Vad är veganskt kollagen - och är det effektivt?

Om du är vegan eller funderar på att bli det, kanske du undrar över veganskt kollagen. Vad är det? Är det effektivt? Låt oss ta en titt på vad veganskt kollagen är och om det är ett effektivt sätt att få fördelarna med kollagen.

Vad är veganskt kollagen?

Kollagen är ett protein som finns i djurens bindväv. Det är ansvarigt för elasticiteten och styrkan hos hud, hår och naglar. Veganskt kollagen är egentligen inte kollagen, utan en grupp ämnen som är lika i funktion och fördelar.

Vanliga ingredienser i veganskt kollagen är hyaluronsyra, c-vitamin, lutein, linfröextrakt och peptider. Även om dessa inte är verkligt kollagen, har de några av samma fördelar som kollagen. Dom kan:

  • Hjälpa till att förbättra hudens elasticitet
  • Öka hudens återfuktning
  • Förbättra hudens hy och hudton
  • Stödja hårhälsa och tillväxt

Alla dessa ingredienser kan ge några av fördelarna med äkta kollagen eftersom har liknande funktion. Men de är inte identiska med naturligt kollagen, som innehåller hundratals nyttiga proteiner.

Även om du kan få naturligt kollagen från kött, fisk och mejeriprodukter, bryts kollagenet i din kropp ner över tiden. Det är därför du behöver få kollagentillskott för att fylla på det du förlorat.

Veganskt kollagen fungerar genom att förbättra kroppen egna förmåga att producera kollagen.

Förbättrad kollagenproduktion

Du kan lägga till veganska kollagenboosters till din hudvårdsrutin eller ta dem som ett kosttillskott för att få fördelarna med naturligt kollagen. Några bra alternativ inkluderar:

  • Q10 - hjälper till att skydda och regenerera celler, särskilt hudceller
  • L-glutation - skyddar mot skador från fria radikaler
  • Hyaluronsyra - en av de mest framstående naturliga fuktkrämerna i kroppen, hyaluronsyra ger återfuktning och lindring från rynkor och elastin - ett protein som hjälper till att hålla huden fast och elastisk
  • C-Vitamin - stöder bildningen av kollagen och elastin
  • Peptider - dessa hjälper till att reparera och stärka din hudstruktur, samtidigt som de minskar rynkor och åldersfläckar
  • Fiskolja - inte specifikt en kollagenförstärkare, fiskolja innehåller omega-3-fettsyror som hjälper till att förbättra hudens hälsa och skydda mot solskador

Är veganskt kollagen effektivt?

Att få i sig tillräckligt med naturligt kollagen är viktigt för hälsan hos din hud, hår och naglar. Om du inte får i dig tillräckligt genom kosten, kanske du vill överväga att ta ett kollagentillskott. Se till att du får den bästa möjliga formen av kollagen (naturligt eller syntetiskt), och att det är effektivt för att öka kollagenet i din kropp. Detta kommer att leda till förbättrad hudelasticitet, bättre hudfärg och ton samt hårväxt. Du kan också se en ökad ledflexibilitet och reparation.

Oavsett om du äter veganskt eller inte, bör du leta efter ett kollagentillskott som inte är fullt av tillsatser, fyllmedel och andra ämnen som potentiellt kan orsaka hälsoproblem.

Veganska kollagenformler är vanligtvis säkra, testade och effektiva. Den är gjord med hyaluronsyra, lutein, linfröextrakt och peptider - ingredienser som liknar naturligt kollagen i sin funktion. Formlerna är fria från alla förbjudna ämnen, fyllmedel, gluten och spannmål.

Hur fungerar veganskt kollagen?

Veganskt kollagen verkar genom att öka din kropps naturliga kollagenproduktion.

När naturligt kollagen i din kropp bryts ner utan att ersättas, upplever du sannolikt några av symtomen på åldrande, inklusive slapp hud, förlust av fasthet och ledvärk. Ett veganskt kollagentillskott kan hjälpa till att återställa hudens elasticitet, främja läkning i leder och öka hårväxten.

När den absorberas i din kropp kan en vegansk kollagenformel fylla på det naturliga kollagenet som har brutits ner, vilket hjälper till att minska tecken på åldrande och främja frisk hud, hår och naglar.

Veganska formler är testade och har visat sig vara effektiva för att reparera skadad vävnad och bygga starkare ben och hud.

Du kan ta ett veganskt kollagentillskott med dina andra dagliga vitaminer och kosttillskott eller på fastande mage, antingen på morgonen eller innan du går och lägger dig.

Slutsats

Om du vill förbättra din hud-, hår- och ledhälsa, samt bygga starkare ben, är ett veganskt kollagentillskott ett smart val. Se till att kontrollera ingredienserna och leta efter ett märke som är fritt från förbjudna ämnen, fyllmedel, gluten och spannmål.

Jämfört med djurbaserat kollagen är de inte lika effektiva, men de har fortfarande en viss potential för att förbättra din hud och hår samt led- och benhälsa.

Det bästa sättet att hitta det bästa veganska kollagentillskottet för dig är att läsa recensioner, prata med din läkare eller konsultera en pålitlig onlineresurs, som den här!

Innehållsförteckning