Vad är Jodtabletter bra för?

Jod är ett grundämne med många användningsområden. Det är antiseptiskt och därför perfekt i sårtvätt och det används vid tillverkningen av halogenlampor. Dessutom har jod ett antal roller att spela i människokroppen.

Jodtabletter är bra framför allt för två saker i kroppen, nämligen reglering av ämnesomsättningen och skydd mot radioaktiv strålning. Det handlar alltså om två mycket olika funktioner! I den här artikeln ska vi gå igenom båda och se vilka funktioner som det här grundämnet kan erbjuda.

OBS! För mer information om samt frågor och svar om kärnkraftsolyckor och jod rekommenderar vi ett besök på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats(1).   

Snabböversikt: Så här fungerar jodtabletter

 • Jod behövs för ämnesomsättningen i hela kroppen
 • För lite jod kan orsaka en lång rad hälsoproblem med särskild risk för gravida
 • I Sverige är det mycket ovanligt med jodbrist eftersom ämnet tillsätts i bordssalt
 • Jodtabletter skyddar mot radioaktiv strålning vid kärnkraftsolycka

Jod och ämnesomsättningen

Sköldkörteln är en större körtel som sitter vid luftstrupen och till viss del omsluter den. Den är inte den mest uppmärksammade delen av kroppen, men den har verkligen viktiga roller att spela.

Sköldkörteln ansvarar för att tillverka tre hormoner, nämligen kalcitonin samt de två hormoner som brukar förkortas T3 och T4. Kalcitonin påverkar bland annat kalciumnivåerna i blodet(2).

Hormonerna T3 och T4 reglerar ämnesomsättningen. Lite förenklat kan man säga att om ämnesomsättningen är för låg skickar sköldkörteln ut mer T3 och T4 i blodet. Om ämnesomsättningen i stället är för hög sker raka motsatsen(3). Obalanser i hormonerna kan leda till effekter i hela kroppen.

Vad händer om man får för lite jod? Vad har jod med ämnesomsättningen att göra? Jod behövs för att sköldkörteln ska kunna tillverka sina hormoner. Vid jodbrist kan körteln helt enkelt inte tillverka tillräckligt med T3 och T4 för att ämnesomsättningen ska kunna styras effektivt. Jodbrist leder också till förstoring av sköldkörteln.

Brist på jod kan ge följande symtom(4):

 • Svårigheter med att andas och att svälja
 • Lätt för att frysa/kalla händer och fötter
 • Mindre ork och muskelsvaghet
 • Svårigheter med koncentrationen
 • Viktuppgång
 • Förstoppning
 • Torr hud
 • Torrt hår

När det gäller graviditet spelar ämnesomsättningen ännu större roll och jodbrist kan leda till allvarliga komplikationer. Exempel är missfall, dödfödsel, intellektuella funktionshinder och missbildningar(5).

Så här mycket jod behöver du

I Sverige tillsätts sedan 1930-talet jod i vanligt hushållssalt. Sedan 1960-talet är halten 50 mikrogram jod per gram. Hur mycket är det?

Livsmedelsverket och andra myndigheter världen över har tagit fram rekommenderade dagliga intag (RDI) för jod. För ungdomar och vuxna är RDI 150 mikrogram per dag. Gravida och ammande behöver något mer än så. Se tabellen nedan för exakta siffror.

Tabell: Rekommenderat dagligt intag av jod

Grupp

RDI

Barn 6-11 månader

50 mikrogram

Barn 12-23 månader

70 mikrogram

Barn 2-5 år

90 mikrogram

Barn 6-9 år

120 mikrogram

Vuxna, tonåringar och barn över 10 år

150 mikrogram

Gravida

175 mikrogram

Ammande

200 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket(6)

Du ska inte ha några problem med att få i dig minst det rekommenderade dagliga intaget om du använder jodförstärkt salt i mat och matlagning.

Om du dessutom äter mat från havet (jod finns naturligt i havet), ägg, mjölkprodukter och andra animaliska livsmedel kommer du förmodligen enkelt upp i minst RDI-nivåer(7).

Om du framför allt äter färdigmat finns dock en viss risk att du får i dig lite för lite jod(8). Även om maten kanske är salt behöver det inte betyda att den innehåller jod.

Om man äter för mycket jod, finns det några biverkningar? Biverkningar av för mycket jod inkluderar halsbränna, feber, illamående, låg puls och diarré. För att dessa biverkningar ska uppkomma krävs doser som överskrider RDI med många hundra procent(9). Livsmedelsverket anger att övre säker gräns för toleransnivå är 600 mikrogram per dag(10). 

Jodtabletter och radioaktiv strålning

Frågan om hur man kan skydda sig mot radioaktiv strålning har varit aktuell sedan Tjernobylkatastrofen 1986. Den blev extra aktuell i samband med Rysslands invasion av Ukraina 2022 och rädslan för en kärnkraftsolycka av något slag.

Vad har då jod med kärnkraft att göra? Vid en kärnkraftsolycka finns en risk att radioaktivt jod sprids i luften(11). Denna instabila form av jod kan sedan komma in i kroppen först genom luftvägar och sedan indirekt via mat och dryck.

När ämnet kommer in i kroppen kommer det att tas upp i sköldkörteln. På sikt kan det leda till allvarliga komplikationer inklusive sjukdomar som cancer i sköldkörteln.

Hur fungerar jodtabletter? Om man tar jodtabletter med stabilt jod i samband med att strålning från en kärnkraftsolycka sprids, kan man mätta sköldkörteln med jod. På så vis ser man till att den radioaktiva varianten helt enkelt inte får plats. Det radioaktiva ämnet kommer då att utsöndras via urinen(12).

OBS! Jodtabletter hjälper bara till med skydd mot just radioaktivt jod, inte några andra radioaktiva ämnen(13).

Jodtabletter är ett läkemedel som bara ska tas vid kärnkraftsolyckor, på uppmaning av Länsstyrelsen.

Strålsäkerhetsmyndigheten https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/om-stralning/fragor-och-svar-kopplat-till-ukraina/

När ska man ta jodtabletter?

I händelse av en kärnkraftsolycka är det viktigt att ta jodtabletter i rätt tid. Riktlinjerna är att intag bör ske precis i samband med exponering. Det idealiska är att börja med jodtabletter en timme före exponering. Det är ingen idé att så att säga förbereda sig för en eventuell exponering(14).

Borde man köpa jodtabletter? Svaret från svenska Strålsäkerhetsmyndigheten är nej(15). Grundregeln är också att intag endast ska ske efter larm från länsstyrelsen eller Strålsäkerhetsmyndigheten.

Den norska motsvarigheten DSA säger å andra sidan att det inte finns något som bör hindra köp av jodtabletter, men att de endast ska tas efter myndigheternas rekommendation(16). Vi har gått igenom och listat de bästa jodtabletterna.

Var får man tag på jodtabletter? Vilka jodtabletter finns det? Tabletter med stabilt jod i händelse av radioaktiv strålning finns att köpa på apotek. De innehåller normalt 65 milligram jod och de kan delas på hälften och i fyra delar. Rekommendationen är att en vuxen ska ta två tabletter, det vill säga 130 mg(17).