Bäst i test: Bästa jodtillskottet 2022

Se vår betygsättning över de mest populära jodtabletterna 2022
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad juni 2022

Jod är ett viktigt mineral som kroppen behöver för att skapa sköldkörtelhormoner. Dessa hormoner styr kroppens ämnesomsättning och många andra viktiga funktioner. Att få tillräckligt med jod är viktigt för alla, särskilt spädbarn och kvinnor som är gravida. Vi har testat och jämfört de bästa jodtabletterna. Bäst i testet var Healthwell Jod Kelp vars jod är framtaget från algen kelp. Varje burk innehåller 200 dagsportioner och kostar under 100-lappen. Läs mer om vårt test nedan och jämför och sortera själv bland olika jodtillskott. 

Testvinnare - Bästa jodtillskottet

 1. Bäst i test jodtillskott: Healthwell Jod Kelp 200
 2. Bästa högdoserade jodtillskottet: Närokällan Jod EKO
 3. Bästa jodtillskottet med hög upptagningsförmåga: Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine
 4. Bästa veganska jodtillskottet: Great Earth Kelp
 5. Bästa lågdoserade jodtillskottet: Alpha Plus TyroPlus
 1. Bäst i test jodtillskott: Healthwell Jod Kelp 200

  9,7/10
  Veganska jodtabletter från kelp som stödjer sköldkörtelfunktionen.
  Healthwell Jod Kelp 200
  Bäst i test
  Pris / 100 mcg
  0,37 kr
  Jodmängd
  200 µg
  Tabletter / dag
  1
  Storlek
  200 tabl.
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Vegansk
  • Svensktillverkad
  Nackdelar
  • Burken är väldigt stor i förhållande till innehållet

  Jodtillskottet från Healthwell är en svensk produkt som är baserad på algen kelp. Algen har ett naturligt högt innehåll av jod, vilket ger en ren och naturlig produkt. Den här produkten finns att köpa i förpackningar om 200 tabletter. En tablett innehåller 200 µg jod vilket täcker dagsbehovet utan problem, och är framställd genom en sammanpressningsprocess av kokosolja och cellulosa, vilket även gör produkten lämplig för veganer.

  Healthwell Jod Kelp Har fått bra recensioner av användare, vilka upplever att den bland annat hjälper till med att hålla sköldkörtelns funktioner i balans. Priset är mycket rimligt och mängden jod per kapsel väl avvägd efter vad du behöver.

  Läs mer
 2. Bästa högdoserade jodtillskottet: Närokällan Jod EKO

  9,5/10
  Högdoserade ekologiska jodkapslar från ascophyllium som dessutom är helt veganska.
  Närokällan Jod EKO
  Pris / 100 mcg
  0,53 kr
  Jodmängd
  375 µg
  Tabletter / dag
  1
  Storlek
  90 kaps
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  179 kr
  Fördelar
  • Hög dos för att kompensera ev. brist
  • Prisvärd
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar
  • Finns billigare likvärdiga alternativ

  Bättre Hälsa Jod Ekologisk är en helt vegansk produkt där innehållet är utvunnet ur sjögräs vid Skottlands kuster. Vi uppskattar att kapslarna är fria från onödiga bindemedel och istället tillverkade av ren alfalfa och tapioka. Detta gör Bättre Hälsa Jod till ett särskilt lämpligt kosttillskott för dig som har känslig mage. Det räcker med att du tar en kapsel om dagen för att få ditt dagsbehov, vilket gör produkten både billig och enkel att använda. Förutom att främja sköldkörtelns allmänna funktion hjälper produkten också extra väl mot PMS och mensbesvär. Ett bra alternativ för dig som värnar om både din hälsa och miljön.

  Läs mer
 3. Bästa jodtillskottet med hög upptagningsförmåga: Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine

  9,5/10
  Kosttillskott som kombinerar jod med aminosyran tyrosin för optimal tryoxinbildning.
  Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine
  Pris / 100 mcg
  1,44 kr
  Jodmängd
  225 µg
  Tabletter / dag
  1-3
  Storlek
  60 kaps
  Till Butik
  195 kr
  Fördelar
  • Med tyrosin för bästa upptag
  • Hypoallergen
  • Högdoserad
  Nackdelar
  • Välj Healthwell Kelp om du föredrar ett "rent" jodtillskott

  Den här produkten är framställd för att optimera sköldkörtelns funktion genom att ge en så bra balans mellan jod och l-tyrosin som möjligt. Innehållet består endast av rena råvaror och kapslarna är även fria från kända allergener som gluten, jäst, vete och ägg. Här finns heller inga sötningsmedel, palmolja eller artificiella färgämnen. Du tar en kapsel två till tre gånger om dagen i samband med måltid, vilket vissa kan tycka är lite omständligt. Produkten ger mycket goda resultat på bara några veckor och nöjda användare har konstaterat att de känner sig piggare, får finare hud och mindre håravfall. Nackdelen är att Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine kostar något mer än andra, likvärdiga kosttillskott, men det har å andra sidan fått många positiva recensioner.

  Läs mer
 4. Bästa veganska jodtillskottet: Great Earth Kelp

  9,1/10
  Prisvärt jodtillskott från 100 % brunalg i vegetabilisk kapsel.
  Great Earth Kelp
  Pris / 100 mcg
  0,31 kr
  Jodmängd
  225 µg
  Tabletter / dag
  1
  Storlek
  150 tabl.
  Till Butik
  104 kr
  Fördelar
  • 100 % jod
  • Naturligt jod
  • Högkoncentrerad
  Nackdelar
  • Rekommenderat intag bör ej överskridas

  Great Earth Kelp är en vegansk produkt med innehåll från den helt naturliga brunalgen Kelp, som källa till jodet. Det hjälper dig att hålla allt från sköldkörteln och huden friska, till att bibehålla dina kognitiva funktioner. Den här produkten kommer i tablettform med 150 st per burk, och genom att ta en om dagen får du i dig 225 µg. Tabletterna bör tas i samband med måltid och du får på så sätt i dig mer än dagsbehovet i ett svep för optimal hälsa. Eftersom tillskottet är framställt från helt vegetabiliska källor, är den utmärkt för veganer. Kunder som tar Great Earth Kelp skriver att de uppskattar att tabletterna är små och därmed lätta att ta, vilket inte alltid är fallet med andra produkter.

  Läs mer
 5. Bästa lågdoserade jodtillskottet: Alpha Plus TyroPlus

  8,9/10
  Lågdoserat jodtillskott som kombinerar jod med flera andra vitaminer och mineraler.
  Alpha Plus TyroPlus
  Pris / 100 mcg
  2,54 kr
  Jodmängd
  150 µg
  Tabletter / dag
  1 - 4
  Storlek
  60 kaps
  Till Butik
  229 kr
  Till Butik
  229 kr
  Fördelar
  • Med zink, jod och selen
  • Berikad med magnesium
  • God upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Detta tillskott bör snarare ses som ett multivitamin- och mineraltillskott

  Alpha Plus TyroPlus är ett kombinationstillskott som förutom jod även innehåller mineralen zink, som är bra för immunförsvaret, och selen som behövs för hjärtat, cellerna och humöret. Alpha Plus TyroPlus är med andra ord en produkt som inte bara främjar sköldkörteln utan även hela kroppen och dina energinivåer. Och som om det inte räckte med det finns det även flera B-vitaminer i kapslarna, liksom magnesium, koppar, D3 och E-vitamin som är bra för musklerna och nerverna. En allroundprodukt som tas en till två gånger om dagen, alltid i samband med måltider. Du kan ta upp till två kapslar varje gång, och var och en innehåller bland annat 150 µg jod, 600 µg A-vitamin, 7.5 mg zink och 75mg magnesium, vilka alla bidrar till mer ork och styrka.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa jodtillskottet

Köpguide: Så hittar du bästa jodtillskottet

Det som skiljer olika jodtabletter åt är främst mängden jod i dem och priset du betalar. Det finns dock även andra faktorer som också är viktiga att överväga när du ska välja. Vi har här sammanställt de viktigaste punkter att tänka på:

 • Innehåll

  När du väljer jodtabletter bör du med fördel välja dem med ett så rent innehåll som möjligt. Om du kan välja svenskproducerat kan det vara en fördel. Jod som kommer från till exempel alger från rena vatten är ett bra val. Jodhalten är naturlig och hög i flera algsorter. Tillsatserna ska också vara så få som möjligt. 
 • Märke

  Bra och tillförlitliga tillverkare och märken är viktigt när det gäller kosttillskott överlag. Detta gäller givetvis även jodtabletter. Trovärdiga tillverkare är sådana som Healthwell och Thorne research.
 • Prisvärdhet

  Denna punkt handlar om kvaliteten i förhållande till priset. Du bör jämföra innehållet i tabletterna med det pris du betalar. Ett lågt jodinnehåll, eller jod med sämre upptagningsförmåga i kroppen, bör du inte betala dyrt för.
 • Biotillgänglighet

  Huruvida jodtillskottet är lättupptagligt, eller inte, är en av de viktigaste aspekterna. En hög biotillgänglighet säkerställer att kroppen fullt ut drar nytta av det. Titta även efter eventuella synergieffekter, alltså hur innhållet kan kombineras med andra ämnen och tillskott för att underlätta upptaget. Selen och jod har exempelvis bra synergieffekt. Säkerställ också att det inte innehåller några ämnen som hindrar upptaget, eller stöter bort ämnet ur kroppen. Även ett högt intag av fett i kosten minskar upptaget. 
Så valde vi ut de bästa jodtillskotten

Hur vi utsåg bästa jodtillskotten

När det kommer till jodtabletter ser det till en första anblick ut som att alla alternativen är ganska likvärdiga. Men faktum är att mängden jod, pris per kapsel, vilket ursprung det har och andra tillsatser gör att det finns både bra och dåliga.

För att avgöra vilket joddtillskott som är bäst beställde vi hem ett 20-tal olika produkter och grupperade in dem i några olika kategorier. Produkterna har testat grundligt och sedan betygsatts på följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket jod innehåller tillskottet? Vilken källa till jod? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller tillskottet några andra aktiva ämnen för till exempel extra bra upptagning?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Skulle du kunna tänka dig att köpa det här tillskottet?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det verkligen innehåller angiven mängd jod?
 • Användning: Är tabletterna små och lättsvalda eller stora och besvärliga? Hur många tabletter behöver man ta åt gången och per dag?
 • Kundbetyg: Vad har tidigare kunder som använt jodtillskottet sagt om det? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vad är snittbetyget?

Vinnaren i varje kategori är sedan den produkt som fått det högsta snittbetyget på dessa punkter.

Vanliga frågor om bästa jodtillskottet

Frågor och svar om jod

Kan man överdosera jodtabletter?

En överdosering av jod kan rubba sköldkörtelns funktion vilket kan ge hormonella störningar och en onormalt låg ämnesomsättning. Gravida och ammande kvinnor bör vara extra varsamma då stort jodöverskott kan skada fostrets och spädbarnets mentala och fysiska utveckling.

Följer du bara tillverkarens instruktioner är risken för överdosering försumbar.

Vad är jodtabletter bra för?

Jod är ett viktigt ämne i vår kropp och har en rad olika funktioner. Jodtabletter kan hjälpa att bibehålla sköldkörtelns normala funktioner. Ämnet är även bra för:

 • Ansvarar för att producera alla kroppens hormoner.
 • Påverkar kroppens syrekonsumtion och den primära kroppstemperaturen.
 • Ökar kroppens försvar mot radioaktivt avfall och tunga giftiga metaller så som bly, kvicksilver och aluminium.
 • Viktigt för tillväxten av hår, naglar och tänder. 

Vad händer vid brist på jod?

Ofta får vuxna med brist på jod endemisk struma, vilket innebär att sköldkörteln växer och inte fungerar som den ska. Detta kan leda till en rad mer eller mindre obehagliga symtom:

 • överviktigViktuppgång -  Sköldkörtelhormoner är viktiga för ämnesomsättningen.
 • trötthetTrötthet - Trötthet och svaghet är också två vanliga symtom vid jodbrist
 • håravfallHåravfall - Låga sköldkörtelhormonnivåer kan leda till att hårsäckarna slutar att regenerera och du drabbas av håravfall.
 • mental trötthetMental trötthet - Brist på jod kan därför leda till sämre inlärningsförmåga och minne.

Småbarn och foster är extra känsliga för brist på jod. Framförallt eftersom de inte kan påverka sin kost i samma utsträckning som vuxna människor. 

Hur starka jodtabletter ska jag ta?

Hur mycket jod vi behöver beror framförallt på om det gäller barn eller vuxna. Gravida och ammande kvinnor behöver mer jod än övriga:

Grupp Mängd
Män 150 mcg
Kvinnor 150 mcg
Gravida 175 mcg
Ammande 200 mcg
Barn 50-120 mcg


Källa: Livsmedelsverket

Generellt kan man ta lite starkare tabletter än RDI, då kroppen inte kan absorbera hela mängden från tabletter. 200 µg brukar vara en lagom dos.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
213 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Bäst i test - Bästa Jodtabletter enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test jodtillskott: Healthwell Jod Kelp 200
 2. Bästa högdoserade jodtillskottet: Närokällan Jod EKO
 3. Bästa jodtillskottet med hög upptagningsförmåga: Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine
 4. Bästa veganska jodtillskottet: Great Earth Kelp
 5. Bästa lågdoserade jodtillskottet: Alpha Plus TyroPlus

Jodtabletter finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Svensk Hälsokost , Bodystore och MEDS .