Bäst i test: Bästa laktosfria proteinpulvret 2021

Laktosintolerans betyder inte att du inte kan få tag i några bra proteinpulver. Det finns både mjölkbaserade och vegetariska bra proteinpulver som är laktosfria
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Laktosfria proteinpulver är perfekta för dig som reagerar dåligt på vasslepulver. De laktosfria alternativen kan vara baserade på vegetabilier, ägg eller kött. Vi har jämfört och testat laktosfria proteinpulver och vår testvinnare är Micro Whey Lactose Free. Det är ett vegetabiliskt proteinpulver med ett högt proteininnehåll till bra pris som dessutom även tidigare fått bra betyg från andra tester och kundrecensioner. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

 

 

Om vårt test av laktosfria proteinpulver

Laktosfria proteinpulver är ganska lika vanliga proteinpulver, förutom att de innehåller nästan noll laktos. Laktoshalten i vasslepulver är också relativt låg så det är inte säkert att du som laktosintolerant behöver köpa det dyrare alternativet som laktosfria proteinpulver är. När vi testat och granskat de olika pulvren så utgick vår betygsättning från följande punkter:

 • Proteinhalt: Vi undersöker proteinhalten per portion och letar givetvis efter prisvärda produkter som erbjuder en hög halt protein. Laktosfria proteinpulver innehåller mellan 50 och 90 procent protein.
 • Innehåll: Det övriga innehållet brukar bestå av kolhydrater och fett. Mängden fett och kolhydrater varierar ganska mycket mellan olika typer av pulver. Medan sojaprotein bara innehåller ett fåtal procent fett så innehåller ett ärt- och havreprotein uppemot 10 %.
 • Biotillgänglighet: Med biotillgängligheten, eller en produkts biologiska värde, menas hur lätt ett livsmedels proteininnehåll kan tas upp av kroppen. Det finns en hel del olika kosttillskott som ser för bra ut för att vara sanna, till man tittar på biotillgängligheten och ser att de innehåller ämnen som knappt tas upp alls.
 • Smak och tillredning: God smak och enkel blandning gör att produkten används som den ska. Det ska inte vara en plåga att få i sig pulvret. Men smaken är så klart väldigt individuellt, men generellt får en produkt goda betyg om smaken är relativt mild, naturlig och lätt att blanda som den är och kombinera i shakes, gröt eller pannkakor.

Vårt testpanel fick sedan betygsätta produkterna efter dessa punkter, med fokus på smak, tillredning, effekt och eventuella bieffekter. Testpanelens omdömen har sedan sammanställts och i kombination med näringsinnehåll, aminosyraprofil samt hur prisvärd vi tycker att produkten är har vi satt ett totalbetyg på proteinpulvren.

Vilket laktosfritt proteinpulver är bäst?

Vi har testat många laktosfria proteinpulver. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive laktosfritt proteinpulver samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa laktosfria proteinpulvret: Micro Whey Lactose Free

  9,7/10
  Micro Whey Lactose Free
  Bäst i test
  Proteinhalt
  84 %
  Pris / kg
  319 kr
  Protein g/kr
  2,63
  Sockerhalt
  3,5 %
  319 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Helt laktosfritt
  • Hög proteinhalt
  • Mycket prisvärd
  Nackdelar
  • Priset
  • Finns inte så många smaker

  Micro Whey Lactose Free är ett mycket bra val för dig som är ute efter ett laktosfritt proteinpulver. Det är ett av få vassleprotein som är helt laktosfria. Proteinhalten ligger på hela 84 % och innehåller inte några större mängder socker eller fett. Pulvret är berikat med extra glycin, alanin och lysin för att uppnå en optimal aminosyraprofil. 

  Något vi såg som en fördel med Micro Whey Lactose Free var att den kommer i tre olika smakvarianter- vanilj, choklad och jordgubb. Detta gör att pulvret passar bättre för fler personer med varierande smak.

  I vårt test upplevde vi att magen höll sig lugn av pulvret, trots att vi varierade dosen mellan ett högre dagsintag och ett lägre och olika smaker. Samma upplevelse beskrivs av kunderna på Svenskt kosttillskott, som uppskattar pulvret och ger det 4.4 / 5 i snittbetyg. Det negativa med Micro Whey Lactose Free är att priset kan uppfattas som relativt högt. Sett till motsvarande laktosfria proteinpulver, ligger det dock inte i överkant, utan hamnar snarare i mittensegmentet. 

  Sammanfattningsvis väljer vi att utse Micro Whey Lactose Free till "bästa laktosfria proteinpulvret". Priset är rimligt, upptagningsförmågan i kroppen snabb och smakerna är tilltalande.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga laktosfria proteinpulvret: Self Omninutrition Soy Protein

  9,5/10
  Self Omninutrition Soy Protein
  Proteinhalt
  91%
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g/kr
  4,57
  Sockerhalt
  0,2%
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bästa laktosfria proteinpulvret
  • 100% vegitabiliskt
  • 3,5/5 av användarna
  Nackdelar
  • Aminosyraprofilen

  Self Omninutrition Soy Protein är det perfekta valet för dig som söker ett billigt laktosfritt proteinpulver. Det erbjuder en av de högsta "protein per krona" på marknaden och får höga kundbetyg, inte bara av oss utan även från externa tester och kunder. Pulvret är tillverkat av 100% sojaproteinisolat, vilket är ett vegetabiliskt alternativ, helt fritt från fytoöstrogener. Produkten har en proteinhalt om 91 %, sockerhalten är nära noll (0,2%) och fetthalten är även den låg (cirka 1%). Self Omninutrition Soy Protein går att köpa i 4 olika smaker, choklad, jordgubb, vanilj och naturell. De smaksatta varianterna (som är sötade med stevia) fungerar bra att blanda direkt i en shake, gärna med havremjölk. Den naturella fungerar bra för att öka proteinhalten i vissa maträtter (exempelvis havregrynsgröten). 

  Är du ute efter ett billigt laktosfritt proteinpulver med den högsta halten protein per krona, kan vi rekommendera Self Omninutrition Soy Protein. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa låglaktosproteinpulvret: Core Protein Pro

  9,5/10
  Core Protein Pro
  Proteinhalt
  89%
  Pris / kg
  374 kr
  Protein g/kr
  2,38
  Sockerhalt
  0,1%
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket hög proteinhalt
  • Låg sockerhalt
  • Goda smak-alternativ
  Nackdelar
  • Priset
  • Inte 100% laktosfritt

  Core Protein Pro är valet för dig som har en känslig mage men som fortfarande klarar av en liten del laktos. Detta proteinpulver är ett av de bästa, inte bara för laktosintolleranta, utan även för den stora skaran. Pulvret består av vassleproteinisolat och vassleproteinhydrolysat som är två mjölkproteiner där laktosen tagits bort. Proteinhalten är en av de högsta av alla proteinpulver - hela 91 %, dessutom är proteinet fullvärdigt och upptas enormt snabbt av kroppen. Core Protein Pro uppskattas inte bara av oss, utan har även flera höga betyg från kunder och andra tester. De 4 smakerna, naturell, jordgubb, choklad och björnbär/vanilj funkar bra i shaken och blandas lätt upp. En del av personerna i vår testpanel tyckte att de smaksatta pulverna kändes lite för söta, men att pulvret löste sig lätt i olika typer av vätska. 

  Har du möjlighet att betala någon hundralapp extra för ett optimalt proteinpulver är det Core Protein Pro du ska köpa. Proteinhalten är mycket hög och sockerhalten är låg. 

  Läs mer
 4. 4. Bästa veganska laktosfria proteinpulvret: Healthwell Vegan Protein

  9,3/10
  Healthwell Vegan Protein
  Proteinhalt
  74%
  Pris / kg
  423 kr
  Protein g/kr
  1,75
  Sockerhalt
  0,5%
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ärt-, ris- och havreprotein
  • Fritt från sötningsmedel
  • 4,1/5 av användarna 
  Nackdelar
  • Lite speciell smak
  • Dyrt

  Healthwell Vegan är proteinpulvret för dig som är laktosintolerant och har en vegansk diet men samtidigt inte vill tumma på proteinkvalitén. Det består uteslutande av vegetabiliska proteinkällor, där ärtproteinet dominerar (73%). Vidare innehåller det även havre- och risprotein. D-vitamin och vitamin B6, B12 och selen har även tillsatts i produkten. Healthwell Vegan har en mild smak som passar bra i exempelvis en smoothie, men testpanelen gillar den nog ändå bäst blandad i havremjölk.

  Vi gillade att pulvret är helt fritt från sötningsmedel, att proteinet kommer från tre olika källor och den naturella smaken som gör det lätt att själv smaksätta shaken.

  Läs mer
 5. 5. Core Soy Protein

  9,1/10
  Core Soy Protein
  Proteinhalt
  88%
  Pris / kg
  198 kr
  Protein g/kr
  4,45
  Sockerhalt
  0%
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Prisvärt alternativ
  • Hög proteinhalt
  • 3,9/5 av användarna

  Ett sojaproteinpulver från Svenskt Kosttillskotts varumärke Core. Det är helt fritt från kolhydrater, socker och laktos och är dessutom nästan helt fritt från fett (0,1 gram per portion). Proteinhalten är mycket hög, hela 89 %. Vidare är det berikat med en mängd vitaminer och mineraler, bland annat vitamin b12. Proteinpulvret finns i dagsläget i två olika smaker, choklad och vanilj och är 100 % vegetabiliskt.  Varje förpackning innehåller 500 gram pulver och kostar 99 kronor.

  Vi, liksom många andra, gillar produkten skarpt. Den fungerar att ta själv i en shake men rekommenderas att istället användas i en smoothie eller en matsked i gröten. Till nackdelen hör att den ibland kan vara krånglig att blanda ihop utan att den ska klumpa sig samt att via har svårt för smakerna.

   

  Läs mer
 6. 6. Healthwell Hampaprotein EKO

  9,1/10
  Healthwell Hampaprotein EKO
  Proteinhalt
  50%
  Pris / kg
  298 kr
  Protein g/kr
  1,68
  Sockerhalt
  7%
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bästa hampaproteinet
  • Rik på omega 3
  • 4,6/5 av användarna

  Healthwells hampaprotein EKO erbjuder ett bra pulver av hög kvalitet och till ett rimligt pris. Deras pulver är fritt från tillsatser, har en neutral smak och innehåller cirka 50 % protein. Utöver protein innehåller det även vitaminer & mineraler, såsom järn, zink och magnesium. Hampan odlas i enlighet med ekologisk certifiering inom EU.

  En förpackning väger 500 gram och kostar cirka 150 kronor. Det är inte billigt för ett proteinpulver men ett bra pris om man jämför mot andra hampaproteinpulver.

  Läs mer
 7. 7. Pro Nutrition 100% Beef Protein

  9,1/10
  Pro Nutrition 100% Beef Protein
  Proteinhalt
  85%
  Pris / kg
  227 kr
  Protein g/kr
  3,75
  Sockerhalt
  0%
  499 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Fullvärdigt protein
  • Hög andel BCAA
  • 4,1/5 av användarna
 8. 8. Core Egg Protein

  8,9/10
  Core Egg Protein
  Proteinhalt
  75%
  Pris / kg
  323 kr
  Protein g/kr
  2,33
  Sockerhalt
  1,2%
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Naturligt laktosfritt
  • Äggvitepulver med låg fetthalt
  • 3,6/5 av användarna
 9. 9. Holistic Ärtprotein

  8,7/10
  Holistic Ärtprotein
  Proteinhalt
  83%
  Pris / kg
  470 kr
  Protein g/kr
  1,76
  Sockerhalt
  0%
  235 kr
  Till Butik

  Holistic erbjuder ett bra ekologiskt ärtprotein från kanadensiska gula ärtor. Påsen, på 500 gram har en proteinhalt på cirka 83 %. Den innehåller inget socker och endast 1,4 % kolhydrater samt 3 % fett. En portion innehåller 137 kalorier.

  Smaken är mild vilket gör att den passar bra in i allt från shaken till bakning och matlagning, däremot finns det bara en smak att välja på, naturell. Till det positiva kan nämnas att anledningen till att det inte finns fler smaker är för att pulvret inte innehåller några som helst tillsatser utan enbart proteinisolat från ärtorna.

  Den är helt GMO-fri, vegansk och laktosfri. En förpackning väger 500 gram och kostar cirka 170 kronor.  

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa laktosfria proteinpulver

Det är viktigt att du funderar över några väsentliga punkter innan du väljer ett laktosfritt proteinpulver. Nedan går vi igenom de vanligaste: 

 • veganVeganskt eller animaliskt: För vissa är den här punkten mindre betydelsefull men är du vegetarian eller vegan bör du såklart kolla upp om proteinet är animaliskt eller veganskt. Några av de animaliska laktosfria proteinpulvren är bland annat biffprotein och äggprotein. Välj istället soja, ärt- eller hampaprotein om du vill undvika animalisk föda. 
 • amino acidsAminosyraprofilen: Aminosyraprofilen är viktig att ha koll på. Ta reda på om proteinpulvret är fullvärdigt protein, dvs om det innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Saknas någon kan man antingen välja en annan proteinkälla eller se till att få i sig de aminosyror som saknas via kosten. 
 • price tag2Prisskillnader: Priset mellan de olika laktosfria proteinpulvren skiljer sig åt rejält. Dels på grund av att innehållet varierar mellan olika sorters proteinkällor men även på grund utav varumärken. Vi rekommenderar vanligtvis att välja ett så prisvärt pulver som möjligt. 
 • customer review2Kundbetyg: Det kan vara väldigt viktigt att se över vad andra kunder har att säga om produkterna. Detta brukar minimera risken att "springa på en mina" och bli besviken på sitt proteinpulver. De vanligaste klagomålen handlar om dåliga smaker eller att pulvret klumpar sig i shaken. 
 • metabolismBiotillgänglighet: Med biotillgängligheten, eller en produkts biologiska värde, menas hur lätt ett livsmedels proteininnehåll kan tas upp av kroppen. Proteinpulver av god kvalitet ska ha en bra biotillgänglighet.
 • tongueSmak och tillredning: God smak och enkel utblandning gör att laktosfria proteinpulver används som de ska. Det ska inte vara svårt att få i sig pulvren. En produkt med goda betyg har ofta en smak som är relativt mild, naturlig och går lätt att blanda ut i shakes, gröt eller pannkakor.

Innehållet i laktosfritt proteinpulver

Det finns flera olika bra laktosfria proteinpulveralternativ som står sig väl mot det vanliga vassleproteinpulvret. Nedan går vi igenom 5 av de vanligaste typerna i detalj. 

 • Sojaprotein: 

  Sojaprotein, som vanligtvis finns som sojaproteinisolat, är en högkvalitativ proteinkälla. Sojaproteinpulver görs genom att separera sojaproteinet från sojabönorna och lämnar pulvret "nästan kolhydrat och fettfritt" samt innehåller upp till 95 procent protein. En rapport från Columbia University förklarar att soja kan bidra till att bekämpa hjärtsjukdomar, osteoporos och vissa typer av cancer. Soja är en utmärkt källa till protein om du är vegetarian. Vissa forskare är emellertid bekymrade över den höga fytoöstrogenhalten som finns i sojaproteiner, vilket kan ha effekt på vår hälsa.
 • Ärtprotein: 

  Även detta alternativ är helt laktosfritt. Ärtprotein tillverkas av gula ärtor, de torkade sorterna du kan använda för att exempelvis göra soppa. Liksom soja finns ärtprotein som ett ärteproteinisolat, vilket innebär att det har bearbetats för att isolera proteinet från kolhydraterna och fettet som finns i hela ärtan. Det anses vara ett komplett protein, eftersom det innehåller alla de aminosyror du behöver. Dess balans av aminosyror är däremot inte lika fördelaktig som vassle eller soja. Ärtproteinpulver är bland de mest hypoallergena av alla proteinpulver eftersom det inte innehåller gluten eller mjölk. Det är också lätt i magen och orsakar inte uppblåsthet, en vanlig bieffekt av många andra proteinpulver. Oavsett om du är allergisk eller känslig för gluten eller mjölkprodukter, eller om du bara letar efter ett hälsosamt, växtbaserat proteinpulver är ärtprotein ett bra alternativ. Muskler är inte den enda delen av din kropp som dra nytta av ärtprotein, det hjälper också med viktminskning, reglerar blodsockret och är bra för blodtrycket.
 • Hampaprotein: 

  Som namnet antyder kommer hampaprotein från hampfrön. Om du vill öka ditt proteinintag från en naturlig och vegansk källa kan hampaproteinpulver vara det perfekta valet för dig. Det är inte bara rikt på protein utan också även laddat med friska omega-fettsyror och fibrer. Något som inte vanligtvis finns i andra proteinpulver. Det slutar inte där - hampa har också visat sig ha positiva effekter på immunsystemet. Hampa är ett distinkt variant av Cannabis sativa-växten, som kan odlas för att maximera fibrerna i plantans stjälk eller fröproduktion. Hampa har knappa eller till och med inga mätbara nivåer av den psykoaktiva föreningen THC. Hampfrön är kraftfullt när det gäller protein med minst 20 aminosyror, inklusive de essentiella aminosyrorna. Detta gör det till ett utmärkt alternativ till mjölkbaserat protein. Hampaproteinpulver kan ibland orsaka mild diarré, men det bästa sättet att undvika detta är att börja med en låg dos (en tesked) och öka långsamt. 
 • Äggprotein: 

  De flesta människor är medvetna om att ägg är en lättillgänglig proteinkälla. Det är därför inte förvånande att äggproteinpulver existerar. Äggproteinpulver har varit ett populärt kosttillskott bland hälsoentusiaster och var det även innan vassle- eller kaseinproteinpulver blev populära. Det ger ett högkvalitativt protein, speciellt om det enbart tillverkas av äggvitor. De innehåller då inte äggulan vilket minskar fetthalten och kolesterolet drastiskt. En skopa ger cirka 24 gram protein, fyra gånger den mängd som finns i ett helt ägg. Äggprotein anses vara en näst intill perfekt proteinkälla eftersom dess aminosyraprofil är mer eller mindre optimal för kroppen. Det har utsetts till en av de främsta proteinkällor på grund av dess otroliga biotillgänglighet.
 • Biffprotein:

  Nötköttprotein, eller biffprotein som det också kallas, härrör från det magra nötköttet av gräsmatade kor snarare än mjölken från dem. Om vi skulle fråga nutritionister att lista de bästa dietetiska proteinkällorna skulle biffprotein troligtvis ligga i topp. Nötkött innehåller alla nio nödvändiga aminosyror som krävs för att bygga muskler, vilket gör den till ett mycket bra alternativ för kroppsbyggare. biffproteinpulver kommer från alla typer av nötkreatur, vilket ger en omfattande aminosyraprofil som stöder muskelåterhämtning och tillväxt. Det innehåller även mängder av vitaminer och mineraler. De flesta köttproteinpulver är isolerade(isolatprotein), vilket innebär att de är praktiskt taget fria från fett, kolesterol, laktos och kolhydrater. Så länge du inte följer en vegansk eller vegetarisk kost, är biffproteinpulver ett bra laktosfritt alternativ.

Frågor och svar om laktosfria proteinpulver

Nedan har vi samlat vanliga frågor som handlar om laktosfria proteinpulver

Vad är laktosintolerans?

Laktos är en sockerform som finns i mjölkprodukter. Laktosintolerans är ett tillstånd där din kropp inte kan smälta laktosen (1). I praktiken upplever du en kostkänslighet för mjölk och mjölkprodukter. Många människor drabbas av obekväma symtom inom några timmar efter att ha konsumerat produkter innehållandes laktos. Dessa inkluderar uppblåst mage, gaser, buksmärta, diarré, illamående och kräkning (2). Det finns olika nivåer av laktosintolerans. Varje individ klarar laktos i en viss mängd (3). Någon kan dricka ett helt glas med mjölk utan problem medan andra människor knappt klarar av någonting alls.

Går det att dricka vassleprotein som laktosintollerans?

Laktosintolerans och proteinpulver

Vassle är en mycket högkvalitativ proteinkälla som innehåller alla essentiella aminosyror och absorberas snabbt efter att du har druckit det. Men eftersom vassle kommer från mjölk, har det ofta högt laktosinnehåll, vilket gör det olämpligt för laktosintoleranta personer. Om du är laktosintolerant och ändå väljer att förtära vassleprotein så bör du endast använda vassleisolat och undvik vasslekoncentrat eller pulver som är gjorda av en blandning av isolat och koncentrat. Detta eftersom att isolat innehåller mycket mindre laktos.

procentuell komposition av vassleprotein

Det är stor skillnad på laktoshalten mellan olika sorters vassleproteiner

Att uppleva minskad matsmältning som ett resultat av att konsumera laktos betyder också att du kan absorbera färre friska proteiner, vitaminer och mineraler än normalt. Det rekommenderas också att använda ett laktasenzymtillskott innan du dricker vassleprotein, för att minimera eventuella negativa biverkningar och öka absorptionen av näringsämnen. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
197 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester