Bäst i test: Bästa zinktabletterna 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Zink är ett essentiellt spårämne som behövs för att upprätthålla den normala funktionen i kroppen.  Det kan inte själv produceras av kroppen utan behövs istället intas genom näringen. Vi har jämfört och granskat 6 olika populära zinktabletter och vinnaren i testet är Core Zink. Läs vidare för att se hela testresultatet samt hur vi har gått tillväga för att genomföra testet.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av zinktabletter

För att jämföra zinktillskotten har vi tagit hänsyn till näringsinnehållet i varje tillskott, vilken typ av tabletter eller dryck det rör sig om och hur bra upptagningsförmåga kroppen har. Slutligen har vi även vägt in priset för att få ett helhetsbetyg på varje zinktillskott. Nedan följer vad vi testat på varje punkt:

 • Innehåll: Hur mycket zink innehåller varje tablett? Hur många tabletter är det i förpackningen?
 • Tabletterna: Är tabletterna stora eller små? Går det lätt att svälja? Hur många tabletter behöver man ta varje dag?
 • Upptagningsförmåga: Vilken typ av zink innehåller tillskotten?

Vilka zinktabletter är bäst?

Vi har testat många zinktabletter. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive zinktabletter samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa zinktabletterna: Core Zink

  9,7/10
  Core Zink
  Bäst i test
  Zink / kapsel
  25 mg
  Pris / kapsel
  0,79 kr
  Zink mg/kr
  31,65
  79 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg
  • 100 % zink
  • Optimal biotillgänglighet

  Svenskt Kosttillskott har med sin Core-serie blivit en favorit bland Sveriges prismedvetna och träningsinriktade personer. Oavsett vilken nivå de ligger på. Med Core Zink erbjuder företaget ett prisvärt och effektivt zinktillskott.

  • Innehåller zinkglukonat och zinkpikolinat för snabbt och effektivt upptag.
  • Främjar immunsystemet och kroppens ämnesomsättning.

  Med detta zinktillskott kan du på ett enkelt sätt se till att kroppen får tillgång till den mängd zink som behövs. Till skillnad från vissa andra kosttillskott säkerställer Core:s zinkblandning en hög biotillgänglighet. Varje kapsel innehåller 25 milligram vilket tillgodoser dagsbehovet för såväl fysiskt aktiva personer som övriga.

  Kostnadsmässigt är Core Zink ett bra val då 100 kapslar inte kostar mer än 79 kronor. Priset per kapsel är också jämförelsevis lågt, under snittet av de märken som vi testat. Core Zink är alltså ett av de mer prisvärda zinktillskotten.

  Med fokus på bland annat "en om dagen-konceptet" har produkter från Core gjort sig kända för enkelhet och smidighet. Detta gäller även deras järntillskott. De kundrecensioner som finns om Core Zink är mycket positiv. Kapslarna hjälper mot till exempel krypande känsla i benen och de är dessutom lättsvalda. Sammantaget utser vi Core Zink till "bästa zinktabletterna". De har hög biotillgänglighet, bra pris och innehållet är helt enkelt kvalitativt.

  Läs mer
 2. 2. Bästa veganska zink: Healthwell Zink

  9,5/10
  Healthwell Zink
  Zink / kapsel
  20 mg
  Pris / kapsel
  0,79 kr
  Zink mg/kr
  25,32
  79 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg
  • 1 kapsel / dag
  • Bra för veganer

  Healthwell Zink är en av de mer prisvärda zinkprodukterna för veganer på marknaden. Kapslarna är är helt vegetabiliska och det zink som de innehåller har en hög biotillgänglighet. Varje kapsel innehåller 20 milligram zink, vilket innebär att en kapsel mer än väl täcker dagens zinkbehov. 20 milligram motsvarar 200% av det dagliga rekommenderade intaget. Detta gör tillskottet till ett bra val för dig som är fysiskt aktiv.

  • Innehåller zinkglukonat och zinkcitrat som är lättillgängligt för kroppen.
  • Ett bra val för dig som vill stärka immunsystemet och motverka inflammation.

  När det gäller priset är Healthwell Zink ett av de mer prisvärda zinktillskotten. 100 kapslar kostar 69 kronor och priset per kapsel är låga 69 öre. Detta gör Healthwell Zink till ett av de billigaste zinktillskotten som vi testat.

  De kundutlåtanden som finns på Svenskt kosttillskott är positiva. Den effekt som märks av är bland annat att kvaliteten på naglar och hår förbättrats. Kapslarna är också lätta att svälja. Framför allt är det dock prisvärdheten som lyfts fram som ett skäl att välja Healthwells zinktillskott. Under de 3 veckor som vi testade Healthwell Zink märkte vi av en viss skillnad på kvaliteten på naglarna. De kändes mindre spröda och starkare. För att få ett rättvisande resultat bör du dock ta tillskottet över en längre tidsperiod, för att kunna göra en rättvisande bedömning. Sett till prisvärdhet och externa recensioner väljer vi att utse Healthwell Zink till "bästa veganska zink". 

  Läs mer
 3. 3. Bästa flytande zink: Helhetshälsa ZinkStatus

  9,3/10
  Helhetshälsa ZinkStatus
  Zink / kapsel
  18,5 mg
  Pris / kapsel
  8,37 kr
  Zink mg/kr
  2,22
  139 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Zinkberikat vatten
  • Vegansk
  • Lättdoserad

  Zinkstatus från svenska Helhetshälsa är en sätt unik produkt. Till skillnad från i stort sett samtliga övriga zinktillskott så innehåller den zink i flytande form.

  • Innehåller flytande zinksulfatheptahydrat för extra snabbt upptag.
  • Perfekt för dig som ogillar att svälja kapslar.

  15 ml av den flytande zinklösningen motsvarar en zinkmängd på 18,5 mg. Detta innebär att den rekommenderade dosen innebär att 185% av det dagliga rekommenderade intaget täcks. Följer du den dosen har varje flaska totalt sett drygt 16 doser.

  Helhetshälsa ZinkStatus är inte marknadens billigaste zinktillskott, men det är ett av få tillskott som erbjuder zink i flytande form. Jämfört med andra, liknande tillskott i flytande form, är det ett av de mer prisvärda alternativen.

  När vi testade och utvärderade Helhetshälsa ZinkStatus uppskattade vi främst det faktum att vi slapp kapslar eller tabletter. Effekten var svårare att se något resultat av, men vi vet att Helhetshälsa håller en god kvalitet på sina produkter. Detta framgår också av de användaromdömen som finns. Betyget som ges ZinkStatus ligger på 4.7 / 5. Vi utser alltså denna produkt till "bästa flytande zink".

  Läs mer
 4. 4. Holistic Zink 25 mg

  9,1/10
  Holistic Zink 25 mg
  Zink / kapsel
  25 mg
  Pris / kapsel
  1,14 kr
  Zink mg/kr
  21,93
  114 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Riktigt bra för naglarna
  • 1 kapsel / dag
  • Goda kundomdömen

  Holistic har blivit väldigt populära för att de saluför naturliga produkter som helt enkelt gör skillnad. Deras zinktillskott har en särskild kombination av zinkkällor som säkerställer effektivt upptag.

  • En särskild blandning av zinkmalat, zinkcitrat och zink-L-asparta.
  • Unikt upptag tack vare flera organiska zinkföreningar.
  • Skapar rätt förutsättningar för fungerande immunsystem.

  Som en av få produkter som innehåller flera olika organiska mineralföreningar är Holistic Zink ett perfekt val för dig som endera haft problem med andra zinktillskott eller vill vara säker på att få ett naturligt alternativ.

  Med 25 milligram zink per portion så räcker det med en kapsel om dagen för att säkerställa fullgod tillgång på zink. Ett väldigt enkelt och praktiskt sätt att få i sig precis den mängd zink som kroppen behöver. Då det motsvarar 250% av det dagliga rekommenderade intaget så är det perfekt för de som är fysiskt aktiva.

  Med 100 kapslar per burk för en kostnad motsvarande dryga 115 kronor så innebär det en daglig kostnad på strax över 1 krona. Därför är det ett av de mer prismässigt förmånliga tillskotten på marknaden.

  Precis som övriga produkter från Holistic så har deras zinktillskott blivit populärt bland de som vill vara säkra på att de väljer naturliga och hälsosamma produkter. Tack vare en blandning av flera olika zinkföreningar så säkerställs även bra upptag.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bäst zinktillskott

Zink är ett mineral som människokroppen har flera användningsområden för, inte minst för tillväxten och underhållet av vår kropp. Det behövs vidare för att immunförsvaret ska fungera och hjälper även vid bland annat sårläkning och för en normal sköldkörtelfunktion. När du köper zinktillskott är det ett par faktorer du bör fundera över innan du köper ett tillskott. Dessa är bland annat: 

 • coupleDitt kön: Över lag behöver män få i sig mer zink än kvinnor. Är du däremot gravid krävs det att du får i dig mer zink än vad som annars är normalfallet för kvinnor. 
 • measuring tapeStorleken: Storleken på tabletterna eller kapslarna varierar kraftigt. Har du själv svårt att svälja större tillskott kan det vara en idé att köpa några mindre varianter. Tänk dock på att du då kan behöva ta flera per dag. 
 • capsulesVilken form av zink tillskottet innehåller: Det finns flera olika former av zink. Dessa är zinkglukonat, zinkcitrat, zinkacetrat och zinkpikolinat. Vissa menar på att biotillgängligheten skiljer sig åt mellan dessa former. Några menar även på att vissa saknar helt upptagningsförmåga. En rekommendation kan vara att välja ett tillskott som innehåller flera olika zinkformer. 
 • best pricePriset: I vår egna granskning och betygsättning har vi valt att fokusera på att hitta prisvärda alternativ på zinktillskotten. Efter genomgången var det lätt att konstatera att det finns flera olika kosttillskott som är mer eller mindre identiska men där priset skiljer sig åt. Dubbelkolla alltid så att du får ut så mycket valuta för dina pengar som möjligt.

Vad är zink bra för?

Zink är ett viktigt mineral som din kropp använder på mängder av olika sätt. Zink är nödvändigt för aktiviteten hos över 300 enzymer som hjälper till med ämnesomsättning, matsmältning, nervfunktion och många andra processer. Dessutom är det viktigt för utveckling och funktion av immunceller samt spelar en grundläggande roll för din hudhälsa, DNA-syntes och proteinproduktion. De kanske viktigaste punkterna att lyfta fram extra är: 

 • immuneÖkar ditt immunsystem: Zink hjälper till att hålla ditt immunförsvar starkt eftersom det är nödvändigt för immuncellsfunktionen. Brist kan i sin tur leda till ett försvagat immunförsvar. Zinktillskott stimulerar vissa immunceller och minskar dessutom oxidativ stress.

 • woundsPåskyndar sårläkning: Zink används vanligtvis på sjukhus som en behandling vid brännskador, vissa sår och andra hudskador. Eftersom detta mineral har flera viktiga roller i kollagensyntesen och immunfunktionen är det nödvändigt för att sår ska läka snabbt och bra.

 • backKan minska risken för vissa åldersrelaterade sjukdomar: Zink kan avsevärt minska risken för åldersrelaterade sjukdomar, såsom lunginflammation och infektioner. Detta eftersom zink kan lindra oxidativ stress och förbättra immunsvaret genom att öka aktiviteten hos T-celler, vilket hjälper till att skydda din kropp från infektioner. Äldre vuxna som använder zinktillskott upplever även förbättrad respons från influensavaccinationer samt minskar risken för lunginflammation, dessutom känner vissa av en ökad mental prestanda.

 • diagramHjälper till att bibehålla bra testosteronnivåer: Zinkbrist kan leda till låga halter av det manliga könshormonet. Exakt varför detta är fallet och hur zink påverkar testosteronnivåerna vet man ännu inte men man tror att mineralet kan påverka cellerna i testiklarna som producerar könshormonet.

Hur mycket zink behöver vi?

 • babySpädbarn & barn upp till 2 år: Behöver ungefär 5 milligram zink per dag. 
 • childrenBarn 2-9 år: Barn mellan 2-5 år behöver 6 milligram och barn mellan 6-9 år behöver 7 milligram zink per dag. 
 • womanTjejer 10-17 år: Tjejer i åldersintervallet 10-17 år behöver cirka 8,5 milligram zink per dag. 
 • boyPojkar 10-17 år: Pojkar mellan 10-17 år behöver cirka 11,5 milligram zink per dag. 
 • woman 1Kvinnor: Kvinnor behöver cirka 7 milligram zink per dag. 
 • bussiness manMän: Behöver cirka 9 milligram zink per dag. 
 • pregnant womanGravida: Behöver ungefär 9 milligram zink per dag. 
 • breastfeedingAmmande: Ammande kvinnor behöver få i sig mer zink än övriga kvinnor. 11 milligram per dag är rekommendationen. 
 • Källa: Livsmedelsverket.se

Vilken kost innehåller zink?

 • beef2Kött: Kött, framför allt rött kött innehåller höga halter av zink. Stekt nötkött innehåller exempelvis 6,21 mg zink per 100 g. En hamburgare är med andra ord inte helt fel om du lätt vill få i dig mycket zink. 
 • oysterostron: Ett av de födoämnen som innehåller mest zink är ostron. Det räcker med 10 gram ostron för att få i sig 10 milligram zink, vilket är ungefär det dagliga rekommenderade zinkintaget. 
 • peanutJordnötter: Vill du enkelt få i dig rikliga mängder av zink är jordnötter ett bra alternativ. 100 gram jordnötter innehåller hela 6,6 mg zink. Tänk dock på att jordnötterna är riktiga kaloribomber så ät inte för mycket. 
 • vetegroddarVetegroddar: Är du ute efter ett vegetariskt och veganskt alternativ för att få i dig zink är vetegroddar ett bra alternativ. 100 gram vetegroddar innehåller ungefär 18 mg zink. 
 • cashewCashewnötter: Ännu en nöt med högt zinkinnehåll. 100 gram cashewnötter innehåller hela 5,6 mg zink.
 • elkÄlg: Visste du att älgfärs innehåller höga halter av zink? 100 gram färs ger hela 6,87 mg zink! 

Frågor och svar om zink

Vad händer om man får zinkbrist?

Den vanligaste anledningen till att man har brist på zink är för att man inte får i sig tillräckligt genom sin kost. Det kan dock även bero på malabsorption och kroniska sjukdomar som diabetes, cancer och leversjukdomar. Några vanliga tecken på zinkbrist är:

 • Aptitlöshet
 • Anemi
 • Långsam sårläkning
 • Onormal smak
 • Onormalt långsam tillväxt
 • Förändrad kognition
 • Diarré
 • Håravfall

Många människor som inte får i sig tillräckligt med mineraler brukar även ha svårt att få i sig tillräckligt med andra mineraler såsom magnesium och krom. Det kan därför vara en bra idé att kolla upp så att man inte har underskott av dessa med. En bra början kan vara att läsa på om dessa grundämnen här hos oss.

Vad är zink bra för?

 • Reglering av immunförsvaret
 • Behandling av diarré
 • Påverkar inlärning och minne positivt
 • Hjälper till vid behandling av vanliga förkylningar
 • Hjälper till vid sårläkning
 • Enklare tillväxt 
 • Minskad risk för åldersrelaterad kronisk sjukdom
 • Fertilitet
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
164 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester