Bäst i test: Bästa jodtillskottet 2021

Se vår betygsättning över de mest populära jodtabletterna 2021
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Jod är ett viktigt mineral som kroppen behöver för att skapa sköldkörtelhormoner. Dessa hormoner styr kroppens ämnesomsättning och många andra viktiga funktioner. Att få tillräckligt med jod är viktigt för alla, särskilt spädbarn och kvinnor som är gravida. Vi har testat och jämfört de bästa jodtabletterna. Bäst i testet var Healthwell Jod Kelp vars jod är framtaget från algen kelp. Varje burk innehåller 200 dagsportioner och kostar under 100-lappen. Läs mer om vårt test nedan och jämför och sortera själv bland olika jodtillskott. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av jodtabletter

När det kommer till jodtabletter ser det till en första anblick ut som att alla kosttillskott är ganska likvärdiga. Men faktum är att mängden jod, pris per kapsel, vilket ursprung jodet har och andra tillsatser gör att det finns bra och dåliga jodtillskott.

För att avgöra vilka jodtabletter som är bäst har vi låtit vår testpanel testa ett 20-tal olika tillskott med jod. Vinnare har sedan utsetts i fem olika kategorier där bedömingskriterierna ser ut enligt följande:

 • Innehåll: Hur mycket jod innehåller tillskottet? Vilken källa till jod? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller tillskottet några andra aktiva ämnen för till exempel extra bra upptagning?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Skulle du kunna tänka dig att köpa det här tillskottet?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det verkligen innehåller angiven mängd jod?
 • Användning: Är tabletterna små och lättsvalda eller stora och besvärliga? Hur många tabletter behöver man ta åt gången och per dag?
 • Kundbetyg: Vad har tidigare kunder som använt jodtillskottet sagt om det? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vad är snittbetyget?

Vilka jodtabletter är bäst?

Vi har testat många jodtabletter. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive jodtabletter samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test jodtabletter: Healthwell Jod Kelp

  9,7/10
  Veganska jodtabletter från kelp som stödjer sköldkörtelfunktionen
  Healthwell Jod Kelp
  Bäst i test
  Pris / 100 mcg
  0,25 kr
  Jodmängd
  200 µg
  Tabletter / dag
  1
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Vegansk
  • Svensktillverkad
  Nackdelar
  • Burken är väldigt stor i förhållande till innehållet

  Jodtillskottet från Healthwell är en svensk produkt som är baserad på algen kelp. Algen har ett naturligt högt innehåll av jod, vilket ger en ren produkt. Healthwell Jod Kelp finns förpackningar med 200, 400 eller 600 kapslar. Det rekommenderade dagsintaget för en väl fungerande sköldkörtel och ett friskt sinne är en kapsel per dagen. En tablett innehåller 200 µg jod, och är framställd genom en sammanpressningsprocess av kokosolja och cellulosa, vilket gör produkten lämplig för veganer.

  Healthwell Jod Kelp Har fått bra recensioner av användare, vilka upplever att den bland annat hjälper till med att hålla sköldkörtelns funktioner i balans. 

  Vi utser jodtillskottet från Healthwell till "bäst i test" eftersom priset är mycket rimligt och mängden jod per kapsel väl avvägd efter vad du behöver.

  Läs mer
 2. 2. Bästa högdoserade jodtabletter: Bättre Hälsa Jod EKO Green Line

  9,5/10
  Högdoserade ekologiska jodkapslar från ascophyllium som dessutom är helt veganska
  Bättre Hälsa Jod EKO Green Line
  Pris / 100 mcg
  0,44 kr
  Jodmängd
  375 µg
  Tabletter / dag
  1
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög dos för att kompensera ev. brist
  • Prisvärd
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar
  • Finns billigare likvärdiga alternativ

  Bättre Hälsa Jod Ekologisk är en helt vegansk produkt där joden är utvunnen ur sjögräs vid Skottlands kuster. Vi uppskattar att kapslarna är fria från onödiga bindemedel och istället tillverkade av ren alfalfa och tapioka. Detta gör Bättre Hälsa Jod till ett särskilt lämpligt kosttillskott för dig som har känslig mage. Det räcker med att du tar en kapsel om dagen för att få ditt dagsbehov, vilket gör produkten både billig och enkel att använda. Förutom att främja sköldkörtelns allmänna funktion hjälper Ekologisk Jod också extra väl mot PMS och mensbesvär. Ett bra alternativ för dig som värnar om både din hälsa och miljön.

  Sett till ovanstående kvaliteter och det rimliga priset, för ett så pass högdoserat tillskott, väljer vi att utse Bättre Hälsa Jod Ekologisk till "bästa högdoserade jodtillskottet".

  Läs mer
 3. 3. Jodtillskott med bäst upptagningsförmåga: Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine

  9,5/10
  Kosttillskott som kombinerar jod med aminosyran tyrosin för optimal tryoxinbildning
  Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine
  Pris / 100 mcg
  1,70 kr
  Jodmängd
  225 µg
  Tabletter / dag
  1-3
  229 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med tyrosin för bästa upptag
  • Hypoallergen
  • Högdoserad
  Nackdelar
  • Välj Healthwell Kelp om du föredrar ett "rent" jodtillskott

  Den här produkten är framställd för att optimera sköldkörtelns funktion genom att ge en så bra balans mellan jod och l-tyrosin som möjligt. Innehållet består endast av rena råvaror och kapslarna är även fria från kända allergener som gluten, jäst, vete och ägg. Här finns heller inga sötningsmedel, palmolja eller artificiella färgämnen. Du tar en kapsel två till tre gånger om dagen i samband med måltid, vilket vissa kan tycka är lite omständligt. Produkten ger mycket goda resultat på bara några veckor och nöjda användare har konstaterat att de känner sig piggare, får finare hud och mindre håravfall. Nackdelen är att Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine kostar något mer än andra, likvärdiga kosttillskott, men det har å andra sidan fått många positiva recensioner.

  Läs mer
 4. 4. Bra veganskt jodtillskott: Great Earth Kelp

  9,1/10
  Prisvärt jodtillskott från 100 % brunalg i vegetabilisk kapsel
  Great Earth Kelp
  Pris / 100 mcg
  0,26 kr
  Jodmängd
  225 µg
  Tabletter / dag
  1
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100 % jod
  • Naturligt jod
  • Högkoncentrerad
  Nackdelar
  • Rekommenderat intag bör ej överskridas

  Great Earth Kelp är en vegansk produkt med innehåll från den helt naturliga brunalgen Kelp, som källa till jodet. Jod hjälper dig att hålla allt från sköldkörteln och huden friska, till att bibehålla dina kognitiva funktioner. Den här produkten kommer i tablettform med 150 st per burk, och genom att ta en om dagen får du i dig 225 µg. Tabletterna bör tas i samband med måltid och du får på så sätt i dig mer än dagsbehovet i ett svep för optimal hälsa. Eftersom tillskottet är framställt från helt vegetabiliska källor, är den utmärkt för veganer. Kunder som tar Great Earth Kelp skriver att de uppskattar att tabletterna är små och därmed lätta att ta, vilket inte alltid är fallet med andra produkter.

  Vi rekommenderar alltså Great Earth Kelp som ett "bra veganskt jodtillskott".

  Läs mer
 5. 5. Bästa lågdoserade jodtabletterna: Alpha Plus TyroPlus

  8,9/10
  Lågdoserat jodtillskott som kombinerar jod med flera andra vitaminer och mineraler
  Alpha Plus TyroPlus
  Pris / 100 mcg
  2,54 kr
  Jodmängd
  150 µg
  Tabletter / dag
  1 - 4
  229 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med zink, jod och selen
  • Berikad med magnesium
  • God upptagningsförmåga
  Nackdelar
  • Detta tillskott bör snarare ses som ett multivitamin- och mineraltillskott

  Förutom jod så innehåller de här kapslarna även mineralen zink, som är bra för immunförsvaret, och grundämnet selen som behövs för hjärtat, cellerna och humöret. Alpha Plus TyroPlus är med andra ord en kombinationsprodukt som inte bara främjar sköldkörteln med sitt jod utan även hela kroppen och energinivåerna. Och som om det inte räckte med det finns det även B12 och andra B-vitaminer i kapslarna, liksom magnesium, koppar, D3 och E-vitamin som är bra för musklerna och nerverna. En allroundprodukt som tas en till två gånger om dagen, alltid i samband med måltider. Du kan ta upp till två kapslar varje gång, och var och en innehåller blandannat 150 µg jod, 600 µg A-vitamin, 7.5 mg zink och 75mg magnesium, vilka alla bidrar till mer ork och styrka.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

iodine

Köpguide: Så hittar du bäst jodtabletter

Det som skiljer olika jodtabletter åt är främst mängden jod i dem och priset du betalar. Det finns dock även andra faktorer som också är viktiga att överväga när du ska välja rätt och bäst jodtillskott. 

Nedan har vi sammanställt en kort köpguide för att underlätta ditt val:

 • Innehåll: När du väljer jodtabletter bör du med fördel välja dem med ett så rent innehåll som möjligt. Om du kan välja svenskproducerat kan det vara en fördel. Jod som kommer från till exempel alger från rena vatten är ett bra val. Jodhalten är naturlig och hög i flera algsorter. Tillsatserna i jodtabletterna ska också vara så få som möjligt. 
 • Märke: Bra och tillförlitliga tillverkare och märken är viktigt när det gäller kosttillskott överlag. Detta gäller givetvis även jodtabletter. Trovärdiga tillverkare är sådana som Healthwell och Thorne research.
 • Prisvärdhet: Denna punkt handlar om kvaliteten i förhållande till priset. Du bör jämföra innehållet i tabletterna med det pris du betalar. Ett lågt jodinnehåll, eller jod med sämre upptagningsförmåga i kroppen, bör du inte betala dyrt för.
 • Biotillgänglighet: Huruvida jodtillskottet är lättupptagligt, eller inte, är en av de viktigaste aspekterna. En hög biotillgänglighet säkerställer att kroppen fullt ut drar nytta av jodet. Titta även efter eventuella synergieffekter, alltså hur jod kan kombineras med andra ämnen och tillskott för att underlätta upptaget. Selen och jod har exempelvis bra synergieffekt. Undersök även huruvida jod har några antagonister. Exempel på antagonister, det vill säga ämnen som hindrar upptaget, eller stöter bort ämnet ur kroppen, är flour, klor och bromid. Även ett högt intag av fett i kosten minskar upptaget av jod.

 

Frågor och svar om jod

Vad är jod?

Jod är ett av få icke-metalliska grundämnen. Det tillhör gruppen halogener vilket innebär att i sin grundform är de dels giftiga och att de reagerar lätt och ofta med andra ämnen och bildar då salter. Av alla halogener är det dock jod som är det minst reaktiva grundämnet. 

Jod finns naturligt i kroppen och den största delen (75 %) i sköldkörteln och i musklerna. Det finns även ca 10 % i skelettet och 10 % i huden, det resterande finns i det endokrina systemet, t.ex. i äggstockarna, bröstkörtlarna, prostatan och i det centrala nervsystemet. Den jod som finns i hjärnan är fokuserad till den svarta kärnan som kallas för ”substantia nigra”, vilket för övrigt är den delen som förstörs när man får Parkinsons sjukdom. Jodbrist förekommer hos människor och det är viktigt att få i sig tillräckligt.

Kan man få för mycket jod?

En överdosering av jod kan rubba sköldkörtelns funktion vilket kan ge hormonella störningar och en onormalt låg ämnesomsättning. Gravida och ammande kvinnor bör vara extra varsamma då stort jodöverskott kan skada fostrets och spädbarnets mentala och fysiska utveckling. För stora mängder jod kan även ge Jod-Basedows sjukdom och Wolff-Chaikoffs effekt. 

Vad är jod bra för?

Jod är ett viktigt ämne i vår kropp och har en rad olika funktioner. På ett eller sätt annat behöver alla kroppens celler jod för att kunna fungera på ett normalt. Den primära användningen för jod hos människor är i sköldkörtelhormonet. Det är sköldkörtelhormonet som styr den så kallade cellandningen vilket är den process som får cellerna att andas och håller dem vid liv. Andra viktiga egenskaper är:

 • Ansvarar för att producera alla kroppens hormoner.
 • Påverkar kroppens syrekonsumtion och den primära kroppstemperaturen.
 • Ökar kroppens försvar mot radioaktivt avfall och tunga giftiga metaller så som bly, kvicksilver och aluminium.
 • Bidrar till att tunntarmen blir bättre på att ta upp kolhydrater.
 • Verkar slemlösande.
 • Viktigt för tillväxten av hår, naglar och tänder. 
 • Har, tillsammans med enzymerna myeloperoxidas och väteperoxid, bakteriedödande egenskaper .

Vad händer vid brist på jod?

Ofta får vuxna med brist på jod endemisk struma, vilket innebär att sköldkörteln växer och inte fungerar som den ska. Detta kan leda till en rad mer eller mindre obehagliga symtom:

 • överviktigViktuppgång -  Sköldkörtelhormoner hjälper till att kontrollera hastigheten på din ämnesomsättning. När hormonnivåerna sjunker minskar hastigheten och kalorierna lagras istället i kroppen som fett.
 • trötthetTrötthet - Trötthet och svaghet är också två vanliga symtom vid jodbrist. Sköldkörtelhormonerna ansvarar också att skapa energi, vilket gör att du kan känna dig trött och svag vid brist på jod.
 • håravfallHåravfall - Låga sköldkörtelhormonnivåer kan leda till att hårsäckarna slutar att regenerera och du drabbas av håravfall. Ca 30% av personer med sänkta hormonnivåer drabbas. (1)
 • mental trötthetMental trötthet - Sköldkörtelhormoner hjälper hjärnan att lära sig och att utvecklas. Brist på jod kan därför leda till sämre inlärningsförmåga och minne.

Jodbrist hos småbarn

Småbarn och foster är extra känsliga för brist på jod. Framförallt eftersom de inte kan påverka sin kost i samma utsträckning som vuxna människor. I extrema fall kan barn bli drabbade via ett för lågt intag av jod hos modern. Då kan barnet få kretinism. Detta kan leda till begränsad utveckling både fysiskt och psykiskt och kan då få missformat skelett och/eller en utvecklingsstörning. Brist på jod hos modern kan i värsta fall leda till ökad spädbarnsdödlighet.

Vilka livsmedel innehåller jod?

Vanligt bordssalt är vårt främsta intag av jod där jodberikat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. Att tillsätta jod i salt har fungerat så bra att livsmedelsverket uppmanar restaurangbranschen att bara använda jodberikat salt. Andra livsmedel med jod är bland annat fisk och skaldjur, ägg och vissa näringstillskott som innehåller olika algprodukter.

Hur mycket jod behöver man?

Hur mycket jod vi behöver beror framförallt på om det gäller barn eller vuxna. Gravida och ammande kvinnor behöver mer jod än övriga.

Grupp Mängd
Män 150 mcg
Kvinnor 150 mcg
Gravida 175 mcg
Ammande 200 mcg
Barn 50-120 mcg


Källa: Livsmedelsverket

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
162 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester