Varför smakar proteinpulver dåligt?

Om du som jag har provat din beskärda del av proteinpulver, vet du att inte alla smakar så bra. Faktum är att många av dem smakar rent äckligt. Inte nog med det, det är inte ovanligt att få ont i magen och andra matsmältningsproblem.

Detta är ett problem som inte har gått obemärkt förbi av branschen som helhet, och företag kommer ständigt ut med produkter av högre kvalitet.

Ett proteinpulver kan smaka illa bara för att du inte gillar ingredienserna. Men det finns några ytterligare skäl som du bör vara medveten om.

Snabb sammanfattning

  • Konstgjorda sötningsmedel och ingredienser kan få proteinpulver att smaka illa.
  • Textur, otillräcklig blandning och blandning av fel ingredienser påverkar smaken av en proteinshake.
  • Få dina proteinshakes att smaka bättre genom att tillsätta smakrika ingredienser, följa bruksanvisningen och blanda väl.

Varför ett proteinpulver kan smaka dåligt

Många klagar på smaken av proteinpulver, och eftersom alla gillar olika saker är det inte lätt att hitta något som nästan alla gillar. Därför har leverantörer skapat massor av olika smaker.

Det kan också vara så att du inte gillar ingredienserna eller att konsistensen eller konsistensen känns konstig.

Här är en djupgående titt på de olika faktorerna som påverkar smaken på dina proteinshakes.

Artificiella sötningsmedel

Många proteinpulver använder konstgjorda sötningsmedel för att minska mängden kalorier och kolhydrater. Även om dessa är mycket säkrare än de brukade vara, är det fortfarande värt att överväga om ditt proteinpulver använder konstgjorda sötningsmedel.

En produkt kan innehålla bara ett eller mycket sötningsmedel. För mycket av dessa kan ge ditt pulver en slags metallisk smak.

Konstgjorda sötningsmedel kan vara obehagliga och ohälsosamma. Om du inte gillar eftersmaken eller konsistensen som konstgjorda sötningsmedel lämnar efter sig, kanske du vill överväga ett proteinpulver som inte använder dem.

Här är de vanligaste konstgjorda sötningsmedel som finns i proteintillskott:

  • Sukralos
  • Acesulfamkalium
  • Aspartam
  • Sackarin

Förutom att ha en mycket speciell smak kan konstgjorda sötningsmedel orsaka hälsoproblem. Aspartam kan till exempel orsaka huvudvärk, yrsel, kramper och blodsockerfluktuationer, bland annat.

Med det i åtanke kan ett byte till ett proteinpulver som inte använder konstgjorda sötningsmedel förbättra din hälsa och smaken på dina kosttillskott.

Till exempel görs de godisliknande (icke-choklad) smakerna vanligtvis med naturliga smaker. Men för att få den specifika smaken de vill ha kan ett företag använda flera olika naturliga smaker för att få den smaken. Det betyder att du kommer att få en blandning av olika proteiner med dina naturliga smaker.

Med naturliga smaker kan du se till att din proteinshake är både god och hälsosam.

Noll naturliga ingredienser
Vissa företag använder konstgjorda ingredienser eftersom det är enklare än att använda naturliga ingredienser. Du vet redan att konstgjorda sötningsmedel är ohälsosamma och kan smaka ganska illa.

Men du måste också tänka på att alla naturliga ingredienser inte heller är bra. Det finns gott om inkonsekvenser i kvaliteten och renheten hos naturliga ingredienser.

Det är därför du måste vara på utkik efter företag som endast använder högkvalitativa, testade ingredienser. På så sätt får du ett proteinpulver som inte bara smakar bättre utan också är bättre för din hälsa.

Leta efter ett proteinpulver med ingredienser som kommer från ett organiskt ursprung. Ekologiska livsmedel produceras utan användning av kemikalier, antibiotika eller hormoner. Det leder till högre antioxidantnivåer än icke-ekologiska livsmedel.

Förutom att antioxidanter i allmänhet är bra för hälsan, påverkar de även smak, arom och känsla i din mal.

Den bästa lösningen är att välja ett pulver som endast innehåller naturliga och ekologiska ingredienser.

Lågt mesh antal

Du vill definitivt se till att de klumpar du smakar och tuggar i din proteinshake inte beror på ett lågt antal mesh i proteinpulvret.
Hålen i pulvret är mindre i ett pulver med högre meshantal. Det betyder att mindre av ingredienserna kommer att klumpa ihop sig när de blandas med vatten.
Ett högre meshantal betyder också att ingredienserna är mer intakta och bryts ner lättare i magen.
Så, ett högre meshantal betyder bättre smak och bättre smältbarhet.

Man kan sammanfatta olika meshantal enligt följande:

  • Högre meshantal = jämnare konsistens
  • Lägre meshantal = kritaktig konsistens

Även om detta kan påverka känslan av proteinshaken på din tunga, påverkar det verkligen hur det smakar?

Svaret är ja. Konsistensen på maten du äter har en stor effekt på smakreceptorerna på tungan. Så en mer njutbar konsistens kommer att förbättra smaken av ditt proteinpulver.

Till exempel upplever vi smaker starkare när maten är i flytande form.

När det kommer till proteinshakes, skjut in för en jämn konsistens. De bästa typerna för smidig konsistens är mjölkproteiner, och de sämsta är växtbaserade pulver. Om du inte är vegan, prova att byta till ett mjölkbaserat alternativ som vassle för din nästa shake.

En dålig shaker

Man skulle kunna tro att folk skulle vilja välja det bästa proteinpulvret och sedan också köpa en bra shaker som ordentligt blandar pulvret med vatten.

Men tyvärr är det många som inte gör det. De köper bara pulvret och förväntar sig sedan att resultaten kommer att ske magiskt.

Så om du inte blandar ditt proteinpulver väl i din shaker kommer du inte att få samma fördelar av näringsämnena. Och du kommer också att smaka hårdare.

Dricks! Om dina pulver inte blandas lätt, prova att blanda det i mjölk istället för vatten eller använd lite varmare vatten.

Man följer inte bruksanvisningen

Många människor följer helt enkelt inte bruksanvisningarna på deras proteinpulver.

Till exempel tror vissa att de får bättre resultat genom att ta mer proteinpulver än vad tillverkaren rekommenderar.

Att blanda pulvret för tjockt eller för tunt kommer att göra konsistensen undermålig, och smaken blir antingen mycket stark eller mycket svag.

Hur du förbättrar smaken på din proteinshake

Om du följer dessa tips bör du uppleva att ditt proteinpulver smakar bättre.

Här är några knep för att förbättra smaken på dina proteinshakes.

Välj ett annat proteinpulver

Ja, detta är ett giltigt alternativ. Du har många olika typer av proteinpulver att välja mellan. Välj en som smakar bättre för dig och/eller passar dina mål.

Till exempel, om du köper ett växtbaserat proteinpulver, kommer det förmodligen inte att smaka lika bra som ett vasslepulver. (Vasse är ett av de mest populära proteinerna på grund av dess smak och förmåga att lätt smältas.)

Du har också alternativ inom typerna av vassleproteiner att välja mellan. Du kan leta efter ett rent, isolerat, vassleprotein som är fritt från tillsatser och konserveringsmedel. Du kan också välja ett vassleprotein som är berikat med mer naturliga ingredienser, som återhämtningsformler efter träning som tillför vitaminer och mineraler.

Prova olika märken och smaker du gillar i andra livsmedel och du kommer så småningom att hitta en produkt du älskar!

Använd naturliga sötningsmedel

Många proteinpulver tillsätter konstgjorda sötningsmedel som sukralos för att göra smaken bättre. Dessa är inte hälsosamma och/eller naturliga sötningsmedel som stevia eller honung.
Du kan hitta formler som endast använder naturliga sötningsmedel för att få det att smaka bättre.
Detta kan göra stor skillnad!

Experimentera med smaker och blandningar

Bara för att du inte gillar chokladsmaken betyder det inte att du inte kommer att gilla en annan smak.
Var inte rädd för att experimentera!
Till exempel kanske du gillar vaniljsmaken bättre än chokladen och du kanske hatar kanelsmaken.
Du kan också prova att blanda två eller flera smaker tillsammans. Du kan till exempel blanda vaniljen med kokosmjölk eller till och med en fruktjuice för att få den att smaka bättre.
Du kan också lägga till kakao, vaniljextrakt eller någon annan smaksättning för att få ditt proteinpulver att smaka bättre.

Kyl ner den

Värme kan påverka proteinet i ditt pulver negativt och göra att det smakar sämre.
Så om ditt protein smakar lite kan du försöka kyla ner det lite.

Du kan också prova att förvara ditt puder i kylen, vilket kan ha en kylande effekt på dina shakes.

Gör en milkshake

Tjocka, krämiga milkshakes gjorda med proteinpulver och helfet kokosmjölk (eller vanlig mjölk om du inte är vegan) är ett av de bästa sätten att dölja smaken av ditt protein. Du kan också lägga till ett sötningsmedel om du vill. Det passar såklart perfekt att kasta i lite frukter och bär också.

Detta fungerar särskilt bra med smaksatta pulver. Du kan till och med göra en hälsosam bananmjölkproteinshake!

Slutsats

Vi har alla sådana dagar då vi inte känner för att dricka vårt proteinpulver. Ibland handlar det bara om att ta reda på hur man smakar proteinpulver bra.

Du kan också dra ner på kolhydraterna och öka ditt fettintag för att göra dina vinster bättre. Då kan du fokusera på att bygga muskler istället för att känna dig mätt.

Jag hoppas att du har lärt dig något och är bättre förberedd för att köpa din nästa proteinshake.

För att hjälpa dig har vi skapat en lista över de (enligt vår mening) bästa proteinpulver.