Vad är E-vitamin bra för?

E-vitamin är en fettlöslig vitamin som främst finns i frön och nötter, fullkorn, oljor och feta köttprodukter. Människan kan inte tillverka det här vitaminet på egen hand. Det är alltså ett essentiellt näringsämne.

Precis som andra vitaminer har också E-vitamin en mängd funktioner i kroppen. Den funktion som är viktigast i det rent medicinska perspektivet är rollen som antioxidant. Mer ofta nämns vitamin E dock i samband med hudens och hårets hälsa.

Varför behöver man E-vitamin? En brist på E-vitamin kan leda till ett försvagat immunförsvar, känslobortfall, nervskador, problem med synen och försämrad koordination. Det är alltså klokt att se till att få i sig tillräckligt av det här vitaminet.

Snabböversikt: Det här är E-vitamin bra för

  • E-vitamin är en effektiv antioxidant och stärker immunförsvaret
  • Hudvårdsprodukter med E-vitamin stärker hudens hälsa
  • E-vitaminolja kan stärka håret
  • Det är ganska enkelt att få i sig tillräckligt med E-vitamin genom kosten
  • Vissa personer kan behöva ta tillskott med E-vitamin

Vitamin E är en viktig antioxidant

E-vitamin är en antioxidant. Det betyder att den kan motverka de fria radikaler som kroppen själv producerar och de som orsakas av faktorer som luftföroreningar och cigarettrök. Som antioxidant neutraliserar vitaminet helt enkelt den negativa effekt som de fria radikalerna kan ha på cellernas hälsa(1).

En obalans mellan mängden fria radikaler och antioxidanter kan leda till så kallad oxidativ stress med ökad risk för sjukdom och cellskador. Studier har visat att ökade mängder E-vitamin kan minska oxidativ stress hos vissa personer(2). 

Tillsammans med andra vitaminer och mineraler såsom C-vitamin och zink hjälper E-vitamin också till med att stärka immunförsvaret som helhet, detta genom en hel rad mekanismer(3).

Hudvårdsprodukter med E-vitamin ger friskare hud

Det är flera vitaminer som har gynnsamma effekter på hudens hälsa. Det som brukar nämnas mest är dock just E-vitaminet. Det här vitaminet kan nämligen stärka huden både inifrån och utifrån.

E-vitaminolja är en vanlig ingrediens i många hudvårdsprodukter. Det finns både krämer, serum och rena hudoljor som innehåller det här vitaminet. Vad är då idén med att tillsätta vitaminet? Vad gör vitamin E för huden?

E-vitamin finns naturligt i talgen på vår hud (sebum)(4). Uppgiften är att hjälpa huden att stå emot vatten och hålla den mjuk och elastisk. Hudvårdsprodukter med vitamin E tillför alltså ett ämne som är helt naturligt för kroppen, vilket givetvis är en bra sak.

I takt med att vi åldras minskar produktionen av sebum, vilket bidrar till att huden blir torrare och mindre smidig. UV-strålning och luftföroreningar kan också påverka hudens hälsa. Hudvårdsprodukter med E-vitamin kan verka mjukgörande på ett naturligt sätt för torr, åldrande och skadad hud.

Det finns även fler fördelar. Vissa har bekräftats av forskning medan det råder lite oklarheter kring andra. Här är en lista på ytterligare (potentiella) fördelar med E-vitaminolja(5).

  • Lindring vid klåda
  • Bättre sårläkning
  • Mindre risk för hudcancer
  • Lindring vid eksem
  • Starkare naglar

Överlag visar forskning, studier och analyser på att det kan vara den mjukgörande faktorn som ligger bakom många av fördelarna. Om oljan har effekt spelar det kanske ingen roll varför, men det är bra att veta att E-vitaminolja i sig inte botar underliggande problem(6).

Starkare hår med E-vitamin

Som vi har sett är E-vitamin en kraftfull antioxidant. Som sådan minskar den oxidativ stress som kan ge upphov till skador på celler. Denna mekanism är densamma i hela kroppen, även i hårbotten. Oxidativ stress i hårbotten kan göra så att hårsäckarna inte fungerar som de ska eller till och med bryts ned(7).

Det finns många hårvårdsprodukter med vitamin E tillsatt som olja. Genom att applicera oljan i hårbotten kan hudcellerna och hårsäckarna få hjälp med att fungera som de ska. Oljan kan också öka blodcirkulationen i hårbotten, vilket främjar hårtillväxt(8).

E-vitaminolja kan också vara bra för det utvuxna håret i sig. Hårvårdsprodukter med vitamin E kan ge en ökad lyster genom att ämnet lägger sig som ett extra skydd på håret.

Så här får du i dig E-vitamin

Hur mycket E-vitamin behöver jag? Hur mycket ska jag ta per dag? Det dagliga rekommenderade intaget av det här vitaminet är 8 mg för vuxna kvinnor och 10 mg för vuxna män. Gravida och ammande behöver få i sig något lite mer per dag(9).

I vilken mat och i vilka livsmedel finns E-vitamin? Var finns mest vitamin E? Det här vitaminet finns framför allt i nötter, grönsaker med nyttiga oljor, frön och vissa frukter. Fullkorn, kött och ägg är några ytterligare källor till vitaminet(10).

Som du kan se i tabellen nedan finns många livsmedel med höga innehåll av vitamin E och att nötter, frön och oljor verkligen sticker ut från mängden. Med en kost med livsmedel med nyttiga oljor är det inte svårt att få i sig tillräckligt med vitamin E.

Tabell: Mängd E-vitamin i mg per 100 gram livsmedel

Livsmedel

mg per 100 g

Solrosfrön

40,0 mg

Hasselnötter

25,8 mg

Mandlar

25,2 mg

Äggula

17,8 mg

Olivolja

17,5 mg

Pinjenötter

13,0 mg

Margarin (pålägg)

12,0 mg

Varmrökt lax

5,2 mg

Jordnötssmör

4,7 mg

Avokado

3,4 mg

Spenat

1,9 mg

Broccoli

1,6 mg

Källa: Livsmedelsdatabasen(11)

Vad händer om man får i sig mer än det dagliga rekommenderade intaget (för mycket)? Forskning visar att ett högre intag över längre tid egentligen inte ger några hälsofördelar(12).Kan det då uppstå biverkningar? Enligt den medicinska vetenskapen är 1000 mg per dag att betrakta som en övre toleransnivå(13).

Mycket högt intag av E-vitamin har visat sig öka risken för blödningar i hjärnan. Dessutom finns indikationer på att ett alltför högt intag kan påverka kroppens förmåga att läka sår(14).

Med det sagt är nivåerna som nämns här omöjliga att nå med bara kosten. Det krävs tillskott och dessutom stora mängder tillskott för att komma upp i skadliga nivåer.

Ska man äta tillskott med E-vitamin?

Det finns många tillskott med E-vitamin på marknaden. Även multivitaminer innehåller det här vitaminet. Frågan är då om det finns något nytta med att äta tillskott?

För de allra flesta räcker det rekommenderade dagliga intaget för att få alla effekter av vitamin E. Det kan dock finnas grupper som kan behöva ett större intag, och då också alltså behöva äta tillskott.

Det finns indikationer på att personer som lider av vissa ögonsjukdomar kan dra extra fördel av ett större intag av vitaminet(15). Detsamma gäller för personer som har kraftiga menssmärtor och personer som lider av diabetes(16). För behandling mot cancer och Alzheimers sjukdom är forskningsresultaten inte entydiga(17).

Om du väljer att äta tillskott med E-vitamin är det viktigt att äta tillskottet tillsammans med mat som innehåller fett, detta eftersom E-vitamin är fettlösligt. När på dagen du tar tillskottet spelar mindre roll. Flera kosttillskott innehåller även fett för att tillgodose behovet och öka upptaget. Du kan läsa mer om de bästa E-vitamintillskotten här