Bäst i test: Bästa ZMA 2022

Nyfiken på ZMA? Vi går igenom vad ZMA är bra för, vilka biverkningar som förekommer samt listar de bästa ZMA-tillskotten.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad december 2021

ZMA är ett kosttillskott som består av zink, magnesium och vitamin B6. Det används för att förbättra muskelåterhämtningen, ge bättre sömnkvalitet samt för att öka uthålligheten. Detta gör ZMA till ett populärt tillskott bland idrottare, kroppsbyggare och fitnessentusiaster. Men alla ZMA-tillskott är inte lika bra och därför har vi gått igenom och testat de mest populära ZMA-tillskotten för att se vilka som håller måttet.

Vinnaren i testet är Core ZMA, som är ett välbalanserat ZMA-tillskott med bra upptagningsförmåga. Kapslarna är lättsvalda och det är ett av de mest prisvärda tillskotten.

Testvinnare - Bästa ZMA

 • Bäst i test: Core ZMA
 • Bästa för nattsömn: Chained Nutrition ZMA Night
 • Bästa veganska: Fairing ZMA
 • Bästa billiga ZMA: Self Omninutrition Muscle:ZMA
 • Bästa ZMA-kombotillskottet: Pro Nutrition ZMA Tribulus
 1. 1. Bäst i test: Core ZMA

  9,7/10
  Högkvalitativt kosttillskott med bra balans mellan zink, magnesium och B6.
  Core ZMA
  Bäst i test
  Pris / portion
  2,21 kr
  Magnesium (DRI)
  71 %
  Zink (DRI)
  130 %
  Vitamin B6 (DRI)
  521 %
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg
  • Rik på zink och magnesium
  • Bra vid träning
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  Core ZMA går att köpa i förpackningar om 540, 360 och 180 kapslar och ska intas innan sänggående för bästa effekt. På så vis får du en djup sömn där musklerna får chans att bibehållas och byggas upp. ZMA-tillskottet från Core är ett populärt kosttillskott för bodybuilders och elitidrottare vars muskler utsätts för stora påfrestningar. Detta gör också att magnesiumet i kroppen förbrukas snabbare. Kosttillskottet från Core innehåller därför aminosyrabundet zink, magnesium och vitamin B6. Det är en välutvecklad blandning för maximal muskeltillväxt.

  Recensionerna från kunderna beskriver främst hur nattsömnen upplevts djupare och de vaknar mer utvilade på morgonen. Vårt test visade att vissa av våra testpersoner som ibland lidit av nattliga kramper, såg dessa försvinna med Core ZMA. Magnesiumhalten för 3 kapslar (den rekommenderade dosen för män) ligger på 400 mg, vilket är i linje med vad som rekommenderas som dagsintag från kosttillskott. Det är just magnesiumet som bidrar till bättre avslappning, vilket i sin tur kan ge bättre och mer kvalitativ sömn.

  Vi betraktar Core ZMA:s blandning av mineraler och vitamin B6 som väl avvägd för att förbättra förutsättningarna för kroppens återhämtning. Med en lugnare och djupare sömn, kommer även muskeltillväxten att bli bättre.

  Sammanfattningsvis väljer vi ut Core ZMA till "bästa ZMA för återhämtning". Priset ligger i mittensegmentet av de produkter vi jämfört, vilket i kombination med kvaliteten ger ett prisvärt tillskott.

  Läs mer
 2. 2. Bästa för nattsömn: Chained Nutrition ZMA Night

  9,5/10
  Kosttillskottet som har mest magnesium utav de vi testade.
  Chained Nutrition ZMA Night
  Pris / portion
  2,36 kr
  Magnesium (DRI)
  133 %
  Zink (DRI)
  222 %
  Vitamin B6 (DRI)
  286 %
  189 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • L-teanin för god sömn
  • Främjar proteinsyntesen
  • Kliniskt testad
  Nackdelar
  • Något dyrt

  Chained Nutrition ZMA Night är ett kosttillskott som är optimerat för återhämtning och bättre sömnkvalitet. Tillskottet innehåller, magnesium, zink, vitamin B6 och L-theanin. Kombinationen av dessa gör att kroppen lättare slappnar av och att du på så vis får ut mer av din sömn. Magnesiumhalten i den rekommenderade dosen om 2 kapslar innan sänggående, är 500 mg. Detta är fullt tillräckligt som ett komplement till en bra och balanserad kost. Magnesiumet är i citrat-from, vilket ger ett effektivt upptag i kroppen.

  De kundomdömen som finns redogör främst för hur Chained Nutrition ZMA Night hjälpt dem att få en djupare sömn och att de känner sig mer utvilade när de vaknar. Vissa upplever även intensivare och klarare drömmar. Den effekt vi märkte av i vårt test var att sömnen helt klart blev djupare. Skillnaden märktes efter drygt en vecka. Om du har brist på till exempel magnesium, kan du möjligen uppleva en effekt snabbare. Åtminstone när det gäller avslappning. 

  Det pris som produkten har är varken lågt eller speciellt högt. Sett till den snabba och goda effekten utser vi alltså Chained Nutrition ZMA Night till "bästa ZMA för bättre sömn". 

  Läs mer
 3. 3. Bästa veganska: Fairing ZMA

  9,3/10
  Veganskt alternativ där kapselskalet kommer från vegetabiliska källor.
  Fairing ZMA 90 caps
  Pris / portion
  2,56 kr
  Magnesium (DRI)
  80 %
  Zink (DRI)
  200 %
  Vitamin B6 (DRI)
  500 %
  115 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med vitamin B6
  • För en god sömn
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar
  • Finns bättre alternativ om du inte är vegan

  Detta kosttillskott säljs i förpackningar med 90 kapslar och fungerar utmärkt som en högupptaglig källa till zink och magnesium. Biotillgängligheten är hög och ger återhämtning under natten. Ta 2-3 tabletter innan du lägger dig. Gärna på tom mage för att få ut mest effekt av tillskottet.

  Läs mer
 4. 4. Bästa billiga ZMA: Self Omninutrition Muscle:ZMA

  9,3/10
  Prisvärda kapslarmed höga externa kundbetyg som även innehåller vitamin B5.
  Self Omninutrition Muscle:ZMA
  Pris / portion
  2,08 kr
  Magnesium (DRI)
  34 %
  Zink (DRI)
  100 %
  Vitamin B6 (DRI)
  250 %
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 kundbetyg
  • Med vitamin B5 och B6
  • Reglerar hormonerna
  Nackdelar
  • Något låg magnesiumhalt

  Hos Self Omninutrition Muscle:ZMA ligger fokus på återhämtning för dem som tränar hårt. I innehållet ingår magnesiumcitrat (vilket ger ett bra upptag), zink, vitamin B5 och B6. Sammantaget bidrar dessa med att upprätthålla normala nivåer av manligt könshormon. Detta är viktigt för muskeltillväxten ska bli så bra som möjligt. 

  Tillskottet kommer i burkar om 120 kapslar. De kundrecensioner som finns beskriver bland annat hur sömnen och återhämtningen blivit bättre och hur krypningar i benen minskat eller försvunnit. Vi upplevde liknande effekt som för andra motsvarande tillskott. Alltså att vi fick lättare att slappna av i musklerna och att sömnkvaliteten förbättrades en del.

  Priset på Self Omninutrition Muscle:ZMA är lågt, det lägsta i vår jämförelse. Detta gör att vi utser tillskottet till "bästa billiga ZMA". Nackdelen är att magnesiumhalten kunde vara högre i relation till de andra mineralerna och vitaminerna som ingår.

  Läs mer
 5. 5. Bästa ZMA-kombotillskottet: Pro Nutrition ZMA Tribulus

  9,1/10
  Kosttillskott som kombinerar ZMA med Tribulus Terrestris var syfte är att optimera muskeltillväxten.
  Pro Nutrition ZMA Tribulus
  Pris / portion
  2,48 kr
  Magnesium (DRI)
  20 %
  Zink (DRI)
  50 %
  Vitamin B6 (DRI)
  123 %
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.3 / 5 kundbetyg
  • Lättsvalda kapslar
  • Med tribulus
  Nackdelar
  • Ganska låga halter av både zink och magnesium

  Detta kosttillskott går att köpa i förpackning om 60 kapslar. Denna produkt kombinerar de traditionella komponenterna i ZMA, nämligen magnesium, zink och vitamin B6 med växten tribulus terrestris. Denna växt har använts i Asien i årtusenden. På svenska kallas den även för Triggarnöt och påverkar människans hormonnivåer och har då effekt på såväl sexlust och muskeltillväxt.

  Läs mer

ZMA köpguide

ZMA  är ett av våra vanligaste kosttillskott och det har ökat i popularitet under det senaste decenniet. På grund av detta har fler och fler tillverkare börjat göra sina egna ZMA-tillskott.

Innan du bestämmer dig för ett specifikt tillskott finns det några punkter du bör titta på:

 • ratio

  Förhållande

  En normal dos av ZMA består av ca 450 mg magnesium, 30 mg zink och 10 mg vitamin B6. Om tillskottet avviker mycket från det förhållandet kan det vara en varningsflagg då forskningen på ZMA bygger på det normala förhållandet så effekten blir mera oviss.
 • mage

  Magnesium

  För mycket intag av magnesium kan leda till diarré. FNB rekommenderar att man intar max 350 mg magnesium per dag från kosttillskott. Många tror dock att kroppen har nytta av betydligt mer än så om man tränar hårt då en del magnesium förbrukas vid träning.
 • vegan

  Vegan

  Är du vegan bör du se upp med att vissa kapslar tillverkas av gelatin. Om du följer en strikt vegansk diet kan du behöva betala lite extra för ett veganskt ZMA-tillskott.
 • prislapp

  Pris

  Priset är naturligtvis en avgörande faktor när det kommer till ZMA-tillskott. Se dock upp med att vissa tillverkare har betydligt svagare tabletter som du behöver ta flera av varje dag, så priset per tablett blir lätt lite missvisande. 

Så gjorde vi testet

Till en början kanske de olika ZMA-tillskotten inte ser ut att skilja sig så mycket, men för att du ska bli nöjd med ditt köp behöver du först fundera på vad du vill få ut av ditt ZMA-tillskott. Är det en snabbare återhämtning efter träningen eller en förbättrad nattsömn som är ditt huvudfokus? För att underlätta ditt val 

I vårt test av ZMA-tillskotten har vi fokuserat på följande:

 • Innehåll: Hur mycket zink, magnesium och vitamin B6 innehåller tillskottet? Innehåller det tillräckligt av respektive ämne beroende på ändamålet? Innehåller det några andra aktiva ingredienser för att boosta effekten? Är det veganskt?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, portion och dag? Skulle du själv välja den här produkten om du var på jakt efter ZMA?
 • Effekt: Har du märkt av några positiva hälsoeffekter som bättre träningsförmåga eller bättre sömn sedan du började använda tillskottet? Har du råkat ut för några biverkningar?
 • Omdömen: Vad har produkten fått för betyg hos återförsäljarna? Är de flesta nöjda med den eller inte?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat produkten och var är den tillverkad? Är  den tillverkad enligt någon standard för att säkerställa kvaliteten? Kan man lita på att den innehåller angiven mängd av respektive ämne? Vilken miljöpåverkan har framställningen?

Slutligen har vi slagit ihop alla olika punkter till ett totalbetyg och vinnaren i respektive kategori blir produkten med det högsta totalbetyget.

Frågor och svar om ZMA

Vad innehåller ZMA?

ZMA-tillskott kan innehålla flera olika näringsämnen, men de viktigaste som alla innehåller är zink, magnesium och vitamin B6. 

Zink

För kroppen är grundämnet zink absolut nödvändigt. Även om människans kropp endast innehåller tre till fyra gram totalt så är zink ett väsentligt näringsämne för över tusen olika funktioner. Ämnet används i allt från signalöverföring och uppbyggandet av alla de enzymer kroppen behöver.

Brist på zink kan bland annat leda till försämrat luktsinne, akne, munsår, minskad aptit och nedstämdhet.

Magnesium

Magnesium är även det ett livsnödvändigt ämne för kroppen även fast det inte används av kroppen i samma utsträckning som just zink. Dess främsta funktion är att hjälpa musklerna att slappna av, se till att hjärtat slår jämnt och bildandet av lång rad enzymer. Vissa undersökningar visar att så många som 15% av alla människor kan lida av magnesiumbrist trots att ämnet är relativt vanligt i diverse livsmedel.

Brist på magnesium kan bland annat leda till muskelkramper, oregelbunden hjärtrytm, migrän

Vitamin B6

Vitamin B6 har likt de andra ämnena i ZMA flera uppgifter i kroppen. En av funktionerna är, bland andra, förbränning av lipider och glukos. Tillsammans med ett par andra aminosyror tillverkar vitaminet ämnet niacin som även det är en del av kroppens sätt att bryta ner och förbränna fett. Vitamin B6 spelar också en stor roll för kroppens proteinomsättning samt våra nervers funktion.

Brist på vitamin B6 kan leda till besvärliga hudförändringar och i sällsynta fall även blodbrist.

Vilka risker finns det med ZMA?

 • Att ta för mycket zink och magnesium kan leda till illamående och magproblem.
 • Kraftiga överdoseringar av vitamin B6 under lång tid kan ha en negativ inverkan på nervbanor.
 • Zink och magnesium kan blockera effekten av viss medicin. Vitamin B6 kan öka besvären av vissa mediciners bieffekter.

Vilken tid på dygnet ska man ta ZMA?

Den vanligaste tidpunkten att ta sitt ZMA-tillskott är strax innan man går och lägger sig. En halvtimme upp till en timme innan brukar rekommenderas. Detta eftersom att kosttillskottet kan förbättra sömnen hos vissa. 

Hur mycket ZMA ska man ta?

Hur mycket man ska ta skiljer sig åt mellan de olika kosttillskotten. Det enklaste svaret på frågan är att läsa på varje produkt man har beställt. 

Varför ska man ta ZMA-tillskott?

ZMA används främst för att öka testosteronnivåer, hjälpa till med återhämtning efter träning, förbättra sömnkvalitén och för att bygga muskler. Huruvida ZMA verkligen fungerar har diskuterats flitigt och en del forskning har gjorts på ämnet.

En studie kring effekterna av ZMA på elitidrottare visade att efter sju veckors användning så hade halten av manligt könshormon och andra tillväxthormoner kraftigt ökat i de atleter som deltagit i studien.

Vad är ZMA bra för?

 • Zink stärker immunförsvaret och musklerna. Studier visar att en del av befolkningen inte får i sig tillräckligt med zink i den dagliga kosten.
 • Magnesium hjälper till att reglera sömnen och är kritiskt för muskelhälsan. Det hjälper även till med matsmältningen. Många människor lider av magnesiumbrist utan att de ens är medvetna om det. Vid stor fysisk och mental ansträngning dräneras våra depåer snabbare vilket kan påverka människor som tränar hårt.
 • Vitamin B6 hjälper till att bryta ner fett i kroppen och har, enligt vissa studier, visat sig leda till ökad energi. Vitamin B6 har en betydande roll vid proteinomsättning och nervernas funktion.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
113 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester