Bäst i test: Bästa magnesiumtillskottet 2022

Därför valde testpanelen ut Healthwell Trippel Magnesium till det bästa magnesiumtillskottet 2022.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Magnesium är ett viktigt mineral som ansvarar för många processer i kroppen, inklusive reglering av muskler och nervfunktioner, blodsockernivåer, blodtryck och framställning av protein, ben och DNA. 

Vi har testat ett tjugotal olika alternativ och bäst i vårt test blev Healthwell Super Magnesium. Det är prisvärda tabletter som består av 3 olika sorters magnesium för bästa upptagning. Det är skonsamt för magen och en tablett täcker det dagliga behovet.

Testvinnare - Bästa magnesiumtillskottet

 1. Bäst i test magnesiumtillskott: Healthwell Trippel Magnesium
 2. Bästa billiga magnesium: Core Magnesium Citrat+
 3. Bästa lågdoserade magnesium: Healthwell Magnesium Bisglycinat
 4. Bäst högdoserade magnesium: Great Earth Magnesium
 5. Bästa premium magnesium: Puori Mineral M3
 1. Bäst i test magnesiumtillskott: Healthwell Trippel Magnesium

  9,7/10
  Högdoserat magnesiumtillskott från flera olika magnesiumkällor.
  Healthwell Trippel Magnesium
  Bäst i test
  Mg / Kapsel
  240 mg
  Pris / kapsel
  1,79 kr
  Upptagning
  A
  Magnesiumkällor
  3 st
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  179 kr
  Fördelar
  • 4.6 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Högdoserat tillskott
  • God biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Saknar magnesiumtaurat

  Dessa vegetabiliska kapslar från Healthwell innehåller tre olika sorters magnesium för maximalt upptag av det muskelavslappnande mineralet. Med -citrat, -glukonat och -bisglycinat får du enkelt i dig ditt dagsbehov med enbart en kapsel om dagen. Förpackningen kommer med 100st kapslar och de bör tas i samband med måltid, gärna kvällstid på grund av tillskottets avslappnande inverkan.

  De kundomdömen som finns att läsa på bland annat Svenskt kosttillskott är genomgående positiva. Man upplever bland annat inte de typiska kramperna som uppstår när kroppen inte har en jämn elektrolytbalans. Genom den höga dosen om 240 mg per kapsel får kroppen ett många gånger nödvändigt tillskott av ett mineral som många har brist på. Dessutom tas det upp lätt i kroppen tack vare den höga biotillgängligheten.

  Läs mer
 2. Bästa billiga magnesium: Core Magnesium Citrat+

  9,5/10
  Magnesiumtillskott av citrat och glukonat med höga externa kundbetyg.
  Core Magnesium Citrat+
  Mg / Kapsel
  140 mg
  Pris / kapsel
  0,99 kr
  Upptagning
  A
  Magnesiumkällor
  2 st
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg
  • Hög upptagningsförmåga
  • Magnesium av citrat och glukonat
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer

  Detta tillskott från Core innehåller två typer av magnesium: -citrat och -glukonat, och har en dos om 140 mg per kapsel. Detta gör det till ett lågdoserat tillskott som passar om du till exempel vill ha ett bra komplement till en balanserad och hälsosam kost. Citrat tillhör de föreningar som har bäst upptagningsförmåga i kroppen. Biotillgängligheten är alltså hög.

  Varje förpackning innehåller 100st kapslar och den rekommenderade dagsdosen är en i samband med måltid. Eftersom varje kapsel innehåller halva dagsbehovet, så går det att fördubbla intaget vid behov. Kundomdömena av Core Magnesium Citrat+ nämner bland annat att de blivit av med kramper/myrkrypningar i benen under nattetid och att tillskottet ger ett önskat resultat till ett bra och lågt pris.

  Läs mer
 3. Bästa lågdoserade magnesium: Healthwell Magnesium Bisglycinat

  9,5/10
  Veganskt magnesiumtillskott från bisglycinat som är extra skonsamt för magen.
  Healthwell Magnesium Bisglycinat
  Mg / Kapsel
  100 mg
  Pris / kapsel
  1,66 kr
  Upptagning
  A
  Magnesiumkällor
  1 st
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • Populär produkt
  • Lättsvalda kapslar
  • Magvänlig
  Nackdelar
  • Förhållandevis lågdoserad

  Högupptagligt magnesium från Healthwell som är särskilt milt mot magen. I förpackningar om 90 kapslar får användaren i sig 100mg per styck, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av dagsbehovet. Av den anledningen går det att öka till två om dagen, och kapslarna tas bäst i samband med middagen.

  Kunder som tar den här produkten uppskattar särskilt att de blir av med de typiska benkramper som magnesiumbrist kan orsaka om natten. Då kapslarna har ett relativt lågt innehåll klarar magen av dem bättre än andra alternativ, även om vissa gärna sett att de varit lite starkare. En avslappnande produkt som fungerar bra för personer som lever aktivt och äter en någorlunda balanserad kost.

  Läs mer
 4. Bäst högdoserade magnesium: Great Earth Magnesium

  9,4/10
  Unikt magnesiumtillskott med svartpepparextrakt för optimalt upptag.
  Great Earth Magnesium
  Mg / Kapsel
  375 mg
  Pris / kapsel
  1,25 kr
  Upptagning
  B
  Magnesiumkällor
  1 st
  Till Butik
  125 kr
  Till Butik
  125 kr
  Fördelar
  • Högdoserat tillskott
  • Gurkmeja och piperin tillsatt
  • Lågt pris per kapsel
  Nackdelar
  • Finns mer optimala magnesiumkällor

  Om du är ute efter ett kosttillskott med en bra blandning av svartpepparextrakt, högdoserat magnesium (i flera olika föreningar) och gurkmeja, är Great Earth Super Magnesium det bästa valet. Priset per kapsel hör dessutom till de lägsta bland tillskotten vi testat. Extraktet av svartpeppar, med piperin, bidrar till att bland annat gurkmejan och den aktiva substansen curkumin absorberas bättre av kroppen. 

  Varje förpackning innehåller 100 tabletter med ett högt koncentrat av magnesium, hela 375 mg. Det är alltså prisvärda kapslar med bra innheåll. Den främsta kritiken, vilken vi instämmer i, som framhålls mot tillskottet från Great Earth är att tabletterna är ganska stora och kan vara lite jobbiga att svälja.

  Den som vill ha ett högdoserat alternativ till ett bra pris kan med fördel välja Great Earth Super Magnesium.

  Läs mer
 5. Bästa premium magnesium: Puori Mineral M3

  9,1/10
  Magnesiumtillskott som kombineras med essentiella vitaminer och mineraler.
  Puori Mineral M3
  Mg / Kapsel
  225 mg
  Pris / kapsel
  1,53 kr
  Upptagning
  A
  Magnesiumkällor
  3 st
  Till Butik
  183 kr
  Fördelar
  • Bidrar till normal muskelfunktion
  • Motverkar trötthet och depression
  • Effektiv absorption
  Nackdelar
  • Krävs 3 kapslar per dag för att uppnå RDI

  Puori Mineral M3 innehåller flera slags essentiella vitaminer och mineraler som bidrar till din återhämtning och upprätthållandet av muskeluppbyggande hormon. Fördelaktigt med detta tillskott är att det dessutom innehåller zink, vitamin B6 som stöttar kroppens upptag av magnesium. Kapslarna är dessutom vegetabiliska och passar därmed bra även för veganer och vegetarianer.

  Vi anser att detta magnesiumtillskott är bästa premiumvalet och med ett pris på 185 kr blir de, sett till vad man får, relativt prisvärda. Det kan fördelaktigt användas före läggdags, då det bidrar till bättre nattsömn och din kropp tar även upp innehållet bättre under natten. 

  Det tråkiga med produkten är att det krävs 3 kapslar per dag för att komma upp i det rekommenderade dagliga intaget av magnesium. Samtidigt är detta inget krav då man bör få i sig en del via sin ordinarie kost.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa magnesiumtillskottet

Köpguide: Så hittar du bästa magnesiumtillskottet

Magnesium är det fjärde vanligaste mineralet i kroppen och används i över 300 olika reaktioner som är bra för hälsan. Energiproduktionen, reglering av blodtrycket, nervsignaler och muskelsammandragningar är bara några av dem. Även att den är vanligt förekommande i många olika livsmedel som spannmål, grönsaker, nötter och bönor får faktiskt många av oss inte i sig tillräckligt. För att få i sig tillräckligt kan man antingen äta bättre eller använda sig av ett tillskott. När man ska välja tillskott är det viktigt att titta på vilken form av magnesium det är, doseringen, produktens kvalitet och givetvis priset:

 • Dosering

  Den rekommenderade mängden magnesium från tillskott är ca 200-400 mg per dag beroende på vilken typ det innehåller, vad det ska användas till och hur mycket du får i dig från kosten. För att undvika tråkiga biverkningar som diarré, yrsel och ont i magen rekommenderar vi att inte ta större doser än 350 mg per dag.
 • Kvalitet

  När man tar ett kosttillskott vill man givetvis vara säker på att produkten innehåller det den säger sig göra. Köp därför endast kosttillskott från välkända varumärken som Svenskt Kosttillskott, Healthwell, Holistic och Great Earth. Undvik framförallt utländska varumärken som inte kontrolleras på samma sätt som våra svenska produkter. Se också till att produkten inte innehåller massa onödiga tillsatser som smak- och färgämnen.
 • Pris

  Det är vanligt att magnesiumtillskott kommer i olika antal tabletter per förpacking, olika mängd per tablett och olika former av magnesium i tabletten. För att göra en rättvis prisjämförelse krävs därför att man inte bara kollar på hur mycket en tablett kostar utan även väger in hur mycket tabletten innehåller och kanske framförallt vilken form magnesiumet har.
 • Typ av magnesium

  Magnesium finns i en mängd olika föreningar som var och en har sina egna för- och nackdelar. Upptagningsförmågan i kroppen skiljer sig mellan dessa och kan även skilja sig från person till person. För att verkligen se till att du kan ta tillvara på innehållet i tillskottet är det bästa att hitta ett tillskott med flera olika former.

Vilken magnesiumföreing ska jag välja?

När du väl har bestämt dig för att köpa magnesiumtillskott upptäcker du snart att det finns en mängd olika sorter att välja på. Beroende på vad du är ute efter för effekt rekommenderas olika typer. Nedan följer en lista på de vanligaste typerna man kan köpa och vilka fördelar var och en har:

 • lugnande

  Magnesiumcitrat

  Den här formen är mest känd för sina lugnande effekter. Passar bra för mental avslappning eller för att reglera sömnen. Citrat är en av de former som absorberas bäst av kroppen. 
 • träningsvärk

  Magnesiummalat

  Innehåller äppelsyra som i vetenskapliga studier setts förbättra uthålligheten. Lindrar även träningsvärk och har setts ge positiva effekter hos personer med fibromyalgi.
 • förstoppning

  Magnesiumoxid

  Oxid är en av de former av magnesium som inte tas upp särskilt bra i kroppen. Dock fungerar den väldigt bra mot förstoppning i och med att den har en laxerande effekt.
 • olja

  Magnesiumklorid

  Formen av magnesium som absorberas allra bäst av kroppen. Kommer vanligtvis i form av kroppsolja eller spray. Används vanligtvis för sin smärtstillande och antiinflammatoriska verkan.
 • sömn

  Magnesiumbisglycinat

  Snällare mot magen än många av dom andra formerna. Mycket bra upptagningsförmåga. I en mindre studie har det också visat sig att glycin (-bisglycinat) kan få människor att somna lättare.
Så valde vi ut de bästa magnesiumtillskotten

Hur vi utsåg bästa magnesiumtillskotten

För lite magnesium kan leda till såväl depression, problem med hjärtat som diabetes typ 2. För att motverka brist använder sig många av kosttillskott, men det är inte lätt att veta vilket man ska välja. Vanliga frågor som dyker upp är till exemepel "Vad är egentligen skillnaden på magnesiumoxid och -citrat?", "Hur mycket ska en kapsel innehålla?" och "Varför ska man köpa ett dyrare tillskott framför ett billigare?"

För att reda ut vilket magnesiumtillskott som är bäst beställde vi hem ett tjugotal olika produkter. Därefter delade vi in dem i ett antal kategorier för att underlätta ditt val. Produkterna har sedan testats och betygsatts på ett antal punkter, med hjälp av följande frågor:  

 • Typ av magnesium - Vilken förening av magnesium innehåller produkten? Är det oxid, citrat, malat eller någon annan? Hur bra är upptagningsförmågan av denna typ?
 • Innehåll - Hur mycket magnesium innehåller tillskottet? Hur många tabletter per dag behöver man ta?
 • Pris - Vad är priset på produkten? Vad blir priset per tablett och dag? Hur mycket magnesium innehåller produkten i förhållande till priset?
 • Kundbetyg - Vad säger andra personer som testat produkten? Lyckas den ge ett upplevt bättre resultat?
 • Bieffekter - Finns det några biverkningar eller andra negativa effekter från produkten? Är tabletterna svåra att svälja?
 • Resultat - Ger produkten förväntat resultat? Fungerar de bra, halvbra eller inte alls?
 • Kvalitet - Hur väl kan vi lita på varumärket? Innehåller produkten utlovad mängd magnesium?

Vinnaren i varje kategori blir sedan helt enkelt tillskottet med det högsta genomsnittsbetyget.

Vanliga frågor om bästa magnesiumtillskottet

Vanliga frågor och svar om magnesium

Vilket magnesiumtillskott är bäst?

Det magnesiumtillskott som utnämndes till bäst i vårt test var Healthwell Trippel Magnesium. Det är ett högdoserat magnesiumtillskott med flera olika magnesiumformer för att optimera upptagningsförmågan. Super Magnesium kommer även till ett mycket rimligt pris.

Vad är magnesiumtillskott bra för?

Magnesium har en mängd olika funktioner i kroppen och är framför allt bra för att:

 1. Stärka benen och skydda mot benskörhet
 2. Skydda mot depression och ångest
 3. Sänka blodtrycket
 4. Lindra huvudvärk och migrän
 5. Förbättra sömnkvaliteten
 6. Lindra symtom vid PMS

Vad händer vid magnesiumbrist?

Det som händer vid magnesiumbrist kan vara allt från kramp i benen vid träning, pirr i benen/krypningar i benen till förstoppningar. Symptomen kan även vara milda till inga alls vilket då gör det svårt att upptäcka. Människor som har sömnproblem, huvudvärk, bröstsmärtor, epilepsi, depression och kroniska trötthetssyndrom är några som kan vara i i riskzonen för magnesiumbrist. 

Vilka alternativ finns till magnesiumtillskott?

Det finns flera olika sorters livsmedel som innehåller magnesium. Nedan går vi igenom några av dem: 

 • Paranötter: Innehåller är mycket rika på magnesium. Det räcker med cirka 50 gram paranötter för att få i dig det dagliga rekommenderade intaget. 
 • Havre: En skål fiberhavregrynsgröt är något av de enklaste sätten att få i sig rikliga mängder med magnesium. 100 gram ångpreparerade fiberhavregryn ger dig cirka 50% av RDI. 
 • Spenat: Supernyttigt, veganskt och, enligt många, även supergott. 100 gram färsk spenat innehåller cirka 25% av RDI för magnesium.  
 • Kakao: 100 gram kakaopulver innehåller över 100% av RDI för magnesium. Tänk dock på att livsmedlet är väldigt kaloririkt! 
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
243 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Bäst i test - Bästa Magnesium enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test magnesiumtillskott: Healthwell Trippel Magnesium
 2. Bästa billiga magnesium: Core Magnesium Citrat+
 3. Bästa lågdoserade magnesium: Healthwell Magnesium Bisglycinat
 4. Bäst högdoserade magnesium: Great Earth Magnesium
 5. Bästa premium magnesium: Puori Mineral M3

Magnesium finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och MEDS .