Vad är järntabletter bra för?

Järn är ett grundämne som är helt avgörande för människans fysiologi. Järn ingår nämligen i de röda blodkropparna och hjälper till att transportera syre och koldioxid i blodet. Järnbrist leder framför allt till trötthet.

Vad gör då järntabletter? Vem ska ta sådana och när? Järntabletter kan användas som behandling vid låga järnnivåer till följd av exempelvis blodgivning, menstruation och hård träning. Personer som väljer bort animaliska livsmedel kan också ha brist.

Genom att äta järntabletter hjälper man kroppen att stabilisera nivåerna så att kroppen kan tillverka tillräckligt med röda blodkroppar.

I den här artikeln kan du läsa mer om järnets funktion i kroppen, vad en brist på ämnet kan medföra, hur järntabletter fungerar, hur du ska ta dem och vilka biverkningar som finns.

OBS! Frågan om hur mycket järn du behöver och om du faktiskt har järnbrist kan bara en läkare besvara efter provtagning. Rekommendationen är att du rådfrågar läkare innan du börjar med tillskott.

Snabböversikt: Så här fungerar järntabletter

 • Järn är helt avgörande för transport av syre i kroppen
 • Järnbrist leder till trötthet och orkeslöshet
 • Tabletter kan användas som behandling mot järnbrist
 • Framför allt kvinnor och särskilt gravida kvinnor kan behöva tillskott
 • Järntabletter kan ge effekt efter bara någon vecka
 • C-vitamin förbättrar upptaget
 • Järntabletter kan vara tuffa mot magen men besvären är ofta övergående

Ungefär en tredjedel av världens kvinnor är anemiska, och järnbrist är den dominerande orsaken.

Läkartidningen https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2015/03/kvinnor-i-fertil-alder-behover-ofta-jarntillskott/

Det här gör järn i kroppen

Liksom andra mineraler, vitaminer och andra ämnen i kroppen har också järn flera uppgifter. Den absolut viktigaste är dock som beståndsdel i proteinet hemoglobin som finns i röda blodkroppar. Vad innebär då detta rent konkret?

En hemoglobinmolekyl består, lite förenklat, av fyra delar. I varje del finns en så kallad hemgrupp. En sådan består bland annat av en järnjon. Varje sådan jon kan binda till en syrgasmolekyl(1).

På ren svenska innebär detta att järn är helt avgörande för att de röda blodkropparna ska kunna transportera syre i kroppen. Ju mer järn (hemoglobin), desto bättre transport. Ju mindre, desto sämre transport med trötthet och orkeslöshet som följd.

Järnbrist - orsaker och effekter

Det kan finnas flera orsaker till järnbrist. Den mest tydliga är brist på grund av att man förlorar blod via sjukdom eller menstruation. Andra orsaker kan vara att upptaget i magen störs på något sätt eller att kosten är mindre järnrik.

När det gäller särskilda grupper kan nämnas att kvinnor (särskilt gravida kvinnor) och barn är överrepresenterade bland dem som har bristsymtom(2).

Effekten av järnbrist blir blodbrist och symtomen har alla att göra med att kroppens vävnader inte får tillräckligt med syre. Här är några vanliga symtom(3):

 • Svaghet
 • Extrem trötthet
 • Ont i bröstet
 • Snabb hjärtklappning
 • Svårigheter att andas
 • Blek hy
 • Kalla händer och fötter
 • Inflammationer i munnen
 • Dålig aptit

Under graviditet är det särskilt viktigt med tillräckliga järnnivåer. Om mamman har järnbrist finns risken för komplikationer med fostrets utveckling, bland annat när det gäller mognaden av hjärnan. För tidig födsel är en annan risk att nämna(4).

När ska man börja ta järntabletter? För att minska risken för komplikationer under graviditeten rekommenderar WHO tillskott från dagen för befruktningen(5).

Järntabletter som kosttillskott

Rekommendationerna från den medicinska vetenskapen handlar allt som oftast om att äta en varierad kost(6). Var finns järn i kosten? Det finns till exempel i kött, ägg, fisk, fullkorn, spenat, frön och nötter.

Gravida kvinnor, kvinnor med riklig menstruation, barn som växer snabbt, vegetarianer/veganer, individer som tränar mycket och äldre kan dock behöva tillskott med järntabletter. Tillskott kan också användas efter blodgivning.

Hur lång tid tar det innan man får effekt? Hur snabbt blir man piggare av järntabletter? När kan man märka skillnad? Det finns indikationer på att järntabletter kan börja ge viss effekt efter bara en vecka och full effekt efter omkring en månad(7). Att effekterna inte kommer omedelbart beror på att omsättningen av röda blodkroppar inte sker omedelbart.

Hur länge ska man fortsätta? Efter cirka två månader brukar blodvärdet ha stabiliserats på det normala. För att bygga upp lagren av järn i benmärgen (där de röda blodkropparna bildas) kan det vara en idé att fortsätta behandlingen ytterligare ett antal månader(8).

Vi har gått igenom de bästa järntabletterna här.

Så här ska du ta järntabletter

Grundregeln för intag av järntabletter är att de ska tas på fastande mage. För att underlätta upptag ska man också dricka ett stort glas vatten.

Vad betyder då fastande mage egentligen? Det handlar om att du ska ta tabletterna minst en timme före alternativt minst två timmar efter en måltid(9).Ett smart alternativ är att ta tabletten direkt på morgonen innan frukost.

Liksom för andra vitaminer och mineraler finns också för järn ämnen som man gärna ska respektive inte ska kombinera. Vad ska man inte äta tillsammans med järn?                    

Ämnen som kan kombineras med järn är:

D-vitamin(10)

C-vitamin(11)

Exempel på tillskott som inte bör tas samtidigt med järn är:

Zink(12)

Kalcium(13)

Koffein(14)

Järntabletter kan vara tuffa mot magen

Järn absorberas bäst på fastande mage. Samtidigt är järntabletter inte särskilt snälla mot magen(15). Detta kan ge upphov till en hel del magbesvär. Diarré eller hård mage, illamående och kramper är vanliga besvär. Om besvären blir mycket påfrestande kan du prova att ta tabletterna med lite mat.

För att minska på eventuella obehag kan det vara klokt att köpa tabletter i form av järnfumarat eller järnsulfat. Dessa tas lättare upp av kroppen än alternativ som exempelvis järnoxid och kan därför minska besvär(16). Brustabletter med järn kan vara ett annat alternativ att testa.

Många som tar järntillskott upplever också förändringar i avföringen. En vanlig fråga är varför avföringen blir svart när man äter järntabletter och om det är farligt.

Färgen, som ibland också kan vara mörkgrön eller mörkgrå, brukar anses vara ett säkert tecken på att tillskottet absorberas som det ska. Om avföringen är normal finns skäl att anta att kroppen inte tar upp tillskottet(17).

För många är besvären övergående. De försvinner helt enkelt successivt i takt med att kroppen anpassar sig till tillskottet. Om besvären inte går över är det en god idé att vända sig till läkare(18).

Vad händer om du överdoserar järntabletter? Det rekommenderade dagliga intaget av järn för vuxna är 9 mg. Kvinnor i fertil ålder bör dock få i sig betydligt mer, nämligen 15 mg och gravida ännu mer(19).Barn ska överlag få i sig mer än vuxna i förhållande till kroppsvikt(20).

Tabell: Rekommenderat dagligt intag av järn

Grupp

RDI

Barn under 6 år

8 milligram

Barn 6-9 år

9 milligram

Barn 10-13 år

11 milligram

Pojkar 14-17 år

11 milligram

Flickor 14-17 år

15 milligram

Kvinnor i fertil ålder

15 milligram

Övriga vuxna

9 milligram

Källa: Livsmedelsverket (21)

Ett intag som överskrider de rekommenderade med ganska stora doser kan vara giftigt. Tillskott med 20 mg per kilo kroppsvikt räknas som toxiskt och kan ge mycket allvarliga biverkningar. De kosttillskott som finns på marknaden innehåller i snitt mellan 15-20 mg vilket är långt under den toxiska nivån.