Vad händer om man slutar ta kollagentillskott?

Kollagen är det mest förekommande proteinet i människokroppen och utgör cirka 30 % av det totala proteininnehållet. Det finns i vår hud, hår, naglar, ben och senor och är ansvarig för deras styrka och elasticitet. När vi åldras producerar våra kroppar mindre kollagen, vilket kan leda till rynkor, slapp hud och ledvärk. Många människor vänder sig till kollagentillskott i ett försök att bekämpa tecken på åldrande. Men vad händer om du slutar ta dem?

Fördelarna med kollagentillskott

Som nämnts är kollagen ett protein som hjälper till att ge struktur och styrka till olika vävnader och organ i kroppen. Ett bra exempel på rollen kollagen spelar är din hud. Dess starka, fibrösa struktur ger den förmågan att sträcka sig utan att gå sönder eller rivas. Kollagen är också det som ger din hud elasticitet och håller den återfuktad. När du blir äldre tappar din hud sin elasticitet och dess fukthalt stiger.

Kollagen finns också i leder och senor, och spelar en roll för ledrörlighet och flexibilitet. De som ägnar sig åt regelbunden fysisk aktivitet som träning vet vikten av friska leder. Kollagentillskott har visat sig förbättra ledhälsa genom att öka kollagenproduktionen och på så sätt förbättra rörligheten och lindra ledvärk.

Vad händer om du slutar ta dina kollagentillskott?

Du skulle inte märka några omedelbara effekter om du slutade ta kollagentillskott. Det beror på att din kropp redan producerar sitt eget naturliga kollagen, och att stoppa tillskott skulle därför inte påverka din kropps produktionsnivåer. Med detta sagt, om du hade tagit kosttillskotten för att öka din naturliga kollagenproduktion, är det möjligt att din kropp skulle sluta producera den mängden, vilket leder till en potentiell minskning av kollagen över tiden.

Med största sannolikhet skulle dina kollagennivåer minska till nivåerna innan du började ta kosttillskotten. Detta skulle innebära att du skulle börja uppleva samma problem som du hade innan du tog kosttillskotten. När det gäller ledvärk och rörlighet, skulle detta till stor del bero på hur mycket dina nivåer av kollagen hade ökat under tillskott.

Hur lång tid tar det innan jag tappar effekterna av kollagen?

Om du hade tagit kollagentillskott för att öka din kropps naturliga kollagenproduktion, skulle det ta din kropp en viss tid att sluta producera den extra mängden. Denna tidsram skulle variera från person till person.

Vad gäller effekten av kollagen skulle det förmodligen ta ungefär samma tid som den tid det tog för dig att märka effekten av kosttillskotten. Detta brukar vara runt 4-12 veckor. När det gäller ledvärk och rörlighet, skulle detta också bero på din initiala nivå av dessa tillstånd. Ju bättre dina kollagennivåer var innan du tog kosttillskotten, desto längre tid skulle det ta för din kropp att sjunka tillbaka till dessa nivåer där de var tidigare.

Slutsats

Om du slutar ta kollagentillskott kan du uppleva en minskning av elasticiteten i din hud, samt en minskning av produktionen av kollagen.

Dessutom kan du märka en minskning av styrkan och tjockleken på ditt hår och naglar.

Om du hade ledvärk eller rörlighetsproblem innan du tog kosttillskotten, kan din kropp gradvis återfå den nivån när dina kollagennivåer minskar. Det är dock möjligt att du aldrig helt återfår dessa nivåer.