Bäst i test: Bästa sojaproteinet 2021

Våra experters val av sojaproteinpulver från Self Omninutrition, Core, Star Nutrition mm.
Senast Uppdaterad: Juli 2021

De två mest populära proteinpulvren, vassleprotein och kaseinprotein, är baserade på mejeriprodukter. Detta gör dem till omöjliga alternativ för exempelvis veganer. För dessa personer kan istället ett sojaprotein vara ett bra alternativ. Till skillnad från många andra vegetabiliska proteiner är sojaprotein en komplett proteinkälla, vilket betyder att det innehåller alla 9 essentiella aminosyror. På grund av dess neutrala smak och fysikaliska egenskaper används det i en mängd olika livsmedelsprodukter. För veganer och vegetarianer är sojaproteinpulver ett av de bästa valen.

Vi har testat och kollat närmare på de bästa sojaproteinpulvren. Läs mer om testet nedan och ta reda på vilket pulver som blev bäst i vårt test 2021. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa sojaproteinpulvret

För att bli så nöjd som möjligt med ditt köp rekommenderar vi dig att först tänka igenom följande 4 faktorer. Dessa hjälper dig att välja ut det bästa sojaproteinpulvret. 

 • balance3Prisvärdhet: Många sojaproteinpulver är likvärdiga, både proteinhalten och typ av sötning kan vara mer eller mindre detsamma. Därför är det viktigt att välja ut ett så prisvärt sojaproteinpulver som möjligt. 
 • sneezeÖvriga allergener: De flesta sojaproteinpulvren produceras i fabriker som även producerar andra produkter. Läs på innehållsförteckningen så att pulvret inte innehåller spår av något du är allergisk emot. 
 • customer reviewVad säger kunderna: Det är alltid en bra idé att läsa igenom vad personer som redan köpt produkten har att säga. Majoriteten av dem kanske tycker den smakar illa och då lär den inte smaka bättre för dig. 
 • money bagProteinhalten: Proteinhalten är såklart jätteviktig att kolla upp för det är vanligtvis den främsta anledningen till att man köper sojaproteinet från första början. Innehåller det en låg proteinhalt är risken dessutom hög att du får i dig andra kalorier, såsom kolhydrater och fett.  
 • bagÖvriga ämnen & tillsatser: Det är framför allt val av sötning som skiljer sig åt här. De flesta produkterna innehåller sojaproteinisolat samt någon sötning. Dessa kan variera mellan aspartam, stevia och vanligt socker. Vi själva föredrar stevia i de här fallen. 
 • tongue2Smak och konsistens: Ett bra proteinpulver smakar gott och blandar sig lätt i en shake. Håll utkik efter ett sojaproteinpulver med dessa egenskaper. 
Läs mer Minimera

Testvinnare - Sojaprotein

 • Self Omninutrition Soy Protein - Bästa sojaproteinet
 • Core Soy Protein - Godaste sojaproteinet
 • Star Nutrition Soy Protein Isolate
 • Body science Soy Isolate
 • Scitec Nutrition Soy Pro
 • Pro Nutrition ISO Soy

Såhär testade vi sojaproteinpulvren

Vid utförandet av vårt test valde vi att granska, testa och jämföra de mest populära sojaproteinpulvren hos de större svenska kosttillskottsbutiker. Dessa var Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, MMSports och Proteinbolaget. Efter att ha valt ut och beställt produkterna genomförde vi sedan smaktester samt gick igenom flera viktiga parametrar som lade grund för hur vi betygsatte produkterna. Nedan följer de viktigaste: 

 • Proteinhalten i pulvret: Proteinhalten i sojaproteinpulvren är generellt sett väldigt hög. Vi kunde dock se att den skiljde sig ganska rejält mellan de olika produkterna. 
 • Övriga ämnen & tillsatser: Det är kanske framför allt val av sötning som skiljer sig åt här. De flesta produkterna innehåller sojaproteinisolat samt någon sötning. Dessa kan vara allt från aspartam till stevia eller vanligt socker. Vi själva föredrar stevia i de här fallen. 
 • Priset på produkten: Det är omöjligt att inte ta med priset när man gör en avvägning av vilka sojaproteinpulver som är bäst att köpa. Självklart vill vi ha ut så mycket valuta för pengarna som möjligt och det är således även vårt fokus. 
 • Externa betygsättare: Innan vi satte våra slutbetyg gjorde vi en granskning av vad andra kunder och tester skrivit om produkten. Detta för att inte "missa något". 
 • Smak och klumpande: Ett bra proteinpulver smakar gott och blandar sig lätt i en shake. Dessa parametrar togs även med i vår bedömning. 

Vi lät vår testpanel på fem personer bestående av såväl glada amatörer som muskelbyggare testa sojaproteinpulvren och betygsätta dem efter dessa punkter. Totalbetyget blir sedan en sammanvägning av testpanelens betyg, det näringsmässiga innehållet och hur prisvärd produkten är.

De bästa sojaproteinpulvren 2021

Vi har testat många sojaproteinpulver. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive sojaprotein samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla sojaproteinpulver som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Self Omninutrition Soy Protein - Bästa sojaproteinet

  9,5/10
  Self Omninutrition Soy Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  91%
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g/kr
  4,57
  Sockerhalt
  0,2%
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Prisvärt sojaprotein
  • Mycket hög proteinhalt
  • 3,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Smaken

  Self Omninutrition Soy Protein smakar inte bara helt okej för att vara ett sojaprotein utan är även det pulver som har högst proteinhalt av samtliga proteinpulver i vårt test. En proteinhalt över 90%, dessutom till ett överkomligt pris, gör Self Omninutrition Soy Protein till en värdig vinnare i vårt test av de bästa sojaproteinpulvren. Vi hade inga svårigheter att blanda pulvret i shakes eftersom det inte klumpade sig. Utöver shakes kan man även blanda ner pulvret i gröt eller smoothies för att öka proteinhalten ytterligare.  Pulvret går att köpa i 4 olika smaker, choklad, vanilj, jordgubb och naturell. Innehållet består av sojaproteinisolat, vilket gör att fytoöstrogenerna eliminerats från produkten. Det passar med andra ord lika bra för män som kvinnor. Proteinpulvret är sötat med stevia och vissa kan tycka att smaken är lite väl söt. 

  Vi rekommenderar Self Omninutrition Soy Protein och har utsett det till bäst i vårt test. 

  Läs mer
 2. 2. Core Soy Protein - Godaste sojaproteinet

  9,3/10
  Core Soy Protein
  Proteinhalt
  88%
  Pris / kg
  198 kr
  Protein g/kr
  4,45
  Sockerhalt
  0%
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • Prisvärt sojaprotein
  • 100% vegetabiliskt
  • 3,8/5 av användarna
  Nackdelar
  • Något lägre proteinhalt än testvinnaren

  Core Soy Protein ett prispressat sojaproteinpulver från svenskt kosttillskotts egna sortiment. Pulvret är ett fullvärdigt sojaprotein, helt fritt från socker och laktos. Det har ett högt proteininnehåll (89%) och innehåller bara 1% fett. Till skillnad från många andra sojaproteinprodukter har detta pulver även berikats med en vitamin- och mineralmix som är perfekt anpassad för veganer. Några av vitaminerna är B-vitaminer såsom B1, B3, B5, B6, B9 och B12 men även C-vitamin. Core Soy Protein kommer i två smaker, choklad och vanilj, där vanilj sticker ut ur mängden sojaproteinpulver som riktigt god. Det är dock väl värt att notera att testpanelen hade delade åsikter om chokladsmaken, där vissa tyckte sämre om smaken än andra. Gemensamt för våra testdeltagare var dock att de ansåg att proteinpulvret var betydligt godare än alla andra sojaproteinprodukter. 

  Är du ute efter ett godare sojaprotein kan vi rekommendera att du köper Core Soy Protein. 

  Läs mer
 3. 3. Star Nutrition Soy Protein Isolate

  9,3/10
  Star Nutrition Soy Protein Isolate
  Proteinhalt
  78%
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g/kr
  3,90
  Sockerhalt
  0,6%
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Högvärdigt sojaprotein
  • Låg sockerhalt
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar

  Ett veganskt, högvärdigt sojaprotein som stimulerar ökningen av muskelmassan och som gör återhämtningen snabbare. I en förpackning om 1 kg får du alla de aminosyror som din kropp behöver för att bilda värdefullt protein, både essentiella och icke-essentiella. En skopa, som du kan enkelt kan beställa extra utan extra kostnad tillsammans med produkten, ger dig 30 g som innehåller 25.2 g protein och 106 kalorier. Du kan välja bland tre smaker: choklad, vanilj och neutral och kan blanda pulvret i vatten, mjölk eller ha det i gröt, bakverk eller smoothies. Fritt från GMO.

  Detta sojaprotein är särskilt uppskattat bland veganska konsumenter som tycker att det är svårt att hitta bra proteinpulver som har lika mycket näring och protein som exempelvis vasslepulver. Bland de tre smakerna är chokladen den populäraste, medan vissa tycker att vaniljen är för söt och att den neturala har en distinkt mjölig smak. Uppskattas mycket som en bra allround-produkt och är en utomordentlig ingrediens i muffins, pannkakakor och hemgjorda bars. Ett tips för den som tycker att smakerna är svaga är att skjuta till med lite extra kakao eller färska bär.

  Läs mer
 4. 4. Body science Soy Isolate

  9,1/10
  Body science Soy Isolate
  Proteinhalt
  78%
  Pris / kg
  159 kr
  Protein g/kr
  4,92
  Sockerhalt
  2,5%
  Till Butik
  119 kr
  Fördelar
  • 100% sojaproteinisolat
  • Många goda smaker
  • 4,9/5 av användarna
  Nackdelar
 5. 5. Scitec Nutrition Soy Pro

  8,9/10
  Scitec Nutrition Soy Pro
  Proteinhalt
  71%
  Pris / kg
  186 kr
  Protein g/kr
  3,82
  Sockerhalt
  18%
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  179 kr
  Fördelar
  • Veganskt proteinpulver
  • Fullvärdigt protein
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar

  En produkt på 0.9 kg som är lämpad för både vegetarianer och laktosintoleranta och som kommer i tre smaker: choklad, jordgubbe och vanilj. Med 20g protein per portion om 28 g fungerar pulvret bra efter ett hårt träningspass. Det fungerar även lika bra som ett mättande mellanmål. Varje portion innehåller 109 kcal och i jämförelse med andra sojaproteiner har Scitec Nutrition Soy Pro något högre fetthalt och fler kolhydrater. Pulvret innehåller icke-essentiella aminosyror och även alla de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan producera på egen hand. Sojan är inte genmanipulerad och är sötad med dextros. Kommer dessvärre utan egen skopa.

  Den främsta kritiken är, liknande andra likvärdiga produkter baserade på soja, själva konsistensen då den är tjockare än sina animaliska motsvarigheter. Smakerna får mycket blandade recensioner; vissa tycker att de är riktigt goda medan andra anser att de är vedervärdiga. Uppskattas för att det är en relativt billig produkt som passar vegetarianer och kan användas i bakverk och smoothies.

  Läs mer
 6. 6. Pro Nutrition ISO Soy

  8,7/10
  Pro Nutrition ISO Soy
  Proteinhalt
  88%
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g/kr
  4,43
  Sockerhalt
  0%
  Till Butik
  149 kr

  Ett sojaisolatpulver med 88 % proteinhalt och som dessutom innehåller en vitamin- och mineralmix.  Produkten är fri från socker och innehåller endast 88.8 kcal per portion. Kommer med ISO-flavoner som bland annat har visat sig hjälpa mot klimakteriebesvär. Finns i fyra smaker: vanilj, choklad, jordgubbe och hallon.

  Enligt kunderna är det här en av de godaste produkterna som finns inom sin kategori och särskilt populära är hallon och choklad. Som de flesta sojaproteinerna är konsistensen lite tjockare och mjöligare än andra pulver, och därför föredrar många att blanda den med mjölk eller i smoothies istället för vatten, alternativt att ha den i bakverk och pannkakor. Mättar mycket väl och fungerar därför bra som måltidsersättning vid diet.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad skiljer sig mellan sojakoncentrat, sojaisolat, sojamjöl och sojahydrolysat?

Man kan säga att det finns 4 olika sorters sojaproteintillskott där sojaproteinisolat är den allra vanligaste. Det som skiljer dem åt är framställningsprocessen samt proteinhalten. Nedan går vi närmare in på dessa:

 • Sojaproteinkoncentrat: avser sojapulver som innehåller ungefär 70-80 % proteinkoncentration medan resten består av fett och kolhydrater. Koncentratet görs genom avfettning av grova sojagryn och extraktion via värmebehandling eller blandning med organiska lösningsmedel.
 • Sojaproteinisolat: produceras via alkalisk extraktion av avfettade sojaflingor med målet att nå över 90 % proteinkoncentration och avlägsna de flesta fetter och kolhydrater.
 • Sojamjöl: består av avfettade och grovmalda sojabönsflingor. Sojamjöl innehåller den minsta mängden av protein per gram av de fyra sojaproteintyper. Typisk proteinhalt varierar från 40-60%.
 • Sojaproteinhydrolysat: fås fram genom en relativt ny teknik i sojaproteinproduktion och är en enzymatisk hydrolys av antingen sojakoncentrat eller sojaproteinisolat. I huvudsak fungerar detta som en metod för att bryta ner proteinet genom att separera (exempelvis genom lyserande) peptidbindningar. I sin tur är sojaproteinhydrolysat lätt för tunntarmen att absorbera på grund av den trunkerade aminosyrakedjan.

Frågor och svar om sojaprotein

Nedan följer några av de vanligast frågorna kring sojaprotein

Hur länge håller sojaprotein?

Om det förvaras torrt, svalt och utom räckhåll från direkt solljus brukar hållbarheten vara ungefär 2 år. Kolla på din sojaproteinpulverförpackning för exakt datum på just ditt pulver.

Är sojaprotein vegetariskt och veganskt?

Ja, sojaprotein är ett vegetabiliskt protein lämpligt både för veganer och vegetarianer.

Hur mycket sojaprotein ska man ta?

Det går inte att säga exakt hur mycket sojaprotein man ska få i sig per dag. Istället är det dagliga intaget av protein som är viktigare att känna till där man kan ha som grundregel att få i sig ungefär 1 gram per kilo kroppsvikt per dag. För att bygga muskler optimalt bör du öka ditt proteinintag ytterligare. Det som däremot är nämnvärt är att det finns viss forskning som pekar på att om du byter ut 25 gram animaliskt protein till sojaprotein kan du sänka värdet av ditt dåliga kolesterol.  

Finns det några bieffekter med sojaprotein?

Sojaprotein är i allmänhet ett säkert och väl tolererat tillskott (förutsatt att du inte har en sojaallergi). I vissa fall finns det dock en risk för vissa biverkningar såsom:

 • Uppblåsthet/kramper/magbesvär
 • Illamående
 • Ökade tarmrörelser
 • Allergiska reaktioner

Dessa biverkningar kan i allmänhet lätt lindras genom att övervaka ditt totala sojaproteinintag och se till att du är medveten om eventuella allergier som du kan ha. Om en nominell dos av sojaprotein orsakar konsekventa besvär med magen kan du överväga att prova ett annat sojaproteintillskott, eller möjligen en annan källa till protein om det behövs.

Vissa studier pekar på att en överkonsumtion av sojaproteiner kan öka risken för cancer.  Isoflavoner, som finns i sojaprotein, är östrogenliknande föreningar och efterliknar således effekterna av hormonet östrogen. I små mängder kan dessa isoflavoner bidra till att minska risken för bröstcancer, medan stora mängder kan bidra till olika former av andra cancer, inklusive bröstcancer. Patienter som tidigare haft och överlevt bröstcancer löper extra stor risk vid överkonsumtion, speciellt om det konsumeras under en längre tidsperiod.

Vad är sojaprotein bra för?

 • Bra för proteinsyntesen: Som tidigare nämnts är sojaprotein ett komplettprotein (d.v.s. innehåller alla 9 EAA) med ett något nominellt belopp av L-leucin som är avgörande för att bland annat reglera proteinsyntesen. Således spelar sojaprotein en stor roll för personer som vill förbättra sin muskulatur och även sin övergripande kroppsfunktion.
 • Kan minska risken för hjärtsjukdomar: Viss forskning pekar på att en nominell dos av sojaprotein (~ 25g per dag) kan spela roll för att minska risken för hjärtsjukdomar, sänka kolesterolnivåer, vilket minskar risken för cancer, sänka blodtrycket och förebygga benskörhet. Detta är sannolikt på grund av aktiviteten hos isoflavoner som tillhandahålls av soja. 
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
32 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5