Bäst i test: Bästa magnesiumtillskottet 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

Magnesium är ett viktigt mineral som ansvarar för många processer i kroppen, inklusive reglering av muskler och nervfunktioner, blodsockernivåer, blodtryck och framställning av protein, ben och DNA. 

Vi har testat och jämfört magnesiumtillskott och bäst i vårt test blev Healthwell Super Magnesium. Det är magnesiumtabletter som består av 3 olika sorters magnesium, är skonsamt för magen och där tillräckligt med magnesium finns i en tablett vilket gör att man endast behöver äta en om dagen. Läs mer om testet nedan och jämför själv bland de bästa magnesiumtillskotten.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa magnesiumtillskottet

Magnesium är det fjärde vanligaste mineralen i kroppen och används i över 300 olika reaktioner som är bra för hälsan. Energiproduktionen, reglering av blodtrycket, nervsignaler och muskelsammandragningar är bara några av dem. Även att den är vanligt förekommande i många olika livsmedel som spannmål, grönsaker, nötter och bönor har faktiskt många av oss inte tillräckligt med magnesium i kroppen. För att få sig tillräckligt kan man givetvis äta mer magnesiumrik mat - eller ta ett magnesiumtillskott. När man ska välja magnesiumtillskott är det viktigt att titta på vilken form av magnesium det är, doseringen, produktens kvalitet och givetvis priset på produkten:

 • Dosering: Den rekommenderade mängden magnesium från tillskott är ca 200-400 mg per dag beroende på vilken typ av magnesium tillskottet innehåller, vad det ska användas till och hur mycket du får i dig från kosten. För att undvika tråkiga biverkningar som diarré, yrsel och ont i magen rekommenderar vi att inte ta större doser än 350 mg per dag.
 • Typ av magnesium: Magnesiumtillskott kommer med en mängd olika magnesiumföreningar som var och en har sina egna för- och nackdelar. Upptagningsförmågan i kroppen skiljer sig mellan dessa och kan även skilja sig från person till person. För att verkligen se till att du kan ta tillvara på magnesiumet i tillskottet är det bästa att hitta ett tillskott med flera olika magnesiumformer.
 • Kvalitet: När man tar ett kosttillskott vill man givetvis vara säker på att produkten innehåller det den säger sig göra. Köp därför endast kosttillskott från välkända varumärken som Svenskt Kosttillskott, Healthwell, Holistic och Great Earth. Undvik framförallt utländska varumärken som inte kontrolleras på samma sätt som våra svenska produkter. Se också till att produkten inte innehåller massa onödiga tillsatser som smak- och färgämnen.
 • Pris: Det är vanligt att magnesiumtillskott kommer i olika antal tabletter per förpacking, olika mängd magnesium per tablett och olika former av magnesium i tabletten. För att göra en rättvis prisjämförelse krävs därför att man inte bara kollar på hur mycket en tablett kostar utan även väger in hur mycket magnesium tabletten innehåller och kanske framförallt vilken form magnesiumet i tabletten har.
Läs mer Minimera

Testvinnare - Magnesiumtabletter

 • Healthwell Super Magnesium - Bäst i test magnesium
 • Great Earth Super Magnesium - Bäst högdoserade magnesium
 • Core Magnesium Citrat+ - Bästa lågdoserade magnesium
 • Healthwell Magnesium Bisglycinat
 • Holistic Magnesium 120 mg
 • Helhetshälsa Magnesium Optimal
 • Star Nutrition Ultimate Magnesium

Så testade vi magnesiumtillskotten

I vårt test av de bästa magnesiumtillskotten har vi fokuserat på följande:

 • Innehåll - Vad för magnesium innehåller tillskottet, hur mycket innehåller det, behöver man äta fler än 1 tablett per dag?
 • Pris - Hur mycket kostar produkten per tablett/dos?
 • Kvalitet - Hur fungerar dem, vad säger övriga användare som testat produkten, vad vet vi om varumärket?

De bästa magnesiumtillskotten 2021

Vi har testat många magnesiumtabletter. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive magnesiumtabletter samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla magnesiumtabletter som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Healthwell Super Magnesium - Bäst i test magnesium

  9,5/10
  Healthwell Super Magnesium
  Bäst i test
  Mg / Kapsel
  240 mg
  Pris / kapsel
  1,69 kr
  Upptagning
  A
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • 4.6 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Högdoserat tillskott
  • God biotillgänglighet
  Nackdelar

  Dessa vegetabiliska kapslar från Healthwell innehåller tre olika sorters magnesium för maximalt upptag av det muskelavslappnande mineralet. Med magnesiumcitrat, magnesiumglukonat och magnesiumbisglycinat får du i dig ditt maximala dagsbehov med enbart en kapsel om dagen. Förpackningen kommer med 100st kapslar och de bör tas i samband med måltid, gärna kvällstid på grund av tillskottets avslappnande inverkan.

  De kundomdömen som finns att läsa på bland annat Svenskt kosttillskott är genomgående positiva. Man upplever bland annat inte de typiska kramperna som uppstår när kroppen inte har en jämn elektrolytbalans. Genom den höga dosen om 240 mg per kapsel får kroppen ett många gånger nödvändigt tillskott av ett mineral som många har brist på. Dessutom tas det upp lätt i kroppen tack vare den höga biotillgängligheten.

  Vi märkte av en snabb effekt av Healthwell Super Magnesium under vårt test. Kroppen fick mycket lättare att slappna av och vissa testdeltagare som upplevt problem med kramper på natten, tyckte att detta förbättrades. Vi utser alltså Healthwell Super Magnesium till "bäst i test megnesium".

  Läs mer
 2. 2. Great Earth Super Magnesium - Bäst högdoserade magnesium

  9,4/10
  Great Earth Super Magnesium
  Mg / Kapsel
  375 mg
  Pris / kapsel
  1,26 kr
  Upptagning
  B
  Till Butik
  126 kr
  Fördelar
  • Högdoserat tillskott
  • Gurkmeja och piperin tillsatt
  • Lågt pris per kapsel
  Nackdelar

  Om du är ute efter ett magnesium-tillskott med en bra blandning av svartpepparextrakt, högdoserat magnesium (i flera olika föreningar) och gurkmeja, är Great Earth Super Magnesium det bästa valet. Priset per kapsel hör dessutom till de lägsta bland magnesium-tillskotten. Extraktet av svartpeppar, med piperin, bidrar till att bland annat gurkmejan och den aktiva substansen curkumin absorberas bättre av kroppen. 

  Varje förpackning innehåller 100 tabletter med ett högt koncentrat av magnesium, hela 375 mg. Detta är ett mycket bra alternativ om du har en brist på mineralet och vill åtgärda det snabbt. En kapsel om dagen i samband med måltid hjälper kroppen att slappna av och motverkar kramper i benen. Tillskottet hjälper även mot spänningar och förbättrar sömnen. Den främsta kritiken, vilken vi instämmer i, som framhålls mot tillskottet från Great Earth är att tabletterna är ganska stora.

  Den som vill ha ett högdoserat magnesiumtillskott till ett bra pris kan med fördel välja Great Earth Super Magnesium. Vi utser detta till "bäst högdoserade magnesium".

  Läs mer
 3. 3. Core Magnesium Citrat+ - Bästa lågdoserade magnesium

  9,4/10
  Core Magnesium Citrat+
  Mg / Kapsel
  140 mg
  Pris / kapsel
  0,99 kr
  Upptagning
  A
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg
  • Hög upptagningsförmåga
  • Magnesium av citrat och glukonat
  Nackdelar

  Magnesium-tillskottet från Core innehåller två typer av magnesium: magnesiumcitrat och magnesiumglukonat, och har en dos om 140 mg per kapsel. Detta gör det till ett lågdoserat tillskott som passar om du till exempel vill ha ett bra komplement till en balanserad och hälsosam kost. Magnesiumcitrat tillhör de föreningar som har bäst upptagningsförmåga i kroppen. Biotillgängligheten för Core Magnesium Citrat+ är alltså hög.

  Varje förpackning innehåller 100st kapslar och den rekommenderade dagsdosen är en i samband med måltid. Eftersom varje kapsel innehåller halva dagsbehovet, så går det att fördubbla intaget vid behov. Kundomdömena av Core Magnesium Citrat+ nämner bland annat att de blivit av med kramper/myrkrypningar i benen under nattetid och att tillskottet ger ett önskat resultat till ett bra och lågt pris.

  Vi utser alltså Core Magnesium Citrat+ till "bästa lågdoserade magnesium".

  Läs mer
 4. 4. Healthwell Magnesium Bisglycinat

  9,3/10
  Healthwell Magnesium Bisglycinat
  Mg / Kapsel
  100 mg
  Pris / kapsel
  1,32 kr
  Upptagning
  A
  Till Butik
  119 kr
  Fördelar
  • Populär produkt
  • Lättsvalda kapslar
  • Magvänlig
  Nackdelar

  Högupptagligt magnesium från Healthwell som är särskilt milt mot magen. I förpackningar om 90 kapslar får användaren i sig 100mg per styck, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av dagsbehovet. Av den anledningen går det att öka till två om dagen, och kapslarna tas bäst i samband med middagen.

  Kunder som tar den här produkten uppskattar särskilt att de blir av med de typiska benkramper som magnesiumbrist kan orsaka om natten. Då kapslarna har ett relativt lågt innehåll klarar magen av dem bättre än andra magnesiumtillskott, även om vissa gärna sett att de varit lite starkare. En avslappnande produkt som fungerar bra för personer som lever aktivt eller på annat sätt behöver få i sig extra magnesium.

  Läs mer
 5. 5. Holistic Magnesium 120 mg

  9,1/10
  Holistic Magnesium 120 mg
  Mg / Kapsel
  120 mg
  Pris / kapsel
  1,15 kr
  Upptagning
  A
  Till Butik
  115 kr
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg
  • Prisvärt tillskott
  • 100 % magnesium
  Nackdelar

  En unik, organisk produkt som innehåller 120mg rent, kelaterat magnesium per kapsel. Då kapslarna är tillverkade av tall-cellulosa är de helt vegetabiliska och kan tas av veganer.

  Just det här magnesiumtillskottet är tillverkat från helt naturliga och organiska källor av mineralet, vilket för att det tas upp extra lätt av kroppen. Av den anledningen behövs inte lika stora doser som vid andra produkter och och användare tycker att det hjälper märkbart mot kramper och spända muskler. Börja med att ta en kapsel om dagen, gärna till middagen, och öka successivt till max fyra vid behov. Varje burk innehåller 100 kapslar.

  Läs mer
 6. 6. Helhetshälsa Magnesium Optimal

  8,8/10
  Helhetshälsa Magnesium Optimal
  Mg / Kapsel
  125 mg
  Pris / kapsel
  2,14 kr
  Upptagning
  A
  Till Butik
  214 kr
  Till Butik
  215 kr
  Fördelar
  • Vegansk
  • 1-2 kapslar om dagen
  • 4.5 / 5 kundbetyg
  Nackdelar

  Magnesiumtillskott från Helhetskänsla som motverkar trötthet och kramper. Varje förpackning har 200 kapslar som var och en innehåller 125mg av mineralet, lite mer än en tredjedel av dagsbehovet. Kapslarna är helt vegetabiliska då de är tillverkade av naturlig cellulosa och är registrerat av Vegan Society som en lämplig produkt för veganer. Innehåller tre olika typer av magnesium: magnesiumcitrat, magnesiumglycinat och magnesiumsuccinat.

  Kunder som tar de här kapslarna tycker att de hjälper dem att slappna av om natten och att de motverkar pirrande och kramper i benen, vilket höjer sömnkvaliteten. Den rekommenderade dagsdosen är en kapsel en eller två gånger om dagen i samband med måltid. Har fått lite kritik för att produkten luktar lätt mögel, men det är helt naturligt för den här typen av tillskott.

  Läs mer
 7. 7. Star Nutrition Ultimate Magnesium

  8,6/10
  Star Nutrition Ultimate Magnesium
  Mg / Kapsel
  118 mg
  Pris / kapsel
  0,99 kr
  Upptagning
  A
  Till Butik
  89 kr

  Star nutrition är gymgrossistens egna märke med kosttillskottsrelaterade produkter. Kosttillskotten håller vanligtvis hög kvalitet till ett bra pris. Detta gäller även för deras magnesiumprodukt. Star Nutrition Ultimate Magnesium innehåller 90 kapslar per burk och 2 kapslar (vilket är det rekommenderade dagliga intaget) innehåller 235 mg kelerat magnesium.

  Viktigt att tänka på att produkten är tillverkad i en lokal där även sojalecitin, mjölk, och fisk (omega-3) hanteras, och kan därför innehålla spår därav.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Olika former av magnesium

När du väl har bestämt dig för att köpa magnesiumtillskott upptäcker du snart att det finns en mängd olika sorter att välja på. Beroende på vad du är ute efter för effekt rekommenderas olika typer. Nedan följer en lista på de vanligaste magnesiumtyperna man kan köpa och vilka fördelar var och en har:

 • lugnandeMagnesiumcitrat: Den här formen är mest känd för sina lugnande effekter. Passar bra för mental avslappning eller för att reglera sömnen. Magnesiumcitrat är en av de former som absorberas bäst av kroppen. 
 • träningsvärkMagnesiummalat: Innehåller äppelsyra som i vetenskapliga studier setts förbättra uthålligheten. Lindrar även träningsvärk och har setts ge positiva effekter hos personer med fibromyalgi.
 • förstoppningMagnesiumoxid: Magnesiumoxid är en av de former av magnesium som inte tas upp särskilt bra i kroppen. Dock fungerar den väldigt bra mot förstoppning i och med att den har en laxerande effekt.
 • oljaMagnesiumklorid: Formen av magnesium som absorberas allra bäst av kroppen. Kommer vanligtvis i form av kroppsolja eller spray. Används vanligtvis för sin smärtstillande och antiinflammatoriska verkan.
 • sömnMagnesiumbisglycinat: Snällare mot magen än många av dom andra magnesiumformerna. Mycket bra upptagningsförmåga. I en mindre studie har det visat sig att glycin (-bisglycinat) kan få människor att somna lättare.

Vad är magnesium bra för?

trött katt

Magnesiumbrist kan leda till orkeslöshet

Magnesium används vanligen för att behandla högt blodtryck, låg glukostolerans, preeklampsi, eklampsi, hjärtinfarkt, premenstruellt syndrom och symptom på neural excitation. Genom att ständigt se till att ha rätt mängd magnesium i blodsystemet kan man även bekämpa depression och ADHD. Människor som lider av kroniska sjukdomar, såsom multipel skleros, fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom kompletterar ofta sin medicinering med magnesiumtillskott för att minska påverkan som magnesiumbrist kan ha på kroppens övergripande hälsa.

Det finns en hel del forskning om magnesium som framkommit under de senaste åren. Magnesium är väl känt för sina laxerande och antacida egenskaper, men viss forskning tyder även på att magnesium skulle kunna öka träningseffektiviteten, förhindra hörselnedsättning, stoppa njursten, och minska sömnproblem.

Har du koll på blodtrycket?
Läs mer: Bästa blodtrycksmätarna till ditt hem 2021

Hälsofördelar med magnesium

 • Kan ge märkbara effekter med att sänka blodtrycket.
 • Små minskningar i symtom på astma.
 • Ökningar i aerob träningskapacitet och intensitet.
 • Mycket märkbara effekter på nivåer av muskelsyresättningen.
 • Små minskningar av symptom relaterade till migrän.
 • Ökningar i bentäthet.
 • Förbättra mängd och kvalitet på sömnen.
 • Lindrar förkylning hos barn.

Magnesiumbrist

ben och fötter

Magnesiumbrist kan leda till benskörhet.

Magnesiumbrist är ganska ovanligt i Sverige men förekommer om man inte får i sig en varierad kost eller utesluter vissa råvaror som exempelvis kött. Det är även vanligt att styrketränare och äldre människor äter extra magnesium tack vare dess påverkan på musklerna. 

Den bästa lösningen för människor med magnesiumbrist är att ändra om sina kostvanor helt, men till en början, kan även magnesiumtillskott vara ett alternativ för att snabbt fylla på magnesiumnivåerna.

Vad händer vid magnesiumbrist?

Det som händer vid magnesiumbrist kan vara allt från kramp i benen vid träning, pirr i benen/krypningar i benen till förstoppningar. Symptomen kan även vara milda till inga alls vilket då gör det svårt att upptäcka. Människor som har sömnproblem, huvudvärk, bröstsmärtor, epilepsi, depression och kroniska trötthetssyndrom är några som kan vara i i riskzonen för magnesiumbrist. Dåliga bantningsmetoder och brist på motion är också faktorer som kan utsätta dig för magnesiumbrist.

Magnesiumbrist kan påverka dig på flera områden i ditt liv som är avgörande för dina huvudsakliga vardagsfunktioner som exempelvis produktivitet och energinivåer. Om du idrottar mycket och inte känner dig på topp bör du kontrollera att du har rätt mängd magnesium i kroppen för att reglera för de fysiska aktiviteter som du deltar i.

Vilka livsmedel innehåller mycket magnesium?

Det finns flera olika sorters livsmedel som innehåller magnesium. Nedan går vi igenom några av dem: 

 • paranoetterParanötter: Innehåller är mycket rika på magnesium. Det räcker med cirka 50 gram paranötter för att få i dig det dagliga rekommenderade intaget. 
 • oatHavre: En skål fiberhavregrynsgröt är något av de enklaste sätten att få i sig rikliga mängder med magnesium. 100 gram ångpreparerade fiberhavregryn ger dig cirka 50% av RDI. 
 • spinachSpenat: Supernyttigt, veganskt och, enligt många, även supergott. 100 gram färsk spenat innehåller cirka 25% av RDI för magnesium.  
 • cacaoKakao: 100 gram kakaopulver innehåller över 100% av RDI för magnesium. Tänk dock på att livsmedlet är väldigt kaloririkt! 

Vanliga frågor och svar om magnesium

Vad är magnesium?

Magnesium är ett lättillgängligt mineral som naturligt förekommer i våra kroppar. Det är ansvarigt för att bistå kroppens över 300 enzymsystem med att utföra en mångfald av biokemiska processer som upprätthåller saker såsom proteinsyntes och muskel- och nervfunktion. Det spelar även en avgörande roll i den friska funktionen av människans benstomme, metabolism och hjärta. Våra celler använder dessutom magnesium för att slutföra överföringen av joner från kalcium och kalium över cellväggarna. Det främjar en sund funktion av muskelkontraktion och behåller ett hälsosamt hjärtslag.

Kan magnesiumbrist leda till benskörhet?

Ja magnesiumbrist kan faktiskt kopplas till benskörhet. Att det land som dricker mest mjölk i världen även har störst frekvens av benskörhet talar för sig själv om att mjölk inte klarar av att själv tillför kroppen kalciumet det behöver.

Det är bisköldkörteln som reglerar upptaget av kalcium, D-vitamin och fosfor. Ett lågt värde i kroppen ökar upptagningsförmågan och vice versa i ett negativt feedbacksystem. Paradoxen är att en magnesiumbrist blockerar körteln helt från att utsöndra hormoner samtidigt som ett ökat intag av kalcium får kroppen att ytterligare minska upptaget av magnesium då det negativa feedbacksystemet går i baklås. Desto mer kalcium som tillsätts desto mindre kan kroppen använda vid magnesiumbrist!

Att kalciumbrist enbart kan behandlas med ett extra kalciumtillskott är därför helt missvisande. Här är magnesiumtillskott istället mer behjälpligt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
150 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5