgång till hampaprotein utan att riskera insulinpåslag samt att det är ekologiskt.

Fördelar
 • Högt fiberinnehåll
 • Fullvärdigt vegetabiliskt protein
 • Från ekologiska hampafrön
Nackdelar
 • Dyrast i testet

Holistic Active Hampaprotein har inte bara en utomordentligt bra smak men ger alla som föredrar en vegetarisk eller vegansk livsstil chansen till att förbereda smak- och proteinrika smoothies och maträtter.

Produkten är ett fullvärdigt protein fritt från gluten, laktos och animalier som smakar fantastiskt med frukt, vetegräs och doftrika kryddor i form av en stärkande dryck. Den är precis lika lätt att blanda i mandelmjölk som den är att använda som en extra tillsats eller i en vegorätt.

Produkten innehåller 50 % protein, endast 4 % socker och hela 23,4 % fibrer. En riktig hälsococktail fri från gluten, laktos och animaliska tillsatser. Sist men inte minst är Holistic Active Hampaprotein en ekologisk produkt utan konstigheter. 

Var kan jag köpa produkten?

3. Superfruit Hampaprotein - Bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt

Superfruit Hampaprotein
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: 100 % organiskt hampaprotein med 20 % fibrer och 10 % omegafetter.
Proteinhalt
45%
Pris / kg
330 kr
Protein g/kr
1,36
Sockerhalt
5,1%

Superfruit är det "bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt". Vi gillar att de har hög nivå av både fibrer och Omega 3, vilket säkerställer lång mättnadskänsla. Plus i kanten för att det är ekologiskt.

Fördelar
 • 100% ekologiskt
 • 20% fibrer och 10% omega 3
 • Inga bekämpningsmedel
Nackdelar
 • Lägst proteinhalt i testet

Till maten, som tillägg i en smoothie eller bara blandad med mandelmjölk är Superfruit Hampaprotein en fullvärdig proteinkälla som dessutom är 100 % ekologisk. Även om den kan smaka lite kärvt i vissa maträtter så brukar smaklökarna må bra av att blanda produkten med frukt eller i en god pannkaksmix.

För vardagsidrottare, laktosintoleranta och veganer är detta ett utmärkt sätt att få i sig bra protein och långvarig energi fri från tillsatser och rik på aminosyror, omega 3 - fetter och kostfibrer.

Det enda som kan kännas lite tråkigt är att det finns alternativ med lite högre proteinhalt, men skillnaderna är inte särskilt stora. Produkten erbjuder ett välbalanserat näringsinnehåll med låg sockerhalt och mycket fibrer.

Var kan jag köpa produkten?

4. WellAware Hampaprotein Eko - Godaste hampaproteinet

WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Gymgrossisten
Sammanfattning: Hampaprotein med bra smak och nyttigt innehåll.
Proteinhalt
50%
Pris / kg
398 kr
Protein g/kr
1,26
Sockerhalt
6%

Som "godaste hampaproteinet" hamnar Superfruits hampaprotein i en klass för sig. Vi gillar att det helt saknar den annars väldigt särpräglade smaken som ofta finns i hampaprotein. Passar bra ihop med det mesta.

Fördelar
 • Ekologiskt hampaprotein
 • Rik på Omega 3 & 6
 • Högvärdigt protein
Nackdelar
 • Dyrt

Wellawares Ekologiska Hampaprotein är mildare i smaken om man jämför den med andra alternativ. Det gör den ännu godare som tillsats i morgonens fräscha smoothie eller varför inte till en enkel hampaglass? Det ekologiska hampaproteinet fungerar bra som en extra proteinkick oavsett måltid.

Produkten ger en optimal balans av protein, fettsyror och vitaminer. Det är ett utmärkt val för alla som valt en grön livsstil. Veganer, vegetarianer och laktosintoleranta har en stor användning av produkten. WellAware är även ett bra val för alla som tränar och vill uppnå en snabb återhämtning. 

Nackdelen med den här produkten är att priset är relativt högt. Detta anser vi dock kompenseras av att smaken är god och att tillskottet håller en hög kvalitet. Dessutom är den 100 % ekologisk.

Var kan jag köpa produkten?

5. Rawpowder Hampaprotein EKO - Bästa hampaproteinet enligt kundbetygen

Rawpowder Hampaprotein 50% EKO
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Gymgrossisten
Sammanfattning: Ekologiskt RAW Hampaproteinpulver odlat i Tyskland.
Proteinhalt
50%
Pris / kg
418 kr
Protein g/kr
1,20
Sockerhalt
7%

Sett till de "bästa externa kundbetygen" är Rawpowder Hampaprotein EKO väldigt populärt. Förmodligen för att det är lättillgängligt, prisvärt och gör vad det ska. Trots relativt låg proteinhalt är det uppenbart att många gillar det.

Fördelar
 • Rik på omega-3
 • 100% veganskt
 • Av naturliga frön
Nackdelar
 • Ej svensktillverkat

Hampaprotein EKO från Rawpowder är ett ekologiskt och helt naturligt framställt kosttillskott lämpligt för dig som är vegan, vegetarian och/eller som bara är ute efter ett riktigt bra alternativ till de traditionella proteinpulvren. 

Bland näringsinnehållet i den här produkten hittar vi bl a 50 % protein, ett stort gäng aminosyror, mycket kostfiber och viktiga mineraler som järn, zink och fosfor. Dessutom innehåller Rawpowders ekologiska alternativ en mycket bra sammansättning av Omega-3 och Omega-6, som annars kan vara svåra att få i sig en balanserad mängd av. 

Produkten är helt fri från artificiella smakämnen och tillsatser. Är du van vid väldigt söta proteintillskott med smak av hallon, choklad eller kanske vanilj - kan smaken kännas lite annorlunda i början, men de flesta vänjer sig snabbt. Vårt bästa tips är att blanda en portion - ca 20-30 gram - i varm eller kall dryck, i en fruktig smoothie eller varför inte i frukostyoghurten. Glöm inte att skaka eller röra om ordentligt, för att undvika att klumpar bildas.

Rawpowders hampaprotein är enligt oss ett mycket prisvärt, högkvalitativt och kraftfullt kosttillskott som fungerar perfekt som en extra energiboost. 

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa hampaproteinpulvren

Så gjorde vi testet

Vi har valt ut hampaproteinen efter följande kriterier:

 • Innehåll: Hur mycket protein och fibrer innehåller hampaproteinet? Hur mycket socker och tillsatser innehåller det? 
 • Smak & Lösning: Är hampaproteinpulvret gott ? Finns det olika smaker att välja på? Löser det sig lätt i vatten?
 • Pris: Hur mycket kostade hampaproteinet? Är det prisvärt i förhållande till innehåll och smak?
 • Kundbetyg: Har hampaproteinet fått höga betyg från tidigare kunder?
 • Tillverkning: Är hampan ekologiskt producerad? Hur miljövänlig är tillverkningsprocessen?

Andra har även läst:

Vad är hampaprotein bra för?

Hampaprotein extraheras från fröna i hampaplantan och är en utmärkt källa för växtbaserat protein. När man tillverkar hampaprotein tar man bort allt THC - den psykoaktiva substansen i hampa. Hampan är en mycket tålig växt som kan växa i många olika typer av klimat.

Man kan äta hampafrön som de är med skalet borttaget eller som hampaproteinpulver där man malt ner fröna till ett fint pulver. Oavsett vilket sätt man väljer är det en utomordentlig källa till näring. De är framförallt rika på fibrer och protein. 

Hampaproteinpulver innehåller mängder av nyttiga näringsämnen och säljs vanligtvis utan några tillsatta ämnen. Det innehåller ingen laktos eller andra animaliska ämnen vilket gör det till ett helt veganskt och laktosfritt proteinpulver. Inte heller hittar vi några färg- eller smakämnen. Så vad innehåller då alla dessa hampafrön?

 • fiberHögt fiberinnehåll: Gäller framförallt vid användandet av oskalade hampafrön. Fibrer är kolhydrater som inte bryts ned vid matsmältningen, men utgör en viktig del för att säkerställa normal tarmfunktion och därmed minska risken för trög mage. Fiberrika produkter bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan. Den som vill hålla nere vikten kan alltså med fördel äta fiberrik mat.
 • proteinHögt proteininnehåll: Proteiner är livsviktiga näringsämnen som kroppen använder bland annat för att  bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för att bygga upp immunförsvaret. För dem som tränar och idrottar mycket är det viktigt att få i sig en tillräcklig mängd av proteiner, eftersom de också används till muskeluppbyggnad.
 • omega-3Högt innehåll av omega-3Omega-3 är fleromättade essentiella fettsyror. Det finns olika sorters omega-3-fettsyror; DHA och EPA kallas ofta för fiskolja eftersom de finns i fisk och skaldjur, medan ALA kommer från växtriket och finns i bland annat hampa. En fördel med ALA är att kroppen kan omvandla ALA till EPA och DHA i små mängder om det skulle behövas. Det omvända, att omvandla EPA eller DHA till ALA, klarar kroppen däremot inte.
 • järnJärnJärn behövs framförallt för att säkerställa blodets upptagning och transport av syre. Järnbrist är den vanligaste näringsbristen i världen och den drabbar framförallt kvinnor i fertil ålder, det vill säga kvinnor som har menstruationer. Även vegetarianer kan drabbas i hög grad eftersom järn framförallt finns i animaliska produkter, men det finns även i många nötter och frön, som till exempel hampa.
 • zincZinkZink är en livsnödvändig mineral som kroppen behöver för att omsättningen av fetter, kolhydrater, proteiner och vitaminer skall fungera tillfredsställande. Mineralen zink har även en positiv inverkan på immunförsvaret. Precis som i fallet med järn kan ett kosttillskott baserat på hampaprotein vara en både enkel och effektiv lösning för att få i sig sitt dagliga behov av zink.
vassle vs hampa

För- och nackdelar med hampa och vassle

Ska jag välja vassle eller hampa?

Vassleprotein är en biprodukt från komjölk och kan således inte konsumeras av varken laktosintoleranta, vegetarianer och veganer.

Förutom att det är animaliskt har det även oftast ett högt innehåll av smakämnen, konserveringsmedel och andra tillsatser. 

Hampaprotein å andra sidan är ett helt naturligt alternativ från växtriket och är säkert för nästan alla. Det innehåller sällan några tillsatser eller är GMO-modifierat.

Fördelen med vassle är att du får betydligt mer protein för pengarna och kroppen har enklare att ta tillvara på proteinet.

Den stora fördelen med hampaprotein är att det är rikt på fibrer och väldigt skonsamt för magen.

Är du osäker på vilken proteinkälla du ska välja? Läs gärna vår guide om olika sorters proteinpulver.

Biverkningar av hampaprotein

Om du tar medicin för högt blodtryck eller vätskedrivande medicin så rekommenderas det att du konsulterar läkare innan du konsumerar hampa. Hampa har nämligen lätt vätskedrivande egenskaper och kan sänka blodtrycket. Vid graviditet rekommenderar också att du konsulterar läkare då forskningen än så länge är bristfällig på området.

Hampa har få kända bieffekter och är att anses som ett säkert livsmedel som kan förtäras dagligen. Men vissa kan uppleva någon av följande biverkningar:

 • Gaser: Hampa har ett rikt fiberinnehåll vilket kan leda till uppblåsthet och gasig mage om du tar en stor dos. För att undvika detta rekommenderar vi att du börjar med något mindre doser än förpackningen rekommenderar för att se hur du reagerar.
 • Allergi: Hampaallergi förekommer hos ett fåtal individer, hampa ses generellt sett som ett allergivänligt livsmedel, men överkänslighet kan förekomma.
 • Sänkt blodtryck: Hampa kan sänka blodtrycket, men det finns inte tillräcklig forskning för att fastställa hur ofta det sker och om det gäller pulverformen.

Vilket hampaproteinpulver är bäst?

Det bästa hampaproteinpulvret ska vara ekologiskt, rikt på protein och fibrer, smaka bra och lösa sig enkelt i vatten. Det ska såklart inte kosta onödigt mycket heller.

Med det sagt rekommenderar vi Healthwell Hampaprotein EKO som ditt nästa hampaprotein. Det är ekologiskt hampaprotein med 50 % protein, 25 % fibrer och helt utan tillsatser. Healthwell Hampaprotein EKO har en neutral smak och det blir snabbt klumpfritt i en shaker.

Tittar man på vad kunderna har att säga så är vissa skeptiska till smaken, men de flesta tycker ändå att den funkar helt ok. Flera personer med känslig mage vittnar om att Healthwell Hampaprotein EKO fungerar mycket bättre än deras tidigare proteinpulver.

Vanliga frågor om bästa hampaproteinet

Vanliga frågor om hampaprotein

Nedan följer några av de vanligaste frågorna gällande hampaprotein
Är hampaproteinpulver lagligt?

Hampa är förbjudet och klassat som narkotika, men hampaprotein är helt lagligt eftersom det inte innehåller det narkotikaklassade ämnet i hampa.

Hur smakar hampaproteinpulver?

Hampaproteinpulver har en väldigt speciell smak som kommer från själva växten. Det är även svårt att smaksätta hampaprotein då den naturliga smaken lätt skär sig med de tillsatta. Smaken kan beskrivas som lite gräsaktig.

Bästa sättet att få reda på om man gillar det eller inte är såklart att beställa hem en förpackning och testa.

Kan hampaprotein vara farligt?

Hampaprotein är generellt allt annat än farligt och det finns ingen anledning att vara rädd. Det är tvärtom ett väldigt nyttigt och skonsamt alternativ. Det finns dock vissa som bör vara försiktiga med hampa. Det gäller främst personer som lider av herpes eller autoimmuna sjukdomar.

Vad är hampaproteinpulver bra för?

Hampaproteinpulver innehåller mängder av nyttiga näringsämnen och säljs som vanligtvis helt utan några tillsatta ämnen. Det innehåller inga laktosämnen eller andra animaliska produkter vilket gör det till ett bra alternativ för både veganer och laktosinteroleranta. Vad gäller innehållet kan man konstatera följande förderlar:

 • fiberHögt fiberinnehåll

 • proteinHögt proteininnehåll

 • omega-3Högt innehåll av omega-3

 • zincHögt innehåll av Zink

 • järnHögt innehåll av järn

Kan man få biverkningar av hampaproteinpulver?

Hampa har få kända biverkningar och att råka ut för dessa är ovanligt. Men det kan ändå vara bra att känna till att om man har otur kan råka ut för:

 • Gaser i magen och uppblåsthet
 • Allergi eller överkänslighet
 • Sänkt blodtryck

Jämför hampaproteinpulver

Hampaprotein Proteinhalt Pris / kg Protein g/kr Sockerhalt Totalbetyg Pris
Healthwell Hampaprotein EKO 50% 298 kr 1,68 7% Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
149 kr
Holistic Hampaprotein 48% 498 kr 0,97 4% Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
199 kr
Superfruit Hampaprotein 45% 330 kr 1,36 5,1% Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
165 kr
WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein 50% 398 kr 1,26 6% Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
199 kr
Rawpowder Hampaprotein 50% EKO 50% 418 kr 1,20 7% Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
209 kr

Testvinnare - Bästa hampaproteinet

 • Healthwell Hampaprotein EKO - Bästa hampaproteinpulvret
 • Holistic Hampaprotein - Bästa hampaproteinpulvret med lägst sockerhalt
 • Superfruit Hampaprotein - Bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt
 • WellAware Hampaprotein Eko - Godaste hampaproteinet
 • Rawpowder Hampaprotein EKO - Bästa hampaproteinet enligt kundbetygen
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

 • Passionforhalsa.se: Fördelarna med hampaprotein - En artikel som beskriver fördelarna med hampaprotein jämfört med traditionella proteinkällor
 • Healthline: Hemp Protein Powder: The Best Plant-Based Protein? - En genomgående artikel om fördelarna och nackdelarna med hampaprotein kontra andra proteinkällor.
 • LovetoknowhealthHemp Protein Side Effects and Concerns - Risker och bieffekter från hampaprotein
Senast uppdaterad: 30 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Om skribenten
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.


Se alla artiklar

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
130 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5