Bäst i test: Bästa selentillskottet 2022

Ta reda på vilka selentillskott som blev utsedda till bäst i test under 2022.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Selen spelar en viktig roll i ämnesomsättningen och sköldkörtelns funktion och hjälper till att skydda din kropp från skador orsakade av oxidativ stress. Dessutom kan det bidra till att öka ditt immunförsvar och minska risken för hjärtsjukdom. Vi har testat ett tjugotal olika selentillskott och Healthwell Selen 200 var bäst i vårt test. Det är likt majoriteten av Healthwells produkter mycket prisvärt samt har ett bra innehåll. 

Testvinnare - Bästa selentillskottet

  1. Bäst i test selentillskott: Healthwell Selen 200
  2. Bästa billiga selentillskottet: Core Selenium Caps
  3. Bästa selen enligt kundbetygen: Pharma Nord Bio-Selen+Zink
  4. Bästa lågdoserade selentillskottet: Great Earth Selen
  5. Bästa kombinationstillskott med selen: Original Silicea 90 st
  1. Bäst i test selentillskott: Healthwell Selen 200

    9,7/10
    Högkvalitativa selentabletter i vegetabilisk kapsel och till bra pris.
    Healthwell Selen 200
    Bäst i test
    Pris / tablett
    0,99 kr
    Selen / tablett
    200 µg
    Pris / mg
    4,95 kr
    Kapselskal
    Vegetabiliskt
    Till Butik
    99 kr
    Till Butik
    99 kr
    Fördelar
    • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
    • Högt innehåll av selen
    • God biotillgänglighet
    Nackdelar
    • Core Selentillskott är likvärdiga men till ett bättre pris

    Healthwell Selen består av vegetabiliska kapslar i förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar som innehåller 200 µg selen. En kapsel om dagen räcker för att du ska få i dig drygt det tredubbla dagsbehovet. Mineralet fungerar som en antioxidant och ger dig bland annat frisk hud/hy och starka naglar och hår. Om du tränar mycket är det dessutom bra för att du ska kunna hålla immunförsvaret på topp.

    Bland de olika kosttillskotten med selen som finns att välja bland, är Healthwells det alternativ som vi utser till "bäst i test". Vår egen erfarenhet av tillskottet är att kapslarna är lätta att svälja, men att effekten på kroppen märks först efter en längre tids intag. Kundomdömena är dock positiva och flera av dem märkte skillnad på bland annat hårkvaliteten och naglarna. Priset per kapsel är lågt, vilket bidrar till vårt helhetsomdöme.

    Läs mer
  2. Bästa billiga selentillskottet: Core Selenium Caps

    9,5/10
    Testets mest prisvärda selentillskott gjord på selenmetionin.
    Core Selenium Caps
    Pris / tablett
    0,88 kr
    Selen / tablett
    200 µg
    Pris / mg
    4,39 kr
    Kapselskal
    Animaliskt
    Till Butik
    79 kr
    Till Butik
    79 kr
    Fördelar
    • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
    • Högt innehåll av selen
    • Hög prisvärdhet
    Nackdelar
    • Veganer kan inte ta detta tillskott

    Core Selenium Caps är ett bra och prisvärt kosttillskott som inte bara hjälper produktionen av sköldkörtelhormon, utan även boostar immunförsvaret och främjar håret, huden och naglarna. Antioxidanter, såsom selen, "försvarar" cellernas struktur och du får mer energi och kraft. En kapsel om dagen i samband med måltid räcker för att du ska få ett bra komplement till ditt övriga kostintag. Core Selenium Caps är uppskattad för sitt goda resultat. Kapslarna är lätta att svälja, men lämpar sig inte för veganer då kapselskalet innehåller bovint gelatin. För dig som inte är vegan rekommenderar vi dessa kapslar, både för sitt pris och innehåll.

    Sammantaget ger vi Core Selenium Caps utmärkelsen "bästa billiga selentillskottet", eftersom priset är bra och kvaliteten är hög.

    Läs mer
  3. Bästa selen enligt kundbetygen: Pharma Nord Bio-Selen+Zink

    9,3/10
    Välfungerande kombinationstillskott som utöver selen även bl.a innehåller zink och pyridoxin.
    Pharma Nord Bio-Selen+Zink
    Pris / tablett
    2,43 kr
    Selen / tablett
    100 µg
    Pris / mg
    24,33 kr
    Kapselskal
    Vegetabiliskt
    Till Butik
    219 kr
    Till Butik
    219 kr
    Fördelar
    • 4,9/5 av kunderna
    • Kombinerar flera viktiga mineraler
    Nackdelar
    • Priset är betydligt högre än renodlade selentillskott

    Det tillskott som fått bäst betyg av externa kunder och som även vi uppskattar är Pharma Nords Bio-Selen + Zink. Pharma Nord har här skapat ett kosttillskott som förstärkts med zink samt vitaminerna A, B6, C och E. Till skillnad från många andra tillskott har detta framställts av organiskt selen, något som bevisats ha en bättre biologisk aktivitet i kroppen än oorganiskt.

    Det är lätt att förstå att detta ses som en kundfavorit då du har ett stort tillskott av inte bara selen, utan också många av de vitaminer vi behöver få i oss dagligen för att ge kroppen extra lyster. Till nackdelarna hör att kosttillskottet är något dyrare än konkurrenterna och innehåller dessutom en mindre mängd selen per portion.

    Läs mer
  4. Bästa lågdoserade selentillskottet: Great Earth Selen

    9,1/10
    Lättupptagligt veganskt selentillskott från välkända Great Earth.
    Great Earth Selen
    Pris / tablett
    0,94 kr
    Selen / tablett
    100 µg
    Pris / mg
    9,44 kr
    Kapselskal
    Vegetabiliskt
    Till Butik
    85 kr
    Fördelar
    • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
    • Lägre dos för balanserat intag
    • Lättsvalda kapslar
    Nackdelar
    • Tillverkat utomlands

    Med Great Earth Selen får du en lågdoserad, men bra produkt som tas upp lätt av din kropp och ger din hälsa en välkommen boost. Vi rekommenderar den här produkten om du känner dig sliten eller om du tränar regelbundet och behöver en extra hjälp med att stötta kroppens celler. Burken innehåller 90 tabletter och allt du behöver är en kapsel om dagen i samband med måltid. I vårt test uppskattade vi särskilt att tabletterna är små och lättsvalda. Effekten av tillskottet märkte vi inte av under vår testperiod. Däremot är kundrecensionerna goda och kunderna nöjda med tillskottet. Effekter av kosttillskott märks ibland först efter ett par månaders regelbundet intag.

    Som ett lågdoserat, och därmed lättdoserat, selentillskott till ett bra pris ser vi inga problem med att utse Great Earth Selen till "bästa lågdoserade selen".

    Läs mer
  5. Bästa kombinationstillskott med selen: Original Silicea 90 st

    9,1/10
    Ett oerhört populärt tillskott med fokus på håret, huden och naglarna.
    Original Silicea 90 st
    Pris / tablett
    2,88 kr
    Selen / tablett
    55 µg
    Pris / mg
    52,32 kr
    Kapselskal
    Vegetabiliskt
    Till Butik
    259 kr
    Fördelar
    • Bra för hud, hår och naglar
    • Vegansk produkt
    • Innehållet kan strös i mat eller dryck
    Nackdelar
    • Betydligt dyrare än övriga alternativ

    Original Silicea är ett tillskott för dig som vill ha fokus på att stärka hår, hud och naglar. Med en hög koncentration av kisel, zink, selen och biotin är detta ett tillskott främst utformat för att stärka ditt yttre. Även i en välbalanserad kost kan det vara svårt att få i sig rätt mängd av dessa vitaminer och mineraler och därmed kan Original Silicea vara perfekt för dig som vill få det lilla extra.

    I endast en kapsel får du tillskott av flera olika mineraler och vitaminer.  Fördelarna med Original Silicea är tydliga och för dig som vill stärka hår, hud och naglar kan detta vara det perfekta tillskottet. Tänk dock på att det för vissa kan ta upp till flera månader för att märka av någon effekt. 

    Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa selentillskottet

Köpguide: Så hittar du bästa selentillskottet

Selentillskott används vanligast som en kraftfull antioxidant, men det är också bra för att upprätthålla normala testosteronnivåer samt för att motverka akne. Men det är kanske främst för ett starkare och friskare hår som det har blivit populärt. Men alla tillskott är inte riktigt lika bra. Det finns några viktiga saker att ta hänsyn till innan du köper ett selentillskott. Kvalitet är verkligen något du bör börja med att titta på. Annars kan du sluta upp med en produkt som inte gör mycket nytta. Nedan följer de viktigaste punkterna att ta i beakting:

  • Organiskt och oorganiskt selen

    De två huvudvarianterna tas emot på olika sätt i kroppen. Organiskt selen kommer oftast i formen L-metionin. Till de oorganiska varianterna hör natriumselenat och natriumselenit. Den organiska formen har mycket bättre biotillgänglighet. Leta därför gärna efter tillskott som innehåller selenmetionin.
  • Pris och dosering

    Vissa tillskott kräver att man tar tre tabletter per dag medan andra räcker det med en. Det räcker således inte att jämföra priset per tablett för att se vilket tillskott som är mest prisvärt. För en bättre prisjämförelse titta gärna på pris/mg i vår jämförelse längre ner på sidan. Även tillsatser som E-vitamin som förbättrar upptagningsförmågan kan ha en effekt på priset.
  • Kapslar eller dryck

    Selentillskott finns både som kapslar och i vätskeform. Det finns inget som pekar på att den ena formen skulle vara bättre än den andra. Här handlar det istället om din personliga preferens om du inte gillar att ta tabletter eller vice versa.
  • Märke

    Välj pålitliga och trovärdiga märken. Det är på så vis lättare att säkerställa att du får en ren och bra produkt. Akta dig framförallt för okända utländska märken som inte granskats av myndigheterna. Även kundrecensioner på näthandlarnas hemsidor kan vara ett bra komplement till utomstående rekommendationer.
Så valde vi ut de bästa selentillskotten

Hur vi utsåg bästa selentillskotten

De flesta som köper selentillskott gör det kanske inte främst för dess hälsofrämjande funktion utan för skönhetsrelaterade orsaker. Det kan till exempel vara för att få starkare naglar, tjockare hår eller lenare hud. Oavsett anledning är det viktigt att man köper ett bra tillskott. Man vill inte betala för mycket och man vill såklart undvika produkter som inte innehåller vad de lovar.

För att ta reda på vilket selentillskott som är det bästa beställde vi hem ett tjugotal olika produkter. Därefter delade vi in dem i några olika kategorier för att underlätta ditt val. Produkterna har sedan testat och betygsatts på följande punkter: 

  • Innehåll - Innehåller tillskottet organiskt eller oorganiskt selen? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller det några fler aktiva ämnen som hjälper till att uppnå önskad effekt?
  • Pris - Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett och dagsdos? Hur mycket kostar den i förhållande till hur mycket selen den faktiskt innehåller?
  • Kundbetyg - Vad säger tidigare kunder om produkten? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vad tycker de är bra och dåligt med tillskottet?
  • Dosering - Hur mycket selen innehåller varje tablett? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
  • Kvalitet - Kommer produkten från ett välkänt varumärke? Kan man lita på att den innehåller det som står på innehållsförteckningen?

Till sist har vi sammanställt alla betygen och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt selentillskottet med det högsta genomsnittsbetyget.

Vanliga frågor om bästa selentillskottet

Frågor och svar om selen

Vilket är det bästa selentillskottet?

Bästa selentillskottet beror på mångt och mycket vilken effekt du är ute efter. I vårt test utsåg vi Healthwell Selen 200 till bäst i test. Det är ett rent, organiskt selentillskott med bra biotillgänglighet till ett rimligt pris.

Vad sklijer mellan ett selentillskott med organiskt och oorganiskt innehåll?

Man anser att den organiska formen snabbare lyckas höja blodselenet än vad de oorganiska klarar av. Det binder sig också lättare med andra näringsämnen. Det oorganiska ökar dock den antioxidanta effekten i kroppen mer och är lättare för kroppen att ta upp.

Hur starka selentabletter ska jag köpa?

Den rekommenderade dagliga dosen av selen är ca 80mg, men du beräknas kunna få i dig så mycket som 500 mg utan att drabbas av selenförgiftning. De flesta tycker att en dos på 100-200 mg per dag är lagom.

Vad är selentabletter bra för?

Selentabletter används främst som en skönhetshjälp för folk som vill ha vacker hy, snygga naglar och tjockt hår. Men det har också den egenskapen att bidra till:

  • Ett starkt immunförsvar
  • Stärker hjärtat och musklernas funktion.
  • Främjar enzymers aktivitet.
  • Förstärker effekten av E-vitamin och förnyar C-vitamin.
  • Motverkar kromosomproblem och andra mutationer.
  • Reglerar funktionen på sköldkörteln och verkar inflammatoriskt.

Går det att överdosera selentabletter?

Selenförgiftning kan man drabbas av om man äter mer än 500 milligram per dag. Om man har fått i sig för mycket kan man ofta känna det på andedräkten som avger en vitlöksdoftande lukt, metallsmak i munnen samt sköra naglar och ett skört hår samt vissa hudutslag. Ett överskott av selen hämmar aktiviteten av vissa enzymer och stör också omsättningen av svavel.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
221 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5

Bäst i test - Bästa Selentillskott enligt Fitnessfrank.se

  1. Bäst i test selentillskott: Healthwell Selen 200
  2. Bästa billiga selentillskottet: Core Selenium Caps
  3. Bästa selen enligt kundbetygen: Pharma Nord Bio-Selen+Zink
  4. Bästa lågdoserade selentillskottet: Great Earth Selen
  5. Bästa kombinationstillskott med selen: Original Silicea 90 st

Selentillskott finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , MEDS och Apotek Hjärtat .