Bäst i test: Bästa kromtabletterna 2022

Minska sötsuget snabbt och effektivt med hjälp av de bästa kromtabletterna
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad juni 2022

Krom är ett mineral som spelar en nyckelroll när det kommer till ämnesomsättningen. Ämnet finns naturligt i en mängd olika livsmedel som till exempel potatis, vitlök och broccoli. Många använder kromtabletter då det visat sig att det dämpar sötsuget. 

Vi har här testat många kromtabletter och bäst av alla i vårt test blev Healthwell Krom.

Testvinnare - Bästa kromtabletterna

 1. Bäst i test kromtabletter: Healthwell Krom
 2. Bästa högdoserade kromtabletter: Solgar Chromium Picolinate 500
 3. Bästa kromtabletter för viktkontroll: Nyform Äppelvinäger Krom
 4. Bästa GMO-fria kromtabletter: Holistic Krom
 5. Bästa lågdoserade kromtabletter: Vitaprana Krom
 1. Bäst i test kromtabletter: Healthwell Krom

  9,5/10
  Prisvärda kromtabletter i vegetabiliskt kapselskal i lättupptaglig form.
  Healthwell Krom
  Bäst i test
  Krom / kapsel
  200 µg
  Pris / kapsel
  0,89 kr
  mcg/kr
  224,72
  Storlek
  100 kaps
  Till Butik
  89 kr
  Till Butik
  89 kr
  Fördelar
  • Messt prisvärda i testet
  • Vegetabilisk kapsel
  Nackdelar
  • Förvaras torrt, svalt och utom räckhåll för direkt solljus

  Healthwell Krom innehåller 100 vegetabiliska kapslar med god upptagningsförmåga. Kosttillskottet kostar 79 kronor, består av 100 små kapslar som vardera innehåller 200 µg krompikolinat. Kapslarna är små, lättsvalda och en kapsel innehåller en tillräcklig mängd krom för att merparten av personer kommer känna ett minskat sötsug. Förslagsvis intas kromtabletten i samband med valfri måltid. De externa kundbetygen är övervägande positiva och majoriteten känner att de fungerar utmärkt för att ta ner på småätandet.

  När vi testade dessa kapslar valde vi att ta 1 kapsel i samband med ett mellanmål runt 15.00 och sedan notera sötsugen senare på kvällen. Majoriteten av personerna i vårt test menade på att redan den första dagen fick de ett minskat sötsug. Ett bra pris per kapsel samt goda resultat både från oss och externa kundbetyg gör att vi utser Healthwell Krom till de bästa kromtabletterna i vårt test.

   

  Läs mer
 2. Bästa högdoserade kromtabletter: Solgar Chromium Picolinate 500

  9,3/10
  Högdoserat kromtillskott med hela 500 mcg krom per kapsel.
  Solgar Chromium Picolinate 500
  Krom / kapsel
  500 µg
  Pris / kapsel
  4,25 kr
  mcg/kr
  117,65
  Storlek
  60 kaps
  Till Butik
  255 kr
  Till Butik
  255 kr
  Fördelar
  • Högdoserade
  • För dig med stort sötsug
  Nackdelar
  • Hade inte större effekt än exempelvis Healthwells kromtabletter hos oss

  För dig som testat de lite svagare kromtabletterna, exempelvis Healthwell Krom eller Vitaprana Chromium men som inte fått någon direkt effekt är Solgars högdoserade Chromium Picolinate 500 ett alternativ väl värt att test. Detta är några av de starkare kromtabletterna som går att köpa i Sverige, där varje kapsel innehåller 500 µg krompikolinat. Kapseln är dessutom vegetabilisk och fungerar således för veganer. Priset är något högre per kapsel men sett till mängden krom varje kapsel innehåller ligger det mer eller mindre i nivå med övriga tillskott i vårt test. 

  När vi testade kromtabletterna tog vi 1 tablett i samband med ett mellanmål och sedan utvärderade resultatet vad gäller sötsuget man hade på kvällen. Vad som var extra intressant med just dessa kapslar var om man skulle känna ett ännu mindre sötsug än mot när vi testade de andra kapslarna. Resultatet visade på att man inte kände någon märkbar skillnad mellan de andra kromtabletterna, exempelvis Healthwell Krom. Däremot har ingen av oss som testade produkterna några "gigantiska sötsug" under kvällstiden normalt sett heller. En tanke kan vara att du som lider av stora sötsug och som inte känner att de svagare kromtabletterna hjälper kan testa dessa då de eventuellt kan ge en bättre effekt. 

  Läs mer
 3. Bästa kromtabletter för viktkontroll: Nyform Äppelvinäger Krom

  9,1/10
  Kosttillskott av krom som kombineras med äppelcidervinäger och glukomanna.
  Nyform Äppelvinäger Krom
  Krom / kapsel
  95 µg
  Pris / kapsel
  1,99 kr
  mcg/kr
  47,77
  Storlek
  90 kaps
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  179 kr
  Fördelar
  • Med äppelcidervinäger
  • Innehåller glukomanna
  Nackdelar
  • Delade åsikter huruvida de fungerar eller ej

  Nyforms äppelvinägerkapslar är ett bra tillskott i den dagliga dieten för personer som har behov av att reglera sin ämnesomsättning. Det ökar även mättnadskänslan innan och efter måltider. Denna smidiga och enkla kapselform ger samma positiva effekter som flytande äppelcidervinäger men utan den otrevliga smaken. Att kapslarna även innehåller krom är perfekt för den som vill kontrollera sina blodsockernivåer och eventuellt har diabetiker i släkten.

  Den övergripande mättnadskänslan är genuin och känns varken artificiell eller obehaglig. En effekt som många ibland upplever vid användning av andra hungerdämpande tillskott. Dessa passar utmärkt som komplement till en bra och balanserad måltid för att minska hungerkänslor och sötsug efter samt innan måltid.

  Läs mer
 4. Bästa GMO-fria kromtabletter: Holistic Krom

  8,9/10
  GMO-fritt kromtillskott i vegetablisk kapssel med bra upptagningsförmåga.
  Holistic Krom
  Krom / kapsel
  200 µg
  Pris / kapsel
  1,05 kr
  mcg/kr
  190,48
  Storlek
  90 kaps
  Till Butik
  105 kr
  Till Butik
  105 kr
  Fördelar
  • GMO-fritt
  • Vegetablisk kapsel
  Nackdelar
  • Priset

  För personer som upplever problem med att reglera sitt blodsocker är Holistic Krom ett alternativ som verkligen gör skillnad. Krom har en bevisad effekt att hjälpa till med omsättningen av kroppens glukos, vilket påverkar insulinnivåer och har en positiv inverkan på kolhydratmetabolismen. Innehållet är även mycket drygt i förhållande till priset. Varje kapsel innehåller 200 mikrogram krom, och ger ett effektiv upptag i kroppen. Storleken på kapslarna är behaglig och de är lätta att ta både tillsammans med mat och vatten.

  Ytterligare en fördel med dessa kromkapslar från Holistic är att de är helt fria från GMO, vilket känns både fräscht och naturligt. De har ingen underlig eftersmak eller doft, vilket är perfekt då de rekommenderas att intas på daglig basis.

  Läs mer
 5. Bästa lågdoserade kromtabletter: Vitaprana Krom

  8,6/10
  Lågdoserade kromtillskott i ekologisk och vegetabilisk kapsel.
  Vitaprana Krom
  Krom / kapsel
  100 µg
  Pris / kapsel
  0,50 kr
  mcg/kr
  202,02
  Storlek
  200 kaps
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • Lämpar sig för dig som får effekt av låg dos
  • Prisvärt
  • Ekologiska kapslar
  Nackdelar
  • Välj annan produkt om du tror att du behöver mer än 100µg krom för att få effekt

  Vitapranas kromtabletter är valet för dig som söker ett lågdoserat kromtillskott som fortfarande har en dämpande effekt på ditt sötsug. Varje burk består av 200 kapslar och här, liksom hos de flesta andra liknande tabletter, räcker det med en om dagen för att uppfylla dagsbehovet. En kapsel innehåller 100 mcg krom, vilket är ungefär hälften av den mängd som de flesta andra kromtabletter består utav. 

  Vitaprana Chromium är ett prisvärt alternativ för dig som tror att det räcker med 100 mcg krom per dag för att minska sötsuget. Vissa personer i vårt test kände dock en utebliven effekt, eller åtminstone en stor skillnad mot när de tog kosttillskott med 200 µg. Vitaprana Chromium är ett bra alternativ om man vill prova kromtabletter och börja på en låg dos. Ett alternativ är att prova med att ta 2 kapslar om man inte får någon effekt av 1. Detta ska inte ha några bieffekter som utfall och kan ge ett ännu mindre sötsug än om du bara tagit 1 kapsel. Vi utser dessa kapslar till de bästa lågdoserade kromtabletterna och rekommenderar dem till personer som får ett minskat sötsug av kosttillskott från endast 100 µg krom. 

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa kromtabletter

Köpguide: Så hittar du bästa kromtabletterna

Kromtillskott används ofta som en hjälpmedel mot sötsuget och för att kontrollera blodsockret. Detta eftersom att krom fungerar genom att hjälpa insulinets reglering i kroppen vilket är viktigt för metabolism och lagring av kolhydrater, fetter och proteiner i kroppen. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man ska välja, men här går vi igenom de 3 viktigaste:

1. Innehållet

Det första du ska göra är att kolla upp innehållsförteckningen och se till att de inte innehåller några allergener, konstgjorda tillsatser och fyllnadsmedel. Vidare är vissa kapslar tillverkade av animaliska produkter som gelatin. Dessa bör således inte konsumeras av veganer eller vegetarianer. Vissa tillskott innehåller även andra aktiva ämnen som du bör ha koll på innan du beställer hem.

Kromet i tabletterna kommer i många olika former. De vanligaste är:

 • krompikolinat
 • kromklorid
 • kromikotinat / polynikotinat
 • kromchelavit
 • kromcitrat

Den bästa formen för maximal upptagningsförmåga är krompikolinat.

2. Dosering

Det rekommenderade dagliga intaget för krom är 35 mcg. Många tillskott innehåller betydligt mer än så (ca 200 mcg krom per tablett), men forskningen har inte hittat några biverkningar även vid en så hög konsumtion. Generellt sett så känner de flesta ett betydligt svagare sötsug efter en 200 mcg tablett. Vissa menar dock på att starkare tabletter hjälper de bättre medan för andra räcker det med 100 mcg. Vi rekommenderar att man börjar med 100-200 för att se om det hjälper och eventuellt senare testa högre doser.

3. Mediciner

Krom kan interagera med vissa mediciner, exempelvis antacida, betablockerare, PPI, insulin och kortikosteroider.

Om du använder något av dessa läkemedel eller har några underliggande hälsoproblem bör du kontrollera med din läkare innan du tar något tillskott.

Så valde vi ut de bästa kromtillskotten

Hur vi utsåg bästa kromtillskotten

Kromtabletter används av de allra för att förbättra blodsockernivån och därmed dämpa sötsuget så det är också det vi har haft som grund för det här testet. Många tillverkares produkter är förhållandevis lika, men det finns några produkter man bör undvika. Det är till exempel produkter som har dålig upptagningsförmåga eller inte innehåller angiven mängd krom.

För att hitta de bästa kromtabletterna började vi med att beställa hem ett tjugotal produkter från olika tillverkare.  Produkterna har sedan testats grundligt på fem punkter och vinnarna i varje kategori är helt enkelt den produkt som fått det högsta genomsnittsbetyget. Beödmningspunkterna var följande:

 • Innehåll: Hur mycket krom innehåller varje tablett? Vilken form av krom är det? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller det några andra aktiva ämnen som förbättrar effekten? Innehåller det mycket "onödiga" tillsatser?
 • Pris: Vad kostar dem? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa det här tillskottet?
 • Effekt: Upplever du att ditt sötsug har minskat sedan du börjat använda produkten? Har du fått några oönskade bieffekter?
 • Användning: Hur många tabletter måste man ta per dosering och per dag? Är tabletterna lätta att svälja?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat dem och var är de tillverkade? Innehåller de angiven mängd krom?

Vanliga frågor om bästa kromtabletter

Vanliga frågor om kromtabletter

Vad är kromtabletter bra för?

Krom är ett mineral som behövs för en normal metabolism av kolhydrater, fetter och proteiner. Det behövs också för att kontrollera blodsockernivån vilket tyder på att kromtillskott kan minska begäret för snabba kolhydrater.

Det kan även hjälpa dig som vill gå ner i vikt eller lider av typ-2 diabetes.

Hur starka kromtabletter ska jag välja?

De flesta upplever den sötsugsdämpande effekten först vid ca 100 µg krom. Välj därför ett kromtillskott som innehåller mellan 100-200 µg. Starkare doser än så har inte visat sig ge bättre effekt och du riskerar istället biverkningar från överdosering.

Vem behöver kromtabletter?

Kromtabletter används vanligen för förmågan att minska sötsuget. Mineralet spelar även en viktig roll på flera av kroppens områden. Vissa personer har dock extra nytta av att få i sig rätt mängd krom: 

 • De som vill gå ner i vikt

 • Personer med typ 2-diabetes

Vilka kromtabletter är bäst?

Eftersom vi alla är olika har vi lite olika preferenser och det finns därför inget alternativ som är bäst för alla. Men för de allra flesta rekommenderar vi såklart vår testvinnare Healthwell Krom. Ett mycket prisvärt kromtillskott där 95% av de tidigare kunderna är nöjda med produkten.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
228 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Bäst i test - Bästa Kromtabletter enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test kromtabletter: Healthwell Krom
 2. Bästa högdoserade kromtabletter: Solgar Chromium Picolinate 500
 3. Bästa kromtabletter för viktkontroll: Nyform Äppelvinäger Krom
 4. Bästa GMO-fria kromtabletter: Holistic Krom
 5. Bästa lågdoserade kromtabletter: Vitaprana Krom

Kromtabletter finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Svensk Hälsokost och Gymgrossisten .