Bäst i test: Bästa sojaproteinet 2021

Våra experters val av sojaproteinpulver från Self Omninutrition, Core, Star Nutrition mm.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

De två mest populära proteinpulvren, vassleprotein och kaseinprotein, är baserade på mejeriprodukter. Detta gör dem till omöjliga alternativ för exempelvis veganer. För dessa personer kan istället ett sojaprotein vara ett bra alternativ. Till skillnad från många andra vegetabiliska proteiner är sojaprotein en komplett proteinkälla, vilket betyder att det innehåller alla 9 essentiella aminosyror. På grund av dess neutrala smak och fysikaliska egenskaper används det i en mängd olika livsmedelsprodukter. För veganer och vegetarianer är sojaproteinpulver ett av de bästa valen.

Vi har testat och kollat närmare på de bästa sojaproteinpulvren. Läs mer om testet nedan och ta reda på vilket pulver som blev bäst i vårt test 2021. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av sojaproteinpulver

Vid utförandet av vårt test valde vi att granska, testa och jämföra de mest populära sojaproteinpulvren hos de större svenska kosttillskottsbutiker. Dessa var Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, MMSports och Proteinbolaget. Efter att ha valt ut och beställt produkterna genomförde vi sedan smaktester samt gick igenom flera viktiga parametrar som lade grund för hur vi betygsatte produkterna. Nedan följer de viktigaste: 

 • Proteinhalten i pulvret: Proteinhalten i sojaproteinpulvren är generellt sett väldigt hög. Vi kunde dock se att den skiljde sig ganska rejält mellan de olika produkterna. 
 • Övriga ämnen & tillsatser: Det är kanske framför allt val av sötning som skiljer sig åt här. De flesta produkterna innehåller sojaproteinisolat samt någon sötning. Dessa kan vara allt från aspartam till stevia eller vanligt socker. Vi själva föredrar stevia i de här fallen. 
 • Priset på produkten: Det är omöjligt att inte ta med priset när man gör en avvägning av vilka sojaproteinpulver som är bäst att köpa. Självklart vill vi ha ut så mycket valuta för pengarna som möjligt och det är således även vårt fokus. 
 • Externa betygsättare: Innan vi satte våra slutbetyg gjorde vi en granskning av vad andra kunder och tester skrivit om produkten. Detta för att inte "missa något". 
 • Smak och klumpande: Ett bra proteinpulver smakar gott och blandar sig lätt i en shake. Dessa parametrar togs även med i vår bedömning. 

Vi lät vår testpanel på fem personer bestående av såväl glada amatörer som muskelbyggare testa sojaproteinpulvren och betygsätta dem efter dessa punkter. Totalbetyget blir sedan en sammanvägning av testpanelens betyg, det näringsmässiga innehållet och hur prisvärd produkten är.

Vilket sojaprotein är bäst?

Vi har testat många sojaproteinpulver. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive sojaprotein samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa sojaproteinet: Self Omninutrition Soy Protein

  9,5/10
  Self Omninutrition Soy Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  91%
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g/kr
  4,57
  Sockerhalt
  0,2%
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Prisvärt sojaprotein
  • Mycket hög proteinhalt
  • 3,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Smaken

  Self Omninutrition Soy Protein smakar inte bara helt okej för att vara ett sojaprotein utan är även det pulver som har högst proteinhalt av samtliga proteinpulver i vårt test. En proteinhalt över 90%, dessutom till ett överkomligt pris, gör Self Omninutrition Soy Protein till en värdig vinnare i vårt test av de bästa sojaproteinpulvren. Innehållet består av sojaproteinisolat, vilket gör att fytoöstrogenerna eliminerats från produkten. Det passar med andra ord lika bra för män som kvinnor. 

  När det kommer till smaken finns pulvret går att köpa i 4 olika smaker, choklad, vanilj, jordgubb och naturell. Proteinpulvret är sötat med stevia och vissa i testpanelen tyckte att smaken är lite väl söt. Self Omninutrition har tyvärr inte lyckats så bra med att få bort den möjliga bismaken som ofta finns i den här typen av produkter. Testpanelen har haft svårt för många sojaproteinpulver i det här testet och SO Soy Protein är tyvärr inget undantag. Vi hade dock inga svårigheter att blanda pulvret i shakes då det löste sig enkelt.

  Det vi gillar med Self Omninutrition Soy Protein är framförallt den höga proteinhalten, låga sockerhalten samt att pulvret är lättlösligt. Det negativa med produkten är smaken som hamnar någonstans i mitten av produkterna vi testat.

  Läs mer
 2. 2. Godaste sojaproteinet: Core Soy Protein

  9,3/10
  Core Soy Protein
  Proteinhalt
  88%
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g/kr
  4,43
  Sockerhalt
  0%
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Prisvärt sojaprotein
  • 100% vegetabiliskt
  • 3,8/5 av användarna
  Nackdelar
  • Något lägre proteinhalt än testvinnaren

  Core Soy Protein ett prispressat sojaproteinpulver från svenskt kosttillskotts egna sortiment. Pulvret är ett fullvärdigt sojaprotein, helt fritt från socker och laktos. Det har ett högt proteininnehåll (89%) och innehåller bara 1% fett. Till skillnad från många andra sojaproteinprodukter har detta pulver även berikats med en vitamin- och mineralmix som är perfekt anpassad för veganer. Några av vitaminerna är B-vitaminer såsom B1, B3, B5, B6, B9 och B12 men även C-vitamin.

  När det gäller smaken finns Core Soy Protein i två smaker - choklad och vanilj. Testpanelen gillar verkligen vaniljsmaken som  sticker ut ur mängden sojaproteinpulver som riktigt god. Det är dock väl värt att notera att testpanelen hade delade åsikter om chokladsmaken, där vissa tyckte sämre om smaken än andra. Gemensamt för våra testdeltagare var dock att de ansåg att Core Soy Protein var det godaste proteinpulvret i testet.

  Vi gillar att Core Soy Protein har bra näringsinnehåll med en hög proteinhalt och en bra sammansättning av tillsatta vitaminer och mineraler. Produkten smakar även väldigt bra för att vara sojaprotein, framförallt vaniljsmaken. Det finns egentligen ingenting mer negativt att säga om produkten än att den har något lägre proteinhalt än testvinnaren, samt att den liksom alla sojaproteinpulver har en något speciell bismak.

  Läs mer
 3. 3. Star Nutrition Soy Protein Isolate

  9,3/10
  Star Nutrition Soy Protein Isolate
  Proteinhalt
  78%
  Pris / kg
  159 kr
  Protein g/kr
  4,88
  Sockerhalt
  0,6%
  159 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högvärdigt sojaprotein
  • Låg sockerhalt
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Låg proteinhalt
  • Konsistensen

  Star Nutrition Soy Protein är Gymgrossistens motsvarighet till Svenskt Kosttillskotts Core Soy Protein. Det är ett helt veganskt, högvärdigt sojaproteinisolat. Produkten säljs i en förpackning om 1 kg och med detta sojapulver får du alla de aminosyror som din kropp behöver för att bygga muskler, både essentiella och icke-essentiella. En portion av SN Soy Protein innehåller ca 350 kcal bestående av 25.2 g protein, 1g salt, 0,9 g kolhydrater och 0,4g fibrer.

  Vad gäller smaken kan du välja bland tre altnernativ - choklad, vanilj, salted caramel och neutral. Testpanelen har svårt för den naturella smaken som smakar väldigt mjöligt men övriga smaker får höga betyg och pulvret löser sig förhållandevis enkelt. Chokladvarianten blev särskilt berömd beträffande smaken. Något som flera i testpanelen hade svårt för var dock konsistensen som uppfattades som gryning eller mjölig.

  Vi gillar att Star Nutrition Soy Protein finns i fyra olika smaker varav tre har fått väldigt bra betyg. Det som drar ner betyget är den lägre proteinhalten och konsistensen på pulvret blandat i en shake.

  Läs mer
 4. 4. Body science Soy Isolate

  9,1/10
  Body science Soy Isolate
  Proteinhalt
  78%
  Pris / kg
  179 kr
  Protein g/kr
  4,37
  Sockerhalt
  2,5%
  134 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100% sojaproteinisolat
  • Många goda smaker
  • 4,9/5 av användarna
  Nackdelar
  • Låg proteinhalt

  Body Science Soy Isolate är ett helt veganskt sojaproteinisolat med en proteinhalt på 78 %. Det är utvunnet ur GMO-fria sojabönor och är klassat som en "sustainable source", d.v.s. en hållbar proteinkälla. Produkten säljs i en förpackning om 750 g och en portion av Body Science Soy Isolate innehåller 108 kcal bestående av 24 g protein, 1,3 g kolhydrater, 1 g fibrer och 0,9 g salt. 

  Vad gäller smaken har Body Science tagit fram 6 olika alternativ, från naturellt till äppelpaj och bananchoklad. Testpanelen ger produkten höga betyg när det kommer till smaken, även om det gärna kunde fått vara fler smaker som inte inehöll choklad. Pulvret löser sig ganska lätt och konsistensen är helt ok.

  Vi gillar att produkten finns i många smaker, att den smakar bra och att den löser sig lätt. Det som drar ner betyget är proteinhalten.

   

  Läs mer
 5. 5. Scitec Nutrition Soy Pro

  8,9/10
  Sojaprotein med extremt hög sockerhalt
  Scitec Nutrition Soy Pro
  Proteinhalt
  71%
  Pris / kg
  186 kr
  Protein g/kr
  3,82
  Sockerhalt
  18%
  169 kr
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Veganskt proteinpulver
  • Fullvärdigt protein
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Låg proteinhalt
  • Hög sockerhalt

  Scitec Nutrition Soy Pro är ett sojaproteinisolat som lämpar sig väl för veganer och laktosintoleranta. Produkten säljs i en förpackning om 910 g och en portion om 28 g innehåller 120 kcal i form av 20 g protein, 5 g socker och 1 g fett. Proteinhalten ligger på 71 % och pulvret är berikat med extra höga halter av BCAA. Sojan är inte genmanipulerad och är sötad med dextros. Produkten kommer dessvärre utan skopa för dosering.

  När det kommer till smaker säljs Soy Pro i tre smaker: choklad, jordgubbe och vanilj. Testpanelen tycker smakerna är goda om än väldigt söta. Produkten innehåller nämligen hela 18 % socker. Konsistensen är lite tjock och mjölig.

  Det vi gillar bäst med Soy Pro är smaken. Det som drar ner betyget är den höga sockerhalten och den låga proteinhalten. Pulvret kanske ändå lämpar sig för att användas i bakverk eller smoothies?

  Läs mer
 6. 6. Pro Nutrition ISO Soy

  8,7/10
  Pro Nutrition ISO Soy
  Proteinhalt
  88%
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g/kr
  4,43
  Sockerhalt
  0%
  149 kr
  Till Butik

  Ett sojaisolatpulver med 88 % proteinhalt och som dessutom innehåller en vitamin- och mineralmix.  Produkten är fri från socker och innehåller endast 88.8 kcal per portion. Kommer med ISO-flavoner som bland annat har visat sig hjälpa mot klimakteriebesvär. Finns i fyra smaker: vanilj, choklad, jordgubbe och hallon.

  Enligt kunderna är det här en av de godaste produkterna som finns inom sin kategori och särskilt populära är hallon och choklad. Som de flesta sojaproteinerna är konsistensen lite tjockare och mjöligare än andra pulver, och därför föredrar många att blanda den med mjölk eller i smoothies istället för vatten, alternativt att ha den i bakverk och pannkakor. Mättar mycket väl och fungerar därför bra som måltidsersättning vid diet.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa sojaproteinpulvret

För att bli så nöjd som möjligt med ditt köp rekommenderar vi dig att först tänka igenom följande 4 faktorer. Dessa hjälper dig att välja ut det bästa sojaproteinpulvret. 

 • balance3Prisvärdhet: Många sojaproteinpulver är likvärdiga, både proteinhalten och typ av sötning kan vara mer eller mindre detsamma. Därför är det viktigt att välja ut ett så prisvärt sojaproteinpulver som möjligt. 
 • sneezeÖvriga allergener: De flesta sojaproteinpulvren produceras i fabriker som även producerar andra produkter. Läs på innehållsförteckningen så att pulvret inte innehåller spår av något du är allergisk emot. 
 • customer reviewVad säger kunderna: Det är alltid en bra idé att läsa igenom vad personer som redan köpt produkten har att säga. Majoriteten av dem kanske tycker den smakar illa och då lär den inte smaka bättre för dig. 
 • money bagProteinhalten: Proteinhalten är såklart jätteviktig att kolla upp för det är vanligtvis den främsta anledningen till att man köper sojaproteinet från första början. Innehåller det en låg proteinhalt är risken dessutom hög att du får i dig andra kalorier, såsom kolhydrater och fett.  
 • bagÖvriga ämnen & tillsatser: Det är framför allt val av sötning som skiljer sig åt här. De flesta produkterna innehåller sojaproteinisolat samt någon sötning. Dessa kan variera mellan aspartam, stevia och vanligt socker. Vi själva föredrar stevia i de här fallen. 
 • tongue2Smak och konsistens: Ett bra proteinpulver smakar gott och blandar sig lätt i en shake. Håll utkik efter ett sojaproteinpulver med dessa egenskaper. 

Vad skiljer sig mellan sojakoncentrat, sojaisolat, sojamjöl och sojahydrolysat?

Man kan säga att det finns 4 olika sorters sojaproteintillskott där sojaproteinisolat är den allra vanligaste. Det som skiljer dem åt är framställningsprocessen samt proteinhalten. Nedan går vi närmare in på dessa:

 • Sojaproteinkoncentrat: avser sojapulver som innehåller ungefär 70-80 % proteinkoncentration medan resten består av fett och kolhydrater. Koncentratet görs genom avfettning av grova sojagryn och extraktion via värmebehandling eller blandning med organiska lösningsmedel.
 • Sojaproteinisolat: produceras via alkalisk extraktion av avfettade sojaflingor med målet att nå över 90 % proteinkoncentration och avlägsna de flesta fetter och kolhydrater.
 • Sojamjöl: består av avfettade och grovmalda sojabönsflingor. Sojamjöl innehåller den minsta mängden av protein per gram av de fyra sojaproteintyper. Typisk proteinhalt varierar från 40-60%.
 • Sojaproteinhydrolysat: fås fram genom en relativt ny teknik i sojaproteinproduktion och är en enzymatisk hydrolys av antingen sojakoncentrat eller sojaproteinisolat. I huvudsak fungerar detta som en metod för att bryta ner proteinet genom att separera (exempelvis genom lyserande) peptidbindningar. I sin tur är sojaproteinhydrolysat lätt för tunntarmen att absorbera på grund av den trunkerade aminosyrakedjan.

Frågor och svar om sojaprotein

Nedan följer några av de vanligast frågorna kring sojaprotein

Hur länge håller sojaprotein?

Om det förvaras torrt, svalt och utom räckhåll från direkt solljus brukar hållbarheten vara ungefär 2 år. Kolla på din sojaproteinpulverförpackning för exakt datum på just ditt pulver.

Är sojaprotein vegetariskt och veganskt?

Ja, sojaprotein är ett vegetabiliskt protein lämpligt både för veganer och vegetarianer.

Hur mycket sojaprotein ska man ta?

Det går inte att säga exakt hur mycket sojaprotein man ska få i sig per dag. Istället är det dagliga intaget av protein som är viktigare att känna till där man kan ha som grundregel att få i sig ungefär 1 gram per kilo kroppsvikt per dag. För att bygga muskler optimalt bör du öka ditt proteinintag ytterligare. Det som däremot är nämnvärt är att det finns viss forskning som pekar på att om du byter ut 25 gram animaliskt protein till sojaprotein kan du sänka värdet av ditt dåliga kolesterol.  

Finns det några bieffekter med sojaprotein?

Sojaprotein är i allmänhet ett säkert och väl tolererat tillskott (förutsatt att du inte har en sojaallergi). I vissa fall finns det dock en risk för vissa biverkningar såsom:

 • Uppblåsthet/kramper/magbesvär
 • Illamående
 • Ökade tarmrörelser
 • Allergiska reaktioner

Dessa biverkningar kan i allmänhet lätt lindras genom att övervaka ditt totala sojaproteinintag och se till att du är medveten om eventuella allergier som du kan ha. Om en nominell dos av sojaprotein orsakar konsekventa besvär med magen kan du överväga att prova ett annat sojaproteintillskott, eller möjligen en annan källa till protein om det behövs.

Vissa studier pekar på att en överkonsumtion av sojaproteiner kan öka risken för cancer.  Isoflavoner, som finns i sojaprotein, är östrogenliknande föreningar och efterliknar således effekterna av hormonet östrogen. I små mängder kan dessa isoflavoner bidra till att minska risken för bröstcancer, medan stora mängder kan bidra till olika former av andra cancer, inklusive bröstcancer. Patienter som tidigare haft och överlevt bröstcancer löper extra stor risk vid överkonsumtion, speciellt om det konsumeras under en längre tidsperiod.

Vad är sojaprotein bra för?

 • Bra för proteinsyntesen: Som tidigare nämnts är sojaprotein ett komplettprotein (d.v.s. innehåller alla 9 EAA) med ett något nominellt belopp av L-leucin som är avgörande för att bland annat reglera proteinsyntesen. Således spelar sojaprotein en stor roll för personer som vill förbättra sin muskulatur och även sin övergripande kroppsfunktion.
 • Kan minska risken för hjärtsjukdomar: Viss forskning pekar på att en nominell dos av sojaprotein (~ 25g per dag) kan spela roll för att minska risken för hjärtsjukdomar, sänka kolesterolnivåer, vilket minskar risken för cancer, sänka blodtrycket och förebygga benskörhet. Detta är sannolikt på grund av aktiviteten hos isoflavoner som tillhandahålls av soja. 
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
72 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester