Vad är vitamin K2 bra för?

Vitamin K2 är ett av de mindre kända vitaminerna. Det är många som aldrig ens har hört talas om det. Liksom alla andra vitaminer har dock även det här vitaminet en mängd avgörande roller att spela i kroppens fysiologi.

Vitamin K2 har i huvudsak tre stora roller att spela. Den första är att hjälpa kroppen att stärka skelettet genom effektiv inlagring av kalcium. Den andra rollen är att motverka åderförkalkning och därigenom förbättra hjärtats hälsa. Dessutom hjälper K2-vitamin till vid blodkoagulering. Det är inga små roller det här något anonyma vitaminet kan spela!

I den här artikeln får du alla fakta om K2-vitaminets egenskaper och effekter. Texten inklusive alla fakta och påståenden är baserad på forskning och vetenskapliga studier. Du kan klicka dig vidare via länkarna för att läsa mer.

Snabböversikt: Det här är vitamin K2 bra för

  • Vitamin K2 hjälper till att förhindra åderförkalkning
  • Vitaminet hjälper till vid blodkoagulering
  • Ett högre intag av K2-vitamin kan ge starkare skelett
  • En kombination med kalcium och D-vitamin ger ännu större effekt på benhälsan
  • Det kan vara svårt att få sig tillräckligt med vitaminet genom kosten
  • Tillskott med vitamin K2 är säkra att använda för i princip alla

Stärker skelettet och motverkar åderförkalkning

Bokstaven K i vitaminets namn står för ”koagulering” och det handlar då om koagulering av blodet. Från början kallades ämnet också koagulationsvitaminet.

Det gäller dock att göra skillnad mellan vitaminerna K1 och K2. Det är också bra att känna till att vitamin K2 finns i många subtyper som var och en har egna roller att spela(1) .MK-4 och MK-7 är de som har flest funktioner och de brukar anges i lite fetare stil på kosttillskotten.

K-vitamin brukar generellt sägas hjälpa till vid blodkoagulering (vid sår och skador) och inlagring av kalcium i skelettet. Dessutom motverkar K-vitamin inlagring av kalk i blodkärl(2). Inlagring av kalk gör blodkärlen både trängre och stelare, vilket gör det svårare för blodet att passera. Effekterna av allt det här blir en bättre hjärt- och benhälsa.

Det är framför allt vitamin K2 som verkar stå för effekterna på hjärtat och skelettet. I en studie med närmare 5000 personer över nästan tio år visade det sig att de personer som hade det högsta intaget av K2-vitamin hade väsentligt lägre risk att drabbas av hjärtsjukdom och åderförkalkning(3).

Dessa resultat har bekräftats i en annan studie. Mer än 16 000 kvinnor undersöktes över fyra års tid. Här visade det sig att ju mer vitamin K2 kvinnorna fick i sig via kosten, desto lägre var risken för hjärtsjukdom(4).

När det gäller skelettet visar studie på studie att personer som har ett högt intag av vitamin K2, eller ökar det, får starkare ben. Sedan 1995 är det här vitaminet en del av den allmänna behandlingen mot benskörhet i Japan(5).

Utifrån ovan är det ganska uppenbart vilka problemen kan bli vid brist på vitamin K2. Bristsymtom inkluderar större risk för blödningar, svagare skelett, benskörhet, åderförkalkning och svagare hjärthälsa(6).

Var finns vitamin K2?

I vilken mat finns vitamin K2? Vilka livsmedel ska man välja? Här är det först viktigt att göra skillnad på K1 och K2. Dessa båda ämnen delar bokstav men deras strukturer gör att de finns i helt olika livsmedel.

Vitamin K1 återfinns i vegetabilier, framför allt gröna bladgrönsaker. K2 finns istället i animalier och i vissa fermenterade livsmedel. Sistnämnda beror på att vitaminet bildas av bakterier(7).

Exempel på animalisk mat med vitamin K2 är äggula, mejeriprodukter med mycket hög fetthalt och inälvsmat. För vegetarianer och veganer finns alternativ som miso och surkål.

Lite generellt kan man säga att det inte är något av dessa livsmedel som äts i några större mängder, vilket gör att intaget av K2 kan bli begränsat. Kroppen kan själv tillverka vitamin K2 av K1, men den mängden är inte tillräcklig för kroppens behov(8).

Hur mycket vitamin K2 ska man ta per dag?

De generella rekommendationerna för vitamin K är 1 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. En man som väger 80 kilo behöver då 80 mikrogram per dag. Dessa siffror betraktas dock av många som något låga. Andra siffror som florerar är 100-300 mikrogram per dag av vitamin K2(9).

Överlag kan det finnas skäl att addera ett tillskott med vitamin K2 till kosten. I kosttillskott med särskilt fokus på endast det här vitaminet är innehållet vanligtvis 200 mikrogram. I multivitaminer är nivån normalt 75-100 mikrogram av vitamin K (båda varianterna).

Kan man få för mycket av vitamin K2? Det finns ingen etablerad nivå för maximalt intag per dag, detta av den enkla anledningen att vetenskapen ser mycket små risker med höga intag(10). Biverkningar är mycket sällsynta.

Det finns egentligen bara ett större undantag och det är vid medicinering med blodförtunnande. Anledningen till varningen är att K-vitamin hjälper blodet att levra sig och det är raka motsatsen till vad man vill uppnå med blodförtunnande läkemedel.

Känner du att du behöver extra K2-vitamin har vi här listat de bästa vitamin-k2-tillskotten.

Kombinera D-vitamin med vitamin K2

Det är flera vitaminer och andra ämnen som samverkar om att förstärka skelettet. Förutom vitamin K2 är D-vitamin och självklart också kalcium starkt bidragande.

I en metastudie från 2017 framgår att kombinationen av D-vitamin, K2-vitamin och kalcium i hög grad minskar risken för benbrott(11).

Det finns ett antal kosttillskott som innehåller en kombination av D-vitamin, vitamin K2 och ibland också kalcium. Bra att komma ihåg är att alla tre ämnen samverkar. En brist på något av ämnena gör alltså att processen inte fungerar som den ska(12).