Bäst i test: Bästa kromtabletter 2021

Minska sötsuget snabbt och effektivt med hjälp av de bästa kromtabletterna
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Krom är ett mineral som spelar en nyckelroll när det kommer till ämnesomsättningen. Ämnet finns naturligt i en mängd olika livsmedel som till exempel potatis, vitlök och broccoli. Många använder kromtabletter då det visat sig att det dämpar sötsuget. 

Vi har testat kromtabletter som går att köpa hos de större kosttillskottsbutikerna online. Bäst i vårt test var Healthwell Krom. Produkten är helt vegetabilisk och innehåller 100 tabletter. De fungerar mycket bra mot sötsuget. Läs mer om vårt test nedan och jämför själv produkterna. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av kromtabletter

Många använder kromtillskott för att förbättra blodsockernivån. Viss forskning tyder också på att det hjälper tillstånd som typ 2-diabetes och metaboliskt syndrom, en grupp av symtom som ökar risken för hjärtsjukdomar och diabetes.

Bra kromtabletter kan vara svårt att hitta. Vi på FitnessFrank har utvärderat kromtillskott baserat på följande kriterier:

 • De ska vara prisvärda
 • De ska dämpa sötsuget
 • De ska vara enkla att svälja

Vilka kromtabletter är bäst?

Vi har testat många kromtabletter. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive kromtabletter samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa kromtabletterna: Healthwell Krom

  9,5/10
  Healthwell Krom
  Bäst i test
  Krom / kapsel
  200 µg
  Pris / kapsel
  0,89 kr
  Krom µg/kr
  224,72
  89 kr
  Till Butik

  Healthwell Krom innehåller 100 vegetabiliska kapslar med god upptagningsförmåga. Kosttillskottet kostar 79 kronor, består av 100 små kapslar som vardera innehåller 200 µg krompikolinat. Kapslarna är små, lättsvalda och en kapsel innehåller en tillräcklig mängd krom för att merparten av personer kommer känna ett minskat sötsug. Förslagsvis intas kromtabletten i samband med valfri måltid. De externa kundbetygen är övervägande positiva och majoriteten känner att de fungerar utmärkt för att ta ner på småätandet.

  När vi testade dessa kapslar valde vi att ta 1 kapsel i samband med ett mellanmål runt 15.00 och sedan notera sötsugen senare på kvällen. Majoriteten av personerna i vårt test menade på att redan den första dagen fick de ett minskat sötsug. Ett bra pris per kapsel samt goda resultat både från oss och externa kundbetyg gör att vi utser Healthwell Krom till de bästa kromtabletterna i vårt test.

   

  Läs mer
 2. 2. Bästa högdoserade kromtabletterna: Solgar Chromium Picolinate 500

  9,3/10
  Solgar Chromium Picolinate 500
  Krom / kapsel
  500 µg
  Pris / kapsel
  3,98 kr
  Krom µg/kr
  125,52
  239 kr
  Till Butik

  För dig som testat de lite svagare kromtabletterna, exempelvis Healthwell Krom eller Vitaprana Chromium men som inte fått någon direkt effekt är Solgars högdoserade Chromium Picolinate 500 ett alternativ väl värt att test. Detta är några av de starkare kromtabletterna som går att köpa i Sverige, där varje kapsel innehåller 500 µg krompikolinat. Kapseln är dessutom vegetabilisk och fungerar således för veganer. Priset är något högre per kapsel men sett till mängden krom varje kapsel innehåller ligger det mer eller mindre i nivå med övriga tillskott i vårt test. 

  När vi testade kromtabletterna tog vi 1 tablett i samband med ett mellanmål och sedan utvärderade resultatet vad gäller sötsuget man hade på kvällen. Vad som var extra intressant med just dessa kapslar var om man skulle känna ett ännu mindre sötsug än mot när vi testade de andra kapslarna. Resultatet visade på att man inte kände någon märkbar skillnad mellan de andra kromtabletterna, exempelvis Healthwell Krom. Däremot har ingen av oss som testade produkterna några "gigantiska sötsug" under kvällstiden normalt sett heller. En tanke kan vara att du som lider av stora sötsug och som inte känner att de svagare kromtabletterna hjälper kan testa dessa då de eventuellt kan ge en bättre effekt. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa krom + äppelcidervinägertillskottet: Nyform Äppelvinäger Krom

  9,1/10
  Nyform Äppelvinäger Krom
  Krom / kapsel
  95 µg
  Pris / kapsel
  1,99 kr
  Krom µg/kr
  47,77
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med äppelcidervinäger
  Nackdelar
  • Delade åsikter huruvida de fungerar eller ej
 4. 4. Bästa GMO-fria kromtillskottet: Holistic Krom

  8,9/10
  Holistic Krom
  Krom / kapsel
  200 µg
  Pris / kapsel
  1,05 kr
  Krom µg/kr
  190,48
  105 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 1
 5. 5. Bästa lågdoserade kromtabletterna: Vitaprana Chromium

  8,6/10
  Vitaprana Chromium
  Krom / kapsel
  100 µg
  Pris / kapsel
  0,50 kr
  Krom µg/kr
  202,02
  99 kr
  Till Butik

  Vitapranas kromtabletter är valet för dig som söker ett lågdoserat kromtillskott som fortfarande har en dämpande effekt på ditt sötsug. Varje burk består av 200 kapslar och här, liksom hos de flesta andra liknande tabletter, räcker det med en om dagen för att uppfylla dagsbehovet. En kapsel innehåller 100 mcg krom, vilket är ungefär hälften av den mängd som de flesta andra kromtabletter består utav. 

  Vitaprana Chromium är ett prisvärt alternativ för dig som tror att det räcker med 100 mcg krom per dag för att minska sötsuget. Vissa personer i vårt test kände dock en utebliven effekt, eller åtminstone en stor skillnad mot när de tog kosttillskott med 200 µg. Vitaprana Chromium är ett bra alternativ om man vill prova kromtabletter och börja på en låg dos. Ett alternativ är att prova med att ta 2 kapslar om man inte får någon effekt av 1. Detta ska inte ha några bieffekter som utfall och kan ge ett ännu mindre sötsug än om du bara tagit 1 kapsel. Vi utser dessa kapslar till de bästa lågdoserade kromtabletterna och rekommenderar dem till personer som får ett minskat sötsug av kosttillskott från endast 100 µg krom. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa kromtabletterna

Kromtillskott används ofta som en hjälpmedel mot sötsuget och för att kontrollera blodsockret. Detta eftersom att krom fungerar genom att hjälpa insulinets reglering i kroppen vilket är viktigt för metabolism och lagring av kolhydrater, fetter och proteiner i kroppen. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man ska välja kromtillskott. Nedan går vi igenom de 3 viktigaste punkterna.

1. Innehållet i kromtabletterna

Det första du ska göra är att kolla upp innehållsförteckningen och se till att de inte innehåller några allergener, konstgjorda tillsatser och fyllnadsmedel. Vidare är vissa kapslar tillverkade av animaliska produkter som gelatin. Dessa bör således inte konsumeras av veganer eller vegetarianer. Vissa tillskott innehåller även andra aktiva ämnen som du bör ha koll på innan du beställer hem.

Kromet i tabletterna kommer i många olika former. De vanligaste är:

 • krompikolinat
 • kromklorid
 • kromikotinat / polynikotinat
 • kromchelavit
 • kromcitrat

Den bästa formen för maximal upptagningsförmåga är krompikolinat.

2. Dosering av krom

Det rekommenderade dagliga intaget för krom är 35 mcg. Många tillskott innehåller betydligt mer än så (ca 200 mcg krom per tablett), men forskningen har inte hittat några biverkningar vid en hög kromkonsumtion. Generellt sett så känner de flesta ett betydligt svagare sötsug efter en 200 mcg tablett. Vissa menar dock på att starkare tabletter hjälper de bättre medan för andra räcker det med 100 mcg. Vi rekommenderar att man börjar med 100-200 för att se om det hjälper och eventuellt senare testa högre doser.

3. Mediciner och krom

Krom kan interagera med vissa mediciner, exempelvis antacida, betablockerare, PPI, insulin och kortikosteroider.

Om du använder något av dessa läkemedel eller har några underliggande hälsoproblem bör du kontrollera med din läkare innan du tar tillskott med krom.

Vad är kromtabletter bra för?

Krom spelar en viktig roll på flera av kroppens områden för att de ska fungera optimalt. Vissa personer har dock extra nytta av att få i sig rätt mängd krom, dess är: 

 • De som vill gå ner i vikt: Flera studier visar att kromtillskott kan minska blodsockernivån och triglyceridnivåerna hos personer med typ 2-diabetes. En systematisk genomgång av 25 studier visade att tillskott med 200 mikrogram (mcg) krompikolinat förbättrade den glykemiska kontrollen utan ökade biverkningar jämfört med placebo.

 • Personer med typ 2-diabetes: Även om fördelarna med att använda krom för viktminskning ännu inte är vetenskapligt bevisade menar forskning på att det kan hjälpa till med viktminskning. Detta genom att ett reglerat blodsocker kommer att resultera i ett minskat sötsug. Påståenden att det hjälper till att minska kroppsfett och öka muskelmassan har däremot inte fått stöd av vetenskapliga studier.

Frågor och svar om krom tabletter

Vad är krom?

Krom är en viktigt mineral som fått mycket uppmärksamhet som kosttillskott, främst i form av kromtabletter, eftersom kostkällorna är knappa. Det finns dock fortfarande en debatt om optimalt intag och exakt hur krom fungerar i kroppen. Under de senaste åren har det visats att krom ökar insulinsaktionerna, vilket överensstämmer med studier som visar att långsiktig användning effektivt styr blodsockernivåerna (glukos) hos personer med kolhydratintolerans. Bättre kontroll av blodsockernivån har flera positiva effekter.

Varför dämpar krom tabletter sötsug?

Krom är ett mineral som behövs för att kontrollera blodsockernivån. Det behövs också för en normal metabolism av kolhydrater, fetter och proteiner. Viss forskning tyder på att kromtillskott kan minska begäret för snabba kolhydrater och ge dig mer stabila sockernivåer. Anledningen bakom detta är ännu inte helt utvärderat. 

Varför bör jag använda kromtabletter?

För att få i sig tillräckligt mycket krom för att få en sötsugsdämpande effekt krävs det att du får i dig åtminstone 100 mcg krom. Dessa mängder är mycket svåra att uppnå via livsmedel. Till exempel behöver du äta 7 kg sallad, 100 bananer, 350 morötter eller 500 ägg. Det lättaste sättet att få i sig 100 mcg krom via kosten är genom att dricka druvjuice men även detta blir problematiskt då det krävs hela 3,2 liter. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
178 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester