Bäst i test: Bästa kaliumtabletterna 2021

Förhindra hypokalemi med hjälp av några av dessa topplacerade kaliumtillskott
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Kalium är en av de viktigaste mineralerna i kroppen. Det hjälper till att reglera vätskebalansen, muskelsammandragningar och nervsignaler. Dessutom kan en kaliumrik diet bidra till att minska blodtrycket, skydda mot stroke och förhindra benskörhet och njursten. Vi har testat kaliumtillskott och vinnaren i vårt test blev Core Kalium Complex. Det är prisvärda kaliumtabletter baserade på kaliumcitrat. De är också helt veganska. Varje förpackning innehåller 100 tabletter och kostar 99 kronor. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av kaliumtabletter

För att avgöra vilket kaliumtillskott som är bäst räcker det inte enligt oss att bara titta på innehållsförteckningen utan man måste även tänka på hur mycket det kostar, hur det doseras och vem som har tillverkat det.

Så för att komma fram till vilket som är det bästa kaliumtillskottet beställde vi hem ett 20-tal olika produkter. Vår testpanel har sedan fått betygsätta var och en av dessa på fem punkter med hjälp av följande frågor:

 • Innehåll: Hur mycket kalium innehåller tillskottet? Vilken form av kalium är det och hur är upptagningsförmågan? Innehåller det några andra aktiva ämnen? Innehåller det mycket tillsatser som fyllnadsmedel?
 • Pris: Hur mycket kostar tillskottet? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Är det här en produkt du själv skulle kunna tänka dig att köpa?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller lika mycket kalium som står på innehållsförteckningen?
 • Användning: Hur stora är kapslarna? Är de lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta per dosering / per dag?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder om det här kaliumtillskottet? Är de flesta positivt eller negativt inställda? Vad har det fått för snittbetyg?

Vilka kaliumtabletter är bäst?

Vi har testat många kaliumtabletter. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive kaliumtabletter samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test kalium: Core Kalium Complex

  9,7/10
  Prispressat kaliumkomplex från citrat och malat för optimal upptagningsförmåga
  Core Kalium Complex
  Bäst i test
  Pris / tablett
  0,83 kr
  Tabletter / dag
  2
  Kalium / tablett
  250 mg
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högdoserat tillkskott
  • Hög prisvärdhet
  • Bidrar till att ge dig mer energi
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer

  Core Kalium Complex är ett kaliumtillskott med hög biotillgänglighet, det vill säga att mineralerna lätt absorberas och tillgodogörs av kroppen. Det är i synnerhet kaliumcitratet som bidrar till den goda absorptionsförmågan. Utöver denna kaliumförening innehåller tillskottet även kaliummalat. Mängden kalium per kapsel är hög, och priset är lågt, vilket ger ett mineraltillskott med hög prisvärdhet. Kapslarna är också lätta att svälja, vilket vi uppskattade när vi genomförde vårt test. 

  Kalium som mineral behövs för att dina muskler och nerver ska fungera normalt samt att du ska kunna upprätthålla en bra saltbalans och ett sunt blodtryck. Genom att ta två kapslar om dagen av Core Kalium komplex kan du märka att du får mer energi och känner dig starkare. Denna effekt märks inte minst av, av de kundrecensioner som vi gått igenom. Core Kalium Complex håller vad den "lovar" och vi upplevde främst att kramper i benen försvann efter ett par veckor. Du kan köpa förpackningarna om 120, 240 eller 360 kapslar. Dessa passar dock inte veganer eftersom de är gjorda av bovint gelatin.

  Sammanfattningsvis utser vi Core Kalium Complex till det bästa kalium-tillskottet i vårt test.

  Läs mer
 2. 2. Bästa veganska kaliumtabletterna: Healthwell Kalium 750

  9,5/10
  Kalium från citrat i vegetabilisk kapsel med höga externa kundbetyg
  Healthwell Kalium 750
  Pris / tablett
  0,99 kr
  Tabletter / dag
  1 - 3
  Kalium / tablett
  270 mg
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Balanserad och hög dos
  • Hög biotillgänglighet
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Vi föredrar Core Kalium om du inte är vegan

  Healthwell Kalium 750 innehåller en relativt hög dos kalium. Priset är jämförelsevis lågt och detta tillskott passar bra för den som vill komplettera andra tillskott eller sin kost.

  Kalium bidrar till att stärka nervsystemet, balansera blodtrycket och upprätthålla muskelfunktionen. Kalium 750 är ett kosttillskott för dig som behöver extra kalium snabbt, exempelvis om du tränar mycket. Då kan du få tendenser till muskelkramper. Även personer som följer någon diet med få kolhydrater kan behöva extra kalium. Du kan ta mellan 1 - 3 tabletter om dagen och på så vis få i dig tillräckligt med kalium för att kroppen ska fungera normalt. När vi testade Healthwell Kalium 750 märkte vi av en relativt snabb effekt på sötsuget. Det minskade och vi kände ett mindre behov av att småäta. De små pillren gjorde också tillskottet lätt att svälja.

  Med en hög prisvärdhet och ett tillskott från ett välkänt och trovärdigt märke, rekommenderar vi Healthwell Kalium 750 som ett bra kaliumtillskott.

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga kaliumtabletterna: Body science Kalium

  9,3/10
  Testets billigaste kaliumtillskott som ändå lyckas leverera hög kvalitet
  Body science Kalium
  Pris / tablett
  0,52 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  Kalium / tablett
  180 mg
  52 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bästa priset
  • Lättupptaglig citratform
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer
 4. 4. Bästa kaliumtillskottet med magnesium: Better You Premium Kalium

  9,1/10
  Veganskt kombinationstillskott med kalium, magnesium och fikonextrakt
  Better You Premium Kalium
  Pris / tablett
  1,29 kr
  Tabletter / dag
  2
  Kalium / tablett
  150 mg
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Kombinationstillskott
  • Lämpligt för veganer
  • Kalium från citrat
  Nackdelar
  • Rekommenderas ej till gravida, under amning eller personer som medicineras
 5. 5. Bästa högdoserade kaliumtillskottet: GAAM Kalium

  8,7/10
  Högdoserade kaliumtabletter från kaliumklorid
  GAAM Health Series Potassium, 90 caps
  Pris / tablett
  0,74 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  Kalium / tablett
  208 mg
  67 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högdoserade
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Finns mer lättupptagna kaliumformer än klorid
  • Ej veganska
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

potassium

Köpguide: Så hittar du bästa kaliumtillskotten

För låga kaliumnivåer kan leda till ett tillstånd som kallas hypokalemi. Det innebär symptom som muskelkramper, trötthet, svaghet och en obehagskänsla i kroppen. Bästa sättet att få i sig tillräckligt med kalium är givetvis genom att äta kaliumrika livsmedel, men för vissa som går på speciella dieter kan ett kaliumtillskott krävas. Att välja ett prisvärt och högkvalitativt kaliumtillskott är viktigt för att du ska få ut så mycket som möjligt av produkten. För att lättare hitta ett tillskott som lever upp till dina förväntningar, har vi satt ihop denna köpguide.

 • Biotillgänglighet: När du ska välja kaliumtillskott bör du vara noggrann med att välja rätt. Det finns nämligen olika varianter, med olika biotillgänglighet, alltså hur lätt tillskottet tas upp i kroppen. Kaliumkarbonat, -citrat och -aspartat har alla en hög upptagningsförmåga och är alla bra alternativ. Kaliumoxid tas inte upp lika lätt och rekommenderas således inte.
 • Pris/tablett: Ett kaliumtillskott med hög biotillgänglighet och högt innehåll av kalium, är ofta mer prisvärt än andra alternativ. Jämför alltså inte bara priset per tablett utan även hur många tabletter du behöver ta per dag, hur mycket varje tablett innehåller samt vilken form kaliumet kommer i för en rättvis prisjämförelse. 
 • Dosering: Kaliumtillskott innehåller allt mellan 90 mg och 300 mg. Det rekommenderade dagliga intaget av kalium är ca 3100 - 3500 mg för en vuxen. Det kan vara farligt att få i sig för mycket kalcium så följ alltid tillverkarens instruktioner för dosering, vilket brukar vara ungefär max 500 mg från tillskott per dag. 
 • Märke: Kosttillskott har ofta visat sig innehålla mindre eller mer av ett ämne än det som står på innehållsförteckningen. Välj därför gärna en välkänd tillverkare som du kan lita på. Vi rekommenderar märken som Core, Healthwell och Holistic, men de flesta svenska märkena är helt ok. Undvik framförallt utländska märken som inte har samma kvalitetskrav som här i Sverige.

Vanliga frågor och svar om kalium

Vilket är det bästa kaliumtillskottet?

Det bästa kaliumtillskottet är det som innehåller störst mängd kalium som är lättupptagligt för kroppen i förhållande till priset per tablett. Tabletterna ska även gärna vara lättsvalda och veganska. Kosttillskottet som uppfyllde dessa kriterier bäst i vårat test var Core Kalium Complex. 

Hur mycket kalium behöver man?

Nedan följer en lista från Livsmedelsverket på rekommenderat intag av kalium:

 • Kön/Grupp/Ålder Rekommenderat dagligt intag
 • Spädbarn 6-11 månader 1,1 gram
 • Barn 12-23 månader 1,4 gram
 • Barn 2-5 år 1,8 gram
 • Barn 6-9 år 2,0 gram
 • Flickor 10-13 år 2,9 gram
 • Pojkar 10-13 år 3,3 gram
 • Kvinnor och flickor över 14 år 3,1 gram
 • Män och pojkar över 14 år 3,5 gram

Hur använder man kaliumtillskott?

Innan du tar ett kaliumtillskott bör du alltid prata med din läkare. De flesta fallen av hypokalemi beror inte bara på ett för lågt intag av kalium utan har en annan underliggande orsak.  Funderar du på att börja med ett kaliumtillskott bör du också rådfråga din läkare om vilken dosering du kan behöva.

Vad händer om man får i sig för mycket kalium?

Man kan få i sig för mycket kalium om man till exempel under lång tid har ätit mat med väldigt högt kaliuminnehåll eller om man har ätit kaliumtillskott utan att egentligen ha haft behovet för det. Ett sådant överintag kan påverka hjärtrytmen hos människor med nedsatt njurfunktion.

I väldigt ovanliga fall kan ett väldigt högt intag leda till hyperkalemi som är ett livsfarligt tillstånd som orsakar störningar och oregelbunden hjärtrytm vilket i sin tur kan utgöra en risk för hjärtstillestånd.

Vad är kalium bra för?

Kalium har tillsammans med natrium en viktig funktion i vår kropp där de samarbetar i något som kallas natrium-kaliumpumpen. Dess främsta egenskap är att den justerar vätskebalansen i kroppen. Natrium-kaliumpumpen reglerar och kontrollerar även transporten av näring in och ut i cellerna. Andra egenskaper som kalium har är att:

 • Kalium hjälper till att omvandla glukos till glykogen.
 • Kalium finns med i njurarnas process att reglera syra-bas balansen i kroppen.
 • Kalium stimulerar levern och reglerar hjärtrytmen.
 • Kalium är även viktigt som ett alkaliskt ämne för att upprätthålla likvärdig syra/bas-balans i blodet och vävnaderna och skyddar på det sättet kroppens organ och vävnader från att bli skadade på grund av ”översyrning”.
 • Kalium fyller en viktig funktion när det gäller att kontrollera aktiviteten hos hjärta, muskler och nervsystem. Kalium utvidgar blodkärlen och sänker därmed blodtrycket. Rätt kaliumbalans är väldigt viktigt för att hjärtats rytm ska bibehållas och för att hjärtskador ska undvikas.

Har du ett högt blodtryck eller tror att du har det är det alltid en bra idé att kolla upp det. Detta kan göras antingen genom att boka besök hos din läkare eller genom att köpa en blodtrycksmätare.

Läs mer: Vilken är den bästa blodtrycksmätaren?

Vem behöver kaliumtillskott?

Hos i övrigt friska människor utan någon nedsatt njurfunktion är onormalt höga eller låga nivåer av kalium sällsynt. Men det finns vissa tillstånd som kan minska kaliumnivåerna i kroppen:

 • diarré
 • kräkningar
 • kraftiga svettningar
 • svält
 • överanvändning av laxermedel
 • överanvändning av diuretika
 • dialys
 • låga magnesiumnivåer
 • följer en ketodiet

Människor som har någon av ovanstående riskfaktorer kan dra nytta av ett kaliumtillskott. 

Vad händer vid brist på kalium?

Brist på kalium kallas hypokalemi och onormalt höga värden kallas hyperkalemi. Brist på kalium är väldigt ovanligt men kan uppstå till exempel vid långvariga diarréer, överanvändande av vätskedrivande läkemedel eller om man äter allt för mycket energidrivande kost. Kaliumbrist leder till trötthet, muskelsvaghet och rubbningar av hjärtrytmen. Kaliumbrist kan även leda till depression och förvirring. 

Kalium är, som tidigare nämnts enklast att få i sig genom mat eller kaliumtillskott. Banan och avokado har väldigt höga halter av kalium och så har även spenat. Andra livsmedel som innehåller mycket kalium är mjölkprodukter, nypon, soja och andra sorters bönor, nötter och frön, vetegroddar, torrjäst, kålväxter, kelp, kakao och te. Även i frukt, bär, spannmål, övriga grönsaker, potatis och rotfrukter kan du hitta kalium.

Bästa sättet att få reda på om man har kaliumbrist är genom ett blodprov. Läs mer på 1177 Vårdguiden

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
189 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester