Bäst i test: Bästa selentillskottet 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

Selen spelar en viktig roll i ämnesomsättningen och sköldkörtelns funktion och hjälper till att skydda din kropp från skador orsakade av oxidativ stress. Dessutom kan selen bidra till att öka ditt immunförsvar och minska risken för hjärtsjukdom. Vi har testat de bästa kosttillskotten med selen på den svenska marknaden. Healthwell Selen 200 var bäst i vårt test. Det är liksom majoriteten av Healthwells produkter mycket prisvärt samt har ett kvalitativt innehåll. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

stone

Köpguide: Så hittar du bästa selentillskottet

Selentillskott används vanligast som en kraftfull antioxidant, men det är också bra för att upprätthålla normala testosteronnivåer samt för att motverka akne. Men det är kanske främst för ett starkare och friskare hår som selentillskott har blivit populärt. Alla selentillskott är inte riktigt lika bra. Det finns några viktiga saker att ta hänsyn till innan du köper ett selentillskott. Kvalitet är verkligen något du bör börja med att titta på. Annars kan du sluta upp med en produkt som inte gör mycket nytta. Nedan följer de viktigaste punkterna att ta i beakting innan du beställer hem ett selentillskott:

 • Organiskt och oorganiskt selen: De två huvudvarianterna av selen som finns tas emot på olika sätt i kroppen. Organiskt selen kommer oftast i formen selen L-metionin. Till de oorganiska selenvarianterna hör natriumselenat och natriumselenit. Organiskt selen har mycket bättre biotillgänglighet. Leta därför gärna efter tillskott som innehåller selenmetionin.
 • Pris och dosering: Vissa tillskott kräver att man tar tre tabletter per dag medan andra räcker det med en. Det räcker således inte att jämföra priset per tablett för att se vilket tillskott som är mest prisvärt. För en bättre prisjämförelse titta gärna på pris/mg i vår jämförelse längre ner på sidan. Även tillsatser som E-vitamin som förbättrar upptagningsförmågan kan ha en effekt på priset.
 • Kapslar eller dryck: Selentillskott finns både som kapslar och i vätskeform. Det finns inget som pekar på att den ena formen skulle vara bättre än den andra. Här handlar det istället om din personliga preferens om du inte gillar att ta tabletter eller vice versa.
 • Märke: Välj pålitliga och trovärdiga märken när det gäller selentillskott. Det är på så vis lättare att säkerställa att du får en ren och bra produkt. Akta dig framförallt för okända utländska märken som inte granskats av myndigheterna. Även kundrecensioner på näthandlarnas hemsidor kan vara ett bra komplement till utomstående rekommendationer.
Läs mer Minimera

Testvinnare - Selentabletter

 • Healthwell Selen 200 - Bäst i test selen
 • Core Selenium Caps - Bra selentabletter
 • Great Earth Selen - Bästa lågdoserade selen

Om vårt test av selentillskott

I vår jämförelse bland selentillskott valde vi att fokusera på kosttillskott som enbart innehåller selen. Vi har med andra ord inte med samtliga multimineraltillskott som har selen i sig. Vidare har vi fokuserat och jämfört följande:

 • Innehåll (mängd, typ av innehåll, kvalitet)
 • Pris (pris per tablett, dagsdos, burk)
 • Övrigt (vad säger andra användare, leveranstider) 

De bästa selentillskotten 2021

Vi har testat många selentabletter. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive selentabletter samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla selentabletter som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Healthwell Selen 200 - Bäst i test selen

  9,5/10
  Healthwell Selen 200
  Bäst i test
  Pris / tablett
  0,89 kr
  Selen / tablett
  200 µg
  Pris / mg
  4,45 kr
  Till Butik
  89 kr
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Högt innehåll av selen
  • God biotillgänglighet
  Nackdelar

  Healthwell Selen består av vegetabiliska kapslar i förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar som innehåller 200 µg selen. En kapsel om dagen räcker för att du ska få i dig drygt det tredubbla dagsbehovet. Mineralet fungerar som en antioxidant och ger dig bland annat frisk hud/hy och starka naglar och hår. Om du tränar mycket är selen dessutom bra för att du ska kunna hålla immunförsvaret på topp.

  Bland de olika kosttillskotten med selen som finns att välja bland, är Selen 200 från Healthwell det alternativ som vi utser till "bäst i test". Vår egen erfarenhet av tillskottet är att kapslarna är lätta att svälja, men att effekten på kroppen märks först efter en längre tids intag. Kundomdömena är dock positiva och flera av dem märkte skillnad på bland annat hårkvaliteten och naglarna. Priset per kapsel är lågt, vilket bidrar till vårt helhetsomdöme.

  Läs mer
 2. 2. Core Selenium Caps - Bra selentabletter

  9,1/10
  Core Selenium Caps
  Pris / tablett
  0,88 kr
  Selen / tablett
  200 µg
  Pris / mg
  4,39 kr
  Till Butik
  79 kr
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Högt innehåll av selen
  • Hög prisvärdhet
  Nackdelar

  Core Selenium Caps är ett bra och prisvärt kosttillskott med selen som inte bara hjälper produktionen av sköldkörtelhormon, utan även boostar immunförsvaret och främjar håret, huden och naglarna. Antioxidanter, såsom selen, "försvarar" cellernas struktur och du får mer energi och kraft. En kapsel om dagen i samband med måltid räcker för att du ska få ett bra komplement till ditt övriga kostintag. Core Selenium Caps är uppskattad för sina goda resultat. Kapslarna är lätta att svälja, men lämpar sig inte för veganer då de innehåller bovint gelatin. För dig som inte är vegan rekommenderar vi dessa kapslar, både för sitt pris och innehåll.

  Sammantaget ger vi Core Selenium Caps utmärkelsen "bra selentabletter", eftersom priset är bra, kvaliteten god och innehållet av selen högt.

  Läs mer
 3. 3. Great Earth Selen - Bästa lågdoserade selen

  8,9/10
  Great Earth Selen
  Pris / tablett
  0,99 kr
  Selen / tablett
  100 µg
  Pris / mg
  9,89 kr
  Till Butik
  89 kr
  Fördelar
  • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Lägre dos för balanserat intag
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar

  Med Great Earth Selen får du en lågdoserad, men bra produkt som tas upp lätt av din kropp och ger din hälsa en välkommen boost. Vi rekommenderar den här produkten om du känner dig sliten eller om du tränar regelbundet och behöver en extra hjälp med att stötta kroppens celler. Burken innehåller 90 tabletter och allt du behöver är en kapsel om dagen i samband med måltid. I vårt test uppskattade vi särskilt att tabletterna är små och lättsvalda. Effekten av tillskottet märkte vi inte av under vår testperiod. Däremot är kundrecensionerna goda och kunderna nöjda med tillskottet. Effekter av kosttillskott märks ibland först efter ett par månaders regelbundet intag.

  Som ett lågdoserat, och därmed lättdoserat, selentillskott till ett bra pris ser vi inga problem med att utse Great Earth Selen till "bästa lågdoserade selen".

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad är selen bra för?

Selen är en antioxidant och dess främsta uppgift är att skydda kroppen från oxideringsreaktioner och förhindra åldrande och för tidig förstörelse av celler. Selen bryter främst ned olika peroxider som väteperoxid och fettsyraperoxider. Genom detta förhindrar selen uppkomsten av fria radikaler. Selen stärker också kroppens vävnader samtidigt som det stimulerar antikroppsproduktionen i immunförsvaret.

På senare år har man även gjort en ännu större upptäckt som involverar selenet. Nämligen att det skyddar mot kvicksilverförgiftningar och arsenikförgiftningar. Selen hjälper även till mot kadmiumförgiftning som kan orsaka högt blodtryck och det har också stor betydelse när det gäller att producera prostaglandiner, en hormonliknande substans som reglerar blodtrycket.

Selen är även bra för andra processer i kroppen:

 • Selen stärker hjärtat och musklernas funktion.
 • Främjar enzymers aktivitet.
 • Ämnet förstärker även effekten av E-vitamin och förnyar C-vitamin.
 • Det har en återskapande inverkan på levern som annars är mycket känslig för förgiftningar och farliga ämnen som ofta finns i medicin eller andra ämnen som man kan råka få i sig.
 • Selen motverkar kromosomproblem och andra mutationer.
 • Det förebygger många sjukdomar och åkommor så som stress, cancer, blodproppar, hjärtkärlsjukdomar samt ett tidigt åldrande.
 • Immunförsvaret har god nytta av selen som hjälper till att öka dess skyddande verkan till uppemot 20 gånger mer än vanligt.
 • Selen motverkar fosterskador och bidrar till en normal utveckling av fostret under graviditeten.
 • Reglerar funktionen på sköldkörteln och verkar också inflammatoriskt.

Finns det några risker med selen?

dalig andedrakt2

För mycket selen kan leda till dålig andedräkt

Selen är mycket viktig för vårt välbefinnande och för att klara kroppens funktioner, men det tillhör också en av de antioxidanter som kan ge mest skador om man får i sig för höga doser. Om man har fått i sig för mycket selen kan man ofta känna det på andedräkten. Inte sällan avger det en vitlöksdoftande lukt, metallsmak i munnen samt en motsatt effekt på naglar och hår. man får istället mycket sköra naglar och ett skört hår samt vissa hudutslag. Den rekommenderade dosen av det dagliga selenintaget, beräknas uppgå till 79 milligram och selenförgiftning kan man drabbas av om man äter mer än 500 milligram per dag. Lite olika doser föreskrivs beroende på om man är kvinna eller man, om man  är gravid, ammar eller sjuk. 

Vid selenförgiftning måste man ha haft ett alltför högt dagligt intag i flera veckor om man ska känna av det. Det finns också folk som är överkänsliga mot selen, men i vanliga fall kan även de vänja sig genom att sakta trappa upp doseringen; gärna i omgångar med små pauser emellanåt. 

Ett överskott av selen hämmar också aktiviteten av vissa enzymer och stör också omsättningen av svavel. Man har även testat ett överskott av selen på vissa djurarter och har konstaterat att de kan uppvisa störningar i fertiliteten och födslostörningar. De råkade även ut för blindhet, buksmärtor, anemi samt benskörhet m.m. Barn som har selenbrist kan också utveckla svår karies och tandlossning.

 

Frågor och svar om selen

Vilket är det bästa selentillskottet?

Bästa selentillskottet beror på mångt och mycket vilken effekt du är ute efter. I vårt test utsåg vi Healthwell Selen 200 till bäst i test. Det är ett rent, organiskt selentillskott med bra biotillgänglighet till ett rimligt pris.

Vad är selen?

Selen är en viktig antioxidant som främjar hårtillväxten, huden och samtidigt skyddar kroppen från fria radikaler. Selen som ibland kan vara svårt att få i sig tillräckligt via den vanliga kosten kan därför gärna tas som ett kosttillskott. Förutom att vara en skönhetshjälp för folk som vill ha vackrare hy, snygga naglar och tjockt hår, har selen också den egenskapen att bidra till ett förbättrat immunförsvar. Men främst tas selen som ett skönhetsknep för oss som vill se lite finare ut. Selen behövs dock indirekt till alla processer som sker i kroppen och därför är det livsviktigt att vi får i oss den dagliga dosen.

Vad skiljer organiskt och oorganiskt selen åt?

Det finns två sorters selen; det organiska och det oorganiska. Dessa två former har olika egenskaper och fördelar och man anser att den organiska formen snabbare lyckas höja blodselenet än vad de oorganiska klarar av. Det organiska selenet gifter sig också lättare med andra näringsämnen. Däremot ökar den antioxidanta effekten i kroppen mer av det oorganiska selenet som också lättare utsöndras ur kroppen och tas upp lättare, generellt sett. Det oorganiska selenet kallas för natriumselenat eller natriumselenit och tar man C-vitamin i samband med dessa ska man veta att vitamin C neutraliserar dessa två ämnen. Var därför försiktig med intag av vitamin C när du äter dessa typer av kosttillskott av selen. Dock handlar det om stora doser C-vitamin för att selenet inte ska ha någon verkan. Båda formerna av selen höjer dock halten i blodet på samma positiva sätt. Det oorganiska selenet kommer främst från växtriket medan det övriga finns i födan.

Om man har tendens till tumörer eller har haft cancer, ska man främst välja det organiska selenet som finns i broccoli, vitlök och brysselkål.

Hur får jag i mig tillräckligt med selen?

Du hittar selen i mat som njure, smör, paranötter, fullkornsvete, lever och grislever, mjölk, råris, fisk, ägg och till mångas glädje; i öl. Även kaviar på tub och andra skaldjur som räkor och musslor innehåller ganska höga halter av selen. Undvik att hårdsteka maten eller koka den för länge om råvarorna har selen i sig. Då försvinner selenet eller minskar markant. Detta gäller också många andra vitaminer och mineraler som försvinner i färdigmat, alltför hårt kokt mat eller när man steker den för länge. 

Selen i växtform är mer effektivt och tas upp bättre av kroppen. Svenskodlade grönsaker som broccoli och kål innehåller inte så mycket selen på grund av jorden, så om du får tillfälle att köpa vegetabilier från andra länder, är det faktiskt en fördel beträffande selennivåerna, men kanske inte på många andra punkter. 

Hur mycket selen behöver jag?

Den rekommenderade dagliga dosen av selen är ca 80mg, men du beräknas kunna få i dig så mycket som 500 mg utan att drabbas av selenförgiftning.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
131 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5