Bäst i test: Bästa taurin 2023

Senast uppdaterad:

Taurin - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Core Taurine Core Taurine
Bästa pris
89 kr
Till butik
betyg 4,3 Body science Taurine Body science Taurine
Bästa pris
149 kr
Till butik
betyg 4,2 Healthwell Taurin 500 Healthwell Taurin 500
Bästa pris
139 kr
Till butik
betyg 4,1 Star Nutrition Taurine Star Nutrition Taurine
Bästa pris
139 kr
Till butik
betyg 3,9 Solgar Taurin Solgar Taurin
Bästa pris
109 kr
Till butik

Taurin är en aminosyra som finns naturligt i kroppen och som används som tillsats i många livsmedel, såsom energidrycker, sportdrycker och proteinpulver. Det sägs att taurin kan ha en rad hälsofördelar, såsom att öka fysisk prestationsförmåga, öka mental alerthet och minska trötthet. Men det finns också många olika produkter som innehåller taurin på marknaden, så det kan vara svårt att veta vilken som är den bästa. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på vad taurin är, vilka hälsofördelar det kan ge och vilka produkter som kan vara värda att överväga om du är intresserad av att ta taurin.

Totalt sett har vi utvärderat över 20 produkter med taurin och testat mer än hälften av dem. Bäst av alla är Core Taurine som är ett taurin av hög kvalitet till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa taurin

 1. Bäst i test: Core Taurine
 2. Bästa billiga: Body science Taurine
 3. Bästa taurin kapslar: Healthwell Taurin 500
 4. Bästa utan tillsatser: Star Nutrition Taurine
 5. Bästa premium: Solgar Taurin

Bäst i test: Core Taurine

4,5
Innehåll
4,7
Användning
4,3
Pris
4,5
Totalt:
4,5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Det bästa taurin är Core Taurine från Svenskt Kosttillskott. Det här är ett ekonomiskt taurinpulver som inte innehåller något annat än rent taurin och klumförebyggande medel.

En påse innehåller 200 g och kostar ca 99 kr. Med den rekommenderade doseringen på 4 g räcker det till 50 portioner och priset per portion landar på ca 2 kr.

Pulvret används enklast genom att blandas med vatten i en shaker. Det löser sig enkelt i vatten och är lättdrucket då det inte smakar särskilt mycket.

Core Taurine fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Ökad muskelpump
 • Ökad tryck i träningen
 • Skopa medföljer
Nackdelar
Egenskaper
Produkten finns att köpa här:

Bästa billiga: Body science Taurine

4,3
Innehåll
4,3
Användning
4,1
Pris
4,6
Totalt:
4,3
Till butiken
(MM Sports)

Som det bästa billiga taurinet har vi utsett Body science Taurine. Det är ett mycket prisvärt taurinpulver som är enkelt att använda och dosera i önskad mängd. Pluspoäng för att tillskottet är tillverkat i Sverige, är veganvänligt och följer HACCP.

Varje burk innehåller 400 g och kostar ca 149 kr. Med den rekommenderade doseringen på 2,5 g räcker det till 160 tillfällen och priset per portion landar på under 1 kr.

Body science Taurine fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Tillverkat i Sverige
 • Praktisk skoap för dosering medföljer
 • Veganskt
Nackdelar
 • Tillverkas i lokaler där ägg, soja och mjölk hanteras
Egenskaper
Produkten finns att köpa här:

Bästa taurin kapslar: Healthwell Taurin 500

4,2
Innehåll
4,4
Användning
4,5
Pris
3,7
Totalt:
4,2
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Det bästa taurinkapslarna är Healthwell Taurin 500. Här har man lyckats ta fram kapslar med taurin i lättupptaglig form till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

En burk innehåller 90 kapslar och kostar ca 129 kr. Med den rekommenderade doseringen på en 500 mg-kapsel per träningstillfälle landar kostnaden per dosering på drygt 1 kr.

Sjävla kapslarna är lätta att svälja och lämnar ingen tråkig bismak i munnen.

Healthwell Taurin 500 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Smidiga kapslar som är lättsvalda
 • Tillverkad enligt GMP och HACCP
 • Vegetabiliska kapslar
 • Billiga för att vara kapslar
Nackdelar
 • Taurinpulver är ändå mycket billigare i längden
Egenskaper
Produkten finns att köpa här:

Bästa utan tillsatser: Star Nutrition Taurine

4,1
Innehåll
4,5
Användning
4,0
Pris
4,0
Totalt:
4,1
Till butiken
(Gymgrossisten)

Här har vi ett taurintillskott som består av 100 % rent taurin i pulverform. Perfekt för att stimulera fokus och förbättra muskelkontakten och pump vid hård träning. 

En burk innehåller 320 g och räcker till 320 doser á 1 g. Den rekommenderade doseringen på 1 g är kanske lite liten, men det är enkelt att experimentera med vad som funkar för en själv.

Pulvret är ganska smaklöst och löser sig enkelt i vatten. 

Star Nutrition Taurine fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Taurin av högsta kvalitet
 • Stimulerar ditt fokus
 • Förbättrat muskeltryck
Nackdelar
Egenskaper
Produkten finns att köpa här:

Bästa premium: Solgar Taurin

3,9
Innehåll
4,7
Användning
3,7
Pris
3,6
Totalt:
3,9
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)

Solgar Taurin är ett kosttillskott beståendes av kapslar med 500 mg taurin i fri form för bästa möjliga upptag. 

En burk innehåller 50 kapslar och kostar ca 109 kr. Den rekommenderade doseringen är 1 kapsel per tillfälle, vilket gör att priset per användning landar på drygt 2 kr.

Kapslarna är inte särskilt stora och vi har inte haft några problem att svälja dem.

Solgar Taurin fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Naturligt taurin
 • 500mg taurin per kapsel
 • Lättsvalda kapslar
Nackdelar
 • Priset
Egenskaper
Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du taurin

Om du är intresserad av att köpa taurin för att förbättra din fysiska prestation eller mentala alerthet, finns det ett par saker du bör tänka på innan du köper.

Form

Först och främst bör du överväga vilken form av taurin du vill ha. Taurin finns vanligen som kosttillskott i pulverform eller som kapslar, men det finns också många livsmedel och drycker som innehåller taurin. Energidrycker och sportdrycker är de mest kända produkterna som innehåller taurin, men det finns också många proteinpulver och andra kosttillskott som innehåller taurin. Välj den form som passar dig bäst beroende på hur du vill ta taurinet och vilken dosering du önskar.

Dosering

Det är också viktigt att överväga vilken dosering du behöver. Doseringsrekommendationerna för taurin varierar, men vanligtvis rekommenderas en dos på 500-2 000 mg per dag. Det är viktigt att följa anvisningarna på produktet och att inte överskrida rekommenderad dos. Överdosering av taurin kan leda till biverkningar som huvudvärk, magbesvär och sömnproblem.

Kvalitet

Det är också viktigt att välja en produkt som har hög kvalitet och som är tillverkad av en pålitlig tillverkare. Kontrollera att produkten har gått igenom tester för att säkerställa att den innehåller den mängd taurin som anges på förpackningen. Det är också bra att välja en produkt som är fri från onödiga tillsatser och fyllnadsmedel.

Pris

Slutligen bör du överväga priset på taurinprodukten. Det finns många olika alternativ på marknaden, så jämför priser och läs recensioner innan du gör ditt val. Om du är osäker på vilken produkt som är den bästa för dig, kan det vara bra att rådfråga en läkare eller dietist.

Sammanfattning: Är du köper taurin bör du överväga vilken form du vill ha, vilken dosering du behöver, produktkvaliteten och priset. Genom att göra dessa överväganden kan du hitta den bästa taurinprodukten för dina behov.

vanliga frågor om Taurin

FAQ

Vad är taurin?

Taurin är en aminosyra som finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll i många olika biologiska processer. Den är involverad i regleringen av nervsystemet och hjärtat, och den kan också hjälpa till att reglera blodtrycket och minska inflammation i kroppen. Taurin finns i många livsmedel, inklusive kött, fisk, mjölkprodukter och grönsaker, men det är också tillgängligt som kosttillskott i pulverform eller som kapslar. Taurin används oftast som tillsats i energidrycker, sportdrycker och proteinpulver, men det finns också många andra produkter som innehåller taurin.

Vilka fördelar har taurin?

Taurin hittas i ett flertal olika organ och det har flera olika fördelar:

 • Skapa rätt hydraterings- och elektrolytbalans i kroppens celler.
 • Bilda gallsalter, som spelar en viktig roll i matsmältningsprocessen .
 • Reglera mineraler som till exempel kalcium inne i cellerna.
 • Hjälpa till med generella uppgifter i centrala nervsystemet och ögonen.
 • Reglera immunsystemets hälso- och antioxidantsfunktion.

Är taurin bra som prestationsförbättrare?

Forskningsresultat om taurin som prestationsförbättrare visar på följande:

 • Djurförsök har visat att musklerna kan arbeta hårdare och längre.
 • Ökar musklernas möjlighet till sammandragning och producera styrka hos djur.
 • Bortledande av restprodukter som annars leder till trötthet och muskelkramp hos människor.
 • Skydda musklerna från cellskador och oxidativ stress hos människor.
 • Öka fettförbränningen under aktivitet hos människor.
 • Hos möss minskade trötthet och muskelskador under träning.

Vid en studie på aktiva idrottsutövare som fick tillskott av taurin upplevdes ökad aktiv förmåga. Löpare och cyklister upplevde sig orka längre innan de blev trötta. I en annan studie tittade man på dess förmåga att reducera muskelskador. 

Finns det några biverkningar?

Enligt de bästa tillgängliga källorna har taurin inga kända sidoeffekter när det tas i föreskriven mängd (1). Även om det inte finns någon direkt koppling till taurin, skall det dock nämnas att det inträffat ett par dödsfall bland idrottsutövare i Europa som sammanbundits med intagande av energidrycker som innehåller taurin och koffein, vilket fått en del länder att begränsa eller helt förbjuda försäljning av taurin.

Orsaken till dödsfallen är inte helt klarlagda, de kan även ha berott på intag av mycket höga doser av koffein eller på intag av någon annan substans.  

Precis som gäller för alla aminosyrabaserade kosttillskott kan den som har njurproblem råka ut för större konsekvenser.

Taurin finns inte med på WADA:s dopinglista för 2018.

Den vanligaste doseringen är 500 - 2000 mg per dag. Gränsen för toxicitet ligger betydligt högre. Forskning har visat att doser på upp till 3000 mg per dag under en hel livstid fortfarande är säker.

Hur testar vi taurin på Fitnessfrank.se?

 • Innehåll: Vad innehåller produkten? Hur mycket taurin innehåller den? Innehåller den många tillsatser?
 • Pris: Är priset rimligt i förhållande till vad produkten innehåller?
 • Dosering: Hur mycket taurin får du i dig per portion med den rekommenderade doseringen?
 • Omdömen: Vad tycker andra kunder som använt sig av produkten om den?
Senast uppdaterad: 17 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
55 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.