Bäst i test: Bästa järntillskottet 2021

Vi har gått igenom de bästa järntillskotten på den svenska marknaden 2021.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Enligt vårdguiden, 1177, är blodbrist på grund av för lite järn ett vanligt förekommande fenomen. Den främsta anledningen är pga att man har förlorat blod, exempelvis vid mens eller har någon sjukdom som ger blödningar. I den här artikeln har vi tagit reda på vilka som är de bästa järntabletterna. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell Järn Vital till bäst i test.  

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av järntabletter

Järntabletter finns med lite olika innehåll för olika syften. Det blir till exmepel inte en helt rättvis jämförelse att testa högdoserade mot lågdoserade järntabletter. Därför har vi tagit fram fem olika kategorier som vi utsett testvinnare i.

För att avgöra vilka järntabletter som är bäst i varje kategori har vi låtit vår testpanel testa tillskotten och sedan betygsätta dem efter följande kriterier:

 • Innehåll: Hur mycket järn innehåller tillskottet? Vilken form av järn innehåller det? Innehåller det tillsatser för förbättrad upptagningsförmåga?
 • Användarvänlighet: Är kapslarna små eller stora? Är de svåra att svälja? Hur många kapslar behöver man ta per portion och dag?
 • Funktion: Har du upplevt någon förbättring sedan du började med järntabletterna? Har du märkt av några bieffekter?
 • Pris: Hur mycket kostar järntillskottet? Vad blir priset per tablett, portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa produkten?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat järntillskottet? Var är det tillverkat? Kan man lita på att den innehåller angiven mängd järn? 
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som testat produkten om den? Vad är bra och mindre bra med den? Vilket snittbetyg har den fått?

Vilka järntabletter är bäst?

Vi har testat många järntabletter. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa järntabletterna: Healthwell Järn Vital

  9,5/10
  Järntabletter som tack vare järnbisglycinatformen är extra lättupptagligt och skonsamt för magen
  Healthwell Järn Vital
  Bäst i test
  Järn / kapsel
  20 mg
  Pris / kapsel
  1,43 kr
  Järn mg/kr
  13,95
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg
  • Med folsyra och vitamin C
  • Hög upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Ett av de dyrare alternativen i testet

  Healthwell från Svenskt Kosttillskott har kommit att bli ett givet val för den hälsomedvetna svensken. Deras unika förmåga att förena hög kvalitet med prisvärdhet har gjort att det är enkelt att integrera deras produkter i vardagen. Järn Vital är särskilt framtaget för att säkerställa högt upptag av järn utan att för den delens skull leda till orolig mage. Då det innehåller järnbisglycinat möjliggörs ett snabbt upptag och hög biotillgänglighet. En dos motsvarar en kapsel och innehåller 20 milligram järn och 12 milligram Vitamin C. Det innebär att en kapsel om dagen täcker hela dagens järnbehov vilket ger en kostnad om 1 krona/dag.

  Under veckan som vi testade järntillskottet fick ingen av oss några negativa effekter på magen och kapslarna var enkla att svälja. Sett till pris, innehåll och uteblivna bieffekter på bland annat magen utser vi dessa järntabletter till bäst i vårt test. 

  • Innehåller järnfumarat för högt och skonsamt järnupptag.
  • En förutsättning för ett välfungerande immunförsvar.
  Läs mer
 2. 2. Bästa högdoserade järntabletter: Holistic Järnkomplex

  9,3/10
  Högdoserat järnkomplex från järnbisglycinat och järnglukonat som dessutom är berikad med acerolaextrakt
  Holistic Järnkomplex
  Järn / kapsel
  25 mg
  Pris / kapsel
  1,39 kr
  Järn mg/kr
  17,99
  139 kr
  Till Butik

  Holistic har under många år legat i täten för svensk folkhälsa. Deras breda utbud av produkter med särskild fokus på naturliga beståndsdelar har blivit en given favorit. Deras järntillskott är knappast något undantag och säkerställer snabbt och effektivt upptag.

  Holistic Järn är ett perfekt val för dig som vill ha ett järntillskott som garanterar högt upptag. Holistic har något av en särställning hos många personer, då de endast använder naturliga källor vid framställning av sina produkter. Deras järntillskott, som är ett komplex av järnbisglycinat och järnglukonat, upplevs av många vara unikt skonsamt för magen och vara en enkel väg till fullgoda järnnivåer. Kosttillskottet är dessutom berikat med vitamin C från acerolaextrakt. 

  Är du ute efter ett högkvalitativt järnkomplex från ett svenskt företag och kan tänka dig att betala några extra kronor är Holistic Järnkomplex ett bra val. De innehåller dessutom en aning högre järn per kapsel som kan vara bra för dig med järnbrist. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga järntabletterna: Core Iron Caps+

  9,3/10
  Prispressade järntabletter där även C-vitamin och folsyra ingår
  Core Iron Caps+
  Järn / kapsel
  20 mg
  Pris / kapsel
  0,88 kr
  Järn mg/kr
  22,78
  79 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Uppskattad produkt
  • Med folsyra och vitamin C
  • Lättsvalda
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer

  Core från Svenskt Kosttillskott har blivit ett givet val för många fysiskt aktiva. Genom att satsa på relativt höga doser av lättupptagliga vitaminer och mineraler har många gjort Core till ett givet val av den dagliga kosthållningen.

  • Innehåller det skonsamma järnfumarat som tas upp väldigt snabbt av kroppen.
  • Innehåller även Vitamin C och Folsyra vilket gör det till en helhetsprodukt för immunförsvaret.

   Core Iron Caps+ är ett högdoserat multitillskott med fokus på järn i form av järnfumarat. Utöver järn innehåller produkten även C-vitamin och folat (vitamin B9). Dessa har tillsats då de båda hjälper järnet att enklare kunna prestera i kroppen. Vitamin C gör det enklare för kroppen och ökar möjligheterna att tillgodose järnet. Dessutom fungerar det även som en antioxidant. Utan folsyran hade kroppen inte kunnat bilda röda blodkroppar. Folsyran är helt nödvändig för detta. Varje burk består av 90 kapslar och kostar 79 kronor. Det räcker med en kapsel om dagen för att tillgodose kroppens behov. Detta gör att kostnaden per dag understiger 1 krona. 

  Core Iron Caps+ är ett bra prisvärt alternativ bland järntabletter. Vi fick inga bieffekter på magen efter 1 veckas intag. Inte heller hade vi problem med att svälja kapslarna även om de för vissa kan kännas medelstora. Även externa kundbetyg är övervägande positiva till kosttillskottet. Söker du efter billiga järntabletterna är Core Iron Caps+ ett bra val.  

  Läs mer
 4. 4. Bästa billiga veganska järntabletterna: Healthwell Järn

  9,2/10
  Prisvärda järntabletter med vitamin C som kommer i veganskt utförande
  Healthwell Järn
  Järn / kapsel
  20 mg
  Pris / kapsel
  0,99 kr
  Järn mg/kr
  20,22
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.7 / 5 kundbetyg
  • Med vitamin C
  • God biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Healthwell järn vital innehåller en mer lättupptaglig järnkälla. Välj den om du kan tänka dig lägga lite extra pengar på tillskott

  HealthWell Järn säkerställer att man med en kapsel per dag ger sin kropp den mängd järn som den behöver. Då de innehåller järnfumurat så behöver man inte oroa sig för att kroppen ska bli upprörd. Tvärt om är man garanterad snabbt och effektivt upptag.

  Varje enskild kapsel innehåller hela 20 milligram järn vilket motsvarar 143% av det dagliga rekommenderade intaget. I kombination med 12 milligram vitamin C så är man helgarderad när det kommer till järnbehovet.

  Som en del av HealthWells förmånliga prissättning så kostar 90 kapslar inte mer än 79 kronor. Detta innebär att man täcker sitt dagliga behov av järn för dryga 87 öre per dag. Ett väldigt förmånligt pris.

  Många rekommenderar denna produkt om man tidigare haft problem med järntillskott. Den sägs vara ovanligt skonsam och lätt för kroppen att tillgodo göra sig. Prissättningen är också väldigt uppskattad.

  Läs mer
 5. 5. Bästa lågdoserade järntabletterna: Hjärtats Järn + Vitamin C 100 st

  9,1/10
  Lågdoserade järntabletter från järnfumarat där även vitamin-c har tillsats
  Hjärtats Järn + Vitamin C 100 st
  Järn / kapsel
  14 mg
  Pris / kapsel
  0,45 kr
  Järn mg/kr
  31,11
  45 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket prisvärt
  • Med Vtamin C
  Nackdelar
  • Välj annan produkt om du eftersträvar en högre dos järn
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bäst järntabletter

Att välja järntillskott kan vara svårt och det finns många saker att tänka på. Först och främst bör man säkerställa att man verkligen behöver ta järntillskott. Personer som har inte har riklig mens, donerar blod, är vegetarianer eller tränar hårt behöver sällan använda sig av järntillskott. Man kan även testa sig för att se om man har behov av extra järn, till exempel via Werlabs järntest. 

När du väl bestämt dig för att ta järntillskott följer oftast frågan vilket järntillskott ska man välja? Här nedan går vi igenom de viktigaste punkterna:

 • tabletterIntag - Järntillskott finns såväl i kapselform som tuggtabletter och flytande järn. Välj den formen som passar dig bäst. Vissa behöver ett långsamt utsöndrande järn för att optimera järnupptagningen över hela dagen medan andra kanske har svårt att svälja tabletter och därför föredrar flytande järn.
 • doseringDosering - Välj ett tillskott som tillgodoser ditt järnbehov. Klicka här för att se hur mycket järn olika personer behöver.
 • pulverJärnform - Järntillskott säljs med järn uppbundet i olika former. Se därför till att jämföra mängden rent järn istället för mängden järnsulfat, järncitrat eller järnfumarat. Bäst upptag sker genom järnfumarat och järnbisglycinat, men tillskott med järnsulfat är oftare billigare och är tillräckligt bra för många.
 • behovBehov - Ta endast järntabletter om du är säker på att du har järnbrist. Bara för att du känner dig trött och ofta har ont i huvudet betyder det inte att du har järnbrist. Konsultera med en läkare först eller beställ hem ett självtest.
 • bieffekterBiverkningar - Var medveten om att järntillskott kan ge vissa bieffekter, exempelvis dålig mage. Börja därför alltid med lägre doser för att vara på den säkra sidan, om inte läkare har ordinerat annat. Att byta tillskott till en annan järnform kan också minska biverkningar.

Fler frågor och svar om järntabletter

Hur mycket järn behöver man?

Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig mellan olika åldersgrupper:

Kön/Grupp/Ålder  Rekommenderat dagligt intag
Spädbarn 0-6 år 8 mg
Barn 6-9 år 9 mg
Barn 10-13 år 11 mg
Pojkar 14-17 år 11 mg
Flickor 14-17 år 15 mg
Kvinnor i fertil ålder 15 mg
Övriga vuxna 9 mg


(Källa: Livsmedelsverket)

Gravida kvinnor kan behöva upp till 30mg järn per dag och kan då behöva järntabletter även om de äter mat som innehåller mycket järn. Detta beror på hur mycket järn som finns lagrat i kroppen. Gravida bör därför rådgöra med sin barnmorska om behovet av järntillskott.

Vilka löper extra stor risk för järnbrist?

Eftersom mat och dryck är vår största källa till järn är människor som äter en annorlunda och/eller en järnfattig kost extra känsliga för järnbrist. Det är ofta veganer och vegetarianer som drabbas då animaliska produkter innehåller mycket järn. Kvinnor med riklig mens är även de i riskzonen eftersom de förlorar mycket järn i själva mensen, likaså människor som tränar hårt då de svettas ut mycket järn samt att kroppen behöver mycket järn för att kunna transportera mer syre ut i blodet.

Vad är järn bra för?

 • Binder syre: Järns viktigaste funktion är att det binder syre. I blodet bildar järnet ämnet hemoglobin som transporterar syre till lungorna och till alla cellerna. I våra muskler bildar järn ämnet myoglobin som binder syret. 
 • Höjer immunförsvaret: Blod med mycket järn är ett friskt blod och höjer kroppens immunförsvar, det minskar risken för stress och gör kroppen mer resistent mot sjukdomar. 
 • Ökar prestationen och uthålligheten: Ju mer järn och hemoglobin det finns i blodet desto mer uthållig blir kroppen och den kan prestera mer och bättre under en längre tid. Det är mycket vanligt att idrottsmän och kvinnor äter livsmedel med ett högt järnintag för att i slutändan kunna få mer syre ut i kroppen och kunna prestera bättre.

Vilka livsmedel innehåller mycket järn?

Det finns flera olika järnrika livsmedel, både animaliska och vegetariska. Nedan går vi igenom några av dessa: 

 • Animaliska livsmedel: Livsmedel rikt på järn är inälvs- och blodmat, så som lever och blodpudding. Det är även vanligt förekommande i all animalisk kost så som kött, fisk, fågel och ägg.
 • Vegetariska livsmedel: Bananer, persikor, baljväxter potatis, chlorella och spenat är vegetabiliska livsmedel med högt koncentrat av järn. Dock är svårare för kroppen att ta upp järn från vegetabilier än från kött. C-vitamin kan däremot underlätta för kroppen att ta upp järnet. Vegetarianer rekommenderas således att även få i sig extra vitamin-C.
 • Dryck: Rött vin och vissa sorter mörkt öl innehåller höga halter järn. Tänk dock på att konsumera drycken med måtta eftersom att alkohol påverkar kroppen negativt.
 • Gjutjärnsgrytor: Att laga mycket mat i gjutjärnsgrytor kan även det höja kroppens intag av järn.

Hur märker man att man har järnbrist?

Om du har järnbrist är det en bra idé att dels lägga om till en mer järnrik kost samt till en början äta järntillskott. Tydliga tecken på järnbrist är att man har ett stort sug efter salt mat, så som chips, kex eller salt snabbmat. Vid järnbrist är det även vanligt att ens immunförsvar försvagas då blodet inte kan transportera lika mycket syre till kroppen. Detta leder även till att man blir tröttare,  blir lättare andfådd och kan känna sig hängig och ”nere”. Att man får svårt att sova, huvudvärk och blek hy är andra vanliga symptom. 

Barn som har järnbrist visar tecken på hyperaktivitet, har nedsatt korttidsminne, inlärningsproblem och nedsatt IQ samt svårigheter med koordination och fysisk aktivitet. 

Jag är gravid, behöver jag ta järntabletter?

Ofta brukar man inte rekommendera järntabletter till gravida förrän i mitten på graviditeten när barnet blir mer utvecklat och kräver mer näring. Ta aldrig järntabletter på eget bevåg om din barnmorska inte gjort tester först för att se om du behöver dem. Ett för högt blodvärde kan nämligen leda till fosterdöd eller skador, så varken det låga eller det höga blodvärdet är bra.

Går det att konsumera för mycket järntabletter?

En stor konsumtion av järn i större utsträckning kan vara giftigt. Symptom på järnförgiftning är illamående, diarréer och magsmärtor. För mycket järn kan även påverka bland annat levern.

Spädbarn kan inte reglera järnupptaget på samma sätt som barn och vuxna och är därför extra känsliga för höga intag av järn.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
175 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester