Bäst i test: Bästa kaseinproteinet 2021

Hitta det bästa kaseinpulvret för just dig med hjälp av våra expertrekommendationer av kaseinproteiner
Senast Uppdaterad: Juli 2021

Kaseinprotein är ett populärt kosttillskott tillverkat av kasein, en biprodukt från ostproduktion. Proteinet är fullvärdigt vilket innebär att det innehåller samtliga essentiella aminosyror som kroppen behöver för att få igång muskelsyntesen. Den kanske största fördelen(eller skillnaden) mot det andra mjölkproteinet, vassle, är att kroppen tar upp kaseinproteinet mycket långsammare. Det är detta som är anledningen till att många muskelbyggare väljer att dricka kaseinpulver precis innan de går och lägger sig.

Core Casein från svenskt kosttillskott är vinnaren i vårt test av de bästa kaseinpulvren. Läs mer om testet längre ner, vad vi har fokuserat på och varför just det kaseinpulvret blev bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa kaseinpulvret

För att du ska bli så nöjd som möjligt med ditt kosttillskott är det en bra idé att fundera och kolla upp följande punkter innan du genomför ditt köp: 

 • documentInnehållet: Att läsa på om innehållet i produkten är för de flesta en självklarhet. Det viktigaste att granska, vad gäller kaseintillskotten, är proteinhalt och proteintyp (vissa kan ha en blandning av vassle och kasein och kaseinproteinet kan även skilja sig åt). Det är också helt naturligt att det kommer att finnas både fett och kolhydrater i proteinpulvret. Du vill däremot ha låga halter av dessa för att få till ett bra kaseinprotein. En fetthalt runt 3 % samt en kolhydratshalt under 5 % är det du bör sikta på. 
 • swollenAllergener: Är du allergisk mot något? Kosttillskotten produceras oftast i större fabriker som även arbetar med framställning av andra varor. Är du allergisk mot något bör du se så att tillskotten inte innehåller spår av ämnet. Några exempel kan vara ägg, soja, havre eller jordnötter. 
 • choicePrisjämförelse: Eftersom att det finns så många olika sorter att välja mellan kommer vissa naturligt att vara mer prispressade än andra produkter. Detta är något du kan dra fördel utav om du lägger ner den tid det krävs för att hitta de mest prisvärda pulvren. Även en eventuell fraktkostnad bör du kolla upp innan du genomför din beställning. 

 • chronometerLeveranstider: Att behöva vänta flera veckor på att få hem sina varor kan bli frustrerande. Sverige ligger dock långt fram vad gäller snabba leveranser och de flesta butiker skickar ut din beställning samma dag som du beställer dem. Det kan dock vara värt att dubbelkolla så att dina varor levereras snabbt. 

 • tongue3Smak: Det spelar ingen roll hur bra näringsvärdena är i ditt kaseinprotein om smaken är så dålig att du inte klarar av att få i dig shaken. Smaken är något av det viktigaste när det kommer till proteinpulver överlag (inte bara kaseinprotein). Se till att läsa om vad andra sagt om produkten och hur den smakar innan du väljer ut ett kaseinproteinpulver. 

Läs mer Minimera

Testvinnare - Kaseinprotein

 • Core Casein - Bästa kaseinproteinet
 • Star Nutrition Supreme Casein
 • GAAM 100% Casein Premium, 750 g - Bästa billiga kaseinproteinet
 • Self Omninutrition Casein Premium
 • Optimum Nutrition 100% Casein - Godaste kaseinproteinet

Såhär gjorde vi testet

Även om kaseinproteinpulvren vanligtvis inte skiljer sig allt för mycket åt mellan varandra går det att ganska lätt filtrera fram det bästa kaseinproteinet. Ett bra kaseinprotein har ett högt proteininnehåll samt låga fett- och sockervärden. Det blandas lätt i en proteinshake och ska självklart även smaka bra. Nedan går vi in på djupet hur vi valde fram de bästa kaseinproteinpulvren. 

 • Proteinhalten: Ett bra kaseinprotein innehåller ungefär 80 % protein. Bland de produkter vi har med i vårt test varierar proteinhalten mellan 71-92 % protein. 
 • Övrigt innehåll: Det är helt naturligt att det kommer att finnas både fett och kolhydrater i ditt proteinpulver. Däremot vill du ha låga halter av dessa för att få till ett bra kaseinprotein. En fetthalt runt 3 % samt en kolhydratshalt under 5 % är det vi siktar på i vårt test. 
 • Smakerna: Det spelar ingen roll hur bra näringsvärdena är i ditt kaseinprotein om smaken är så dålig att du inte klarar av att få i dig shaken. Smaken är enligt oss något av det viktigaste när det kommer till proteinpulver över lag (inte bara kaseinprotein). Se till att läsa om vad andra sagt om produkten och hur den smakar innan du väljer ut en. Smaken har haft en stor påverkan på hur vi betygsatt produkterna i vårt test. 
 • Priset: Självklart ska man vara prismedveten när man köper något. Detta gäller såklart även kaseinprotein. I dessa fall är det kanske inte kilopriset som är det viktiga utan snarare hur mycket protein man får ut för varje spenderad krona. I vårt test har vi sammanfattat samtliga produkters "gram protein per krona" vilket har varit en viktig parameter i vår betygsättning av produkterna.

Vi lät vår testpanel på fem personer bestående av både motionärer och muskelbyggare testa kaseinpulvren och betygsätta dem efter dessa punkter. Totalbetyget blir sedan en sammanvägning av testpanelens betyg, näringsinnehåll och aminosyraprofil, samt hur prisvärd produkten är.

De bästa kaseinpulvren 2021

Vi har testat många kaseinpulver. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive kaseinprotein samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla kaseinpulver som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Core Casein - Bästa kaseinproteinet

  9,7/10
  Smakar fantastiskt bra i både mjölk och vatten
  Core Casein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  82%
  Pris / kg
  265 kr
  Protein g/kr
  3,09
  Sockerhalt
  3.4%
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Hög proteinhalt
  • Många goda smaker
  • Bra näringsinnehåll
  • 4,4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Finns billigare alternativ
  • Innehåller många tillsatser

  Core Casein är ett av de mest populära och prisvärda kaseinpulvren med upp till 82% långsamt verkande kasein per 100g. Fungerar lätt och smidigt att ha som ett mellanmål eller innan nån timme innan träningen. Det är enkelt att lösa upp i vatten, mjölk, smoothies, att pudra över gröten eller mueslin eller att ha i bakverk som proteinbars eller pannkakor. Beroende på aktivitetsnivå kan du ta 1-3 skopor jämt fördelade över dagen och pulvret passar lika bra innan träningen som efter.

  Förutom det höga proteininnehållet och priset är den här produkten extra populär för sina smaker. Du kan välja mellan smaker som saltad karamell, vanilj, jordgubbar med mjölk, chocolate chips, bounty och banana split. Ännu godare blir det om du äter eller dricker blandningen kylskåpskall. Vi vill speciellt uppmärksamma hur god många av Core Caseins smaker är och att det låga laktosvärdet inte ställer till med problem för magen. Pulvret kommer i förpackningar om 750 g.

  Läs mer
 2. 2. Star Nutrition Supreme Casein

  9,7/10
  Prisvärt kaseinpulver i många goda smaker
  Star Nutrition Supreme Casein
  Proteinhalt
  77%
  Pris / kg
  239 kr
  Protein g/kr
  3,23
  Sockerhalt
  1.1%
  Till Butik
  179 kr
  Fördelar
  • Prisvärt proteinpulver
  • Låg sockerhalt
  • 3,9/5 av användarna
  Nackdelar
  • Har en tendens att klumpa sig
  • Innehåller många tillsatser

  Gymgrossistens egna toppsäljare star nutrition är ännu ett bra lågprisalternativ. Trots det låga priset är produkten av hög kvalitet, innehåller 80 % protein och finns i flera goda smaker. Precis som svenskt kosttillskotts Core Casein innehåller Star nutrition supreme casein en blandning av vassle och kaseinprotein, där pulvret till 80% består av kasein och resterande del vassleprotein.

  Priset på 169 kronor per påse är det billigaste bland de vi testat och granskat vilket gör det till ett attraktivt val av kaseinproteinpulver. Dessutom när det finns att välja bland så många olika smaker.

  Externa betygsättare har bland annat nämnt att smaken av creamy vanilla fungerar perfekt som vaniljsås.

  Läs mer
 3. 3. GAAM 100% Casein Premium, 750 g - Bästa billiga kaseinproteinet

  9,5/10
  "Mint chocolate är det godaste kaseinet jag testat"
  GAAM 100% Casein Premium, 750 g
  Proteinhalt
  77%
  Pris / kg
  172 kr
  Protein g/kr
  4,48
  Sockerhalt
  4%
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Fantastiska smakkombinationer
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Vissa smaker är lite för söta

  GAAM 100% Casein premium är en av proteinbolagets egna produkter. Det är en mycket populär produkt med ett bra innehåll i flera olika smaker. Produkten består till stor del utav micellärt kasein och proteinhalten på produkten är cirka 77 g per 100 g. Det som utmärker produkten, utöver det exemplariska priset, är att det finns i flera olika spännande smaker. Mint Chocolate och Raspberry & White Chocolate är några av våra favoriter. 

  Är du ute efter ett gott, billigt och framför allt prisvärt kaseinprotein är GAAM 100% Casein premium det bästa alternativet för dig. Vi uppskattade i synnerhet att proteinhalten per krona är den högsta av de kaseinproteinpulver som vi testade. Dessutom bidrar de 11 olika smakerna till att höja helhetsbetyget. GAAM 100% Casein premium är alltså det bästa billiga kaseinproteinet.

  Läs mer
 4. 4. Self Omninutrition Casein Premium

  9,3/10
  Self Omninutrition Casein Premium
  Proteinhalt
  92%
  Pris / kg
  499 kr
  Protein g/kr
  1,84
  Sockerhalt
  0%
  Till Butik
  499 kr
  Fördelar
  • Mycket hög proteinhalt
  • Inget tillsatt socker
  • 3,9/5 av användarna
  Nackdelar
  • Dyraste produkten i vårt test

  Den här produkten kommer i förpackningar på 1 kg och innehåller ett av marknadens högsta proteinkoncentrat: 92%. En skopa om dagen räcker och blandas i valfri dryck. Kommer i tre smaker: choklad, vanilj och jordgubbe. Produkten håller vad den lovar och ger en varande mättnadskänsla. Chokladsmaken kunde smakat bättre, några gillar den inte alls. Däremot smakar vanilj bättre för de flesta.

  Den kanske största nackdelen med produkten är priset.

  Läs mer
 5. 5. Optimum Nutrition 100% Casein - Godaste kaseinproteinet

  9,1/10
  Optimum Nutrition 100% Casein
  Proteinhalt
  75%
  Pris / kg
  384 kr
  Protein g/kr
  1,95
  Sockerhalt
  6%
  Till Butik
  349 kr
  Fördelar
  • Micellärt kasein
  • Lättblandat proteinpulver
  • 4,4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Dyrt
  • Låg proteinhalt

  Optimum Nutrition 100% Casein består av Micellärt kaseinpulver som innehåller ungefär 75% protein beroende på vilken smak man väljer. Ett pulver med långsam tillförsel som passar för återhämtning och mellanmål och som kommer i smakerna choklad, vanilj, banan och jordgubbe. Ger god mättnad och innehåller även natrium, kalcium och järn. En förpackning innehåller strax under ett kilo pulver. Produkten finns dock i storpack på 1,8 kilo där kilopriset blir något bättre. 

  Den fungerar mycket bra som dryck (via shaker) men ska inte heller underskattas i pudding och pannkakor som ger en tillfredsställande mättnadskänsla. Vissa i testpanelen tyckte dock att konsistensen var lite grynig.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Fördelar med kaseinprotein

Flera studier har gjorts på kaseintillskott med följande signifikanta resultat:

 • Muskellagring - En studie har visat att hos idrottare som kompletterar sina dieter med ytterligare protein har kasein visat sig ge den största fördelen för ökningar av proteinsyntes under en längre tid.
 • Ökad muskelmassa - Vissa studier har visat att proteintillskott (inklusive kaseinprotein) ökar muskelmassan när det paras ihop med styrketräning.
 • Proteinsyntesen - Studier har visat att proteinsyntesen efter styrketräning är större när protein intas efter träningen. Dessa studier fann ingen skillnad i nivåer av muskelproteinsyntes mellan vassleprotein och kaseinprotein.
 • Fullvärdigt protein - Kasein innehåller alla essentiella aminosyror du behöver.
 • Långsam nedbrytning - Kroppen tar längre tid på sig att bryta ner kasein än vassle, vilket gör det till ett bra mellanmål eller kvällsmål. Då får din kropp en långvarig och stadig tillgång på aminosyror.

Läs även: Bästa vassleproteinet 2021

Viktigt att känna till om kasein och proteintillskott

Proteintillskott, inklusive kasein, är säkra att ta och har inte påvisat några negativa hälsoeffekter i studier som gjorts hittills. Den enda riskgruppen är de med njur- eller leversjukdom som bör undvika ett för stort proteinintag. Uppblåst mage eller magproblem kan vara en bieffekt av flera kosttillskott, men det är högst individuellt och går för de flesta över efter att kroppen vant sig. Börja med lite lägre doser till en början eller prova att byta märke om din mage reagerar dåligt på ett visst pulver.

Varför ska jag välja kasein istället för vassle?

Kasein kommer, precis som vassle, från mjölk och den stora skillnaden dem emellan är att kasein bryts ned långsammare. Det gör kasein till ett utmärkt val att ta på en vilodag eller vid läggdags. Kasein är ett underskattat tillskott när det kommer till både viktnedgång och muskelbygge då det för med sig flera goda hälsofördelar och förser kroppen med högkvalitativt protein och aminosyror.

Läs mer: Skillnader mellan olika sorters proteinpulver 

Frågor och svar om kaseinprotein

Nedan följer några av de vanligaste frågorna om kaseinprotein

Vad är det för skillnad på kaseinprotein och vassleprotein

Båda två är mjölkprotein men de har ett par saker som skiljer dem åt. Priset på kaseinprotein är vanligtvis dyrare än vassleprotein, även hur snabbt kroppen tar upp proteinet  är olika. Du kan läsa mer om skillnader mellan kasein och vassle här.  

 

Finns det några bieffekter med kaseinprotein?

Höga doser av kaseinpulver kan orsaka vissa biverkningar hos individer. Dessa inkluderar illamående, uppblåsthet, ökad frekvens av tarmtömningar, törst, kramper, minskad aptit, trötthet och huvudvärk. Om dessa biverkningar upplevs bör du direkt minska eller upphöra med intaget. Om biverkningarna kvarstår rekommenderas att du kontaktar sjukvårdspersonal för rådgivning.

Vilken är den bästa tiden på dygnet att ta kaseintillskott?

Att köra ett hårt styrketräningspass och sedan, innan man lägger sig, ta en kaseinshake tycks öka muskelbyggandet och styrkan. Det finns ännu inga studier som kommit fram till att anledningen till detta är just p.g.a. att det är kaseinprotein. Man menar på att det ger liknande effekt med andra sorters proteinpulver. Det som talar för kasein är dess långsamma nedbrytningsprocess vilket, till skillnad mot många andra proteinsorter, kan förse kroppen men aminosyror under hela sömnen.

Hur framställs kaseinprotein?

Löpe är ett enzymkomplex som produceras i magen hos idisslande djur, såsom kor. Det erhålls från magslemhinnan från unga slaktade djur eftersom de innehåller höga halter av kymosin (syra) som är nödvändiga för att smälta modersmjölken. Av denna anledning är vissa kaseinpulver inte lämpliga för vegetarianer (då passar ett vegetariskt proteinpulver som till exempel sojaprotein bättre). Det finns även former av löpe som är gjorda av svampar eller bakterier, men dessa används dock mycket mer sällan än den andra sortens löpe. En mejeriprodukt (mjölk) går först igenom en förvärmningsprocess där mjölken upphettas och en syra tillsätts. Detta sänker pH-värdet i vätskan och gör att kaseinet, som finns i mjölken, börjar koagulera eller bilda klumpar. Syran som sätts till mjölken är vanligtvis en form av löpe.

När kaseinet har koagulerat så separeras det från den återstående vätskan (vassle). Den tvättas sedan och torkas för att slutligen gå igenom en spraytorkningsprocess som omvandlar den till ett fint pulver som kan förpackas och säljas som kaseinproteinpulver.

Hur mycket protein ska man ta per dag?

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av protein enligt livsmedelsverket, för friska vuxna, är 50-70 g. Men protein blir ännu viktigare när vävnader delas upp i en mer accelererad takt, vilket sker under träning. Styrketräning i synnerhet orsakar små bristningar inom muskeln (avsikten är att muskeln ska byggas starkare och/eller större) och detta innebär att kroppen behöver ett högre proteinintag.

Många inom fitnessindustrin rekommenderar ett proteinintag av åtminstone 1 g/kg av total kroppsvikt. Flera menar dock på att det är bättre att maxa ut proteinintaget mer och istället sikta på ett intag upp till 2g/kg kroppsvikt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
37 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5