Bäst i test: Bästa sojaproteinet 2022

Våra experters val av sojaproteinpulver från Self Omninutrition, Core, Star Nutrition mm.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

De två mest populära proteinpulvren, vassleprotein och kaseinprotein, är baserade på mejeriprodukter. Detta gör att de inte passar för veganer och laktosintoleranta. För dessa personer kan istället ett sojaprotein vara ett bra alternativ. Till skillnad från många andra vegetabiliska proteiner är soja en komplett proteinkälla, vilket betyder att det innehåller alla 9 essentiella aminosyror. Det är dessutom ofta billigt att köpa i förhållande till proteinmängden.

Vi har testat ett 30-tal olika sojaproteinpulver och bäst av alla blev Self Omninutrition Soy Protein. En billig produkt med hög proteinhalt som även ligger i topp när det kommer till smak och lösning. 

 

Testvinnare - Bästa sojaproteinet

 1. Bästa sojaproteinet: Self Omninutrition Soy Protein
 2. Bästa sojaproteinet för veganer: Core Soy Protein
 3. Godaste sojaproteinet: Star Nutrition Soy Protein Isolate
 4. Bästa sojaproteinet enligt kundbetygen: Body science Soy Isolate
 5. Bästa billiga sojaproteinet: Pro Nutrition ISO Soy
 1. Bästa sojaproteinet: Self Omninutrition Soy Protein

  9,5/10
  Högst proteinhalt av samtliga produkter i testet, OK smak och låg sockerhalt.
  Self Omninutrition Soy Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  91%
  Pris / kg
  239 kr
  Protein g/kr
  3,81
  Sockerhalt
  0,2%
  Till Butik
  239 kr
  Till Butik
  239 kr
  Fördelar
  • Prisvärt sojaprotein
  • Mycket hög proteinhalt
  • 3,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Smaken

  Self Omninutrition Soy Protein smakar inte bara helt okej för att vara ett sojaprotein utan är även det pulver som har högst proteinhalt av samtliga proteinpulver i vårt test. En proteinhalt över 90%, dessutom till ett överkomligt pris, gör Self Omninutrition Soy Protein till en värdig vinnare i vårt test av de bästa sojaproteinpulvren. Innehållet består av sojaproteinisolat, vilket gör att fytoöstrogenerna eliminerats från produkten. Det passar med andra ord lika bra för män som kvinnor. 

  När det kommer till smaken finns pulvret går att köpa i 4 olika smaker, choklad, vanilj, jordgubb och naturell. Proteinpulvret är sötat med stevia och vissa i testpanelen tyckte att smaken är lite väl söt. Self Omninutrition har tyvärr inte lyckats så bra med att få bort den möjliga bismaken som ofta finns i den här typen av produkter. Testpanelen har haft svårt för många sojaproteinpulver i det här testet och SO Soy Protein är tyvärr inget undantag. Vi hade dock inga svårigheter att blanda pulvret i shakes då det löste sig enkelt.

  Det vi gillar med Self Omninutrition Soy Protein är framförallt den höga proteinhalten, låga sockerhalten samt att pulvret är lättlösligt. Det negativa med produkten är smaken som hamnar någonstans i mitten av produkterna vi testat.

  Läs mer
 2. Bästa sojaproteinet för veganer: Core Soy Protein

  9,3/10
  Tillsatt vitamin- och mineralmix utmärker detta prisvärda proteinpulver.
  Core Soy Protein
  Proteinhalt
  88%
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g/kr
  4,43
  Sockerhalt
  0%
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Prisvärt sojaprotein
  • 100% vegetabiliskt
  • 3,8/5 av användarna
  Nackdelar
  • Något lägre proteinhalt än testvinnaren

  Core Soy Protein ett prispressat sojaproteinpulver från svenskt kosttillskotts egna sortiment. Pulvret är ett fullvärdigt sojaprotein, helt fritt från socker och laktos. Det har ett högt proteininnehåll (89%) och innehåller bara 1% fett. Till skillnad från många andra sojaproteinprodukter har detta pulver även berikats med en vitamin- och mineralmix som är perfekt anpassad för veganer. Några av vitaminerna är B-vitaminer såsom B1, B3, B5, B6, B9 och B12 men även C-vitamin.

  När det gäller smaken finns Core Soy Protein i två smaker - choklad och vanilj. Testpanelen gillar verkligen vaniljsmaken som  sticker ut ur mängden sojaproteinpulver som riktigt god. Det är dock väl värt att notera att testpanelen hade delade åsikter om chokladsmaken, där vissa tyckte sämre om smaken än andra. Gemensamt för våra testdeltagare var dock att de ansåg att Core Soy Protein var det godaste proteinpulvret i testet.

  Vi gillar att Core Soy Protein har bra näringsinnehåll med en hög proteinhalt och en bra sammansättning av tillsatta vitaminer och mineraler. Produkten smakar även väldigt bra för att vara sojaprotein, framförallt vaniljsmaken. Det finns egentligen ingenting mer negativt att säga om produkten än att den har något lägre proteinhalt än testvinnaren, samt att den liksom alla sojaproteinpulver har en något speciell bismak.

  Läs mer
 3. Godaste sojaproteinet: Star Nutrition Soy Protein Isolate

  9,3/10
  Mycket uppskattade smaker till ett väl godkänt pris.
  Star Nutrition Soy Protein Isolate
  Proteinhalt
  78%
  Pris / kg
  229 kr
  Protein g/kr
  3,39
  Sockerhalt
  0,6%
  Till Butik
  229 kr
  Fördelar
  • Högvärdigt sojaprotein
  • Låg sockerhalt
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Låg proteinhalt
  • Konsistensen

  Star Nutrition Soy Protein är Gymgrossistens motsvarighet till Svenskt Kosttillskotts Core Soy Protein. Det är ett helt veganskt, högvärdigt sojaproteinisolat. Produkten säljs i en förpackning om 1 kg och med detta sojapulver får du alla de aminosyror som din kropp behöver för att bygga muskler, både essentiella och icke-essentiella. En portion av SN Soy Protein innehåller ca 350 kcal bestående av 25.2 g protein, 1g salt, 0,9 g kolhydrater och 0,4g fibrer.

  Vad gäller smaken kan du välja bland tre altnernativ - choklad, vanilj, salted caramel och neutral. Testpanelen har svårt för den naturella smaken som smakar väldigt mjöligt men övriga smaker får höga betyg och pulvret löser sig förhållandevis enkelt. Chokladvarianten blev särskilt berömd beträffande smaken. Något som flera i testpanelen hade svårt för var dock konsistensen som uppfattades som gryning eller mjölig.

  Vi gillar att Star Nutrition Soy Protein finns i fyra olika smaker varav tre får väldigt bra betyg. Det som drar ner betyget är den lägre proteinhalten och konsistensen på pulvret blandat i en shake.

  Läs mer
 4. Bästa sojaproteinet enligt kundbetygen: Body science Soy Isolate

  9,1/10
  Både gott och billigt pulver som uppskattas inte bara av oss utan flera andra tester och kunder.
  Body science Soy Isolate
  Proteinhalt
  78%
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g/kr
  3,93
  Sockerhalt
  2,5%
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • 100% sojaproteinisolat
  • Många goda smaker
  • 4,9/5 av användarna
  Nackdelar
  • Låg proteinhalt

  Body Science Soy Isolate är ett helt veganskt sojaproteinisolat med en proteinhalt på 78 %. Det är utvunnet ur GMO-fria sojabönor och är klassat som en "sustainable source", d.v.s. en hållbar proteinkälla. Produkten säljs i en förpackning om 750 g och en portion av Body Science Soy Isolate innehåller 108 kcal bestående av 24 g protein, 1,3 g kolhydrater, 1 g fibrer och 0,9 g salt. 

  Vad gäller smaken har Body Science tagit fram 6 olika alternativ, från naturellt till äppelpaj och bananchoklad. Testpanelen ger produkten höga betyg när det kommer till smaken, även om det gärna kunde fått vara fler smaker som inte innehöll choklad. Pulvret löser sig ganska lätt och konsistensen är helt ok. När vi undersökte övriga testers resultat samt betygsättningar från tidigare kunder kunde man snabbt se att detta uppskattats av fler än oss då många gav produkten högsta betyg.

  Vi gillar att produkten finns i många smaker, att den smakar bra och att den löser sig lätt. Det som drar ner betyget är proteinhalten.

   

  Läs mer
 5. Bästa billiga sojaproteinet: Pro Nutrition ISO Soy

  8,7/10
  Prisvärt sojaprotein med flera olika smaker och högt proteininnehåll.
  Pro Nutrition ISO Soy
  Proteinhalt
  88%
  Pris / kg
  212 kr
  Protein g/kr
  4,15
  Sockerhalt
  0%
  Till Butik
  159 kr
  Till Butik
  159 kr
  Fördelar
  • Vitamin- och mineralmix
  • Goda smaker
  Nackdelar
  • Core Soy Protein, som är likvärdig denna produkt, tyckte vi smakade bättre

  Ett sojaisolatpulver med 88 % proteinhalt och som dessutom innehåller en vitamin- och mineralmix.  Produkten är fri från socker och innehåller endast 88.8 kcal per portion. Kommer med ISO-flavoner som bland annat har visat sig hjälpa mot klimakteriebesvär. Finns i fyra smaker: vanilj, choklad, jordgubbe och hallon.

  Enligt kunderna är det här en av de godaste produkterna som finns inom sin kategori och särskilt populära är hallon och choklad. Som de flesta sojaproteinerna är konsistensen lite tjockare och mjöligare än andra pulver, och därför föredrar många att blanda den med mjölk eller i smoothies istället för vatten, alternativt att ha den i bakverk och pannkakor. Mättar mycket väl och fungerar därför bra som måltidsersättning vid diet.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa sojaproteinet

Köpguide: Så hittar du bästa sojaproteinet

För att bli så nöjd som möjligt med ditt köp rekommenderar vi dig att först tänka igenom följande 4 faktorer. Dessa hjälper dig att välja ut det bästa sojaproteinpulvret. 

 • balance3

  Prisvärdhet

  Många sojaproteinpulver är likvärdiga, både proteinhalten och typ av sötning kan vara mer eller mindre detsamma. Därför är det viktigt att välja ut ett så prisvärt sojaproteinpulver som möjligt. 
 • sneeze

  Allergener

  De flesta sojaproteinpulvren produceras i fabriker som även producerar andra produkter. Läs på innehållsförteckningen så att pulvret inte innehåller spår av något du är allergisk emot. 
 • customer review

  Vad säger kunderna

  Det är alltid en bra idé att läsa igenom vad personer som redan köpt produkten har att säga. Majoriteten av dem kanske tycker den smakar illa och då lär den inte smaka bättre för dig. 
 • money bag

  Proteinhalten

  Proteinhalten är såklart jätteviktig att kolla upp för det är vanligtvis den främsta anledningen till att man köper sojaproteinet från första början. Innehåller det en låg proteinhalt är risken dessutom hög att du får i dig andra kalorier, såsom kolhydrater och fett.  
 • bag

  Övriga ämnen & tillsatser

  Det är framför allt val av sötning som skiljer sig åt här. De flesta produkterna innehåller sojaproteinisolat samt någon sötning. Dessa kan variera mellan aspartam, stevia och vanligt socker. Vi själva föredrar stevia i de här fallen. 
 • tongue2

  Smak och konsistens

  Ett bra proteinpulver smakar gott och blandar sig lätt i en shake. Håll utkik efter ett sojaproteinpulver med dessa egenskaper. 

Vilken sorts sojaprotein ska jag välja?

Man kan säga att det finns 4 olika sorters sojaproteintillskott där sojaproteinisolat är den allra vanligaste. Det som skiljer dem åt är framställningsprocessen samt proteinhalten. Nedan går vi närmare in på dessa:

 • Sojaproteinkoncentrat

  Koncentrat avser sojapulver som innehåller ungefär 70-80 % proteinkoncentration medan resten består av fett och kolhydrater. Koncentratet görs genom avfettning av grova sojagryn och extraktion via värmebehandling eller blandning med organiska lösningsmedel. Det billigaste alternativet.
 • Sojaproteinisolat

  Isolat produceras via alkalisk extraktion av avfettade sojaflingor med målet att nå över 90 % proteinkoncentration och avlägsna de flesta fetter och kolhydrater. Alternativet med den högsta proteinhalten.
 • Sojamjöl

  Mjölet består av avfettade och grovmalda sojabönsflingor. Sojamjöl innehåller den minsta mängden av protein per gram av de fyra sojaproteintyper. Typisk proteinhalt varierar från 40-60%. Inte särskilt lämpligt som klassiskt proteinpulver men funkar bra i köket.
 • Sojaproteinhydrolysat

  Hydrolysat fås fram genom en relativt ny teknik i sojaproteinproduktion och är en enzymatisk hydrolys av antingen sojakoncentrat eller sojaproteinisolat. I huvudsak fungerar detta som en metod för att bryta ner proteinet genom att separera peptidbindningar. Är eventuellt lättare för kroppen att absorbera snabbt.
Så valde vi ut de bästa sojaproteinpulvren

Hur vi utsåg bästa sojaproteinpulvren

För att avgöra vilket det bästa sojaproteinpulvret är började vi med att beställa hem ett 30-tal produkter från olika tillverkare. De har sedan testats grundligt över tid och därefter betygsatts på en rad olika punkter:

 • Innehåll: Hur mycket protein innehåller produkten? Hur ser aminosyraprofilen ut? Innehåller den fytoöstrogener? Innehåller den mycket socker? Är det många tillsatser som sötningsmedel och förtjockningsmedel?
 • Smak och lösning: Hur lätt löser sig produkten i vatten och olika mjölksubstitut? Blir den grumlig, klumpar sig eller ligger hälften kvar på botten i shakern? Finns den att köpa i olika smaker? Smakar den bra? 
 • Pris: Hur mycket kostar den? Vad blir priset per 100 g och per gram protein? Skulle du själv kunna köpa den här produkten?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som testat produkten om den? Är det något som utmärker sig som bra eller dåligt? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljarna? 
 • Miljö: Vilket ursprung har produkten? Var kommer sojan ifrån, var förfinas själva pulvret och vilken miljöpåverkan har alla steg?

Betygen på dessa punkter har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori blir den produkten som fått det högsta genomsnittliga betyget.

Vanliga frågor om bästa sojaproteinet

Frågor och svar om sojaprotein

Nedan följer några av de vanligast frågorna kring sojaprotein

Vilket sojaprotein är bäst?

Det finns inget sojaprotein som är bäst för alla. Beroende på din budget, dina preferenser för smak och lösning och dina träningsmål kommer den bästa produkten att variera.

I vår test baserat på bland annat smak, pris och innehåll utsåg vi Self Omninutrition Soy Protein till det sojaprotein som är bäst. Det är både prisvärt och smakar bra. Även kunderna har gett det höga betyg.

Är sojaprotein vegetariskt och veganskt?

Ja, sojaprotein är ett vegetabiliskt protein lämpligt både för veganer och vegetarianer.

Hur mycket sojaprotein ska man ta?

Det går inte att säga exakt hur mycket sojaprotein man ska få i sig per dag. Istället är det dagliga intaget av protein som är viktigare att känna till där man kan ha som grundregel att få i sig ungefär 1-2 gram per kilo kroppsvikt per dag.

Viss forskning pekar på att om du byter ut 25 gram animaliskt protein till sojaprotein kan du sänka värdet av ditt dåliga kolesterol.  

Finns det några bieffekter med sojaprotein?

Sojaprotein är i allmänhet ett säkert och väl tolererat tillskott. I vissa fall finns det dock en risk för vissa biverkningar såsom:

 • Uppblåsthet/kramper/magbesvär
 • Illamående
 • Ökade tarmrörelser
 • Allergiska reaktioner

Vad är sojaprotein bra för?

 • Bra för proteinsyntesen
 • Kan minska risken för hjärtsjukdomar
 • Kan sänka blodtrycket
 • Kan sänka kolesterolnivåer
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
122 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5

Bäst i test - Bästa Sojaprotein enligt Fitnessfrank.se

 1. Bästa sojaproteinet: Self Omninutrition Soy Protein
 2. Bästa sojaproteinet för veganer: Core Soy Protein
 3. Godaste sojaproteinet: Star Nutrition Soy Protein Isolate
 4. Bästa sojaproteinet enligt kundbetygen: Body science Soy Isolate
 5. Bästa billiga sojaproteinet: Pro Nutrition ISO Soy

Sojaprotein finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Gymgrossisten och MM Sports .