Bäst i test: Bästa Bäddmadrassen 2022

En bra bäddmadrass ser till att sängen känns mer bekväm och skyddar även såväl säng som stomme från slitage. Här är bäddmadrasserna som ger mest valuta för pengarna.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

Sängen är en av de platser där vi spenderar en stor del av vår tid. Men anledningarna kan såklart variera. Mys? Sömn? Vila? Vad som däremot alltid är relevant är att ha en bäddmadrass som håller hög nivå.

Vad som gör bäddmadrassen till en viktig del av sängen är att den kan både öka komforten och se till att sängen håller längre. Främst genom att den agerar som ett både dämpande och skyddande övre lager. Men det är inte helt självklart vilken bäddmadrass som är rätt val.

För att göra det enklare för dig att hitta rätt har vi tittat på några av de bästa bäddmadrasserna. Allt ifrån premium till budget.

Testvinnare - Bästa Bäddmadrassen

 1. Bäst i test: Emma Diamond
 2. Bästa premium: Sova Tempur Deluxe
 3. Bästa billiga: Bättre Nätter Prestige
 4. Bästa tunna : Hästens BJ
 5. Bästa vändbara: Viking BLU
 1. Bäst i test: Emma Diamond

  9,7/10
  En bäddmadrass av temperaturreglerande skum som håller hög nivå i alla hänseende.
  Emma Diamond
  Bäst i test
  Tjocklek
  9 cm
  Storlekar bredd
  90 -180 cm
  Storlekar längd
  200 cm
  Stoppning
  Grafit, HRX-skum
  Till Butik
  4999 kr
  Fördelar
  • Unik kvalitet för relativt sett lågt pris.
  • Formbar men bevarar stadgan.
  Nackdelar
  • Leveransen dröjde något för oss

  Detta är en bäddmadrass där fokus ligger på funktionalitet och komfort. Den består av ett flertal interna lager som säkerställer såväl bekvämlighet med stadga. Topplagret av skum är tryckavlastande, medan temperaturreglerande grafitpartiklar gör att bäddmadrassen känns sval även under varma sommarkvällar.

  Med hela nio centimeters tjocklek är det här även en av de tjockaste bäddmadrasserna i vårt test. Det gör att den rent bekvämlighetsmässigt tål att jämföras med vanliga madrasser. Det löstagbara fodralet tål maskintvätt vilket gör att madrassen är lätt att hålla fräsch.

  Om du vill ha en bäddmadrass som håller hög nivå i alla hänseende så är det här valet för dig.

  Läs mer
 2. Bästa premium: Sova Tempur Deluxe

  9,5/10
  En kostsam men unik bäddmadrass som formar sig efter kroppen och håller jämn temperatur.
  Sova Tempur Deluxe
  Tjocklek
  9 cm
  Storlekar bredd
  80 - 180 cm
  Storlekar längd
  200 - 210 cm
  Stoppning
  Tempurstoppning
  Till Butik
  17800 kr
  Fördelar
  • Unikt hög bekvämlighet.
  • Extra tjock bäddmadrass.
  • Finns i flera nivåer av fasthet.
  Nackdelar
  • Förhållandevis dyr.

  En tjock bäddmadrass som ger hög formbarhet och unik fasthet, mycket tack vare att den är tillverkad i Tempur. Detta material är känt för sin minneseffekt som innebär att det långsamt formar sig utifrån belastning. Därför anpassar sig bäddmadrassen till din kropp. Tempur är även känt för att vara väldigt tempererat och hålla jämn och sval temperatur även när det är som varmast.

  Om komfort, ergonomi och bekvämlighet är din högsta prioritet så är det här definitivt bäddmadrassen som du bör välja. Värt att poängtera är däremot att den unika formbarheten sker på bekostnad av stabilitet. Föredrar du madrassen som ger en jämn fast sovyta bör du därför välja ett annat alternativ.

  Läs mer
 3. Bästa billiga: Bättre Nätter Prestige

  9,3/10
  Ett givet val för dig som föredrar fasta men välventilerade bäddmadrasser.
  Bättre Nätter Prestige
  Tjocklek
  9 cm
  Storlekar bredd
  80 - 180 cm
  Storlekar längd
  200 - 210 cm
  Stoppning
  Latex
  Till Butik
  3699 kr
  Fördelar
  • Mycket värde för pengarna.
  • Andas väldigt bra.
  • Extra hög fasthet.
  Nackdelar
  • Saknar avlastningszoner vilket kan vara negativt för kvinnor.

  En bäddmadrass som ger mycket valuta för pengarna. Trots lågt pris ger den tack vare sex centimeter tjocklek bra stabilitet och stadga. Då den har ett robust mittenlager av latex så ger den både avlastning och stabilitet.

  Innanför höljet döljer sig en särskild konstruktion bestående av ett stort antal andningshål. Därför är det här en oerhört välventilerad madrass. Förmodligen det bästa valet för dig som vill ha en madrass som håller form och fasthet oavsett sovläge. På det stora hela ett väldigt prisvärt alternativ som ger mycket bäddmadrass för pengarna.

   

  Läs mer
 4. Bästa tunna : Hästens BJ

  9,1/10
  Premiumval som aldrig tappar formen.
  Hästens BJ
  Tjocklek
  5 cm
  Storlekar bredd
  80 - 180 cm
  Storlekar längd
  200 - 210 cm
  Stoppning
  Bomull, ull, tagel
  Till Butik
  21900 kr
  Fördelar
  • Tunnaste kvalitetsmadrassen.
  • Tappar aldrig stadgan.
  • Ger väldigt naturlig känsla.
  Nackdelar
  • Väldigt dyr.

  Från välkända Hästens kommer en klassisk stoppad bäddmadrass som alltid kommer att hålla formen. Vad som skiljer den från resten är att stoppningsmaterialet består av en särskilt blandning av bomull, ull och tagel vilket gör att den till skillnad från syntetmaterial aldrig kommer att tappa formen.

  Däremot innebär denna konstruktion en viss sorts kompromiss. Jämfört med skummadrasser så ger den väldigt lite stadga, och om du inte har en underliggande madrass eller resårbotten så kommer sovupplevelsen inte att bli särskilt bekväm. Vill du däremot göra det bästa för en redan bekväm säng så är det här en självklarhet.

  En på det stora hela unikt bekväm bäddmadrass i naturmaterial som är tillverkad på traditionellt vis med stoppning.

  Läs mer
 5. Bästa vändbara: Viking BLU

  8,9/10
  Unikt utformad som går att vända baserat på årstid och utomhustemperatur.
  Viking BLU
  Tjocklek
  9 cm
  Storlekar bredd
  80 - 180 cm
  Storlekar längd
  200 - 210 cm
  Stoppning
  Bomull, latex, ull
  Till Butik
  10490 kr
  Fördelar
  • Naturmaterial
  • Olika material beroende på sida
  • Perfekt för både sommar och vinter
  Nackdelar
  • Väldigt tunn

  Detta är en vändbar madrass för dig som vill ha full kontroll över temperaturen. Vad som gör den unik är att ena sidan är stoppad med tät varm ull, medan andra sidan har mindre tät bomullsstoppning. På så sätt kan man välja sida utifrån såväl säsong som vilken temperatur man för tillfället önskar.

  Som naturmadrass består den av en kombination av bomull, naturlatex och ull. Detta gör att den är väldigt formbar samtidigt som stabiliteten håller sig på hög nivå. Den finns tillgänglig i väldigt många storlekar och passar därför bra ihop med samtliga sängar på marknaden.

  En nackdel med bäddmadrassen är att den är väldigt tunn. Därför är den främst ett val för dig som vill ha bästa möjliga temperaturreglering. Vill du ha hög fasthet finns det bättre alternativ.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa bäddmadrassen

Bäddmadrass köpguide

En snabb sökning talar sitt tydliga språk gällande hur många olika bäddmadrasser det finns därute. Därför är det inte nödvändigtvis helt uppenbart vilken man bör välja. Särskilt inte då samtida funktionsmaterial har gjort att det finns bäddmadrasser med allehanda särskilda egenskaper och funktioner. Vill du öka sängens bekvämlighet? Vill du ha ett övre lager som är lätt att tvätta? Eller vill du ha en temperaturreglerande bäddmadrass? Här är några tips på vägen mot det bästa köpet av bäddmadrass.

 • Komfort

  En viktig del av bäddmadrassens funktion är att säkerställa extra komfort. Hur viktigt detta är kommer däremot att bero på den underliggande madrassens eller resårbottens egenskaper. Upplever du att din säng brister i bekvämlighet så kan i många fall kan en bäddmadrass göra underverk. Är komfort en viktig faktor bör du däremot se till att bäddmadrassen är minst fem centimeter tjock och att den är tillverkad av material som säkerställer tryckavlastning.
 • Temperaturreglering

  Precis som när det kommer till val av täcke så är temperaturreglering något som man måste hålla i åtanke när det handlar om bäddmadrass. Äldre tiders bäddmadrasser var på sätt och vis kända för att ha en tendens att höja temperaturen. Mycket på grund av att de inte ledde bort värme. Moderna madrasser är ofta tillverkade av särskilda material som leder värme. Vill du vara säker på att minska risken för onödigt varma sommarnätter är det en bra idé att välja en tempererad madrass.
 • Fasthet

  Ett klassiskt påstående är att kvinnor behöver mjukare madrasser, medan män bör välja hårdare. Anledning är inte mer komplicerad än att anatomin särskiljer sig. För att förenkla saker och ting så väljer många bäddmadrasser som förenar fasthet med formbarhet. I detta hänseende har Tempur blivit ett särskilt framträdande material.
 • Tvättbarhet

  Då bäddmadrassen även fungerar som ett skyddande lager så faller det sig naturligt att den utsätts för diverse påfrestningar. Allt ifrån fukt från kroppen till eventuellt spill. Därför är det en bra idé att säkerställa att åtminstone höljet går att tvätta. Om du hittar en riktigt bra bäddmadrass med dåliga tvättegenskaper går den däremot att komplettera med ett skyddshölje.
 • Material

  Vid val av bäddmadrass har du att välja mellan en formgjuten bäddmadrass av syntetmaterial eller en stoppad madrass med syntet- eller naturmaterial så som tagel, ull eller bomull. Vilken som är bäst är i många fall en smaksak. Formgjutna bäddmadrasser har högre hållfasthet, medan stoppade ger en mer traditionell mjuk sängupplevelse. När du funderar på materialet kan du även ta ställning till huruvida särskilda certifieringar är något du prioriterar. Ofta står valet mellan OEKO-TEX eller omärkt.
Så valde vi ut de bästa bäddmadrasserna

Så gjorde vi testet

Vi utförde testet med fokus på helheten. Vår testpanel utvärderade bäddmadrasserna utifrån ett praktiskt perspektiv i syfte att säkerställa att bäddmadrasserna faktiskt var användbara.

Dessa faktorer låg därför i fokus när vi testade bäddmadrasser.

 • Komfort: Är bäddmadrassen tillräckligt bekväm för regelbunden användning?
 • Skötselråd: Går bäddmadrassen att tvätta? Har den ett skyddande hölje?
 • Temperatur: Är bäddmadrassen temperaturreglerande? Vilken sorts klimat är den bäst lämpad för?
 • Fasthet: Ger bäddmadrassen tryckavlastning? Formar den sig efter kroppen?
 • Pris: Hur kostsam är bäddmadrassen? Ger den valuta för pengarna?

Testpanelen utgjordes av flera personer med olika bakgrunder. Några med tidigare djupgående erfarenheter av madrasser, och några utan särskilda förkunskaper. De bäddmadrasser som lyftes fram i testen motsvarade på ett eller annat sätt våra förväntningar i samtliga hänseende.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5