Bäst i test: Bästa selentillskottet 2021

Ta reda på vilka selentillskott som blev utsedda till bäst i test under 2021.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad september 2021

Selen spelar en viktig roll i ämnesomsättningen och sköldkörtelns funktion och hjälper till att skydda din kropp från skador orsakade av oxidativ stress. Dessutom kan selen bidra till att öka ditt immunförsvar och minska risken för hjärtsjukdom. Vi har testat de bästa kosttillskotten med selen på den svenska marknaden. Healthwell Selen 200 var bäst i vårt test. Det är liksom majoriteten av Healthwells produkter mycket prisvärt samt har ett kvalitativt innehåll. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av selentillskott

De flesta som köper selentillskott gör det kanske inte främst för dess hälsofrämjande funktion utan för skönhetsrelaterade orsaker. Det kan till exempel vara för att få starkare naglar, tjockare hår eller lenare hud. Oavsett anledning är det viktigt att man köper ett bra selentillskott. Man vill inte betala för mycket och man vill såklart undvika produkter som inte innehåller vad de lovar.

För att ta reda på vilket selentillskott som är det bästa beställde vi hem ett tjugotal olika selentillskott och sedan betygsatt de efter följande kriterier:

 • Innehåll - Innehåller tillskottet organiskt eller oorganiskt selen? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller det några fler aktiva ämnen som hjälper till att uppnå önskad effekt?
 • Pris - Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett och dagsdos? Hur mycket kostar den i förhållande till hur mycket selen den faktiskt innehåller?
 • Kundbetyg - Vad säger tidigare kunder om produkten? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vad tycker de är bra och dåligt med tillskottet?
 • Dosering - Hur mycket selen innehåller varje tablett? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
 • Kvalitet - Kommer produkten från ett välkänt varumärke? Innehåller den lika mycket selen som den lovar? 

Vilket selentillskott är bäst?

Vi har testat många selentillskott. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive selentillskott samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test: Healthwell Selen 200

  9,7/10
  Högkvalitativa selentabletter i vegetabilisk kapsel och till bra pris
  Healthwell Selen 200
  Bäst i test
  Pris / tablett
  0,99 kr
  Selen / tablett
  200 µg
  Pris / mg
  4,95 kr
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Högt innehåll av selen
  • God biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Core Selentillskott är likvärdiga men till ett bättre pris

  Healthwell Selen består av vegetabiliska kapslar i förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar som innehåller 200 µg selen. En kapsel om dagen räcker för att du ska få i dig drygt det tredubbla dagsbehovet. Mineralet fungerar som en antioxidant och ger dig bland annat frisk hud/hy och starka naglar och hår. Om du tränar mycket är selen dessutom bra för att du ska kunna hålla immunförsvaret på topp.

  Bland de olika kosttillskotten med selen som finns att välja bland, är Selen 200 från Healthwell det alternativ som vi utser till "bäst i test". Vår egen erfarenhet av tillskottet är att kapslarna är lätta att svälja, men att effekten på kroppen märks först efter en längre tids intag. Kundomdömena är dock positiva och flera av dem märkte skillnad på bland annat hårkvaliteten och naglarna. Priset per kapsel är lågt, vilket bidrar till vårt helhetsomdöme.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga selentillskottet: Core Selenium Caps

  9,5/10
  Testets mest prisvärda selentillskott gjord på selenmetionin
  Core Selenium Caps
  Pris / tablett
  0,88 kr
  Selen / tablett
  200 µg
  Pris / mg
  4,39 kr
  79 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Högt innehåll av selen
  • Hög prisvärdhet
  Nackdelar
  • Veganer kan inte ta detta tillskott

  Core Selenium Caps är ett bra och prisvärt kosttillskott med selen som inte bara hjälper produktionen av sköldkörtelhormon, utan även boostar immunförsvaret och främjar håret, huden och naglarna. Antioxidanter, såsom selen, "försvarar" cellernas struktur och du får mer energi och kraft. En kapsel om dagen i samband med måltid räcker för att du ska få ett bra komplement till ditt övriga kostintag. Core Selenium Caps är uppskattad för sina goda resultat. Kapslarna är lätta att svälja, men lämpar sig inte för veganer då de innehåller bovint gelatin. För dig som inte är vegan rekommenderar vi dessa kapslar, både för sitt pris och innehåll.

  Sammantaget ger vi Core Selenium Caps utmärkelsen "bästa billiga selentillskottet", eftersom priset är bra, kvaliteten god och innehållet av selen högt.

  Läs mer
 3. 3. Bästa kundbetyg: Pharma Nord Bio-Selen+Zink

  9,3/10
  Välfungerande kombinationstillskott som utöver selen även bl.a innehåller zink och pyridoxin
  Pharma Nord Bio-Selen+Zink
  Pris / tablett
  2,32 kr
  Selen / tablett
  100 µg
  Pris / mg
  23,22 kr
  209 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4,9/5 av kunderna
  • Kombinerar flera viktiga mineraler
  Nackdelar
  • Priset är betydligt högre än renodlade selentillskott

  Det tillskott som fått bäst betyg av externa kunder och som även vi uppskattar är Pharma Nords Bio-Selen + Zink. Pharma Nord har här skapat ett selentillskott som förstärkts med zink samt vitaminerna A, B6, C och E. Till skillnad från många andra tillskott har detta framställts av organiskt selen, något som bevisats ha en bättre biologisk aktivitet i kroppen än oorganiskt selen.

  Det är lätt att förstå att detta ses som en kundfavorit då du har ett stort tillskott av inte bara selen, utan också många av de vitaminer vi behöver få i oss dagligen för att ge kroppen extra lyster. Till nackdelarna hör att kosttillskottet är något dyrare än rena selentillskott och innehåller dessutom en mindre mängd selen per portion. Köp denna produkt om du söker en kombination av ämnen där selen är ett av dem och välj Healthwell Selen om det endast är selen du vill ha i kosttillskottet.  

  Läs mer
 4. 4. Bästa lågdoserade selentillskottet: Great Earth Selen

  9,1/10
  Lättupptagligt veganskt selentillskott från välkända Great Earth.
  Great Earth Selen
  Pris / tablett
  0,99 kr
  Selen / tablett
  100 µg
  Pris / mg
  9,89 kr
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Lägre dos för balanserat intag
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar
  • Tillverkat utomlands

  Med Great Earth Selen får du en lågdoserad, men bra produkt som tas upp lätt av din kropp och ger din hälsa en välkommen boost. Vi rekommenderar den här produkten om du känner dig sliten eller om du tränar regelbundet och behöver en extra hjälp med att stötta kroppens celler. Burken innehåller 90 tabletter och allt du behöver är en kapsel om dagen i samband med måltid. I vårt test uppskattade vi särskilt att tabletterna är små och lättsvalda. Effekten av tillskottet märkte vi inte av under vår testperiod. Däremot är kundrecensionerna goda och kunderna nöjda med tillskottet. Effekter av kosttillskott märks ibland först efter ett par månaders regelbundet intag.

  Som ett lågdoserat, och därmed lättdoserat, selentillskott till ett bra pris ser vi inga problem med att utse Great Earth Selen till "bästa lågdoserade selen".

  Läs mer
 5. 5. Bästa kombinationstillskott med selen: Original Silicea 90 st

  9,1/10
  Ett oerhört populärt tillskott med fokus på håret, huden och naglarna.
  Original Silicea 90 st
  Pris / tablett
  1,39 kr
  Selen / tablett
  55 µg
  Pris / mg
  25,25 kr
  125 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bra för hud, hår och naglar
  • Vegansk produkt
  • Innehållet kan strös i mat eller dryck
  Nackdelar
  • Betydligt dyrare än övriga alternativ

  Original Silicea är ett tillskott för dig som vill ha fokus på att stärka hår, hud och naglar. Med en hög koncentration av kisel, zink, selen och biotin är detta ett tillskott främst utformat för att stärka ditt yttre. Även i en välbalanserad kost kan det vara svårt att få i sig rätt mängd av dessa vitaminer och mineraler och därmed kan Original Silicea vara perfekt för dig som vill få det lilla extra.

  I endast en kapsel får du tillskott av flera olika mineraler och vitaminer.  Fördelarna med Original Silicea är tydliga och för dig som vill stärka hår, hud och naglar kan detta vara det perfekta tillskottet. Tänk dock på att det för vissa kan ta upp till flera månader för att märka av någon effekt. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

stone

Köpguide: Så hittar du bästa selentillskottet

Selentillskott används vanligast som en kraftfull antioxidant, men det är också bra för att upprätthålla normala testosteronnivåer samt för att motverka akne. Men det är kanske främst för ett starkare och friskare hår som selentillskott har blivit populärt. Alla selentillskott är inte riktigt lika bra. Det finns några viktiga saker att ta hänsyn till innan du köper ett selentillskott. Kvalitet är verkligen något du bör börja med att titta på. Annars kan du sluta upp med en produkt som inte gör mycket nytta. Nedan följer de viktigaste punkterna att ta i beakting innan du beställer hem ett selentillskott:

 • Organiskt och oorganiskt selen: De två huvudvarianterna av selen som finns tas emot på olika sätt i kroppen. Organiskt selen kommer oftast i formen selen L-metionin. Till de oorganiska selenvarianterna hör natriumselenat och natriumselenit. Organiskt selen har mycket bättre biotillgänglighet. Leta därför gärna efter tillskott som innehåller selenmetionin.
 • Pris och dosering: Vissa tillskott kräver att man tar tre tabletter per dag medan andra räcker det med en. Det räcker således inte att jämföra priset per tablett för att se vilket tillskott som är mest prisvärt. För en bättre prisjämförelse titta gärna på pris/mg i vår jämförelse längre ner på sidan. Även tillsatser som E-vitamin som förbättrar upptagningsförmågan kan ha en effekt på priset.
 • Kapslar eller dryck: Selentillskott finns både som kapslar och i vätskeform. Det finns inget som pekar på att den ena formen skulle vara bättre än den andra. Här handlar det istället om din personliga preferens om du inte gillar att ta tabletter eller vice versa.
 • Märke: Välj pålitliga och trovärdiga märken när det gäller selentillskott. Det är på så vis lättare att säkerställa att du får en ren och bra produkt. Akta dig framförallt för okända utländska märken som inte granskats av myndigheterna. Även kundrecensioner på näthandlarnas hemsidor kan vara ett bra komplement till utomstående rekommendationer.

Frågor och svar om selen

Vilket är det bästa selentillskottet?

Bästa selentillskottet beror på mångt och mycket vilken effekt du är ute efter. I vårt test utsåg vi Healthwell Selen 200 till bäst i test. Det är ett rent, organiskt selentillskott med bra biotillgänglighet till ett rimligt pris.

Vad skiljer organiskt och oorganiskt selen åt?

Man anser att den organiska formen snabbare lyckas höja blodselenet än vad de oorganiska klarar av. Det binder sig också lättare med andra näringsämnen. Det oorganiska selenet ökar den antioxidanta effekten i kroppen mer och är lättare för kroppen att ta upp.  Om man har tendens till tumörer eller har haft cancer, ska man främst välja det organiska selenet som finns i broccoli, vitlök och brysselkål.

Hur får jag i mig tillräckligt med selen?

Du hittar selen i mat som njure, smör, paranötter, fullkornsvete, grislever, mjölk, råris, fisk, ägg och till mångas glädje; i öl. Även kaviar på tub och andra skaldjur som räkor och musslor innehåller ganska höga halter av selen. Undvik att hårdsteka maten eller koka den för länge om råvarorna har selen i sig. Då försvinner selenet eller minskar markant. 

Hur mycket selen behöver jag?

Den rekommenderade dagliga dosen av selen är ca 80mg, men du beräknas kunna få i dig så mycket som 500 mg utan att drabbas av selenförgiftning.

Vad är selen bra för?

Selen är en viktig antioxidant som främjar hårtillväxten, huden och samtidigt skyddar kroppen från fria radikaler. Förutom att vara en skönhetshjälp för folk som vill ha vackrare hy, snygga naglar och tjockt hår, har selen också den egenskapen att bidra till ett förbättrat immunförsvar. 

Selen är även bra för andra processer i kroppen:

 • Selen stärker hjärtat och musklernas funktion.
 • Främjar enzymers aktivitet.
 • Förstärker effekten av E-vitamin och förnyar C-vitamin.
 • Selen motverkar kromosomproblem och andra mutationer.
 • Reglerar funktionen på sköldkörteln och verkar inflammatoriskt.

Går det att överdosera selen?

Selenförgiftning kan man drabbas av om man äter mer än 500 milligram per dag. Om man har fått i sig för mycket selen kan man ofta känna det på andedräkten som avger en vitlöksdoftande lukt, metallsmak i munnen samt sköra naglar och ett skört hår samt vissa hudutslag. 

Ett överskott av selen hämmar aktiviteten av vissa enzymer och stör också omsättningen av svavel.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
171 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester