Bäst i test: Bästa zinktabletterna 2022

Vi har tittat närmare på zinktillskotten hos de större apoteken och kosttillskottbutikerna.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Zink är ett essentiellt spårämne som behövs för att upprätthålla den normala funktionen i kroppen.  Det kan inte själv produceras av kroppen utan behövs istället intas genom näringen. Vi har jämfört och granskat 5 olika populära zinktabletter och vinnaren i testet är Core Zink. Läs vidare för att se hela testresultatet samt hur vi har gått tillväga för att genomföra testet.

Testvinnare - Bästa zinktabletterna

 1. Bäst i test zinktabletter: Core Zink
 2. Bästa veganska zinktillskottet: Healthwell Zink
 3. Bästa flytande zink: Helhetshälsa ZinkStatus
 4. Bästa billiga zink: GAAM Health Series Zinc 100 caps
 5. Bästa lågdoserade zink: Nordbo C-vitamin & Zink 100 kapslar
 1. Bäst i test zinktabletter: Core Zink

  9,7/10
  Högdoserat tillskott från 2 olika zinkkällor till ett bra pris.
  Core Zink
  Bäst i test
  Zink / kapsel
  25 mg
  Pris / kapsel
  0,79 kr
  Zink mg/kr
  31,65
  Storlek
  100 kaps
  Till Butik
  79 kr
  Till Butik
  79 kr
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg
  • 100 % zink
  • Optimal biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  Svenskt Kosttillskott har med sin Core-serie blivit en favorit bland Sveriges prismedvetna och träningsinriktade personer. Oavsett vilken nivå de ligger på. Med Core Zink erbjuder företaget ett prisvärt och effektivt zinktillskott.

  • Innehåller zinkglukonat och zinkpikolinat för snabbt och effektivt upptag.
  • Främjar immunsystemet och kroppens ämnesomsättning.

  Med detta zinktillskott kan du på ett enkelt sätt se till att kroppen får tillgång till den mängd zink som behövs. Till skillnad från vissa andra kosttillskott säkerställer Core:s zinkblandning en hög biotillgänglighet. Varje kapsel innehåller 25 milligram vilket tillgodoser dagsbehovet för såväl fysiskt aktiva personer som övriga.

  Kostnadsmässigt är Core Zink ett bra val då 100 kapslar inte kostar mer än 79 kronor. Priset per kapsel är också jämförelsevis lågt, under snittet av de märken som vi testat. Core Zink är alltså ett av de mer prisvärda zinktillskotten.

  Med fokus på bland annat "en om dagen-konceptet" har produkter från Core gjort sig kända för enkelhet och smidighet. Detta gäller även deras järntillskott. De kundrecensioner som finns om Core Zink är mycket positiv. Kapslarna hjälper mot till exempel krypande känsla i benen och de är dessutom lättsvalda. Sammantaget utser vi Core Zink till "bästa zinktabletterna". De har hög biotillgänglighet, bra pris och innehållet är helt enkelt kvalitativt.

  Läs mer
 2. Bästa veganska zinktillskottet: Healthwell Zink

  9,5/10
  Veganskt högdoserat tillskott från zinkglukonat och zinkcitrat.
  Healthwell Zink
  Zink / kapsel
  20 mg
  Pris / kapsel
  0,79 kr
  Zink mg/kr
  25,32
  Storlek
  100 kaps
  Till Butik
  79 kr
  Till Butik
  79 kr
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg
  • 1 kapsel / dag
  • Bra för veganer
  Nackdelar
  • Välj Core om du inte har något emot gelatin i kapselskalen

  Healthwell Zink är en av de mer prisvärda zinkprodukterna för veganer på marknaden. Kapslarna är är helt vegetabiliska och det zink som de innehåller har en hög biotillgänglighet. Varje kapsel innehåller 20 milligram zink, vilket innebär att en kapsel mer än väl täcker dagens zinkbehov. 20 milligram motsvarar 200% av det dagliga rekommenderade intaget. Detta gör tillskottet till ett bra val för dig som är fysiskt aktiv.

  • Innehåller zinkglukonat och zinkcitrat som är lättillgängligt för kroppen.
  • Ett bra val för dig som vill stärka immunsystemet och motverka inflammation.

  När det gäller priset är Healthwell Zink ett av de mer prisvärda zinktillskotten. 100 kapslar kostar 69 kronor och priset per kapsel är låga 69 öre. Detta gör Healthwell Zink till ett av de billigaste zinktillskotten som vi testat.

  De kundutlåtanden som finns på Svenskt kosttillskott är positiva. Den effekt som märks av är bland annat att kvaliteten på naglar och hår förbättrats. Kapslarna är också lätta att svälja. Framför allt är det dock prisvärdheten som lyfts fram som ett skäl att välja Healthwells zinktillskott. Under de 3 veckor som vi testade Healthwell Zink märkte vi av en viss skillnad på kvaliteten på naglarna. De kändes mindre spröda och starkare. För att få ett rättvisande resultat bör du dock ta tillskottet över en längre tidsperiod, för att kunna göra en rättvisande bedömning. Sett till prisvärdhet och externa recensioner väljer vi att utse Healthwell Zink till "bästa veganska zink". 

  Läs mer
 3. Bästa flytande zink: Helhetshälsa ZinkStatus

  9,3/10
  Kosttillskott i flytande form optimalt för dig som inte gillar att svälja tabletter.
  Helhetshälsa ZinkStatus
  Zink / kapsel
  18,5 mg
  Pris / kapsel
  8,37 kr
  Zink mg/kr
  2,22
  Storlek
  250 ml
  Till Butik
  139 kr
  Till Butik
  139 kr
  Fördelar
  • Zinkberikat vatten
  • Vegansk
  • Lättdoserad
  Nackdelar
  • Dyrare än kapslar
  • Smaken kan upplevas som lite obehaglig

  Zinkstatus från svenska Helhetshälsa är en sätt unik produkt. Till skillnad från i stort sett samtliga övriga zinktillskott så innehåller den zink i flytande form.

  • Innehåller flytande zinksulfatheptahydrat för extra snabbt upptag.
  • Perfekt för dig som ogillar att svälja kapslar.

  15 ml av den flytande zinklösningen motsvarar en zinkmängd på 18,5 mg. Detta innebär att den rekommenderade dosen innebär att 185% av det dagliga rekommenderade intaget täcks. Följer du den dosen har varje flaska totalt sett drygt 16 doser.

  Helhetshälsa ZinkStatus är inte marknadens billigaste zinktillskott, men det är ett av få tillskott som erbjuder zink i flytande form. Jämfört med andra, liknande tillskott i flytande form, är det ett av de mer prisvärda alternativen.

  När vi testade och utvärderade Helhetshälsa ZinkStatus uppskattade vi främst det faktum att vi slapp kapslar eller tabletter. Effekten var svårare att se något resultat av, men vi vet att Helhetshälsa håller en god kvalitet på sina produkter. Detta framgår också av de användaromdömen som finns. Betyget som ges ZinkStatus ligger på 4.7 / 5. Vi utser alltså denna produkt till "bästa flytande zink".

  Läs mer
 4. Bästa billiga zink: GAAM Health Series Zinc 100 caps

  9,1/10
  Prisvärda kapslar med zinkglukonat från Proteinbolagets egna varumärke GAAM.
  GAAM Health Series Zinc 100 caps
  Zink / kapsel
  25 mg
  Pris / kapsel
  0,52 kr
  Zink mg/kr
  48,08
  Storlek
  100 kaps
  Till Butik
  52 kr
  Fördelar
  • Prispressade
  • Från glukonat
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer

  Zinc från GAAM består av zinkglukonat som är en lättupptaglig form av zink. Med en tablett om dagen tillgodoser du kroppens behov.

  På senare tid har zink uppmärksammats för den avgörande roll det spelar för såväl hormonreglering som immunfunktion. Många har även ovetandes bristfälliga nivåer. Eftersom zinken är försluten i kapslar slipper du uppleva den beska smak som många förknippar med zinktillskott.

  Läs mer
 5. Bästa lågdoserade zink: Nordbo C-vitamin & Zink 100 kapslar

  9,1/10
  Lågdoserade kapslar som även innehåller C-vitamin.
  Nordbo C-vitamin & Zink 100 kapslar
  Zink / kapsel
  12,5 mg
  Pris / kapsel
  1,18 kr
  Zink mg/kr
  10,59
  Storlek
  100 kaps
  Till Butik
  118 kr
  Fördelar
  • Tillverkad i Sverige
  • Vegetabilisk kapsel
  Nackdelar
  • Välj annan produkt om du behöver högre dosering

  C-vitamin & zink från Nordbo är ett kombinerat tillskott som innehåller två saker som är helt avgörande för immunsystemets funktion. Tack vare två särskilt lättlösliga och biotillgängliga former av Vitamin C och Zink kan du var säker på att kroppen faktiskt tillgodogör sig.

  Då detta är ett högdoserat tillskott täcks det dagliga behovet av en enstaka kapsel. Vid behov kan mängden däremot ökas. Ett enkelt sätt att säkerställa ett bra immunlogiskt basläge.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa zinktabletterna

Köpguide: Så hittar du bästa zinktabletterna

Zink är ett mineral som människokroppen har flera användningsområden för, inte minst för tillväxten och underhållet av vår kropp. Det behövs vidare för att immunförsvaret ska fungera och hjälper även vid bland annat sårläkning och för en normal sköldkörtelfunktion. När du köper zinktillskott är det ett par faktorer du bör fundera över innan du köper ett tillskott. Dessa är bland annat: 

 • couple

  Ditt kön

  Över lag behöver män få i sig mer zink än kvinnor. Är du däremot gravid krävs det att du får i dig mer zink än vad som annars är normalfallet för kvinnor. 
 • measuring tape

  Tabletterna

   Storleken på tabletterna eller kapslarna varierar kraftigt. Har du själv svårt att svälja större tillskott kan det vara en idé att köpa några mindre varianter. Tänk dock på att du då kan behöva ta flera per dag. 
 • capsules

  Form av zink

   Det finns flera olika former av zink. Dessa är zinkglukonat, zinkcitrat, zinkacetrat och zinkpikolinat. Vissa menar på att biotillgängligheten skiljer sig åt mellan dessa former. Några menar även på att vissa saknar helt upptagningsförmåga. En rekommendation kan vara att välja ett tillskott som innehåller flera olika zinkformer. 
 • best price

  Priset

   I vår egna granskning och betygsättning har vi valt att fokusera på att hitta prisvärda alternativ på zinktillskott. Efter genomgången var det lätt att konstatera att det finns flera olika kosttillskott som är mer eller mindre identiska men där priset skiljer sig åt. Dubbelkolla alltid så att du får ut så mycket valuta för dina pengar som möjligt.
Så valde vi ut de bästa zinktillskotten

Hur vi utsåg bästa zinktillskotten

Zinktillskott finns i många olika storlekar, former och med olika användningsområden. Vi har därför valt att utse det bästa tillskottet i flera olika kategorier. Det gör att du enkelt kan välja produkten i den kategorin som passar dina önskemål bäst.

För att avgöra vilket zink som är bäst i varje kategori började vi med att beställa hem ett 20-tal olika produkter. De har sedan testats noggrant över tid och därefter betygsatts på fem punkter:

 • Innehåll: Hur mycket zink innehåller produkten? Vilken typ av zink innehåller tillskotten? Hur bra är upptagningsförmågan? Innehåller den några andra verksamma ämnen? Innehåller den många onödiga tillsatser? Är tabletterna veganska? 
 • Användning: Är tabletterna stora eller små? Går det lätt att svälja? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
 • Resultat: Har du märkt av några positiva effekter sedan du började använda produkten? Har du råkat ut för några biverkningar?
 • Pris: Hur mycket kostar en förpackning? Vad blir priset per tablett, dosering och dag? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt produkten om den? Finns det något som är extra bra/dåligt? Vilket betyg har den fått hos återförsäljare?

Betygen på dessa punkter har sedan sammanställts och vinnarna som presenterar här på sidan är produkten med det högsta totalbetyget i sin kategori.

Vanliga frågor om bästa zinktabletterna

Frågor och svar om zink

Vilka zinktabletter är bäst?

Vilka zinktabletter som är bäst för dig beror på ditt behov och dina preferenser. Man kan inte riktigt säga att att några lågdoserade tabletter är bättre eller sämre än några högdoserade. De har bara olika användningsområden.

Bäst överlag blev i vårt test Core Zink.  Detta baserade vi bland annat på produktens pris, innehåll och användning.

Vad händer om man får zinkbrist?

Några vanliga tecken på zinkbrist är:

 • Aptitlöshet
 • Anemi
 • Långsam sårläkning
 • Onormal smak
 • Onormalt långsam tillväxt
 • Förändrad kognition
 • Diarré
 • Håravfall

Vad är zink bra för?

Zink är nödvändigt för aktiviteten hos över 300 enzymer som hjälper till med ämnesomsättning, matsmältning, nervfunktion och många andra processer. Dessutom är det viktigt för utveckling och funktion av immunceller samt spelar en grundläggande roll för din hälsa. 

Hur mycket zink behöver vi?

 • Spädbarn & barn upp till 2 år: Behöver ungefär 5 milligram zink per dag. 
 • Barn 2-9 år: Behöver mellan 6-7 milligram per dag. 
 • Tjejer 10-17 år: Behöver cirka 8,5 milligram zink per dag. 
 • Pojkar 10-17 år: Behöver cirka 11,5 milligram zink per dag. 
 • Kvinnor: Behöver cirka 7 milligram zink per dag. 
 • Män: Behöver cirka 9 milligram zink per dag. 
 • Gravida: Behöver ungefär 9 milligram zink per dag. 
 • Ammande: Behöver få i sig mer zink än övriga kvinnor. 11 milligram per dag är rekommendationen. 
 • Källa: Livsmedelsverket.se

Vilka alternativ finns till zinktabletter?

Förutom i zinktabletter förekommer zink naturligt i en rad olika livsmedel. De bästa för ett högt zinkinnehåll är:

 • Kött: Kött, framför allt rött kött innehåller höga halter av zink. Stekt nötkött innehåller exempelvis 6,21 mg zink per 100 g.
 • Ostron: Det räcker med 10 gram ostron för att få i sig 10 mg.
 • Jordnötter: 100 gram jordnötter innehåller hela 6,6 mg zink.
 • Vetegroddar: 100 gram innehåller ca 18 mg zink. 
 • Cashewnötter: 100 gram cashewnötter innehåller hela 5,6 mg zink.
 • Älg: 100 gram färs ger hela 6,87 mg! 
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
214 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Bäst i test - Bästa Zinktabletter enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test zinktabletter: Core Zink
 2. Bästa veganska zinktillskottet: Healthwell Zink
 3. Bästa flytande zink: Helhetshälsa ZinkStatus
 4. Bästa billiga zink: GAAM Health Series Zinc 100 caps
 5. Bästa lågdoserade zink: Nordbo C-vitamin & Zink 100 kapslar

Zinktabletter finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Proteinbolaget och MEDS .