Bäst i test: Bästa hampaproteinet 2021

Hampaproteinpulver låter dig maximera resultatet av träningen och samtidigt vara snäll mot magen
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

Hampaproteinpulver är ett av de bästa växtbaserade proteintillskotten eftersom det är mycket biotillgängligt, rikt på essentiella aminosyror och helt organiskt. Dessutom innehåller det många andra nyttigheter som fibrer, omega 3 och mineraler.

Vi har testat ett tjugotal olika hampaproteinpulver och bäst överlag blev Healthwell Hampaprotein EKO. Ett ekologiskt prisvärt alternativ som är mycket skonsamt för magen.

Testvinnare - Bästa hampaproteinet

 • Bästa hampaproteinpulvret: Healthwell Hampaprotein EKO
 • Bästa hampaproteinpulvret med lägst sockerhalt: Holistic Hampaprotein
 • Bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt: Superfruit Hampaprotein
 • Godaste hampaproteinet: WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein
 • Bästa externa kundbetygen: Rawpowder Hampaprotein 50% EKO
 1. 1. Bästa hampaproteinpulvret: Healthwell Hampaprotein EKO

  9,5/10
  Ekologiskt odlat hampaprotein, fri från tillsatser, neutral smak
  Healthwell Hampaprotein EKO
  Bäst i test
  Proteinhalt
  50%
  Pris / kg
  298 kr
  Protein g/kr
  1,68
  Sockerhalt
  7%
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ekologiskt certifierad
  • Rik på fiber
  • 4,7/5 av användarna
  Nackdelar
  • Lite mycket socker

  Ekologiskt, veganskt och 100% fritt från tillsatser och artificiella smakämnen. Hampaprotein EKO från Healthwell är enligt oss ett utmärkt alternativ för dig som efterfrågar en kraftfull proteinkälla, men vill undvika onaturliga ämnen och tillsatser som inte tillför kroppen något gott. Det här kosttillskottet innehåller hela 50 % fullvärdigt protein, 10 essentiella fettsyror samt 25 % kostfiber som hjälper till att hålla matsmältningssystemet igång och främjar ditt
  välbefinnande.

  Tack vare att proteinet utvinns ur hampafröna med hjälp av skonsamma processer, behålls alla viktiga näringsämnen och man får ett naturligt protein med naturlig smak. Produkten har neutral smak, vilket kan upplevas ovant i början om du är van vid vanliga proteinpulver i mängder av olika smaker. Men, du vänjer dig snabbt och den naturliga smaken gör dessutom att produkten passar utmärkt att blanda i smoothies, strö över frukostfilen eller bara blanda ut i varm eller kall dryck. En perfekt energiboost på morgonen eller i samband med träning.

  Är du ute efter ett högkvalitativt kosttillskott innehållande såväl nyttigt protein, bra fetter och mängder med vitaminer och mineraler - är Hampaprotein EKO från Healthwell värt de extra slantarna. En solklar favoritprodukt både hos oss och bland många nöjda kunder.

  Läs mer
 2. 2. Bästa hampaproteinpulvret med lägst sockerhalt: Holistic Hampaprotein

  9,3/10
  Hampaproteinpulver från det kända svenska företaget Holistic
  Holistic Hampaprotein
  Proteinhalt
  48%
  Pris / kg
  423 kr
  Protein g/kr
  1,14
  Sockerhalt
  4%
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högt fiberinnehåll
  • Fullvärdigt vegetabiliskt protein
  • Från ekologiska hampafrön
  Nackdelar
  • Dyrast i testet

  Holistic Active Hampaprotein har inte bara en utomordentligt bra smak men ger alla som föredrar en vegetarisk eller vegansk livsstil chansen till att förbereda smak- och proteinrika smoothies och maträtter.

  Produkten är ett fullvärdigt protein fritt från gluten, laktos och animalier som smakar fantastiskt med frukt, vetegräs och doftrika kryddor i form av en stärkande dryck. Den är precis lika lätt att blanda i mandelmjölk som den är att använda som en extra tillsats eller i en vegorätt.

  Produkten innehåller 50 % protein, endast 4 % socker och hela 23,4 % fibrer. En riktig hälsococktail fri från gluten, laktos och animaliska tillsatser. Sist men inte minst är Holistic Active Hampaprotein en ekologisk produkt utan konstigheter. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa hampaproteinpulvret med hög fiberhalt: Superfruit Hampaprotein

  9,1/10
  100 % organiskt hampaprotein med 20 % fibrer och 10 % omegafetter
  Superfruit Hampaprotein
  Proteinhalt
  45%
  Pris / kg
  330 kr
  Protein g/kr
  1,36
  Sockerhalt
  5,1%
  165 kr
  Till Butik
  165 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100% ekologiskt
  • 20% fibrer och 10% omega 3
  • Inga bekämpningsmedel
  Nackdelar
  • Lägst proteinhalt i testet

  Till maten, som tillägg i en smoothie eller bara blandad med mandelmjölk är Superfruit Hampaprotein en fullvärdig proteinkälla som dessutom är 100 % ekologisk. Även om den kan smaka lite kärvt i vissa maträtter så brukar smaklökarna må bra av att blanda produkten med frukt eller i en god pannkaksmix.

  För vardagsidrottare, laktosintoleranta och veganer är detta ett utmärkt sätt att få i sig bra protein och långvarig energi fri från tillsatser och rik på aminosyror, omega 3 - fetter och kostfibrer.

  Det enda som kan kännas lite tråkigt är att det finns alternativ med lite högre proteinhalt, men skillnaderna är inte särskilt stora. Produkten erbjuder ett välbalanserat näringsinnehåll med låg sockerhalt och mycket fibrer.

  Läs mer
 4. 4. Godaste hampaproteinet: WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein

  9,1/10
  Hampaprotein med bra smak och nyttigt innehåll
  WellAware Back on Track Wellaware Ekologiskt Hampaprotein
  Proteinhalt
  50%
  Pris / kg
  398 kr
  Protein g/kr
  1,26
  Sockerhalt
  6%
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ekologiskt hampaprotein
  • Rik på Omega 3 & 6
  • Högvärdigt protein
  Nackdelar
  • Dyrt

  Wellawares Ekologiska Hampaprotein är mildare i smaken om man jämför den med andra alternativ. Det gör den ännu godare som tillsats i morgonens fräscha smoothie eller varför inte till en enkel hampaglass? Det ekologiska hampaproteinet fungerar bra som en extra proteinkick oavsett måltid.

  Produkten ger en optimal balans av protein, fettsyror och vitaminer. Det är ett utmärkt val för alla som valt en grön livsstil. Veganer, vegetarianer och laktosintoleranta har en stor användning av produkten. WellAware är även ett bra val för alla som tränar och vill uppnå en snabb återhämtning. 

  Nackdelen med den här produkten är att priset är relativt högt. Detta anser vi dock kompenseras av att smaken är god och att tillskottet håller en hög kvalitet. Dessutom är den 100 % ekologisk.

  Läs mer
 5. 5. Bästa externa kundbetygen: Rawpowder Hampaprotein 50% EKO

  9,1/10
  Ekologiskt RAW Hampaproteinpulver odlat i Tyskland
  Rawpowder Hampaprotein 50% EKO
  Proteinhalt
  50%
  Pris / kg
  350 kr
  Protein g/kr
  1,43
  Sockerhalt
  7%
  175 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Rik på omega-3
  • 100% veganskt
  • Av naturliga frön
  Nackdelar
  • Ej svensktillverkat

  Hampaprotein EKO från Rawpowder är ett ekologiskt och helt naturligt framställt kosttillskott lämpligt för dig som är vegan, vegetarian och/eller som bara är ute efter ett riktigt bra alternativ till de traditionella proteinpulvren. 

  Bland näringsinnehållet i den här produkten hittar vi bl a 50 % protein, ett stort gäng aminosyror, mycket kostfiber och viktiga mineraler som järn, zink och fosfor. Dessutom innehåller Rawpowders ekologiska alternativ en mycket bra sammansättning av Omega-3 och Omega-6, som annars kan vara svåra att få i sig en balanserad mängd av. 

  Produkten är helt fri från artificiella smakämnen och tillsatser. Är du van vid väldigt söta proteintillskott med smak av hallon, choklad eller kanske vanilj - kan smaken kännas lite annorlunda i början, men de flesta vänjer sig snabbt. Vårt bästa tips är att blanda en portion - ca 20-30 gram - i varm eller kall dryck, i en fruktig smoothie eller varför inte i frukostyoghurten. Glöm inte att skaka eller röra om ordentligt, för att undvika att klumpar bildas.

  Rawpowders hampaprotein är enligt oss ett mycket prisvärt, högkvalitativt och kraftfullt kosttillskott som fungerar perfekt som en extra energiboost. 

  Läs mer

Hampaprotein köpguide

Allt fler börjar köpa hampafrön och hampaprotein för dess goda hälsoeffekter och lättsmälthet. När du väljer hampaprodukt är det bra att titta efter följande aspekter:

 • Innehåll: Välj en produkt som bara innehåller hampa, eller så få ingredienser som möjligt. En naturlig och ren produkt är alltid att föredra och prisskillnaden är inte särskilt stor mellan högkvalitativa produkter och billigare blandprodukter.
 • Smak: Hampa smakar lite jordigt eller nötigt, en smak som vissa gillar och andra har svårt för. Det finns smaksatta pulver för den som föredrar det, men de flesta gillar det ändå naturellt. Det naturella gör sig bra både i shakes och till mat.
 • Fiber och protein: Proteinhalten ligger runt 50 % men det finns produkter med extra tillsatt protein. Fiberinnehållet varierar ganska mycket, från några procent upp till 25 %. Välj pulver efter dina kostbehov, om du får i dig mycket fibrer i din övriga kost så ska du köpa hampapulver med lågt fiberinnehåll.
 • Ursprungsland: Hampans ursprung varierar. Titta gärna efter inhemska varor, för att säkerställa en bra kvalitet och noggranna kontroller av råvaran. Välj främst en råvara odlad i Norden eller Europa. 
 • Ekologiskt:  Ett ekologiskt hampaproteinpulver kan ha fler hälsofördelar än ett som är odlat med konventionella metoder. Mängden bekämpningsmedel är till exempel lägre. 

Så gjorde vi testet

Hampaproteiner är ofta ganska lika näringsmässigt, med ca 50% protein och 25% fibrer. Men vad gäller pris, sötning, smak och en del andra punkter sklijer de sig ändå åt en hel del.

För att avgöra vilket som är bäst beställde vi hem ett tjugotal . Vår testpanel har sedan fått testa dessa och betygsätta dem på följande punkter:

 • Pris: Hur mycket kostade produkten? Vad blir priset per kilo? Hur mycket protein får man för pengarna? Skulle du kunna tänka dig att köpa produkten?
 • Innehåll: Hur mycket protein innehåller det? Hur mycket fibrer? Hur mycket tillsatser som sötningsmedel och fyllnadsmedel innehåller det? Hur ser aminosyraprofilen ut? Hur hög är sockerhalten? 
 • Ursprung: Vart hampan är producerad? Är den producerat i Sverige, i Europa eller längre bort? Hur miljövänlig är tillverkningsprocessen? Är hampan ekologiskt producerad?
 • Kundbetyg: Vad tycker kunder hos återförsäljarna som köpt och använt produkten om den? Vad tycker de är bra eller mindre bra med pulvret?
 • Effekt: Gav det något upplevt positivt resultat på träningen? Gav det några andra positiva eller negativa effekter?
 • Smak & Lösning: Hur smakade det? Finns det olika smaker att välja på? Löste det upp sig lätt i vatten eller blev det grynigt och/eller klumpar?

Vanliga frågor om hampaprotein

Nedan följer några av de vanligaste frågorna gällande hampaprotein

Är hampaprotein lagligt?

Frågan är såklart relevant eftersom hampa är förbjudet och klassat som narkotika. Men hampaprotein är helt lagligt eftersom det inte innehåller det narkotikaklassade ämnet i hampa - THC - annat än i mikroskopiska mängder. 

Hur får man enklast tag på hampaprotein?

Det smartaste alternativet är att köpa ett av alla de hampaproteinpulver som finns ute på marknaden. Detta är både enkelt, nyttigt, effektivt och brukar dessutom vara enkelt att införskaffa.

Hur smakar hampaproteinpulver?

Smaken på proteinet är lite mer gräsaktig på grund av skalinnehållet.

Vilka bör inte konsumera hampaprotein?

Om du äter blodförtunnande medicin bör du rådgöra med din dietist eller läkare innan du startar med hampaprotein. Den som lider av herpes och de som har förfrysningsskador bör inte äta hampaprodukter dagligen. Detta beroende av det höga innehållet av aminosyror. Aminosyror är bra för kroppen, men används också av herpesvirus och ett högt intag av hampaprotein kan förvärra herpessymtomen. Även de som lider av någon autoimmun sjukdom bör vara försiktig med hampaprotein.

Det har inte gjorts någon vetenskaplig studie över hampaprotein effekter vid autoimmuna sjukdomar, men man vet att fröets höga halt av essentiella fettsyror och aminosyror ökar kroppens produktion av vita blodkroppar. Hampaprotein kan hos vissa personer ge en mild diarré, men det undviks enkelt genom att börja doseringen försiktigt med en tesked per dag och sedan långsamt öka till den angivna doseringen. I övrigt är inga sidoeffekter av hampaprotein kända.

Vad är fördelarna med hampaprotein?

Hampaproteinpulver innehåller mängder av nyttiga näringsämnen och säljs som vanligtvis helt utan några tillsatta ämnen. Det innehåller inga laktosämnen eller andra animaliska produkter vilket gör det till ett helt veganskt och laktosfritt proteinpulveralternativ. Inte heller hittar vi några färg- eller smakämnen. Så vad innehåller då alla dessa hampafrön?

 • fiber

  Högt fiberinnehåll

  Gäller framförallt vid användandet av oskalade hampafrön. Fibrer är kolhydrater som inte bryts ned vid matsmältningen, men utgör en viktig del för att säkerställa normal tarmfunktion och därmed minska risken för trög mage. Fiberrika produkter bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan. Den som vill hålla nere vikten kan alltså med fördel äta fiberrik mat.
 • protein

  Högt proteininnehåll

  Proteiner är livsviktiga näringsämnen som kroppen använder bland annat för att  bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för att bygga upp immunförsvaret. För dem som tränar och idrottar mycket är det viktigt att få i sig en tillräcklig mängd av proteiner, eftersom de också används till muskeluppbyggnad.
 • omega-3

  Högt innehåll av omega-3

  Omega-3 är fleromättade essentiella fettsyror. Med essentiella avses att kroppen behöver dem men inte kan skapa dem själv. Därför måste vi tillföra dessa via kosten. Det finns olika sorters omega-3-fettsyror; DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) kallas ofta för fiskolja eftersom de finns i fisk och skaldjur, medan ALA (alfalinolensyra) kommer från växtriket och finns i bland annat hampa. En fördel med ALA är att Kroppen kan omvandla ALA till EPA och DHA i små mängder om det skulle behövas. Det omvända, att omvandla EPA eller DHA till ALA, klarar kroppen däremot inte. Läs mer: Test: Bästa omega-3 kosttillskott
 • zinc

  Zink

  Zink är en livsnödvändig mineral som kroppen behöver för att omsättningen av fetter, kolhydrater, proteiner och vitaminer skall fungera tillfredsställande. Mineralen zink har även en positiv inverkan på immunförsvaret. Liksom i fallet med järn förekommer zink framförallt i animaliska produkter, men även i vissa nötter och frön och återigen är hampa en av de största vegetabiliska bärarna av ämnet. Precis som i fallet med järn bör den som är vegetarian se till att få i sig tillräcklig mängd av zink och för den som är vegetarian kan ett kosttillskott baserat på hampaprotein vara en både enkel och effektiv lösning för att få i sig sitt dagliga behov av zink.
 • järn

  Järn

  Järn behövs framförallt för att säkerställa blodets upptagning och transport av syre. Järnbrist är den vanligaste näringsbristen i världen och den drabbar framförallt kvinnor i fertil ålder, det vill säga kvinnor som har menstruationer. Även vegetarianer kan drabbas i hög grad eftersom järn framförallt finns i animaliska produkter, men det finns även i många nötter och frön, som till exempel hampa.

Finns det några biverkningar av hampaprotein?

Om du tar medicin för högt blodtryck eller vätskedrivande medicin så rekommenderas det att du konsulterar läkare innan du konsumerar hampa. Hampa har nämligen lätt vätskedrivande egenskaper och kan sänka blodtrycket. Vid graviditet rekommenderar också att du konsulterar läkare då forskningen än så länge är bristfällig på området.

Hampa har få kända bieffekter och är att anses som ett säkert livsmedel som kan förtäras dagligen. Men vissa kan uppleva någon av följande biverkningar:

 • Gaser: Hampa har ett rikt fiberinnehåll vilket kan leda till uppblåsthet och gasig mage om du tar en stor dos. För att undvika detta rekommenderar vi att du börjar med något mindre doser än förpackningen rekommenderar för att se hur du reagerar.
 • Allergi: Hampaallergi förekommer hos ett fåtal individer, hampa ses generellt sett som ett allergivänligt livsmedel, men överkänslighet kan förekomma.
 • Sänkt blodtryck: Hampa kan sänka blodtrycket, men det finns inte tillräcklig forskning för att fastställa hur ofta det sker och om det gäller pulverformen.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
99 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester