Vad är skillnaden mellan bovint och marint kollagen?

Om du funderar på att ta ett kollagentillskott kanske du undrar vad skillnaden är mellan marint och bovint kollagen. Båda typerna av kollagen är fördelaktiga för att stödja frisk hud, hår och naglar, men det finns några viktiga skillnader att tänka på. Marint kollagen kommer från fisk, medan bovint kollagen kommer från kor. Marint kollagen absorberas vanligtvis lättare av kroppen, men bovint kollagen är mer koncentrerat. Marint kollagen är också lite mer benäget att orsaka allergiska reaktioner.

Marint kollagen

Vad är marint kollagen?

Marint kollagen är en typ av kollagen som kommer från marina djur, såsom fiskar och skaldjur. Det är en populär ingrediens i många kosmetika och hudvårdsprodukter på grund av dess påstådda anti-aging egenskaper. Marint kollagen tros absorberas lättare av kroppen än andra typer av kollagen, vilket gör det till ett populärt val för dem som vill förbättra hälsan och utseendet på sin hud.

Fördelar med marint kollagen

Många av fördelarna med marint kollagen liknar fördelarna med kollagen överlag. Marint kollagen är:

  • All-Natural - marint kollagen är en naturlig form av protein, vilket är anledningen till att det absorberas lätt och effektivt för att stödja hälsan hos ditt hår, hud och naglar.
  • Pålitligt - marint kollagen har visat sig vara fritt från tillsatser, fyllmedel och kemikalier vilket gör det säkert för regelbunden användning.
  • Effektivt - marint kollagen är mycket koncentrerat, så det behövs mindre för att se resultat. Detta gör det kostnadseffektivt.

Bovint kollagen

Vad är bovint kollagen?

Bovint kollagen är en typ av kollagen som kommer från kor. I likhet med marint kollagen är bovint kollagen ett protein som kan gynna din hud, hår och naglar. Det används ibland i sporttillskott på grund av dess styrkebyggande egenskaper. Bovint kollagen är mindre benäget att orsaka allergiska reaktioner jämfört med andra typer av kollagen, såsom fiskkollagen. Även om det är sällsynt kan vissa individer uppleva reaktioner på bovint kollagen baserat på personliga allergier.

Fördelar med bovint kollagen

I likhet med marint kollagen är bovint kollagen mycket effektivt för att stödja hälsan hos ditt hår, hud och naglar. Det är:

  • All-Natural - bovint kollagen är en naturlig form av protein som lätt tas upp av kroppen.
  • Pålitligt - bovint kollagen är verifierat att vara fritt från tillsatser, fyllmedel och kemikalier vilket gör det säkert för regelbunden användning.
  • Effektivt - bovint kollagen är koncentrerat, så det behövs mindre för att se resultat. Detta gör det kostnadseffektivt.

Är marint eller bovint kollagen bättre för ledhälsa?

Det finns några viktiga faktorer att ta hänsyn till när man avgör om marint eller bovint kollagen är bättre för ledhälsan. Först är det viktigt att förstå skillnaderna mellan dessa två typer av kollagen. Marint kollagen kommer från fisk, medan bovint kollagen kommer från kor. Båda typerna av kollagen är sammansatta av aminosyror, men den specifika aminosyrasammansättningen kan variera beroende på källan. Bovint kollagen har i allmänhet en högre koncentration av glycin och prolin, medan marint kollagen vanligtvis har en högre koncentration av hydroxiprolin.

Så, vad betyder detta för ledhälsan? Glycin och prolin är båda kända för att vara till hjälp för att minska inflammation, medan hydroxiprolin är nödvändigt för produktionen av hyaluronsyra, en nyckelkomponent i ledvätska. Även om båda typerna av kollagen sannolikt är effektiva för ledhälsa, tyder viss forskning på att marint kollagen kan vara bättre lämpat för att bekämpa artros på grund av dess högre koncentration av hydroxiprolin.

Är marint eller bovint kollagen bättre för huden?

Det finns inget definitivt svar på denna fråga eftersom både marint och bovint kollagen har olika fördelar för huden. Marint kollagen är vanligtvis rikare på omega-3-fettsyror, vilket kan hjälpa till att ge näring och återfukta huden. Bovint kollagen, å andra sidan, är vanligtvis högre i prolin och glycin, som är aminosyror som är nödvändiga för kollagenproduktionen. Så vilken som är bättre för huden beror verkligen på individens specifika behov.

Slutsats

Som du kan se är både marint och bovint kollagen fördelaktigt för olika hälsoområden. Du kommer inte att gå fel med någon (eller båda!) i din kost. Och kom ihåg att det också finns fördelar med att kombinera olika typer av kollagen. Så blanda gärna ihop det och lägg till flera typer till din kost!

Marint kollagen är också mer fördelaktigt för vår miljö än bovint kollagen! Kom ihåg att marint kollagen är hållbart framställt och ansvarsfullt odlat, medan bovint kollagen vanligtvis erhålls genom slakt av kor. Så du kan må bra av att stödja ekologisk hållbarhet och djurvälfärd genom att välja marint kollagen framför nötkreatur!

Om du funderar på att köpa kollagen har vi testat och hittat de bästa kollagen i vår artikel här.