Vad är PWO?

PWO är ett kosttillskott som tas i samband med fysisk aktivitet då sammansättningen av aktiva ingredienser i PWOn verkar tillsammans för att främja kroppens prestationsförmåga. Vanliga ingredienser är koffein, beta-alanin, kreatin, L-arginin, BCAA och B-vitaminer.

Det finns en mängd olika varianter av pre-workouts på marknaden som innehåller olika sammansättningar eller doseringar av ingredienser. Därför är det viktigt att ha koll på vilka egenskaper man eftersöker med en PWO.

Sammanfattning

 • Pre-workout innehåller en sammansättning av ingredienser som ökar prestationsförmågan.
 • Det finns en mängd varianter på marknaden och köp bör baseras på individuella preferenser.
 • Grundegenskaperna i en PWO är främjande av fokus, uthållighet och ökad “pump”.
 • PWO innehåller vanligtvis koffein, kreatin, beta-alanin, L-arginin, BCAA samt B-vitaminer.
 • PWO intas vanligtvis 30 minuter innan fysisk aktivitet och rekommenderas att blandas ut i vatten vid intag.

Pre-workout, ett kosttillskott

Pre-workout, sammanfattat PWO, är ett samlingsnamn för produkter inom kosttillskott och hälsokost som innehåller en blandning av aktiva ingredienser som tillsammans verkar för att främja kroppens prestationsförmåga under fysisk aktivitet. Även om PWO är ett relativt nytt komplement på sportnutritionsmarknaden, i förhållande till andra kosttillskott, så har produkten snabbt växt till en av de mest populära inom kategorin.

Detta kan bero på den omedelbara effekten av ingredienserna vilket gör att individen kan träna mer uthålligt och med bättre fokus vilket ger bättre prestationer. En fördel med produkten är att oavsett vilken typ av träning man eftersträvar, så finns det olika varianter som lämpas bättre utefter varje persons egna preferenser. Dessa varianter kan exempelvis innehålla olika sammansättningar av ingredienser alternativt högre eller lägre doseringar av specifika ingredienser som främjar olika saker.

Välj en produkt som passar just dig

Det är viktigt att kunna navigera sig på marknaden för att hitta en produkt som passar just dig och din träning bäst. För att ge sig själv de bästa förutsättningarna för detta är det viktigt att vara påläst, veta sina preferenser och vilka egenskaper hos PWOn som man eftersträvar. Grundegenskaperna hos en pre-workout brukar framställas som:

 • Framkalla fokus
 • Förbättra uthålligheten
 • Främja “pump”

För att välja rätt PWO måste varje person komma underfund med vilken av dessa grundegenskaper man främst eftersöker. Är man ofta trött, har svårt att koncentrera sig och känner sig hängig är en PWO som stimulerar kroppens fokus något att rekommendera.

Är man en person som tränar länge under låg intensitet eller exempelvis en långdistanslöpare, så är en uthållighetsorienterad PWO mer passande. Eller om en person ägnar sig åt högintensiv styrketräning med tung belastning så är en mer “pump”-orienterad produkt mer lämpad.

De flesta alternativen på marknaden består av en relativt balanserad sammansättning av ingredienser, som främjar de olika egenskaperna hos PWOn, för en så komplett produkt som möjligt. Därför är det viktigt att ha koll på dosering och innehåll vid köp av produkter för att hitta den produkten som är bäst lämpad för just dig.

Vill du göra det lätt för dig har vi samlat de bästa PWO i vår artikel här där vi även går på djupet med vad som är viktigt att tänka på vid köp av PWO.

Hur fungerar PWO?

Alla aktiva ingredienser i en PWO har specifika biologiska verkningsmekanismer i kroppen. Det finns stor komplexitet i kartläggandet för exakt hur dessa ingredienser verkar samt hur detta framställs på ett begripligt och konkret sätt. I denna artikeln lyfts ingrediensernas påverkan fram på ett kortfattat och koncist sätt. Vill ni veta mer ingående hur några av dessa ingredienser verkar finns det att läsa om i vår artikel om det är bra att ta PWO.

 • Beta-alanin - Ökar mängden av karnosin i muskulaturen vilket fungerar som en pH buffert och motverkar effekten av mjölksyra.
 • L-arginin - Stimulerar bildandet av kväveoxider i blodet, vilket i sin tur ökar blodflödet till aktiva muskler. Sensationen brukar refereras till som “pump”.
 • Koffein - En energigivande ingrediens som stimulerar det centrala nervsystemet och ger en uppiggande känsla och förbättrar koncentrationsförmågan. Hämmar även påtagligheten av smärta då den blockerar specifika receptorer.
 • Kreatin - Ökar och binder mängden kreatinfosfat i muskulaturen vilket fungerar som en direkt energikälla vid fysisk aktivitet.
 • BCAA - Främjar proteinsyntesen i uppbyggnadsfasen av muskulaturen.
 • B-vitaminer - B1, B2, B5 och B6 spelar vitala roller i energiproduktion medans vitamin B12 främjar blodproduktion. Vitamin B3 verkar intracellulärt och hjälper till att reparera DNA.

Hur intas PWO?

Det tar vanligtvis mellan 30-45 minuter för de aktiva ingredienserna i pre-workouten att absorberas av kroppen. Det är därför rekommenderat att inta PWO runt denna tiden före tilltänkt fysiskt aktivitet för maximal effekt. Ingrediensernas varaktighet varierar, men effekterna brukar hålla i sig i 1 - 2 timmar vilket bör täcka majoriteten av träningspasset. Vissa föredrar en försenad maximal effekt, d.v.s en peak i upptaget av ingredienserna när kroppen är som tröttast.

Då rekommenderas intaget att tas i förhållande till slutet av passet. Mer om varaktigheten av PWO och hur långt innan träningen man ska inta det finns i vår artikel här. Majoriteten av produkterna har standardiserade mått i form av skopor som medföljer och rekommendationen är att blanda ut den standardiserade dosen i vatten.

Hur mycket PWO man ska ta varierar alltså från produkt till produkt och vi rekommenderar alltid att följa tillverkarens instruktioner för dosering.

Slutsats

PWO är ett kosttillskott som tas i samband med fysisk aktivitet då sammansättningen av aktiva ingredienser i PWOn verkar tillsammans för att främja kroppens prestationsförmåga. Det är viktigt att tänka på att många pre-workout skiljer sig åt gällande sammansättning och dosering av ingredienser. Därför är det viktigt att veta vilka egenskaper man främst eftersöker med en PWO. Intag sker vanligtvis 30 minuter innan fysisk aktivitet då maximal effekt av ingredienserna kickar in.

Referenslista