Topp 5 bästa pantotensyra (nov. 2022)

Stor genomgång av flera kosttillskott i både pulver- och kapselform.

Vitamin B5, eller pantotensyra som det också heter är bra för ämnesomsättningen och kan hjälpa vid exempelvis akne eller håravfall. Vi har testat pantotensyratillskott och listat de bästa kosttillskotten. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell pantotensyra kapslar till bäst i vårt test.

Testvinnare - Bästa pantotensyran 2022

Här är en överblick över årets bästa pantotensyra.

 1. Bästa pantotensyra kapslar: Healthwell pantotensyra kapslar
 2. Bästa högdoserade pantotensyra: Great Earth Pantothenic Acid
 3. Bästa pantotensyra pulver: Healthwell B5 Pantotensyra Pulver
 4. Bästa billiga pantotensyra: Vitaprana Vitamin B5
 5. Bästa kombinationstillskott med pantotensyra: GAAM Life Series Vegan Burn

Hur vi valde ut de bästa pantotensyra

 • Innehåll: Hur mycket pantotensyra innehåller produkten? Innehåller den några andra aktiva substanser? Innehåller den många tillsatser som förtjockningsmedel eller sötningsmedel?
 • Användning: Om pulver: Är det enkelt att dosera rätt mängd? Löser det sig enkelt? Smakar det bra? Om kapslar: Hur många kapslar behöver man ta per portion och dag? Är de lätta att svälja?
 • Effekt: Har du märkt av några positiva effekter sedan du började använda produkten? Har du märkt av några tråkiga biverkningar?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du rekommendera det här alternativet till en vän? Vad är eventuell fraktkostnad?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt produkten om den? Vad tycker de är bra eller mindre bra? Vad har den fått för snittbetyg?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

 

Så hittar du bästa Pantotensyra

Så hittar du bästa pantotensyran

Pantotensyra är ett viktigt vitamin som kroppen behöver av flera olika anledningar. Då det är ett B-vitamin behövs det för att omvandla protein, kolhydrater och fetter som du äter till energi. Dessutom är det nödvändigt för att kroppen ska kunna tillverka blodkroppar. När det kommer till pantotensyratillskott finns ett par faktorer att ha koll på innan du väljer vilket kosttillskott du ska köpa.

Nedan går vi igenom det viktigaste: 

 • best price 1

  Pris

  Det finns mängder av olika varumärken som marknadsför sina pantotensyratillskott. Många av dessa är likvärdiga men kan skilja sig en hel del åt vad gäller priset. Undersök hur prisvärd produkten är genom att jämföra med andra liknande produkter. Healthwells produkter brukar vanligtvis vara några av de mest prisvärda kosttillskotten man kan köpa. Dessutom är kundbetygen allt som oftast höga. 
 • capsule2

  Innehåll av pantotensyra

   Se hur mycket pantotensyra som är i varje tablett eller kapsel. Du kanske behöver ta flera kapslar av en sort medans det räcker med en per dag med ett annat tillskott. Detta kan i vissa fall leda till att de tabletter som verkar billigast i början blir dyrare då det krävs fler tabletter för att uppnå den effekt du eftersträvar. Den här punkten gäller såklart inte pulvertillskott.   
 • spoon

  Övrigt innehåll

  Det är alltid av ytterst vikt att kontrollera vad som står på innehållsförteckningen. Några frågor man kan ställa sig innan är om kapslarna är anpassade för veganer eller ej eller om innehållet består av något du är allergisk mot. Vissa kosttillskott kan ha flera ämnen i sig än de man är ute efter, så kallade multitillskott. Undvik detta om du endast vill ha pantotensyra. 
 • pulver2

  Form

  Det finns både för- och nackdelar med de olika formerna på kosttillskotten. De vanligaste, tabletter eller kapslar, har ett högre kilopris om man räkna på hur mycket pantotensyra man får. Däremot är de betydligt smidigare än exempelvis ett pulver och går snabbt och smaklöst att svälja med ett glas vatten eller annan dryck. Pulvret däremot är vanligtvis billigare men behöver oftast lite längre tid för att tillreda. Välj den form du föredrar. 

Våra 5 bästa pantotensyra (november 2022)

1. Healthwell pantotensyra kapslar - Bästa pantotensyra kapslar

Healthwell B5 Pantotensyra 500 - Bästa pantotensyra kapslar
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Healthwell B5 Pantotensyra innehåller, likt pulvertillskottet av samma märke, en hög halt ren pantotensyra. Detta vitamin bidrar till hela kroppens funktion, men de effekter som brukar märkas tydligast är att huden förbättras och att energin kan öka. Vitamin B5 hjälper nämligen till med att reglera kroppens fettsyror, vilket gör att huden kan förbättras och mängden finnar minska. Energiomsättningen i kroppen regleras också av bland annat vitamin B5, vilket innebär att du kan få mer energi av att ta ett tillskott. 

Pantotensyratillskottet från Healthwell kommer i burkar om 90, 180 eller 270 kapslar. Priset hör till de lägsta bland vitamin B5-tillskotten och kvaliteten på Healthwells produkter är genomgående hög. Detta bidrar till prisvärdheten. Kundutlåtandena är också mycket goda. Flera omdömen handlar om hur detta tillskott hjälpt mot främst dålig hy. Den skillnad vi märkte av tydligast, när vi genomförde vårt test, var också att hyn fick en annan lyster. De som hade vissa problem med till exempel pormaskar såg att mängden av dem minskade.

Sammantaget ger vi Healthwell B5 Pantotensyra ett mycket gott helhetsomdöme och utser tillskottet till "bästa pantotensyra-kapslar".

Vi plockade fram Healthwell Pantotensyra kapslar som "bästa pantotensyra kapslar". Helt utan krusiduller. En premiumprodukt som säkerställer hög biotillgänglighet och som är lätt att använda. Trots att den är dyrare än många alternativ är den definitivt värd att överväga.

Egenskaper

 • Storlek: 90 kaps
 • B5 / kapsel: 500 mg
 • Pris / portion: 1,32 kr
 • Antal portioner: 90 st

Fördelar

 • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
 • Hög biotillgänglighet
 • Bra effekt på huden och hyn

Nackdelar

 • Priset per mängd pantotensyra är mycket dyrare i kapslarna än i pulvret.

Omdöme

Healthwells kapselvariant i veganskt utförande som ger bra resultat.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Användning:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Effekt:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kundbetyg:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
119 kr
Till butik
119 kr

2. Great Earth Pantothenic Acid - Bästa högdoserade pantotensyra

Great Earth Pantothenic Acid - Bästa högdoserade pantotensyra
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Till butik
köp
(Bodystore)

Det här kosttillskottet kommer i tablettform och har en så kallad ”Time Release”-funktion, vilket innebär att medlet utsöndras långsamt under upp till 8 timmar. Om man känner att man behöver en allmänt förbättrad energinivå är det här en bra medelväg, då den fungerar på ett mer långsiktigt och återhållsamt sätt än andra tillskott.

Vardagsenergin är en av de mest förbisedda aspekterna av kosttillskott då det är just den vi behöver som allra mest.

Förutom den lilla extra-energi som man får av produkten är det här också en favorit bland dem som har problem med huden, särskilt akne. I kombination med en bra hygien kan detta lilla kosttillskott göra den stora skillnaden och kan tas med stor behållning av både tonåringar och vuxna. 

Vår testpanel utnämnde Great Earth Pantothenic Acid till "bästa högdoserade kapslarna". Vi gillar särskilt att kapslarnas sammansättning innebär att det successivt frigörs B5 till kroppen. Det säkerställer ett jämnt och kontinuerligt upptag.

Egenskaper

 • Storlek: 90 kaps
 • B5 / kapsel: 1000 mg
 • Pris / portion: 2,09 kr
 • Antal portioner: 90 st

Fördelar

 • Time Release funktion
 • Veganska
 • Räcker i upp till 3 månader

Nackdelar

 • Tror du 500 mg räcker finns andra bättre alternativ.

Omdöme

Veganska högdoserade kapslar med en time-release funktion.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Användning:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Effekt:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Pris:
Betyg 4/5
4,0/5
Kundbetyg:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5

Priser

Till butik
188 kr

3. Healthwell B5 Pantotensyra Pulver - Bästa pantotensyra pulver

Healthwell B5 Pantotensyra Pulver - Bästa pantotensyra pulver
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

För den som är ute efter ett vitamin-B5-tillskott i pulverform är Healthwell B5 Pantotensyra Pulver ett av de bättre alternativen. Ett tillskott i pulverform är många gånger lättare att svälja och dosera än vad kapslar kan vara. Healthwell B5 i pulverform är dessutom prisvärt, eftersom priset per gram är lägre än för motsvarande produkt för kapslar.

Healthwell B5 Pantotensyra Pulver innehåller endast rent vitamin B5, utan några tillsatser. Detta bidrar till en högre kvalitet. Kundomdömena är också genomgående positiva, vilket ger förtroende för både märket och tillskottet. I vårt test uppfattade vi också att Healthwell B5 Pantotensyra Pulver gav ett bra resultat. En effekt som våra deltagarna i vår testpanel märkte av tydligast, under testperioden, var att orken och energin ökade. Vitamin B5 har dock flera positiva effekter på kroppen som helhet och på allmänhälsan. Nervsystemet och immunförsvaret är beroende av vitaminet och det verkar även inflammationsdämpande.

Med hänsyn till vad vi tagit upp ovan, väljer vi att utse Healthwell B5 Pantotensyra Pulver till "bästa pantotensyra-pulver".

Vi kände oss ganska säkra med att tilldela Healthwell B5 Pantotensyra Pulver utnämningen "bästa pantotensyra pulver". Ett perfekt val för dig som vill dosera utifrån eget tycke och smak. Förbered dig däremot på att smaken är högst särpräglad.

Egenskaper

 • Storlek: 100 g
 • B5 / kapsel: 1000 mg
 • Pris / portion: 5,49 kr
 • Antal portioner: 100 st

Fördelar

 • 5 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
 • Går lätt att blanda ut och dosera
 • Bra pris / gram

Nackdelar

 • Något konstig smak och bör nog helst blandas i shake eller dylikt.

Omdöme

Prisvärt högdoserat pulver för dig som inte tycker om att svälja kapslar.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Användning:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Effekt:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kundbetyg:
Betyg 3.5/5
3,5/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
549 kr
Till butik
549 kr

4. Vitaprana Vitamin B5 - Bästa billiga pantotensyra

Vitaprana Vitamin B5 - Bästa billiga pantotensyra
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Gymgrossisten)

Vitaprana Vitamin B5 är ett billigt, men prisvärt, B5-vitamin-tillskott. Av de pantotensyra-tillskott som vi jämfört och testat är Vitapranas alternativ det billigaste. Kvaliteten på märkets produkter är också bra, överlag, vilket bidrar till en högre prisvärdhet. Detta tillskott passar till exempel den som är ute efter att prova ett vitamin-B5-tillskott för första gången och inte vill spendera för mycket pengar.

Vi märkte inte av någon uppenbar skillnad i kvalitet från andra, liknande, pantotensyra-tillskott av andra märken. Under vår testperiod fick vi ett resultat som vi blev nöjda med. Det var framför allt hyns kvalitet som förbättrades.

Sett till det låga priset och det faktum att vi märkte av en liknande effekt som för andra vitamin B5-tillskott, väljer vi att utnämna Vitaprana Vitamin B5 till "bästa billiga pantotensyra".

Testpanelen lyfte fram Vitaprana Vitamin B5 som "bästa billiga pantotensyra". Många kapslar och bra mängd per kapsel gör det till ett prisvärd val. Vi gillar att kvaliteten är hög och förpackningen stor.

Egenskaper

 • Storlek: 100 kaps
 • B5 / kapsel: 500 mg
 • Pris / portion: 1,29 kr
 • Antal portioner: 100 st

Fördelar

 • Lägst pris per kapsel
 • Prisvärt tillskott
 • God effekt

Nackdelar

 • Bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost.

Omdöme

Prisvärt tillskott med hög biotillgänglighet som kommer i organiska kapslar.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Användning:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Effekt:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Pris:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Kundbetyg:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
129 kr

5. GAAM Life Series Vegan Burn - Bästa kombinationstillskott med pantotensyra

GAAM Life Series Vegan Burn 240 g - Bästa kombinationstillskott med pantotensyra
Betyg 4,0/5
Betyg 4,0/5
Till butik
köp
(Proteinbolaget)

Vegan Burn är en naturlig fettförbrännare berikad med vitaminer och mineral. Genom att kombinera beprövade termodynamisk ämnen så som koffein, ginseng och piperin ger det ämnesomsättningen en extra boost.

Jämfört med andra produkter innehåller den även mineraler, vitaminer och ett flertal växtextrakt. På den växande marknaden för veganska kosttillskott är den ett givet val för dig som vill maximera förutsättningarna för fettomsättning.

Vi utnämnde GAAM Life Series Vegan Burn som "bästa kombotillskottet med pantotensyra". Utöver pantotensyra innehåller det även koffein och ginseng. Vi gillar särskilt att det har piperin för hög biotillgänglighet, och att kapslarna är icke-animaliska.

Egenskaper

 • Storlek: 240 g
 • B5 / kapsel: 90 mg
 • Pris / portion: 4,97 kr
 • Antal portioner: 30 st

Fördelar

 • Kombinationstillskott
 • Med mango- och hallonextrakt
 • Avger en hungerdämpande effekt

Nackdelar

 • Tänk på att varje portion har ett högt koffeininnehåll

Omdöme

Ett kombinationstillskott bestående av flera olika aktiva näringsämnen som fokuserar på fettförbränning.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Användning:
Betyg 4/5
4,0/5
Effekt:
Betyg 3.7/5
3,7/5
Pris:
Betyg 3.8/5
3,8/5
Kundbetyg:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Totalt:
Betyg 4,0/5
4,0/5

Priser

Till butik
149 kr

Jämför de bästa pantotensyra i testet

Pantotensyra Storlek B5 / kapsel Pris / portion Antal portioner Totalbetyg Pris
Healthwell B5 Pantotensyra 500 90 kaps 500 mg 1,32 kr 90 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
119 kr
Great Earth Pantothenic Acid 90 kaps 1000 mg 2,09 kr 90 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
188 kr
Healthwell B5 Pantotensyra Pulver 100 g 1000 mg 5,49 kr 100 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
549 kr
Vitaprana Vitamin B5 100 kaps 500 mg 1,29 kr 100 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
129 kr
GAAM Life Series Vegan Burn 240 g 240 g 90 mg 4,97 kr 30 st Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
149 kr

Vanliga frågor om bästa pantotensyran

Inskickade frågor och svar om pantotensyra

Nedan svarar vi på de frågor som skickats in till oss om pantotensyra

Vilket pantotensyratillskott är bäst?

Baserat på bland annat prisvärdheten och innehållet i produkten utsåg vi Healthwell pantotensyra kapslar till bästa pantotensyran i vårt test. Och det är inte bara vi som gillar produkten, även kunderna hos Svenskt Kosttillskott har gett det högsta möjliga betyg.

Går det att överdosera pantotensyra och vad händer då?

Överdosering av pantotensyra är mycket ovanligt och inget man riskerar att drabbas av så länge man har en normal och sund kosthållning.

Orsakerna bakom detta är dels att pantotensyra har en mycket låg toxicitet (giftighet), samt att det är vattenlösligt och således inte lagras och ackumuleras i kroppens vävnader.

Vad är det rekommenderade dagliga intaget av pantotensyra?

Livsmedelsverket har inte fastställt någon rekommenderad daglig dos för pantotensyra, men den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) menar att 5 mg/dag är fullt tillräckligt för vuxna (även gravida) och att ammande kvinnor kan öka upp till 7 mg/dag.

Vilka alternativ finns till pantotensyratillskott?

Istället för kosttillskott kan man få i sig pantotensyra via följande livsmedel:

 • Kött
 • Broccoli
 • Baljväxter som linser, ärtor och bönor
 • Lever - allra helst från kalv
 • Nötter
 • Svamp
 • Avokado

Eftersom pantotensyra är ett vattenlösligt vitamin är kroppens lagrade depåer av ämnet inte lika stora som för fettlösliga vitaminer. Det är därför viktigt att regelbundet äta livsmedel rika på pantotensyra.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
221 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5