Bäst i test: Bästa magnesiumtillskottet 2021

Därför valde testpanelen ut Healthwell Super Magnesium till det bästa magnesiumtillskottet 2021.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad september 2021

Magnesium är ett viktigt mineral som ansvarar för många processer i kroppen, inklusive reglering av muskler och nervfunktioner, blodsockernivåer, blodtryck och framställning av protein, ben och DNA. 

Vi har testat och jämfört magnesiumtillskott och bäst i vårt test blev Healthwell Super Magnesium. Det är magnesiumtabletter som består av 3 olika sorters magnesium, är skonsamt för magen och där tillräckligt med magnesium finns i en tablett vilket gör att man endast behöver äta en om dagen. Läs mer om testet nedan och jämför själv bland de bästa magnesiumtillskotten.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av magnesiumtabletter

För lite magnesium kan leda till såväl depression, problem med hjärtat som diabetes typ 2. För att motverka brist använder sig många av magnesiumtillskott, men det är inte lätt att veta vilket man ska välja. Vanliga frågor som dyker upp är till exemepel "Vad är egentligen skillnaden på magnesiumoxid och magnesiumcitrat?", "Hur mycket magnesium behöver man?" och "Varför ska man köpa ett dyrare tillskott framför ett billigare?"

För att reda ut vilket magnesiumtillskott som är det bästa beställde vi hem de flesta magnesiumtabletterna som finns att köpa i Sverige och betygsatte dem enligt följande:  

 • Typ av magnesium - Vilken förening av magnesium innehåller produkten? Är det oxid, citrat, malat eller någon annan? Hur bra är upptagningsförmågan av denna typ?
 • Innehåll - Hur mycket magnesium innehåller tillskottet? Hur många tabletter per dag behöver man ta?
 • Pris - Vad är priset på produkten? Vad blir priset per tablett och dag? Hur mycket magnesium innehåller produkten i förhållande till priset?
 • Kundbetyg - Vad säger andra personer som testat produkten? Lyckas den ge ett upplevt bättre resultat?
 • Bieffekter - Finns det några biverkningar eller andra negativa effekter från produkten? Är tabletterna svåra att svälja?
 • Resultat - Ger produkten förväntat resultat? Fungerar de bra, halvbra eller inte alls?
 • Kvalitet - Hur väl kan vi lita på varumärket? Innehåller produkten utlovad mängd magnesium?

Vilket magnesium är bäst?

Vi har testat många magnesiumtabletter. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive magnesium samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Typ av magnesium
Stäng
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Super Magnesium

  9,7/10
  Högdoserat magnesiumtillskott från flera olika magnesiumkällor
  Healthwell Super Magnesium
  Bäst i test
  Mg / Kapsel
  240 mg
  Pris / kapsel
  1,69 kr
  Upptagning
  A
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Högdoserat tillskott
  • God biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Saknar magnesiumtaurat

  Dessa vegetabiliska kapslar från Healthwell innehåller tre olika sorters magnesium för maximalt upptag av det muskelavslappnande mineralet. Med magnesiumcitrat, magnesiumglukonat och magnesiumbisglycinat får du i dig ditt maximala dagsbehov med enbart en kapsel om dagen. Förpackningen kommer med 100st kapslar och de bör tas i samband med måltid, gärna kvällstid på grund av tillskottets avslappnande inverkan.

  De kundomdömen som finns att läsa på bland annat Svenskt kosttillskott är genomgående positiva. Man upplever bland annat inte de typiska kramperna som uppstår när kroppen inte har en jämn elektrolytbalans. Genom den höga dosen om 240 mg per kapsel får kroppen ett många gånger nödvändigt tillskott av ett mineral som många har brist på. Dessutom tas det upp lätt i kroppen tack vare den höga biotillgängligheten.

  Vi märkte av en snabb effekt av Healthwell Super Magnesium under vårt test. Kroppen fick mycket lättare att slappna av och vissa testdeltagare som upplevt problem med kramper på natten, tyckte att detta förbättrades. Vi utser alltså Healthwell Super Magnesium till "bäst i test megnesium".

  Läs mer
 2. 2. Bästa premium magnesium: Puori Mineral M3

  9,5/10
  Magnesiumtillskott som kombineras med essentiella vitaminer och mineraler
  Puori Mineral M3
  Mg / Kapsel
  225 mg
  Pris / kapsel
  1,54 kr
  Upptagning
  A
  185 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bidrar till normal muskelfunktion
  • Motverkar trötthet och depression
  • Effektiv absorption
  Nackdelar
  • Krävs 3 kapslar per dag för att uppnå RDI

  Vi har provat Puori Mineral M3 som, utöver magnesium, innehåller flera slags essentiella vitaminer och dessutom mineraler som bidrar till din återhämtning och upprätthållandet av muskeluppbyggande hormon.

  Fördelaktigt med dessa tillskott är att de dessutom innehåller zink, vitamin B6 som stöttar kroppens upptag av magnesium. Puori Mineral M3 är dessutom vegetabiliska och passar därmed för veganer och vegetarianer. Vi anser att detta magnesiumtillskott är bästa premiumtillskottet och med ett pris på 185 kr blir de, sett till vad man får, relativt prisvärda när man söker ett effektivt magnesiumtillskott. Dessa kan fördelaktigt användas före läggdags, då de bidrar till bättre nattsömn och din kropp tar upp magnesium bättre under natten. 

  Det tråkiga med produkten är att det krävs 3 kapslar per dag för att komma upp i det rekommenderade dagliga intaget av magnesium. Samtidigt är detta inget krav då man bör få i sig en del magnesium via sin ordinarie kost. Utöver detta finner vi inga direkta nackdelar med dessa, utan kan varmt rekommendera Puori Mineral M3 tillskott.

  Läs mer
 3. 3. Bäst högdoserade magnesium: Great Earth Super Magnesium

  9,4/10
  Unikt magnesiumtillskott med svartpepparextrakt för optimalt upptag
  Great Earth Super Magnesium
  Mg / Kapsel
  375 mg
  Pris / kapsel
  1,25 kr
  Upptagning
  B
  125 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högdoserat tillskott
  • Gurkmeja och piperin tillsatt
  • Lågt pris per kapsel
  Nackdelar
  • Finns mer optimala magnesiumkällor

  Om du är ute efter ett magnesium-tillskott med en bra blandning av svartpepparextrakt, högdoserat magnesium (i flera olika föreningar) och gurkmeja, är Great Earth Super Magnesium det bästa valet. Priset per kapsel hör dessutom till de lägsta bland magnesium-tillskotten. Extraktet av svartpeppar, med piperin, bidrar till att bland annat gurkmejan och den aktiva substansen curkumin absorberas bättre av kroppen. 

  Varje förpackning innehåller 100 tabletter med ett högt koncentrat av magnesium, hela 375 mg. Detta är ett mycket bra alternativ om du har en brist på mineralet och vill åtgärda det snabbt. En kapsel om dagen i samband med måltid hjälper kroppen att slappna av och motverkar kramper i benen. Tillskottet hjälper även mot spänningar och förbättrar sömnen. Den främsta kritiken, vilken vi instämmer i, som framhålls mot tillskottet från Great Earth är att tabletterna är ganska stora.

  Den som vill ha ett högdoserat magnesiumtillskott till ett bra pris kan med fördel välja Great Earth Super Magnesium. Vi utser detta till "bäst högdoserade magnesium".

  Läs mer
 4. 4. Bästa billiga magnesium: Core Magnesium Citrat+

  9,3/10
  Magnesiumtillskott av citrat och glukonat med höga externa kundbetyg
  Core Magnesium Citrat+
  Mg / Kapsel
  140 mg
  Pris / kapsel
  0,99 kr
  Upptagning
  A
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg
  • Hög upptagningsförmåga
  • Magnesium av citrat och glukonat
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer

  Magnesium-tillskottet från Core innehåller två typer av magnesium: magnesiumcitrat och magnesiumglukonat, och har en dos om 140 mg per kapsel. Detta gör det till ett lågdoserat tillskott som passar om du till exempel vill ha ett bra komplement till en balanserad och hälsosam kost. Magnesiumcitrat tillhör de föreningar som har bäst upptagningsförmåga i kroppen. Biotillgängligheten för Core Magnesium Citrat+ är alltså hög.

  Varje förpackning innehåller 100st kapslar och den rekommenderade dagsdosen är en i samband med måltid. Eftersom varje kapsel innehåller halva dagsbehovet, så går det att fördubbla intaget vid behov. Kundomdömena av Core Magnesium Citrat+ nämner bland annat att de blivit av med kramper/myrkrypningar i benen under nattetid och att tillskottet ger ett önskat resultat till ett bra och lågt pris.

  Vi utser alltså Core Magnesium Citrat+ till "bästa lågdoserade magnesium".

  Läs mer
 5. 5. Bästa lågdoserade magnesium: Healthwell Magnesium Bisglycinat

  8,9/10
  Veganskt magnesiumtillskott från bisglycinat som är extra skonsamt för magen
  Healthwell Magnesium Bisglycinat
  Mg / Kapsel
  100 mg
  Pris / kapsel
  1,43 kr
  Upptagning
  A
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Populär produkt
  • Lättsvalda kapslar
  • Magvänlig
  Nackdelar
  • Förhållandevis lågdoserad

  Högupptagligt magnesium från Healthwell som är särskilt milt mot magen. I förpackningar om 90 kapslar får användaren i sig 100mg per styck, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av dagsbehovet. Av den anledningen går det att öka till två om dagen, och kapslarna tas bäst i samband med middagen.

  Kunder som tar den här produkten uppskattar särskilt att de blir av med de typiska benkramper som magnesiumbrist kan orsaka om natten. Då kapslarna har ett relativt lågt innehåll klarar magen av dem bättre än andra magnesiumtillskott, även om vissa gärna sett att de varit lite starkare. En avslappnande produkt som fungerar bra för personer som lever aktivt eller på annat sätt behöver få i sig extra magnesium.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa magnesiumtillskottet

Magnesium är det fjärde vanligaste mineralen i kroppen och används i över 300 olika reaktioner som är bra för hälsan. Energiproduktionen, reglering av blodtrycket, nervsignaler och muskelsammandragningar är bara några av dem. Även att den är vanligt förekommande i många olika livsmedel som spannmål, grönsaker, nötter och bönor har faktiskt många av oss inte tillräckligt med magnesium i kroppen. För att få sig tillräckligt kan man givetvis äta mer magnesiumrik mat - eller ta ett magnesiumtillskott. När man ska välja magnesiumtillskott är det viktigt att titta på vilken form av magnesium det är, doseringen, produktens kvalitet och givetvis priset på produkten:

 • Dosering: Den rekommenderade mängden magnesium från tillskott är ca 200-400 mg per dag beroende på vilken typ av magnesium tillskottet innehåller, vad det ska användas till och hur mycket du får i dig från kosten. För att undvika tråkiga biverkningar som diarré, yrsel och ont i magen rekommenderar vi att inte ta större doser än 350 mg per dag.
 • Kvalitet: När man tar ett kosttillskott vill man givetvis vara säker på att produkten innehåller det den säger sig göra. Köp därför endast kosttillskott från välkända varumärken som Svenskt Kosttillskott, Healthwell, Holistic och Great Earth. Undvik framförallt utländska varumärken som inte kontrolleras på samma sätt som våra svenska produkter. Se också till att produkten inte innehåller massa onödiga tillsatser som smak- och färgämnen.
 • Pris: Det är vanligt att magnesiumtillskott kommer i olika antal tabletter per förpacking, olika mängd magnesium per tablett och olika former av magnesium i tabletten. För att göra en rättvis prisjämförelse krävs därför att man inte bara kollar på hur mycket en tablett kostar utan även väger in hur mycket magnesium tabletten innehåller och kanske framförallt vilken form magnesiumet i tabletten har.
 • Typ av magnesium: Magnesiumtillskott kommer med en mängd olika magnesiumföreningar som var och en har sina egna för- och nackdelar. Upptagningsförmågan i kroppen skiljer sig mellan dessa och kan även skilja sig från person till person. För att verkligen se till att du kan ta tillvara på magnesiumet i tillskottet är det bästa att hitta ett tillskott med flera olika magnesiumformer.

Olika typer av magnesium

När du väl har bestämt dig för att köpa magnesiumtillskott upptäcker du snart att det finns en mängd olika sorter att välja på. Beroende på vad du är ute efter för effekt rekommenderas olika typer. Nedan följer en lista på de vanligaste magnesiumtyperna man kan köpa och vilka fördelar var och en har:

 • lugnandeMagnesiumcitrat: Den här formen är mest känd för sina lugnande effekter. Passar bra för mental avslappning eller för att reglera sömnen. Magnesiumcitrat är en av de former som absorberas bäst av kroppen. 
 • träningsvärkMagnesiummalat: Innehåller äppelsyra som i vetenskapliga studier setts förbättra uthålligheten. Lindrar även träningsvärk och har setts ge positiva effekter hos personer med fibromyalgi.
 • förstoppningMagnesiumoxid: Magnesiumoxid är en av de former av magnesium som inte tas upp särskilt bra i kroppen. Dock fungerar den väldigt bra mot förstoppning i och med att den har en laxerande effekt.
 • oljaMagnesiumklorid: Formen av magnesium som absorberas allra bäst av kroppen. Kommer vanligtvis i form av kroppsolja eller spray. Används vanligtvis för sin smärtstillande och antiinflammatoriska verkan.
 • sömnMagnesiumbisglycinat: Snällare mot magen än många av dom andra magnesiumformerna. Mycket bra upptagningsförmåga. I en mindre studie har det visat sig att glycin (-bisglycinat) kan få människor att somna lättare.

Vanliga frågor och svar om magnesium

Vilket magnesiumtillskott är bäst?

Det magnesiumtillskott som utnämndes till bäst i vårt test var Healthwell Super Magnesium. Det är ett högdoserat magnesiumtillskott med flera olika magnesiumformer för att optimera upptagningsförmågan. Super Magnesium kommer även till ett mycket rimligt pris.

Vad är magnesium bra för?

Magnesium har en mängd olika funktioner i kroppen och är framför allt bra för att:

 1. Stärka benen och skydda mot benskörhet
 2. Skydda mot depression och ångest
 3. Sänka blodtrycket
 4. Lindra huvudvärk och migrän
 5. Förbättra sömnkvaliteten
 6. Lindra symtom vid PMS

Vad händer vid magnesiumbrist?

Det som händer vid magnesiumbrist kan vara allt från kramp i benen vid träning, pirr i benen/krypningar i benen till förstoppningar. Symptomen kan även vara milda till inga alls vilket då gör det svårt att upptäcka. Människor som har sömnproblem, huvudvärk, bröstsmärtor, epilepsi, depression och kroniska trötthetssyndrom är några som kan vara i i riskzonen för magnesiumbrist. 

Vilka livsmedel innehåller mycket magnesium?

Det finns flera olika sorters livsmedel som innehåller magnesium. Nedan går vi igenom några av dem: 

 • Paranötter: Innehåller är mycket rika på magnesium. Det räcker med cirka 50 gram paranötter för att få i dig det dagliga rekommenderade intaget. 
 • Havre: En skål fiberhavregrynsgröt är något av de enklaste sätten att få i sig rikliga mängder med magnesium. 100 gram ångpreparerade fiberhavregryn ger dig cirka 50% av RDI. 
 • Spenat: Supernyttigt, veganskt och, enligt många, även supergott. 100 gram färsk spenat innehåller cirka 25% av RDI för magnesium.  
 • Kakao: 100 gram kakaopulver innehåller över 100% av RDI för magnesium. Tänk dock på att livsmedlet är väldigt kaloririkt! 
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
190 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester