Bäst i test: Bästa kaliumtabletterna 2022

Förhindra hypokalemi med hjälp av några av dessa topplacerade kaliumtillskott
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Kalium är en av de viktigaste mineralerna i kroppen. Det hjälper till att reglera vätskebalansen, muskelsammandragningar och nervsignaler. Dessutom kan en kaliumrik diet bidra till att minska blodtrycket, skydda mot stroke och förhindra benskörhet och njursten. Vi har testat kaliumtillskott och vinnaren i vårt test blev Core Kalium Complex.

Testvinnare - Bästa kaliumtabletterna

 1. Bäst i test kaliumtabletter: Core Kalium Complex
 2. Bästa veganska kaliumtabletter: Healthwell Kalium 750
 3. Bästa billiga kaliumtabletter: Body science Kalium
 4. Bästa kaliumtabletter med magnesium: Better You Premium Kalium
 5. Bästa högdoserade kaliumtabletter: SSN Kalium
 1. Bäst i test kaliumtabletter: Core Kalium Complex

  9,7/10
  Prispressat kaliumkomplex från citrat och malat för optimal upptagningsförmåga.
  Core Kalium Complex
  Bäst i test
  Pris / tablett
  0,83 kr
  Tabletter / dag
  2
  Kalium / tablett
  250 mg
  Storlek
  120 kaps
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • Högdoserat tillkskott
  • Hög prisvärdhet
  • Bidrar till att ge dig mer energi
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer

  Core Kalium Complex är ett kosttillskott med hög biotillgänglighet, det vill säga att mineralerna lätt absorberas och tillgodogörs av kroppen. Det är i synnerhet citratet som bidrar till den goda absorptionsförmågan. Utöver denna förening innehåller tillskottet även malatformen, som även den är bland de bättre. Mängden kalium per kapsel är hög, och priset är lågt, vilket ger ett mineraltillskott med hög prisvärdhet. Kapslarna är också lätta att svälja. 

  Genom att ta två kapslar om dagen kan du märka att du får mer energi och känner dig starkare. I alla fall om du frågar många av Svenskt kosttillskotts kunder. En förpackning innehåller 120 kapslar och det räcker i ca 2 månader. Med ett pris på ca 99 kr blir kostnaden per dag under 2 kr. Dessa passar dock inte veganer eftersom de är gjorda av bovint gelatin.

  Läs mer
 2. Bästa veganska kaliumtabletter: Healthwell Kalium 750

  9,5/10
  Kalium från citrat i vegetabilisk kapsel med höga externa kundbetyg.
  Healthwell Kalium 750
  Pris / tablett
  0,99 kr
  Tabletter / dag
  1 - 3
  Kalium / tablett
  270 mg
  Storlek
  100 kaps
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • Balanserad och hög dos
  • Hög biotillgänglighet
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Vi föredrar Core Kalium om du inte är vegan

  Healthwell Kalium 750 innehåller en relativt hög dos kalium. Priset är jämförelsevis lågt och detta tillskott passar bra för den som vill komplettera andra tillskott eller sin kost.

  Kalium bidrar till att stärka nervsystemet, balansera blodtrycket och upprätthålla muskelfunktionen. Kalium 750 är ett kosttillskott för dig som behöver extra kalium snabbt, exempelvis om du tränar mycket. Då kan du få tendenser till muskelkramper. Även personer som följer någon diet med få kolhydrater kan behöva extra kalium. Du kan ta mellan 1 - 3 tabletter om dagen och på så vis få i dig tillräckligt med kalium för att kroppen ska fungera normalt. När vi testade Healthwell Kalium 750 märkte vi av en relativt snabb effekt på sötsuget. Det minskade och vi kände ett mindre behov av att småäta. De små pillren gjorde också tillskottet lätt att svälja.

  Med en hög prisvärdhet och ett tillskott från ett välkänt och trovärdigt märke, rekommenderar vi Healthwell Kalium 750 som ett bra kaliumtillskott.

  Läs mer
 3. Bästa billiga kaliumtabletter: Body science Kalium

  9,3/10
  Testets billigaste kaliumtillskott som ändå lyckas leverera hög kvalitet.
  Body science Kalium
  Pris / tablett
  0,69 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  Kalium / tablett
  180 mg
  Storlek
  100 kaps
  Till Butik
  69 kr
  Fördelar
  • Bästa priset
  • Lättupptaglig citratform
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer

  Ett kaliumtillskott som säkerställer hög biotillgänglig då det består av kaliumcitrat. Ett måste för dig som vill säkerställa att din kropp och nervsystem har rätt elektrolyter för optimal funktion.

  Då varje kapsel innehåller 180 mg kaliumcitrat så går det knappast att påstå att det är marknadens mest högdoserade kaliumtillskott. Men med 100 kapsel per förpackning blir det ändå prisvärt i slutändan.

  Läs mer
 4. Bästa kaliumtabletter med magnesium: Better You Premium Kalium

  9,1/10
  Veganskt kombinationstillskott med kalium, magnesium och fikonextrakt.
  Better You Premium Kalium
  Pris / tablett
  1,29 kr
  Tabletter / dag
  2
  Kalium / tablett
  150 mg
  Storlek
  100 kaps
  Till Butik
  129 kr
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • Kombinationstillskott
  • Lämpligt för veganer
  • Kalium från citrat
  Nackdelar
  • Rekommenderas ej till gravida, under amning eller personer som medicineras

  Premium Kalium från Better You är ett kaliumtillskott som är framtaget för att underlätta för din kropp att dra nytta av så mycket av tillskottet som möjligt.

  Vad är det då som gör detta kaliumtillskott premium? Genom att innehålla både kaliumcitrat och fikonextrakt så blir biotillgängligheten extra hög. Det innebär att din kropp kan tillgodogöra sig mer av kaliuminnehållet.

  Läs mer
 5. Bästa högdoserade kaliumtabletter: SSN Kalium

  8,7/10
  Högdoserade kaliumtabletter från kaliumklorid.
  SSN Kalium 90 caps
  Pris / tablett
  1,43 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  Kalium / tablett
  208 mg
  Storlek
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • Högdoserade
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Finns mer lättupptagna kaliumformer än klorid
  • Ej veganska

  Potassium fråm SSN är ett kaliumtillskott i kapselform. Då det innehåller kaliumklorid är biotillgängligheten hög och du säkerställer enkelt fullgoda kaliumnivåer.

  Eftersom kalium är både en mineral och en elektrolyt är den högst avgörande för kroppen. Men vi förlorar stora mängder i takt med att vi svettas. Därför är det ofta ett måste för dig som tränar. Med 400 mg kalium per kapsel når du lätt dagsbehovet.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa kaliumtabletterna

Köpguide: Så hittar du bästa kaliumtabletterna

För låga kaliumnivåer kan leda till ett tillstånd som kallas hypokalemi. Det innebär symptom som muskelkramper, trötthet, svaghet och en obehagskänsla i kroppen. Bästa sättet att få i sig tillräckligt med kalium är givetvis genom att äta en varierad kost, men för vissa som går på speciella dieter kan ett tillskott krävas. Att välja ett prisvärt och högkvalitativt alternativ är viktigt för att du ska få ut så mycket som möjligt av produkten. För att lättare hitta ett tillskott som lever upp till dina förväntningar, har vi satt ihop denna köpguide.

 • Biotillgänglighet

  När du ska välja kaliumtillskott bör du vara noggrann med att välja rätt. Det finns nämligen olika varianter, med olika biotillgänglighet, alltså hur lätt tillskottet tas upp i kroppen. Kaliumkarbonat, -citrat och -aspartat har alla en hög upptagningsförmåga och är alla bra alternativ, medan -oxid inte tas upp lika lätt och rekommenderas således inte.
 • Pris/tablett

  Ett tillskott med hög biotillgänglighet och högt innehåll av kalium, är ofta mer prisvärt än andra alternativ. Jämför alltså inte bara priset per tablett utan även hur många tabletter du behöver ta per dag, hur mycket varje tablett innehåller samt vilken form kaliumet kommer i för en rättvis prisjämförelse. 
 • Dosering

  Kaliumtillskott innehåller allt mellan 90 mg och 1000 mg per dosering. Det rekommenderade dagliga intaget av kalium är ca 3100 - 3500 mg för en vuxen. Det kan vara farligt att få i sig för mycket kalcium så följ alltid tillverkarens instruktioner för dosering, vilket brukar vara ungefär 500 mg per dag. 
 • Märke

  Kosttillskott har ofta visat sig innehålla mindre eller mer av ett ämne än det som står på innehållsförteckningen. Välj därför gärna en välkänd tillverkare som du kan lita på. Vi rekommenderar märken som Core, Healthwell och Holistic, men de flesta svenska märkena är helt ok. Undvik framförallt utländska märken som inte har samma kvalitetskrav som här i Sverige.
Så valde vi ut de bästa kaliumtillskotten

Hur vi utsåg bästa kaliumtillskotten

För att komma fram till vilket kaliumtillskott som är det bästa beställde vi hem ett 20-tal olika produkter från olika tillverkare. De har sedan testats grundligt och betygsatts efter på punkter:

 • Innehåll: Hur mycket kalium innehåller tillskottet? Vilken förening av kalium är det och hur är upptagningsförmågan? Innehåller det några andra aktiva ämnen? Innehåller det mycket tillsatser som fyllnadsmedel?
 • Pris: Hur mycket kostar tillskottet? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Är det här en produkt du själv skulle kunna tänka dig att köpa?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller lika mycket kalium som står på innehållsförteckningen?
 • Användning: Hur stora är kapslarna? Är de lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta per dosering / per dag?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder om den här produkten? Är de flesta positivt eller negativt inställda? Vad har det fått för snittbetyg?

Tillskotten grupperades in i några olika kategorier och vi presenterar här vinnarna i respektive kategori.

Vanliga frågor om bästa kaliumtabletterna

Vanliga frågor och svar om kalium

Vilket är det bästa kaliumtillskottet?

Det bästa kaliumtillskottet är det som innehåller störst mängd kalium som är lättupptagligt för kroppen i förhållande till priset per tablett. Tabletterna ska även gärna vara lättsvalda och veganska. Kosttillskottet som uppfyllde dessa kriterier bäst i vårat test var Core Kalium Complex. 

Hur starka kaliumtabletter ska jag ta?

Hur just ditt behov ser ut kan man aldrig veta, men Livsmedelsverket rekommenderar följande intag av kalium:

 • Spädbarn 6-11 månader: 1,1 gram
 • Barn 12-23 månader: 1,4 gram
 • Barn 2-5 år: 1,8 gram
 • Barn 6-9 år: 2,0 gram
 • Flickor 10-13 år: 2,9 gram
 • Pojkar 10-13 år: 3,3 gram
 • Kvinnor och flickor över 14 år: 3,1 gram
 • Män och pojkar över 14 år: 3,5 gram

Men då man alltid får i sig en hel del kalium via kosten rekommenderas tabletter på mellan 300-500 mg. 

Vad händer om man får i sig för mycket kalium?

Ett överdrivet kaliumintag kan påverka hjärtrytmen hos människor med nedsatt njurfunktion.

I väldigt ovanliga fall kan ett väldigt högt intag leda till hyperkalemi som är ett livsfarligt tillstånd som orsakar störningar och oregelbunden hjärtrytm vilket i sin tur kan utgöra en risk för hjärtstillestånd.

Vad är kaliumtabletter bra för?

Kaliumtabletter är bra för dig som inte får i dig tillräckligt med kalium via kosten. Kalium påverkar vår kropp på flera olika plan. Några av de viktigaste är följande:

 • Hjälper till att omvandla glukos till glykogen.
 • Justerar vätskebalansen i kroppen.
 • Finns med i njurarnas process att reglera syra-bas balansen i kroppen.
 • Stimulerar levern och reglerar hjärtrytmen.
 • Upprätthåller likvärdig syra/bas-balans i blodet.
 • Kontrollerar aktiviteten hos hjärta, muskler och nervsystem.

Vem behöver kaliumtillskott?

Kaliumtillskott behövs framförallt av människor som har brist på kalium. Det är vanligast att få brist vid följande tillstånd:

 • diarré
 • kräkningar
 • kraftiga svettningar
 • svält
 • överanvändning av laxermedel
 • överanvändning av diuretika
 • dialys
 • låga magnesiumnivåer
 • följer en ketodiet

Sök dock i första hand vård om du tror att du lider av kaliumbrist och har några symtom.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
239 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Bäst i test - Bästa Kaliumtabletter enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test kaliumtabletter: Core Kalium Complex
 2. Bästa veganska kaliumtabletter: Healthwell Kalium 750
 3. Bästa billiga kaliumtabletter: Body science Kalium
 4. Bästa kaliumtabletter med magnesium: Better You Premium Kalium
 5. Bästa högdoserade kaliumtabletter: SSN Kalium

Kaliumtabletter finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Svensk Hälsokost , MM Sports och Proteinbolaget .