Bästa selentillskottet - Bäst i test 2022 - Köpguide

Ta reda på vilka selentillskott som blev utsedda till bäst i test under 2022.

Selen spelar en viktig roll i ämnesomsättningen och sköldkörtelns funktion och hjälper till att skydda din kropp från skador orsakade av oxidativ stress. Dessutom kan det bidra till att öka ditt immunförsvar och minska risken för hjärtsjukdom.

Vi har testat 26 olika produkter där Healthwell Selen 200 blev det bästa selentillskottet. Läs vidare för att se alla våra favoriter, vad man ska tänka på vid köp av selen, vad selen är bra för samt vilka risker som finns. 

Så hittar du bästa Selentillskott

Viktigt att tänka på vid köp av selentillskott

Selentillskott används vanligast som en kraftfull antioxidant, men det är också bra för att upprätthålla normala testosteronnivåer samt för att motverka akne. Men det är kanske främst för ett starkare och friskare hår som det har blivit populärt. Men alla tillskott är inte riktigt lika bra. Det finns några viktiga saker att ta hänsyn till innan du köper ett selentillskott. Kvalitet är verkligen något du bör börja med att titta på. Annars kan du sluta upp med en produkt som inte gör mycket nytta. Nedan följer de viktigaste punkterna att ta i beakting:

 • Organiskt och oorganiskt selen

  De två huvudvarianterna tas emot på olika sätt i kroppen. Organiskt selen kommer oftast i formen L-metionin. Till de oorganiska varianterna hör natriumselenat och natriumselenit. Den organiska formen har mycket bättre biotillgänglighet. Leta därför gärna efter tillskott som innehåller selenmetionin.
 • Pris och dosering

  Vissa tillskott kräver att man tar tre tabletter per dag medan andra räcker det med en. Det räcker således inte att jämföra priset per tablett för att se vilket tillskott som är mest prisvärt. För en bättre prisjämförelse titta gärna på pris/mg i vår jämförelse längre ner på sidan. Även tillsatser som E-vitamin som förbättrar upptagningsförmågan kan ha en effekt på priset.
 • Kapslar eller dryck

  Selentillskott finns både som kapslar och i vätskeform. Det finns inget som pekar på att den ena formen skulle vara bättre än den andra. Här handlar det istället om din personliga preferens om du inte gillar att ta tabletter eller vice versa.
 • Märke

  Välj pålitliga och trovärdiga märken. Det är på så vis lättare att säkerställa att du får en ren och bra produkt. Akta dig framförallt för okända utländska märken som inte granskats av myndigheterna. Även kundrecensioner på näthandlarnas hemsidor kan vara ett bra komplement till utomstående rekommendationer.

Våra 5 bästa selentillskott (oktober 2022)

 1. Bäst i test selentillskott: Healthwell Selen 200
 2. Bästa billiga selentillskottet: Core Selenium Caps
 3. Bästa selen enligt kundbetygen: Pharma Nord Bio-Selen+Zink
 4. Bästa lågdoserade selentillskottet: Great Earth Selen
 5. Bästa kombinationstillskott med selen: Original Silicea 90 st

1. Healthwell Selen 200 - Bäst i test selentillskott

Healthwell Selen 200
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Högkvalitativa selentabletter i vegetabilisk kapsel och till bra pris.
Pris / tablett
0,99 kr
Selen / tablett
200 µg
Pris / mg
4,95 kr
Kapselskal
Vegetabiliskt

Healthwell Selen 200 blev utnämnd till "bäst i test". Bra mängd selen och i biotillgänglig form gör detta till ett pålitligt val. Vi gillar att kapslarna finns tillgängliga i storpack, vilket kan göra priset väldigt förmånligt.

Fördelar
 • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
 • Högt innehåll av selen
 • God biotillgänglighet
Nackdelar
 • Core Selentillskott är likvärdiga men till ett bättre pris

Healthwell Selen består av vegetabiliska kapslar i förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar som innehåller 200 µg selen. En kapsel om dagen räcker för att du ska få i dig drygt det tredubbla dagsbehovet. Mineralet fungerar som en antioxidant och ger dig bland annat frisk hud/hy och starka naglar och hår. Om du tränar mycket är det dessutom bra för att du ska kunna hålla immunförsvaret på topp.

Bland de olika kosttillskotten med selen som finns att välja bland, är Healthwells det alternativ som vi utser till "bäst i test". Vår egen erfarenhet av tillskottet är att kapslarna är lätta att svälja, men att effekten på kroppen märks först efter en längre tids intag. Kundomdömena är dock positiva och flera av dem märkte skillnad på bland annat hårkvaliteten och naglarna. Priset per kapsel är lågt, vilket bidrar till vårt helhetsomdöme.

Var kan jag köpa produkten?

2. Core Selenium Caps - Bästa billiga selentillskottet

Core Selenium Caps
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Testets mest prisvärda selentillskott gjord på selenmetionin.
Pris / tablett
0,88 kr
Selen / tablett
200 µg
Pris / mg
4,39 kr
Kapselskal
Animaliskt

Som "bästa billiga selentillskottet" har vi i vår test valt att lyfta fram Core Selenium Caps. Bra mängd selen per kapsel och lättsvalt utförande ger definitivt valuta för pengarna. Föredrar du tillskott utan animaliska produkter är detta däremot inte valet för dig.

Fördelar
 • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
 • Högt innehåll av selen
 • Hög prisvärdhet
Nackdelar
 • Veganer kan inte ta detta tillskott

Core Selenium Caps är ett bra och prisvärt kosttillskott som inte bara hjälper produktionen av sköldkörtelhormon, utan även boostar immunförsvaret och främjar håret, huden och naglarna. Antioxidanter, såsom selen, "försvarar" cellernas struktur och du får mer energi och kraft. En kapsel om dagen i samband med måltid räcker för att du ska få ett bra komplement till ditt övriga kostintag. Core Selenium Caps är uppskattad för sitt goda resultat. Kapslarna är lätta att svälja, men lämpar sig inte för veganer då kapselskalet innehåller bovint gelatin. För dig som inte är vegan rekommenderar vi dessa kapslar, både för sitt pris och innehåll.

Sammantaget ger vi Core Selenium Caps utmärkelsen "bästa billiga selentillskottet", eftersom priset är bra och kvaliteten är hög.

Var kan jag köpa produkten?

3. Pharma Nord Bio-Selen+Zink - Bästa selen enligt kundbetygen

Pharma Nord Bio-Selen+Zink
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Välfungerande kombinationstillskott som utöver selen även bl.a innehåller zink och pyridoxin.
Pris / tablett
2,43 kr
Selen / tablett
100 µg
Pris / mg
24,33 kr
Kapselskal
Vegetabiliskt

Vi lade märke till att Pharma Nord Bio-Selen+Zink hade "bästa externa kundbetyg". Många uppskattar att det är ett mångfacetterat tillskott som täcker grundbehovet av såväl selen som ett stort antal vitaminer och mineraler. Plus i kanten för att det innehåller lättupptagligt organiskt selen.

Fördelar
 • 4,9/5 av kunderna
 • Kombinerar flera viktiga mineraler
 • Innehåller även zink och pyridoxin
Nackdelar
 • Priset är betydligt högre än renodlade selentillskott

Det tillskott som fått bäst betyg av externa kunder och som även vi uppskattar är Pharma Nords Bio-Selen + Zink. Pharma Nord har här skapat ett kosttillskott som förstärkts med zink samt vitaminerna A, B6, C och E. Till skillnad från många andra tillskott har detta framställts av organiskt selen, något som bevisats ha en bättre biologisk aktivitet i kroppen än oorganiskt.

Det är lätt att förstå att detta ses som en kundfavorit då du har ett stort tillskott av inte bara selen, utan också många av de vitaminer vi behöver få i oss dagligen för att ge kroppen extra lyster. Till nackdelarna hör att kosttillskottet är något dyrare än konkurrenterna och innehåller dessutom en mindre mängd selen per portion.

Var kan jag köpa produkten?

4. Great Earth Selen - Bästa lågdoserade selentillskottet

Great Earth Selen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på MEDS
Sammanfattning: Lättupptagligt veganskt selentillskott från välkända Great Earth.
Pris / tablett
0,94 kr
Selen / tablett
100 µg
Pris / mg
9,44 kr
Kapselskal
Vegetabiliskt

Testets "bästa lågdoserade selentillskott" visade sig vara Great Earth Selen. Ett helvegetabiliskt alternativ som täcker det dagliga behovet av selen utan att man behöver riskera få ett överskott. Vi gillar särskilt att tabletterna är små och kan sväljas utan minsta obehag.

Fördelar
 • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
 • Lägre dos för balanserat intag
 • Lättsvalda kapslar
Nackdelar
 • Tillverkat utomlands

Med Great Earth Selen får du en lågdoserad, men bra produkt som tas upp lätt av din kropp och ger din hälsa en välkommen boost. Vi rekommenderar den här produkten om du känner dig sliten eller om du tränar regelbundet och behöver en extra hjälp med att stötta kroppens celler. Burken innehåller 90 tabletter och allt du behöver är en kapsel om dagen i samband med måltid. I vårt test uppskattade vi särskilt att tabletterna är små och lättsvalda. Effekten av tillskottet märkte vi inte av under vår testperiod. Däremot är kundrecensionerna goda och kunderna nöjda med tillskottet. Effekter av kosttillskott märks ibland först efter ett par månaders regelbundet intag.

Som ett lågdoserat, och därmed lättdoserat, selentillskott till ett bra pris ser vi inga problem med att utse Great Earth Selen till "bästa lågdoserade selen".

Var kan jag köpa produkten?

5. Original Silicea 90 st - Bästa kombinationstillskott med selen

Original Silicea 90 st
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Apotek Hjärtat
Sammanfattning: Ett oerhört populärt tillskott med fokus på håret, huden och naglarna.
Pris / tablett
2,88 kr
Selen / tablett
55 µg
Pris / mg
52,32 kr
Kapselskal
Vegetabiliskt

Original Silicea 90 st fick en särskild utnämning som "bästa kombinationstillskott med selen". Även om mängden selen är låg så vägs det upp av den mångfacetterade mängden övriga aktiva ämnen. Vi gillar särskilt att produkten innehåller kisel, som annars kan vara svårt att hitta.

Fördelar
 • Bra för hud, hår och naglar
 • Vegansk produkt
 • Innehållet kan strös i mat eller dryck
Nackdelar
 • Betydligt dyrare än övriga alternativ

Original Silicea är ett tillskott för dig som vill ha fokus på att stärka hår, hud och naglar. Med en hög koncentration av kisel, zink, selen och biotin är detta ett tillskott främst utformat för att stärka ditt yttre. Även i en välbalanserad kost kan det vara svårt att få i sig rätt mängd av dessa vitaminer och mineraler och därmed kan Original Silicea vara perfekt för dig som vill få det lilla extra.

I endast en kapsel får du tillskott av flera olika mineraler och vitaminer.  Fördelarna med Original Silicea är tydliga och för dig som vill stärka hår, hud och naglar kan detta vara det perfekta tillskottet. Tänk dock på att det för vissa kan ta upp till flera månader för att märka av någon effekt. 

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa selentillskotten

Så gjorde vi testet

De flesta som köper selentillskott gör det kanske inte främst för dess hälsofrämjande funktion utan för skönhetsrelaterade orsaker. Det kan till exempel vara för att få starkare naglar, tjockare hår eller lenare hud. Oavsett anledning är det viktigt att man köper ett bra tillskott. Man vill inte betala för mycket och man vill såklart undvika produkter som inte innehåller vad de lovar.

För att ta reda på vilket selentillskott som är det bästa beställde vi hem ett tjugotal olika produkter. Därefter delade vi in dem i några olika kategorier för att underlätta ditt val. Produkterna har sedan testat och betygsatts på följande punkter: 

 • Innehåll - Innehåller tillskottet organiskt eller oorganiskt selen? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller det några fler aktiva ämnen som hjälper till att uppnå önskad effekt?
 • Pris - Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett och dagsdos? Hur mycket kostar den i förhållande till hur mycket selen den faktiskt innehåller?
 • Kundbetyg - Vad säger tidigare kunder om produkten? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vad tycker de är bra och dåligt med tillskottet?
 • Dosering - Hur mycket selen innehåller varje tablett? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
 • Kvalitet - Kommer produkten från ett välkänt varumärke? Kan man lita på att den innehåller det som står på innehållsförteckningen?

Till sist har vi sammanställt alla betygen och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt selentillskottet med det högsta genomsnittsbetyget.

Vad är selen bra för?

Selen är en antioxidant och dess främsta uppgift är att skydda kroppen från oxideringsreaktioner och förhindra åldrande och för tidig förstörelse av celler.

Selen är bra för att bryta ned olika peroxider som väteperoxid och fettsyraperoxider. Genom detta förhindrar selen uppkomsten av fria radikaler.

Selen stärker också kroppens vävnader samtidigt som det stimulerar antikroppsproduktionen i immunförsvaret.

På senare år har man även gjort en ännu större upptäckt som involverar selen. Nämligen att det skyddar mot kvicksilverförgiftningar och arsenikförgiftningar. Selen hjälper även till mot kadmiumförgiftning som kan orsaka högt blodtryck och det har också stor betydelse när det gäller att producera prostaglandiner, en hormonliknande substans som reglerar blodtrycket.

Selen är även bra för andra processer i kroppen:

 • Selen stärker hjärtat och musklernas funktion.
 • Främjar enzymers aktivitet.
 • Ämnet förstärker även effekten av E-vitamin och förnyar C-vitamin.
 • Det har en återskapande inverkan på levern som annars är mycket känslig för förgiftningar och farliga ämnen som ofta finns i medicin eller andra ämnen som man kan råka få i sig.
 • Selen motverkar kromosomproblem och andra mutationer.
 • Det förebygger många sjukdomar och åkommor så som stress, cancer, blodproppar, hjärtkärlsjukdomar samt ett tidigt åldrande.
 • Immunförsvaret har god nytta av selen som hjälper till att öka dess skyddande verkan till uppemot 20 gånger mer än vanligt.
 • Selen motverkar fosterskador och bidrar till en normal utveckling av fostret under graviditeten.
 • Reglerar funktionen på sköldkörteln och verkar också inflammatoriskt.

Finns det några risker med selen?

Selen är mycket viktig för vårt välbefinnande och för att klara kroppens funktioner, men det tillhör också en av de antioxidanter som kan ge mest skador om man får i sig för höga doser. Om man har fått i sig för mycket selen kan man ofta känna det på andedräkten. Inte sällan avger det en vitlöksdoftande lukt, metallsmak i munnen samt en motsatt effekt på naglar och hår. man får istället mycket sköra naglar och ett skört hår samt vissa hudutslag. Den rekommenderade dosen av det dagliga selenintaget, beräknas uppgå till 79 milligram och selenförgiftning kan man drabbas av om man äter mer än 500 milligram per dag. Lite olika doser föreskrivs beroende på om man är kvinna eller man, om man  är gravid, ammar eller sjuk. 

Vid selenförgiftning måste man ha haft ett alltför högt dagligt intag i flera veckor om man ska känna av det. Det finns också folk som är överkänsliga mot selen, men i vanliga fall kan även de vänja sig genom att sakta trappa upp doseringen; gärna i omgångar med små pauser emellanåt. 

Ett överskott av selen hämmar också aktiviteten av vissa enzymer och stör också omsättningen av svavel. Man har även testat ett överskott av selen på vissa djurarter och har konstaterat att de kan uppvisa störningar i fertiliteten och födslostörningar. De råkade även ut för blindhet, buksmärtor, anemi samt benskörhet m.m. Barn som har selenbrist kan också utveckla svår karies och tandlossning.

Vanliga frågor om bästa selentillskottet

Frågor och svar om selen

Vilket är det bästa selentillskottet?

Bästa selentillskottet beror på mångt och mycket vilken effekt du är ute efter. I vårt test utsåg vi Healthwell Selen 200 till bäst i test. Det är ett rent, organiskt selentillskott med bra biotillgänglighet till ett rimligt pris.

Vad sklijer mellan ett selentillskott med organiskt och oorganiskt innehåll?

Man anser att den organiska formen snabbare lyckas höja blodselenet än vad de oorganiska klarar av. Det binder sig också lättare med andra näringsämnen. Det oorganiska ökar dock den antioxidanta effekten i kroppen mer och är lättare för kroppen att ta upp.

Hur starka selentabletter ska jag köpa?

Den rekommenderade dagliga dosen av selen är ca 80mg, men du beräknas kunna få i dig så mycket som 500 mg utan att drabbas av selenförgiftning. De flesta tycker att en dos på 100-200 mg per dag är lagom.

Vad är selentabletter bra för?

Selentabletter används främst som en skönhetshjälp för folk som vill ha vacker hy, snygga naglar och tjockt hår. Men det har också den egenskapen att bidra till:

 • Ett starkt immunförsvar
 • Stärker hjärtat och musklernas funktion.
 • Främjar enzymers aktivitet.
 • Förstärker effekten av E-vitamin och förnyar C-vitamin.
 • Motverkar kromosomproblem och andra mutationer.
 • Reglerar funktionen på sköldkörteln och verkar inflammatoriskt.
Går det att överdosera selentabletter?

Selenförgiftning kan man drabbas av om man äter mer än 500 milligram per dag. Om man har fått i sig för mycket kan man ofta känna det på andedräkten som avger en vitlöksdoftande lukt, metallsmak i munnen samt sköra naglar och ett skört hår samt vissa hudutslag. Ett överskott av selen hämmar aktiviteten av vissa enzymer och stör också omsättningen av svavel.

Jämför selentillskott

Selentillskott Pris / tablett Selen / tablett Pris / mg Kapselskal Totalbetyg Pris
Healthwell Selen 200 0,99 kr 200 µg 4,95 kr Vegetabiliskt Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
99 kr
Core Selenium Caps 0,88 kr 200 µg 4,39 kr Animaliskt Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
79 kr
Pharma Nord Bio-Selen+Zink 2,43 kr 100 µg 24,33 kr Vegetabiliskt Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
219 kr
Great Earth Selen 0,94 kr 100 µg 9,44 kr Vegetabiliskt Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
85 kr
Original Silicea 90 st 2,88 kr 55 µg 52,32 kr Vegetabiliskt Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
259 kr

Testvinnare - Bästa selentillskottet

 • Healthwell Selen 200 - Bäst i test selentillskott
 • Core Selenium Caps - Bästa billiga selentillskottet
 • Pharma Nord Bio-Selen+Zink - Bästa selen enligt kundbetygen
 • Great Earth Selen - Bästa lågdoserade selentillskottet
 • Original Silicea 90 st - Bästa kombinationstillskott med selen
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Om skribenten
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.


Se alla artiklar

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
221 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5