Bäst i test: Bästa kromtabletter 2022

Minska sötsuget snabbt och effektivt med hjälp av de bästa kromtabletterna
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

Krom är ett mineral som spelar en nyckelroll när det kommer till ämnesomsättningen. Ämnet finns naturligt i en mängd olika livsmedel som till exempel potatis, vitlök och broccoli. Många använder kromtabletter då det visat sig att det dämpar sötsuget. 

Vi har här testat många kromtabletter och bäst av alla i vårt test blev Healthwell Krom.

Testvinnare - Bästa kromtabletter

 • Bäst i test: Healthwell Krom
 • Bästa högdoserade: Solgar Chromium Picolinate 500
 • Bäst för viktkontroll: Nyform Äppelvinäger Krom
 • Bästa GMO-fria: Holistic Krom
 • Bästa lågdoserade: Vitaprana Chromium
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Krom

  9,5/10
  Prisvärda kromtabletter i vegetabiliskt kapselskal i lättupptaglig form
  Healthwell Krom
  Bäst i test
  Krom / kapsel
  200 µg
  Pris / kapsel
  0,89 kr
  mcg/kr
  224,72
  89 kr
  Till Butik
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Messt prisvärda i testet
  • Vegetabilisk kapsel
  Nackdelar
  • Förvaras torrt, svalt och utom räckhåll för direkt solljus

  Healthwell Krom innehåller 100 vegetabiliska kapslar med god upptagningsförmåga. Kosttillskottet kostar 79 kronor, består av 100 små kapslar som vardera innehåller 200 µg krompikolinat. Kapslarna är små, lättsvalda och en kapsel innehåller en tillräcklig mängd krom för att merparten av personer kommer känna ett minskat sötsug. Förslagsvis intas kromtabletten i samband med valfri måltid. De externa kundbetygen är övervägande positiva och majoriteten känner att de fungerar utmärkt för att ta ner på småätandet.

  När vi testade dessa kapslar valde vi att ta 1 kapsel i samband med ett mellanmål runt 15.00 och sedan notera sötsugen senare på kvällen. Majoriteten av personerna i vårt test menade på att redan den första dagen fick de ett minskat sötsug. Ett bra pris per kapsel samt goda resultat både från oss och externa kundbetyg gör att vi utser Healthwell Krom till de bästa kromtabletterna i vårt test.

   

  Läs mer
 2. 2. Bästa högdoserade: Solgar Chromium Picolinate 500

  9,3/10
  Högdoserat kromtillskott med hela 500 mcg krom per kapsel
  Solgar Chromium Picolinate 500
  Krom / kapsel
  500 µg
  Pris / kapsel
  3,98 kr
  mcg/kr
  125,52
  239 kr
  Till Butik
  239 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högdoserade
  • För dig med stort sötsug
  Nackdelar
  • Hade inte större effekt än exempelvis Healthwells kromtabletter hos oss

  För dig som testat de lite svagare kromtabletterna, exempelvis Healthwell Krom eller Vitaprana Chromium men som inte fått någon direkt effekt är Solgars högdoserade Chromium Picolinate 500 ett alternativ väl värt att test. Detta är några av de starkare kromtabletterna som går att köpa i Sverige, där varje kapsel innehåller 500 µg krompikolinat. Kapseln är dessutom vegetabilisk och fungerar således för veganer. Priset är något högre per kapsel men sett till mängden krom varje kapsel innehåller ligger det mer eller mindre i nivå med övriga tillskott i vårt test. 

  När vi testade kromtabletterna tog vi 1 tablett i samband med ett mellanmål och sedan utvärderade resultatet vad gäller sötsuget man hade på kvällen. Vad som var extra intressant med just dessa kapslar var om man skulle känna ett ännu mindre sötsug än mot när vi testade de andra kapslarna. Resultatet visade på att man inte kände någon märkbar skillnad mellan de andra kromtabletterna, exempelvis Healthwell Krom. Däremot har ingen av oss som testade produkterna några "gigantiska sötsug" under kvällstiden normalt sett heller. En tanke kan vara att du som lider av stora sötsug och som inte känner att de svagare kromtabletterna hjälper kan testa dessa då de eventuellt kan ge en bättre effekt. 

  Läs mer
 3. 3. Bäst för viktkontroll: Nyform Äppelvinäger Krom

  9,1/10
  Kosttillskott av krom som kombineras med äppelcidervinäger och glukomanna
  Nyform Äppelvinäger Krom
  Krom / kapsel
  95 µg
  Pris / kapsel
  1,99 kr
  mcg/kr
  47,77
  179 kr
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med äppelcidervinäger
  • Innehåller glukomanna
  Nackdelar
  • Delade åsikter huruvida de fungerar eller ej

  Nyforms äppelvinägerkapslar är ett bra tillskott i den dagliga dieten för personer som har behov av att reglera sin ämnesomsättning. Det ökar även mättnadskänslan innan och efter måltider. Denna smidiga och enkla kapselform ger samma positiva effekter som flytande äppelcidervinäger men utan den otrevliga smaken. Att kapslarna även innehåller krom är perfekt för den som vill kontrollera sina blodsockernivåer och eventuellt har diabetiker i släkten.

  Den övergripande mättnadskänslan är genuin och känns varken artificiell eller obehaglig. En effekt som många ibland upplever vid användning av andra hungerdämpande tillskott. Dessa passar utmärkt som komplement till en bra och balanserad måltid för att minska hungerkänslor och sötsug efter samt innan måltid.

  Läs mer
 4. 4. Bästa GMO-fria: Holistic Krom

  8,9/10
  GMO-fritt kromtillskott i vegetablisk kapssel med bra upptagningsförmåga
  Holistic Krom
  Krom / kapsel
  200 µg
  Pris / kapsel
  1,05 kr
  mcg/kr
  190,48
  105 kr
  Till Butik
  105 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • GMO-fritt
  • Vegetablisk kapsel
  Nackdelar
  • Priset

  För personer som upplever problem med att reglera sitt blodsocker är Holistic Krom ett alternativ som verkligen gör skillnad. Krom har en bevisad effekt att hjälpa till med omsättningen av kroppens glukos, vilket påverkar insulinnivåer och har en positiv inverkan på kolhydratmetabolismen. Innehållet är även mycket drygt i förhållande till priset. Varje kapsel innehåller 200 mikrogram krom, och ger ett effektiv upptag i kroppen. Storleken på kapslarna är behaglig och de är lätta att ta både tillsammans med mat och vatten.

  Ytterligare en fördel med dessa kromkapslar från Holistic är att de är helt fria från GMO, vilket känns både fräscht och naturligt. De har ingen underlig eftersmak eller doft, vilket är perfekt då de rekommenderas att intas på daglig basis.

  Läs mer
 5. 5. Bästa lågdoserade: Vitaprana Chromium

  8,6/10
  Lågdoserade kromtillskott i ekologisk och vegetabilisk kapsel
  Vitaprana Chromium
  Krom / kapsel
  100 µg
  Pris / kapsel
  0,50 kr
  mcg/kr
  202,02
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lämpar sig för dig som får effekt av låg dos
  • Prisvärt
  • Ekologiska kapslar
  Nackdelar
  • Välj annan produkt om du tror att du behöver mer än 100µg krom för att få effekt

  Vitapranas kromtabletter är valet för dig som söker ett lågdoserat kromtillskott som fortfarande har en dämpande effekt på ditt sötsug. Varje burk består av 200 kapslar och här, liksom hos de flesta andra liknande tabletter, räcker det med en om dagen för att uppfylla dagsbehovet. En kapsel innehåller 100 mcg krom, vilket är ungefär hälften av den mängd som de flesta andra kromtabletter består utav. 

  Vitaprana Chromium är ett prisvärt alternativ för dig som tror att det räcker med 100 mcg krom per dag för att minska sötsuget. Vissa personer i vårt test kände dock en utebliven effekt, eller åtminstone en stor skillnad mot när de tog kosttillskott med 200 µg. Vitaprana Chromium är ett bra alternativ om man vill prova kromtabletter och börja på en låg dos. Ett alternativ är att prova med att ta 2 kapslar om man inte får någon effekt av 1. Detta ska inte ha några bieffekter som utfall och kan ge ett ännu mindre sötsug än om du bara tagit 1 kapsel. Vi utser dessa kapslar till de bästa lågdoserade kromtabletterna och rekommenderar dem till personer som får ett minskat sötsug av kosttillskott från endast 100 µg krom. 

  Läs mer

Kromtabletter köpguide

Kromtillskott används ofta som en hjälpmedel mot sötsuget och för att kontrollera blodsockret. Detta eftersom att krom fungerar genom att hjälpa insulinets reglering i kroppen vilket är viktigt för metabolism och lagring av kolhydrater, fetter och proteiner i kroppen. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man ska välja, men här går vi igenom de 3 viktigaste:

1. Innehållet

Det första du ska göra är att kolla upp innehållsförteckningen och se till att de inte innehåller några allergener, konstgjorda tillsatser och fyllnadsmedel. Vidare är vissa kapslar tillverkade av animaliska produkter som gelatin. Dessa bör således inte konsumeras av veganer eller vegetarianer. Vissa tillskott innehåller även andra aktiva ämnen som du bör ha koll på innan du beställer hem.

Kromet i tabletterna kommer i många olika former. De vanligaste är:

 • krompikolinat
 • kromklorid
 • kromikotinat / polynikotinat
 • kromchelavit
 • kromcitrat

Den bästa formen för maximal upptagningsförmåga är krompikolinat.

2. Dosering

Det rekommenderade dagliga intaget för krom är 35 mcg. Många tillskott innehåller betydligt mer än så (ca 200 mcg krom per tablett), men forskningen har inte hittat några biverkningar även vid en så hög konsumtion. Generellt sett så känner de flesta ett betydligt svagare sötsug efter en 200 mcg tablett. Vissa menar dock på att starkare tabletter hjälper de bättre medan för andra räcker det med 100 mcg. Vi rekommenderar att man börjar med 100-200 för att se om det hjälper och eventuellt senare testa högre doser.

3. Mediciner

Krom kan interagera med vissa mediciner, exempelvis antacida, betablockerare, PPI, insulin och kortikosteroider.

Om du använder något av dessa läkemedel eller har några underliggande hälsoproblem bör du kontrollera med din läkare innan du tar något tillskott.

Så gjorde vi testet

Kromtabletter används av de allra för att förbättra blodsockernivån och därmed dämpa sötsuget så det är också det vi har haft som grund för det här testet. Många tillverkares produkter är förhållandevis lika, men det finns några produkter man bör undvika. Det är till exempel produkter som har dålig upptagningsförmåga eller inte innehåller angiven mängd krom.

För att hitta de bästa kromtabletterna började vi med att beställa hem ett tjugotal produkter från olika tillverkare.  Produkterna har sedan testats grundligt på fem punkter och vinnarna i varje kategori är helt enkelt den produkt som fått det högsta genomsnittsbetyget. Beödmningspunkterna var följande:

 • Innehåll: Hur mycket krom innehåller varje tablett? Vilken form av krom är det? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller det några andra aktiva ämnen som förbättrar effekten? Innehåller det mycket "onödiga" tillsatser?
 • Pris: Vad kostar dem? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa det här tillskottet?
 • Effekt: Upplever du att ditt sötsug har minskat sedan du börjat använda produkten? Har du fått några oönskade bieffekter?
 • Användning: Hur många tabletter måste man ta per dosering och per dag? Är tabletterna lätta att svälja?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat dem och var är de tillverkade? Innehåller de angiven mängd krom?

Vanliga frågor om kromtabletter

Vad är krom?

Krom är en viktigt mineral som fått mycket uppmärksamhet som kosttillskott, främst i form av kromtabletter, eftersom kostkällorna är knappa. Det finns dock fortfarande en debatt om optimalt intag och exakt hur krom fungerar i kroppen. Under de senaste åren har det visats att krom ökar insulinsaktionerna, vilket överensstämmer med studier som visar att långsiktig användning effektivt styr blodsockernivåerna (glukos) hos personer med kolhydratintolerans. Bättre kontroll av blodsockernivån har flera positiva effekter.

Varför dämpar kromtabletter sötsug?

Krom är ett mineral som behövs för att kontrollera blodsockernivån. Det behövs också för en normal metabolism av kolhydrater, fetter och proteiner. Viss forskning tyder på att kromtillskott kan minska begäret för snabba kolhydrater och ge dig mer stabila sockernivåer. Anledningen bakom detta är ännu inte helt utvärderat. 

Varför bör jag använda kromtabletter?

För att få i sig tillräckligt mycket krom för att få en sötsugsdämpande effekt krävs det att du får i dig åtminstone 100 mcg krom. Dessa mängder är mycket svåra att uppnå via livsmedel. Till exempel behöver du äta 7 kg sallad, 100 bananer, 350 morötter eller 500 ägg. Det lättaste sättet att få i sig 100 mcg krom via kosten är genom att dricka druvjuice men även detta blir problematiskt då det krävs hela 3,2 liter. 

Vad är kromtabletter bra för?

Krom spelar en viktig roll på flera av kroppens områden för att de ska fungera optimalt. Vissa personer har dock extra nytta av att få i sig rätt mängd krom, dess är: 

 • De som vill gå ner i vikt: Flera studier visar att kromtillskott kan minska blodsockernivån och triglyceridnivåerna hos personer med typ 2-diabetes. En systematisk genomgång av 25 studier visade att tillskott med 200 mikrogram (mcg) krompikolinat förbättrade den glykemiska kontrollen utan ökade biverkningar jämfört med placebo.

 • Personer med typ 2-diabetes: Även om fördelarna med att använda krom för viktminskning ännu inte är vetenskapligt bevisade menar forskning på att det kan hjälpa till med viktminskning. Detta genom att ett reglerat blodsocker kommer att resultera i ett minskat sötsug. Påståenden att det hjälper till att minska kroppsfett och öka muskelmassan har däremot inte fått stöd av vetenskapliga studier.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
198 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester